Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-09-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Σήμερα, συμπληρώνονται 16 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Το όραμά του, ο αγώνας του για τη Δημοκρατία, την εθνική ενότητα, τη συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, παραμένει πάντα επίκαιρο. Με τη θυσία του, ο Μπακογιάννης μας έδειξε ότι η τρομοκρατία, αντί να αποσιωπά τις υπεύθυνες, τολμηρές φωνές, πολλαπλασιάζει την ένταση και την απήχησή τους. Μας έδειξε ότι παρά τις άνανδρες επιθέσεις εναντίον της, η Δημοκρατία γίνεται ισχυρότερη. Ηδη, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έχουμε πετύχει πολλά. Εχουμε αφήσει στο παρελθόν όσα μας δίχαζαν και άφηναν σκιές στο δημόσιο βίο. Η εθνική ενότητα, όπως διακήρυττε ο Μπακογιάννης, είναι κατάκτηση όλων των Ελλήνων, όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ για την εξαιρετική προσπάθειά τους και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο ελληνικός αθλητισμός σημείωσε μια ακόμη μεγάλη επιτυχία και οι Ελληνες αθλητές μας έκαναν και πάλι υπερήφανους. Εντός των προσεχών ημερών, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τους διεθνείς μας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αύριο, στις 11 το πρωί, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Καλά είναι τα θερμά συγχαρητήρια, κ. Εκπρόσωπε, αλλά είναι ανέξοδα. Θα ανταποκριθεί η Πολιτεία σύντομα στις υλικές απολαβές που δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι; Το ρωτώ, γιατί σχετικά πρόσφατα άκουσα την κ. Τσουμελέγκα να καταγγέλλει, να παραπονείται, γιατί δεν ταιριάζει στο ήθος της να καταγγέλλει ότι καίτοι είχαν περάσει καμιά δεκαριά μήνες από την επιτυχία της, ούτε το πριμ που δικαιούται και έχει θεσπίσει η Πολιτεία είχε πάρει, ούτε τις άλλες πρόνοιες που έχει θεσπίσει η Πολιτεία, όπως την ένταξη στις Ενοπλες Δυνάμεις με το βαθμό του αξιωματικού, είχε απολαύσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ισχύει αυτό που λέτε, πραγματικά με λυπεί. Η Πολιτεία οφείλει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Υφυπουργός κ. Ρεγκούζας φέρεται ότι τον Ιούνιο του 2005, σε συνέδριο τελωνιακών, παρακάλεσε τους τελωνειακούς να μειώσουν το «γρηγορόσημο». Μάλιστα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν σχετικό έγγραφο και πρακτικά στη Βουλή. Θέλω να ρωτήσω, ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι θα απαντήσει και ο ίδιος στη Βουλή, εφόσον, όπως λέτε, έχει κατατεθεί ερώτηση. Θέλω να σας πω ότι η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα. Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε, ώστε φαινόμενα, όπως αυτά που περιγράψατε, να εξαλειφθούν.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις, σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποια μορφή παρατήρησης στον κ. Ρεγκούζα; Το ρωτώ, γιατί πρόσφατα είχαμε και το φαινόμενο του κ. Πολύζου, όπου υπήρξε απάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα σε αυτά που αναφέρετε, εάν δεν έχω δει με ακρίβεια τα όσα καταγγέλλονται. Σας είπα ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται κάποιος σε μια ανοικτή ομιλία, μπορεί να επιδέχεται διάφορες ερμηνείες. Θα πρέπει, λοιπόν, να δω ακριβώς το κείμενο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εχω τα πρακτικά. Θα διευκόλυνε να σας τα διαβάσω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να το διαβάσω εγώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω εμπιστοσύνη σε αυτό που λέτε. Σας επαναλαμβάνω ότι σε κάθε περίπτωση, απόφαση της κυβέρνησης είναι να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπάρχει, δηλαδή, και περίπτωση, όπως ο κ. Πολύζος, να κληθεί και ο κ. Ρεγκούζας να δώσει εξηγήσεις ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο σε αυτό. Εχω καλύψει το θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Τατούλης ήταν αρκετά ευαίσθητος για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και είχε κάνει μηνύσεις στους αρχαιολόγους για την ανέγερση του Μουσείου. Τώρα δεν έπρεπε να δείξει την ίδια ευαισθησία μια και ήταν πολιτικός προϊστάμενος και μια και είχε δώσει εντολή να ανοίξει η Σαντορίνη, για να παραιτηθεί αφού έχουμε κόστος μια ανθρώπινη ζωή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει σειρά διαδικασιών, οι οποίες ακολουθούνται με βάση τους νόμους, καθώς και σειρά εγγράφων. Είμαι βέβαιος ότι και στις διαδικασίες και στα έγγραφα αναφέρεται κ. Τατούλης, σε συνέντευξη που δίνει αυτή την ώρα στους συναδέλφους σας που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε, εκπρόσωπε τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει από δω και στο εξής για την Ολυμπιακή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτα απ@ αυτά που έχουμε πει κατά καιρούς. Οπως είχε την ευκαιρία να πει, την περασμένη εβδομάδα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο κ. Λιάπης, χρειάζονται λίγες ημέρες ακόμη, προκειμένου ο ξένος οίκος ΛΑΖΑΡ να ολοκληρώσει τις επαφές και τις συζητήσεις που διενεργεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είχα ρωτήσει τον κ. Αντώναρο και έκτοτε εχάθη, ότι δύο επιβατηγά πλοία έχει υποσχεθεί να στείλει η ελληνική κυβέρνηση στην Αμερική για τη φιλοξενία των πληγέντων. Θέλω να μάθω εάν έχουν φύγει αυτά τα πλοία, ποια είναι και τι μετέφεραν μαζί τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πληροφορηθώ και θα σας ενημερώσω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εσείς είχατε ανακοινώσει την αποστολή, την προσφορά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή ένα νοσηρό -να το χαρακτηρίζαμε έτσι, όπως το χαρακτήρισε και το κόμμα- φαινόμενο που έγινε στη Ρόδο με στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, θέλω να σας ρωτήσω τι απαντά η κυβέρνηση σε όλα εκείνα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που εμφανίζονται συχνά-πυκνά, τουλάχιστον έτσι προκύπτει από το ρεπορτάζ, να λένε ότι ήρθε η ώρα να διοριστούν τα δικά μας παιδιά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω σε ποιο φαινόμενο αναφέρεστε.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στη Ρόδο, έταζε διορισμούς στα έργα που γίνονται στο αεροδρόμιο της Ρόδου, έναντι αμοιβής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω, αλλά φαντάζομαι ότι θα επιληφθεί το κόμμα σ@ αυτή την υπόθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: @Εχει επιληφθεί το κόμμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Αρα λοιπόν, αν έχει επιληφθεί ήδη το κόμμα, έχετε πάρει ήδη την απάντησή σας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 26 September 2005 - 13:05:11 UTC