Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 16 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-09-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό προέβη σε δηλώσεις, ανακοινώνοντας με λεπτομέρειες δύο σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:

Πρώτον, η από καιρού εκφρασθείσα και αποτυπωθείσα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ρύθμιση για τα εκλογικά των δημάρχων και των νομαρχών. Για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών, ορίζεται ως ποσοστό το 42% από τον πρώτο γύρο.

Δεύτερον, η έναρξη διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για την αλλαγή του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων. Το ωράριο σήμερα, χωρίζεται σε χειμερινό και θερινό. Στο χειμερινό ωράριο οι δημόσιοι υπάλληλοι προσήρχοντο στις υπηρεσίες τους στις 07.00 και έφευγαν στις 14.30 ή στις 07.30 και έφευγαν στις 15.00. Στο θερινό ωράριο προσήρχοντο στις 07.30 και έφευγαν στις 15.00 ή στις 08.00 και έφευγαν στις 15.30. Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει ενιαίο ωράριο από τις 08.00 έως τις 15.30 ή από τις 08.30 έως τις 16.00. Δεν είναι διαζευκτικό με την έννοια ότι θα γίνει το ένα ή ότι το άλλο. Είναι ελαστικό σε σχέση κυρίως με την εξυπηρέτηση των γονιών για τα παιδιά τους στα σχολεία. Είναι τρεις οι παράμετροι που οδηγούν την κυβέρνηση στο να προχωρήσει σ@ αυτές τις ρυθμίσεις: Πρώτον, η καλύτερη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών γιατί ενοποιείται σε σχέση με τη διευκόλυνση των πολιτών η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Δεύτερον, η καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών σε σχέση με την Ε.Ε., τις υπηρεσίες της Ε.Ε. αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ακολουθούν αντίστοιχο ωράριο. Τρίτον, η διευκόλυνση των γονέων για τα παιδιά τους σε σχέση με τα σχολεία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΡΑΗ: Το ενδεχόμενο αλλαγής ωραρίου στις τράπεζες, το εξετάζει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Μιλάμε για το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το 42% που είπατε για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, δεν θα υπάρξει διάλογος; Υπήρξε διάλογος και αποφασίστηκε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις. Θα γίνει συζήτηση, όπως γνωρίζετε, και στη Βουλή. Το 42% είναι απόφαση της κυβέρνησης. Είναι πρόταση διατυπωθείσα, όπως είπα, στο πρόγραμμά μας περισσότερο από δύο χρόνια. Στις επιμέρους ρυθμίσεις θα γίνουν συζητήσεις στο περιθώριο της Επιτροπής της Βουλής και στην Ολομέλεια. Αν ακουστούν προτάσεις οι οποίες είναι εποικοδομητικές και μπορεί να γίνουν αποδεκτές, θα γίνουν αποδεκτές. Το 42%, όμως, είναι απόφαση της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν αποφασιστεί είχατε πει ότι θα γίνει διάλογος. Θα προηγηθεί διάλογος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε έχουν γίνει συζητήσεις. Έχουν γίνει ανακοινώσεις και από την ΚΕΔΚΕ και από την ΕΝΑΕ. Αυτή είναι η απόφαση στην οποία προχωρά η κυβέρνηση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Επ@ αυτού. Με το 42%, το ποσοστό το οποίο εισάγετε, ποιο ποσοστό των εδρών θα παίρνει ο δήμαρχος ο οποίος θα εκλέγεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα επιμέρους ζητήματα, χωρίς να θεωρώ ότι τα επιμέρους είναι ασήμαντα ζητήματα@

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Επειδή έχει σημασία αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα. Έχει μεγάλη σημασία αυτό που λέτε. Όλα τα επιμέρους ζητήματα χωρίς να θεωρώ ότι είναι ήσσονος σημασίας είναι ζητήματα που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Είναι ζητήματα που θα συζητηθούν στη διάρκεια της Επιτροπής της Βουλής, στη διαδικασία δηλαδή συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Με το ωράριο που είπατε, την εφαρμογή του ενιαίου ωραρίου, μήπως ανοίγει και το θέμα του απογευματινού ωραρίου για ορισμένες υπηρεσίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν κατάλαβα καλά. Η ρύθμιση που ανακοίνωσε ο κ. Παυλόπουλος, αφορά μόνο την εκλογική διαδικασία ή όλες τις προγραμματικές δεσμεύσεις, τις προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Αν θυμάμαι καλά, πρότεινε και την θεσμοθέτηση αιρετού περιφερειακού συμβουλίου το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας μίλησα για ένα θέμα. Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο νόμος θα είναι έτοιμος σύντομα και θα γίνει συζήτηση γύρω από όλα τα υπόλοιπα θέματα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πιστεύετε ότι ήταν αυστηρή η διαγραφή του κ. Πολύζου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει στο θέμα. Δεν θα επανέλθω.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κ. Πάγκαλος σήμερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό «παχύδερμο» χωρίς ίχνος ευαισθησίας που καλύπτει τους υπουργούς του και μάλιστα είπε ότι έχει ξεπεράσει ακόμη και την παλιά δεξιά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος τα είπε αυτά;

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Ο κ. Πάγκαλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό απαντά από μόνο του. Δεν χρειάζεται να το σχολιάσω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σας ρώτησε ο συνάδελφος, αν έχει γίνει διάλογος και είπατε ότι έγιναν δηλώσεις και βγήκαν ανακοινώσεις. Οι δηλώσεις ήταν σε παράθυρα και ραδιόφωνα και οι ανακοινώσεις ήταν ανακοινώσεις καταγγελίας. Αυτό θεωρείται διάλογο εσείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη στο ερώτημά σας. Η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ έχουν πάρει θέση για τα ζητήματα αυτά. Έχουμε πει ότι συζητάμε τα θέματα τα οποία έχουμε θέσει στην πολιτική μας ατζέντα, αλλά κάποια στιγμή λαμβάνεται η απόφαση. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να ληφθεί αυτή η απόφαση και ελήφθη.

ΚΟΡΑΗ: Ο Πρωθυπουργός προβληματίζεται καθόλου από τα κρούσματα που παρουσιάζονται στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τελευταίο αυτό στην Πάτρα, όπου ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ επένδυσε, για να μη χρησιμοποιήσω ότι έπαιξε τα χρήματα της τοπικής οργάνωσης στο χρηματιστήριο με την προσδοκία βεβαίως να τα αυγατίσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα αυτό, απαντήθηκε χθες από το κόμμα.

ΚΟΡΑΗ: Ο Πρωθυπουργός δεν έχει άποψη επί του θέματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει άποψη.

ΚΟΡΑΗ: Προβληματίζεται; Αυτό θέλουμε να μάθουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το κόμμα έχει απαντήσει ήδη στο θέμα. Έχει διατάξει έρευνα για το αν έχει γίνει αυτό το οποίο καταγγέλθηκε από εφημερίδα. Ο φερόμενος ως υπεύθυνος γι αυτήν την υπόθεση έχει παραιτηθεί ήδη από τη θέση του προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια ή θα βρεθεί στα δικαστήρια. Αυτό προκύπτει από την ανάγνωση των δηλώσεων του έως πρότινος προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άκουσα χθες τον κ. Μεϊμαράκη στον «ΑΘΗΝΑ 9,84», να λέει ότι για την περίφημη φράση σας, για την εκκαθάριση εν λειτουργία της Ολυμπιακής ότι ίσως να το συζητήσατε με κάποιους άλλους αυτό αλλά όχι σίγουρα με τον Πρωθυπουργό. Αλήθεια με ποιους το συζητήσατε αυτό πριν το πείτε εσείς εδώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα έχει εξαντληθεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είχατε πει ότι ο ανταγωνισμός θα καλύψει το κενό που θα αφήσει η Ολυμπιακή Αεροπορία. Χθες ο αντιπρόεδρος της LUTFHANSA είπε ότι η εταιρεία του μαζί με την AEGEAN στο εσωτερικό θα καλύψει το κενό που θα αφήσει η Ολυμπιακή. Αυτό είχατε κατά νου όταν λέγατε ότι ο ανταγωνισμός θα καλύψει το κενό της Ολυμπιακής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η διαδικασία συνεχίζεται, δεν έχει ολοκληρωθεί. Το αν κάποια εταιρία επιλέγει να κάνει μια άλφα ή βήτα ανακοίνωση, είναι θέμα της εταιρίας αυτής. Η διαδικασία όμως στην οποία έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σ@ αυτή την αίθουσα και στην οποία έχει αναφερθεί αναλυτικά και ο Υπουργός Μεταφορών στην Επιτροπή της Βουλής, συνεχίζεται.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ζητήματα. Το ένα προέκυψε πριν από λίγο. Ο κ. Μεϊμαράκης πριν εισέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτίμησε εις επήκοον συναδέλφων ότι η διαγραφή του βουλευτή Πολύζου ανέβασε πολύ τον πήχη και ότι αυτή η ενέργεια είναι που δημιουργεί υψηλές προσδοκίες και για την αντιμετώπιση προβλημάτων της κυβέρνηση επιπέδου του κ. Ρεγκούζα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν συμμερίζεστε αυτή την άποψη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω επ@ ακριβώς τη δήλωση. Θα σας πω μόνο ως μια γενική τοποθέτηση ότι οι υψηλές προσδοκίες γεννούν στον κόσμο την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας -όπως έχω πει πολλές φορές- και αλλαγή συμπεριφοράς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η δεύτερη ερώτηση αφορά στη δημόσια συζήτηση που γίνεται γύρω από το θέμα των προσλήψεων δια των συνεντεύξεων. Σήμερα καταγγέλθηκε, όπως μου είπαν, ότι υπήρξε ερώτηση σε συνέντευξη «πόσες τρύπες έχετε στο αυτί σας»; Θέλω να ρωτήσω, εάν προβληματίζεται την κυβέρνηση από τη διαρροή τέτοιων ερωτήσεων που υποτιμούν τη νοημοσύνη των υποψηφίων και αν σκοπεύει, τουλάχιστον στο επίπεδο των συνεντεύξεων, να βάλει κάποια συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει και σε αυτό το θέμα. Θα σας θυμίσω μόνο ότι στην υπόθεση της συνέντευξης η πλειονότητα των διαγωνισμών υπάγεται στο ΑΣΕΠ και γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο.

ΧΙΩΤΗΣ: Οσον αφορά στο θέμα της Ολυμπιακής, αυτές οι δηλώσεις που έγιναν από τη LUTFHANSA περιλαμβάνονται στα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση για αυτό το περίφημο διάδοχο σχήμα; Θέλω να πω ότι, όταν μια εταιρεία βγαίνει και λέει ότι μπορώ να αναλάβω ένα σκέλος των αερομεταφορών, φαντάζομαι ότι έχει υποβάλλει και ανάλογες προτάσεις προς την κυβέρνηση. Εχουν υποβληθεί τέτοιες προτάσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση είναι «όχι» και στα δύο σκέλη της ερώτησή σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στον κυπριακό Τύπο γράφεται σήμερα ότι με παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης πιθανώς να μην πραγματοποιηθεί η άσκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ» που γίνεται κάθε τόσο, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Θα γίνει η άσκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτήσατε και πέρυσι, εάν θυμάμαι καλά. Όπως γνωρίζετε, η άσκηση αυτή γίνεται κατόπιν συνεννόησης των δύο κυβερνήσεων και όχι κάποιας τρίτης χώρας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν γίνεται κατόπιν συνεννόησης. Εχει να γίνει τρία χρόνια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν γίνεται πάντως, γίνεται κατόπιν συνεννόησης των δύο κυβερνήσεων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα γίνει ή δεν θα γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

ΚΟΡΑΗ: Και όταν δεν γίνεται, προφανώς γίνεται κατόπιν συνεννόησης των δύο κυβερνήσεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η πρώτη απάντησή μου καλύπτει και το δικό σας ερώτημα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σήμερα, η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρει ότι θα απολυθούν 13.000 οπλίτες επταετούς θητείας. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει, ήδη, εκδώσει ανακοίνωση το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας λέει ότι αυτή είναι μια έκθεση των υπηρεσιακών παραγόντων. Εσείς δεσμεύεστε, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να απολύσει αυτούς τους ανθρώπους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, διαψεύδεται κατηγορηματικά το δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, περί σχεδίου απόλυσης επαγγελματιών οπλιτών. Ουδεμία τέτοια εισήγηση έχει γίνει προς την πολιτική ηγεσία. Η ανακοίνωση έχει και κάποια άλλα σημεία. Την έχετε διαβάσει. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αρα, δεσμεύεστε πολιτικά ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω απαντήσει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε πριν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνεντεύξεις, ότι η πλειονότητα υπάγεται στο ΑΣΕΠ και γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Δεν προβληματίζει, δεν ανησυχεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ευτελίζουν αυτό που λέγεται «συνέντευξη» και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει εξαντληθεί το θέμα και χθες και προχθές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την τροπή που πήρε το θέμα της μεγάλης μίζας, 9 εκατ. ευρώ σε υπουργό το 2003, θα ήθελα να μου πείτε, μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσει και η Δικαιοσύνη παράλληλα, χωρίς τη Βουλή; Είναι ανάγκη να αποφασίσει η Βουλή τι θα γίνει με αυτό το θέμα; Αλλωστε και ο κ. Παπαντωνίου ζήτησε να επέμβει ο εισαγγελέας. Μήπως θα κινηθεί δικαστική διαδικασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η διαδικασία κινείται αυτόνομα, αυτοβούλως. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκίνησε κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε και εγώ το γνωρίζω, γι` αυτό ρωτώ, μήπως ξεκίνησε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει ένας προβληματισμός. Γιατί χθες ο κ. Ρεγκούζας, από το βήμα της Βουλής, μίλησε για 24 επόπτες τελωνείων, οι οποίοι μετακινήθηκαν και σαφώς τους συνέδεσε με τη διαρροή του επίμαχου αποσπάσματος, αλλά και με υποθέσεις ύποπτες. Θέλω να ρωτήσω, εάν ο βίος και η πολιτεία των 24 αυτών ατόμων, που προφανώς έχουν ονοματεπώνυμο και θητεία στο Υπουργείο, ερευνάται αρμοδίως από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και αν υπάρχει κατάθεση στοιχείων στη Δικαιοσύνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οπου υπάρχουν ύποπτες υποθέσεις, ερευνώνται από το Υπουργείο. Εχω πληροφορηθεί ότι ήδη υπάρχει έρευνα για τρία-τέσσερα τελωνεία. Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, κατατίθενται στον αρμόδιο Υπουργό και υφυπουργό και στη συνέχεια διατάσσεται ΕΔΕ, εφόσον κριθούν ότι τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά. Υπάρχει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, έρευνα σε εξέλιξη.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Πόσο καιρό χρειάζεται η κυβέρνηση για να ξεκινήσει μια τέτοια έρευνα, τη στιγμή που, όπως αποκάλυψε χθες το MEGA και αναδημοσιεύεται σήμερα στις περισσότερες εφημερίδες, με ελεγκτική έκθεση των υπηρεσιών των τελωνειακών διαπιστώθηκε ότι στο τελωνείο Πειραιά και μάλιστα στην εκφόρτωση των κοντέινερς δεν ελέγχονται σχεδόν πάρα πολλά φορτία, τα οποία έχουν βαθμό επικινδυνότητας 6. Δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί που διακινούν τα φορτία έχουν ήδη εμπλακεί στο παρελθόν σε υποθέσεις λαθρεμπορίου. Αυτή η έκθεση είναι στα χέρια της κυβέρνησης από το Μάιο και δεν έχω δει ακόμη καμία κίνηση για τους ανθρώπους σε αυτά τα τελωνεία. Σας υπενθυμίζω ότι ο ίδιος ο κ. Ρεγκούζας μας είχε πει ότι οι μεταθέσεις αυτών των ανθρώπων -μόνο αυτό- αποφασίστηκαν τον Αύγουστο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει, ήδη, σε παρεμφερή ερώτηση συναδέλφου σας, όταν είπα ότι οι πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει η έρευνα. Μην επαναλάβω τον τρόπο που γίνεται η έρευνα. Μετά τα πρώτα στοιχεία, θα αποφασιστεί εάν πρέπει ή όχι να γίνει ΕΔΕ.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Ο κ. Μάνος έχει καταθέσει μια ερώτηση στη Βουλή, όπου ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών εάν πουλά προστασία το επίσημο Δημόσιο ή τα όργανά του. Το λέει αυτό, ορμώμενος από το γεγονός ότι οι παρανομίες των supermarket δημοσιοποιούνται, ενώ το γεγονός ότι υπήρξαν κάποια κέντρα διασκέδασης στην παραλιακή ζώνη, τα οποία νοθεύουν τα ποτά τους και γενικότερα κάνουν και άλλες παρανομίες, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ρωτά, αν αυτό συνιστά και κάποια υπόνοια για (δεν ακούγεται) στους παραβάτες. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειδικά για το θέμα, ο κ. Μάνος θα λάβει απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο. Η γενική αρχή είναι ότι δεν υπάρχει κανενός είδους σκοπιμότητα να μην δημοσιοποιηθούν ονόματα, εφόσον υπάρχει και η άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Δεν θέλω να πω ότι σίγουρα αυτές οι περιπτώσεις εμπίπτουν σε αυτές τις διαδικασίες. Για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρεξήγηση αναφέρω ένα παράδειγμα: Υπήρξε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, πριν από μερικούς μήνες, για μισθούς στελεχών ΔΕΚΟ. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όταν η Βουλή απευθύνθηκε σε αυτή, απάντησε ότι μπορεί να δοθούν οι γενικές κατηγορίες, δηλαδή ο αριθμός ατόμων που εργάζονται σε μια Διεύθυνση και η γενική κατηγορία μισθολογικής κατάστασης και όχι ειδικά για τον καθένα. Δεν τα ταυτίζω. Επαναλαμβάνω για τρίτη φορά, για να μην υπάρχει παρεξήγηση: Εκείνο που θέλω να καταλάβετε είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να μη δημοσιοποιήσει ονόματα, εφόσον αυτό είναι δυνατό να γίνει και δεν κωλύεται από άλλες διαδικασίες.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σχετικά με την Ολυμπιακή. Είχα ρωτήσει και τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Αντώναρο, αλλά θα ήθελα να το ακούσω από εσάς υπό το φως της δήλωσης του αξιωματούχου της LUTFHANSA. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση θα δεχόταν τη διαμόρφωση μιας μονοπωλιακής κατάστασης στις αερομεταφορές στην Ελλάδα, είτε στη συγκεκριμένη συγκυρία, είτε επί της αρχής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της αρχής, θα ήθελα να σας πω ότι προσπάθεια και της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και όλων των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι να μην υπάρχουν μονοπώλια, αλλά να υπάρχει ανταγωνισμός, στα πλαίσια του υγιούς εμπορίου και ανταγωνισμού. Να το πω με μια λέξη: Να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αρα, επιδιώκεται να μην υπάρξει μονοπώλιο σε αερομεταφορές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε όλους τους τομείς.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σχετικά με τις απολύσεις δημοσιογράφων, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ως αρμόδιος υπουργός ήρθατε σε επαφή με τους σταθμούς που προχωρούν σε απολύσεις, αν ήρθατε σε επαφή αυτό το διάστημα με την ΕΣΗΕΑ και γενικά τι κινήσεις έχετε κάνει σε αυτή την κατεύθυνση, διότι οι απολύσεις δημοσιογράφων υποβαθμίζει και την ποιότητα της ενημέρωσης, νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Και ένα υποερώτημα σε αυτό, εάν έχετε υπόψη σας ότι τα περισσότερα ΜΜΕ έχουν πάρα πολύ μεγάλα χρέη στα ταμεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, τα Ταμεία οφείλουν να εισπράττουν τα χρέη τους από οποιονδήποτε και αν προέρχονται. Οποιοσδήποτε οφείλει, πρέπει και να πληρώνει. Οσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας -το είχατε υποβάλλει και την περασμένη εβδομάδα ή στις αρχές αυτής αν θυμάμαι καλά- θα ήθελα να σας πω ότι είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ και με άλλες οργανώσεις δημοσιογράφων, καθώς και με την ΕΣΗΕΜΘ, με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στη ΔΕΘ. Συζήτησα μαζί τους τα θέματα. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δυνατοτήτων που μου δίνει η θέση που κατέχω και ο νόμος, είχα επαφές με σειρά συγκροτημάτων, ιδιοκτητών, διαφορετικών Μέσων Ενημέρωσης, είτε ραδιοφωνικών, είτε τηλεοπτικών, είτε του εντύπου λόγου. Παράλληλα, είχα συζητήσει και με τον Υφυπουργό κ. Γιακουμάτο, ο οποίος είναι και αυτός σε επαφή με τις επιχειρήσεις αυτές, για να τηρηθούν οι διαδικασίες που πρέπει, είτε σε περιπτώσεις όπως αυτές που αναφέρατε, είτε σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Βγήκε κάτι κ. Υπουργέ, από αυτές τις επαφές σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στις επαφές αυτές συζητήσαμε πολύ ανοικτά με όλους. Τουλάχιστον εγώ συζήτησα με όλους πολύ ανοικτά και είμαι βέβαιος ότι και ο κ. Γιακουμάτος έπραξε το ίδιο. Πάντοτε υπάρχουν διαφορετικές, αντικρουόμενες απόψεις. Έγινε προσπάθεια να συγκεραστούν αυτές οι απόψεις μέσω του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ. Δεν μπορώ να σας πω ότι είμαι ευτυχής με τα περισσότερα αποτελέσματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής συνομιλώντας προ ολίγου με τους δημοσιογράφους, είπε ότι «δεν θα μας επιβάλλουν τα κανάλια και το ΠΑΣΟΚ το ποιόν θα διαγράψουμε από το κόμμα» και γενικότερα την ατζέντα των πολιτικών εξελίξεων. Αισθάνεται η κυβέρνηση ότι πιέζεται από τα ΜΜΕ και τα κανάλια σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ατζέντας των πολιτικών εξελίξεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση σέβεται τα ΜΜΕ, το δημοσιογραφικό λειτούργημα και τους δημοσιογράφους. Κάθε δημοκρατία, πρέπει να γνωρίζει ότι θα δεχθεί κριτική. Από εκεί και πέρα, το να ανοίξουμε έναν διάλογο για το είδος της κριτικής, για τα θέματα της κριτικής, τα θέματα που προβάλλονται κ.λπ. δεν νομίζω ότι είναι της παρούσης στιγμής. Σε κάθε περίπτωση σας λέω ότι η κριτική, εφόσον είναι καλόπιστη, είναι και καλοδεχούμενη.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: θα επιμείνω λίγο στην ερώτησή μου. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε στα χέρια της -γιατί αυτές οι εκθέσεις καταλήγουν στα χέρια του αρμοδίου υφυπουργού ή υπουργού- αυτή την έκθεση των ελεγκτών τι έκανε, πως κινήθηκε, γιατί το θέμα έχει φθάσει μέχρι εδώ πέρα; Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ότι αυτή η ιστορία παρέμεινε ανενεργή επί τρεις μήνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έδωσα την πληροφόρηση που είχα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Και για εμένα έχει ενδιαφέρον. Θα σας παρακαλούσα να απευθυνθείτε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για περισσότερες λεπτομέρειες.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, για την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που μας είπατε κάποια πράγματα χθες, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι πιο συγκεκριμένο για να δούμε τι αλλάζει: Ένας χαμηλοσυνταξιούχος των 600 ευρώ που, για παράδειγμα, χρωστάει στην εφορία 500 ή 600 ευρώ, αδυνατούσε να τα αποπληρώσει μέχρι τώρα. Τώρα, όμως, με την εφαρμογή της εγκυκλίου τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονται από τον μισθολογικό του λογαριασμό χωρίς τη συναίνεση του συνταξιούχου ή του μισθωτού, σε αυτή την περίπτωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χρησιμοποιήσατε δύο φορές το «τώρα». Είπα και χθες ότι δεν αλλάζει τίποτα. Ισχύει, ό,τι ίσχυε. Μάλιστα ακούστηκε και χθες σε κάποια ΜΜΕ ότι -δεν το έχω εγώ στα χέρια μου να σας το πω, αλλά το υπουργείο Οικονομίας το έχει- είχε υπάρξει μια σειρά από εγκυκλίους σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι μια διαδικασία που ακολουθείται επί 31 ολόκληρα χρόνια. Δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Τη Δευτέρα ανοίγει η ολομέλεια της Βουλής και από τη δική σας πλευρά εκκρεμούν δύο σημαντικά νομοσχέδια: Το ένα είναι για το βασικό μέτοχο και το άλλο για τη ρύθμιση των αδειοδοτήσεων καναλιών, ραδιοφώνων κ.λπ. Τι γίνεται με αυτά, μπορείτε να μας ενημερώσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζουμε τις επαφές -οι οποίες είναι πολύ συγκεκριμένες- με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταλήξουμε σε αυτό που σας έχω πει. Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω, παρότι δεν σας αρέσει, αυτό που έχω πει και άλλες φορές: Έως ότου ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και χθες και σήμερα, εδώ έγιναν κάποιες συνελεύσεις για τη μεταφορά των δύο Γραμματειών. Μεταξύ άλλων, ακούστηκαν και ότι είναι ανθυγιεινό το νέο κτήριο, δεν έχει καλό εξαερισμό, υπάρχουν προβλήματα. Επιμένετε ότι πρέπει να πάνε εκεί οι δύο Γραμματείες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υπηρεσίες του υπουργείου και οι δύο Γενικοί Γραμματείς είναι στη διάθεση των εργαζομένων. Εφόσον πιστεύουν ότι υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα σε σχέση με την υγεία τους μπορούν να καλέσουν όλους τους αρμόδιους φορείς που θα κρίνουν εάν πραγματικά υπάρχει κάτι τέτοιο. Αυτό το κτήριο είχε ξεκινήσει να χτίζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ακολουθεί τους κανόνες, που τηρούνται σε όλα τα δημόσια και δη τα μοντέρνα κτήρια. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα, όπως αυτό που αναφέρετε και θα προχωρήσει κανονικά το σχέδιο, όπως είχε αποφασιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Το κτήριο αυτό, στο οποίο στεγάζονται οι δύο Γραμματείες, όπως γνωρίζετε ανήκει σε άλλο υπουργείο, το οποίο το ζητάει εδώ και, επίσης, πάρα πολλά χρόνια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το press room, αυτό που χτίζεται εκεί κάτω, για πόσα άτομα είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μεγαλύτερο από αυτό που στεγαζόμαστε τώρα, πολύ καλύτερο από άποψη υπηρεσιών, χώρου και τεχνικών ανέσεων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και χωρίς κανένα παράθυρο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, κι εδώ βλέπω ότι οι κουρτίνες είναι κλειστές! Στο press room έρχεστε για να ακούσετε τις απαντήσεις μου ή για να δείτε τη θέα;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε κάτι πριν στην ερώτηση που σας απεύθυνε ο κ. Γαλιατσάτος. Ότι δεν θα πείτε τίποτα δημοσίως για μια διαδικασία που ακολουθείται. Γιατί; Είναι εν κρυπτώ; Υπάρχει κάτι το οποίο δεν γνωρίζετε ή δεν θέλετε να δημοσιοποιήσετε; Είναι διαδικαστικό το ερώτημά μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι αυτή είναι η πολιτική μου απόφαση.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο νόμος 3310 που ψηφίσατε, έχει ανασταλεί να ισχύει μέχρι 31 Οκτωβρίου. Εκτιμάτε ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή θα χρειαστεί να πάμε σε μια νέα παράταση της αναστολής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο επ` αυτού.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι δική σας πολιτική απόφαση; Αυτό σημαίνει ότι εκφράζετε και τον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος φαντάζομαι ότι εξακολουθεί να χειρίζεται το θέμα του βασικού μετόχου μαζί σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο, όλους αυτούς τους μήνες, για το θέμα του βασικού μετόχου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προφανώς. Είναι διαπιστωμένο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι που το διαπιστώνετε κι εσείς, με το «προφανώς» που είπατε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Απολύτως. Ήθελα να ρωτήσω εάν εκπροσωπείτε και τον κ. Παυλόπουλο με την απόφασή σας αυτή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Είναι συζητήσεις που κάνουμε συνεχώς με τον κ. Παυλόπουλο.

ΚΟΡΑΗ: Παρένθεση: Ο κ. Παυλόπουλος σε συνέντευξη που μου έδωσε στην «Ελευθεροτυπία» είπε ότι εσείς χειρίζεστε το θέμα τώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βρίσκομαι σε απόλυτη συνεννόηση μαζί του. Διάβασα πολύ καλά τη συνέντευξή σας, και γιατί την πήρατε εσείς και γιατί μιλούσε ο κ. Παυλόπουλος.

ΚΟΡΑΗ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Όμως, το ίδιο ισχύει και για το νομοσχέδιο που θα αφορά τη συγκέντρωση των Μέσων; Δηλαδή, κάνετε επίσης επαφές με την Ε.Ε. και γι αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε εγώ φταίω που δεν απάντησα γιατί το έθεσε ο κ. Γαλιατσάτος προηγουμένως. Είπα και άλλη φορά ότι είναι το επόμενο βήμα. Έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα, δεν είναι φρόνιμο να προχωρά κανείς στο δεύτερο. Ναι, έχω πολλές επαφές. Ξέρετε πολύ καλά ότι με τους συνεργάτες μου κάναμε και μια σειρά επαφών σε άλλες χώρες της Ε.Ε. συγκεντρώνοντας υλικό, εμπειρίες, ιδέες για τα θέματα της συγκέντρωσης.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Έβερτ χθες σχολιάζοντας την εγκύκλιο, η οποία ίσχυε, όπως λέτε, και αφορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, είπε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από αλλού η κυβέρνηση, εννοώντας τα υψηλά εισοδήματα. Θέλω το δικό σας σχόλιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω τη δήλωση του κ. Έβερτ. Η κυβέρνηση γνωρίζει -όπως γνώριζε και η προηγούμενη κυβέρνηση- ότι τα χρέη προς το δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν διπλάσιο ποσό του ελλείμματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Γίνεται μια προσπάθεια οι οφειλέτες να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Όπως όλοι όταν λαμβάνετε το εκκαθαριστικό της εφορίας φροντίζετε είτε άπαξ, είτε σε δόσεις να πληρώσετε τις υποχρεώσεις σας, ως Έλληνες πολίτες, απαιτείται από την ελληνική Πολιτεία να μην υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Να μην υπάρχουν κάποιοι που πληρώνουν, όπως εσείς και κάποιοι που δεν πληρώνουν για διαφόρους λόγους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πόσα από αυτά τα χρέη των 18 δις έχουν οφειλέτες συνταξιούχους και μισθωτούς; Και γιατί εξαντλείτε σε αυτούς την αυστηρότητα και δεν έχετε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω με μια απλή σκέψη. Δεν έχω τη λεπτομερή ενημέρωση και μπορεί να την έχει ο συνάδελφός σας συντάκτης του υπουργείου Οικονομίας. Όπως ξέρετε, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, παρακράτηση του φόρου γίνεται στην πηγή. Άρα, λοιπόν, πριν πάρουν το μισθό στα χέρια τους έχει γίνει η παρακράτηση του φόρου. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι μιλάμε -στην πλειοψηφία τουλάχιστον- για άλλα φυσικά πρόσωπα, τα οποία είτε έχουν εταιρείες, είτε με τον οποιοδήποτε τρόπο δεν μπόρεσε το δημόσιο να πάρει τα χρήματα που του οφείλουν. Εσείς, ως μισθωτός, παίρνετε τον καθαρό μισθό σας και η εφορία έχει ήδη κρατήσει το ποσοστό που της αναλογεί. Άρα, λοιπόν, δεν έχουμε να κάνουμε τόσο πολύ με αυτό που είπατε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 29 September 2005 - 14:05:13 UTC