Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-12-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο, στις 11:00, συνεδριάζει, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Υγείας, που αφορούν τη φαρμακευτική πολιτική και το τρίτο παιδί.

Θα κάνω ένα σύντομο σχόλιο σε ό,τι αφορά τα όσα μέχρι στιγμής άκουσα, γιατί δεν τα γνωρίζω όλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παλαιοκρασσάς: Ο κ. Παλαιοκρασσάς αναφέρθηκε στις υποθέσεις που έστειλε στον Εισαγγελέα. Υποθέσεις που διερευνά η δικαιοσύνη, η οποία και εντέλει θα αποφανθεί. Για όλα τα θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ, θα απαντήσει η διοίκησή της.

Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά ζητήματα που έθεσε, για μια ακόμη φορά, η θέση της κυβέρνησης είναι πάγια και σταθερή: Διαφάνεια παντού και για όλους. Όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη. Σταθερά απέναντι στη διαπλοκή και στη διαφθορά. Καμία ενέργεια της κυβέρνησης δεν ξέφυγε και δεν ξεφεύγει από αυτή την αρχή. Τα εσωτερικά ζητήματα της διοίκησης της ΔΕΗ διέπονται από τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης που ισχύουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αοριστολογίες και γενικότητες ποτέ δεν συνέβαλαν στην υπηρέτηση της διαφάνειας.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Ανάπτυξης, είναι γνωστό και το ήθος και η εργατικότητα και η αποτελεσματικότητά του και η απόλυτη προσήλωσή του στη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια. Ο υπουργός Ανάπτυξης θα προβεί και αυτός, αργότερα, σε δηλώσεις για το θέμα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς κατηγόρησε τον κ. Σιούφα για μεθόδευση σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του κ. Μιζάν στη θέση του στη ΔΕΗ. Θεωρείτε εσείς ότι υπήρξαν μεθοδεύσεις από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης για την τοποθέτηση προσώπων σε θέσεις κλειδιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η επιλογή των γενικών διευθυντών σε μια τέτοια εταιρεία είναι αποκλειστικό θέμα της διοίκησης της εταιρείας, η οποία και, εν προκειμένω, αποφάσισε. Ίσως γνωρίζετε ότι αποφάσισε με πλειοψηφία 10 στα 11 μέλη του συμβουλίου, μειοψηφούντος μόνο του κ. Παλαιοκρασσά. Μεταξύ αυτών των μελών του διοικητικού συμβουλίου, -πέραν αυτών που έχουν διοριστεί από την πλειοψηφούσα πλευρά- υπάρχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, καθώς επίσης και της ΟΚΕ. Αυτό το θέμα αποτελεί αρχή για την κυβέρνηση, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο επιλέγονται οι γενικοί διευθυντές.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης υπάρχει διαπλοκή στη ΔΕΗ, εννοώ μετά τις εκλογές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω, ήδη, απαντήσει με την πρώτη τοποθέτησή μου. Το ζήτημα της διαπλοκής και το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τέτοια ζητήματα, έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια, ένδειξη, πολύ περισσότερο βέβαια απόδειξη, οφείλει όποιος την επικαλείται να στείλει τα όποια στοιχεία έχει στη δικαιοσύνη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτό δεν υπάρχει κατά την εκτίμησή σας, εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει κινηθεί προκειμένου να σταλούν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πιστεύω ότι αν υπήρχε κάτι περισσότερο, ο κ. Παλαιοκρασσάς με την παρρησία που τον διακρίνει, αφού έστειλε ήδη κάποιες υποθέσεις, θα έστελνε και άλλες. Εκτός και αν κάτι συνέβη και δεν το πήρε είδηση. Ελπίζω να μην συνέβη κάτι τέτοιο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επίσης, στη λέξη για «μεθοδεύσεις», δεν αναφέρεται μόνο στο διοικητικό συμβούλιο. Αναφέρθηκε σε πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες ενέχουν, κατά τον κ. Παλαιοκρασσά, υπόνοιες διαπλοκής. Παράδειγμα σε σχέση με την παραμονή του κ. Νέζη. Τουλάχιστον κατά τον κ. Παλαιοκρασσά αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση συμβιβάστηκε, να το πω έτσι, με συμφέροντα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος, θεωρώ ότι έχω ήδη απαντήσει. Στο δεύτερο ζήτημα το οποίο θέσατε για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, θέλω να σας πω ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είχε συμβόλαιο με την εταιρεία μέχρι το 2007. Θέλαμε η αντικατάστασή του να γίνει σε χρόνο που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της εταιρείας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σύμφωνα με τις αρχές της νέας διακυβέρνησης. Το καινούριο πρόσωπο θα βρισκόταν ύστερα από συνεννόηση των δύο συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών και Ανάπτυξης και του προέδρου της εταιρείας. Αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Παλαιοκρασσάς ότι συνέβησαν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε «διαφάνεια παντού και για όλους». Στη ΔΕΗ υπάρχει διαφάνεια, απ` ό,τι διαπιστώσατε σαν κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το αίτημα, αυτή είναι η απαίτηση, αυτή είναι η εντολή. Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι όποιος έχει το οποιοδήποτε στοιχείο οφείλει να το καταθέσει στον αρμόδιο υπουργό, τον πολιτικό προϊστάμενο και ταυτοχρόνως στη δικαιοσύνη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έκανε ο κ. Παλαιοκρασσάς. Επτά υποθέσεις έστειλε στη δικαιοσύνη. Δεν έπρεπε να υπάρξει και μια πολιτική απόφαση, εκτός από την παραπομπή στη δικαιοσύνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε να υπάρξει πολιτική απόφαση; Δεν σας φτάνει η δικαιοσύνη; Δεν υπάρχει ανώτατο στάδιο πέραν της δικαιοσύνης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, υπάρχουν και πολιτικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει μόνο η δικαιοσύνη. Υπάρχουν και πολιτικές αποφάσεις που κάποιος τίθεται σε αργία, σε προσωρινή αργία και γίνεται ένας έλεγχος και μια ΕΔΕ. Έγιναν αυτά τα πράγματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά ρωτάτε. Παρακαλώ, ρωτήστε τον μέχρι σήμερα πρόεδρο της ΔΕΗ, γιατί όπως γνωρίζετε τη διοίκηση ασκεί ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο διευθύνων σύμβουλος κάνει κουμάντο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο διευθύνων σύμβουλος. Κάνετε λάθος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπήρξαν και εκτελεστικές αρμοδιότητες, ειδικά για τον πρόεδρο αυτής της εταιρείας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ο διευθύνων σύμβουλος, όμως, είναι διάτρητος, όπως λέει ο κ. Παλαιοκρασσάς, τι ΕΔΕ να διατάξει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλούσα να μην υποκύπτουμε σε εύκολους χαρακτηρισμούς. Όλα τα στοιχεία τα οποία δίδονται ή πρέπει να δίδονται στη δημοσιότητα, πρέπει πρώτα να αποδειχθούν. Από τη στιγμή που αποδειχθούν και μετά, βεβαίως οι χαρακτηρισμοί μπορεί να είναι για τον καθέναν αυτοί που νομίζει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Καταρχήν, δεν ξέρω αν πρέπει να σας μιλάω στον ενικό πλέον, λόγω διαφοράς ηλικίας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τόσο μεγαλύτερός μου είστε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ακριβώς. Αλλά, λέτε συνέχεια αυτό που έλεγε και ο Σημίτης ότι όποιος έχει στοιχεία, στον Εισαγγελέα. Μα δεν είναι πολιτική απάντηση αυτή, γιατί απ` ό,τι είδαμε και από τη συνέντευξη Παλαιοκρασσά, μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν υπόνοιες οι οποίες δεν αποδεικνύονται και ο Εισαγγελέας θα αναγκαστεί να βγάλει καθαρή μια υπόθεση. Είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων. Αποδεικνύεται στον Εισαγγελέα η παρανομία. Δεν αποδεικνύεται η διαπλοκή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση, χωρίς αυτό να υπαινίσσεται ότι την είχαμε συνεννοηθεί κιόλας. Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν θα το πίστευε, φαντάζομαι, κανείς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα το πίστευε και κανείς για σας. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω, ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά στην πολιτική προσέγγιση των θεμάτων. Σας θυμίζω ότι ο κ. Σημίτης, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση έλεγε μονίμως: Λέτε, λέτε διάφορα πράγματα, εάν έχετε στοιχεία πηγαίνετέ τα στον Εισαγγελέα. Εμείς, λοιπόν, ως κυβέρνηση, αυτό δεν το απευθύνουμε γενικώς και αορίστως σε όποιο κόμμα ασκεί κριτική. Εμείς εκείνο το οποίο λέμε στα στελέχη μας πρώτα απ` όλα, στους υπουργούς της κυβέρνησης, στους υφυπουργούς, στους διοικητές ή προέδρους οργανισμών που διορίστηκαν επί νέας διακυβέρνησης είναι: Όποια στοιχεία υπάρχουν, αυτά τα στοιχεία όχι μόνο δεν πρέπει να τα «κουκουλώνετε», αλλά πρέπει να τα στέλνετε στη δικαιοσύνη. Αυτή, λοιπόν, είναι μια ειδοποιός διαφορά, θα μου επιτρέψετε να πω, ευδιάκριτη στα μάτια όλων μας, διότι στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ ήταν μια απαξιωτική και απορριπτική φρασεολογία. Εδώ μιλάμε για ουσία πολιτικής και ουσία δράσης στην πολιτική. Εάν, λοιπόν, υπάρχουν σε οποιονδήποτε οργανισμό, οποιαδήποτε στοιχεία που εγείρουν ενδείξεις, φυσικά πολύ περισσότερο εάν υπάρχουν αποδείξεις, οφείλει η προϊσταμένη αρχή, ο διοικητής, ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος να καταθέσει αυτά τα στοιχεία στη δικαιοσύνη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τσάμπα οι ευχαριστίες σας γιατί θα σας πω ότι κρύβεστε πίσω από το νομότυπο των νομικών διαδικασιών και δεν αντιμετωπίζετε το θέμα «διαπλοκή» στο πολιτικό του επίπεδο. Ο Εισαγγελέας, εάν δεν υπάρχουν αποδείξεις παρανομίας, δεν θα κάνει τίποτα. Μπορεί και οι 7 αυτές υποθέσεις που πήγαν στον Εισαγγελέα να βγουν καθαρές. Σημαίνει ότι χτυπήσατε τη διαπλοκή, αν έχουν βγει καθαρές, επειδή δεν θα υπάρχουν στοιχεία; Γιατί, αυτός που διαπλέκεται φροντίζει να μη δίνει στοιχεία, να είναι πάντα νομότυπος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, μιλάμε για τη διευκρίνιση της διαφοράς μεταξύ της πολιτικής φρασεολογίας και της πολιτικής δράσης. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με πολιτική φρασεολογία που ήταν ένα εύκολο επιχείρημα, προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες που είχε ο τότε Πρωθυπουργός. Στη δεύτερη περίπτωση, της σημερινής κυβέρνησης έχουμε να κάνουμε με απόφαση και πολιτική δράση. Δεύτερον, εφόσον υπάρχουν οποιεσδήποτε παρατυπίες ή παρανομίες, τότε βεβαίως υπάρχει και διαπλοκή. Η διαπλοκή, λοιπόν, όταν κάποιος την επικαλείται, υπάρχει για να αποδειχθεί, υπάρχει για να κατακριθεί. Να κατακριθεί πολιτικά, να γίνει δηλαδή η πολιτική της κρίση και η απόρριψή της. Και αυτό το έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, το έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση. Και υπάρχει και η απόδειξη στην πράξη, διότι γενικές και αόριστες αναφορές οι οποίες στην πράξη δεν αποδεικνύονται, αντιλαμβάνεστε ότι το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν μια σειρά λανθασμένων εντυπώσεων.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Υπουργέ, επειδή είπατε εσείς για την ειδοποιό διαφορά με την αντίστοιχη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, εντολή στα στελέχη της κυβέρνησης και στους υπουργούς όπου υπάρχουν ακόμη ενδείξεις να προσφεύγουν στον εισαγγελέα και από εκεί και πέρα στη Δικαιοσύνη. Αυτό, όμως, δεν ακούγεται πολιτικά σαν να σκοπεύει η κυβέρνηση να ποινικοποιήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα; Γιατί όλοι γνωρίζουμε πάνω κάτω ποιο είναι το περιβάλλον και σήμερα ο κ. Παλαιοκρασσάς άφησε και κάποιες αιχμές ότι η ΔΕΗ δεν μπορούσε να δουλέψει με ξένες επιχειρήσεις. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης λοιπόν να ενισχύσει τις εγχώριες επιχειρήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησή σας, δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί αφορά ένα εξειδικευμένο θέμα. Είμαι βέβαιος ότι θα δοθεί απάντηση από τη διοίκηση της ΔΕΗ. Όσον αφορά το πρώτο, μίλησα για τις πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων. Την πολιτική διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατ` αρχήν, είπατε ότι εφόσον υπάρχουν παρατυπίες, υπάρχει και διαπλοκή. Δεν σημαίνει το αντίστροφο. Πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχουν παρατυπίες, αλλά η διαπλοκή να παραμένει. Σε αυτό δεν απαντάτε και δεν μας λέτε στην περίπτωση που δεν υπάρχουν παρατυπίες, όπως επέμενε ο κ. Σιδέρης προηγουμένως, αλλά η διαπλοκή να είναι παρούσα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι οφείλει κάποιος να την καταγγείλει. Οφείλει να πει τα πράγματα με το όνομά τους και με το ονοματεπώνυμό τους, εάν χρειαστεί. Αυτό λέμε εμείς. Ας πει, λοιπόν, κάποιος με ονοματεπώνυμο τα πράγματα, ότι συνέβη αυτό και αυτό, το οποίο οδηγεί σε αυτό το ασφαλές συμπέρασμα. Εάν δεν ειπωθεί αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι οι γενικές και αόριστες αναφορές δεν στοιχειοθετούν τίποτα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Στεφάνου είναι Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης. Με ποιου την εντολή έστειλε σήμερα το πρωί εξώδικο στον κ. Παλαιοκρασσά, ζητώντας του να διευκρινίσει εάν τον αφορούν ή όχι τα όσα ο ίδιος λέει ότι εις βάρος του γράφονται το Σαββατοκύριακο στον Τύπο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε προφανώς μια λανθασμένη εντύπωση ότι τα πολιτικά όντα είναι και άβουλα όντα. Κάνετε μεγάλο λάθος. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει το λόγο.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι σημαίνει αυτό κ. Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σκεφτείτε το λίγο όσο θα απαντώ στον κ. Παπαδόπουλο και αν δεν το καταλάβετε με ξαναρωτάτε.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, το κατάλαβα. Μια άλλη ερώτηση. Το ήξερε ο κ. Σιούφας που είναι πολιτικός του προϊστάμενος; Το ήξερε η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου το επιτρέπετε, αισθητικώς τουλάχιστον, βεβαίως το δικαιολογήσατε και πολιτικώς και λεκτικώς, μην αναφέρεστε στη φράση του Σημίτη και του Πρωτόπαπα ότι «όσοι έχετε στοιχεία πηγαίνετέ τα στον εισαγγελέα». Αισθητικώς @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα, όμως, ότι υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, το δεχόμαστε. Αλλά αισθητικώς μας φέρνει πίσω σε ένα παρελθόν, το οποίο δεν είναι τόσο ευχάριστο. Το στερεότυπο αυτό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Να διευκρινιστεί ότι είναι προσωπική άποψη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Προσωπική μου γνώμη εκφέρω κ. συνάδελφος, αν δεν σας αρέσει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν μου αρέσει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δικαίωμά σας. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ο κ. Παλαιοκρασσάς εξελέγη βουλευτής Κυκλάδων. Αμέσως μετά την ανάληψη εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, παραιτήθηκε με εντολή του Πρωθυπουργού και πήγε στη ΔΕΗ. Μετά τα όσα έγιναν, ο κ. Παλαιοκρασσσάς εξετέλεσε την εντολή του Πρωθυπουργού κατά τον τρόπο που θα ενδιέφερε την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αφήσω το ερώτημα αυτό να απαντηθεί από την πράξη. Καθένας μπορεί να κρίνει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από αυτό το στέλεχός της, το οποίο το ανάγκασε ή το υποχρέωσε να αφήσει@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα, θα αφήσω να απαντηθεί από την πράξη. Και η πράξη λέει ότι ο υπουργός Ανάπτυξης πρώτα και ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια ζήτησαν από τον κ. Παλαιοκρασσά την παραίτησή του. Άρα, έχει ήδη απαντηθεί από την πράξη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει απαντηθεί και το άλλο, όμως, κ. Εκπρόσωπε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω. Δεν με ρωτήσατε για το «άλλο». Γι` αυτό με ρωτήσατε. Αν με ρωτήσετε και για το «άλλο», θα σας απαντήσω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφώς. Αλλά και εσείς από μια λέξη πάτε σε μία άλλη. Μην το αποποιείτε στο συνομιλητή σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Απάντησα σε αυτό που με ρωτήσατε. Δεν γνωρίζω τι είναι «άλλο».

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς ανέφερε ορισμένα στοιχεία, συγκεκριμένα υποστηρίζει εκείνος, τα οποία ήταν εν γνώσει και του κ. Σιούφα και του κ. Πρωθυπουργού. Με αυτή την έννοια μπορούμε να βγάλουμε και εμείς τα συμπεράσματά μας, σύμφωνα με τις οδηγίες σας, ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς δεν έκανε αυτά που του είπε ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα και στην αρχική μου δήλωση, ανέφερε μια σειρά στοιχείων, τα οποία ήδη ερευνά η Δικαιοσύνη.

ΧΙΩΤΗΣ: Στην αρχή της συνέντευξή του ο κ. Παλαιοκρασσάς θεώρησε καλό να διευκρινίσει, να αποσαφηνίσει, ότι παραμένει στέλεχος της παράταξής του. Θα ήθελα να ρωτήσω, η κυβέρνηση πιστεύει το ίδιο; Πιστεύει ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς παραμένει στη Νέα Δημοκρατία μετά από αυτή τη συμπεριφορά και αυτές τις πρωτοβουλίες ή επειδή τραυμάτισε την παράταξή του προέβη σε εχθρικές ενέργειες προς την παράταξή του, ο κ. Παλαιοκρασσάς δεν ανήκει πια στη Νέα Δημοκρατία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν γίνεται τέτοια συζήτηση από τα αρμόδια όργανα της Νέας Δημοκρατίας.

ΧΙΩΤΗΣ: Συγνώμη. Την άποψη της κυβέρνησης ζητώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Προτρέπετε κάθε κυβερνητικό στέλεχος, εάν έχει κάποια στοιχεία να πηγαίνει στον εισαγγελέα. Φαντάζομαι -και μάλλον το είπατε λίγο στην αρχή- ότι ενημερώνουν και τους προϊσταμένους τους αν αυτοί οι φάκελοι χρήζουν να πάνε στον εισαγγελέα. Αυτοί οι επτά φάκελοι που έστειλε ο κ. Παλαιοκρασσάς στον εισαγγελέα, χρήζουν πράγματι για την κυβέρνηση να πάνε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν ήδη κατατεθεί. Τι εννοείτε εάν χρήζουν ανάγκης για την κυβέρνηση να πάνε;

ΠΕΠΟΝΗΣ: Εάν είναι ήδη εκεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ερευνώνται.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Ναι, ερευνώνται. Αν και η κυβέρνηση έχει την ίδια γνώμη να ερευνηθούν, να πάνε στον εισαγγελέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως θα ερευνηθούν. Στοιχεία που έχουν πάει στη Δικαιοσύνη φυσικά και θα ερευνηθούν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Τα στοιχεία έχουν πάει στον Εισαγγελέα εδώ και αρκετούς μήνες. Εσείς όταν πήγατε και είδατε τους συγκεκριμένους φακέλους, την κάθε μια περίπτωση που καταγγέλλει ο κ. Παλαιοκρασσάς, νιώθετε ότι υπάρχει κάτι περίεργο, κάτι το οποίο πρέπει να διερευνηθεί; Θεωρείτε ότι πολιτικά είναι όλα εντάξει; Πώς βρίσκετε την ουσία αυτών των υποθέσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου ζητάτε να κάνω κρίση επί υποθέσεων με τις οποίες ασχολείται η Δικαιοσύνη, επί φακέλων οι οποίοι είναι ογκώδεις από τα πολλά στοιχεία που περιέχουν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πολιτικά ως κυβέρνηση κρίνετε ότι όντως χρήζουν διερεύνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικά κρίνεται η πράξη. Υπάρχει μια σειρά θεμάτων του παρελθόντος, όπως διαπιστώσατε και εσείς, που έχουν δοθεί στον Εισαγγελέα και τα οποία πρέπει να κριθούν. Ας κριθούν λοιπόν από τη Δικαιοσύνη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η δεύτερη ερώτηση αφορά στο εξής: Είπατε πριν να πάνε στη Δικαιοσύνη. Εδώ πρέπει νομίζω να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στην πολιτική ευθύνη και στη δικαστική διερεύνηση. Αν σε πέντε οργανισμούς φανεί ότι συνεχίζεται η διαπλοκή, ότι γίνεται ρεμούλα και χάνονται χρήματα του ελληνικού λαού, όντως αξίζει να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη. Όμως υπάρχει και μια πολιτική ευθύνη κάθε φορά στην κυβέρνηση για το ποιους διορίζει και το τι γίνεται. Αν δηλαδή έχετε διορίσει πέντε διοικητές και από κάτω γίνονται αυτά που είπαμε πριν, έχετε πολιτική ευθύνη. Βεβαίως θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη, όμως η πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση υπάρχει. Αυτό σε σχέση με το «πηγαίνετε στον Εισαγγελέα». Εντάξει να πάει στον Εισαγγελέα ο κ. Παλαιοκρασσάς, όμως αν συνεχίζεται η διαπλοκή στη ΔΕΗ, την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση πολιτικά. Δεν την έχει ο κ. Παλαιοκρασσάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούσε να αποτελεί την αρχή ενός καλού άρθρου, ενδεχομένως, με το «εάν» το οποίο θέσατε και με τίτλο «Εάν». Όπως γνωρίζετε σε ερωτήσεις με το «εάν» δεν απαντώ. Σας λέω την πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης, η οποία είναι σαφής και σταθερή.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν μπορεί όμως να λέτε «πηγαίνετε στον Εισαγγελέα». Πρέπει η κυβέρνηση να αναλαμβάνει το πολιτικό μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, κάθε κυβέρνηση αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί για υπαρκτά θέματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Γνωρίζετε, αν ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον κ. Σιούφα σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχω πει και άλλες φορές σε αντίστοιχα ερωτήματα, ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί καθημερινά με τους υπουργούς του.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Με τον συγκεκριμένο γνωρίζετε κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Άρα μας λέτε ότι έχει επικοινωνήσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν σας λέω ότι επικοινωνεί καθημερινά με τους υπουργούς του ή με τους περισσότερους όπως είχα αναφέρει και την τελευταία φορά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς, είναι ένα στέλεχος της παράταξης, που έχει κοσμήσει με την παρουσία του πολλές κυβερνήσεις της Ν.Δ. και θα ήθελα να ρωτήσω αν κατόπιν τούτου και των τελευταίων εξελίξεων, σκέφτεται η κυβέρνηση να τον αξιοποιήσει σε ένα άλλο πόστο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω με ποια κριτήρια επελέγη ο κ. Παλαιοκρασσάς από τον Πρωθυπουργό για να αναλάβει μια πολύ κρίσιμη θέση, αυτής της μεγαλύτερης ΔΕΚΟ της χώρας και αν με τα ίδια κριτήρια επελέγη και ο διάδοχός του, κ. Κυριακόπουλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανέφερε μερικά από αυτά τα κριτήρια και η κ. Πουλίδου, προηγουμένως, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα Παλαιοκρασσά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θέλετε να μου τα πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν θα σας τα πω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να βάλω τη δήλωση της κ. Πουλίδου;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είπατε ότι κάθε κυβέρνηση αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, για θέματα υπαρκτά. Αναλαμβάνει η κυβέρνηση το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης για τις απευθείας αναθέσεις στη ΔΕΗ, που έγιναν επί των ημερών της κυβερνήσεως της Ν.Δ. και μάλιστα όταν στο τιμόνι ήταν ο κ. Παλαιοκρασσάς; Ο κ. Παλαιοκρασσάς κατήγγειλε προ ολίγου απευθείας ανάθεση στο θέμα της συντήρησης του Λαυρίου, στην εταιρία ΜΕΤΚΑ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί είναι νόμιμες, αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα απλώς εκπέμπεται ως πυροτέχνημα. Εάν -για να χρησιμοποιήσω το προσφιλές «εάν» του συναδέλφου σας- υπάρχουν παρανομίες ή παρατυπίες και εφόσον αυτές τις έχει παραπέμψει ο κ. Παλαιοκρασσάς στη Δικαιοσύνη, θα έχουμε την απάντηση από τη Δικαιοσύνη. Η γενική αναφορά την οποία κάνατε σε αναθέσεις δείχνει μια εικόνα ή δίνει μια εικόνα ή δίνει μια αίσθηση εικόνας. Όπως ξέρετε, υπάρχουν διαδικασίες στο Δημόσιο, όπου γίνονται και αναθέσεις νομίμως. Άρα λοιπόν, δεν θα υπεισέλθω σε κάθε λεπτομέρεια. Ανέφερα, ήδη, ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα απαντήσει στα όσα ζητήματα ανέφερε ο κ. Παλαιοκρασσάς για τη ΔΕΗ. Φαντάζομαι θα απαντήσει σ` αυτό που λέτε.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Ποιες ήταν οι ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση και η διοίκηση την οποία διόρισε στη ΔΕΗ μετά την 7η Μαρτίου 2004, για να στείλει στον Εισαγγελέα και να εξαλείψει το θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς, την οποία κατήγγειλε προεκλογικά τα προηγούμενα χρόνια στη ΔΕΗ; Και δεύτερον εάν αυτό που αναφέρατε προηγουμένως, ότι δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, αφορούν και την παραπομπή των επτά υποθέσεων από τον κ. Παλαιοκρασά στον Εισαγγελέα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, απάντησα σε συγκεκριμένο πλαίσιο σε προηγούμενη ερώτηση. Άρα δεν έχει κανένα νόημα να επαναλάβω τα όσα είπα. Όσον αφορά το πρώτο, μόλις το είπατε και εσείς, εστάλησαν δηλαδή υποθέσεις στον Εισαγγελέα.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Συμφωνείτε, επομένως, με την ενέργεια του κ. Παλαιοκρασσά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν επικαλούμαστε, όποιος έχει οποιοδήποτε στοιχείο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, είναι δυνατόν να διαφωνούμε με το να κατατεθούν στοιχεία στη Δικαιοσύνη;

ΜΕΛΕΤΗΣ: Και για ποιο λόγο ζητήθηκε η παραίτησή του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τελείως διαφορετικά τα θέματα. Γνωρίζετε πολύ καλά, τι συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εσείς που καταγγέλλατε τη διαπλοκή, πόσες υποθέσεις στείλατε επί ΠΑΣΟΚ στον Εισαγγελέα; Και πόσες μη νομότυπες συμβάσεις των περιώνυμων νταβατζήδων βρήκατε στα συρτάρια σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε σε εμένα προσωπικά;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ποτέ δεν αναφέρομαι προσωπικά σε εσάς. Το δεύτερο πληθυντικό, είναι στην κυβέρνηση. Αν είναι δυνατόν, έχω εξηγήσει ότι είστε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Μόνο για την ηλικία σας, σας έκανα κομπλιμέντο και αναφέρθηκα προσωπικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην παρεξηγείστε. Ευχαριστώ πολύ που μου το υπενθυμίζετε. Απλά διευκρίνισα την ερώτησή σας. Υπάρχει μια σειρά υποθέσεων που έχουν ερευνηθεί, έχουν γίνει ΕΔΕ, έχουν πάει στη Δικαιοσύνη κάποιες απ` αυτές, άλλες απ@ αυτές έχουν εξαντληθεί σε πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία επεβλήθησαν πειθαρχικές ποινές, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων κ.ο.κ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αν όλα αυτά που έγιναν στη ΔΕΗ, έγιναν, όπως λέτε, νόμιμα και υπάρχουν και αναθέσεις νόμιμες, πώς πήγαιναν όλα σε έναν άνθρωπο; Σαν κυβέρνηση δεν σας απασχολεί αυτό το θέμα, να το ψάξετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι εννοείτε, όταν λέτε πως πήγαιναν όλα σε έναν άνθρωπο. Άκουσα τον κ. Παλαιοκρασσά να αναφέρεται σε μια σειρά από επιχειρηματίες οι οποίοι συνεργάζονται με τη ΔΕΗ. Φαντάζομαι όμως ότι και σε αυτό το θέμα, θα υπάρξει απάντηση από τη διοίκηση της ΔΕΗ. Όπως είπα και προηγουμένως στα επί μέρους ζητήματα η ΔΕΗ θα απαντήσει σήμερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η μερίδα του λέοντος πήγαινε σε συγκεκριμένο άτομο. Όπως παλιά πήγαινε σε εθνικό προμηθευτή, σε εθνικό κατασκευαστή, που λέγατε, τώρα πήγαινε σε άλλο συγκεκριμένο προμηθευτή της ΔΕΗ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπω ότι διορθώνετε την πρώτη ερώτηση και καλώς κάνετε, διότι όντως δεν υπήρχε ένας επιχειρηματίας που να συνεργάζεται με τη ΔΕΗ. Υπήρχαν πολλοί επιχειρηματίες. Υπήρχαν και υπάρχουν επιχειρηματίες που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ. Θα δώσει όμως απάντηση, είμαι βέβαιος, η ΔΕΗ και σ` αυτό το θέμα, το οποίο θέτετε.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε υπουργέ, υπήρξε οποιαδήποτε επικοινωνία του κ. Παλαιοκρασσά με τον Πρωθυπουργό πριν από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι καμία. Και επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να πω ότι διαψεύδω ως φαντασίωση του όποιου το έγραψε, κάτι που διάβασα στον Τύπο, περί προσπάθειας μεσολαβήσεως κ.λπ.,

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να επιμείνω στο πως βλέπει η κυβέρνηση την συμπεριφορά του κ. Παλαιοκρασσά, από τη στιγμή που υπέβαλε παραίτηση και μετά. Δηλαδή, αποφεύγετε να σχολιάσετε, τόσο το περιεχόμενο της επιστολής του, όσο και την πρωτοβουλία του να δώσει μια συνέντευξη Τύπου, η οποία δεν συνηθίζεται, μετά την υποβολή παραίτησης και μάλιστα με έναν τέτοιο τρόπο. Θεωρείτε ότι αυτό είναι φυσιολογικό ή θεωρείτε ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς στρέφεται πλέον εναντίον της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει καμία σημασία πως κρίνω την ενέργεια του κ. Παλαιοκρασσά. Πολιτικά, ως σύνολο δηλαδή ενεργειών, την έχω ήδη κρίνει. Δεν θα πω τίποτα στα επιμέρους.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς θεώρησε σκόπιμα από μόνος του να διευκρινίσει ότι απηύθυνε την επιστολή σε πρώτο ενικό πρόσωπο, επειδή γνωρίζετε καλά με τον Πρωθυπουργό. Θεωρείτε ότι και ο Πρωθυπουργός έτσι το εξέλαβε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Για την απευθείας ανάθεση τουφεκιών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Εσείς καταγγέλλατε το ΠΑΣΟΚ για τις απευθείας αναθέσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Φαίνεται ότι ακολουθείτε την ίδια μέθοδο. Και δεύτερον, σε σχέση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σπεύδει η κυβέρνηση να απαντήσει, εντός τεσσάρων ημερών, στην επιστολή που έχει σταλεί από τις ΗΠΑ σε σχέση με τα F-16. Γιατί σε περιορισμένο διάστημα σπεύδει να απαντήσει; Δεν έκρινε, εφόσον υπήρχε η απόφαση για την αγορά, ότι έπρεπε όλο το προηγούμενο διάστημα να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις και όχι τελευταία στιγμή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν σπεύδει -όπως αναφέρετε- η κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, γνωρίζω ότι υπάρχει μια σειρά διαδικασιών, οι οποίες έχουν ακολουθηθεί εδώ και κάποιους μήνες. Για το πρώτο θέμα, επικοινώνησα σήμερα το πρωί με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα σας διαβάσω τα σημεία, με τα οποία με ενημέρωσαν για την υπόθεση που ρωτήσατε: Δεν είναι ακριβές ότι δεν έγινε διαγωνισμός για τα τουφέκια. Μετά τη σχετική προκήρυξη έδειξαν ενδιαφέρον έξι προμηθευτές, οι οποίοι τελικά μειώθηκαν σε τρεις. Εξ αυτών, προσφορά, τελικώς, κατέθεσε μόνον ένας. Για πλήρη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, η ελληνική πλευρά ήρθε σε επαφή με το γερμανικό δημόσιο και πραγματοποίησε διακρατική συμφωνία με όρους ευνοϊκότερους από την προσφορά του τελευταίου εναπομείναντος ενδιαφερομένου. Βάσει τη συμφωνημένης συνεργασίας, μεταξύ του γερμανικού δημοσίου, των ελληνικών αμυντικών συστημάτων και του μοναδικού ενδιαφερομένου, η παραγωγή των τουφεκιών θα γίνει στην ΕΒΟ Αιγίου με τους πιο συμφέροντες όρους. Με τον τρόπο αυτό και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου υπηρετήθηκαν και η δημοσιότητα του διαγωνισμού τηρήθηκε. Σας θυμίζω, συμπληρωματικά, ότι η διακρατική συμφωνία ήταν ένας από τους δύο όρους που είχαμε θέσει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ότι θα πρέπει να γίνονται οι προμήθειες οπλικών συστημάτων.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Εάν μου επιτρέπετε, επ` αυτού, βεβαίως είδαμε ότι η διακρατική συμφωνία στο θέμα των F -16 δεν αποδείχθηκε και πολύ συμφέρουσα για τα συμφέροντα της χώρας, καθότι υπάρχει μια υπερτιμολόγηση περίπου 1,5 δις ευρώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να κάνετε ευκόλως τις διαπιστώσεις σας στην εφημερίδα σας ή στο Μέσο που εργάζεστε. Εάν θέλετε να μου κάνετε ερώτηση, να σας απαντήσω.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Ερώτηση είναι. Απλώς να προσθέσω ένα ερωτηματικό στο τέλος: Θεωρείτε ότι ήταν τόσο επικερδής για τα εθνικά συμφέροντα η διακρατική συμφωνία για τα F-16;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντήσει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Μένω σε αυτή την απάντηση.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος σήμερα είπε ότι ο τουρκικός στρατός θέλει να καταλάβει την νεκρή ζώνη στην Κύπρο. Ένα σχόλιο δικό σας, θα ήθελα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτή τη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου. Θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Επαναφέρω μια ερώτηση για τα F-16 που σας είχα κάνει την προηγούμενη εβδομάδα: Θέλω να μου πείτε εάν πρόκειται να καταβληθούν, μέσα στο 2006, χρήματα για αυτά τα αεροσκάφη, εάν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και πόσα χρήματα είναι. Και το ρωτώ επειδή είναι ένας πολύ σφικτός προϋπολογισμός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να δώσω την απάντηση αυτή την ώρα. Θα ήθελα όμως -επειδή είναι εξειδικευμένες ερωτήσεις- να τις απευθύνετε στα αρμόδια υπουργεία.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είναι πάρα πολλά τα λεφτά. Ενάμιση δις ευρώ είναι «δύο ΔΕΗ». Η ερώτησή μου είναι καθαρά πολιτική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένει, όμως, εξειδικευμένη η ερώτηση. Ρωτάτε εάν θα πληρωθεί η πρώτη δόση το 2006. Και σας απαντώ: Παρακαλώ, να απευθυνθείτε στα υπουργεία Οικονομίας και Εθνικής Αμύνης.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ΕΣΗΕΑ συζητήθηκε το αγγελιόσημο, και ποια είναι η κυβερνητική θέση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, έγινε μια συζήτηση. Θέλω να πω ότι, όπως ειπώθηκε και στην ΕΣΗΕΑ, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς για το αγγελιόσημο.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο Πρόεδρος του ΟΤΕ, κ. Βουρλούμης, κατέθεσε μια πρόταση, το Σάββατο εάν δεν απατώμαι, για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ. Αφενός θέλω να ξέρω, εάν η κυβέρνηση παραμένει στην αρχική της θέση, γιατί συνήθως ό,τι ζητά ο κ. Βουρλούμης το υιοθετεί η κυβέρνηση και δεύτερον εάν συνιστά μια ανακολουθία, ο Πρόεδρος του ΟΤΕ αφενός μεν να καθιερώνει «χρυσούς» συνταξιούχους στα 48 ή 50 χρόνια, και στη συνέχεια να εισηγείται αύξηση ορίου συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένει η πολιτική της κυβέρνησης όπως έχει αναλυθεί.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν θεωρείτε ότι υπάρχει κάποια ανακολουθία στις δηλώσεις του κ. Βουρλούμη ή ο κ. Βουρλούμης δεν εκφράζει την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τις έχω διαβάσει με λεπτομέρεια, οπότε δεν θα σχολιάσω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 5 December 2005 - 14:05:15 UTC