Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-10-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε, πριν από λίγη ώρα, από τη Θεσσαλονίκη για το Λονδίνο, όπου θα συμμετέχει στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα γίνει μια συζήτηση σχετικά με θέματα που αφορούν στην παγκοσμιοποίηση και στις ευρωπαϊκές αρχές μέσα στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες είχαμε μια ενδοκυβερνητική, θα τη χαρακτήριζα, έτσι τουλάχιστον το αναφέρουν οι εφημερίδες, διαφωνία. Αφορά το γεγονός ότι πριν από λίγο καιρό τρεις Υπουργοί, ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Σουφλιάς, η κ. Πετραλιά, είχαν δώσει άδεια για να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος χώρος, γνωρίζετε ο χώρος δίπλα από το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, ως εκθεσιακό κέντρο. Χθες, ο κ. Ορφανός δεν ενέκρινε την απόφαση παραχώρησης 40 στρεμμάτων δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Μπορείτε να μου πείτε τι τελικώς ισχύει; Αυτό που ανακοίνωσε χθες ο κ. Ορφανός ή η πρόσφατη απόφαση των τριών Υπουργών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια παρανόηση όχι μόνο στην ερώτησή σας, αλλά γενικότερα στο θέμα. Πρώτον, η κοινή υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη από τους τρεις Υπουργούς που αναφέρθηκαν -και αναφέρονται και στα δημοσιεύματα σήμερα- είναι απόφαση που έχει πολεοδομικό χαρακτήρα. Δηλαδή, είναι έκδοση ουσιαστικά πολεοδομικής άδειας σε εφαρμογή του νόμου για την ολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και προκειμένου να μην υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές. Αυτό είναι το ένα. Δηλαδή, οι τρεις Υπουργοί αποφάσισαν ότι μπορεί να κτιστούν, να στηθούν με κάποιους συγκεκριμένους πολεοδομικούς όρους, τέντες ή άλλες κατασκευές εντός των πολεοδομικών αυτών όρων, στη συγκεκριμένη περιοχή. Το δεύτερο και τελείως διαφορετικό, είναι το θέμα που αφορά μια συγκεκριμένη σύμβαση. Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΚΑ είχε λάβει μια απόφαση για μια συγκεκριμένη σύμβαση. Η σύμβαση αυτή που είναι, λοιπόν, άλλο θέμα, έπρεπε να τύχει της εγκρίσεως, αφού γίνει κανονικά ο νόμιμος έλεγχος, από τον αρμόδιο Υφυπουργό, ο οποίος δεν την ενέκρινε. Είναι δηλαδή δύο τελείως διαφορετικά θέματα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε, θέλω να επιμείνω στο θέμα. Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού Σταδίου για ποιο λόγο παραιτήθηκε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω, μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο. Σας λέω πάντως, για να μη δημιουργούνται παρερμηνείες: Είναι άλλη η απόφαση όπου τρεις Υπουργοί λένε, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος εκδίδουμε μια πολεοδομική άδεια με αυτούς τους όρους και δεν υπεισέρχονται καθόλου -οι Υπουργοί- στο θέμα της σύμβασης και άλλη η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΚΑ για μια συγκεκριμένη σύμβαση, η οποία -επαναλαμβάνω- οφείλει να περάσει τις διαδικασίες και να τύχει της εγκρίσεως του αρμόδιου Υφυπουργού, ο οποίος και δεν την ενέκρινε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έχει τη σύμβαση, απ` όσο λένε οι πληροφορίες, ο κ. Ορφανός από τις 5 Μαΐου. Γιατί έπρεπε να περάσουν 5-6 μήνες, μέχρι να πει ότι δεν εγκρίνει τη συγκεκριμένη σύμβαση, τη στιγμή που την έχει στο γραφείο του 5 μήνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι διαδικασίες για την επαλήθευση όλων αυτών που σας είπα προηγουμένως, δηλαδή για τη μελέτη και τον έλεγχο νομιμότητας που ασκείται από τον αρμόδιο Υφυπουργό. Πάντως η απάντηση συνολικά για το θέμα είναι αυτή που σας έδωσα στην αρχή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν μας είπατε όμως τους λόγους για τους οποίους δεν επικύρωσε τη σύμβαση ο κ. Ορφανός. Και το δεύτερο συναφές ερώτημα είναι ότι την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση κάνει λόγο για απευθείας ανάθεση. Μήπως οι λόγοι άρσης της σύμβασης έχουν να κάνουν με αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΚΑ, το οποίο λειτούργησε με τον τρόπο που λειτούργησε, έλαβε μια απόφαση. Αυτή η απόφαση για να προχωρήσει χρειάζεται έλεγχο νομιμότητας από τον αρμόδιο Υφυπουργό. Χρειάζεται τελική έγκριση από τον αρμόδιο Υφυπουργό, η οποία δεν εδόθη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πρώτο διευκρινιστικό ερώτημα: Υπήρχε θέμα νομιμότητας για τη συγκεκριμένη σύμβαση, γι` αυτό δεν ενεκρίθη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο έλεγχος νομιμότητας είναι όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για το δημόσιο συμφέρον. Για το δημόσιο συμφέρον γίνεται έλεγχος νομιμότητας, περνάει δηλαδή μια σειρά από διαδικασίες, από τις υπηρεσίες και φτάνει εντέλει στον αρμόδιο Υφυπουργό.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και προφανώς για να μην ενεκρίθη, υπήρχε ένα ζήτημα..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι, ή καλύτερα δεν είναι σίγουρα έτσι. Ο έλεγχος νομιμότητας είναι μια διαδικασία συγκεκριμένη. Από κει και πέρα, ο κ. Ορφανός είναι πιθανό να έκρινε, για λόγους ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος, ότι δεν πρέπει να υπογράψει αυτή τη σύμβαση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και το δεύτερο ερώτημα: Ο κ. Κατσιαδάκης, ο Πρόεδρος του ΟΑΚΑ, παραιτήθηκε μόνος του ή του ζητήθηκε κάποια παραίτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν του ζητήθηκε καμία παραίτηση. Επιτρέψτε μου, παρότι δεν θέλω να υπεισέρχομαι σε πάρα πολλές λεπτομέρειες σε θέματα που δεν είναι της αμέσου αρμοδιότητας του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΚΑ υπάρχουν και μέλη ex officio, δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι, παραδείγματος χάρη, εργάζονται στο Δήμο Αμαρουσίου, άνθρωποι που έχουν άλλες θέσεις δηλαδή και από τις θέσεις που κατέχουν, μετέχουν ούτως ή άλλως στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΚΑ. Δεν είναι όλα τα μέλη διορισμένα από την κυβέρνηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω, αν έχουν πράγματι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του ΟΑΚΑ και των άλλων, όπως το Πανπελοποννησιακό, το Θεσσαλικό, να δίνουν ανάθεση, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, σε επενδύσεις ή σε εταιρείες να μπορούν να επενδύουν γύρω από τα Ολυμπιακά έργα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λειτούργησαν εντός του πλαισίου της νομιμότητας. Το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνει κάποια απόφαση. Αυτός είναι ο ρόλος του. Η απόφαση εντέλει πρέπει να εγκριθεί -ξαναλέω- από τον Υφυπουργό. Ο Υφυπουργός δεν την ενέκρινε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλώς ενήργησε ο κ. Ορφανός κατά την κρίση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ορφανός είναι μέλος της κυβέρνησης. Τι πάει να πει καλώς ενήργησε κατά την κρίση της κυβέρνησης; Δεν είναι εκτός κυβέρνησης ο κ. Ορφανός.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κυβέρνηση πιστεύει ότι ενήργησε σωστά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι ο κ. Ορφανός είναι μέλος της κυβέρνησης. Δεν είναι κάποιος τρίτος. Ως μέλος της κυβέρνησης ενήργησε, όπως έκρινε ότι έπρεπε να ενεργήσει.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν το μόνο που έμεινε για να προχωρήσει αυτή η σύμβαση ήταν ο έλεγχος νομιμότητας και σ@ αυτόν τον έλεγχο υποθέσατε και εσείς ότι μπορεί για κάποιο λόγο να μην υπήρχε κάτι σωστό, τότε είναι ή δεν είναι αυτός ο λόγος που δεν την υπέγραψε ο κ. Ορφανός; Αν το μόνο που έμενε ήταν η νομιμότητα της σύμβασης..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ίσως δεν σας το εξήγησα καλά, ίσως δεν το καταλάβατε καλά. Προσπάθησα να σας εξηγήσω ότι υπάρχει μια διαδικασία ελέγχου. Αυτή η διαδικασία φέρει ως γενικό τίτλο σε όλο το δημόσιο «έλεγχος νομιμότητας». Αυτός λοιπόν ο έλεγχος ασκείται πάντοτε από τον αρμόδιο υφυπουργό ή υπουργό, για οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία και αν μιλάμε. Στην περίπτωση αυτής της σύμβασης λοιπόν, όπως αναφέρει και ο κ. Ορφανός στην επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο του ΟΑΚΑ, δεν ασκήθηκε ο ως άνω έλεγχος νομιμότητας επί της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. και συνεπώς δεν ήταν επιτρεπτή η σύναψη της σύμβασης. Δεν είχε λοιπόν ασκηθεί ο έλεγχος νομιμότητας. Η διοίκηση του ΟΑΚΑ είχε προχωρήσει στη σύναψη της σύμβασης και ως εκ τούτου ο κ. Ορφανός είπε ότι δεν εγκρίνει αυτή την υπόθεση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δικαιολογείτε την παραίτηση του Προέδρου του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ, δεδομένου απ@ αυτά που μας είπατε, φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος κύριος δεν εξέλαβε ακριβώς τη διαδικασία όπως τη λέτε, αλλά θεωρούσε ότι είχε υπογράψει και έπρεπε να προχωρήσει. Αλλιώς δεν είχε κανένα λόγο να παραιτηθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω την ενέργεια κανενός. Προσπάθησα σήμερα ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να σας δώσω κάποια στοιχεία γιατί κατανόησα ότι υπάρχει μια σύγχυση να καταλάβετε τη διαφορά. Και η διαφορά αυτή έγκειται στα όσα είπα στην αρχή. Άλλο δηλαδή η απόφαση των τριών υπουργών για την οριοθέτηση, τον καθορισμό των πολεοδομικών όρων και την έκδοση πολεοδομικής άδειας και άλλο η απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ για τη σύναψη μιας συγκεκριμένης σύμβασης. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν σημαίνει ότι ο χώρος αυτός δεν θα αξιοποιηθεί όπως ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση. Μιλάμε για μια συγκεκριμένη σύμβαση, που έπρεπε να ακολουθήσει κάποιες διαδικασίες. Οι διαδικασίες δεν ακολουθήθηκαν. Υπεγράφη σύμβαση από το Δ.Σ. του ΟΑΚΑ. Έρχεται ο υφυπουργός και λέει: Αφού δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες, εγώ δεν μπορώ να εγκρίνω αυτή τη σύμβαση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ ήθελα να διευκρινίσω αν τελικά, ευσταθούν οι καταγγελίες της Αντιπολίτευσης ότι εδώ στην περίπτωση αυτή υπήρχε απευθείας ανάθεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει. Δεν έχω να σας πω τίποτε περαιτέρω γι@ αυτήν την υπόθεση.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μια ερώτηση ως προς τη στρατηγική της κυβέρνησης. Θέλω να ρωτήσω το εξής και να μου απαντήσετε με ειλικρίνεια. Αν δεν υπήρχε η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και άλλες εφημερίδες που ανέδειξαν αυτό το θέμα, όχι υπό τη μορφή σκανδάλου, αλλά υπό τη μορφή ρεπορτάζ, η κυβέρνηση θα είχε αλλάξει θέση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται. Σε ερώτηση με «εάν» δεν πρόκειται να πάρετε απάντηση από εμένα. Το έχω δηλώσει επανειλημμένα και στο παρελθόν. Διαδικασίες που ακολουθούνται και εν προκειμένω δεν ακολουθήθηκαν, ως όφειλε να γίνει, ήρθαν με την απόφαση του υφυπουργού να μην επικυρωθούν. Αυτό, τίποτε άλλο.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν ακολουθήθηκαν αυτές οι συγκεκριμένες διαδικασίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το εξήγησα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για το Δ.Σ. του ΟΑΚΑ, το οποίο δεν περίμενε την έγκριση του υφυπουργού και προχώρησε στη σύναψη της σύμβασης. Αυτό λοιπόν για την Πολιτεία, για την κυβέρνηση δεν είναι ορθό. Η κυβέρνηση όφειλε να διορθώσει μια παρατυπία. Και τη διόρθωσε.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά αυτό έχει προκύψει από τις 5 Μαίου. Δεν είναι τωρινό. Υπάρχουν τόσοι μήνες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτήθηκα και προηγουμένως και σας είπα ότι υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτές οι διαδικασίες κρατούν δύο-τρεις ή πέντε μήνες, ούτε ποιες είναι οι προτεραιότητες για κάθε διαδικασία, για κάθε θέμα. Μη φαντάζεσθε ότι υπάρχει ένα θέμα σε κάθε υπουργείο. Υπάρχουν χιλιάδες θέματα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνατε μια προσθήκη όμως, ότι στο Δ.Σ. υπάρχουν μέλη ex officio. Γιατί έγινε αυτή η προσθήκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για καλύτερη ενημέρωσή σας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι απαντάτε στην Αντιπολίτευση που και εχθές και σήμερα κατηγορεί με αφορμή τη σύμβαση αυτή την κυβέρνηση για ολιγωρία και καθυστερήσεις, σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων και την κυβερνητική πολιτική σε ό,τι αφορά στο θέμα αυτό, αποτέλεσμα του οποίου, όπως λέει η αντιπολίτευση, είναι τέτοιου είδους συμβάσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Έχει συζητηθεί πολλές φορές έχει ειπωθεί και στη Βουλή από τους αρμόδιους υπουργούς και με δημόσιες δηλώσεις και εγώ έχω μιλήσει γι@ αυτή την υπόθεση της αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων για το τι άφησε πίσω της, η προηγούμενη κυβέρνηση και το τι συνέβη στο μεταξύ διάστημα με το νόμο που ενεκρίθη από τη Βουλή, με τους διεθνείς διαγωνισμούς οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και με την καλύτερη κατά το δυνατόν αξιοποίηση. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, εκείνο το οποίο οφείλει να επισημάνει κάποιος είναι ότι ο αρμόδιος υφυπουργός έκρινε -και ορθώς έκρινε- ότι δεν πρέπει να προχωρήσει μία σύμβαση η οποία δεν είχε την και τυπική διαδικασία έγκρισης. Άρα λοιπόν, θα όφειλε να πει κανείς ότι καλώς έπραξε ο αρμόδιος υφυπουργός. Θα υπήρχε ψόγος εάν άφηνε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία χωρίς τον έλεγχο νομιμότητας, χωρίς τη διαδικασία έγκρισης.

ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Περιμένουμε σήμερα μια επιβεβαίωση για το αν υπήρχε κάποιο ταξίδι του κ. Καραμανλή στην Ιαπωνία 9 Νοεμβρίου. Μπορείτε να μας πείτε τι περιλαμβάνει αυτό το ταξίδι; Αν ισχύει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι αυτή τη στιγμή. Όταν είμαι έτοιμος θα σας πω.

ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα στους «LOS ANGELES TIMES» της Δευτέρας, που κάνει λόγο για μια υπόθεση που εκκρεμεί για το μουσείο Getty. Σας ρωτάω, γιατί έχουμε κάνει επανειλημμένες κρούσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και απάντηση δεν πήραμε. Υπάρχει μια υπόθεση που εκκρεμεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τέσσερα αντικείμενα που έχει το μουσείο στην κατοχή του, τα οποία ζητάει η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Τα ζήτησε πριν από 9 χρόνια, επανήλθε το Μάιο μέσω διπλωματικής..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ζητήσω από το Υπουργείο Πολιτισμού να σας δώσει μια απάντηση. Δεν μπορώ να γνωρίζω όλα τα θέματα που αφορούν κάθε υπουργείο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω, πώς αντιδρά η κυβέρνηση στο casus belli που επανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη κάνει δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν θα σχολιάσω αναφορές που γίνονται σε τουρκικά ΜΜΕ. Στην επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας δεν γίνεται καμία αναφορά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συγνώμη, δική σας πληροφόρηση δεν έχετε; Μόνο από τα ΜΜΕ ενημερώνεστε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και εγώ σας ξαναρώτησα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, είπε: Το νοσηρό κλίμα που κάποιοι καλλιεργούν. Αυτοί δεν έχουν ονόματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα ερμηνεύσω τη δήλωση του Πρωθυπουργού. Είναι σαφέστατη.

ΚΟΡΑΗ: Και εγώ θα επιμείνω στη δήλωση του Πρωθυπουργού. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και σε συμφέροντα αφήνοντας να εννοηθεί ότι χτυπάνε την κυβέρνησή του. Τι είδους συμφέροντα είναι αυτά κύριε Εκπρόσωπε και αν μπορείτε να μας τα κατονομάσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτε περισσότερο από ότι είπε ο Πρωθυπουργός.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, υπάρχει ένα νοσηρό κλίμα, που έχει ως υπόστρωμα καταγγελίες για υπαρκτά ή ανύπαρκτα σκάνδαλα και φαινόμενα διαφθοράς. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει δηλώσει τη διαθεσιμότητά του, προκειμένου από κοινού με την κυβέρνηση να εργαστούν και να βρουν ένα πλαίσιο λύσης ώστε να καθαρίσει και αυτό το νοσηρό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει αυτή τη διαθεσιμότητα του κ. Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντίστοιχο θέμα τέθηκε χθες και εξέδωσα γραπτή ανακοίνωση, απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου. Συμπληρωματικά στην ανακοίνωσή μου, πρέπει να σας πω ότι ειλικρινά χάρηκα που άκουσα τον κ. Παπανδρέου να λέει ότι επεξεργάζεται περαιτέρω τα περίφημα οκτώ σημεία-προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής στον τόπο. Είναι οκτώ σημεία τα οποία αναφέρθηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου 10 μήνες σε συνεδρίαση της Βουλής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και που ήταν γενικόλογα. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ εργάζεται πάνω σ@ αυτά τα σημεία, θα χαρώ να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε πει άλλωστε ότι στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου που γίνεται στο Κοινοβούλιο, οι προτάσεις που ακούγονται και οι οποίες είναι λογικές, εφικτές, να εφαρμοστούν, θα είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση από οποιοδήποτε κόμμα και αν προέρχονται. Αρκεί να υπάρχουν και να είναι συγκεκριμένες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν καταλαβαίνω την απάντησή σας, ότι δεν θα ερμηνεύσετε τη δήλωση του Πρωθυπουργού. Είστε ή όχι η φωνή του Πρωθυπουργού εδώ και γενικά στην κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ομιλεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω και για να το παραφράσω, αρχηγού ομιλούντος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωραία. Θα ρωτήσω και κάτι άλλο και η απάντησή σας κρίνεται. Μιλάει για μεθοδεύσεις της αντίδρασης. Ποιες είναι αυτές οι μεθοδεύσεις και ποιας αντίδρασης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ότι έχω πει μέχρι τώρα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή μια ερώτηση που κατέθεσε χθες, αν δεν κάνω λάθος, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Πετσάλνικος, θέλω να σας ρωτήσω αν συνάδει η πολιτική της ήπιας προσαρμογής και της περικοπής των μισθών διευθυντών και προέδρων οργανισμών με αυτό που αποκάλυψε στην ερώτησή του ο κ. Πετσάλνικος. Δηλαδή, ότι επτά κορυφαία διευθυντικά στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης αύξησαν κατά 70 % τον μισθό τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τέτοια θέματα έχω απαντήσει πολλές φορές. Μάλιστα θέλω να πω ότι έγινε συζήτηση στο πλαίσιο της ακρόασης του νέου προέδρου της ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο ίδιος τότε δήλωσε, κάτι το οποίο είχα πει και νωρίτερα στην αίθουσα αυτή και στη Βουλή και το επαναλαμβάνω και σήμερα: Aν θέλουμε σ@ ένα περιβάλλον σκληρά ανταγωνιστικό να έχουμε μια καλύτερη ΕΡΤ, τότε θα πρέπει να έχουμε ικανούς ανθρώπους στις θέσεις που την διοικούν. Ανθρώπους οι οποίοι θα αμείβονται με τη λογική της αγοράς. Όπως βλέπετε και εσείς, οι αμοιβές τους είναι πολύ κατώτερες από τη λογική της αγοράς, δηλαδή του σκληρού ανταγωνισμού που υπάρχει στο χώρο της τηλεόρασης, από τα ιδιωτικά κανάλια. Αν λοιπόν θέλουμε ανταγωνιστικές υπηρεσίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα -και το έχω πει πάρα πολλές φορές και με αφορμή ζητήματα και από την ΕΥΔΑΠ και με άλλες υποθέσεις θα πρέπει να σκεφτόμαστε με τη λογική της αγοράς, αν πραγματικά θέλουμε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών να πιάνουν τόπο, να γίνονται σωστές επενδύσεις. Εν προκειμένω για την ΕΡΤ και βεβαίως για να έχουμε καλύτερη ποιότητα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική σε σχέση με αυτό που ήταν στο παρελθόν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η αγορά δεν μας αύξησε 1 ευρώ το τέλος όπως το αύξησε η ΕΡΤ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δημόσια τηλεόραση, και με απόφαση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ σε κάθε χώρα της Ε.Ε., έχει ένα έσοδο το οποίο λέγεται «δημόσιο τέλος». Αυτό το έσοδο, παγιωμένο εδώ και χρόνια, θα το αξιοποιήσει η σημερινή Διοίκηση της ΕΡΤ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ήδη όπως γνωρίζετε μερικά από τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, έχουν αρχίσει να λύνονται. Θα επαναλάβω τα δύο παραδείγματα τα οποία έχω πει και άλλη φορά σ@ αυτή την αίθουσα. Πρώτον: Υπάρχουν περίπου 1700 συμβασιούχοι εκ των οποίων περίπου 1400 θα γίνουν μόνιμοι. Μεταξύ αυτών η πλειοψηφία είναι δημοσιογράφοι. Δεύτερον: Είναι ανάγκη πλέον η χώρα μας να μην είναι ουραγός και στην ψηφιακή τεχνολογία και στην ψηφιακή εποχή. Όπως γνωρίζετε έχει ανακοινωθεί και από την ΕΡΤ -το έχω ανακοινώσει σ@ αυτή την αίθουσα- ότι η Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση προχωράει στον επόμενο χρόνο στην εκπομπή τριών νέων προγραμμάτων, τριών νέων καναλιών επίγειας ψηφιακής τεχνολογίας, το ένα εκ των οποίων προορίζεται για άτομα με αναπηρία που μέχρι σήμερα ήταν αποκομμένα πλήρως από την ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Μιλάμε για συνανθρώπους μας οι οποίοι πάσχουν από κωφότητα ή από τυφλότητα. Προβλέπεται ήδη από το 1989 από την Οδηγία «Τηλεόραση χωρίς σύνορα» και δεν έχει γίνει τίποτε στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά λοιπόν που προχωρούν στην ΕΡΤ στην πιλοτική εκπομπή ψηφιακών προγραμμάτων. Η ψηφιακή εποχή έρχεται. Η Ε.Ε. έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Γι@ αυτό και το κόστος μεγαλώνει εφόσον θέλουμε να ακολουθήσουμε τις άλλες χώρες και εφόσον θέλουμε και οι συμπολίτες μας που μέχρι τώρα δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, να μπορούν και να ενημερωθούν και να ψυχαγωγηθούν. Μιλάμε για περίπου 70.000 οικογένειες αν υπολογίσετε με έναν μέσο όρο 4.000 ατόμων, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων πολιτών που δεν είχαν καμία πρόσβαση, παρότι και αυτοί πλήρωναν όπως και οι υπόλοιποι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΡΤ δηλαδή γίνεται ανταγωνιστική αυξάνοντας τους μισθούς μερικών στελεχών, μιας δεκάρας στελεχών; Έτσι γίνεται ανταγωνιστική, δίνοντας και τις παραγωγές σε ιδιώτες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν αυτό κατανοήσατε από την απάντησή μου, λυπούμαι αλλά δεν ακούσατε την απάντησή μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την άκουσα πολύ καλά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν την ακούσατε. Το ότι έχει αρχίσει να γίνεται ανταγωνιστική είναι ήδη εμφανές, από μια σειρά γεγονότων τα οποία προφανώς, δεν παρακολουθείτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ βλέπω τις παραγωγές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν έχετε κάτι συγκεκριμένο, παρακαλώ να το πείτε τώρα, ενώπιον όλων. Υπαινιγμούς γενικώς και αορίστως, εγώ τουλάχιστον δεν δέχομαι.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Είπατε ότι περιμένετε τις συγκεκριμένες προτάσεις από τον κ. Παπανδρέου για να τις συζητήσετε ευχαρίστως κλπ. Εσείς δεν έχετε δικές σας προτάσεις να τις καταθέσετε, να τις υποβάλετε και να τις εφαρμόσετε ή θεωρείτε το ισχύον πλαίσιο αρκετό, οπότε δεν χρειάζεται κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από την ερώτησή σας νομίζω ότι, δεν παρακολουθήσατε τίποτα από τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους 19 μήνες στον τόπο. Σας θυμίζω ότι ένα από τα πρώτα σχέδια που ήρθαν στη Βουλή ως σχέδια νόμου, ήταν το θέμα της κατάργησης του μαθηματικού τύπου και της αντικατάστασης, του περίφημου αυτού αμαρτωλού μαθηματικού τύπου, με έναν τελείως διαφορετικό νόμο, με μια τελείως διαφορετική νοοτροπία για την ανάθεση των δημοσίων έργων. Σας θυμίζω ότι παρά την περιπέτεια του βασικού μετόχου -η οποία ελπίζω να τελειώνει ή οδεύει στο τέλος της- η κυβέρνηση προσπάθησε να εφαρμόσει το Σύνταγμα για να μπορούμε να έχουμε ένα πιο καθαρό τοπίο στο ζήτημα που αναφέρεται το άρθρο 14 του Συντάγματος. Το αδίκημα περί την υπηρεσία ήταν πλημμέλημα και μετεβλήθη σε κακούργημα. Υπάρχει μια σειρά θεσμικών αλλαγών που έχουν γίνει από αυτή την κυβέρνηση. Εάν το οποιοδήποτε κόμμα, έχει την όποια πρόταση, που είναι πιο προωθημένη και πιο ενδιαφέρουσα από τις δικές μας προτάσεις, εμείς τείνουμε ευήκοον ους να τις ακούσουμε. Μέχρι τώρα, ειδικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχαμε ακούσει γενικότητες, γι` αυτό και είπα ότι χάρηκα που άκουσα χθες τον κ. Παπανδρέου να λέει ότι θα δώσει πιο συγκεκριμένα αναλυτικά στοιχεία για τις 8 προτάσεις.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Αυτά τα οποία θεσμοθετήσατε, τα θεσμοθετήσατε. Το ερώτημά μου είναι: Τα θεωρείτε αρκετά ή έχετε και κάτι άλλο μπροστά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποτέ δεν είναι αρκετά. Σημασία έχει να προχωράει κανένας με στρατηγική και σταθερά βήματα. Για παράδειγμα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο -έχω μιλήσει πολλές φορές, να μη σας κουράσω επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα- χρειάζεται να γίνουν κι άλλα βήματα ώστε να μπει ένας φραγμός, ένα τέλος στην άναρχη δόμηση αυτού του τοπίου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στο νοσηρό κλίμα των ημερών, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός εντάσσει και τα συντροφικά μαχαιρώματα, τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ των βουλευτών, όπως συμβαίνει στην περιφέρεια του Πειραιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο για τη δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν αναφέρομαι στη δήλωση του Πρωθυπουργού. Θέλω να μου πείτε αν συνάδουν τα αλληλοκαρφώματα των βουλευτών με το ήθος και το ύφος που επαγγέλθηκε η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στην απάντησή σας σχετικά με τις αμοιβές στελεχών της ΕΡΤ είπατε ότι αυτές προσδιορίζονται σε συνάρτηση με το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Εφόσον είναι έτσι, τότε γιατί ζητήσατε από τους προέδρους των ΔΕΚΟ περικοπή των μισθών τους, μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ξαναμιλήσει για το θέμα. Δεν θέλω να επαναλάβω τα ίδια που είπα και προηγουμένως. Είπα για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε σκληρό ανταγωνισμό στην αγορά. Υπάρχουν επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είναι σε σκληρό ανταγωνισμό στην αγορά και επιχειρήσεις που δεν είναι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Οι ΔΕΚΟ δεν είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ορισμένες από αυτές όχι. Άρα, λοιπόν, εκεί που ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, οφείλουμε αν σεβόμαστε το χρήμα του έλληνα πολίτη. Και αν θέλουμε να παρέχουν αυτές οι υπηρεσίες καλύτερη ποιότητα, να λειτουργούμε με τους κανόνες της αγοράς και να βρίσκουμε τους καλύτερους. Διαφορετικά οι καλύτεροι θα είναι πάντα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα αντί να ανεβαίνουν, αντί να γίνονται καλύτερες, θα φθίνουν.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεχόμενος τη συλλογιστική την οποία προσωπικά θεωρώ πολύ σωστή, ότι σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον κάποια στελέχη της ΕΡΤ πρέπει να αμείβονται με τους νόμους της αγοράς, με ότι λέει η πιάτσα, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο και για τους απλούς συντάκτες; Αν θέλει να είναι η ΕΡΤ ανταγωνιστική, δεν θα έπρεπε να είναι ανταγωνιστικοί και οι μισθοί των απλών συντακτών; Γνωρίζετε πόσο είναι οι μισθοί των απλών συντακτών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και νομίζω ότι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, όλες οι συμβάσεις είναι πάνω από τα όρια της συλλογικής σύμβασης που προβλέπει η ΕΣΗΕΑ.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με σας παρακαλώ να ολοκληρώσω. Πρώτον, δεν υπάρχει καμία παραβίαση των ορίων που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις της ΕΣΗΕΑ. Δεύτερον, υπάρχει η αξιοποίηση, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των στελεχών και βεβαίως η αμοιβή τους η οποία είναι πάνω από τις συλλογικές συμβάσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων. Μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω, γιατί βλέπω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ΕΡΤ, ότι υπάρχει ήδη ένα σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η διοίκηση της ΕΡΤ -θα ήθελα να το ανακοινώσω στους προσεχείς δύο μήνες, εφόσον όλα είναι έτοιμα- για την αναβάθμιση συνολικά των υπηρεσιών της δημόσιας επιχείρησης που λέγεται δημόσια τηλεόραση και για τον ορισμό κανόνων συνολικά γι` αυτή τη λειτουργία. Έχουμε ήδη από καιρό, και εγώ προσωπικά -όπως γνωρίζετε ταξίδεψα σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αλλά και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, προσπαθήσει να καταγράψουμε μοντέλα διοίκησης, οργάνωσης από μεγάλες δημόσιες τηλεοράσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή, λοιπόν, η καταγραφή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Έχουν κατατεθεί νέες προτάσεις στο τραπέζι των συζητήσεων και με τους εργαζόμενους, σε κάποιες από τις περιπτώσεις που τους αφορούν. Η προσπάθεια την οποία καταβάλει η σημερινή πολιτική ηγεσία και η σημερινή ηγεσία της ΕΡΤ είναι να αλλάξει τελείως το τοπίο που βλέπουμε ή βλέπαμε μέχρι τώρα. Θα σας το πω με ένα απλό παράδειγμα. Θα οριστούν κανόνες για το πόσοι εργαζόμενοι θα εργάζονται στην ΕΡΤ. Δεν μπορεί ακρίτως ο οποιοσδήποτε βρίσκεται στη θέση του υπευθύνου Υπουργού για την ΕΡΤ, να διορίζει όποιον εκείνος θέλει. Πρέπει να μπουν κανόνες, για τον αριθμό των εργαζομένων εν πρώτοις. Διότι θα ακούσω την κριτική την οποία κι εγώ ασκούσα στην αντιπολίτευση και ως δημοσιογράφος αν θέλετε στο παρελθόν, γιατί η δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία να έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό στελεχών, εργαζομένων απ` ότι μπορεί να έχουν αντίστοιχα ιδιωτικά ΜΜΕ. Δεν είναι καθόλου το ίδιο. Δεν μπορεί να έχει τον ίδιο αριθμό στελεχών ή τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Διότι μιλάμε για τρία τηλεοπτικά κανάλια, μιλάμε για 3 νέα κανάλια τα οποία γίνονται στο τοπίο της ψηφιακής τηλεόρασης και για 19 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για ένα τεράστιο μηχανισμό, ο οποίος δεν μπορεί να συρρικνωθεί σε αριθμούς. Αλλά, σίγουρα εκείνο που μπορεί να μπει είναι ένα όριο: Να γνωρίζουν όλοι ότι χρειάζεται τόσους τεχνικούς, τόσους δημοσιογράφους, τόσους πολιτικούς συντάκτες, τόσους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Και στη συνέχεια -αυτό είναι το δικό μου όραμα- να γνωρίζουν όλοι τις διαδικασίες με τις οποίες προσλαμβάνεται κάποιος στην ΕΡΤ, πέραν του τεχνικού προσωπικού ή κάποιων διοικητικών υπαλλήλων, που είναι γνωστές διαδικασίες, συνολικά των προσώπων της ΕΡΤ. Θα σας το πω λιγάκι πιο προσωπικά. Ελπίζω στο τέλος της θητείας μου στη θέση αυτή, να μπορώ να έχω βοηθήσει τη δημόσια τηλεόραση να έχει ποιότητα στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία και πλήρη ανεξαρτησία από την όποια πολιτική ηγεσία. Στην κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε όλοι μας και πιστεύω ότι έχουμε κάνει ήδη σοβαρά βήματα. Σε κάθε περίπτωση, σύντομα θα έχετε μεγαλύτερη ενημέρωση, εσείς καθώς και οι αρμόδιοι ραδιοτηλεοπτικοί συντάκτες, για τα θέματα αυτά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, διοικητικοί και δημοσιογράφοι είναι σαν αριθμός πάνω ή κάτω από το όριο το οποίο μας περιγράψατε πριν από λίγο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα προτιμούσα να μην πω περισσότερα πράγματα για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί εντός του επομένου διμήνου, ενδεχομένως, να έχει ολοκληρωθεί όλη αυτή η συζήτηση, όλο αυτό το σχέδιο δράσης το οποίο ετοιμάζει η διοίκηση της ΕΡΤ σε συνεργασία με τους εργαζόμενους. Δεύτερον, γιατί θα ήθελα όλες αυτές τις ανακοινώσεις να τις κάνω με λεπτομέρειες στους συναδέλφους σας που ασχολούνται με το ραδιοτηλεοπτικό ρεπορτάζ, πιστεύοντας ότι αυτό θα είναι το δεοντολογικά σωστό.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω τη γνώμη σας και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά και ως μέλος της Ν.Δ.. Χθες, ο κ. Μεϊμαράκης, χωρίς να μας ειδοποιήσει, κάλεσε τον κ. Μαντούβαλο στο γραφείο του και αφού του εξήγησε για ποιο λόγο@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγχωρέστε τον, κάνει και αυτός κινήσεις, χωρίς να το πει σε όλους τους δημοσιογράφους. Μα, τι λέτε, κύριε Παπαγιάννη; Με συγχωρείτε, δηλαδή, αλλά θα πρέπει κάθε στέλεχος, γραμματέας, υφυπουργός, υπουργός να ειδοποιεί για κάθε του κίνηση;

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Το ανέφερα, δεν άσκησα κριτική. Το ανέφερα ως δεδομένο. Δεν είπα τίποτα παραπάνω, αν ήταν καλή ή κακή η κίνησή του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, όπως το αναφέρατε, ότι έκανε μία κίνηση χωρίς να σας ειδοποιήσει, φαντάζομαι να του δίνουμε το δικαίωμα να κινείται ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς να ειδοποιήσει προηγουμένως τους δημοσιογράφους.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: Για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στη λογική της αποκοπής στελεχών, όπως του κ. Πολύζου και του κ. Μαντούβαλου, χωρίς να τους διαγράφει από τα αρμόδια κομματικά όργανα, δηλαδή από μέλη των τοπικών οργανώσεων που είναι στις περιοχές τους; Και ουσιαστικά ο κ. Μεϊμαράκης λέει και ανακοινώνει το αυτονόητο: ότι δηλαδή ο κ. Μαντούβαλος δεν θα μετέχει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Μα, φυσικά και δεν θα μετέχει, εφόσον ανεξαρτητοποιήθηκε. Μπορείτε να μου το εξηγήσετε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα χθες. Περισσότερες ερωτήσεις @γιατί αυτό που λέτε αφορά το κόμμα- μπορείτε να υποβάλετε στο Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συνέχεια της ερωτήσεως: Πόσο σας προβληματίζει το ενδεχόμενο ο κ. Μαντούβαλος να κατέβει αυτόνομα και κόντρα στη Ν.Δ. ως υποψήφιος δήμαρχος στον Πειραιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, η συνέχεια της ερωτήσεώς σας δεν είχε λάβει υπόψη της την απάντηση που έδωσα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μα, δεν νομίζω να απαντήσατε, να είπατε κάτι το συγκεκριμένο. Δηλαδή, δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι μπορεί ο κ. Μαντούβαλος να κάνει πράξη την απειλή του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθέσεις. Ούτε άκουσα κάποια «απειλή», όπως το λέτε εσείς. Να μην αδικούμε ανθρώπους.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είναι απειλή το να σκέπτεται να κατέβει για δήμαρχος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είπε για κάποια «απειλή». Δεν άκουσα καν ποια απειλή.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν τον αδικούμε, δηλαδή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ένας δημοσιογράφος λέει ότι κάποιο πολιτικό στέλεχος απειλεί κάποιον, οφείλω να σεβαστώ και να υπερασπιστώ το πολιτικό στέλεχος, σε όποιο κόμμα και αν βρίσκεται. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει απειλή από πολιτικά στελέχη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο κ. Μαντούβαλος είπε χθες στη δήλωσή του κάτι, που αφορά και τον Πρωθυπουργό. Είπε ότι γνώριζε ο κ. Καραμανλής τα όσα συμβαίνουν και τον πόλεμο που έχει δεχθεί στον Πειραιά και όλα αυτά τα οποία κατήγγειλε τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μαντούβαλος. Ο κ. Καραμανλής γνώριζε; @Ηταν γνώστης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο για το θέμα αυτό. Το εξάντλησα χθες και προχθές.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μην πούμε για δεύτερη φορά, γι@ αυτό σας ρωτώ ξανά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ λέω για δεύτερη ή τρίτη φορά ότι δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης του κ. Σαραντάκου, ο κ. Μαντούβαλος προ περίπου δύο μηνών, πέρασε την πόρτα του Μαξίμου και σύμφωνα με τους δικούς του ισχυρισμούς, ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή γι@ αυτό το εσωκομματικό τοπίο, όπως διαμορφωνόταν στον Πειραιά, με βάση πάντα τη δική του συλλογιστική. Αρα, ο Πρωθυπουργός γνώριζε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει δοθεί κάποιο χρονικό περιθώριο στους υπουργούς για να καταθέσουν τους φακέλους των συνεργατών τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει στο ερώτημά σας ήδη από προχθές.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να υποθέσουμε ότι, αν κάποιος συνεργάτης από εδώ και πέρα παραιτείται, έχει φάκελο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει ήδη στο ερώτημα.

ΦΛΟΡΕΣ: Υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ κ. Καραμανλή και κ. Ερντογάν στο Λονδίνο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχω κάτι τέτοιο υπόψη μου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 26 October 2005 - 14:05:10 UTC