Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-10-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος:

«Θεμελιώδης υποχρέωση της Πολιτείας είναι να προστατεύει τους πολίτες από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως είναι για παράδειγμα το εμπόριο ναρκωτικών ή η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας που συνεπάγονται ένα βαρύ κόστος για την κοινωνία. Οι σύγχρονες μέθοδοι που ακολουθούν τα κυκλώματα που νομιμοποιούν τα έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τον διαρκή εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου ώστε αυτά να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά. Για πολλά χρόνια, το νομοθετικό πλαίσιο δεν είχε ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργούσε το νέο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να έχει ξεπεραστεί.

Με το σχέδιο νόμου που προωθούμε για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία 2001 του 1997 των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, γίνεται ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου. Ειδικότερα: Αναβαθμίζεται, το νομοθετικό, διοικητικό και λειτουργικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται και η θωράκιση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος από τους κινδύνους αυτού του εγκλήματος. Τα τελευταία χρόνια, κεφαλαιώδη σημασία απέκτησε διεθνώς το θέμα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι οκτώ συστάσεις της διεθνούς ομάδας δράσης, είχαν εν μέρει ενσωματωθεί στη νομοθεσία μας. Και με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ενσωματώνονται πλήρως. Ορισμένες άλλες αναθεωρημένες συστάσεις της διεθνούς ομάδας δράσης -25 από τις υπάρχουσες 40- που αφορούν το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες θα ενσωματωθούν αργότερα στη νομοθεσία μας, με βάση τη συζητούμενη στην Ε.Ε. τρίτη οδηγία. Η οδηγία αυτή ενσωματώνει κατά τρόπο ενιαίο για τα κράτη-μέλη τις εν λόγω συστάσεις και αναμένεται να θεσπιστεί ως το τέλος Ιουνίου του 2006.

Το παρόν νομοσχέδιο εισάγει δύο καινοτομίες:

-Πρώτον: Τη διεύρυνση του ορισμού που αφορά τα βασικά εγκλήματα.

-Δεύτερον: Τη διεύρυνση του ορισμού των προσώπων που είναι υπόχρεοι να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές. Επίσης γίνεται προσαρμογή της νομοθεσίας μας σε κοινοτικές πράξεις και ενισχύονται οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της Επιτροπής του άρθρου 7, του Ν.2331/1995 και αναμορφώνεται η σύνθεσή της με βάση τις νέες απαιτήσεις. Απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής είναι η επιτροπή του άρθρου 7 να αναβαθμιστεί σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή. Παράλληλα, παρέχεται στην Επιτροπή η δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, χωρίς να δεσμεύεται από το φορολογικό απόρρητο, ενώ διευρύνονται οι αρμοδιότητές της και ως προς την αξιολόγηση και διερεύνηση πληροφοριών και αναφορών που διαβιβάζονται από τους αρμόδιους φορείς της χώρας μας αλλά και των διεθνών οργανισμών που αφορά το έγκλημα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας καθώς και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη δέσμευση της περιουσίας των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτό. Ταυτοχρόνως, ορθολογικοποιούνται οι ποινικές κυρώσεις που επεκτείνονται και σε εκείνους που δεν υποβάλλουν αρμοδίως αναφορά ύποπτης συναλλαγής από βαριά αμέλεια και εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Το έγκλημα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας έχει εξαιρετική σημασία και η ποινικοποίησή του προβλέφθηκε με το Ν.3253/2004 του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Άλλο ένα σημαντικό έγκλημα είναι η κατάχρηση αγοράς. Για τον εντοπισμό της και την επιβολή κυρώσεων αρμόδια είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία πρέπει να συνεργάζεται με την υφιστάμενη του άρθρου 7, η οποία όπως είπα αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή. Για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού αντιμετώπισης των αναφερομένων στο νομοσχέδιο εγκλημάτων, το συντονισμό της δράσης των αρμοδίων αρχών, την εξέταση λήψης μέτρων σε ευαίσθητους τομείς, καθώς και για τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας μας, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ορίζεται ως Κεντρική Συντονιστική Αρχή αφού άλλωστε εποπτεύει και τις τρεις σημαντικές αρμόδιες Αρχές. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση του ξεπλύματος του χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλες τις κρατικές αρχές με ευρύτατες κοινωνικές προεκτάσεις. Εγκλήματα όπως είναι η εμπορεία ναρκωτικών δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες είναι η καταβολή κάθε προσπάθειας για την πάταξή τους. Με αυτό το σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που αποκτά η χώρα μας, ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στην ανάγκη της κοινωνίας να προστατευτεί από τα εγκλήματα που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επανέρχεται ένα ιστορικό ερώτημα: Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο; Η κυβέρνηση ή η τηλεόραση; Αν θέλετε να το επεξηγήσω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Έλληνες πολίτες κυβερνούν τον τόπο, οι οποίοι κάθε τέσσερα χρόνια στις εκλογές επιλέγουν την κυβέρνησή τους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως με επιλογή της AGB; Η αποπομπή Ρεγκούζα ή κατ` εσάς η παραίτηση έγινε τηλεκατευθυνόμενη. Η αποπομπή Γερασίμου έγινε τηλεκατευθυνόμενη. Σήμερα ο κ. Μαντούβαλος αποστασιοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ως απόνερα της τηλεοπτικής καταγγελιολογίας. Άρα, κυβερνούν οι πολίτες κάθε τέσσερα χρόνια;

ΒΛΑΧΟΣ: Εφημερίδα έβγαλε το θέμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν κατήγγειλαν στην τηλεόραση@

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και πάντως υπέβαλλε από τηλεοράσεως την παραίτησή του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλέσω πολύ να υποβάλλονται οι ερωτήσεις μία-μια. Ουδέποτε απαγορεύθηκε σε κανέναν να υποβάλει την όποια ερώτηση ακόμη και αν περιέχει και σχόλιο. Σας απάντησα: Οι Έλληνες πολίτες κυβερνούν. Η κυβέρνηση κυβερνά. Όλοι κρίνονται. Οι δημοσιογράφοι μπορεί να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους και να δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία που τυχόν έχουν.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να πληροφορηθώ αν η κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση του κ. Μαντούβαλου μετά το δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ» την Παρασκευή, εάν οι εξηγήσεις που έδωσε προφανώς στην κυβέρνηση θεωρήθηκαν επαρκείς και τρίτον εάν η πρωτοβουλία του να ανεξαρτητοποιηθεί είναι μια κίνηση που ικανοποιεί την κυβέρνηση ή θα περίμενε κάτι παραπάνω από τον βουλευτή ως ένδειξη ευθιξίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι καθαρά προσωπική του επιλογή για την οποίαν ο κ. Μαντούβαλος δεν είχε ενημερώσει κανέναν. Σέβομαι λοιπόν την απόφασή του.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν μου απαντήσατε αν οι εξηγήσεις που λάβατε από τον κ. Μαντούβαλο, γιατί προφανώς επικοινωνήσατε μαζί του το Σαββατοκύριακο, θεωρήθηκαν επαρκείς και δεύτερον, αν του ζητήθηκε η παραίτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα. Σας ανέφερα ότι είναι καθαρά προσωπική του απόφαση. Δεν υπήρξε κανενός είδους επικοινωνία, δεν ζητήθηκε καμία παραίτηση. Είναι μια σεβαστή απόφαση. Τελεία και παύλα. Έχω απαντήσει στο ερώτημά σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχω πραγματικά απορία, αν με βάση μια δημόσια καταγγελία και με βάση στοιχεία ότι δηλαδή συνεργάτης του βουλευτικού γραφείου του κ. Μαντούβαλου, είχε σχέση συναλλαγής -ανεξαρτήτως της δικαιολογίας που δίνει επισήμως- με το παραδικαστικό κύκλωμα, αν γι αυτήν τη δημόσια αποκάλυψη δεν υπήρξε ούτε επικοινωνία από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, ούτε επικοινωνία από την πλευρά του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του Γενικού Γραμματέα. Αν κάποιος τον κάλεσε τον κ. Μαντούβαλο να τον ρωτήσει αν πραγματικά συνέβη αυτό ή όχι και ποια είναι η δική του εκδοχή. Όχι αυτά που άκουσα από την τηλεόραση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο, έχω ήδη απαντήσει. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο απευθυνθείτε στο Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΒΛΑΧΟΣ: Διευκρινιστικά για τον κ. Μαντούβαλο. Θα προτιμούσατε να είχε παραιτηθεί και από το βουλευτικό αξίωμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι θέμα κάθε βουλευτή. Σέβομαι την απόφασή του. Δεν έχει να κάνει με το αν προτιμώ εγώ ή όχι για το πώς θα κινηθεί ένας βουλευτής.

ΒΛΑΧΟΣ: Η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση. Εδώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Βρήκατε την κρυφή κάμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

ΒΛΑΧΟΣ: Βγήκατε το Σάββατο το μεσημέρι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από μια σύσκεψη που είχατε με τον Πρωθυπουργό, όπου ενημερωθήκατε, προφανώς από τον κ. Γιακουμάτο, λέω εγώ, μένει να διευκρινιστεί από εσάς, ότι η κυρία αυτή -δεν γνωρίζω πώς λέγεται αυτή η κυρία- είχε μαζί της όταν πήγε στο υπουργείο του κ. Γιακουμάτου για να δώσει την επιταγή είχε κρυφό μαγνητόφωνο και κρυφή κάμερα. Βγήκατε και είπατε, ότι δεν είναι ο κάθε Έλληνας πολίτης που κυκλοφορεί με ένα κασετόφωνο και μια κρυφή κάμερα για να καταγράφει αυτόν που πάει να «λαδώσει». Άρα λοιπόν είναι προφανές ότι είχατε ενημέρωση ότι αυτή συνελήφθη γιατί κάποιος δημοσιογράφος την έβαλε. Από το ρεπορτάζ φαίνεται ότι η κυρία δεν είχε ούτε κασετόφωνο, ούτε κρυφή κάμερα. Εκτός και αν εσείς έχετε άλλη πληροφόρηση, αλλά η αστυνομία δεν έχει τέτοια πληροφόρηση. Άρα λοιπόν, έχετε παραπληροφορηθεί; Είπατε κάτι παραπάνω από κακή ενημέρωση που σας έγινε; Ή βρήκατε το κασετόφωνο και την κρυφή κάμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλούσα να διαβάσετε προσεκτικά την διατύπωση της δήλωσης που έκανα το Σάββατο και θα δείτε ότι τουλάχιστον η μισή ερώτησή σας δεν έχει καμία βάση σε σχέση με τη δήλωσή μου. Εκείνο το οποίο είπα και θα το επαναλάβω, είναι ότι δεν κυκλοφορεί κάθε καλοσυνάτη Ελληνίδα νοικοκυρά κουβαλώντας μαγνητόφωνο για να καταγράφει ή να ηχογραφεί τις συνομιλίες που κάνει. Αυτό είπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Να διαβάσω τη δήλωσή σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τη γνωρίζουμε όλοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω κάποιες εξηγήσεις, γιατί μου λέτε προφανώς ότι εγώ παραποιώ τη δήλωσή σας. Λέτε λοιπόν: Προσπάθησε να δωροδοκήσει μέλος του γραφείου και εγείρουν πάρα πολλά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να υπάρξει απάντηση από την ανάκριση, διότι θα παραδεχθείτε και εσείς, δηλαδή πολλά ερωτήματα από την ιστορία αυτή, ότι ο κάθε Έλληνας πολίτης δεν κυκλοφορεί με ένα μαγνητοφωνάκι και μια κρυφή κάμερα για να καταγράψει αυτόν τον οποίο πάει να δωροδοκήσει. Και συμπληρώνω. Στη συνέντευξή του, ο κ. Γιακουμάτος, είπε τα εξής: Υπάρχουν πολλά ερωτήματα (ίδια φρασεολογία μαζί σας) και βέβαια θα τα υποβάλλετε και εσείς. Για εμένα ένα είναι το ερώτημα. Η κυρία αυτή ομολόγησε σε συγκεκριμένη εκπομπή σήμερα, σε συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό ότι είχε κασετοφωνάκι. Είχε μαζί της κάμερα. Και αυτή η κυρία είχε απασχολήσει. Με συγχωρείτε, ποιος λέει ψέματα; Λέει ψέματα ο κ. Γιακουμάτος; Αυτή δεν ομολόγησε τέτοιο πράγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δράση της συγκεκριμένης κυρίας..

ΒΛΑΧΟΣ: Στο παρελθόν, στο 2004.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ..δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

ΒΛΑΧΟΣ: Εμείς όμως μιλάμε για το συγκεκριμένο θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ αφήστε με να σας απαντήσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή θέλω να πω, μήπως πήγαινε να δημιουργηθεί ένα στημένο σκηνικό για τους δημοσιογράφους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον: Απορρίπτω μετά βδελυγμίας αυτό το οποίο λέτε. Δεύτερον: Όσον αφορά τη δράση της συγκεκριμένης κυρίας, εάν θέλετε να την εστιάσετε μόνο σε εκείνη την ημέρα μπορείτε να βγάλετε όποια συμπεράσματα θέλετε. Καθένας όμως κρίνεται από τη συνολική του δράση. Πώς αυτή η κυρία κυκλοφορούσε και έλεγε ότι μαγνητοφωνεί διαφόρους με τους οποίους συνομιλεί, για παράδειγμα, στον ΟΑΕΔ;

ΒΛΑΧΟΣ: Μα εσείς για τον κ. Γιακουμάτο μιλήσατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνηθίζουν οι Έλληνες πολίτες να πηγαίνουν και να μαγνητοφωνούν κρυφά τους συνομιλητές τους, σε μια κρατική υπηρεσία; Αυτό λοιπόν, όπως το ανέφερα, εγείρει -και το είπα και το Σάββατο- διάφορα ερωτήματα. Ελπίζω και πιστεύω ότι στα ερωτήματα αυτά θα δοθεί απάντηση εφόσον η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Συμφωνούμε. Αλλά εσείς αναφερόσασταν στον κ. Γιακουμάτο. Κάνατε προσωπική αναφορά στο θέμα Γιακουμάτου. Δηλαδή δεν μιλούσατε για το 2004, μιλούσατε για τις 21 Οκτωβρίου 2005. Είστε σαφής. Δηλαδή δεν υπάρχει παρερμηνεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απολύτως συναφή τα δύο θέματα, διότι σας θυμίζω ότι ο κ. Γιακουμάτος από τη θέση του, έχει αρμοδιότητα σε ζητήματα στα οποία η κυρία αυτή ήθελε να ασχοληθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε. Δηλαδή εσείς μιλούσατε για το ΠΑΣΟΚ του 2004;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλούσα για τη συγκεκριμένη δράση. Όταν ένας πολίτης έχει αρχίσει εδώ και μήνες μια αντιπαράθεση με μια δημόσια υπηρεσία, δηλαδή καταγράφει, μαγνητοφωνεί, τις συνομιλίες που έχει με υπαλλήλους της δημόσιας υπηρεσίας -και αυτό καταγγέλθηκε και από τους ίδιους τους υπαλλήλους, το είπε και η ίδια άλλωστε, δεν χρειάζεται να συνεχίζω εγώ περαιτέρω γι@ αυτό- υπάρχει ένα ερώτημα: Γιατί το κάνει; Και ελπίζω ότι στο ερώτημα αυτό, θα δοθεί απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση βρέθηκε μαγνητόφωνο και κρυφή κάμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι η κατάληξη της υπόθεσης θα είναι στη Δικαιοσύνη, όταν θα δοθούν όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, εσείς μας διαβεβαιώνετε ότι δεν υπήρξε πολιτική προσπάθεια, δεν γνωρίζω από ποιους, να δημιουργηθεί κλίμα εναντίον συγκεκριμένου δημοσιογράφου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ανέφερα, κατηγορηματικά προηγουμένως. Το απέρριψα μετά βδελυγμίας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έχουμε μια σειρά υποθέσεων το τελευταίο διάστημα, ξεκινώντας από τον κ. Ρεγκούζα, ο οποίος παραιτήθηκε, είχαμε την παραίτηση του κ. Γερασίμου, σήμερα είχαμε την παραίτηση του κ. Μαντούβαλου. Βλέπουμε ένα κλίμα, το οποίο είναι αντίθετο με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί νέου ήθους, περί νέου ύφους κλπ. Βλέπουμε μια σειρά κυβερνητικών στελεχών να ενέχονται σε σειρά υποθέσεων οι οποίες τους έχουν οδηγήσει τελικά, όπως έχει φανεί σε παραίτηση. Το κλίμα αυτό η κυβέρνηση με ποιο τρόπο σκέφτεται να το αντιμετωπίσει; Σκέφτεται να λάβει κάποια μέτρα προκειμένου να μην δούμε στο μέλλον αντίστοιχες περιπτώσεις; Σκέφτεται να αντιμετωπίσει φαινόμενα τα οποία έχουν αρχίσει απ` ό,τι φαίνεται να παίρνουν έκταση και να θυμίζουν παλιότερες καταστάσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις. Πρώτον: Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η ισοπεδωτική λογική η οποία υφέρπει στην ερώτησή σας, όχι από σκοπού. Ως δημοσιογράφος κάνατε μια ερώτηση. Υπάρχει μια ισοπεδωτική λογική. Δεν υπάρχει αυτό ως αντίληψη στην κυβέρνηση. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με κάθε περίπτωση χωριστά. Δεν μπορεί να μπαίνουν στο ίδιο σακί, υποθέσεις α@ και υποθέσεις β@. Δεν μπορεί να φθάσουμε στο σημείο να κατηγορούμε τον υφυπουργό ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να καταγγείλει απόπειρα δωροδοκίας και να μιλήσουμε για σκάνδαλο της κυβέρνησης. Αυτό είναι πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο, αναφέρεται σε όλα τα υπόλοιπα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά όμως, δημιουργούν ένα κλίμα, όπως πολύ ορθώς είπατε. Δεύτερον: Όπως είπα και το Σάββατο στη δήλωσή μου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έχουμε με οποιαδήποτε βάσιμη υπόνοια άμεση αντίδραση και δράση. Έχουμε έρευνα και όπου είναι απαραίτητο υπάρχει προσφυγή στη δικαιοσύνη. Και αυτό το έχετε δει σε μια σειρά ολίγων, περιπτώσεων που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας. Σας θυμίζω την έρευνα, στην οποία έχω αναφερθεί, για δύο υποθέσεις κομματικών στελεχών, από την πλευρά του κόμματος με την παραπομπή μάλιστα του ενός στον Εισαγγελέα. Αυτή είναι μια τελείως διαφορετική λογική από τις λογικές του παρελθόντος, όπου κρυβόντουσαν τα ζητήματα κάτω από το χαλί, τα προβλήματα στα συρτάρια και ο τότε Πρωθυπουργός δημοσίως σε επιστολή του έλεγε ότι δεν υπάρχει διαφθορά ή διαπλοκή στο δημόσιο τομέα. Αυτή είναι η δράση της κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο αντιδρά η κυβέρνηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μήπως πρέπει να ζητήσετε συγνώμη από τον κ. Πολύζο, ο οποίος είχε πει ότι διεφθαρμένοι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα; Διεγράφη ο άνθρωπος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τελικώς αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο οποιοσδήποτε λέει κάτι, οφείλει -και το είχαμε πει- να είναι συγκεκριμένος. Γενικώς και αορίστως δημιουργούνται εντυπώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν συμφωνείτε με την ουσία αλλά και με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην υπόθεση του κ. Γερασίμου. Σας διευκρινίζω ότι ο κ. Γερασίμου απεπέμφθη «στον αέρα» κυριολεκτικώς. Προηγουμένως μιλήσατε για έρευνα. Τι έρευνα υπήρξε από τη στιγμή που έγινε καταγγελία για τον κ. Γερασίμου μέχρι την αποπομπή του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απεπέμφθη, όπως γνωρίζετε. Ο υφυπουργός εξέφρασε την άποψή του, χωρίς να πει ότι πρέπει να φύγει, λέγοντας ότι για λόγους ηθικής τάξεως θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι πολιτικός προϊστάμενος. Δεν έχει μια βαρύτητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο σε αυτό. Η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο, στην επικοινωνία που είχε νωρίς τα ξημερώματα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έρευνα υπήρξε για την υπόθεση του κ. Γερασίμου, έστω και μετά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ο ίδιος ο υποδιοικητής δηλώνει στον υπουργό την πρόθεσή του να παραιτηθεί, αντιλαμβάνεστε ότι ο υπουργός κρίνοντας εκείνη τη στιγμή τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του -ή εν πάση περιπτώσει κρίνοντας την ευαισθησία που υποδεικνύει ο συγκεκριμένος υποδιοικητής- αποδέχεται ή δεν αποδέχεται την παραίτηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε για τον κ. Μαντούβαλο ότι είναι δική του η απόφαση και δεν θέλετε να τη σχολιάσετε. Όμως ο κ. Μαντούβαλος έθεσε ένα θέμα πλέον εσωκομματικό. Κατήγγειλε στις τηλεοπτικές κάμερες όλο το τοπικό σύστημα του Πειραιά. Ανέφερε και συναδέλφους του βουλευτές, είπε ότι τον χτυπάνε ενόψει και του ανασχηματισμού, αλλά και ενόψει των δημοτικών εκλογών. Τίθεται λοιπόν ένα ζήτημα τουλάχιστον, εκ μέρους του κ. Μαντούβαλου για εσωκομματικά μαχαιρώματα. Θα το αντιμετωπίσετε αυτό; Είναι γνωστά σε σας αυτά τα στοιχεία; Ο κ. Μαντούβαλος είπε ότι τα γνωρίζει ο Πρωθυπουργός. Και τι θα κάνετε γι` αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τι υπαινίσσεται ο βουλευτής. Εφόσον είπε αυτό που μου λέτε, δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά, επειδή μειώνεται επικινδύνως η δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη διαγραφή του κ. Πολύζου και την ανεξαρτητοποίηση του κ. Μαντούβαλου, πότε σκέπτεται ο Πρωθυπουργός να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφού έχει χάσει την Κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή λίγο πριν τη χάσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το θεωρούσα κακής ποιότητας χιούμορ και άγνοια των μαθηματικών.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ερώτηση έκανα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου επικινδύνως δεν μειώνεται η Κοινοβουλευτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι πάρα πολύ υψηλή.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Επίσης, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο στον Τύπο διαβάσαμε editorials τα οποία ουσιαστικά συγκρούονταν μεταξύ μεγάλων επιχειρηματιών και εκδοτών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε να μου σχολιάσετε τα editorials τα οποία διαβάσαμε το Σαββατοκύριακο στον Τύπο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτή την αίθουσα, δουλειά μου δεν είναι να σχολιάζω τα άρθρα των εφημερίδων, και πολλές φορές ούτε καν τα ρεπορτάζ. Ποτέ δεν τα σχολιάζω. Απαντώ επί τη βάσει του αν υπάρχει ή όχι κάποιο θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή από τη στιχομυθία σας με τον κ. Βλάχο δεν κατάλαβα ακριβώς. Εσείς βγήκατε το Σάββατο το μεσημέρι, έξω από το Μαξίμου και δώσατε απάντηση στις αναφορές μιας κυρίας η οποία μάλιστα ελέγχεται και για τη σκοπιμότητά της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε όταν λέτε ότι της έδωσα απάντηση. Έκανα ένα σχόλιο για τη συγκεκριμένη δράση. Είναι παραπάνω από σαφές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά βασιστήκατε για την αναφορά σας αυτή σ` αυτά που έχει πει η κυρία και όχι στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ορθά κατάλαβα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι η δικαστική έρευνα θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα το Σάββατο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει και μια άλλη υπόθεση η οποία «σέρνεται» αυτές τις μέρες. Είναι η υπόθεση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Μίχαλου. Την έχει εξετάσει η κυβέρνηση ή θα περιμένει κι άλλες αποκαλύψεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μίχαλος έχει εκδώσει ανακοίνωση. Όπως γνωρίζετε, έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη θεωρώντας ότι για δεύτερη εβδομάδα γίνεται μια κίνηση εις βάρος της προσωπικότητάς του. Έχετε τη δήλωσή του. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εδώ και πολλά χρόνια το κέντρο βάρους της εξουσίας έχει μεταφερθεί στα εκδοτικά συγκροτήματα, με αποτέλεσμα το πολιτικό μας σύστημα να έχει αποσταθεροποιηθεί. Πρόκειται για εκτίμηση, άποψη του κ. Κεφαλογιάννη. Αυτή είναι προσωπική του άποψη ή τη συμμερίζεται και η κυβέρνηση; Είναι και άποψη της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σέβομαι τις απόψεις όλων των συναδέλφων, υπουργών και βουλευτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη χθεσινή εκπομπή του συναδέλφου Μ. Τριανταφυλλόπουλου, δήλωσε ο ίδιος ότι δύο φορές σας ζήτησε να δει τον Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για πολύ σοβαρά εθνικά θέματα και ότι ούτε καν πήρε μια τηλεφωνική σας απάντηση. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πολλά αιτήματα δημοσιογράφων για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Δεν έχουν ικανοποιηθεί όλα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχει περιέλθει σε γνώση του γραφείου του Πρωθυπουργού καταγγελία του κ. Μαντούβαλου σε βάρος του κ. Μιχαλολιάκου, ο οποίος είναι υφυπουργός της κυβέρνησης και συνάδελφός του στον Πειραιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΚΟΡΑΗ: Πριν από λίγο μας είπατε ότι γενικώς η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση δείχνουν αντανακλαστικά όταν υπάρχουν καταγγελίες και η αντιμετώπισή τους είναι άμεση. Το ερώτημά μου είναι, ότι δεν θα έπρεπε αυτά τα αντανακλαστικά να τα επιδείξει προληπτικά; Δηλαδή να ελέγξει τους ανθρώπους τους οποίους τοποθέτησε σε συγκεκριμένες θέσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι κάθε υπόθεση εξετάζεται χωριστά. Η προσπάθεια που έχει γίνει από ορισμένους, το τελευταίο διάστημα, να αντιμετωπίσουν ισοπεδωτικά τα πάντα, είναι μια προσπάθεια που οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.

ΚΟΡΑΗ: Γενικά πιστεύεται ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από αυτό το μπαράζ των καταγγελιών, αποκαλύψεων που αφορούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω σε εικοτολογίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ζητηθεί από τους βουλευτές να δηλώσουν αν έχουν στο παρελθόν, σαν δικηγόροι -επειδή οι περισσότεροι βουλευτές είναι δικηγόροι- υποστηρίξει εμπόρους ναρκωτικών, δολοφόνους ή άλλες περίεργες ιστορίες και αν αυτό δεν συνάδει με το βουλευτικό αξίωμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί καθυστερεί η ανάκριση για τις καταγγελίες που έγιναν και στη «Liberation», και στον «Monde» εναντίον πρώην υπουργού Άμυνας, του πρώην Πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Ασφαλείας για μίζες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εδόθη εντολή από τον εισαγγελέα πριν από δύο εβδομάδες. Είναι θέμα της δικαιοσύνης, δεν μπορεί να απαντήσει η κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα προχωρήσει; Μπήκε στο συρτάρι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι είναι θέμα της δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να απαντήσει η κυβέρνηση για λογαριασμό της δικαιοσύνης. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν από λίγο ασκήσατε μια κριτική στο ΠΑΣΟΚ διότι παλαιότερα, όπως είπατε με επιστολή του υποστήριζε ότι δεν υπάρχει διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Εσείς υποστηρίζετε ότι υπάρχει διαφθορά στο δημόσιο τομέα; Και δεύτερον, δεν έχω καταλάβει αν από την ατμόσφαιρα που δημιουργείται, την οποία δεν αντιμετωπίζω ισοπεδωτικά, στέκομαι μόνο στις περιπτώσεις που υπήρξαν παραιτήσεις, το κλίμα που δημιουργείται είναι ευχάριστο για την κυβέρνηση; Θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δεύτερο ερώτημά σας έχω ήδη απαντήσει. Όπως γνωρίζετε, γενικώς δεν κάνω κρίση, σε ευχάριστο ή δυσάρεστο. Στο παρελθόν με έχουν ρωτήσει και άλλοι συνάδελφοί σας για τέτοια θέματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Να επαναδιατυπώσω την ερώτησή μου. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το σκηνικό που βλέπεται να διαμορφώνεται είτε από τα Μέσα Ενημέρωσης, είτε από τις καταγγελίες, είτε από όπου θέλετε, προβληματίζει την κυβέρνηση ή θεωρεί ότι είναι εντελώς μεμονωμένα περιστατικά τα οποία δεν έχουν κάποια ειδική βάση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού ζητάτε μια γενική τοποθέτηση, θα ήθελα να σας πω ότι δεν μένει κανένας απαθής. Πιστεύω ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά τα οποία αποδίδονται με ισοπεδωτική λογική, όπως είπα και προηγουμένως, παρότι έχουν υπάρξει πολύ συγκεκριμένες αντιδράσεις. Όσον αφορά τα θέματα διαφθοράς, υπάρχουν όπως γνωρίζετε και εκθέσεις διεθνών οργανισμών που μιλούν γι` αυτά τα θέματα και δεν είναι μόνο ζητήματα που συζητούν μεταξύ τους οι Έλληνες πολίτες. Άρα, λοιπόν, δεν είναι κάτι το οποίο ξαφνιάζει. Άλλωστε η προσπάθεια είναι να παταχθούν φαινόμενα διαφθοράς.

ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ασκείτε κριτική στους προκατόχους σας επειδή δεν αναγνώριζαν ότι υπάρχει διαφθορά στο δημόσιο τομέα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι εν αντιθέσει με αυτούς, λέμε ότι φαινόμενα διαφθοράς, όποτε εμφανίζονται και όπου υπάρχουν βάσιμες κατηγορίες, αντιμετωπίζονται διαφορετικά από αυτή την κυβέρνηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Υπάρχει ή δεν υπάρχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχω καταλάβει τι έχετε απαντήσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναδιαβάστε την απάντησή μου και θα καταλάβετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και ποια είναι τα επόμενα βήματα σ` αυτή την κατεύθυνση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι μεταρρυθμίσεις είναι πολιτική επιλογή, είναι πολιτική απόφαση και προχωρούν κανονικά στο ρυθμό τους. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει αναζήτηση κανενός διεξόδου σε αδιέξοδο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε το σχεδιασμό σε αυτόν τον τομέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα των ΔΕΚΟ ας πούμε. Ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω σύντομα θα είναι σε θέση οι αρμόδιοι υπουργοί να προχωρήσουν στην υπόθεση των ΔΕΚΟ και των ρυθμίσεων για τους νεοπροσλαμβανομένους.

ΒΛΑΧΟΣ: Πιστεύετε ότι υπάρχουν συγκρούσεις εκδοτικών συγκροτημάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι υπήρχαν πάντοτε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και απανταχού του κόσμου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μια πολιτική ερώτηση: Στο παρελθόν η Ν.Δ. κατήγγειλε τη διαφθορά και νομίζω ότι πολιτικά την απέδιδε στον κομματισμό του ΠΑΣΟΚ, στο σύστημα εξουσίας ΠΑΣΟΚ, στην κομματικοποίηση του κράτους και στην κρατικοποίηση του κόμματος. Τώρα, πού αποδίδει αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς που υπάρχουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουν τελειώσει όλα αυτά το οποία υπήρχαν ως προβλήματα. H προσπάθεια ανατροπής νοοτροπιών δεκαετιών είναι πολύ σκληρή προσπάθεια και απαιτεί χρόνο.

ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Τα περιστατικά στα οποία αναφερθήκατε μπορεί να είναι μεμονωμένα, όπως είπατε, είναι όμως διαδοχικά και σίγουρα δημιουργούν ένα κλίμα καθόλου ευχάριστο για την κυβέρνηση. Θα ήθελα να μου πείτε εάν προβληματίζει τα κυβερνητικά επιτελεία, εάν έχουν αναλύσει το φαινόμενο και εάν σκοπεύουν να κάνουν κάτι. Επίσης θα ήθελα να απαντήσετε σε αυτό που ακούγεται από πάρα πολλά κυβερνητικά στελέχη, ότι η επίθεση που υφίσταται η κυβέρνηση δεν είναι πολιτική, ότι προέρχεται από άλλα κέντρα και εάν είναι έτσι γιατί δεν τα καταγγέλλετε. Και να έρθω στο θέμα του κ. Μαντούβαλου, το οποίο είναι χαρακτηριστικό. Ο κ. Μαντούβαλος ανεξαρτητοποιήθηκε, δεν παραιτήθηκε, επιβαρύνοντας την εικόνα της κυβέρνησης. Θα ήθελα να ξέρω εάν θα κληθεί ο κ. Μαντούβαλος, εάν παραμένει μέλος της Ν.Δ., εάν θα ζητηθούν εξηγήσεις και εάν, τέλος πάντων, θα λυθεί όλο αυτό το τεράστιο πρόβλημα που κατέθεσε ο ίδιος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο τελευταίο ερώτημά σας απάντησα: Είναι βέβαιο πως θα υπάρξει κάποια συζήτηση με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Παραμένει μέλος του κόμματος της Ν.Δ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάποια αντίθετη πληροφορία.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Συγγνώμη, κ. Εκπρόσωπε, σας ρώτησε για κέντρα η συνάδελφος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υπάρχουν κέντρα τα οποία απεργάζονται σενάρια εναντίον της κυβέρνησης;

ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Σας ρώτησα εάν ήδη έχετε κάνει κάποια ανάλυση, εάν σας προβληματίζει, τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι έχουν κάνει αναλύσεις. Έχει κάνει ανάλυση και η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να σας πω τίποτα περισσότερο γι αυτό.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μελετά ο Πρωθυπουργός ενδεχόμενο ανασχηματισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει μια συζήτηση, προ ημερησίας διατάξεως, για την εξωτερική πολιτική. Πότε θα γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει οριστεί για την επομένη Δευτέρα, στις 31 Οκτωβρίου.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αναφερθήκατε πριν σε πόλεμο εκδοτικών συγκροτημάτων, που υπήρχε πάντα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος δεν αναφέρθηκα. Ερωτήθηκα εάν υπάρχουν και απάντησα θετικά. Απάντησα, δηλαδή, το αυτονόητο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Απαντήσατε το αυτονόητο, αλλά απ όσο τουλάχιστον μπορώ να καταλάβω την ερώτηση των συναδέλφων, αφορά σε συγκεκριμένη αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ ΜΜΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Εάν ο συνάδελφός σας ρωτά για κάτι συγκεκριμένο θα πάρει συγκεκριμένη απάντηση. Ρώτησε για κάτι γενικό και πήρε γενική απάντηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι. Εγώ να ρωτήσω συγκεκριμένα: Το να ασκείται κριτική στον δημόσιο λόγο, από όπου κι εάν εκφράζεται -είτε είναι η κυβέρνηση, είτε είναι η εκκλησία, είτε ΜΜΕ- αυτό είναι πόλεμος εκδοτικών συγκροτημάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, καθόλου. Αντιθέτως, είναι υποχρέωση των ΜΜΕ. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ΜΜΕ, τα οποία έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας συζήτησης, ενός προβληματισμού στην κοινωνία, για ζητήματα που «καίνε» τους πολίτες, για ζητήματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Για ζητήματα ουσίας και ποιότητας δημοκρατίας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ως προς τη χθεσινή δήλωση του κ. Παπούλια θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Κατά τη γνώμη σας κινείται μέσα στα ευρύτερα ή ευρύτατα συνταγματικά πλαίσια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, αλλά δεν σχολιάζω δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Όσα, το τελευταίο διάστημα, αποκαλύπτονται για διάφορα πρόσωπα, τα οποία στη συνέχεια επιβεβαιώνονται από δημοσιογράφους, είτε τους τηλεοπτικού ρεπορτάζ, είτε του έντυπου Μέσου, θεωρείτε ότι είναι πόλεμος κατά της κυβέρνησης; Θεωρείτε ότι είναι «δίκες» και όχι το αναφαίρετο δικαίωμα του δημοσιογράφου να αποκαλύπτει κάτι; Δηλαδή, κατά τη δική σας άποψη, όταν ένας δημοσιογράφος λέει αυτό που συνέβη με κάποιους που έχουν εμπλακεί στην κρατική ή πολιτική μηχανή και μετά παραιτούνται, δεν πρέπει ο δημοσιογράφος να το αποκαλύπτει; Πρέπει να το αποσιωπήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο δημοσιογράφος οφείλει να κάνει τη δουλειά του και δεν περιμένετε από εμένα, βεβαίως, να το πω αυτό. Οφείλει βεβαίως στο πλαίσιο της δουλειάς του να είναι κριτικός, να είναι επικριτικός και να διαθέτει στοιχεία γι αυτά που λέει. Αυτά είναι ζητήματα που έχουν λυθεί από τους κανόνες δεοντολογίας των δημοσιογραφικών Ενώσεων απανταχού του κόσμου. Όταν, λοιπόν, ο δημοσιογράφος κάνει τη δουλειά του στο πλαίσιο που ανέφερα, κανένας δεν έχει λόγο να του ασκήσει κριτική.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, δεν είναι πόλεμος κατά της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το ρήμα «αποκαλύπτονται» ή «αποκαλύπτει» κάποιος ή κάποιοι θα μου επιτρέψετε να βάλω, σε μερικές των περιπτώσεων που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, πολλά εισαγωγικά.

ΒΛΑΧΟΣ: Το γεγονός ότι κάποιος αποκαλύπτει ένα παρελθόν ή μια δραστηριότητα κάποιου κυβερνητικού στελέχους, η οποία δεν είναι νόμιμη και στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι είναι έτσι, άρα παραιτείται και πάει σπίτι του, δεν είναι πόλεμος κατά της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υπάρχει τέτοια αποκάλυψη, ναι. Έχω πολλές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η αποκάλυψη αυτή είναι χωρίς εισαγωγικά. Μιλάω γενικώς για τις αποκαλύψεις, στις οποίες αναφέρεστε. Είναι, πολλές φορές, αποκαλύψεις με πολλά εισαγωγικά. Είναι δημιουργία εντυπώσεων και είναι, όπως άλλωστε επισημάνθηκε στον δημόσιο διάλογο το Σαββατοκύριακο, μια προσπάθεια «τηλεδικαστηρίου» ορισμένων. Δεν θα αναφερθώ συγκεκριμένα σε κανέναν. Οι πολίτες μάτια έχουν και βλέπουν και αυτιά και ακούν.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι εννοείτε «τηλεδικαστηρίου»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοώ να κατηγορούνται κάποιοι άνθρωποι άκριτα και χωρίς στοιχεία. Να δημιουργείται προσπάθεια εντυπώσεων. Σας είπα το παράδειγμα του υφυπουργού που κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας. Σχεδόν ευρέθη κατηγορούμενος από ορισμένους γιατί κατήγγελλε δωροδοκία. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της δεοντολογίας που υπηρετούν οι δημοσιογράφοι, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, δημιουργείτε την εντύπωση και ουσιαστικά ρίχνετε μομφή στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνω κρίσεις, δεν επιρρίπτω μομφή σε κανέναν. Είπα ότι ο κάθε δημοσιογράφος δεν περιμένει από εμένα να του πω πως θα κάνει τη δουλειά του. Ο δημοσιογράφος τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας, τους οποίους προβλέπουν οι Ενώσεις δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο. Όπως γνωρίζετε -με έχετε ρωτήσει και την προηγούμενη εβδομάδα- ουδέποτε η κυβέρνηση έκρινε, ούτε θα κρίνει δημοσιογράφους. Εκείνα τα οποία αναφέρω είναι γεγονότα, είναι φαινόμενα, είναι ζητήματα που απασχολούν το δημόσιο βίο. Ο καθένας δημοσιογράφος κάνει τη δουλειά του και ορθώς. Αλίμονο, ο δημοσιογράφος δεν περιμένει την άδεια κανενός για να κάνει τη δουλειά. Είναι ελεύθερος -και πρέπει να είναι ελεύθερος- και ανεξάρτητος. Αρκεί να τηρεί αυτούς τους κανόνες. Μα και αυτά, όμως -για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες- δεν είμαι εγώ αρμόδιος να κρίνω. Υπάρχουν οι Ενώσεις των δημοσιογράφων που κρίνουν.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε για «τηλεδίκη». Και σε ό,τι αφορά τον κ. Γιακουμάτο, γιατί σε αυτόν αναφέρεστε, κανείς δεν είπε ότι κακώς έπραξε που κάλεσε τον εισαγγελέα και την αστυνομία. Το πρόβλημα με τον κ. Γιακουμάτο ήταν ότι προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση πως κάποιος συγκεκριμένος δημοσιογράφος, τον οποία στη συνέχεια τον έλεγε και μάλιστα το ανέφερε και στη συνέντευξη για τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, ότι είχε στείλει την κυρία με κρυφή κάμερα. Εκεί είναι το μεμπτό της ιστορίας. Και πριν από λίγο εσείς ο ίδιος είπατε ότι μετά βδελυγμίας αντικρούετε οποιαδήποτε προσπάθεια ή φήμη ή ό,τι άλλο θέλετε, να δημιουργηθεί κλίμα σε βάρος ενός συγκεκριμένου δημοσιογράφου. Αυτό τι είναι; Αυτή είναι πολιτική δίκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένω στην άποψή μου. Αυτά που λέτε δεν ειπώθηκαν ποτέ από τον υφυπουργό κ. Γιακουμάτο.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, η «τηλεδίκη» που αφορά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που λέτε δεν ειπώθηκαν από τον κ. Γιακουμάτο. Άρα, λοιπόν, ο κ. Γιακουμάτος ουδέποτε είπε ή άφησε υπόνοιες εναντίον κανενός δημοσιογράφου.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, σας το διάβασα κ. Εκπρόσωπε, θέλετε να σας το ξαναδιαβάσω; Από συνέντευξη του κυρίου@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου το διαβάσατε, το άκουσα, ακούω καλά, γνωρίζω ελληνικά. Σας λέω και πάλι ότι ουδέποτε κατεφέρθη εναντίον κανενός δημοσιογράφου. Ο κ. Γιακουμάτος, όπως όλοι, σέβεται τη λειτουργία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ωστόσο, κ. Εκπρόσωπε, υπάρχει σε εξέλιξη μια έρευνα, αστυνομική και μετά δικαστική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτό ακριβώς και είπα ότι θα περιμένουμε να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συνήθως τις σέβεται η κυβέρνηση και λέτε ότι @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντοτε, όχι συνήθως. Και σήμερα η δήλωση που έκανα ήταν ότι η κυβέρνηση περιμένει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τη δικαστική έρευνα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τοποθετηθήκατε, όμως, πριν υπάρξουν τα πορίσματα της δικαστικής έρευνας και εσείς και ο κ. Γιακουμάτος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Που τοποθετήθηκα; Δεν καταλαβαίνω. Για πείτε μου που τοποθετήθηκα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μιλήσατε για μαγνητόφωνο και για κάμερα της κυρίας, χωρίς να υπάρχει αυτό από τη δικαστική έρευνα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα είπε η ίδια στις τηλεοράσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η ίδια μπορεί να λέει ό,τι θέλει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλέσω να έχετε πλήρη ενημέρωση και μετά να κάνετε οποιοδήποτε σχόλιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν πιστέψουμε αυτό που είπε η κυρία ότι κυκλοφορούσε με μαγνητόφωνο, γιατί να μην πιστέψουμε ότι είχε κάνει και συνεννόηση με τον διευθυντή για να πάρει τα χρήματα. @Η θα δώσουμε βάση συνολικά στην κυρία ή να μην δώσουμε καθόλου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν έχετε οποιοδήποτε στοιχείο, παρακαλώ πολύ να το δώσετε στη δικαιοσύνη. Υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εσείς κάνατε μιαν επιλογή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και να μην δημιουργείτε εύκολα εντυπώσεις σε αυτή την αίθουσα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, δεν θέλω να δημιουργήσω εντυπώσεις. Εσείς κάνατε μιαν επιλογή. Πήρατε ένα κομμάτι που είπε η κυρία και θεωρείτε ανυπόστατα τα υπόλοιπα. Αυτό είπα εγώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είπα ότι καμία καλοσυνάτη νοικοκυρά στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί με μαγνητόφωνο στην τσέπη για να ηχογραφεί αυτόν με τον οποίο συνομιλεί. Αυτό είπα και νομίζω ότι όσοι με ακούν τώρα αποδέχονται απολύτως αυτό που λέω.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως σε αυτή τη δήλωση σας παρέσυρε και ο κ. Γιακουμάτος; Δηλαδή, σας είπε -ας πούμε- ότι με αφορμή τι έκανε το 2004, το πιθανό είναι και τώρα να έχει το ίδιο πράγμα και σας παρέσυρε και σας υποχρέωσε με ή χωρίς εισαγωγικά @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και πριν. Παρακαλώ διαβάστε τη δήλωσή μου.

ΒΛΑΧΟΣ: Να την διαβάσω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να την διαβάσετε προσεκτικά. Αναφέρθηκα σε έναν άνθρωπο, ο οποίος προφανώς -δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του- από κάποιου είδους σχέδιο που συνέλαβε, άρχισε να ηχογραφεί προ καιρού υπαλλήλους του ΟΑΕΔ, με τους οποίους ερχόταν σε επαφή. Στη συνέχεια, ο ίδιος αυτός άνθρωπος αποπειράται να δωροδοκήσει κάποιον της κρατικής μηχανής. Αυτά, λοιπόν, τα δύο στοιχεία τα ανέφερα και τα ανέδειξα. Εάν συνδέονται ή εάν είναι ασύνδετα μεταξύ τους, θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Χθες, η ΕΡΤ -δεν το είδα εγώ, μου το είπανε- παρουσίασε τη δήλωση Παπούλια για νέα ήθη, ενώ είχε ερωτηθεί γι αυτά που συμβαίνουν στον πολιτικό χώρο, η ΕΡΤ το παρουσίασε ότι ο κ. Παπούλιας αναφερόταν στους δημοσιογράφους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν ειπώθηκε αυτό που λέτε, αλλά σε κάθε περίπτωση ισχύει η δήλωση που έκανα πριν από λίγη ώρα και έχω επαναλάβει πολλές φορές στη διάρκεια της θητείας μου στην πολιτική: Δεν κρίνω δημοσιογράφους.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Καράογλου, βουλευτής Θεσσαλονίκης, είπε ότι είναι επικεφαλής και άλλων βουλευτών, προκειμένου να προχωρήσουν τις εξεταστικές επιτροπές και όσοι κατηγορούνται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ με σκάνδαλα στο παρελθόν να λογοδοτήσουν. Είναι προσωπική, ατομική ενέργεια ή έχει την κάλυψη της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τη δήλωση. Θα την διαβάσω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 24 October 2005 - 15:05:15 UTC