Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-07-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, με αφορμή την επιλογή του Λονδίνου ως την οργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, απέστειλε την ακόλουθη συγχαρητήρια επιστολή στον Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας κ. Τόνι Μπλέρ: «Θα ήθελα να σας εκφράσω τα πιο ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την επιλογή του Λονδίνου ως την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Όπως έχω, ήδη, επισημάνει κατά τη διάρκεια της τελευταίας μας συνάντησης, η πρόκληση που έχει αναλάβει η χώρα σας είναι τεράστια. Παράλληλα, όμως, είναι μεγάλη τιμή και ανεκτίμητη ευκαιρία που θα αφήσει μια διαρκή κληρονομιά στην πόλη του Λονδίνου, αλλά και γενικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 2012 θα είναι ένα μοναδικό αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός. Είναι αυτονόητο ότι όλη η εμπειρία μας από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 είναι στη διάθεσή σας».

Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή 8 Ιουλίου, στις 9.30, με το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Απόστολο Σταύρου. Στις 10.30, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δ. Αβραμόπουλο και στις 12.30 με τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, κ. Γ. Ορφανό.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συλλυπητήρια επιστολή έστειλε ο Πρωθυπουργός στον κ. Μπλερ γι` αυτά που έχουν γίνει σήμερα; Υπάρχουν θύματα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, είναι σε εξέλιξη μια σειρά γεγονότων στο Λονδίνο. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει δηλώσεις, ούτε επίσημες τοποθετήσεις από βρετανικής πλευράς. Παρακολουθώ κι εγώ, όπως και εσείς, τις εξελίξεις αυτές από την τηλεόραση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, εάν η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να εκδώσει οδηγία για τους Ελληνες τουρίστες που θα επισκεφτούν τη Βρετανία αυτό το διάστημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αλλωστε, εξ όσων γνωρίζω, στην Ελλάδα δεν είναι συνήθης η έκδοση τέτοιων οδηγιών. Ορισμένες χώρες έχουν πάγια πρακτική την οποία και εφαρμόζουν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Από το briefing πληροφορούμαστε για θέματα οδηγιών. Γι` αυτό απευθύνθηκα σε σας γι` αυτό το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για οδηγίες που έχουν βγει στο παρελθόν σε βάρος της Ελλάδας κ.τ.λ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο είναι χρονικά πολύ μακριά. Συνεπώς, το θέμα δεν έχει καμία επικαιρότητα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Ακούμε τα τελευταία λεπτά ότι υπάρχουν και νεκροί στο Λονδίνο. Εχετε ενημέρωση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Εχουμε ενημέρωση εάν υπάρχουν Ελληνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Επειδή τα χαρακτηρίσατε μια σειρά γεγονότων, δεν είναι τραγικά τα γεγονότα αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οποιαδήποτε γεγονότα τα οποία, είτε προκαλούν αναστάτωση στο ρυθμό μιας πόλης, είτε προκαλούν θύματα, είτε συνδέονται με τυχαία περιστατικά ή όχι, δηλαδή με πράξεις βίας, είναι βεβαίως πολύ δυσάρεστα. Αλλά, αυτή τη στιγμή, δεν είμαι σε θέση, ως Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, να τοποθετηθώ σε κάτι για το οποίο μέχρι πριν από λίγα λεπτά δεν είχε τοποθετηθεί η κυβέρνηση της χώρας, όπου συνέβησαν αυτά τα γεγονότα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε κύριε Εκπρόσωπε «τυχαία περιστατικά».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα τυχαία περιστατικά ή όχι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γεγονότα ή τυχαία περιστατικά, λέτε. Γιατί δεν είναι τυχαίο περιστατικό αυτό. Αυτό είναι τρομοκρατική ενέργεια, οπωσδήποτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα προκαταλάβω, σε καμία περίπτωση, την τοποθέτηση των βρετανικών αρχών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός από το τρένο, τινάξανε και λεωφορεία. Δεν είναι μόνο το τρένο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Δεν πρόκειται εγώ να προκαταλάβω, σε καμία περίπτωση, την τοποθέτηση των βρετανικών αρχών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με την ελληνική πρεσβεία, έχετε επαφή; Τακτική; Για το αν υπάρχουν έλληνες, γι` αυτό σας ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι μέχρι τώρα -και εννοώ μέχρι προ ολίγου που ήρθα στην αίθουσα- δεν είχα τέτοια στοιχεία. Να είστε βέβαιοι, ότι οι ελληνικές αρχές στο Λονδίνο δείχνουν την ευαισθησία η οποία χρειάζεται. Είναι σε διαρκή επαφή με τις βρετανικές αρχές. Αλλά όπως γνωρίζετε, τα στοιχεία που μας έρχονται από το Λονδίνο, είναι ακόμη αρκετά συγκεχυμένα.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Εκτός από τη στάση της ΔΑΚΕ η οποία είναι δεδομένη και δημιουργεί αντιδράσεις στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών και του ωραρίου, υπάρχει και η σιωπή κάποιων Υπουργών. Παραδείγματος χάριν ο κ. Σουφλιάς έχει αποφύγει συστηματικά να τοποθετηθεί στο αν είναι υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών και δείχνει μάλλον μια σιωπή η οποία εκλαμβάνεται ότι είναι αντίθετος με τις κινήσεις της κυβέρνησης. Προβληματίζει την κυβέρνηση αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δίνετε μια εντελώς αυθαίρετη ερμηνεία. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά. Οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση έχουν τη στήριξη όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτή η ερμηνεία την οποία δίνετε είναι πολύ αυθαίρετη και δεν βλέπω να έχει καμία βάση.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Την τελευταία φορά που τοποθετήθηκε ο κ. Σιουφλιάς, όμως -όταν είχαν ξεκινήσει οι αλλαγές- είπε ότι αν έκανε δηλώσεις θα προκαλούσε «τσουνάμι».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Σουφλιάς στηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ας μην αδικούμε τον κ. Σουφλιά, σας παρακαλώ πάρα πολύ.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μιλώντας χθες στη ΝΕΤ ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί ικανοποιητικός μηχανισμός για το πετρέλαιο, η κυβέρνηση δεν θα κάνει την εξομοίωση των συντελεστών. Από την άλλη πλευρά ο κ. Σιούφας μας λέει ότι η εξομοίωση των συντελεστών φορολογίας στα καύσιμα, είναι μείζον διαρθρωτική αλλαγή. Τι ακριβώς ισχύει; Μπορείτε να μας το διευκρινίσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπα χθες εδώ σε αυτή την αίθουσα: Το θέμα μελετάται από τα δύο συναρμόδια Υπουργεία. Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιαστεί η συνολική λύση την οποία θα προτείνει η κυβέρνηση και έχει δύο στόχους: Την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα του λαθρεμπορίου, του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και την εξασφάλιση του γεγονότος ότι οι καταναλωτές δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση. Ας περιμένουμε, λοιπόν. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο. Το θέμα έχει εξαντληθεί με τις χθεσινές δηλώσεις των δύο Υπουργών, αλλά και όσα σας είπα στη χθεσινή πολιτική ενημέρωση.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Τα ΝΕΑ αποκαλύπτουν σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προσφυγή και παραπομπή της χώρας μας για το νόμο του `95 που προβλέπει την ονομαστικοποίηση των μετοχών των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Τι σκέφτεται να κάνει γι` αυτό η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρεστε σε ένα νόμο ο οποίος έχει ψηφιστεί το 1995 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Εάν και εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε έγγραφη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση θα μελετήσει το θέμα και θα τοποθετηθεί. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή απολύτως τίποτα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι Ελληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη, δουλεύουν τις πιο πολλές ώρες. Η κυβέρνηση με τα μέτρα που έχει για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ποιος είναι ο στόχος της; Να γίνουν οι σκλάβοι της Ευρώπης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χθες ξεκίνησε ο διάλογος. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί ανάμεσα στους εκπροσώπους της Πολιτείας και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Ας περιμένουμε να θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο διάλογος αυτός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άλλη ήταν η ερώτηση. Η ερώτηση ήταν ότι οι έλληνες εργαζόμενοι, δουλεύουν πιο πολύ από όλους τους άλλους εργαζόμενους στην Ευρώπη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κληθούν οι Ελληνες εργαζόμενοι να δουλέψουν περισσότερο απ` ότι δουλεύουν σήμερα. Να είστε σίγουρος γι` αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποίος είναι ο στόχος τότε των αλλαγών που θα κάνετε στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το λέει η ίδια η λέξη. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα μπω στις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 7 July 2005 - 13:05:11 UTC