Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-12-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 1η Δεκεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλό μήνα.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 12:00, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με το Προεδρείο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Ενώσεως.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον Διοικητή της ΔΕΗ; Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο Διοικητής της ΔΕΗ έκανε λόγο στην «Καθημερινή της Κυριακής» για διακομματική κάλυψη της διαπλοκής από πολιτικά στελέχη υπουργείων και χθες ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι αν τον υπονοεί, θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ ο κ. Σιούφας έκανε λόγο για προσωπικές απόψεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας, ως αρμόδιος για τη ΔΕΗ, έχει καλέσει το μεσημέρι τον κ. Παλαιοκρασσά, στο γραφείο του.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είχατε πει, αν δεν κάνω λάθος, μιας και δεν ήμουν παρών, απ` όσα είχα διαβάσει ότι οι δηλώσεις του κ. Παλαιοκρασσά αφορούν το παρελθόν και όχι το σήμερα. Απ` ό,τι αποδείχθηκε χθες από τις δηλώσεις του ίδιου, αφορούσε το σήμερα και όχι στο παρελθόν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με το «αποδείχθηκε». Είχα αναφερθεί στη συνομιλία που είχα με τον κ. Παλαιοκρασσά και στην οποία εμμένω. Χθες ο κ. Παλαιοκρασσάς είπε κάτι άλλο. Ο ίδιος οφείλει να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις στη δημοσιότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι όλοι είχαμε καταλάβει πως αναφερόταν στο τώρα και ήσασταν ο μόνος που καταλάβατε ότι αναφερόταν στο παρελθόν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλέσω να ξαναδιαβάσετε την πολιτική ενημέρωση της Δευτέρας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το θυμάμαι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε έχετε την απάντηση στο ερώτημά σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, να περιμένουμε ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς «αποκεφαλίζεται»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τον έχει καλέσει ο κ. Σιούφας στο Γραφείο του το μεσημέρι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για καλό μήνα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ώρα θα γίνει η συνάντηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει προγραμματιστεί για τις 14:30, αλλά δεν είμαι βέβαιος αν θα τηρηθεί η ώρα, γιατί ο κ. Σιούφας πρόκειται να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο σε Επιτροπή της Βουλής, συνεπώς η συνάντηση θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Έπρεπε να φτάσουν εδώ τα πράγματα με τον κ. Παλαιοκρασσά για να τον καλέσει ο κ. Σιούφας για εξηγήσεις; Γιατί ο κ. Παλαιοκρασσάς, δεν είναι μόνο οι δηλώσεις που έκανε στην «Καθημερινή» και δημιούργησαν αυτόν τον κύκλο συζητήσεων και αντεγκλήσεων και αιχμών και στο παρελθόν είχε κάνει αυτό το πράγμα, και μάλιστα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενημέρωσε και τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, είχατε υπ` όψιν τι κάνει ο κ. Παλαιοκρασσάς στη ΔΕΗ. Γιατί καθυστερήσατε τόσο πολύ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν υπάρξει και άλλες φορές συναντήσεις και συνεργασίες του κ. Παλαιοκρασσά με τον αρμόδιο για τη ΔΕΗ υπουργό κ. Σιούφα. Άρα, λοιπόν, δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται στο γραφείο του. Στο παρελθόν έχουν συζητήσει τα διάφορα θέματα διεξοδικά. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των θεμάτων που έχουν καταγγελθεί ή υπονοηθεί, γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση της κυβέρνησης: Όποιος έχει το οποιοδήποτε στοιχείο να το καταθέτει στη δικαιοσύνη. Και έχω πει πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα ότι δεν είναι ούτε πρόσκληση ούτε παράκληση. Είναι εντολή του Πρωθυπουργού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς έχει πάει στη δικαιοσύνη κάποιους επιχειρηματίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό είμαι βέβαιος ότι εάν έχει κάτι ή εάν είχε κάτι, θα έκανε το ίδιο και για τα σημερινά, όπως τον άκουσα να λέει χθες. Όταν υπάρχει ένα οποιοδήποτε στοιχείο, οφείλουμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς απασχολεί την επικαιρότητα για πολύ μεγάλο διάστημα, όχι για το έργο του, αλλά για τις διαφωνίες που έχει με την κυβέρνηση. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς παραιτήθηκε από βουλευτής Κυκλάδων για να αναλάβει Πρόεδρος της ΔΕΗ, μήπως αυτό του ισχυροποιεί μια θέση που έχει εκεί και τόσο καιρό δεν έχει δοθεί μια λύση σε αυτή τη διένεξη που υπάρχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό σας. Παρακαλώ να μου διευκρινίσετε τι εννοείτε.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Μήπως η ανάληψη της θέσης του στη ΔΕΗ υποκρύπτει και μια συμφωνία σε κυβερνητικό επίπεδο για να παραιτηθεί από βουλευτής και να πάει στη ΔΕΗ. Γιατί είναι τόσο ισχυρός ο κ. Παλαιοκρασσάς; Δημιουργεί συνέχεια προβλήματα στην κυβέρνηση και αυτή κάθε τόσο τον καλεί να δίνει εξηγήσεις και άντε πάλι το ίδιο να συμβαίνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γνωστό ότι υπήρξε συνεννόηση να αναλάβει αυτή τη θέση και γι` αυτό το λόγο παραιτήθηκε από βουλευτής. Οποιαδήποτε «συμφωνία» για να γίνει κάτι εν κρυπτώ, βεβαίως και δεν υπάρχει, εάν αυτό υπαινίσσεται η ερώτησή σας.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Δεν υπαινίσσομαι αν έγινε κάτι εν κρυπτώ, αλλά η ισχυροποίηση της θέσης του στη ΔΕΗ, γιατί εγώ δεν θυμάμαι, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, να έχει συμβεί να διαφωνεί ο υφιστάμενος με τον προϊστάμενό του, με όλη την κυβέρνηση και να μένει στη θέση του. Δεν θυμάμαι να έχει συμβεί σε άλλον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνήθιζε να λέει ότι «δεν τιμά η θέση το πρόσωπο, αλλά το πρόσωπο τη θέση».

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εκ του αποτελέσματος έχει μετανιώσει ο Πρωθυπουργός για αυτή την καταστρατήγηση της λαϊκής θέλησης; Γιατί εξελέγη βουλευτής για να τον έχει ένα τμήμα του κόσμου εκπρόσωπο στη Βουλή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν άσκηση νομίμου δικαιώματος. Άρα, λοιπόν, δεν αντιλαμβάνομαι το σχόλιό σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπα εκ του αποτελέσματος. Με τη συμπεριφορά του κ. Παλαιοκρασσά, εάν έχει μετανιώσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν απαντώ σε τέτοιες ερωτήσεις.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν υπήρχε συνεννόηση του κ. Σιούφα με τον Πρωθυπουργού, ενόψει της συνάντησης με τον κ. Παλαιοκρασσά το μεσημέρι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «συνεννόηση»;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εννοώ εάν συζήτησαν για το περιεχόμενο της συζήτησης που θα έχουν σήμερα με τον κ. Παλαιοκρασσά και αν υπάρχουν κάποιες συστάσεις από την πλευρά του Πρωθυπουργού..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει συνεννόηση, όπως την εννοείτε εσείς. Είναι βέβαιο ότι ο αρμόδιος υπουργός ασκεί τα δικαιώματά του για να πληροφορηθεί περισσότερα γι` αυτά που ο κ. Παλαιοκρασσάς υπαινίσσεται .

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επικοινωνία υπήρξε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίνος;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Του κ. Σιούφα με τον Πρωθυπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί σχεδόν καθημερινά με όλους τους υπουργούς του.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Με τον συγκεκριμένο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επικοινωνεί καθημερινά σχεδόν με όλους τους υπουργούς του.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συμπεριλαμβανομένου@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θεωρείτε ότι αυτή η κόντρα κορυφής για τη ΔΕΗ, δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα που εποφθαλμιούν και που θέλουν να βάλουν χέρι στην αγορά ενέργειας και άρα μέσω αυτών να υπάρχουν συγκεκριμένοι ρόλοι. Δηλαδή, ο κ. Παλαιοκρασσάς να εκφράζει τα συμφέροντα του δημόσιου τομέα και οι υπουργοί να θέλουν να εκφράσουν τους ιδιώτες, που θέλουν να μπουν στη ΔΕΗ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απορρίπτω διαρρήδην αυτό που λέτε. Ουδείς από τα στελέχη της κυβέρνησης προσπαθεί να «παίξει» με διάφορα συμφέροντα. Γι αυτό επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός, αλλά κι εγώ σε αυτή την αίθουσα, έχουμε πει ότι όποιος έχει το οποιοδήποτε στοιχείο, οφείλει να το καταθέσει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να ερευνηθεί. Αυτό αποδεικνύει ποιες είναι οι πραγματικές, διαυγείς και ξεκάθαρες σκέψεις της κυβέρνησης. Ο οποιοδήποτε έχει το οτιδήποτε αντίθετο οφείλει να το πει. Θα λειτουργούσε διαφορετικά η κυβέρνηση εάν σκεπτόταν έτσι όπως λέτε εσείς. Δεν θα έβγαινα κάθε τόσο να πω ότι όποιος έχει στοιχεία οφείλει να τα καταθέσει στη δικαιοσύνη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωστόσο η ΔΕΗ δεν συμμετέχει, με κυβερνητική απόφαση, εάν δεν κάνω λάθος στην καινούργια μονάδα παραγωγής ρεύματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπεισέρχεστε σε πιο συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την απελευθέρωση της ενέργειας αφορά που είναι συνολική απόφαση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απελευθέρωση της ενέργειας είναι μια κίνηση, που είχε καθυστερήσει. Όπως γνωρίζετε, εάν δεν με απατά η μνήμη μου από το 1999 έπρεπε να είχε προχωρήσει η χώρα σε αυτόν τον τομέα. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει. Οφείλουμε να προχωρήσουμε και εμείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μας πείτε, δηλαδή, ότι αυτές οι κόντρες που γίνονται δεν είναι αποτέλεσμα ότι κάποια συμφέροντα πιέζουν και την μια και την άλλη πλευρά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν πιέζεται από συμφέροντα. Αυτό που λέω είναι ξεκάθαρο: Όποιος έχει το οποιοδήποτε στοιχείο, οφείλει -δεν είναι παράκληση το επαναλαμβάνω- να το καταθέσει στον εισαγγελέα. Το να λέγονται κάποια πράγματα δημοσίως μπορεί να δημιουργεί εντυπώσεις. Σημασία έχει, αυτά που συμβαίνουν, εφόσον συμβαίνουν, να καταγγέλλονται στον μόνο αρμόδιο που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος και η δικαιοσύνη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τόσους μήνες γιατί υπάρχει αυτή η διαμάχη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω. Ρωτήστε την πλευρά της ΔΕΗ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια πλευρά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήστε τον κ. Παλαιοκρασσά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί δηλαδή υπάρχει το πρόβλημα.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, λέτε ότι ουδείς από την κυβέρνηση παίζει με συμφέροντα. Πώς αξιολογεί η κυβέρνηση όλη αυτή τη σύγκρουση των τελευταίων μηνών; Δεν έχετε καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα; Ποιος ευθύνεται; Λέτε ότι δεν ευθύνονται τα συμφέροντα, τελικά τι υπάρχει; Έχει υπερβεί τα εσκαμμένα ο κ. Παλαιοκρασσάς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθένας μπορεί να κρίνει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θέλω να ρωτήσω, μετά από όλη αυτή τη συζήτηση και όσα έγιναν χθες, εάν ο κ. Παλαιοκρασσάς εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 1 December 2005 - 15:05:10 UTC