Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σήμερα ο κ. Παπαληγούρας διατυπώνει μια θέση ότι δέχεται απειλές. Εσείς μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA είπατε επίσης ότι δέχεστε και εσείς απειλές. Μπορείτε να μας πείτε -για εσάς τουλάχιστον, δεν ξέρω αν μπορείτε και για τον κ. Παπαληγούρα, ακόμη καλύτερα- από ποιους δέχεστε απειλές; Τι είδους απειλές είναι αυτές; Και τι έχετε κάνει προκειμένου να διερευνήσετε από πού προέρχονται αυτές οι απειλές ή να τιμωρηθούν αυτοί που σας απειλούν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι η διατύπωση του κ. Παπαληγούρα, αλλά ούτε η δική μου. Είπα ότι σε δημόσιες θέσεις, όταν βρίσκεται κάποιος στην πολιτική, αποτελεί ένα μάλλον συνηθισμένο φαινόμενο, να λαμβάνει ανώνυμες επιστολές, οι οποίες περιλαμβάνουν και απειλητικά μηνύματα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επειδή δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα, είστε ένα δημόσιο πρόσωπο, είστε Υπουργός όπως και ο κ. Παπαληγούρας. Οι απειλητικές επιστολές έχουν να κάνουν σε σχέση με το παραδικαστικό κύκλωμα και αυτές τις υποθέσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σε ό,τι με αφορά. Όσον αφορά τον κ. Παπαληγούρα, έχει δώσει απάντηση ο ίδιος.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα μπορούσατε να μας πείτε σε τι αφορούν ή αν είναι μια επιστολή, η οποία μέσα στις χιλιάδες που έρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου ή σε εκατοντάδες δεκάδες, δεν ξέρω πόσες, υπάρχει κάτι τέτοιο; Ή έχει μια πολιτική διάσταση, γιατί προφανώς για να κάνετε μια τέτοια δημόσια δήλωση προφανώς έχει πολιτική διάσταση, αλλιώς θα ήταν ασήμαντο γεγονός και νομίζω ότι δεν θα δίνατε σημασία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι πρέπει να διαβάσετε ακριβώς τη δήλωση που έκανα. Επανέλαβα εν μέρει αυτή τη δήλωση και είπα ότι σε δημόσιες θέσεις, αυτό είναι ένα φαινόμενο μάλλον συνηθισμένο. Φαντάζομαι ότι και άλλοι υπουργοί στο παρελθόν -και υπουργοί στο μέλλον- θα δέχονταν και θα δέχονται διάφορα ανώνυμα γράμματα, που θα περιέχουν και κάποιου είδους απειλές.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να ρωτήσω σε ό,τι αφορά εσάς, γιατί είπατε ότι δεν αφορά το παραδικαστικό κύκλωμα, οι επιστολές που έχετε λάβει πάνω σε ποιο θέμα είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα επεκταθώ περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι σας έκανε τότε να δημοσιοποιήσετε ότι λάβατε αυτές τις επιστολές σ@ αυτή τη χρονική στιγμή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση του συναδέλφου σας, στην οποία απάντησα με τον τρόπο που σας είπα: Δηλαδή ότι δεν δίνω κάποια ιδιαίτερη σημασία, διότι είναι προφανώς ένα από τα συνεπακόλουθα μιας δημόσιας θέσης.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν πιστεύω να το συνδυάζετε με τα φαξ που βγαίνουν ή φεύγουν από το γραφείο του κ. Σταύρου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Κατ` αρχάς, δεν υπάρχει κανενός είδους απόδειξη ότι έφυγε ένα τέτοιο φαξ από το γραφείο του κ. Σταύρου. Το θέμα έχει εξαντληθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν σας απασχολεί να δείτε από πού έφυγε αυτό το φαξ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμη κι αν μας απασχολεί, η έρευνα κατέδειξε ότι δεν έφυγε από το γραφείο του κ. Σταύρου. Δεν υπάρχει περαιτέρω θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, δεν θα κάνετε έρευνα να δείτε από πού έφυγε αυτό το φαξ; Άρα δεν προστατεύετε τον Υφυπουργό. Αυτό μας λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα έχει εξαντληθεί. Δεν έχω να σας πω τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν αισθάνεται την ανάγκη η κυβέρνηση να βρει από ποιόν έφυγε αυτό το άθλιο φαξ, για να προστατεύσετε την τιμή του Υφυπουργού σας. Όχι τίποτα άλλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δοθεί μεγαλύτερη διάσταση από αυτήν που αξίζει σε αυτό το θέμα. Σας είπα και πάλι ότι έγινε έρευνα, από την οποία απεκαλύφθη ότι δεν έχει φύγει από το γραφείο της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Χθες βρεθήκατε αντιμέτωπος με μερικούς βουλευτές στο καφενείο, πίνοντας καφέ οι οποίοι σας εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για πώς αντιμετωπίζονται οι βουλευτές, το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των βουλευτών, την επιθυμία τους αυτό το κλίμα να φτάσει και μέχρι τον Πρωθυπουργό, για να προβληματιστεί και αυτός και να βρεθούν λύσεις σε διάφορα θέματα. Θα θέλατε να μας πείτε, τι ακριβώς επιλέξατε απ@ αυτή την πρώτη επαφή με βουλευτές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε γενικές γραμμές θα σας πω ότι δεν είναι η πρώτη επαφή. Δεν βρέθηκα αντιμέτωπος, αλλά συζήτησα με συναδέλφους μου, όπως έχω κάνει και άλλες φορές κατά το παρελθόν, τα ζητήματα που αφορούν τον τομέα της δικής μου ευθύνης, δηλαδή τα ζητήματα καλύτερης ενημέρωσης του κόσμου για τα όσα έχει πράξει ήδη αυτή η κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Εννοείτε ότι άφησαν αιχμές για την επικοινωνιακή πολιτική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήσαμε για το πώς μπορούν να γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Με ποιόν τρόπο μπορούν να μετέχουν και οι βουλευτές στη γνωστοποίηση των όσων έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα στις περιοχές από τις οποίες προέρχεται ο καθένας. Οι περισσότεροι ήταν βουλευτές από την επαρχία. Και σε αυτό, όπως και στις συζητήσεις στο παρελθόν, η συνεργασία είναι αγαστή. Πάντα βεβαίως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Παράπονα για υπουργούς, σας έκαναν; Ότι έχουν κλειστές τις πόρτες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κανένα.

ΚΟΡΑΗ: Παράλληλα, απ` ότι ήδη μας είπαν, σας έθιξαν και ένα ζήτημα για ένα άτομο με θεσμικό ρόλο δίπλα στον Πρωθυπουργό στον οποίον θα μπορούν να απευθύνονται. Έναν Γιάννη Αγγέλου, ας πούμε. Αυτό το σκέφτεται καθόλου ο Πρωθυπουργός; Το συζητήσατε μαζί του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση εξαντλήθηκε στο δικό μου θεσμικό ρόλο και στο πως θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε ακόμη καλύτερα σε αυτά που σας είπα προηγουμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως αντί για Γιάννη Αγγέλου, υπάρχει Δημήτρης Σιούφας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτε περισσότερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πολύ εύκολα ξεπερνάτε το γεγονός του φαξ. Λέτε, είναι ένα γεγονός και έχει κλείσει. Όμως είναι αποτέλεσμα μιας σειράς πραγμάτων. Οι σχέσεις των βουλευτών του Πειραιά, οι καταγγελίες του Νικολόπουλου, οι καταγγελίες Λιάπη για Αλογοσκούφη. Είναι δηλαδή ένα άθροισμα -κατά το παλιό- η ποσότητα γίνεται ποιότητα. Και η Ν.Δ. βρίσκεται σε φάση προϊούσας παρακμής. Θα κάνει κάτι ο Πρωθυπουργός γι@ αυτό; Δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα. Αποτελούν σύνολο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μεμονωμένα γεγονότα. Εσείς τα συνδυάζετε, βγάζοντας ένα αυθαίρετο συμπέρασμα με το οποίο, βεβαίως, δεν συμφωνώ.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω, πώς αξιολογείτε το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αγορά των F-16 εκπονήθηκε δια της μεθόδου του copy page από αντίστοιχη διαφημιστική ανακοίνωση της Λόκχιτ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εάν κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί από το ΠΑΣΟΚ θα είχατε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι, ότι δεν έχετε διαβάσει την ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι και στο παρελθόν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντίστοιχα κείμενα. Άρα δεν ισχύει αυτή η σύμπτωση ημερομηνιών ή η ακολουθία με δύο ημέρες διαφορά των όσων καταγράφονται σήμερα σε κάποια δημοσιεύματα. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε εκδώσει non paper με την ίδια φρασεολογία για το ίδιο θέμα και στο παρελθόν.

ΚΟΡΑΗ: Η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπαληγούρα και τους κ. Κρουσταλλάκη και Ανδρουλάκη, μάθαμε περίπου το περιεχόμενο. Όμως, σαν κυβερνητική στρατηγική θα μπορούσαμε να πούμε ότι ξεκινάει μια επιχείρηση «καθαρά χέρια»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι αυτό το οποίο λέτε. Σας διαβάζω απόσπασμα των δηλώσεων του κ. Παπαληγούρα που πιστεύω ότι απαντά στο ερώτημά σας: «Σήμερα προχωρούμε με δύο νέες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές προκειμένου να αναμορφωθεί αφενός ο Ποινικός Κώδικας και αφετέρου ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Τα δύο αυτά νομοθετήματα είναι ήδη 55 χρόνων και στο μέτρο αυτό απαρχαιωμένα και ξεπερασμένα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γίνονται αυτές οι Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές».

ΚΟΡΑΗ: Τις γνωρίζω. Όμως για να ξεκινήσει μια τέτοια πολύ μεγάλη προσπάθεια, πιστεύω ότι θα υπάρχει μια γενική φιλοσοφία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγχέετε δύο διαφορετικά θέματα. Μιλάμε για εκσυγχρονισμό από τη μια πλευρά και εσείς μιλάτε για άλλα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τελείως διαφορετικά ζητήματα απ@ αυτά που αναφέρουμε τώρα.

ΚΟΡΑΗ: Και γι αυτόν τον εκσυγχρονισμό, υποθέτω ότι θα υπάρχει μια κατ` αρχήν γενική φιλοσοφία της κυβέρνησης. Θα πάμε λοιπόν σε αυστηρότερες ποινές, θα πάμε σε τι; Ποιες είναι οι γενικές κατευθύνσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει ο κ. Παπαληγούρας: «Η προσπάθεια είναι να ανταποκριθούμε στις καινούργιες ανάγκες και συνθήκες και βέβαια να λάβουμε υπόψη αυτά που συμβαίνουν στο συνολικό ευρωπαϊκό χώρο».

ΒΛΑΧΟΣ: Κατά πολύ νεώτερος είχα ζήσει την ιστορία του τότε όπως το χαρακτηρίζαμε, κι εσείς ως δημοσιογράφος του λεγόμενου «Μακεδονικού», με το οποίο δεν ασχολιόταν κανένας πουθενά στον κόσμο. Με λάθη της πολιτικής ηγεσίας έγινε παγκόσμιο γεγονός. Μήπως με λάθη πάμε να κάνουμε θέμα και το θέμα της «Τσαμουριάς». Δηλαδή, μήπως θα ήταν προτιμότερο ο κ. Παπούλιας, έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες να δει τον κ. Μοϋσίου, με δεδομένο μάλιστα ότι στο παρελθόν στην Ελλάδα ο κ. Κλίντον έφθασε στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα υπήρχαν πολύ μεγάλες και σκληρές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και δεν επέλεξε το δρόμο της επιστροφής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, έχει απαντηθεί. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο, διότι κατά τη γνώμη μου, έχει εξαντληθεί. Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, θέλω να σας πω ότι η γνωστοποίηση ενός γεγονότος δεν οδηγεί, κατ` ανάγκη, σε λάθη, όπως είπατε. Για παράδειγμα, στο Κυπριακό η όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα δημοσιοποίησης, γνωστοποίησης στον κόσμο ενός θέματος το οποίο πρέπει να λυθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Πόσοι από τους Έλληνες ήξεραν ότι στην Αλβανία υπήρχαν διαδηλωτές 200, 300 οι οποίοι έλεγαν αυτά τα αιτήματα. Σήμερα τους ξέρουν όλοι οι Έλληνες. Και αυτό νομίζω ότι έγινε με αφορμή το γεγονός αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και στο παρελθόν έχει αναφύει αυτό το θέμα. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης διαχρονικά, είτε ήταν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε Ν.Δ. είναι διατυπωμένη και γνωστή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως την κυβέρνηση πρέπει να την απασχολήσει αυτό το μέλλον, των περίφημων Ανεξάρτητων Αρχών, οι οποίες κατά τεκμήριο δεν έχουν αντικειμενικά κριτήρια ή βάζουν τον υποκειμενισμό τους μέσα στα αντικειμενικά κριτήρια και εκδίδουν αποφάσεις, καταπίνοντας την κάμηλο και διυλίζοντας τον κώνωπα. Ο «BEST» είναι το τελευταίο παράδειγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα. Είναι αρχές που στελεχώνονται με κοινή συναίνεση, μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία, στην διάσκεψη των Προέδρων, από την Βουλή των Ελλήνων. Ως εκ τούτου έχουν την ανεξαρτησία των αποφάσεων τους. Στο ερώτημα τι είναι υποκειμενικό και τι αντικειμενικό -όπως γνωρίζετε- δεν μπορεί κάποιος να απαντήσει, καθώς είναι ο ίδιος υποκειμενικός ως άτομο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει κάτι νεώτερο για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν έχω κάτι νεώτερο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ένας ραδιοφωνικός σταθμός απειλείται με κλείσιμο και ένας υφυπουργός στέλνει εξώδικο κάνοντας προληπτική λογοκρισία σε έναν δημοσιογράφο, προφανώς για να απαγορεύσει να προβάλλει το θέμα ή να τον εμποδίσει μάλλον να το βγάλει το θέμα, πριν καν το παρουσιάσει. Και αυτό έρχεται σε συνέχεια των αγωγών που είχαν γίνει από μέλη της κυβέρνησης, εναντίον των δημοσιογράφων και ΜΜΕ. Μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση της κυβέρνησης σας με το χώρο των ΜΜΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας έχει απαντήσει ο ίδιος ο υφυπουργός. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο έχω απαντήσει πολλές φορές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε αρχίσει διάλογο, συνομιλίες, επαφές με συγκεκριμένους καναλάρχες για την αδειοδότηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω αρχίσει διάλογο με συγκεκριμένους καναλάρχες. Όμως, στο διάστημα της υπουργίας μου, έχω κάνει πολλές φορές συζητήσεις με τις Ενώσεις και των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά και με τις Ενώσεις ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών από όλη την Ελλάδα, όπως επίσης και με την ΕΣΗΕΑ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα τελευταία έχετε κάνει επαφές με τις Ενώσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγκεκριμένους καναλάρχες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω συνεχείς συναντήσεις γι αυτά τα θέματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν κατάλαβα καλά η κυβέρνηση καλύπτεται από τα όσα είπε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης στη διαμάχη του με έναν δημοσιογράφο; Αφήνει η κυβέρνηση, δηλαδή, να την εκπροσωπεί σε θέματα Τύπου ένας υφυπουργός Δημόσιας Τάξης για θέματα μάλιστα προληπτικής λογοκρισίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δικαίωμα σας να βγάζετε όποιο συμπέρασμα θέλετε. Σας έχω απαντήσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μετά τη «κηδεία express» του βασικού μετόχου, η κυβέρνηση πενθεί και δέχεται συλλυπητήρια ή ανακουφίστηκε που έθαψε τον μακαρίτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν έχετε να πείτε τίποτα πάνω στην ερώτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθένας είναι ελεύθερος να μιλάει και να κάνει τοποθετήσεις. Θεωρητικά το press room είναι ένας χώρος, όπου υποβάλλονται ερωτήσεις. Τώρα, εάν εσείς θέλετε να κάνετε τοποθέτηση, μπορείτε να το κάνετε ελεύθερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ήταν συγκεκριμένη η ερώτησή μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα συγκεκριμένα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο υφυπουργός Άμυνας κ. Λαμπρόπουλος, πριν από λίγο, στην κλειστή συνεδρίαση Επιτροπής στη Βουλή, είπε ότι: Καταγγέλλω την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων γιατί δεν μας δίνει τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσουμε τα ονόματα των φυγόστρατων για να δούμε ποιοι είναι αυτοί που μιλάνε ή κάτι τέτοιο. Υπάρχει ένα τέτοιο κλίμα της κυβέρνησης, δηλαδή, εάν ο Θ. Ρουσόπουλος λέει ή κάνει κάτι που ενοχλεί την κυβέρνηση να του βγάλουμε ένα χαρτί, που ενδεχομένως δείξει ότι δεν πήγε στο στρατό για άλλους λόγους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέτε δεν το γνωρίζω, εάν συνέβη και πως συνέβη. Η γενική απάντησή μου είναι αυτή που έδωσα πριν για τις Ανεξάρτητες Αρχές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εκτός από το «πάγωμα» μισθών και των συντάξεων, τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ και την άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, ο νέος προϋπολογισμός που στέλνετε σήμερα στις Βρυξέλλες, προβλέπει άλλο «φιλολαϊκό» μέτρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, οριστικοποιείται ο προϋπολογισμός. Δίδεται προσχέδιο. Σήμερα, αυτή την ώρα που μιλάμε, ο υπουργός Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης δίνει συνέντευξη και θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η κυβέρνηση, όσον αφορά την τιτλοποίηση, βάσιζε πολλά σε σχέση με την επόμενη χρονιά σε αυτή την συγκεκριμένη μορφή, δηλαδή να τιτλοποιήσει τα χρέη των προηγουμένων ετών, με δεδομένο ότι πριν είχαμε τον βασικό μέτοχο. Με τις Βρυξέλλες ήταν διαφορετικά τα πράγματα απ ό,τι τα υπολογίζαμε. Τώρα έχουμε τιτλοποίηση που υπολογίζαμε ότι θα την πάρουμε το 2006 και δεν την παίρνουμε. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης δεν λαμβάνεται υπόψη του τι γίνεται στις Βρυξέλλες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα και πριν, ο κ. Αλογοσκούφης θα απαντήσει, ούτως ή άλλως, σε όλα τα ερωτήματα. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να κάνω μια γενική τοποθέτηση: Βασικός στόχος της κυβέρνησης, από την αρχή, όταν αποκαλύφθηκε το τεράστιο έλλειμμα, το οποίο απέκρυπτε η προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν να μειωθεί κάτω από το 3%, όπως ακριβώς όφειλαν να κάνουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. Ο στόχος αυτός, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, έχει επιτευχθεί και επιτυγχάνεται με τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Η τιτλοποίηση είναι ένα επιπρόσθετο μέτρο, το οποίο ισχύει για το 2005. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει για το 2006. Δεν θέλω να πω περισσότερα για την τιτλοποίηση γιατί θυμάστε πολύ καλά το μεγάλο θόρυβο που έγινε πριν από ένα μήνα ότι δεν θα γίνει τιτλοποίηση για το 2005. Κυκλοφόρησαν διάφορες πληροφορίες και φήμες που τελικά διαψεύσθηκαν. Θα σας παρακαλέσω να περιμένετε να ακούσετε τον υπουργό Οικονομίας, να πει οτιδήποτε περισσότερο εκείνος κρίνει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Τον Μάρτιο έχει ληφθεί απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που λέει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη στη μείωση του ελλείμματος μέτρα «μιας χρήσης», την οποία είχε επαναλάβει ο κ. Δήμας σε συνέντευξή του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη αποδώσει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης του ελλείμματος. Όσον αφορά την τιτλοποίηση, έχω δώσει σαφέστατη απάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πως εξηγείται το γεγονός ότι τα μέτρα που έχετε πάρει μέχρι τώρα για τη μείωση των ελλειμμάτων τα πληρώνουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι, ενώ αντίθετα οι «έχοντες» και «κατέχοντες» έχουν διαρκώς και περισσότερα προνόμια, όπως είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του κράτους και δευτερευόντως των ΔΕΚΟ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν υπάρχει, δηλαδή, λιτότητα, ακρίβεια κ.λπ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, άλλη ερώτηση.

ΚΟΡΑΗ: Υπάρχει διάσταση μεταξύ του υπουργού Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΑ κ. Αυλωνίτη ως προς τον εξοπλισμό των F-16;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΚΟΡΑΗ: Υπάρχει έγγραφο, το οποίο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και αναφέρεται σε κάποιες εισηγήσεις του κ. Αυλωνίτη από τις οποίες καμία δεν έγινε αποδεκτή, απ` ό,τι φαίνεται με άλλο έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο υπουργός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένω στην προηγούμενη απάντησή μου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε σχέση με την αποφυγή στράτευσης, θεωρείτε προσωπικό δεδομένο το να «λουφάρει» κάποιος από το στρατό; Εσείς τι νομίζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τι νομίζω εγώ. Ό,τι ορίζουν οι νόμοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να σας κάνω μια γενική ερώτηση και θέλω μια γενική απάντηση: Ήσασταν μέχρι πρότινος δημοσιογράφος. Θα ήθελα να μου πείτε πως αισθάνεστε, που σήμερα που είστε υπουργός Επικρατείς και κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχουμε διάφορα φαινόμενα υπερβολικής προσφυγής στη Δικαιοσύνη εναντίον δημοσιογράφων. Έχουμε φαινόμενα να κλείνουν ραδιοφωνικοί σταθμοί γιατί κάποιος είπε κάτι που δεν άρεσε σε κάποιους άλλους. Θα ήθελα να μου πείτε, εάν τελικά επί των ημερών ενός πρώην δημοσιογράφου και σήμερα πολιτικού ο Τύπος βρίσκεται υπό διωγμό, υπό τρομοκράτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει και για τα δύο θέματα. Για το μεν ραδιοφωνικό σταθμό και το ΕΣΡ εξέδωσα ανακοίνωση, από την πρώτη κιόλας στιγμή και σας παρακαλώ να τη διαβάσετε. Όσον αφορά το δεύτερο, έχει γίνει συζήτηση στο press room, τις τελευταίες 15-20 ημέρες και έχω πάρει σαφή θέση. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ακόμα και για έναν έμπορο ναρκωτικών υπάρχει ένα όριο φυλάκισης, ένα όριο τιμής. Ένας δημοσιογράφος δεν έχει αυτό το όριο; Ένας δημοσιογράφος γράφει ή λέει κάτι, να έχει μια ποινή, δεν μπορεί να έχει μια ποινή 2 εκατ ευρώ, να χάνονται σπίτια, να καταστρέφονται οικογένειες. Εάν δεν είναι αυτό τρομοκρατία, τι είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα χαρακτήριζα «τρομοκρατία» την άσκηση κανενός νομίμου δικαιώματος, ιδίως όταν αυτό κινείται εντός του πλαισίου του Συντάγματος. Άσκηση νομίμου δικαιώματος, που δεν ηγέρθη αίφνης τις τελευταίες 15-20 ημέρες, αλλά ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Άσκηση νομίμου δικαιώματος, του οποίου, θα σας θυμίσω, ότι έχουν κάνει χρήση αρκετοί πολίτες, μεταξύ αυτών πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.ά, Το ζήτημα που θέσατε έχει ξανασυζητηθεί σε αυτή την αίθουσα. Το ύψος των ποινών που λέτε είναι θέμα που δεν με αφήνει καθόλου αδιάφορο, όχι ως πρώην δημοσιογράφο, αλλά γενικά ως Έλληνα πολίτη. Είναι μια συζήτηση, που έχω κάνει και με την ΕΣΗΕΑ και με την ΕΙΗΕΑ, που μου είχε θέσει το θέμα για πρώτη φορά, όταν ήμουν στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν από πέντε χρόνια. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχω πει και στους ενδιαφερόμενους φορείς ότι μπορεί κάποιος να το συζητήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Το είπατε και στον υπουργό που έκανε την αγωγή των δύο εκατ. ευρώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτάτε για ένα θεσμικό θέμα. Εάν μου επιτρέπετε δεν θα ήθελα να μπούμε σε περιπτωσιολογία.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Με το θέμα του βασικού μετόχου τέθηκε θέμα ενδεχόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να αρχίσει μια τέτοια συζήτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από τότε που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση -και μάλιστα υπάρχει και στο πρόγραμμά μας- τουλάχιστον για ένα ζήτημα: Αυτό της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο χρειάζεται σίγουρα αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Το Σύνταγμα προβλέπει έκδοση εκτελεστικού νόμου σε ό,τι αφορά το ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης επαγγέλματος. Σκοπεύει η κυβέρνηση να εκδώσει τέτοιο νόμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, είπατε ότι έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση για το θέμα που αφορά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Το ερώτημα είναι άλλο: Αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτό. Βεβαίως έχει δεσμευτεί. Θα προχωρήσει όμως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, προχωρά στην υλοποίηση όλων των δεσμεύσεών της.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε. Δεν το έχετε ξαναπεί σαν κυβέρνηση, ότι ενδεχομένως@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχω ξαναπεί στην παλαιά αίθουσα της πολιτικής ενημέρωσης.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, συμφωνείτε και με την κ. Μπενάκη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιο θέμα αναφέρεστε;

ΒΛΑΧΟΣ: Η κ. Μπενάκη είπε χθες ότι αυτό το ασυμβίβαστο έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, στο τέλος θα καταλήξουμε να έχουμε μία Βουλή με δημοσίους υπαλλήλους, κανένας αξιόλογος άνθρωπος επαγγελματίας δεν θα θέλει να μπει στη Βουλή και πρέπει να αναθεωρηθεί@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κ. Μπενάκη έχει ένα θεσμικό ρόλο. Έχει μια πορεία αρκετά σημαντική στην πολιτική και στον ακαδημαϊκό χώρο. Έχει την άποψή της, την οποία σεβόμαστε όλοι. Εγώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα σας πω ότι δεν έχει συζητηθεί αυτή τη στιγμή εντός του πλαισίου της κυβέρνησης κάποιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι το συζητήσατε με τους φορείς, με την Ένωση Συντακτών και με άλλους, για αυτόν τον τυποκτόνο νόμο. Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να καταργήσει, να μειώσει κάτι και θα το κάνει σύντομα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε περισσότερο αυτή τη στιγμή, από το να ακούσει τους ενδιαφερόμενους φορείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι απαντάει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντάει ότι θα το σκεφτεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πόσο καιρό θα το σκέφτεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο χρειαστεί. Έχουμε να κάνουμε με μια σειρά πολλών ζητημάτων τα οποία είναι σοβαρά ή και σοβαρότερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Όπως για παράδειγμα η αναρχία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

ΒΛΑΧΟΣ: Άμα υπάρχει αναρχία να βάλουμε στη φυλακή τους δημοσιογράφους δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, όχι. Μην θέτετε ερωτήσεις ισοπεδωτικής λογικής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Βενιζέλος, πέρασε το νόμο σε μια νύχτα. Γιατί εσείς το σκέφτεστε τόσο πολύ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν αλλάζει εύκολα ένας νόμος, χωρίς σκέψη, χωρίς να έχει κάποιος όλες τις παραμέτρους ενώπιόν του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως βολεύει την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, ότι η άσκηση νομίμου δικαιώματος δεν έχει γίνει μόνο από μέλη της παρούσας κυβέρνησης, δεν έχει γίνει μόνο από πολίτες, έχει γίνει και από δημοσιογράφους και από πολλούς άλλους.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν κάποιοι ειδικοί λόγοι που επιβάλλουν την παρουσία ειδικών φρουρών στην είσοδο του κτιρίου, συγκεκριμένα στη ρεσεψιόν, στην υποδοχή και το λέω αυτό γιατί εδώ είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφόρησης και Τύπου, δεν είναι Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Γι@ αυτό ρωτώ. Υπάρχουν ειδικοί λόγοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον: Στο χώρο αυτό στεγάζονται η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Δεύτερον: Πρώτη ημέρα ήρθατε στο κτίριο;

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Όχι, όλες τις ημέρες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχετε έρθει όλες τις ημέρες, ξέρετε πολύ καλά τους λόγους εκείνους που επιβάλλουν να σεβαστούμε ένα δημόσιο χώρο και να προσπαθήσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στη διασφάλιση αυτού του δημόσιου χώρου.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Μιλάω για εσωτερικό χώρο, για την υποδοχή, για τη ρεσεψιόν. Δεν μιλάω για το γύρω χώρο που υπήρχαν οι κινητοποιήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγχωρήστε με, αλλά και στη ρεσεψιόν του προηγούμενου κτιρίου, υπήρχαν ειδικοί φρουροί. Ο ρόλος τους είναι η διασφάλιση του κτιρίου. Δεν έχουν κανένα άλλο ρόλο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, επειδή τις προηγούμενες ημέρες δεν ήσασταν εσείς στο briefing να ρωτήσω και πάλι για τη Σαμιοπούλα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη μιλήσει με τον κ. Μπέζα, ο οποίος έχει υπόψη του την υπόθεση. Την ερευνά και θα έχετε σύντομα μια απάντηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 3 November 2005 - 15:05:13 UTC