Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός αύριο, στις 09:30, θα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δύο μικρές ερωτήσεις. Η μια αφορά τη δήλωση-παράπονο του κ. Ερντογάν, ότι ενώ αυτός έχει επισκεφθεί κατ` επανάληψη και επίσημα την Αθήνα, ο κ. Καραμανλής, όπως λέει ο κουμπάρος του, δεν προτίθεται να επισκεφθεί επίσημα την Τουρκία. Και το άλλο, θα ήθελα να σχολιάσετε τα χθεσινά γεγονότα στο ψευδοκράτος Ντενκτάς, όπου στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας, κραύγασαν για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας: Θεωρούμε ότι κινούνται όλοι τους σε λάθος κατεύθυνση και σε καμία περίπτωση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που ισχύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και επαναβεβαιώνονται από καιρού εις καιρόν. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, για την επίσκεψη και τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν, όπως έχω ξαναπεί, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να πραγματοποιηθεί η ανταποδοτική αυτή επίσκεψη και αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα το «Έθνος» αναφέρεται σε κάποιες συναντήσεις που έχουν γίνει ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, στο διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας» και στον εκδότη. Έχουν γίνει πράγματι αυτές οι συναντήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως και ο ομιλών ως αρμόδιος επί των θεμάτων Τύπου, συναντώνται με δημοσιογράφους, εκδότες, διευθυντές εφημερίδων, γενικότερα με ανθρώπους που υπηρετούν το χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε χθες σε μια πρόταση που είχε καταθέσει ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος ότι η Ελλάδα δεν έχει Λευκό Οίκο. Σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επανήλθε με μια καινούρια πρόταση για ορισμό συντονιστή, τον οποίο μάλιστα προσδιορίζει στο πρόσωπο του κ. Σιούφα. Οι συνεχείς προτάσεις και η χθεσινή και η σημερινή, δείχνουν κάτι από την πλευρά του πρώην εκπροσώπου@;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρέπει να ρωτάτε εμένα για τις προτάσεις που κάνουν βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνεστε ότι ισχύει η χθεσινή απάντησή μου. Και η απάντησή μου -πέραν του ευφυολογήματος που συμπλήρωσε την ερώτηση- ήταν ότι υπάρχουν συζητήσεις στις οποίες έχω αναφερθεί πάρα πολλές φορές, υπάρχουν προτάσεις βουλευτών. Η κάθε πρόταση είναι σεβαστή. Εκείνος που κρίνει είναι ο Πρωθυπουργός.

ΧΙΩΤΗΣ: Επίσης είστε αρμοδιότερος για μια άλλη ερώτηση που έχω συναφή. Ο κ. Πάνος Καμένος δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να μπει στην κυβέρνηση@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός αποφασίζει για το κυβερνητικό σχήμα. Όλα αυτά τα ζητήματα τα έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές.

ΚΟΡΑΗ: Ο Πρωθυπουργός πώς αισθάνεται όταν ακούει, ας πούμε, τον κ. Σπηλιωτόπουλο να ζητάει μια θέση προσωπάρχη, τα άλλα στελέχη, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα και μια κυβερνητική επιτροπή η οποία κατά κάποιο τρόπο θα συνεδριάζει κάθε μέρα εν είδει πρωινού καφέ ή εν πάση περιπτώσει θα έχει πολύ άμεσα αντανακλαστικά, θα χαράσσει απ` ό,τι καταλάβαμε η κυβερνητική επιτροπή την πολιτική; Ο κ. Καμένος του λέει, εγώ είμαι έτοιμος να γίνω Υπουργός. Πώς αντιδρά ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ακούει τις προτάσεις όλων των στελεχών και συνεκτιμά.

ΒΛΑΧΟΣ: Ακούσατε τον Γιώργο Παπανδρέου, εσείς και ο Πρωθυπουργός, να λέει ότι εγώ θα ανανεώσω το κόμμα μου. Αυτό σας προβληματίζει, σας φοβίζει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ανανέωση θεωρείται θετικό στοιχείο είτε πρόκειται για κόμματα είτε πρόκειται για οποιονδήποτε άλλο τομέα της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό παιχνίδι; Δηλαδή, μέχρι τώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου, για πολλούς από εσάς θεωρείται ακίνδυνος. Σήμερα αρχίζει να γίνεται επικίνδυνος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς, δεν θα χρησιμοποιούσα εκφράσεις περί κινδύνου, όταν μιλάμε για πολιτική αντιπαράθεση. Στην πολιτική αντιπαράθεση, αντιπαρατίθενται ιδέες, προτάσεις, απόψεις και έργο. Ειδικά σε ό,τι αφορά το έργο είναι πολύ πρόσφατο το παρελθόν και οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά το έργο που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε προηγουμένως ότι ο Πρωθυπουργός και εσείς έχετε συναντηθεί με εκδότες, καναλάρχες, δημοσιογράφους και διευθυντές. Αυτές οι συναντήσεις έγιναν με την ηγεσία της «Ελευθεροτυπίας» μετά από αυτή τη διαμάχη που ξέσπασε με τον «ALPHA»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε συγκεκριμένα ραντεβού του Πρωθυπουργού, τα οποία δεν ανακοινώνω ποτέ και δεν ανακοινώνονται ποτέ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είναι; Μυστικά είναι δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ανακοινώνονται ποτέ τα ραντεβού του Πρωθυπουργού με δημοσιογράφους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρώτησα για χρονική περίοδο. Δεν ρώτησα για@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι προσπαθείτε να συνδυάσετε μια υπόθεση. Σε καμία περίπτωση δεν συνδυάζεται.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συγνώμη, με τον κ. Φελέκη του «Επενδυτή» ανακοινώθηκε επισήμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επισήμως; Νομίζω ότι κάνετε λάθος. Δεν ανακοίνωσα ποτέ συνάντηση διευθυντή εφημερίδας ή δημοσιογράφου με τον Πρωθυπουργό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις σχετικά με αυτά που είπε χθες ο κ. Παπανδρέου στο γεύμα που είχε με τους κοινοβουλευτικούς. Το πρώτο, τι απαντάτε στο χαρακτηρισμό «καμπόσος» για τον Πρωθυπουργό, ότι κάνει τον καμπόσο και όταν έρχονται τα δύσκολα κρύβεται. Και το δεύτερο, εάν αποδέχεστε την πρόταση του κ. Παπανδρέου. Είπε χαρακτηριστικά για θέματα διαφάνειας, αν θέλει ας με καλέσει ο Πρωθυπουργός να συζητήσουμε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και εντός και εκτός Βουλής να βρουν τα δύο μεγάλα κόμματα μία λύση σε αυτά τα θέματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, θα πω ότι δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου συμπληρώνει τη χορεία των ανακολουθιών στις οποίες βρίσκεται. Για παράδειγμα, προ ολίγων ημερών, δήλωσε ότι κοιτά μπροστά και ασχολείται μόνο με το μέλλον, ενώ όταν αναφέρεται στη Νέα Δημοκρατία ασχολείται με το απώτερο παρελθόν. Και μάλιστα με παρελθόν που δεν έχει σχέση, πολλές φορές, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου βλέπει τα πράγματα με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας για θέματα διαφάνειας: Έχει γίνει πολλές φορές συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα αυτά. Έχουμε ζητήσει από το ΠΑΣΟΚ να κάνει πιο συγκεκριμένες τις προτάσεις του, αλλά δυστυχώς οι προτάσεις ήταν πάντοτε γενικές και αόριστες. Έχω επαναλάβει ότι χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που ακούσαμε τον κ. Παπανδρέου να λέει ότι επεξεργάζεται επιτέλους εκείνες τις οκτώ προτάσεις για τη διαφάνεια. Ελπίζουμε, όταν τελειώσει την επεξεργασία, να τις δημοσιοποιήσει. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, το έχω επαναλάβει σε αυτή την αίθουσα, είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε κάθε πρόταση που θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τη Νέα Δημοκρατία οι πρόωρες εκλογές, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κοίταζε κάποιο καθρέφτη την ώρα που το έλεγε;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε σας προβληματίζει ότι η κ. Μπακογιάννη, ένα από τα πλέον επιφανή στελέχη του κόμματός σας, έχει διαπιστώσει πως υπάρχει πρόβλημα προσώπων στην κυβέρνηση και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και πρόβλημα πολιτικής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα αναφορά στο θέμα προηγουμένως. Θα μου επιτρέψετε να μη συμπληρώσω τίποτα περισσότερο.

ΧΙΩΤΗΣ: Πληροφορούμαστε ότι ο ΟΤΕ έχει προτείνει στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών αύξηση του κόστους πρόσβασης στο Internet μέχρι 240%. Θέλω να ρωτήσω, εάν αυτό συνάδει με την κυβερνητική δέσμευση που έχει αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για επένδυση στις νέες τεχνολογίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει δέσμευση για επένδυση στις νέες τεχνολογίες. Έχει μιλήσει για παροχή φτηνής σύνδεσης Internet στους φοιτητές, κάτι το οποίο προχωρά ήδη και θα γίνει πολύ σύντομα πραγματικότητα. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, η ανεξάρτητη Αρχή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ζητήσει εδώ και ένα και πλέον χρόνο να εναρμονιστούν οι τιμές με τιμές ευρωπαϊκών χωρών και με τις τιμές της αγοράς. Δεν γνωρίζω σε ποιο ποσοστό είναι η αύξηση, γιατί άκουσα και διάβασα διαφορετικά ποσοστά. Θέλω να ενημερωθώ από το αρμόδιο υπουργείο και φυσικά από την ανακοίνωση του ΟΤΕ. Δεν ισχύουν τα ποσοστά που διάβασα σε διαφορετικά δημοσιεύματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, με δεδομένο ότι ο ΟΤΕ ελέγχεται ακόμη από το Δημόσιο, η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του ΟΤΕ ή ενδεχομένως να παρέμβει έστω διακριτικά, έστω κι αν η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών είναι μια ανεξάρτητη Αρχή, έτσι ώστε να μην είναι τόσο σημαντική η αύξηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χωρίς να αποτελεί παρέμβαση στον ΟΤΕ αυτό που θα πω, είμαι βέβαιος ότι ο ΟΤΕ θα προσπαθήσει, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δικτύων της ευρυζωνικότητας, που είναι πολύ πιο μοντέρνα από αυτά που ισχύουν σήμερα, να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες αναπτύσσοντας το δίκτυό του σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Βεβαίως, δίνοντας τιμές τέτοιες που θα τις αντέχει το βαλάντιο του Έλληνα πολίτη, ώστε να βοηθηθεί και η Πολιτεία να προχωρήσει μπροστά στα βήματα της ηλεκτρονικής εποχής.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η ανεξάρτητη Αρχή είναι ανεξάρτητη Αρχή, αλλά η πολιτική ευθύνη είναι της κυβέρνησης. Ο εναρμονισμός στα τέλη σύνδεσης με την Ε.Ε. μπορεί να γίνει και θα το επιτρέψει η κυβέρνηση, όταν δεν είναι εναρμονισμένοι οι μισθοί με τους ισχύοντες στην Ε.Ε.; Είναι δική σας πολιτική ευθύνη και δεν μπορεί η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από ανεξάρτητες Αρχές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς θα ήθελα να παρακαλέσω, επειδή πολλές φορές ακούγονται σχόλια, τα όποια σχόλια μπορείτε να τα απευθύνετε -αν θέλετε- στους ακροατές, τους τηλεθεατές και τους αναγνώστες σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συνήθως κάνω σχόλια, αλλά αυτή την φορά δεν έκανα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνατε μια σειρά σχολίων. Εν πάση περιπτώσει είναι δικαίωμά σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Διαπιστώσεις έκανα. Όταν μας λέτε για ανεξάρτητη Αρχή@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να ακούσετε την απάντηση και να συνεχίσετε με την επόμενη ερώτησή σας. Ερώτηση ή σχόλιο αν θέλετε, παρ@ ότι τα σχόλια ο καθένας έχει την ελευθερία να τα κάνει στο Μέσο που εργάζεται. Η ανεξάρτητη Αρχή είχε ζητήσει πλέον του ενός έτους πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. Ο εναρμονισμός -όπως ορθώς αναφερθήκατε- των μισθών είναι διαρκής προσπάθεια. Είμαστε ήδη σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο. Συνεχίζουμε σε αυτό και σε ανώτερα επίπεδα, ώστε να εναρμονιστούν οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων εργαζομένων με τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κάνατε 30% αύξηση στην ΕΡΤ. Δεν θα έπρεπε μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για την ευταξία και το επίπεδο ζωής των πολιτών να δώσει προτεραιότητα στους μισθούς και μετά στα κρατικά μονοπώλια να κάνει αυξήσεις; Γιατί εξακολουθεί ο ΟΤΕ να είναι κρατικό μονοπώλιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΟΤΕ δεν είναι μονοπώλιο. Όπως γνωρίζετε ο ΟΤΕ αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό, όπως επίσης και η ΕΡΤ στην οποία αναφερθήκατε. Θεωρώ ότι έχουμε συζητήσει πολύ γι αυτά τα θέματα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε ό,τι αφορά την κόντρα Φυντανίδη-Τριανταφυλλόπουλου ή «Ελευθεροτυπίας-ALPHA», σήμερα το «Έθνος» τοποθετείται, εμπλέκει την κυβέρνηση και μιλάει για παρασκηνιακή στήριξη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκ μέρους της κυβέρνησης, μάλιστα με εσάς μεσάζοντα. Έχετε κάποιο σχόλιο γι αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω σχόλιο καμιάς εφημερίδας.

ΒΛΑΧΟΣ: Η ερώτηση ήταν αν είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για την κυβέρνηση και απαντήσατε, κοίταζε σε κάποιο καθρέπτη όταν το έλεγε; Αν κατάλαβα καλά, ανοίγετε θέμα διαδοχής του Γ. Παπανδρέου, στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν είναι πια σχόλιο. Αν είπα στον κ. Σιδέρη ότι κάνει σχόλιο, εσείς κάνατε μια υπέρβαση αρκετά μεγαλύτερη. Βεβαίως δεν είναι θέμα δικό μου να ανοίξω τέτοιο ζήτημα όπως αυτό που αναφέρατε. Δεν αφορά την κυβέρνηση, ούτε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να ανοίξει τέτοιο ζήτημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Το κάνετε όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να δείτε και πάλι την ερώτηση που μου θέσατε και τι απάντησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε, κοίταζε σε κάποιο καθρέφτη όταν το έλεγε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να το πω λοιπόν ξεκάθαρα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, μπορεί να είναι η υπόθεση των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ και όχι για τη Ν.Δ.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν θέλετε να σχολιάσετε σχόλια εφημερίδων για το θέμα Φυντανίδη - Τριανταφυλλόπουλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το έχω κάνει ποτέ και για καμία περίπτωση. Δεν το έχω κάνει για περιπτώσεις που με αφορούσαν προσωπικά. Κατά συνέπεια δεν θα το κάνω για κανέναν.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά δι αυτού του τρόπου δεν αφήνετε τη δυνατότητα σε κάποιον να πει ότι μπορεί να είναι και έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήνω και την άλλη δυνατότητα σε κάποιον απ` όλους εξ υμών, να πουν εν συνεχεία ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ως μη έδει σχολιάζει τη δουλειά των δημοσιογράφων.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα 50-50.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας ενδιαφέρει ένας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να αφήνει 50-50 τις πιθανότητες να μετέχει ή να μη μετέχει σε μια τέτοια εξέλιξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι στα σχέδια της κυβέρνησης ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Το λέω γιατί πληροφορούμαι ότι ο Πρωθυπουργός θα περιοδεύσει το Σαββατοκύριακο σε νομούς της επαρχίας στη Β. Ελλάδα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με πρόωρες εκλογές. Έχουμε πει ότι οι εκλογές είναι στο τέλος της τετραετίας.

ΧΙΩΤΗΣ: Χθες, στην ενημέρωσή μας, επαναλάβατε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι κανένας εργαζόμενος από την Ο.Α δεν θα μείνει στο δρόμο. Σήμερα το πρωί άκουγα τον υφυπουργό Μεταφορών κ. Νεράτζη, να λέει κάτι διαφορετικό. Να λέει, δηλαδή, ότι στον νέο φορέα ασφαλώς δεν χωρούν όλοι οι εργαζόμενοι. Κάποιοι από αυτούς ασφαλώς θα μεταταχθούν, κάποιοι θα παραμείνουν, κάποιοι θα συνταξιοδοτηθούν με ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αλλά δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι όλοι οι συμβασιούχοι που εργάζονται στην Ο.Α. θα παραμείνουν στη δουλειά. Στην καλύτερη περίπτωση, είπε ότι κάποιοι από αυτούς θα πάνε στον ΟΑΕΔ. Το δικό μου σχόλιο είναι ότι θα πάνε να ψάχνουν για δουλειά με τους υπόλοιπους ανέργους του ΟΑΕΔ. Αυτό δεν είναι, αυτό που έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχετε δίκιο. Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει με σαφήνεια και ανατρέξτε παρακαλώ σε αυτά που έχει πει. Έχω ερωτηθεί πολλές φορές στο press room για το θέμα των συμβασιούχων. Το ζήτημα της Ο.Α. είναι πολύ λεπτό, όχι μόνο για την κυβέρνηση, είναι γενικά λεπτό ζήτημα. Οι νομικοί, οι οικονομικοί και οι πολιτικοί χειρισμοί που απαιτούνται είναι πολύπλοκοι. Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργαζομένων: Αρχίζει σύντομα διάλογος της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους για τη λύση των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται από τις αποφάσεις αυτές και για το τι μέλλει γενέσθαι στην υπόθεση της Ο.Α.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, διάλογος από μηδενική βάση; Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την τύχη των εργαζομένων;

ΧΙΩΤΗΣ: Άρα, η δέσμευση του Πρωθυπουργού ισχύει ακόμα και για τους συμβασιούχους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δέσμευση του Πρωθυπουργού ισχύει για τους εργαζόμενους στην Ο.Α. Όσον αφορά το θέμα των συμβασιούχων, το έχω πει και άλλη φορά και το επαναλαμβάνω και σήμερα: Εάν υπάρχουν συμβασιούχοι που εργάστηκαν φέτος το καλοκαίρι για τρεις-τέσσερις μήνες, δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας πολίτης που θα δεχθεί ότι έναν άνθρωπο που εργάστηκε για τρεις-τέσσερις μήνες οφείλει η πολιτεία να τον κάνει μόνιμο υπάλληλο του δημοσίου. Πιστεύω ότι υπάρχει η λογική με την οποία θα προσεγγιστούν τα θέματα, λογική που πιστεύω και ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι, προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άρα, αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο για τους εργαζόμενους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εργαζόμενοι, κατά πλειοψηφία, είναι στο μισθολόγιο της Ο.Α. Επαναλαμβάνω ότι αρχίζει ο διάλογος με τους εργαζομένους. Παρακαλώ να περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έτσι δεν έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, της Ο.Α. και του Λαναρά, που βρίσκονται στο έλεος του Θεού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων από τότε που το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να παραβιάσει μια σειρά από διατάξεις, που το ίδιο είχε θέσει, όπως για παράδειγμα, διατάξεις του ΑΣΕΠ. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό. Έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων από τότε που το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να φτιάξει τη «φάμπρικα» των συμβασιούχων, οι οποίοι ήταν δέσμιοι και όμηροι, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Μια ομηρία που έλαβε τέλος με τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. και τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. η οποία ενώ πίεζε το ΠΑΣΟΚ να λύσει το πρόβλημα από το 1999, αυτό δεν είχε κάνει τίποτα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 16 November 2005 - 14:05:12 UTC