Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε, τόσο την έκθεση της Ευρωπαϊκή Ενωσης, όσον αφορά την εταιρική σχέση Ευρώπης-Τουρκίας όπου η Ευρώπη είναι πάρα πολύ επικριτική για την Τουρκία και επίσης την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου και εκεί για πρώτη φορά η Αμερική επικρίνει την Τουρκία για σοβαρά ζητήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαλινάκης και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Κουμουτσάκος ενημερώνουν αυτή την ώρα τους διπλωματικούς συντάκτες.

ΒΛΑΧΟΣ: Θεωρείτε ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κοιτάζει μπροστά, ενώ ο κ. Κώστας Σημίτης κοιτάζει πίσω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά το ΠΑΣΟΚ και όχι την κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν σας ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μας ενδιαφέρει η πολιτική ζωή εν γένει, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που αφορά το ΠΑΣΟΚ.

ΒΛΑΧΟΣ: Το βιβλίο του κ. Σημίτη, το διαβάσατε επιτέλους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω πει ότι το διαβάζω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είναι λίγο επικίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία να δέχεται ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι το μέλλον;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος είπε ότι το δέχεται αυτό;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν το σχολιάσατε, πάντως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου τέθηκε αυτή η ερώτηση. Άλλη ερώτηση τέθηκε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ότι κοιτά μπροστά. Είναι εμφανές ότι έχει να κάνει με κριτική που ασκείται στο βιβλίο του κ. Σημίτη, το οποίο κοιτά πίσω. Βεβαίως, ο κ. Παπανδρέου κατά το δοκούν κοιτά μπροστά, γιατί τον έχουμε ακούσει πολλές φορές να κάνει αναδρομές σε παλαιότερες δεκαετίες. Αρα, λοιπόν, φαίνεται, για μια ακόμη φορά, ότι τα καλά και συμφέροντα ισχύουν στο ΠΑΣΟΚ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν σας εντυπωσιάζει που σας ρωτάμε για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και δεν σας ρωτάμε για το κυβερνητικό έργο; Μήπως επειδή είναι ανύπαρκτο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αν μπω στον πειρασμό να κάνω κρίση, θα μου πείτε ότι κάνω κρίση για τη δουλειά των δημοσιογράφων, οπότε δεν θα το κάνω.

ΒΛΑΧΟΣ: Μας χρωστάτε από χθες μια απάντηση για τα τελωνεία Δοϊράνης και Νίκης. Ποιος πήρε την απόφαση να ανοίξει αυτά τα τελωνεία, ενώ δεν είχε ξεκαθαριστεί το τοπίο από την απέναντι πλευρά; Γιατί ο σημερινός υφυπουργός αποφάσισε να τα κλείσει ουσιαστικά ή να αλλάξει το καθεστώς και σας επισημαίνω ότι ο κ. Καραμανλής έχει πει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τη διαφθορά από όπου κι αν προέρχεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε συζητήσεις που έγιναν, η πλευρά των Σκοπίων -όπως σας ανέφερα και χθες- δεσμεύθηκε ότι θα ρυθμίσει τα ζητήματα διέλευσης των προϊόντων με ειδικό φόρο κατανάλωσης. Οι δεσμεύσεις αυτές είχαν αποφασιστεί σε συσκέψεις στις οποίες έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της ελληνικής και της σκοπιανής πλευράς. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι η πλευρά των Σκοπίων δεν μπορούσε να διεξάγει αυτό τον έλεγχο, γι` αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τα τελωνεία από τα οποία θα γίνεται η διέλευση αυτών των προϊόντων, δηλαδή των τσιγάρων, των αλκοολούχων ποτών και του πετρελαίου. Ετσι, λοιπόν, στον επανακαθορισμό, η διέλευση τέτοιων προϊόντων γίνεται μέσω άλλων τελωνείων. Συγκεκριμένα: Η διέλευση προϊόντων από την Αλβανία περνούν από την Κακαβιά και την Κρυσταλλοπηγή, από τη FYROM περνούν από το τελωνείο Ευζώνων, από τη Βουλγαρία από τα τελωνεία Προμαχώνος και Ορμενίου και από την Τουρκία από το τελωνείο των Κήπων.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό έπρεπε να γίνει αφού άλλαξε ο υφυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει να κάνει, τόσο με την ελληνική πλευρά, όσο με τη δυνατότητα των Σκοπίων να τηρήσουν αυτά που είχαν υποσχεθεί. Επειδή αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν μπόρεσαν να τα τηρήσουν πλήρως, όπως όφειλαν, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε λόγω τεχνικών ελλείψεων από την πλευρά τους, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τα τελωνεία από τα οποία θα διέρχονται πλέον αυτοκίνητα, φορτηγά, με προϊόντα στα οποία επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, τα τελωνεία αυτά δεν είχαν ανοίξει, ήταν κλειστά και άνοιξαν επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας γι` αυτό ακριβώς το λόγο. Διότι είχε κριθεί ότι η απέναντι πλευρά δεν μπορούσε να επιτελέσει το έργο της. Είναι γνωστό σε όλους ότι η απέναντι πλευρά δεν έχει, ούτε τα μέσα, ούτε τη δυνατότητα να ελέγξει. Ηταν λοιπόν κλειστό και άνοιξε επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας. Ερχεται τώρα ένας νέος υφυπουργός και λέει «από εκεί γίνεται ένα περίεργο αλισβερίσι, άρα κλείνει».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν είπε αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Γι` αυτό το πράγμα, δεν ευθύνεται κανένας. Διότι, όσο λειτουργούσαν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπε καθόλου αυτό ο υφυπουργός. Σας επαναλαμβάνω ότι όταν σε μια συνεννόηση μεταξύ δύο χωρών δεσμεύονται οι δύο πλευρές για ορισμένα πράγματα, προχωρά η συμφωνία. Προχώρησε, λοιπόν, αυτή η συμφωνία. Στην πορεία, από τους ελέγχους που έγιναν από την ελληνική πλευρά, κρίθηκε ότι δεν γινόταν ο κατάλληλος έλεγχος από την πλευρά των Σκοπίων, όπως είχε δεσμευθεί. Κατά συνέπεια -και ορθώς- η ελληνική πλευρά αποφάσισε να σταματήσει τη διέλευση φορτηγών με τέτοια προϊόντα από τα συγκεκριμένα τελωνεία. Αρα, λοιπόν, μιλάμε για αδυναμία της άλλης πλευράς να τηρήσει τα υπεσχεμένα. Οφείλει κανείς να σεβαστεί τη χώρα με την οποία συνεργάζεται, εφόσον δηλώνει ότι μπορεί να τηρήσει τα υπεσχεμένα. Όταν αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί, βεβαίως οφείλει κανείς να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες και να πάρει μια απόφαση, όπως αυτή που ελήφθη για να διασφαλιστεί το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου.

ΒΛΑΧΟΣ: Από το Σεπτέμβριο του 2004 η κυβέρνηση διαπίστωσε το Σεπτέμβρη του 2005, δηλαδή μετά από 12 μήνες, ότι εκεί είναι δίοδος λαθρεμπορίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι ο έλεγχος δεν γινόταν έτσι όπως έπρεπε να γίνεται.

ΒΛΑΧΟΣ: Μετά από ένα χρόνο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε αυτό, ελήφθη και η κατάλληλη απόφαση.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι επί ένα χρόνο περνούσαν ανεξέλεγκτα από εκεί, τσιγάρα, πετρέλαιο κλπ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί κάποιος να το πιστοποιήσει αυτό. Μπορεί να γίνουν έλεγχοι και να διαπιστωθεί αν συνέβαινε αυτό το οποίο λέτε. Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλουμε να είμαστε βέβαιοι 100% ότι γίνεται σωστά η δουλειά στα τελωνεία. Όταν, λοιπόν, η κυβέρνηση στους ελέγχους που έκανε προς τα τελωνεία, διαπίστωσε ότι η άλλη πλευρά δεν μπορούσε να τηρήσει τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, τότε προχώρησε σε μια νέα ρύθμιση.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως δεν αποκλείεται το χρονικό αυτό διάστημα να υπήρξε λαθρεμπόριο τσιγάρων και πετρελαίου από εκεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι κάτι που μπορεί να ανήκει στη σφαίρα των υποθέσεων. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα ο δημόσιος τομέας απεργεί. Έχουν πολλά προβλήματα οι δημόσιοι υπάλληλοι, απ` ό,τι φαίνεται, και κυρίως το οικονομικό. Μεταξύ αυτών είναι και οι υπάλληλοι της πολιτικής αεροπορίας και έχει «νεκρώσει» και το αεροδρόμιο. Η κυβέρνηση σκέφτεται να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αυξήσεις, όπως συμβαίνει κάθε φορά, τον Ιανουάριο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει μια σειρά από μεγάλα οικονομικά προβλήματα που κληρονόμησε. Ελπίζουμε ότι έως το τέλος του 2006 θα έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι προσπάθειες για να επιλυθεί το πρόβλημα της οικονομίας όπως μας παρεδόθη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν αιτήματα. Σεβόμαστε τα αιτήματα των εργαζομένων, όμως η συνολική πολιτική δεν μπορεί να ξεφύγει από ένα σχέδιο το οποίο μας οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πότε σκεφτόσαστε κύριε Υπουργέ να ικανοποιήσετε το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για νέο μισθολόγιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο. Δεν έχω παρακολουθήσει τις τελευταίες συναντήσεις λεπτομερώς. Εάν θέλετε, θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Παρακαλώ, όμως, για ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένο Υπουργείο, να απευθύνεστε εκεί.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση θεωρεί ασφαλές να κατασκευαστούν από την Τουρκία πυρηνικοί αντιδραστήρες σε μια πολύ σεισμική περιοχή, στα παράλια του Αιγαίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Παίζει εδώ και αρκετά χρόνια. Δηλαδή δεν το έχετε συζητήσει στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνησή σας νομιμοποιεί τις αποφάσεις του ΕΣΡ. Το ρωτώ για ένα και μοναδικό λόγο. Η τηλεόραση Ημαθία, ένα περιφερειακό κανάλι το οποίο ασχολείται μόνο με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον πολιτισμό -άντεξε και δεν μετέδωσε ποτέ το 090 και όλα τα κυκλώματα- από σήμερα δεν λειτουργεί. Με μια απόφαση του ΕΣΡ έκλεισε. Ο ιδιοκτήτης ξημέρωσε στο τμήμα. Ρωτώ γιατί είναι δυνατόν αυτή η απόφαση του ΕΣΡ να μην στάλθηκε και να μην κοινοποιήθηκε και στον τηλεοπτικό σταθμό, παρά μόνο στους αστυνομικούς οι οποίοι την εκτέλεσαν; Κι εσείς ως Υπουργείο γιατί δεν κάνατε έναν φορέα πιστοποίησης, να ελέγχετε τα ΜΜΕ ανά την επικράτεια, αλλά και τις αποφάσεις του ΕΣΡ. Τι είναι αυτοί; Κράτος εν κράτει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τη Συνταγματική αναθεώρηση, προβλέπεται σαφώς ποιος είναι ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και ποιος είναι ο ρόλος της κυβέρνησης. Το ΕΣΡ σας θυμίζω, κατά το Σύνταγμά μας, αποτελεί ανεξάρτητη Αρχή. Άρα, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα ελέγχου νομιμότητας αποφάσεων, όπως το θέσατε, του ΕΣΡ από την κυβέρνηση. Οι αποφάσεις του ΕΣΡ μπορεί να προσβληθούν με αιτήσεις που γίνονται προς το ΣτΕ, όπως είναι γνωστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν δεν κοινοποιήθηκαν όμως και έκλεισε με το αυτόφωρο του ιδιοκτήτη του καναλιού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθείτε με μια συγκεκριμένη υπόθεση να βγάλετε κάποια συμπεράσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητούμε στήριξη από την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα στήριξης ή μη στήριξης από την κυβέρνηση. Είναι θέμα τήρησης του Συντάγματος. Στο συγκεκριμένο ζήτημα για τη λειτουργία της ανεξάρτητης Αρχής, το Σύνταγμα είναι σαφές.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 10 November 2005 - 14:05:16 UTC