Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Σήμερα, όπως γνωρίζετε, είναι η Παγκόσμια Ημέρα τηλεόρασης. Ο συμβολικός αυτός εορτασμός αποτελεί μια ευκαιρία να σκεφτούμε τι είδους τηλεόραση θέλουμε ως κοινωνία, τι είδους τηλεόραση αξίζουμε. Είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα τη συμβολή της τηλεόρασης στη διεύρυνση της Δημοκρατίας, της επικοινωνίας και της συνεργασίας ανάμεσα στους ανθρώπους, τους λαούς και τους πολιτισμούς, αλλά και τις προκλήσεις που παρουσιάζει στη νέα ψηφιακή εποχή. Προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση της ποιότητας του πολιτεύματός μας, με τη διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων, ώστε η τηλεόραση να ανταποκρίνεται στον πραγματικό συνταγματικό της ρόλο, αυτόν της έγκυρης πλουραλιστικής ενημέρωσης και της ποιοτικής ψυχαγωγίας των τηλεθεατών, ανεπηρέαστη από κάθε είδους αλλότριες εξαρτήσεις και συμφέροντα. Αυτός ο προβληματισμός αφορά όλους μας και κάθε πολίτη χωριστά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το σχόλιο της κυβέρνησης για την τηλεόραση δεν έχουμε καταλάβει ποιο είναι. Δηλαδή, καλύπτεται η κυβέρνηση που ετοιμάζεται να προωθήσει και ένα θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της τηλεόρασης, από τη λειτουργία της, όπως είναι σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει ανακοινωθεί ήδη από τα ανώτερα δυνατά χείλη, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ότι ετοιμάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο αφορά ζητήματα συγκέντρωσης και αδειοδοτήσεων. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εν μέρει έχει αντιμετωπίσει τα ζητήματα συγκέντρωσης και σχεδόν καθόλου -παρότι υπήρξαν νομοθετικές ρυθμίσεις στο παρελθόν- τα ζητήματα αδειοδότησης. Είμαστε δηλαδή μια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν φρόντισε στα 16 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης, αλλά και στα 18 χρόνια λειτουργίας του ιδιωτικού, μη κρατικού ραδιοφώνου, να βάλει εκείνους τους κανόνες οι οποίοι θα βοηθούσαν το περιβάλλον της αγοράς, το περιβάλλον των Μέσων, να γίνει ακόμη καλύτερο. Το Σύνταγμά μας, όπως γνωρίζετε, προτάσσει ζητήματα συγκέντρωσης και ποιότητας τα οποία σχετίζονται με την ποιότητα της Δημοκρατίας. Σε αυτό ήθελα να καταλήξω με το σημερινό μου σχόλιο: Στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτά που επιτάσσει το Σύνταγμά μας.

ΧΙΩΤΗΣ: Θεωρείτε ότι η παθογένεια των ραδιοτηλεοπτικών μέσων έγκειται στο ότι είναι άναρχο το τοπίο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, σε ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας, το Σύνταγμα κάνει μια γενική αναφορά. Γνωρίζετε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει πολλές φορές πως θέματα που αφορούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα, το δημοσιογραφικό λειτούργημα, κατ` ορισμένους ή κατ` άλλους, είναι ζήτημα που αναφέρεται στην αυτορύθμιση των ίδιων των Μέσων. Δηλαδή, οι δημοσιογράφοι τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία, η οποία άλλωστε προβλέπεται και από τα καταστατικά των Ενώσεων Συντακτών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το Σύνταγμα προέβλεπε και την αντιμετώπιση της διαπλοκής, το περιβόητο άρθρο 14, παρ. 9. Αλλά η κυβέρνηση με το νέο νόμο για το βασικό μέτοχο, το έχει καταστήσει κενό γράμμα και στην πραγματικότητα το έχει καταργήσει. Άρα, δεν υπηρετείται πάντα το Σύνταγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι έχετε μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Η ρύθμιση του άρθρου 14, παρ. 9 τίθεται σε εφαρμογή με το γνωστό νόμο για το βασικό μέτοχο. Κατετέθη στη Βουλή και ψηφίστηκε από αυτή. Τα αποτελέσματά του μένει να τα δει κανείς στην πράξη.

ΒΛΑΧΟΣ: Στην αρχική σας τοποθέτηση για το θέμα της τηλεόρασης, μιλήσατε για την ανάγκη να υπάρξει νηφαλιότητα, βάσει της οποίας θα διερευνηθεί ο ρόλος. Εσείς, όταν πριν από λίγο καιρό υιοθετήσατε τον ορισμό «τηλεδικεία», είχατε χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο με νηφαλιότητα ή κάτω από την πίεση των γεγονότων εκείνων των ημερών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν μίλησα για διερεύνηση του ρόλου. Μίλησα για διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων, ώστε η τηλεόραση να ανταποκρίνεται στο συνταγματικό της ρόλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Για το «νηφαλιότητα» δεν μου είπατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θέλω μια θετική ή αρνητική απάντηση: Η έως τώρα τηλεοπτική μας θητεία, έχει εξασφαλίσει αυτή τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι σε ένα ποσοστό, ναι έχει βοηθήσει στη διάδοση των ιδεών, έχει βοηθήσει στη διάδοση και στο άκουσμα των αντιθέτων απόψεων. Θέλω να θυμίσω ότι ένας από τους βασικούς λόγους που ήταν απαίτηση της κοινωνίας να προχωρήσουμε στη δημιουργία μη κρατικών Μέσων Ενημέρωσης που να ανήκουν δηλαδή είτε σε ιδιώτες είτε σε άλλους φορείς, όπως για παράδειγμα οι δήμοι -θυμίζω ότι ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός ξεκίνησε από το Δήμο Αθηναίων επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ- ήταν για να ακουστούν απόψεις που μέχρι τότε δεν ακούγονταν. Άρα, λοιπόν, πιστεύω ότι έχει βοηθηθεί στο πεδίο αυτό η Δημοκρατία. Ζητήματα ποιότητας της Δημοκρατίας είναι ζητήματα ευαισθησίας του καθενός, είτε είναι τηλεθεατής είτε εργαζόμενος στα Μέσα Ενημέρωσης. Η ποιότητα είναι ένα διαρκές ζητούμενο από όλους. Και πρέπει να είναι ένα διαρκές ζητούμενο από όλους. Θέλω επίσης να θυμίσω ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο ξεκίνησε αυτή η μικρή επανάσταση, αν θέλετε, στον τόπο μας με τη μη κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση, ήταν η συμπληρωματική ή η απ` όλες τις πλευρές ενημέρωση πρωτίστως και αμέσως μετά η ψυχαγωγία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να διορθώσω μια ιστορική ανακρίβεια. Μιλούσαμε για ελεύθερο ραδιόφωνο και ελεύθερη τηλεόραση. Δεν μιλούσαμε για ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης ούτε Μέσα υπό την επήρεια των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό ως ιστορική αναφορά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χρησιμοποίησα τον όρο που χρησιμοποιούσα και ως μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του πρώτου μη κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού. Μιλούσα και τότε για μη κρατική ραδιοφωνία.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν πρόσφατα υιοθετήσατε τον όρο «τηλεδικεία», τον είχατε χρησιμοποιήσει με νηφαλιότητα ή κάτω από τη συναισθηματική πίεση των ημερών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με απόλυτη νηφαλιότητα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν θα σχολιάσετε καθόλου αυτό τον άγριο πόλεμο που έχει ξεσπάσει αυτές τις ημέρες και που όλοι μας, θέλοντας και μη, αναγκαζόμαστε, είτε ως αναγνώστες, είτε ως τηλεθεατές, να τον παρακολουθούμε. Επειδή έχετε και την αρμοδιότητα σε αυτό το χώρο, γι` αυτό θα έλεγα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι ρωτήθηκα από την πρώτη στιγμή και έχω ήδη κάνει κάποιο σχόλιο γι` αυτά τα θέματα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Χωρίς να είναι προσωπική μομφή κ. Υπουργέ, αυτά που είπατε στον πρόλογό σας και αργότερα ως απαντήσεις σε συναδέλφους αν εξαιρέσει κανείς το όνομά σας και τις ημερομηνίες, τα έχουμε ακούσει εδώ σχεδόν για 20 χρόνια. Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που μας πείθει ότι αυτές οι εξαγγελίες που κάνετε για αποκατάσταση της νομιμότητας στα ΜΜΕ και ειδικότερα στην τηλεόραση θα υλοποιηθούν σε συγκεκριμένο χρόνο βέβαια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η αποφασιστικότητα. Εχω την εδραία πεποίθηση ότι στο παρελθόν δεν υπήρξε η αποφασιστικότητα που υπάρχει σήμερα. Αρα, λοιπόν, προχωρά κάποιος. Γνωρίζετε καλά ότι έχουμε κάνει μια σειρά από κύκλους συζητήσεων με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θεωρώντας ότι κάποιος δεν πρέπει να «ανακαλύπτει κάθε φορά την Αμερική», αλλά να συζητά και να συγκεντρώνει εμπειρίες από άλλες χώρες που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από εμάς και την ιδιωτική ραδιοφωνία και την ιδιωτική τηλεόραση -εν γένει τη μη κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση- έχουν κάνει άλματα σε σχέση με εμάς. Εχουμε, λοιπόν, συγκεντρώσει πολλά στοιχεία εμπειρίας από αυτές τις χώρες. Εκείνο το οποίο μένει είναι να ανοίξει ένας διάλογος -και πολύ σύντομα θα ανοίξει αυτός ο διάλογος- με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τα κόμματα. Διάλογος που θα οδηγήσει σε ένα σχέδιο νόμου που θα απαντά στα ζητήματα που ζητά το Σύνταγμά μας να απαντήσουμε, όπως είναι αυτά της συγκέντρωσης και των αδειοδοτήσεων. Εάν στην πορεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και της προκήρυξης για τις νέες άδειες υπάρξουν προσφυγές, θα αντιμετωπιστούν και αυτές στο πλαίσιο των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων όλων των πλευρών. Ελπίζουμε ότι θα είναι ένας νόμος, ο οποίος θα μπορέσει να λύσει πολλά από τα προβλήματα του σήμερα. Επίσης, θα μπορέσει επιτέλους να προχωρήσει στις αδειοδοτήσεις που δεν έγιναν, με εξαίρεση αυτές των ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επιχειρώντας μια αυτοκριτική εσείς, πιστεύετε ότι σε αυτά τα δύο χρόνια που είστε προϊστάμενος σε αυτό τον τομέα και επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πολύ αυστηρή κριτική στο πρόσωπό σας και στην κυβέρνηση για την επικοινωνιακή πολιτική, πιστεύετε ότι στον τομέα της τηλεόρασης έχετε ικανοποιητικά αποτελέσματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν μιλάτε για το νομοθετικό πλαίσιο, όχι. Διότι, άλλωστε, όπως ευθαρσώς σας είπα, η συζήτηση που είχαμε με την Κομισιόν, προκειμένου να οδηγηθούμε στον κοινό τόπο που αναζητήσαμε στο θέμα του βασικού μετόχου, μας ανέτρεψε τα αρχικά σχέδια για το χρονικό πλαίσιο που είχαμε θέσει. Ωστόσο, αμέσως μόλις τελείωσε το θέμα του βασικού μετόχου, όπως εξαγγείλαμε, προχωράμε στο επόμενο βήμα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Επειδή όντως τελείωσε η ιστορία με το βασικό μέτοχο, όταν μιλάτε ότι πολύ σύντομα θα γίνει αυτός ο διάλογος, μπορείτε να το προσδιορίσετε χρονικά; Θα είναι δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν έχω την ακριβή ημερομηνία, θα την ανακοινώσω από αυτή την αίθουσα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σε μια ομιλία σας πρόσφατα, νομίζω εδώ απέναντι, είχατε μιλήσει για μια νέα ισορροπία μεταξύ των ΜΜΕ, της πολιτικής και των πολιτικών. Ποιος θα εγγυηθεί αυτή τη νέα ισορροπία; Εσείς ως υπουργός Επικρατείας, η κυβέρνηση, κάποιος άλλος παράγοντας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν διαβάσατε όλη την ομιλία και όχι κάποια αποσπάσματα που ενδεχομένως δημοσιεύτηκαν σε μερίδα του Τύπου, θα βλέπατε ότι απευθυνόμουν στη Διεθνή Ενωση Εκδοτών Εφημερίδων, μιλώντας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο γραπτός Τύπος σε σχέση με την ισχυροποίηση του μέσου που λέγεται «τηλεόραση». Αρα, λοιπόν, θα παρακαλούσα να διαβάσετε ακριβώς την ομιλία μου και θα βγάλετε συμπεράσματα. Οποια άλλη απορία έχετε, μπορούμε να τη συζητήσουμε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει μέσω επιστολής μια διαμαρτυρία συναδέλφων που καλύπτουν το οικονομικό ρεπορτάζ για το χρόνο που δίνεται στη δημοσιότητα ο προϋπολογισμός. Θα ήθελα να μου πείτε, γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο αργά το βράδυ και να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία που καταρτίζουν τον προϋπολογισμό με εμπάργκο από τις 16.30;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν ήταν υποχρεωμένη κατ` ανάγκη να κινηθεί με άγραφους κανόνες. Αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάσει το απόγευμα και να δοθεί κανονικά ο Προϋπολογισμός. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, όπως γνωρίζουν ήδη οι συνάδελφοί σας που καλύπτουν το ρεπορτάζ, θα δώσει το σχέδιο του Προϋπολογισμού με εμπάργκο νωρίτερα και πιστεύω ότι θα το τηρήσουν όλοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα του διαλόγου. Λέτε ότι θα ξεκινήσει ένας διάλογος, τον οποίο προφανώς θα κηρύξετε εσείς. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν μπορεί ο κ. Ρουσόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας, να κάνει αυτό το διάλογο, σε μια στιγμή που μια μεγάλη εφημερίδα, όπως το ΕΘΝΟΣ, σας εγκαλεί ότι έχετε πάρει θέση υπέρ κάποιου άλλου συγκροτήματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σέβομαι τις απόψεις όλων των δημοσιογράφων, όλων των ΜΜΕ. Μπορεί ο καθένας ελεύθερα να διατυπώνει τις απόψεις του. Αυτό είναι το νόημα της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι ο έχων την πολιτική ευθύνη υπουργός, οφείλει να προχωρήσει στη νομοθέτηση κανόνων για τους οποίους η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Λύστε μου μια απλοϊκή απορία. Εχετε μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη αυτορύθμισης. Βλέπετε ότι δεν είμαστε ικανοί και πλέον τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εμπλέκονται στα ΜΜΕ εκτραχύνουν την κατάσταση. Η Πολιτεία, η κυβέρνηση που έχει ψηφιστεί από το λαό, δεν είναι υποχρεωμένη να ορίσει αυτή κανόνες στους οποίους θα υπακούουν όλοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι τους κανόνες δεοντολογίας. Οι κανόνες δεοντολογίας είναι καθαρά ζήτημα των ιδίων των Μέσων ή των φορέων των Μέσων, των φορέων του μηνύματος, δηλαδή των δημοσιογράφων. Γνωρίζω ότι η ΕΣΗΕΑ έχει καταρτίσει κώδικα δεοντολογίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με αφορμή μια συζήτηση που έγινε την άνοιξη για τη μονοθεσία δημοσιογράφων στο Δημόσιο, ξεκίνησε ένας νέος διάλογος εντός της ΕΣΗΕΑ, ώστε να καταρτιστεί ένας, ακόμη πληρέστερος κώδικας δεοντολογίας. Η δεοντολογία είναι καθαρά ζήτημα των ίδιων των δημοσιογράφων. Η Πολιτεία οφείλει να ορίσει τους κανόνες στο θεσμικό πλαίσιό τους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γνωρίζετε, όμως, ότι έχουν καταπατηθεί και θα καταπατούνται αυτοί οι κανόνες. Όχι απλά καταπατηθεί, στραπατσαριστεί. Αμέτοχος θεατής θα μένει η Πολιτεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν τα πειθαρχικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών και βεβαίως υπάρχει και το ΕΣΡ, το οποίο παρεμβαίνει, επεμβαίνει, κρίνει και επιβάλλει ή όχι κυρώσεις, ανάλογα με την περίπτωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι θα κάνετε διάλογο. Με ποιους θα κάνετε διάλογο για τα κανάλια; Με τους καναλάρχες που υπάρχουν; Με ποιους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν είναι διάλογος με τα κανάλια. Είναι διάλογος, όπως ανέφερα, για θέματα συγκέντρωσης. Τα θέματα συγκέντρωσης δεν αφορούν μόνο τις τηλεοράσεις, αφορούν συνολικά τα ΜΜΕ. Αρα, λοιπόν, στο διάλογο@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και η αδειοδότηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αδειοδότηση αφορά όντως τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Το πρώτο σκέλος, αυτό της συγκέντρωσης, αφορά συνολικά το χώρο των ΜΜΕ. Στο διάλογο αυτό θα μετέχουν όλες οι Ενώσεις, Συντακτών, Ιδιοκτητών Μέσων γραπτού Τύπου, περιοδικών, ηλεκτρονικού τύπου, στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η λίστα αυτών που θα συμμετέχουν στο διάλογο θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός στα Γρεβενά προχθές, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί οργανωμένα συμφέροντα και κλειστά κυκλώματα. Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι αυτά τα κλειστά κυκλώματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα, τα οποία άλλωστε έχουν φανεί, τα έχει αναδείξει και η δική μας πολιτική. Εμείς έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τον τόπο και είναι βεβαίως προς όφελος του κάθε πολίτη. Η ενδεικτική αναφορά ορισμένων τέτοιων μεγάλων μεταρρυθμίσεων που απαντά και στο θέμα που θέσατε, θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα, η λειτουργία -με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα και πιστεύω καλύτερα από ποτέ- της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σας θυμίζω ότι, με μια σειρά αποφάσεών της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επεσήμανε το πρόβλημα και έδωσε και λύσεις. Θυμίζω τις υπερβολικές τιμές στα super-market, ζητήματα δανείων που ξεκίνησαν με διάφορες τράπεζες οι οποίες επέβαλαν και πρόστιμα σε όποιον ήθελε να αποπληρώσει το δάνειό του νωρίτερα. Να θυμίσω μια άλλη πολιτική ενέργεια, από τις πρώτες της κυβέρνησης: Η απιστία περί την υπηρεσία στο Δημόσιο, ενώ ήταν κακούργημα, είχε μετατραπεί από το ΠΑΣΟΚ σε πλημμέλημα, από τη δική μας κυβέρνηση έγινε και πάλι κακούργημα. Η κατάργηση του μαθηματικού τύπου, για τον οποίο τόσα πολλά έχει πει η κυβέρνηση, αλλά και μια σειρά άλλων πραγμάτων, με ένα από τα τελευταία -το οποίο έχετε διαβάσει και στις εφημερίδες, το έχει ανακοινώσει και ο υπουργός Υγείας- το ζήτημα των προμηθειών στα νοσοκομεία. Μια σειρά τέτοιων «κυκλωμάτων» ή «συμφερόντων», μικρών, κλειστών συνήθως ομάδων, είναι αυτά τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο αυτής της κυβέρνησης και αντιμετωπίζονται με μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να σας θέσω ένα θέμα, που έθεσα την προηγούμενη εβδομάδα στον κ. Αντώναρο, αλλά δεν μου απάντησε, γιατί ίσως δεν το γνώριζε. Έχετε επισκεφθεί εσείς προσωπικά τα γραφεία της «Ελευθεροτυπίας» και έχετε συμμετάσχει σε συναντήσεις με το επιτελείο της εφημερίδας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω επισκεφθεί τα γραφεία πολλών εφημερίδων. Για την ακρίβεια τα έχω επισκεφθεί όλα. Έχω επισκεφθεί και την εφημερίδα που εργάζεστε, όταν ήμουν στην αντιπολίτευση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ως εκπρόσωπος ή ως υπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως υπουργός δεν θυμάμαι εάν έχω έρθει στα γραφεία της εφημερίδας «Έθνος», αλλά σίγουρα έχω έρθει περισσότερο της μιας φοράς.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ως υπουργός έχετε πάει ή ως εκπρόσωπος του κόμματος της Ν.Δ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και ως υπουργός.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι ένα από τα ιστορικά στελέχη της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» κ. Πασσαλάρης, αφού είχατε συναντηθεί με το επιτελείο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», είχε απευθύνει δημόσια το αίτημα να σας συναντήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω κανένα δημόσιο αίτημα, που μου έχει τεθεί, σε σχέση με ραντεβού. Έχω κάνει πάρα πολλά ραντεβού.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προφανώς όχι με τον κ. Πασσαλάρη, υποθέτω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λάθος υποθέτετε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν το είπα εγώ, ο κ. Πασσαλάρης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν γίνει πολλά ραντεβού με εκδότες, διευθυντές και δημοσιογράφους απ` όλο το φάσμα των ΜΜΕ.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον κ.Τεγόπουλο, τις οποίες επιβεβαιώσατε την προηγούμενη εβδομάδα, είναι προσωπική επιλογή ή μετά από σύστασή σας, ως σύμβουλός του επί των επικοινωνιακών θεμάτων έγινε αυτή η συνάντηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας απαντήσω για τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση, σε αυτού του είδους τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με δημοσιογράφους.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θεσμικά ρωτώ, γιατί εσείς είστε ο σύμβουλός του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υποθέσουμε ότι αύριο συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με εσάς, θα έρθει εδώ ένας άλλος συνάδελφός σας και θα με ρωτήσει με ποια κριτήρια συναντήθηκε με εσάς και όχι με εκείνον. Αντιλαμβάνεστε ότι μπαίνουμε σε έναν δρόμο που είναι λανθασμένος και εξάγει σίγουρα λανθασμένα συμπεράσματα. Εκτός και εάν υπονοείτε ότι η συνάντηση με έναν δημοσιογράφο υποκρύπτει κάτι. Εάν το υπονοείτε, τότε να συμφωνήσουμε ότι ποτέ στο εξής δεν θα γίνει συνάντηση του Πρωθυπουργού με κανέναν εκδότη, διευθυντή ή δημοσιογράφο. Εάν, λοιπόν, θεωρούμε ότι είναι ποινικό αδίκημα για τον δημοσιογράφο να συναντάται με τον Πρωθυπουργό ή με τον όποιο υπουργό, έχετε όλη την άνεση, είτε από την εφημερίδα σας, είτε από την Ένωση σας να υποβάλλετε μια σχετική πρόταση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν μίλησα για ποινικό αδίκημα, μια απλή ερώτηση έκανα. Ποιος εισηγήθηκε στον κ. Καραμανλή να συναντηθεί με τον εκδότη της «Ελευθεροτυπίας» κ. Τεγόπουλο, τη στιγμή που εκδότες, οι οποίοι στήριξαν τη Ν.Δ. προεκλογικά λένε ότι δεν έχουν δει ούτε εσάς, ούτε τον κ. Καραμανλή, επί δύο χρόνια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε στη δική σας εφημερίδα; Γιατί ενδιαφέρεστε τόσο πολύ;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στήριξε το «Έθνος» τη Ν.Δ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπω ότι ενδιαφέρεστε για κάποια εφημερίδα. Θέλετε να πείτε ευθέως για ποια;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άκουσα τον εκδότη της εφημερίδας «ΧΩΡΑ» κ. Τράγκας να λέει ότι δεν σας έχει δει επί δύο χρόνια. Αλλά, το ζήτημά μου δεν είναι αυτό. Ρώτησα ποιος εισηγήθηκε στον κ. Καραμανλή, αυτό. Ούτε για ποινικό αδίκημα είπα, ούτε για τίποτα άλλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πόσα χρόνια ή 4ετίες χρειάζεται η κυβέρνηση για να λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας; Με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός και πέρσι και φέτος στη ΔΕΘ είχε πει ότι -όπως κι εσείς αργότερα- υπάρχει ημερομηνία λήξεως το 2006, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης χθες είπε ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον μια 8ετία για να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα. Γιατί δεν λέτε ευθέως ότι η λιτότητα δεν έχει ημερομηνία λήξεως και είναι διαρκείας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αναφορά που έκανε ο υπουργός Οικονομίας ήταν σαφής και δεν έγινε με τον τρόπο που τη μεταφέρετε. Είπε δηλαδή το αυτονόητο: Χρειάζεται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου. Όπως ξέρετε, στην πολιτική υπάρχει ένα δίλημμα. Ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί και δημοσίως σε αυτό. Δηλαδή, εάν κάποιος κινούμενος από τη θέση της κυβέρνησης, προχωρήσει σε αποφάσεις οι οποίες μόνο επιφανειακά γιατρεύουν, αλλά δημιουργούν αίσθηση κινητικότητας και λύσεως προβλημάτων -στην ουσία όμως δεν λύνουν προβλήματα σε βάθος χρόνου- ή εάν κάνει θεσμικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σε βάθος χρόνου θα αποδώσουν για τον πολίτη και για την πολιτεία. Αυτή είναι η λογική, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Αλογοσκούφης. Βεβαίως, ισχύει ότι σε κάθε περίπτωση η λήξη του προβλήματος «έλλειμμα», το οποίο παραλάβαμε σε πολύ μεγάλα ύψη, είναι όπως την έχει ορίσει η κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Με δεδομένο ότι ήσασταν πολλά χρόνια δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπίας» θα ήθελα να μου πείτε τι συναισθήματα έχετε όλο αυτό το διάστημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο λόγο να σας πω τι συναισθήματα έχω ως υπουργός, σε σχέση με το ότι ήμουν δημοσιογράφος σε κάποιο έντυπο;

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή είστε αρμόδιος επί του Τύπου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σέβομαι όλα τα ΜΜΕ και το έχω αποδείξει.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το γεγονός ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου προτάθηκε για Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο στόχο του. Επί τη ευκαιρία αφού μιλάτε για ΜΜΕ και τον κ. Παπανδρέου, μου θυμίσατε και ελπίζω να μην ισχύει αυτό που διάβασα σχεδόν στο σύνολο του Τύπου ότι δηλαδή, απαίτησε από τα ΜΜΕ να προβάλουν συγκεκριμένα στελέχη του κόμματός του. Διότι στη δική μας πολιτική φιλοσοφία δεν απαιτεί κανείς από τα ΜΜΕ. Ενδεχομένως ζητά, προσπαθεί να πείσει με τα επιχειρήματά του. Αλλά, εάν ισχύει αυτό που καταγγέλθηκε και από ανώτατο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αθανασάκης -εφόσον ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί- καλείται να πάρει θέση. Το θεωρώ σημαντικό απέναντι και στη δική σας δουλειά, αλλά και στο πολίτευμά μας.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δεν το κατήγγειλε κάποιο στέλεχος, το είπε ο κ. Παπανδρέου σε ομιλία του. Είπε: «Απαιτώ από τα ΜΜΕ να προβάλουν νέα πρόσωπα».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ακόμα χειρότερο. Θα περιμένουμε να δηλώσει δημοσίως ότι έκανε λάθος, εάν ισχύει αυτό που μεταφέρετε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει δραστηριότητα του Αρχιεπίσκόπου τα τελευταία 24ωρα που κινείται σε δύο άξονες. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την αυτοκάθαρση, στην οποία προέβη όπως ισχυρίζεται η Εκκλησία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαδικασία της αυτοκάθαρσης είναι δύσκολη. Ελπίζουμε και ευχόμαστε, σε όποιον προχωρά σε διαδικασία αυτοκάθαρσης, να επιτύχει τον τελικό στόχο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πάντως, υποθέτω ότι εξακολουθεί να ισχύει ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου ανεξαρτήτου ιδιότητας, σε ό,τι αφορά και τους ιερωμένους που εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω συγκεκριμένα στο ερώτημα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι είναι σαν να έρχομαι να επισημάνω κάτι που δεν γίνεται. Πιστεύω ότι γενικώς ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Αυτή είναι βασική αρχή, βασικό συστατικό της δημοκρατίας μας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όλοι οι υπουργοί έχουν ζητήσει πολύ περισσότερα κονδύλια από αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Πως μπορεί να υλοποιηθούν πολιτικές που έχουν εξαγγελθεί, τη στιγμή που υπουργοί δεν παίρνουν τα χρήματα που χρειάζονται, με βάση τον προϋπολογισμό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη πολλές πολιτικές, που έχουν εξαγγελθεί προχωρούν. Η αλήθεια είναι ότι ο προηγούμενος προϋπολογισμός έδωσε μεγάλη βαρύτητα στα δημοσιοοικονομικά. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω κάτι που εν άλλοις λόγοις ανέφερα την περασμένη εβδομάδα: Καμία άλλη χώρα δεν κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, κατά περισσότερο από 2 μονάδες, διατηρώντας παραλλήλως ρυθμούς ανάπτυξης από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αλλά και να μειώσει την ανεργία, έστω και κατά ένα μικρό ποσοστό, όπως μειώθηκε και το γνωρίζετε. Η προσπάθεια όλων μας είναι να καταπολεμήσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος για να μπορέσουμε να βάλουμε τις βάσεις για μια νέα οικονομία.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ωστόσο το ερώτημα παραμένει. Υγεία, παιδεία βασικοί τομείς, αστυνόμευση, εκεί ζητούνται κάποια κονδύλια από τους αρμόδιος υπουργούς, με βάση τις ανάγκες που κρίνουν οι υπηρεσίες τους ότι έχουν για να υλοποιήσουν την πολιτική τους, αλλά ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει αυξημένη χρηματοδότηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν εξετάσει κανείς το κάθε θέμα χωριστά, θα χαρακτηρίσει σίγουρα πολλά από τα αιτήματα, ως δικαιολογημένα. Και δεν μιλώ για αιτήματα γενικώς και αορίστως ή αιτήματα υπουργείων, πολύ περισσότερο φυσικά όχι υπουργών. Το ζήτημα είναι ότι ο προϋπολογισμός αφορά τον δημόσιο τομέα. Υπάρχουν, επίσης, σε πολλούς άλλους τομείς πολλά δικαιολογημένα αιτήματα. Στο μέτρο των δυνατοτήτων, που μας δίνει η οικονομική κατάσταση σήμερα, προχωρούμε.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Είπατε για μείωση του ελλείμματος κατά δύο μονάδες. Μπορείτε να μας πείτε τι ποσοστό αντιστοιχεί σε μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες όπως είναι η Ολυμπιάδα, οι εκλογικές δαπάνες και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που το μειώσατε κατά 0,5 μονάδα, απ` ό,τι ξέρω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να απευθύνετε το ερώτημά σας στη συνέντευξη που θα δώσει το απόγευμα ο κ. Αλογοσκούφης. Είμαι βέβαιος ότι θα σας δώσει ακριβή απάντηση.

ΚΟΡΑΗ: Η μοναξιά του Υπουργού Οικονομίας στο υπουργικό συμβούλιο, προβληματίζει τον Πρωθυπουργό; Στην ουσία έχει απέναντί του τους Υπουργούς οι οποίο μπορεί να αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις αλλά είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλη δυσαρέσκεια διότι θεωρούν ότι σε κάποιους τομείς ο κ. Αλογοσκούφης έχει αποτύχει παρά τις δικές τους θυσίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούω την ερώτησή σας και το σχόλιο ως δικά σας σχόλια και ερώτηση. Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο να λέγεται από οποιοδήποτε στέλεχος.

ΚΟΡΑΗ: Τον στηρίζει όλη η κυβέρνηση; Αυτό εννοείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω και πάλι ότι το σχόλιο είναι δικό σας και δεν έχω ακούσει να το λέει κάποιος υπουργός ή κάποιο στέλεχος. Όλοι οι υπουργοί έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Δεν είναι ξαφνικά ο ένας ο κακός και όλοι οι άλλοι είμαστε καλοί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα επιπλέον 3,5 ή 4 δις ευρώ που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός ως έσοδα, αφού είναι αυξημένα κατά 7,9%, φορτώνονται εξολοκλήρου στις πλάτες των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων. Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η συμβολή των «εχόντων και κατεχόντων» ή αν υπάρχουν ψήγματα κοινωνικής πολιτικής στην κυβερνητική πολιτική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάλι βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πάντα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι που το επιβεβαιώνετε λέγοντας «πάντα».

ΚΑΚΑΛΗΣ: Βεβαίως. Αλλά η ζωή αποδεικνύει άλλα, δυστυχώς για σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, όπως σας έχουμε εξηγήσει και γνωρίζετε πολύ καλά, μια πολύ σημαντική προσπάθεια σε μια οικονομική κατάσταση η οποία δεν ήταν σε καμία περίπτωση η καλύτερη. Και βεβαίως δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτή που προσπαθούσε να αναδείξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Γνωρίζετε ότι στην προσπάθεια αυτή, η πρώτη επιλογή είναι ζητήματα που αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους και όχι όπως αναφέρατε αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ακούσετε σήμερα το απόγευμα πολλά επίθετα για τον προϋπολογισμό. Τα ακούμε κάθε χρόνο. Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι: Αυτός ο προϋπολογισμός που δίνει αυξήσεις στους εργαζόμενους κάτω του προϋπολογισμού, μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι είναι δίκαιος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αυξήσεις κινούνται περί τον πληθωρισμό, άλλωστε δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το ποσοστό. Θα μιλήσει αναλυτικά το απόγευμα ο κ. Αλογοσκούφης στην συνέντευξη Τύπου. Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε με τον χαρακτηρισμό «δίκαιος ή άδικος».

ΧΙΩΤΗΣ: Εννοώ ότι, αν τα βάρη κατανέμονται με βάση τη δύναμη του κάθε πολίτη. Μήπως δηλαδή αυτός ο προϋπολογισμός είναι ακόμη ένας προϋπολογισμός σαν αυτούς τους οποίους κατήγγειλε η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα χαμηλά εισοδήματα, τα χαμηλά στρώματα επιβαρύνονται περισσότερο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν θα το έλεγα σε καμία περίπτωση αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός το Σάββατο βρέθηκε στην Κοζάνη, στη Σιάτιστα, μέσα σε ψοφόκρυο. Μήπως άλλαξε γνώμη για το επίδομα θέρμανσης; Γιατί όλοι αυτοί οι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας που ήταν εκεί και δεν είχαν αίσθημα αντιπολιτευτικό έλεγαν ένα πράγμα, σε μας τους δημοσιογράφους: «Κοιτάξτε τι κρύο έχουμε και δεν μας δίνουν το επίδομα θέρμανσης».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο από όσα είχα πει όταν συζητήσαμε αυτό το θέμα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Να επανέλθω λίγο στην προηγούμενη ενότητα. Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό της Νέας Δημοκρατίας «ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ», είδα μια επίθεση σε δύο ή τρεις συναδέλφους στις σελίδες του. Γνωρίζω ότι δεν σχολιάζετε δημοσιεύματα, αλλά επειδή πρόκειται για επίσημο περιοδικό του κόμματος, συμμερίζεστε αυτά που γράφει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δώσατε ήδη τη μισή απάντηση. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, επειδή είναι όντως περιοδικό του κόμματος, θέλω να σας πω ότι επικοινώνησα σήμερα το πρωί με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τον κ .Μεϊμαράκη, ο οποίος και με ενημέρωσε ότι, εάν δεν έχει στείλει ήδη, στέλνει απάντηση στην εφημερίδα που ανέφερε το θέμα για τα της «ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ». Εγώ, όπως γνωρίζετε, δεν συνηθίζω να κάνω σχόλια πέραν του ορίου εκείνου μιας συζήτησης καθομιλουμένης και άρα ότι υπερβαίνει αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ανεξαρτήτως των όσων είπατε -και ένας καλός συζητητής το αναγνωρίζει ότι κάνετε προσπάθειες για να καλύψετε όλα τα ελλείμματα, τις παραλείψεις του παρελθόντος- ο απλός λαός που δεν μπορεί να καταλάβει όλα αυτά τα οικονομικά μεγέθη, μπορείτε να μου πείτε τι κέρδισε σε αυτά τα δύο χρόνια που είναι η Νέα Δημοκρατία στα πράγματα; Και να το εξειδικεύσω: Ο νεοδημοκράτης ή ο οπαδός άλλου κόμματος που ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία, όταν βλέπει να ακολουθείται μια οικονομική πολιτική πάλι στενή, δεν προβληματίζεστε να σκεφτείτε τι σκέφτεται αυτός ο πολίτης; Γιατί σας ψήφισε εσάς; Αλλιώς θα ψήφιζε Σημίτη με την ίδια οικονομική πολιτική. Ποια είναι η διαφορά και τι κέρδισε αυτός που σας ψήφισε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδια η οικονομική πολιτική. Εάν ήταν ίδια θα είχε οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα, ενώ ήδη τα αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς είναι πολύ σημαντικά. Τα αναγνωρίζει, σε πολύ μεγάλο βαθμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι από εκεί ξεκίνησε το μείζον ζήτημα του ελλείμματος και άλλων προβλημάτων που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. Κατά τα λοιπά, θα σας έλεγα ότι υπάρχει μια σειρά από ενέργειες που αφορούν πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας. Και όταν αναφέρομαι σε κατηγορίες, δεν αναφέρομαι σε κοινωνικές αλλά σε επαγγελματικές κατηγορίες, είτε μισθωτοί είτε συνταξιούχοι. Ένα θέμα που έρχεται αίφνης στη μνήμη είναι το ζήτημα του ΛΑΦΚΑ. Ένα θέμα το οποίο σχεδόν είχε ξεχαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ένα θέμα το οποίο επιλύθηκε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων. Ένα άλλο ζήτημα είναι το ζήτημα των πανωτοκίων. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έχει ληφθεί πρόνοια, προκειμένου να αρθούν αδικίες του παρελθόντος. Υπάρχουν τέτοια θέματα στα οποία η κυβέρνηση έχει ήδη επιδείξει έργο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα επιμείνω στο ζήτημα της «ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ» για ένα άλλο θέμα. Σε δύο τίτλους σελίδων υπάρχει αναφορά στο «MEGA». Η μια που αφορά γενικότερα στην τηλεόραση και στη λειτουργία των Μέσων και η άλλη σε ένα συγκεκριμένο σίριαλ που προβάλλεται αυτή τη στιγμή, που δίνονται πολιτικές διαστάσεις. Θέλω να ξέρω αν συνομιλήσατε με τον κ. Μεϊμαράκη και γι αυτά και αν υπάρχει κάποια εξήγηση γιατί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν συνομίλησα γι` αυτά. Δεν έχω διαβάσει το κείμενο, ως εκ τούτου δεν μπορώ να το σχολιάσω. Άλλωστε, αποφεύγω γενικώς να σχολιάζω απόψεις. Καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, αρκεί αυτές να κινούνται εντός πλαισίου δεοντολογίας. Κάναμε τόση αναφορά στην αρχή της συζήτησής μας για τη δεοντολογία, την οποία και θα υπερασπιστώ έως τέλους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 21 November 2005 - 16:05:13 UTC