Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-01-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή χρονιά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στο Σύνταγμα δεν θα θιγεί το εκκλησιαστικό και οι σχέσεις Εκκλησίας-κράτους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης, που είναι η σημαντικότερη μεταρρυθμιστική παρέμβαση που κάνει η νέα διακυβέρνηση, κατά την ομιλία του την τελευταία ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα θέματα. Θα έχει την ευκαιρία την ερχόμενη Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, να αναφερθεί αναλυτικότερα στα θέματα που η κυβέρνηση επιθυμεί να περιληφθούν στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Φοβάστε μήπως σας αφορίσει ψηφοθηρικώς η Δεξιά του Κυρίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σχόλια μπορείτε να κάνετε στα Μέσα όπου εργάζεστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι θέμα επιθυμίας της κυβέρνησης τι θα πρέπει να αναθεωρηθεί ή ανάγκη της χώρας να αναθεωρηθούν ορισμένα άρθρα του Συντάγματος που ενδεχομένως δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη μεγάλη πρωτοβουλία της αναθεώρησης του Συντάγματος με το αίσθημα ευθύνης που τη διακρίνει.

ΒΛΑΧΟΣ: Η μεγάλη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία δεν εξαρτάται από το περιεχόμενο της αναθεώρησης πριν από την κίνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένετε και θα δείτε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ελήφθη απόφαση για το ποιος θα είναι ο κεντρικός εισηγητής από την πλευρά της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος; Θα είναι υπουργός, θα είναι βουλευτής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε χθες ο κ. Ρουσόπουλος σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα το ανακοινώσει ο κ. Καραμανλής μήπως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Με δεδομένο ότι τα κρούσματα της νόσου των πτηνών έχουν φτάσει στην Τουρκία, θα ήθελα να ξέρω εάν από την ελληνική πλευρά, από την ελληνική κυβέρνηση έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, αν εμφανιστούν, κρούσματα στην Ελλάδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένα σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο έχουν συναποφασίσει από το φθινόπωρο του 2004 όλες οι χώρες της Ενωσης και φυσικά και η Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου έχουν ληφθεί εγκαίρως όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Αυτή τη στιγμή, δεν κρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι υπάρχει ανάγκη για επιβολή ή για εφαρμογή νέων μέτρων. Υπάρχει πλήρης και απόλυτος συντονισμός των συναρμοδίων υπουργείων, και ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για τα μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσια αυτού του σχεδίου δράσης. Θα αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα από τα λαμβανόμενα μέτρα: Υπάρχει η υποχρέωση να απολυμαίνονται -και αυτό γίνεται- τα φορτηγά που εισέρχονται από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα. Υπάρχει η απαγόρευση της εισαγωγής πτηνοτροφικών ειδών από συγκεκριμένες χώρες. Επίσης υπάρχει για παράδειγμα υποχρέωση να μένουν τα πουλερικά σε κλειστούς χώρους.

Πολλά από αυτά τα μέτρα τα επιστατούν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, οι οποίες έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα για την εφαρμογή τους. Για περισσότερες πληροφορίες σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στα συναρμόδια υπουργεία, που είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Υγείας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το 2005, όχι το 2004.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από τα στοιχεία που έχω, είναι από το φθινόπωρο του 2004.

ΒΛΑΧΟΣ: Εχει απαγορευτεί η εισαγωγή πτηνών από την Τουρκία; Και δεύτερον, κάνατε σύσταση σε όσους ταξιδεύουν προς την Τουρκία να είναι προσεκτικοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, υπάρχει απαγόρευση εισαγωγής πουλερικών και προϊόντων που προέρχονται από την πτηνοτροφία από συγκεκριμένες χώρες. Αυτή η απαγόρευση εξακολουθεί να ισχύει. Εχω ένα κατάλογο δράσεων που θα μπορούσα ενδεχομένως αργότερα να σας αναφέρω.

ΒΛΑΧΟΣ: Η Τουρκία είναι μέσα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, ναι. Εισαγωγικά άλλωστε σας είπα ότι απαγορεύεται η εισαγωγή ειδών πτηνοτροφίας από συγκεκριμένες χώρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν τελικά υπάρχει αυτή η επιστολή του κ. Παπαζάχου προς τον κ. Σουφλιά και αν έχει στείλει και άλλη έκθεση-επιστολή που να επισημαίνει ότι σε δύο σημεία της χώρας θα γίνουν πάλι σεισμοί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η απάντηση που δώσαμε χθες: Οπως μας διαβεβαίωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, δεν υπάρχει επιστολή του κ. Παπαζάχου προς τον υπουργό και τον υφυπουργό. Δεν γνωρίζω προς τα πού απευθύνει ο κ. Παπαζάχος τις εκθέσεις του. Οι εκθέσεις των σεισμολόγων αποτελούν απαύγασμα επιστημονικής έρευνας. Με ρωτήσατε για συγκεκριμένη επιστολή και σας επαναλαμβάνω ότι τέτοια επιστολή προς τους υπουργούς δεν υπάρχει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και σας ρώτησα και αν υπάρχει κάποια άλλη έκθεση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, προς την κυβέρνηση, που να την ενημερώνει -γιατί δεν είναι μόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι και άλλοι φορείς- ότι θα γίνουν σε δύο ακόμα σημεία της χώρας σεισμοί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω πού έχει απευθυνθεί ο κ. Παπαζάχος. Πάντως, όχι στον υπουργό και τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τίποτα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Παπαζάχος, χθες στο MEGA, είπε ότι έκανε επανειλημμένες κρούσεις στο γραφείο του κ. Σουφλιά για κάποιο ραντεβού μαζί του και δεν έγινε αποδεκτός και είπε χαρακτηριστικά ότι οι γραμματίνες του με ειρωνεύονται. Αυτό είναι σε γνώση σας; Γιατί προφανώς δεν πήρε επιστολή, αφού δεν δέχθηκε να τον δει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην καταλήγετε σε προφανή που δεν είναι προφανή. Πρώτον, οι επιστολές μπορούν να αποσταλούν με πάρα πολλούς τρόπους. Δεύτερον, δεν είμαι σε θέση να σας δώσω πληροφορίες για τα ραντεβού που κάνει ένας υπουργός. Το θέμα των σεισμών είναι ένα θέμα που πρέπει όλοι μας να προσεγγίσουμε με ιδιαίτερη προσοχή -και νομίζω οι περισσότεροι το κάνουν- με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης. Ας αφήσουμε τους επιστήμονες να κάνουν τις επιστημονικές τους έρευνες. Όπως γνωρίζετε, πρόγνωση σεισμών δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δύο πράγματα: Το ένα, είναι προφανώς ένα επιστημονικό έγγραφο αυτής της ευαισθησίας, δεν ήθελε να το στείλει με το ταχυδρομείο ο κ. Παπαζάχος, να το πω λαϊκά. Ηθελε να το δώσει με προσωπική επαφή με τον υπουργό και αυτό ήταν το σωστό. Το δεύτερο, είναι ότι ο κ. Παπαζάχος υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν κάνει βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, αλλά μεσοπρόθεσμες και απευθύνεται στην Πολιτεία. Δηλαδή, λέει ποιες περιοχές είναι οι πλέον ευαίσθητες σε επικείμενους σεισμούς, ώστε να αναληφθεί ένα σχέδιο δράσης από τις νομαρχίες, να γίνει ενημέρωση του κοινού και να ληφθούν κάποια μέτρα. Αυτά τα μέτρα σε αυτές τις περιοχές που είχε εντοπίσει ο κ. Παπαζάχος είχαν ληφθεί και θα έχουν ληφθεί για τις επόμενες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πολύ περισσότερο, όπως λέτε εσείς, εάν οι προβλέψεις ή οι προγνώσεις είναι μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες, θα έπρεπε οι δηλώσεις που γίνονται από τους διάφορους επιστήμονες να είναι προσεκτικές. Γιατί, όπως γνωρίζετε, η Πολιτεία μεριμνά σε διάρκεια και σε βάθος χρόνου για την προστασία των πολιτών της και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται σε μία περιοχή με έντονη σεισμικότητα, όπως είναι η Ελλάδα, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές που θα προκληθούν ενδεχομένως από μεγάλους σεισμούς.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ακούσαμε, όχι έναν, αλλά αρκετούς σεισμολόγους σε εκπομπή του ΑΝΤ-1 το βράδυ, που είπαν, μάλιστα και συγκεκριμένες περιοχές όπως τα Ιόνια, Δυτική Ελλάδα και σκιαγράφησαν κατά κάποιο τρόπο ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες πιθανές περιοχές που θα δώσουν μεγάλους σεισμούς. Γι` αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές ήδη έχουν ληφθεί μέτρα ή θα ληφθούν κάποια περισσότερα, γιατί δεν μπορεί κανείς να ξέρει, όπως είπατε και εσείς, εάν βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρχει χτύπημα του εγκέλαδου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, η Πολιτεία, όπως σας είπα, λαμβάνει σε βάθος χρόνου όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία απαιτούνται, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες από τους σεισμούς που ενδεχομένως θα συμβούν στον ελλαδικό χώρο. Η Ελλάδα -και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε καθόλου και να μην νομίζουμε ότι το ανακαλύψαμε χθες ή σήμερα- είναι μια χώρα υψηλής σεισμικότητας. Όλοι μας έχουμε δει, έχουμε ζήσει, σεισμικές δονήσεις και σε αστικά κέντρα και αλλού. Εφαρμόζεται στο ακέραιο η υποχρέωση της Πολιτείας να θωρακίζει το περιβάλλον, τη χώρα, αλλά και να ενημερώνει τους πολίτες με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ώστε σε περίπτωση κινδύνου οι πολίτες να έχουν την καλύτερη δυνατή προστασία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Απαντάτε γενικά για όλη την Ελλάδα. Εγώ λέω για αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα, έτσι όπως έχει εντοπιστεί από τους περισσότερους σεισμολόγους. Γίνονται κάποιοι ιδιαίτεροι έλεγχοι στα σχολεία, στα κτήρια, αυτό εννοώ, πέραν της γενικής ενημέρωσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι περιοχές υψηλής σεισμικότητας δεν ανακαλύφθηκαν χθες. Οι περιοχές αυτές είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια, ως περιοχές υψηλής σεισμικότητας, στις οποίες, όπως γνωρίζετε, γίνονται συνεχώς έρευνες και έλεγχοι. Αυτές τις ημέρες, μετά τον προχθεσινό σεισμό, γίνονται οι έλεγχοι που απαιτούνται στα κτήρια, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Βεβαίως και πραγματοποιούνται αυξημένοι έλεγχοι.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Παρ` όσα μας είπατε εσείς για την ενημέρωση της κυβέρνησης από την έκθεση Παπαζάχου, ο κ. Ξανθόπουλος χθες σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές εμφανίστηκε ενήμερος της εκθέσεως Παπαζάχου και μάλιστα είπε ότι ελήφθησαν μέτρα ειδικά για τα Κύθηρα για τα σχολικά κτήρια. Και δεύτερον, εάν ένα επιστημονικό εργαστήριο σεισμολογίας ενημερώσει τον ΟΑΣΠ, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πολιτεία είναι ενήμερη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν οργανισμοί, που είναι αρμόδιοι για να ενημερωθούν. Μελετούν τις εκθέσεις, τις προτάσεις που τους υποβάλλονται, τις κρίνουν, τοποθετούνται και ενδεχομένως, κατόπιν, ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΑΣΠ δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Ισχύει η απάντηση που σας έδωσα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να επανέλθω στο θέμα των δηλώσεων του κ. Παπαζάχου. Σήμερα επανέρχεται με μια συνέντευξή του στο «ΕΘΝΟΣ» και μιλά για δύο συγκεκριμένες περιοχές και για μια έκθεση την οποία είχε στείλει στο ΟΑΣΠ. Το ερώτημά μου είναι, εάν γνωρίζετε, εάν ο ΟΑΣΠ έχει ενημερώσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και εάν το υπουργείο έχει αποφασίσει κάποια μέτρα για την συγκεκριμένη έκθεση μιλώ πάντα, που δημοσιοποίησε σήμερα ο κ. Παπαζάχος στο «ΕΘΝΟΣ».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου. Άλλωστε, αυτές τις ημέρες γίνονται πάρα πολλές δηλώσεις σεισμολόγων.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας άκουσα πριν να λέτε ότι η πολιτεία έχει λάβει ή λαμβάνει μέτρα για την προστασία των πολιτών από συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από σεισμική δόνηση. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι έχει κάνει η πολιτεία για να προστατέψει τους πολίτες σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, την Κυψέλη, εάν συμβεί κάτι στραβό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επανέρχομαι για μια ακόμη φορά, να σας πω, ότι η πολιτεία έχει λάβει εδώ και πάρα πολλά χρόνια -σας μιλώ για βάθος χρόνου- όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες και στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως αυτή που αναφέρατε. Άλλωστε, η Αθήνα είναι στο σύνολό της μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Γνωρίζετε ότι μετά από σεισμούς που έγιναν σε διάφορες χρονικές περιόδους της μεταπολεμικής Ελλάδας, άλλαξαν πολύ, επί τα βελτίω, οι όροι κατασκευών δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Γίνεται ενημέρωση των πολιτών και φροντίζουμε έτσι ώστε στους σεισμούς που γίνονται σε μια χώρα σεισμογενή, όπως είναι η Ελλάδα, να περιορίσουμε ως πολιτεία τον αριθμό των ενδεχομένων απωλειών με όλα αυτά τα μέτρα της θεσμικής, αλλά και ουσιαστικής θωράκισης.

ΒΛΑΧΟΣ: Για την Κυψέλη δεν μου απαντήσατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Κυψέλη είναι κομμάτι της πυκνοκατοικημένης περιοχής που λέγεται Αθήνα.

ΒΛΑΧΟΣ: Με «γερασμένη» πολυκατοικία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω τι προτείνετε; Εάν έχετε να κάνετε προτάσεις, να τις κάνετε εκεί που δουλεύετε. Τα κτήρια της Αθήνας, θα σας θυμίσω ότι στο σεισμό του 1999, κράτησαν. Δεν ξέρω τι υπαινίσσεστε με τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εκπρόσωποι της κοινότητας των Πακιστανών στη χώρα μας καταγγέλλουν ότι τους ασκούνται πιέσεις και εκβιασμοί, έτσι ώστε να αλλάξουν τις αρχικές καταθέσεις τους, σχετικά με τις συλλήψεις και τις απαγωγές τους. Η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει κάτι για να προστατέψει αυτούς τους αδύναμους ανθρώπους ή θα περιμένει μέχρι να αλλάξουν όλοι τις καταθέσεις τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι εν λόγω Πακιστανοί έχουν ισχυριστεί πάρα πολλά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα απελευθερωθεί τελικά το ωράριο των τραπεζών; Θα ανοίγουν και τις Κυριακές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν, κατ` αρχάς, όσα είπε χθες ο κ. Αλογοσκούφης. Διαβάστε τα προσεκτικά. Όσα είπε -και όπως τα είπε- ισχύουν στο ακέραιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η ταμειακή μας στενότητα, των καταθετών, λέτε να αντιμετωπιστεί με το αν θα ανοίγουν τις Κυριακές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης το άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω. Κύριε Σιδέρη σας συλλαμβάνω -λυπάμαι που το λέω- για μια ακόμη φορά να μην έχετε διαβάσει ακριβώς τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Αλογοσκούφης. Και όχι, παρακαλώ, από εφημερίδα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Από εφημερίδα θα το διάβαζα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε πρόσβαση όμως, σαν δημοσιογράφος, στο επίσημο κείμενο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα επανέλθουμε αύριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Αν αφαιρέσουμε τον Αλογοσκούφη, εσείς σαν κυβέρνηση είστε υπέρ του ανοίγματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν στο ακέραιο όσα είπε, χθες, ο κ. Αλογοσκούφης.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Χθες ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στο Χρηματιστήριο, υπενθύμισε την περίοδο 1999-2000 για την τότε «φούσκα» και προειδοποίησε τους επενδυτές. Εκτιμά η κυβέρνηση ότι υπάρχουν σήμερα στο Χρηματιστήριο χαρακτηριστικά μιας νέας «φούσκας»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης, αποδοκίμασε τις πρακτικές υπουργών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που συνεχώς επενέβαιναν με δηλώσεις τους τότε στο Χρηματιστήριο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ξενίζει η απάντηση που δώσατε προηγουμένως, στην ερώτηση για τους Πακιστανούς. Ο αφορισμός σας περί ισχυρισμών έχει μια γενική ισχύ, που υπονομεύει γενικότερα κάθε δήλωση που κάνουν και καταγγελία που προέρχεται εκ μέρους των Πακιστανών. Μια υπονόμευση η οποία δεν αρμόζει σε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έκανα γενική τοποθέτηση. Ισχύουν για την κυβέρνηση οι δηλώσεις που έχουμε κάνει για το συγκεκριμένο θέμα των Πακιστανών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά έρχεστε σήμερα και λέτε ότι πρόκειται γενικά περί ισχυρισμών με ένα αφοριστικό τρόπο για όλα όσα λένε οι Πακιστανοί, όσα προέρχονται από τη μεριά τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το συγκεκριμένο θέμα, όπως σας είπε και ο κ. Ρουσόπουλος χθες, ισχύουν οι δηλώσεις που έχουμε κάνει εγώ προσωπικά σε αυτή την αίθουσα, αλλά και οι υπουργοί κ.κ. Βουλγαράκης και Παπαληγούρας. Αύριο στις ερωτήσεις που θα τεθούν στην Επιτροπή της Βουλής θα δοθούν και οι κατάλληλες απαντήσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή είπατε ότι «έχουν ισχυριστεί πάρα πολλά οι Πακιστανοί», αυτή ήταν ακριβώς η απάντησή σας, αυτό μοιάζει με μια εκ προοιμίου αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των δηλώσεων των Πακιστανών, όταν είναι εν εξελίξει η δικαστική έρευνα. Και αυτό από τον επίσημο Εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί εξ` αρχής. Δεν ξέρω πόσο σας βοηθάει η μνήμη σας. Οι δηλώσεις της κυβέρνησης, όπως σας είπαμε και χθες και σας επαναλαμβάνω και σήμερα, ισχύουν.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αύριο στη συνάντηση της κ. Παπαρήγα με τον κ. Καραμανλή, ποιο θα είναι το αντικείμενο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συνταγματική μεταρρύθμιση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μόνο; Διότι έχω την εικόνα ότι η κ. Παπαρήγα, θα θέσει και ένα θέμα με ένα αντικομμουνιστικό μνημόνιο κλπ. Θα είναι παρεμπίπτον θέμα η Αναθεώρηση του Συντάγματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα της συζήτησης είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση. Δεν μπορεί βεβαίως κανείς να αφαιρέσει από έναν αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος το δικαίωμα να θέσει σε μια συζήτηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό, ένα θέμα που θα προκρίνει ο ίδιος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, για την αποκατάσταση της τάξης, τη συνάντηση την έχει ζητήσει η Γραμματέας του ΚΚΕ, για το συγκεκριμένο θέμα, για το αντικομμουνιστικό μνημόνιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ, όμως, ξέρετε σας μιλώ εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Δεν μιλώ εκ μέρους άλλου κόμματος. Η συζήτηση την οποία θα κάνει ο Πρωθυπουργός με την κ. Παπαρήγα, θα αφορά κατά κύριο και βασικό λόγο τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Όπως άλλωστε θα συμβεί και με τη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον κ. Παπανδρέου.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να θέσω θέμα αξιοπιστίας-πληροφόρησης. Πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων, ότι στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Αλαβάνο, συζητήθηκε και το θέμα της αναθεώρησης. Εκείνη την ημέρα, κανείς δεν μας το είπε αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που ισχύει είναι αυτό που σας είπε χθες ο κ. Ρουσόπουλος σε αυτή την αίθουσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εντάξει, έχετε το δικαίωμα να μας πληροφορείτε, όπως εσείς κρίνετε. Αλλά και εμείς πρέπει να ξέρουμε εάν μας λέτε ολόκληρη την αλήθεια ή τη μισή αλήθεια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν με έχετε «συλλάβει» ποτέ να σας παραπλανώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν λέω εσάς συγκεκριμένα. Να μας παραπλανείτε. Μας λέτε όμως τη μισή αλήθεια. Άλλο η παραπλάνηση και άλλο η μισή αλήθεια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήταν φυσικό, εφόσον είχε μεσολαβήσει η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, να εκμεταλλευθούν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί την ευκαιρία ώστε να συζητήσουν και τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

ΒΛΑΧΟΣ: Φυσικό, φυσικότατο. Αλλά είναι και φυσικό, όταν η κυβέρνηση κάνει μια ενημέρωση για το τι συζητούν δύο πολιτικοί αρχηγοί, να λέει όλη την αλήθεια. Γιατί αυτό θέλουμε σαν πολίτες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας ευχαριστώ για τις τοποθετήσεις σας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 10 January 2006 - 16:05:11 UTC