Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-12-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠO ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Συνεδριάζει αύριο, στις 11:00, η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα το ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών. Οι ανακοινώσεις είναι γνωστές και έχουν γίνει πριν από καιρό. Αύριο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Αμέσως μετά θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, με θέμα την έγκριση κατακύρωσης προμήθειας 30 αεροσκαφών F-16.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε μια κυβερνητική δράση που ξεκίνησε από χθες, παρουσία του Πρωθυπουργού, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον τόπο και ειδικά για τους νέους. Τη γνωρίζετε ήδη. Ο Πρωθυπουργός, ουσιαστικά, εγκαινίασε χθες το πρόγραμμα της δωρεάν παροχής ηλεκτρονικών υπολογιστών σε 8.000 αριστούχους μαθητές του γυμνασίου. Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη δράση, αλλά μέρος ενός συνολικότερου συγκροτημένου σχεδίου ψηφιακής στρατηγικής που έχει ως στόχο να καλύψει η χώρα μας το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση στην εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών. Δράσεις που εξελίσσονται προς την ίδια κατεύθυνση είναι επίσης: Η δωρεάν παροχή 3.000 υπολογιστών σε μαθητές ειδικής αγωγής, η αναβάθμιση του δικτύου 5.000 σχολείων σε όλη την Ελλάδα, η ενίσχυση των εργαστηρίων πληροφορικής στα σχολεία μας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας στις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, προχωρούμε στην ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων, ώστε να επιτύχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες επικοινωνίας, αλλά και να εξυπηρετηθούν σχολεία που βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές της χώρας. Τουλάχιστον 1.000 σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και 100 ΑΕΙ θα αποκτήσουν δορυφορική διασύνδεση. Θυμίζω ότι πρόσφατα τα υπουργεία Μεταφορών, Παιδείας και Ανάπτυξης παρουσίασαν το πρόγραμμα «Δίοδος», σύμφωνα με το οποίο περισσότεροι από 600.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με κόστος μειωμένο περίπου στο μισό.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το θέμα των ημερών: Καταρχήν, να μας εξηγήσετε από την κυβερνητική πλευρά, τι ακριβώς διημείφθη και τι έγινε με την παραίτηση - αποπομπή του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κ. Οικονομόπουλου. Εάν ήταν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή σε μερίδα του Τύπου και αν ήταν σε γνώση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει αναφερθεί ήδη στο θέμα ο αρμόδιος υπουργός Απασχόλησης κ. Π. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας με πολλές λεπτομέρειες για το ζήτημα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να ξέρω, αν όντως έφτασε καταγγελία από συγκεκριμένο επιχειρηματία στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη μορφή επιστολής ή τηλεφωνήματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα σε κατ` ιδίαν τηλεφωνικές συζητήσεις που είχα με πολλούς από εσάς, το Σαββατοκύριακο, δεν υπάρχει καμία επιστολή καταγγελίας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ούτε καταγγελία με άλλη μορφή, τηλέφωνο@;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτά τα 30 F-16, σε ποιον προϋπολογισμό θα μπούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τα κόστη και για το ερώτημα που μου θέτετε, αύριο, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Είπατε ότι δεν υπάρχει επιστολή του συγκεκριμένου επιχειρηματία, του κ. Εμφιετζόγλου, άρα διαψεύδετε το ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Κυριακής. Αν είναι έτσι, εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής: Υπάρχουν άλλες επιστολές που αφορούν άλλους διοικητές ή προέδρους οργανισμών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάτι που να γνωρίζω.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε την άποψη της κυβέρνησης, γιατί έφυγε ο κ. Οικονομόπουλος από τη θέση του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αυτά τα οποία έχει πει ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, καλύπτετε τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «καλύπτω τον κ. Παναγιωτόπουλο»; Ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι υπουργός της κυβέρνησης.

ΒΛΑΧΟΣ: Εννοώ, δεν έχει ευθύνη ο κ. Παναγιωτόπουλος για τα όσα έχουν συμβεί στον ΟΕΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παναγιωτόπουλος, όπως σας ενημέρωσε, όταν πληροφορήθηκε κάποια πράγματα από τις αρχές της εβδομάδας, προχώρησε σε ορισμένες κινήσεις. Τις έχει πει δημοσίως. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Είστε ικανοποιημένοι, δηλαδή, με τους χειρισμούς που έχει κάνει στο θέμα αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη.

ΒΛΑΧΟΣ: Αν είστε ικανοποιημένοι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Απασχόλησης κινήθηκε ορθώς

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εάν δεν υπάρχει τίποτα στην υπόθεση του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, γιατί η κυβέρνηση στέλνει την υπόθεση στον Εισαγγελέα, διαπομπεύοντας ταυτόχρονα και ένα στέλεχός της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι η κυβέρνηση είναι σταθερή σε αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός: Όταν υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια, ένδειξη και πολύ περισσότερο απόδειξη, η υπόθεση θα διερευνηθεί μέχρι τέλους. Και αυτή η υπόθεση θα διερευνηθεί μέχρι τέλους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εξηγείτε ότι ένας σταδιακώς αυξανόμενος αριθμός στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, δεν λαμβάνει υπόψη του τις προτροπές του Πρωθυπουργού για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και εμπλέκεται διαρκώς σε τέτοιες υποθέσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ήδη καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση για μια σειρά υποθέσεων, οι οποίες βρίσκονται στη Δικαιοσύνη. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει ούτε στο ήθος όλων μας σε αυτή την αίθουσα, ούτε βεβαίως και στο ρεπορτάζ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι ο 30ος περίπου κρατικός λειτουργός ο οποίος απομακρύνεται μέσα στους 20 μήνες της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είδα και εγώ μια λίστα που δημοσιεύτηκε και ξαναδημοσιεύτηκε αυτές τις ημέρες. Και διάβασα διάφορα ονόματα, όπως για παράδειγμα το όνομα του κ. Νέζη, ο οποίος ήταν τοποθετημένος από την προηγούμενη κυβέρνηση ως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Δεν θυμάμαι να είχε δημιουργηθεί κάποιο θέμα είτε στα Μέσα Ενημέρωσης, είτε γενικότερα, για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Είναι και άλλα πρόσωπα που αναφέρονται στη λίστα. Αίφνης, τώρα, δημιουργείται ένα θέμα. Υπάρχουν πολλά πρόσωπα, τα οποία έχουν παραιτηθεί για καθαρά προσωπικούς λόγους ή γιατί αποφάσισαν να αλλάξουν πορεία στη ζωή τους. Δεν μπορεί να μπαίνουν όλα σε ένα τσουβάλι υπονοιών, οι οποίες υπόνοιες δεν έχουν καμία στήριξη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα απομακρυνθούν και άλλοι, επειδή θα αλλάξουν πορεία στη ζωή τους στο εγγύς μέλλον;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι επιλογές του καθενός είναι ελεύθερες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πάντως διεκδικείτε μια θέση στο βιβλίο Γκίνες με τόσες αποπομπές στελεχών. Τι γνώμη έχει ο Πρωθυπουργός για όλη αυτή την κατάσταση; Εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κυβέρνηση διέπεται από σοβαρότητα αφενός και αφετέρου, ο αρμόδιος υπουργός του οποίου δύο διοικητές οργανισμών ατύχησαν, εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Όσον αφορά το πρώτο, θα ήθελα να σας πω ότι θα έλειπε η σοβαρότητα από την οποιαδήποτε κυβέρνηση εάν έκανε πώς δεν άκουγε, δεν καταλάβαινε, δεν σκεπτόταν, δεν έψαχνε. Εάν, λοιπόν, είχαν συνηθίσει πολλοί σε αυτό τον τόπο επί πολλά χρόνια να ακούγονται είτε αόριστες υπόνοιες είτε ενδείξεις είτε καταγγελίες και μονίμως να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, αυτό δεν χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τη χαρακτήρισε 20 μήνες, δεν θα τη χαρακτηρίσει και στο εξής.

ΒΛΑΧΟΣ: Από ποιους έχουν υπάρξει υπόνοιες για τον κ. Οικονομόπουλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε στην ερώτηση προηγουμένως, γιατί δεν παραπέμψατε στον Εισαγγελέα και είπατε ότι δεν θα αφήσουμε καμία υπόνοια@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάσατε τη δήλωση που έκανε σήμερα ο κ. Παναγιωτόπουλος, βγαίνοντας από τον Εισαγγελέα;

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν ξέρω τον κ. Παναγιωτόπουλο, εσάς ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλέσω, λοιπόν, να διαβάσετε τη δήλωση, η οποία καλύπτει απολύτως το ερώτημά σας και φυσικά καλύπτει και τη δική μου απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τις υπόνοιες απαντά ο κ. Παναγιωτόπουλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντά σε όλα τα θέματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να μας τη διαβάσετε, για να ξέρουμε, γιατί δεν την ξέρουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει γίνει δημοσίως εδώ και δύο-δυόμισι ώρες τουλάχιστον.

ΒΛΑΧΟΣ: Εντάξει, δεν την ξέρουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ζητήσω να μου τη φέρουν και να σας τη στείλω.

ΧΙΩΤΗΣ: Σήμερα το πρωί, είχαμε μια βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας. Θα ήθελα να ξέρω από τις πρώτες ενδείξεις, από τα πρώτα συμπεράσματά σας, αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, αν πιστεύει η κυβέρνηση ότι συνδέεται με τη δίκη της 17Ν και αν αυτή η ενέργεια σε συνδυασμό με άλλες που είδαμε τους προηγούμενους μήνες δημιουργεί πλέον την υποψία ότι έχουμε επανεργοποίηση κύκλων τρομοκρατίας στη χώρα μας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω πρόχειρες εκτιμήσεις. Η Αστυνομία έχει ήδη κάνει κάποιες ανακοινώσεις. Η έρευνα συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Δεν γνωρίζω πόσο απλή μπορεί να είναι αυτή η υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχουν διαρκείς ανακοινώσεις και ενημέρωση της κοινής γνώμης για το τι ακριβώς έχει συμβεί σε κάθε στάδιο αυτής της διαδικασίας.

ΧΙΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί απλή αυτή την υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην κάνω κάποιο σχόλιο, εάν είναι απλή ή σύνθετη. Είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα υπόθεση. Είναι σημαντική υπόθεση μια έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε το λόγο, αν δηλαδή είναι κάποιου είδους ενέργεια σαν αυτή που υπαινιχθήκατε προηγουμένως. Και σε κάθε περίπτωση να ενημερώσουμε τους Έλληνες πολίτες.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όλο το τελευταίο διάστημα, με διαρροές στον Τύπο, διάφορες υπηρεσίες και μόλις πάρα πολύ πρόσφατα την περασμένη εβδομάδα από την πλευρά των ΗΠΑ, έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Χθες το βράδυ, συνέβη αυτή η έκρηξη. Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να είναι ένα είδος προβοκάτσιας και να εμπλέκονται ελληνικές ή ξένες υπηρεσίες; Έχει ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου ζητάτε να κάνω κρίση επί εικασιών για ένα γεγονός που έλαβε χώρα σήμερα, στις 6 το πρωί. Δεν θα κάνω καμία περαιτέρω κρίση. Σας παρακαλώ να περιμένουμε με σοβαρότητα την έρευνα και το αποτέλεσμά της από την Αστυνομία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν έφυγε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Σιούφας έστειλαν την υπόθεση στον εισαγγελέα. Όταν έφυγε ο κ. Οικονομόπουλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα. Όταν έφυγε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κάτι που είχε υπογράψει και ήταν παράνομο, ο κ. Λιάπης γιατί δεν έστειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει, μιλώντας για υπόνοιες ή ενδείξεις. Στην μεν πρώτη περίπτωση του κ. Παλαιοκρασσά, όπως θυμάστε, υπήρξαν καταγγελίες από τον κ. Παλαιοκρασσά. Μπορεί να ήταν γενικές και αόριστες εν πολλοίς σε σχέση με το σήμερα, αλλά όφειλε η κυβέρνηση να οδηγήσει το θέμα εκεί. Στη δε δεύτερη περίπτωση, θεωρώ ότι την εξαντλήσαμε σήμερα. Για το τρίτο θέμα που με ρωτάτε, δεν γνωρίζω να υπήρξε κάποιου είδους υπόνοια ή κάποιο πρόβλημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς δεν υπάρχει. Υπάρχει απόφαση που υπέγραψε για κάποιο έργο, συγκεκριμένα το Καλλίδρομο. Είναι σκάνδαλο και παρενέβη η Ευρωπαϊκή Ένωση και το σταμάτησε. Τον έδιωξαν. Γιατί δεν παρέδωσε την υπόθεση στον εισαγγελέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υπεισέλθω ούτε σε εύκολους, ούτε σε γρήγορους χαρακτηρισμούς. Η κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς και με πολύ έμφαση -το έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- ερευνά κάθε υπόθεση και ζητά την περαιτέρω διερεύνηση, εφόσον συντρέχουν λόγοι, από τη Δικαιοσύνη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι κοινό μυστικό ότι μετά τη Λουκέρνη όπου έγιναν προσπάθειες για να επιβληθεί το σχέδιο Ανάν με τα γνωστά δημοψηφίσματα και τα αποτελέσματα, θα θυμάστε ότι η αντιπολίτευση, μέχρι και πρόσφατα, κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία αλλά και την κυβέρνηση της Κύπρου ότι αποδέχθηκαν ένα σχέδιο το οποίο δεν αποδέχθηκαν και θα έπρεπε να το αποδεχθούν, διότι ήταν ένα σχέδιο το οποίο θα επίλυε το Κυπριακό. Έρχεται χθες ο κ. Μολυβιάτης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και λέει ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι η πορεία του σχεδίου Ανάν ήταν προσυμφωνημένη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην ουσία λέει πήγαμε στη Λουκέρνη με δεμένα τα χέρια. Αυτό είναι μια δήλωση βόμβα, η οποία έχει δημιουργήσει ένταση και στην Κύπρο, δηλαδή σκέψεις και θα έχουμε και στη συνέχεια σχολιασμούς. Διερωτώμαι, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ανασκευάσει για όσα κατηγορούσε σήμερα τη Νέα Δημοκρατία; Γιατί αυτό που λέει είναι τελείως αντίθετο με όσα λέγονταν μέχρι σήμερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει υποπέσει σε μια σειρά από ανακολουθίες, όχι μόνο στο επίμαχο θέμα του Κυπριακού που αναφέρατε προηγουμένως, αλλά και σε πολλά άλλα ζητήματα της πολιτικής του τόπου. Εάν πρέπει να ανασκευάσει ή όχι, αφορά το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, όλοι κρινόμαστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Πριν από λίγο, πήγε στον ανακριτή ο κ. Μαντούβαλος. Χαρακτήρισε αθλιότητες τα όσα έχουν γίνει εις βάρος του και τόνισε ότι θα γυρίσει στη Νέα Δημοκρατία καβαλάρης. Εάν δεν υπάρξει θέμα με τον κ. Μαντούβαλο, θα γυρίσει στη Νέα Δημοκρατία, θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με το «εάν», όπως γνωρίζετε, δεν απαντώ ποτέ.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Πολύζος, θα επιστρέψει μετά τα όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα με όλα αυτά τα στελέχη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Πολύζος διαγράφηκε γιατί κατήγγειλε ότι υπάρχουν διεφθαρμένοι, μη έντιμοι άνθρωποι στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας και σε όλα τα κόμματα. Φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι δικαιώνεται. Θα επιστρέψει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε κάποια απόφαση περί διαφθοράς. Έχουμε κάποιες υπόνοιες, έχουμε ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ολιγώρησε, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά οδήγησε το θέμα, πρώτον σε έρευνα και δεύτερον στη Δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Με υπόνοιες καταδικάζετε κάποιον@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και με αποδείξεις. Όχι, εσείς τον καταδικάζετε. Εγώ δεν τον καταδίκασα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς τον διώξατε, δεν τον έδιωξα εγώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός ακριβώς είπα: Δεν καταδικάστηκε κάποιος για υπόνοιες ή για ενδείξεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, τον διώξατε. Αυτό δεν είναι θέση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παραπέμπω στη δήλωση που έκανε την ημέρα που είχε δημιουργηθεί το ζήτημα. Είναι ακριβής, αναλυτική και σας δίνει απάντηση ακόμα και σήμερα για το λόγο που ελήφθη αυτή η απόφαση.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει μια πληροφορία, η οποία μπορεί να είναι και εσφαλμένη, εσείς θα μας το πείτε αυτό, ότι στην πρόσφατη βραδινή συνάντηση που είχατε με τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο στο γνωστό ρεστοράν «Μύλος» -να κάνουμε και την απαραίτητη διαφήμιση, γιατί αξίζει πράγματι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί κάνετε διαφήμιση;

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Έμμεση, εν πάση περιπτώσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι απαγορεύεται από την ΕΣΗΕΑ. Προσωπικά, όσο ήμουν δημοσιογράφος, τηρούσα τους κανόνες της ΕΣΗΕΑ.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Εντάξει. Τους τηρώ και εγώ. Εννοείται ότι το είπα χιουμοριστικά. Μεταφέρατε πρόταση του Πρωθυπουργού προς τον κ. Παναγιωτόπουλο, στον ερχόμενο ανασχηματισμό να πάει στη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω εάν αυτό αληθεύει ή αν δεν αληθεύει. Η δεύτερη ερώτηση αφορά την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αλογοσκούφης στη συνέντευξή του στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» για το ενδεχόμενο η κ. Αγγελοπούλου να διεκδικήσει το Δήμο της Αθήνας. Το εξετάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, θα σας πω ότι δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση για τέτοια θέματα που αφορούν υποψηφίους σε δημοτικές ή νομαρχιακές εκλογές. Όσον αφορά την πρώτη, το διαψεύδω κατηγορηματικά. Ούτε ο ρόλος μου είναι, ούτε συνέβη κάτι τέτοιο. Είναι τόσο ακριβής η πληροφορία, όσο ακριβές ότι φάγαμε βράδυ. Μεσημέρι ήταν το τραπέζι.

ΧΙΩΤΗΣ: Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη το Σάββατο ζήτησε από το Γραμματέα του Κόμματος και από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να επισπεύσει τη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές. Την άκουσε πρώτος ο κ. Αλογοσκούφης και πρότεινε την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Θέλω να μου πείτε, αυτή η συζήτηση τελικώς για εσάς είναι άκαιρη ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα την εντύπωση ότι τα κυριακάτικα φύλλα κλείνουν πολύ νωρίτερα από το Σάββατο το μεσημέρι που ειπώθηκε αυτό στην Κεντρική Επιτροπή. Και μάλλον δεν είναι απλώς μια εντύπωσή μου@

ΧΙΩΤΗΣ: Αδικείτε την εφημερίδα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @άρα, η ερώτησή σας, κατά το ήμισυ, πρέπει να διορθωθεί: «την άκουσε ο κ. Αλογοσκούφης και έκανε ό,τι έκανε». Σας είπα ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση για θέματα που αφορούν υποψηφιότητες σε Δήμους.

ΧΙΩΤΗΣ: Είναι άκαιρη αυτή η συζήτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτε περισσότερο. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα επανέλθω στο θέμα του κ. Οικονομόπουλου. Είπατε σε κάποιο σημείο ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος, όταν πληροφορήθηκε κάποια πράγματα στις αρχές της εβδομάδας, προχώρησε σε συγκεκριμένες κινήσεις. Όμως, ο κ. Παναγιωτόπουλος στην ανακοίνωση που έκανε το Σάββατο, είπε ότι ο κ. Οικονομόπουλος αποπέμπεται επειδή δεν υπάρχει καλή συνεργασία μαζί του και επειδή υπήρξε κάποιο πρόβλημα με μια εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί στα Γιάννενα. Δεν αναφέρθηκε καθόλου σε ζητήματα ή σε υπόνοιες διαφθορές, έτσι όπως βγαίνουν τώρα. Μπορείτε να μας πείτε γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Είναι άλλο το θέμα της συνεργασίας που μπορεί να υπάρχει και να είναι καλή ή λιγότερο καλή ή προβληματική και άλλο το θέμα ηθικής τάξης που εγέρθηκε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι, αλλά φαντάζομαι ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οφείλει, όπως κάθε υπουργός -έτσι έκανε και ο κ. Παναγιωτόπουλος- να ερευνήσει. Γιατί καθημερινώς και στα δημοσιογραφικά γραφεία και στα πολιτικά -να είστε βέβαιος γι` αυτό- λέγονται και διακινούνται πολλά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού. Εγώ δεν έχω ξεκαθαρίσει ακόμη, η απομάκρυνση και η αποπομπή του κ. Οικονομόπουλου έγινε για το θέμα της κακής επικοινωνίας που είχε ο κ. Παναγιωτόπουλος με τον ίδιο, σε διάφορα άλλα ζητήματα ή για το ζήτημα αυτό το συγκεκριμένο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτό με καλύπτει απόλυτα η δήλωση του κ. Παναγιωτόπουλου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να επισημάνω ένα παράδοξο. Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Οικονομόπουλος ήταν στην Κεντρική Επιτροπή και χαιρετούσε τους βουλευτές και τους έλεγε ότι, «ό,τι θέλετε από τον ΟΕΚ, ελάτε σε εμένα». Υπάρχει μαρτυρία του βουλευτή που το λέει και μισή ώρα μετά ο κ. Παναγιωτόπουλος σκέφτηκε ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του και τον έστειλε σπίτι του. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής αποφάσισε να λειτουργήσει ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και χωρίς να τον καλέσει σε απολογία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου θέτετε μια ερώτηση στην οποία δεν θα απαντήσω. Δεν γνωρίζω να απαντήσω. Σε κάθε περίπτωση, έχει αναφερθεί δημοσίως και με πολύ σαφήνεια από τον αρμόδιο υπουργό, για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι διοικητές των ΔΕΚΟ, πρέπει να συνεργάζονται με τους βουλευτές. Ως τι θα συνεργάζονται οι διοικητές των ΔΕΚΟ με τους βουλευτές; Ιδιωτικοποιείτε τις ΔΕΚΟ, θέλετε να δουλεύουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τι εξυπηρετεί οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να συνεργάζονται με τους διοικητές των ΔΕΚΟ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ή βουλευτές γενικώς;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αναφερόταν στη Νέα Δημοκρατία. Δεν είπε οι βουλευτές γενικώς. Τι εξυπηρετεί και με ποια καθεστωτική λογική θα συνεργάζονται οι βουλευτές με τους διοικητές των ΔΕΚΟ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι βουλευτές μετέχουν στον αντιπροσωπευτικό θεσμό του Κοινοβουλίου. Είναι πολιτικά στελέχη. Αυτό ισχύει για τους βουλευτές όλων των κομμάτων, που αφουγκράζονται την κοινή γνώμη, ακούνε τα προβλήματα, συζητούν γι` αυτά και προσπαθούν να βρουν λύσεις. Κατά συνέπεια η θεσμική αυτή συζήτηση που μπορεί να γίνει με τον οποιονδήποτε υπουργό ή υφυπουργό ή βουλευτή και τον οποιονδήποτε πρόεδρο ή διοικητή οργανισμού είναι επιβεβλημένη. Δεν αντιλαμβάνομαι την απορία σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναφερόταν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύουν όσα σας είπα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Το «ΠΑΡΟΝ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ», εκτός από το χθεσινό δημοσίευμα στην υπόθεση Οικονομόπουλου, είχε και ένα σχόλιο στο περασμένο φύλλο του, που αναφερόταν, φωτογράφιζε τη συγκεκριμένη υπόθεση. Με δεδομένο ότι έχουν περάσει δέκα ημέρες περίπου από τότε, δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει κινητοποιηθεί και να είχε ήδη κάποια θέση και όχι να τρέχει την τελευταία στιγμή για να λύσει αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα προηγουμένως -και γνωρίζουμε όλοι μας καθημερινά, λέγονται, διακινούνται, γράφονται, ακούγονται πολλά πράγματα. Δεν σημαίνει ότι με το κάθε τι που γράφεται, ακούγεται ή λέγεται, αμέσως λαμβάνεται και μια απόφαση. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα είχε μια σειρά προβλημάτων και σίγουρα θα μπορούσε να αδικήσει πάρα πολύ κόσμο.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντήσει ο κ. Παναγιωτόπουλος στο «γιατί τώρα». Μην ξαναρωτάτε. Είναι η τέταρτη φορά που το αναφέρω.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι πολύ σημαντικό να μας πείτε εσείς κ. Υπουργέ. Γιατί λέτε σε μια απάντησή σας πριν από λίγο, ότι είναι δύο διαφορετικά θέματα. Το θέμα της μη καλής συνεργασίας και τα θέματα ηθικής τάξεως που ετέθησαν. Από ποιούς ετέθησαν τα θέματα ηθικής τάξεως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντήσει για το θέμα ο υπουργός Απασχόλησης. Δεν έχετε ενημερωθεί καλά. Ενημερωθείτε και θα δείτε ότι έχετε απαντήσεις στα ζητήματα αυτά.

ΒΛΑΧΟΣ: Γι` αυτό είστε εσείς εδώ για να μας ενημερώσετε. Πείτε μας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Είμαι εδώ να ενημερώνω και όχι να επαναλαμβάνω συνεχώς πράγματα που είναι ήδη γνωστά στους περισσότερους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο θέμα της βομβιστικής έκρηξης, υπάρχει για την κυβέρνηση ζήτημα ευθυνών στις αστυνομικές αρχές, με βάση την πληροφορία ότι ενημερώθηκαν εγκαίρως αλλά δεν απέκλεισαν την περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε καλά, ότι την ώρα που έγινε η έκρηξη, ι στην περιοχή του Συντάγματος, κινείται πολύς κόσμος. Υπήρξε λοιπόν έγκαιρη προσπάθεια από την αστυνομία να αποκλειστούν οι χώροι. Όπως ενημερώθηκα από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, το τηλεφώνημα σε εφημερίδα αναφερόταν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Η μηχανή ήταν τοποθετημένη έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ωστόσο, εγκαίρως οι αστυνομικές δυνάμεις, έφτασαν στο χώρο και άρχισαν να εκκενώνουν την περιοχή. Απ@ ότι πληροφορήθηκα η εκτίμησή μου είναι ότι έγινε μια πολύ καλή δουλειά σήμερα το πρωί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Παρ` όλα αυτά δεν είχαν αποκλείσει την περιοχή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών παρότι είχαν ενημερωθεί μισή ώρα νωρίτερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν ήσασταν παρών, εγώ σας αναφέρω την ενημέρωση την οποία έχουν και άλλοι συνάδελφοί σας, οι οποίοι πήγαν επί τόπου.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, γι` αυτά που είπε χθες, ο κ. Μεϊμαράκης. Είπε, επί λέξει ο Γραμματέας, την πολιτική ευθύνη για τέτοιου είδους ζητήματα την έχουν οι εποπτεύοντες τους οργανισμούς υπουργοί. Και ρωτάω: Όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κεντρικός κυβερνητικός μηχανισμός που έχει εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ήλεγξε αυτά τα ονόματα, είδατε περί ποίων στελεχών πρόκειται; Εφόσον τα είδατε, για να τα εγκρίνετε τα είδατε, δεν έχετε και εσείς την κεντρική πολιτική ευθύνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι κρινόμαστε. Είτε είναι υπουργός, είτε είναι διοικητής οργανισμού, είτε είναι γραμματέας υπουργείου κ.ο.κ. Δεν γνωρίζω τι εννοείτε όταν λέτε «αν ήλεγξε κάποιος». Αν δηλαδή άνοιξε φακέλους για να πιστοποιήσει.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Αν για παράδειγμα τοποθετήσετε ως διοικητή κάποιον ο οποίος έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο, ποιος έχει την ευθύνη; Ο υπουργός ή η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει τέτοιο παράδειγμα;

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο παράδειγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε γιατί το αναφέρετε; Γιατί η αναφορά και μόνο δημιουργεί εντυπώσεις. Συν το ότι η ερώτησή σας δημιουργεί την εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με παρανομίες ή μια σειρά από παρανομίες. Σας ανέφερα προηγουμένως και επαναλαμβάνω ότι υπόνοιες, ενδείξεις και πολύ περισσότερο βεβαίως στοιχεία και αποδείξεις, έχουν μια συγκεκριμένη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση και από όλα τα κυβερνητικά στελέχη.

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που προσπαθούμε να καταλάβουμε είναι αν ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, κρατικός λειτουργός, απομακρύνθηκε διότι οι εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει το μεσημέρι του Σαββάτου, δεν κρίθηκαν επαρκείς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνετε το ίδιο θέμα. Θα το αναφέρω για τελευταία φορά. Έχει απαντήσει ήδη ο αρμόδιος υπουργός Απασχόλησης και το Σάββατο και την Κυριακή με τις δηλώσεις που έκανε. Σήμερα κινήθηκε στην κατεύθυνση αυτή των εντολών του Πρωθυπουργού. Άρα αναμένουμε σε ό,τι αφορά το θέμα των όποιων υπονοιών, να έχουμε την έρευνα από τη Δικαιοσύνη, η οποία βεβαίως θα καταλήξει σε συμπεράσματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα ο Πρωθυπουργός του είπε να την στείλει στον Εισαγγελέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ρωτήσετε όταν έρθει η σειρά σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι σημαντικό να μας διευκρινίσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες οι ερωτήσεις που κάνουν οι συνάδελφοί σας είναι σημαντικές, τουλάχιστον εξίσου με τις δικές σας.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έδωσε εντολή ο Πρωθυπουργός να απομακρυνθεί το συγκεκριμένο στέλεχος αφού ενημερώθηκε. Και δεύτερον επειδή γίνεται πολύ κουβέντα για το ποιός επέλεξε το συγκεκριμένο πρόσωπο, θα ήθελα να ρωτήσω αν επισήμως απ` την κυβέρνηση έχει υπάρξει κάποιος έλεγχος στα στελέχη που τοποθετήθηκαν. Και το λέω αυτό για τον εξής λόγο: Ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει πει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι ήταν δική του επιλογή, ανεξάρτητα από το ποιός του τον υπέδειξε. Είναι επίσημη δήλωση του κ. Παναγιωτόπουλου. Είχε υποδειχθεί από κάποιον από το Μέγαρο Μαξίμου, απ` τον Πρωθυπουργό ή τουλάχιστον αν εγκρίθηκε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επανέρχομαι σ` αυτό που ανέφερα προηγουμένως. Διάβασα μια λίστα με σειρά ονομάτων. Μεταξύ αυτών, ανέφερα προηγουμένως τον κ. Νέζη. Και το όνομα του κ. Παλαιοκρασσά αναφέρθηκε. Προσπαθούμε να βάλουμε ονόματα σε μια διαδικασία η οποία είναι ατελέσφορη, δημιουργώντας εντυπώσεις ή υπόνοιες. Επαναλαμβάνω ότι αν υπάρχουν υπόνοιες, αν υπάρχουν ενδείξεις, πολύ περισσότερο αν υπάρχουν στοιχεία, έχουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο τα χειριζόμαστε εμείς ως κυβέρνηση, εντελώς αντίθετο με αυτόν που τα χειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση. Με εντυπώσεις δεν καταδικάζεται κανείς, όπου και να βρίσκεται.

ΒΛΑΧΟΣ: Στο ερώτημα, αν έδωσε εντολή ο κ. Καραμανλής στον κ. Παναγιωτόπουλο να τα παραπέμψει στον Εισαγγελέα, δεν απαντήσατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη σ` αυτά τα ερωτήματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στο θέμα της επιλογής των προσώπων, το οποίο συζητήσαμε τώρα προ ολίγου, στην περίπτωση του κ. Παναγιωτόπουλου δύο ήδη διοικητές ή υποδιοικητές οργανισμών, ο πρώτος ήταν ο κ. Στεφάνου και τώρα ο κ. Οικονομόπουλος, φαίνεται να έχουν επιλεγεί με αποκλειστική αρμοδιότητα του κ. Παναγιωτόπουλου. Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε καρατομήσεις. Να το πω ευθέως: Δεν υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γερασίμου, όχι Στεφάνου. Τα έχετε λίγο μπλέξει τα ονόματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, ενδεχομένως, το όνομα. Ο κ. Γερασίμου. Η αλήθεια είναι ότι 33 ονόματα είναι πολλά για τα συγκρατήσει κανείς. Και λέω, δεν υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης του υπουργείου στις περιπτώσεις της επιλογής αυτών των προσώπων; Κάποιος δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, δεν το χρεώνεται αυτό το πράγμα, αυτές τις επιλογές, ειδικά όταν δεν του βγαίνουν; Αυτή είναι η ερώτησή μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πού θέλετε να καταλήξετε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στο αν αποδέχεστε ότι υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης για τις περιπτώσεις, τόσο του κ. Γερασίμου, όσο και του κ. Οικονομόπουλου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μερικές φορές με ρωτάτε το αυτονόητο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν είναι αυτονόητα, γιατί εάν ήταν αυτονόητα, δεν θα κάναμε τις συζητήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε απάντηση ή θέλετε να κάνετε σχόλιο; Εάν θέλετε, συνεχίσετε. Λέω, λοιπόν, ότι μερικές φορές με ρωτάτε τα αυτονόητα. Την πολιτική ευθύνη την αναλαμβάνει κάθε βουλευτής και κάθε υπουργός, όταν ορκίζονται. Η απάντηση στο ερώτημά σας είναι αυτονόητη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος όταν πληροφορήθηκε κάποια πράγματα στις αρχές της εβδομάδας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτήσατε το ίδιο πράγμα και πριν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, θα σας ρωτήσω άλλο τώρα, μην ανησυχείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η εισαγωγή ήταν η ίδια.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, πριν δεν πήρα απάντηση, με παραπέμψατε στον κ. Παπαγιωτόπουλο. Έγιναν κάποια πράγματα στις αρχές της εβδομάδας: Ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Παναγιωτόπουλος για αυτά ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο για την υπόθεση. Οι εντολές του Πρωθυπουργού σε όλους τους υπουργούς, υφυπουργούς, διοικητές οργανισμών, γενικούς γραμματείς είναι σαφείς. Δηλωμένες δημοσίως από τον ίδιο και επαναλαμβανόμενες διαρκώς από εμένα σε αυτή την αίθουσα.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Με αυτά και με αυτά, η εκδήλωση παράδοσης των σπιτιών στους δικαιούχους στα Γιάννενα αναβλήθηκε. Θα παραδοθούν τα σπίτια και πότε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά θα παραδοθούν, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω τη χρονική στιγμή. Το αρμόδιο υπουργείο θα κάνει ανακοίνωση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιο είναι το ζητούμενο της αυριανής συνεδρίασης στην Κυβερνητική Επιτροπή για το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων; Πάμε για μια γενικευμένη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών το απόγευμα ή θα έχουμε ελαστικοποίηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνουν ανακοινώσεις αύριο. Γνωρίζετε ότι το θέμα έχει συζητηθεί ήδη, πριν από δύο μήνες, στην Κυβερνητική Επιτροπή. Αύριο θα γίνουν οριστικές ανακοινώσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου-Πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο υπήρξε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν το γνωρίζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή δεν βγάζουμε άκρη, τελικά, με τον κ. Οικονομόπουλο να ρωτήσω το εξής: Την δήλωσή σας ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το θέμα των προσώπων που θα παραλάβουν το χρίσμα για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να την εκλάβω ως ένδειξη ενόχλησης και δυσφορίας από το Μέγαρο Μαξίμου, το ότι ο κ. Αλογοσκούφης έσπευσε να υποδείξει την κ. Αγγελοπούλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα διανοούμην να κάνω τη δουλειά σας και να σας υποδείξω πώς να το εκλάβετε. Θα το εκλάβετε όπως εσείς νομίζετε. Είναι σαφής η δήλωσή μου. Λέω και επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για θέματα που αφορούν υποψηφιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα, ενήργησε αυτοβούλως ο κ. Αλογοσκούφης και πρότεινε αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάλι μου ζητάτε να κάνω τη δουλειά σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σούρλας προχθές μιλώντας, μίλησε για πλήρη άρση μονιμότητας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ερωτηθεί και στο παρελθόν γι αυτό το θέμα και έχω απαντήσει. Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Είναι δόκιμο, λοιπόν, εφόσον δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση επισήμως στα όργανα του κόμματος, κορυφαίος τη τάξει υπουργός να καταθέτει προτάσεις για προσωπικότητες σχετικά με τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τη στιγμή που άλλος συνάδελφός του υπουργός έχει εκφράσει εδώ και καιρό, επισήμως, την επιθυμία του να είναι υποψήφιος στο δήμο Αθηναίων. Ρωτώ γιατί εδώ τίθεται και ένα θέμα αλληλεγγύης. Φαντάζομαι ότι θα ήταν πιο λογικό ένας συνάδελφος υπουργός να υποστηρίξει την επιλογή του συναδέλφου του και όχι ένα πρόσωπο που δεν ανήκει -ευθέως ας το πούμε- στο κυβερνών κόμμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ να διαβάσετε τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και θα διαπιστώσετε ότι τον αδικείτε με το πώς διατυπώνετε την ερώτησή σας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση: Στις εισαγωγικές σας ανακοινώσεις είπατε ότι θα συνεδριάσει αύριο το ΚΥΣΕΑ για να οριστικοποιήσει την αγορά 30 F-16. Είναι 30 ή 30+10;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω αυτό που σας ανακοίνωσα. Δεν γνωρίζω κάτι άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν αληθεύει ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος επιχειρούσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να τηλεφωνήσει στον κ. Καραμανλή και ο κ. Καραμανλής δεν έβγαινε στο τηλέφωνο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για ονόματα. Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ούτε για τον κ. Κακλαμάνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τώρα που κατατέθηκε η πρόταση για την κ. Αγγελοπούλου, πως την βλέπει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα ανοίξω εγώ τη συζήτηση, όταν δεν την έχει ανοίξει ο Πρωθυπουργός.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υπουργοί, οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να διατυπώνουν απόψεις. Εγώ σας είπα τι ακριβώς ισχύει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας της κ. Αγγελοπούλου, η οποία θα υποστηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ και από τη Ν.Δ. φυσικά, πώς θα το βλέπατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε δεν απαντώ σε σενάρια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης, μετά από ένα γεύμα που είχε με την κ. Αγγελοπούλου, έκανε την πρόταση αυτή . Έχει καμία σχέση αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψετέ μου να πω ότι εάν αδικήθηκε μια φορά προηγουμένως ο κ. Αλογοσκούφης, τον αδικείτε για δεύτερη φορά, με αυτό το οποίο είπατε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έγινε το γεύμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο με ρωτήσατε.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο σε κάποιους μικρότερους δήμους της χώρας να μην δώσει στηρίξεις ή πολιτικά χρίσματα στους υποψηφίους της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση δεν δίνει στηρίξεις. Τα κόμματα είναι αυτά που υποδεικνύουν ή στηρίζουν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια και μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν είχατε πει ότι θα καταργήσετε τον «Καποδίστρια»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτό το θέμα έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δείχνετε ανακόλουθοι, όχι άλλο τίποτα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 12 December 2005 - 15:05:11 UTC