Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-09-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Σε λίγη ώρα, μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την Ο.Α. ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών κ. Μ. Λιάπης θα προβεί σε δηλώσεις.

Αύριο, στις 18:00, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για το θέμα της Ο.Α. με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, Μεταφορών Μ.Λιάπη, Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου και του Συμβούλου Αποκρατικοποιήσεων της εταιρείας «ΛΑΖΑΡ».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Η εφημερίδα «Αυριανή» πρόσφατα αποκάλυψε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο ο τηλεοπτικός σταθμός «ALPHA», αγοράστηκε και συντηρείται με «μαύρο χρήμα» που βρίσκεται σε Τράπεζες των νησιών Κέιμαν. Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι ένας τηλεοπτικός σταθμός συντηρείται με μαύρο χρήμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αρμόδιο, κατά το Σύνταγμα, για να ελέγχει, να εξετάζει τις μετοχικές συνθέσεις των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ήταν και παραμένει το ΕΣΡ. Μια Ανεξάρτητη Αρχή, κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Το ΕΣΡ, λοιπόν, είναι το απολύτως αρμόδιο και υπεύθυνο γι αυτή την υπόθεση που με ρωτάτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο μεσαίος χώρος δημιουργεί «τσιφλικάδες»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί αυτή η εποχή εδώ και πολλές δεκαετίες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ένας καθ` ύλην αρμόδιος, καθότι απόγονος κολίγων, ο κ. Κοκκινούλης αυτό ισχυρίστηκε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο. Παρακαλώ άλλη ερώτηση.

ΠΥΡΟΒΟΛΑΚΗ: Έχει η κυβέρνηση κάποιο σχόλιο για τη δίωξη του Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω την υπόθεση. Θα σας πω μια γενική αρχή: Κάθε δημοκρατική Πολιτεία είναι αντίθετη με τις οποιεσδήποτε διώξεις, εάν αυτές αφορούν την έκφραση της ελεύθερης γνώμης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες που συμμετείχαν στην ιδιωτικοποίηση της Ο.Α. παραμένουν και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ακόμα και μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, όπως αποκαλύπτεται σήμερα. Πώς, δηλαδή, οι ιδιωτικές εταιρείες θεωρούν κερδοφόρα την Ο.Α. ενώ η κυβέρνηση την οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό που λέτε. Κανείς δεν θεωρεί κερδοφόρα την Ο.Α. Είχα την ευκαιρία να σας πω πολλές φορές το ποσό που χάνει καθημερινώς το δημόσιο από την Ο.Α. Άλλο, λοιπόν, το ενδιαφέρον γενικώς και άλλο το ειδικό ζήτημα των προβλημάτων που έχει η Ο.Α.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι ίδιες εταιρείες το λένε στην επιστολή που έστειλαν στους υπουργούς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε την πληροφορία ότι κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει την Ο.Α. όπως είναι με όσες χιλιάδες υπαλλήλους έχει; Γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιου είδους πληροφορία, ούτε καν κάποιο ενδιαφέρον.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ και πάλι: Υπάρχει πληροφορία, ότι υπάρχει ενδιαφέρον να αγοραστεί η Ο.Α. με τους χιλιάδες υπαλλήλους, με τα χιλιάδες προβλήματα, τα χιλιάδες βάρη και τα χιλιάδες ζητήματα που είχαν ανακύψει; Νομίζω ότι δεν έχετε καλή πληροφόρηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πού είναι τελικά η αλήθεια; Γιατί τα στελέχη και ο Γραμματέας της ΟΣΠΑ και ο Πρόεδρος τους, συλλήβδην σε όλα τα κανάλια, αυτό το 3μερο, που ξέσπασε το θέμα της Ο.Α. λένε τα δικά τους. Χθες, ο Πρόεδρος τους μίλησε για 25% αύξηση της κίνησης τον Ιούνιο 2005 από το περσινό της Ο.Α. και κέρδη της Ο.Α. πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ. Αναρωτιέται, πώς είναι δυνατόν να κλείνει μια εταιρεία, η οποία τη φετινή χρονιά δούλεψε σωστά και είχε κέρδη; Θέλω το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξήγησα πολλές φορές και θα το επαναλάβω: Τα συνολικά ποσά που έχει πληρώσει το ελληνικό δημόσιο για την υπόθεση της Ο.Α. ανέρχονται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Περιλαμβάνονται τα δύο προγράμματα εξυγίανσης που απέτυχαν και βεβαίως, συνεχίζει το ελληνικό δημόσιο να πληρώνει ημερησίως την Ο.Α. 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όταν λέτε 1,5 εκατομμύρια ευρώ είναι για το κόστος της καθημερινής λειτουργίας της ή είναι λόγω των συσσωρευμένων χρεών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι χρήματα τα οποία χάνονται, τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός συνολικά για την Ο.Α.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Καμία αντίρρηση. Απλά να ξέρουμε πού πηγαίνουν. Είναι για τα προηγούμενα χρέη της ή είναι για το καθημερινό της κόστος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι συνολικά για τα βάρη, τα οποία έχει η εταιρεία και αυτά που χάνει διαρκώς.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο αρμόδιος υπουργός ενεχείρησε σχέδιο για την Ο.Α. τέλος Ιουλίου στον αρμόδιο Επίτροπο κ. Μπαρό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλέσω να ρωτήσετε τον αρμόδιο Υπουργό. Από την πρώτη στιγμή, σας έχω πει ότι η κυβέρνηση ασχολήθηκε με το θέμα της Ο.Α. Λίγες μόλις ημέρες αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιμετώπισε το πρόβλημα. Στις 16.4.2004 κιόλας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί επί 10 χρόνια. Ήδη, η κατεύθυνση στην οποία στράφηκε η σημερινή κυβέρνηση από τότε, ήταν μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Ο.Α. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Το άλλο ερώτημά μου είναι: Εάν εστάλη στον κ. Μπαρό και δεύτερο σχέδιο στις αρχές Αυγούστου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η ίδια απάντηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Εφόσον μιλάμε για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και όχι για την Ο.Α., γιατί είναι τελείως άλλο πράγμα το ένα από το άλλο, γιατί για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές τους 22 μήνες ζωής της εκ των οποίων 18 επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, δεν έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια, μόλις διαπιστώσατε ότι πάει να δημιουργηθεί κάτι ανάλογο με την παλιά Ολυμπιακή που έχει όλοι ξέρουμε πόσα βάρη, δεν κάνατε συγκεκριμένες κινήσεις για να την αποτρέψετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν έχετε καλή πληροφόρηση. Εν πάση περιπτώσει, θα επαναλάβω αυτά που σας είπα και χθες και προχθές και τις προηγούμενες ημέρες σε αυτή την αίθουσα. Από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίστηκε αυτό το πρόβλημα. Αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και στη συνέχεια να υπάρξει δραστική ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία έγινε τον Οκτώβριο του 2004. Να προχωρήσει η νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Ο.Α. Άρα, η κυβέρνηση έδρασε πολύ γρήγορα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι εργαζόμενοι αμφισβητούν το στοιχείο που είπατε χθες και τις προηγούμενες ημέρες, ότι η Ολυμπιακή προσθέτει 1,5 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα στο Δημόσιο. Εσείς είστε σε θέση να δώσετε συγκεκριμένα στοιχεία ή πρόκειται για ένα πυροτέχνημα με το οποίο θέλετε να εκβιάσετε τη συναίνεση της κοινής γνώμης στις πολιτικές επιλογές που θα κάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρησιμοποιώ ποτέ πυροτεχνήματα. Δεν χρειάζεται κανείς να χρησιμοποιήσει πυροτεχνήματα, ιδιαίτερα στην υπόθεση της Ο.Α. Το αρμόδιο υπουργείο κατέχει όλα τα στοιχεία που σας ανέγνωσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν δώσατε όλα τα στοιχεία. Δώσατε ένα γενικό νούμερο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωστόσο, σύμφωνα με αυτά που μας λέτε σήμερα, μάλλον δεν διαφαίνεται καμία προοπτική ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Αντιθέτως, φαίνεται -ας το πούμε χοντρά- μια προσπάθεια πώλησής της με το μικρότερο δυνατό κόστος για την κυβέρνηση και με το ελάχιστο κόστος για την ίδια την εταιρεία. Μάλλον με το μηδενικό κόστος, τουλάχιστον της είσπραξης χρημάτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ομολογώ ότι δεν κατανοώ τη διαφορά που χρησιμοποιείτε στις φράσεις «ιδιωτικοποίηση» και «πώληση». Είναι το ίδιο και το αυτό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εννοώ την αποσπασματική πώληση κερδοφόρων κομματιών, χωρίς όμως την αντίστοιχη καταβολή χρημάτων από την πώληση αυτών των κομματιών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και πάλι δεν κατάλαβα την ερώτησή σας. Σας παραπέμπω στην αυριανή Διυπουργική, που θα κάνει την πρώτη αποτίμηση των γεγονότων μέχρι τώρα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Κοκκινούλης άφησε κάποιες αιχμές για τον Πρωθυπουργό και για τα όσα είχε πει στη ΔΕΘ. Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις δηλώσεις αυτές και τι προτίθεται να κάνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και πριν και είπα ότι δεν τις σχολιάζω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το βρετανικό Σχέδιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να διασφαλίζει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός της ΔΕΘ, ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο σύνδεσης. Η αντίδραση της κυβέρνησης ποια θα είναι σε αυτή την περίπτωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, είναι σε εξέλιξη μια σκληρή διαπραγμάτευση. Αυτή την ώρα διεξάγεται συζήτηση στο KOREPER. Από την πρώτη στιγμή, Ελλάδα και Κύπρος, σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ τους, προσπαθούν για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού στόχου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα μπορούσαν να προσπαθούν για το χειρότερο στόχο; Προφανώς τον καλύτερο, αλλά μήπως μπορείτε να μας πείτε κάτι πιο εξειδικευμένο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στο KOREPER και επειδή δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες συζητήσεις, δεν μπορώ να σας πω τώρα τίποτα περισσότερο.

ΤΡΙΓΚΑΣ: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την κυπριακή, με τη Λευκωσία, δεν υποβάλλατε άλλο σχέδιο σε παραβολή ή αντιπαράθεση με το βρετανικό για να συζητηθεί στο ΚΟREPER.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, θέσατε ερωτήματα για τη στρατηγική που έχει χαραχθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Πριν από περίπου ένα μήνα στην Αθήνα είχαν κάνει δηλώσεις ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Να ξαναγυρίσουμε στην Ολυμπιακή. Κύριε Εκπρόσωπε, ήσασταν στη Νέα Δημοκρατία. Ως κόμμα η Νέα Δημοκρατία έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της στην Ολυμπιακή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στο κόμμα για να σας απαντήσει.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόσφατα είδαμε τη λεγόμενη «μαύρη Βίβλο» του ΠΑΣΟΚ, με την οποία καταφέρεται κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, λοιπόν, η «Απογευματινή» αποκαλύπτει ένα κομματικό έγγραφο, με το οποίο οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν στελέχη και συγκεκριμένα του Συνασπισμού, διότι κατέλαβαν κάποια θέση. Δηλαδή, οι κομματικές διώξεις, όπως αποκαλύπτεται σύμφωνα με το έγγραφο, ήταν μια πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ήθελα το σχόλιό σας, σε σχέση πάντα με αυτό που καταγγέλλεται κατά της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω μια σειρά αποκαλύψεων που έκανε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, σε μια από τις τελευταίες προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Αυτό που μου αναφέρετε, έρχεται σε συνέχεια αυτών των αποκαλύψεων και δείχνει ποιοι πραγματικά χώριζαν τους Έλληνες σε ημέτερους και μη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 14 September 2005 - 13:05:13 UTC