Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-06-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης.

Με την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή, είχα την ευκαιρία να σας κάνω μια σύντομη αναφορά. Σύντομη θα είναι και η σημερινή αναφορά, με δεδομένο ότι οι ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν μόνο στο Εφετείο Αθηνών είναι 23.000, αλλά και με δεδομένο το γεγονός ότι έχει μετρηθεί, ως μέσος όρος, τα 7,5 χρόνια από την τέλεση του εγκλήματος έως την έκδοση απόφασης. Οι ρυθμίσεις που προωθεί ο νέος νόμος είναι ιδιαιτέρως σημαντικές. Μεταξύ άλλων:

Αποποινικοποιούνται οι ελαφρές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Παραγράφονται οι επιβληθείσες και μη εκτιθείσες ποινές φυλάκισης μέχρι έξι μηνών.

Απλοποιείται η έκδοση διαζυγίων.

Επεκτείνεται το ωράριο συνεδριάσεων των Δικαστηρίων κατά μία ώρα, έως τις 16.00.

Ορίζεται ανώτατο χρονικό όριο, μέσα στο οποίο πρέπει να προσδιορίζονται, προς εκδίκαση, οι αγωγές.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ένα σχόλιο θα κάνω μόνο: Αυτό με την απλοποίηση διαζυγίων, θα σας προσπορίσει ψήφους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πολλοί θα σας συμπαθήσουν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μήπως έχετε απάντηση σε εκείνο που σας ρώτησα για μια τηλεοπτική εκπομπή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ζητώ συγνώμη, δεν έχω απάντηση. Αμέσως μετά θα επικοινωνήσω και θα σας απαντήσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ είχε ζητήσει τη σύγκλιση των όρων απασχόλησης μεταξύ δημόσιο και ιδιωτικού τομέα, εννοείται προς το χειρότερο, απ` ό,τι φάνηκε από τη συμφωνία στον ΟΤΕ, αλλά αυτά είναι άλλη ιστορία. Ακριβώς το ίδιο ζήτησε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πλέον την ίδια φωνή με τον κ. Μητσοτάκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω ποτέ τις δηλώσεις του επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν σας προβληματίζει η τύχη που είχε ο κ. Μητσοτάκης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σήμερα, ο Υπουργός Οικονομίας από τη Βουλή εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει το Συνδικαλιστικό Κίνημα. Είπε, χαρακτηριστικά, ότι εγκαλούνται συνδικαλιστές σε πολιτικά γραφεία, προφανώς από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αν κατάλαβα σωστά, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση κ.τ.λ. Έχετε κάποια τέτοια στοιχεία ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκφοβήσει ή να χειραγωγήσει το Συνδικαλιστικό Κίνημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα επ` αυτού. Ό,τι είχε να πει ο Υπουργός Οικονομικών, το είπε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ενώ αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, οι επίσημες πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι οι Τούρκοι μεταφέρουν νέα οπλικά συστήματα στην κατεχόμενη περιοχή. Πώς αντιμετωπίζει αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση και πώς σκέφτεται να αντιδράσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ πρώτα από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση εξομοίωση, προσέγγιση του καθεστώτος που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα με αυτό που ισχύει στο Δημόσιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ερωτηθεί για το ίδιο θέμα με διαφορετικό τρόπο όλες αυτές τις ημέρες, με αφορμή την υπόθεση του ΟΤΕ. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό είναι γενικότερο. Είναι για τις εργασιακές σχέσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις έχει κάνει ανακοινώσεις ο κ. Παναγιωτόπουλος για τις συζητήσεις που έχει ως αρμόδιος υπουργός με συνδικαλιστικούς φορείς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μετά από 14 μήνες ραστώνης, η κυβέρνηση επιταχύνει. Είναι διαρθρωμένο σχέδιο αυτό ή απόψε αυτοσχεδιάζουμε, επειδή τα προβλήματα μας πήραν αμπάριζα, για να χρησιμοποιήσω την καθομιλουμένη και δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το διατυπώσατε και χθες το ερώτημα με διαφορετικό τρόπο. Δεν έχω να πω τίποτε περαιτέρω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Υπουργός Ναυτιλίας κατήγγειλε ότι υπάρχουν ακριβοπληρωμένοι λιμενεργάτες, 122.000 ευρώ νομίζω. Γιατί δεν τους δίνετε στη δημοσιότητα, να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν τέτοιους μισθούς; Δεν έχετε τα στοιχεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να απευθυνθείτε στον Υπουργό Ναυτιλίας, προκειμένου να σας δώσει τα στοιχεία που θέλετε. Δηλαδή, εννοείτε να δώσει στη δημοσιότητα λίστα με ονόματα;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι. Γιατί όχι; Δεν μπορεί, όμως, να γίνεται σπέκουλα χωρίς στοιχεία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης του κ. Σιδέρη, άσχετα με το ποιος είναι ο χαρακτηρισμός, υπάρχει ένα ερώτημα: Γιατί τώρα άνοιξαν όλα αυτά τα θέματα και όχι νωρίτερα, γιατί αυτή τη στιγμή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς απάντησα χθες και έχω απαντήσει και άλλες φορές παλαιότερα. Δεν δέχομαι, σε καμία περίπτωση -όπως δεν το δέχεται κανένας που γνωρίζει- αυτή την «απραξία». Άρα, λοιπόν, αρχής γενομένης από λάθος προσέγγιση, θα μου επιτρέψετε να μη δώσω περαιτέρω απάντηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γι` αυτό είπα, άσχετα με το χαρακτηρισμό, γιατί τώρα η κυβέρνηση ανοίγει ξαφνικά όλα αυτά τα θέματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύει ότι τώρα η κυβέρνηση άνοιξε ξαφνικά τα θέματα. Είναι πράγματα που έχουμε πει πολλές φορές όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση. Υπάρχουν στο πρόγραμμά μας διαρθρωτικές αλλαγές. Τα πράγματα γίνονται το ένα μετά το άλλο. Ούτε όλα μπορεί να ανοίξουν τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης της χώρας από μια νέα κυβέρνηση, ούτε βεβαίως τον τελευταίο χρόνο ή τον τελευταίο μήνα. Υπάρχουν πράγματα που γίνονται με τη σειρά.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επειδή ήρθα τώρα, μπορεί να έχει γίνει η ερώτηση. Σχετικά με τον κ. Μητσοτάκη, πώς σχολιάζετε πρώτον, ότι ο κ. Μητσοτάκης προτείνει να κατατεθεί και από τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βουλή ένας νόμος, ο οποίος λέει ότι οι εργασιακές σχέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα διέπονται από τους ίδιους όρους με τους λοιπούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 3 June 2005 - 13:05:12 UTC