Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-04-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 20 Απριλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Έως ότου σας διαβάσω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, θα σας διανεμηθεί από τους συνεργάτες μου ένα έγγραφο. Είναι ένα ενημερωτικό σημείωμα το οποίο παρελήφθη αργά χθες το βράδυ από τη μόνιμη αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλες, για το Βασικό Μέτοχο. Δεν είναι η επιστολή της Κομισιόν, αλλά ένα ενημερωτικό σημείωμα, για το οποίο θα σας πω ορισμένα πράγματα αμέσως μετά.

Ο Πρωθυπουργός απέστειλε σήμερα συγχαρητήρια επιστολή προς το νεοεκλεγέντα Πάπα Βενέδικτο. Με την επιστολή του, ο κ. Καραμανλής εύχεται η θητεία του νέου Ποντίφικα να είναι μακρά, ευδόκιμη και πλήρης προσπαθειών, εμπνεομένων από τα Χριστιανικά ιδανικά για την προώθηση της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Στο πλαίσιο των επαφών του με βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, διαδοχικά, με τους Μιχάλη Μπεκίρη, Γιώργο Παπαγεωργίου, Γιώργο Κασαπίδη, Αθανάσιο Δαβάκη και Χριστιάνα Καλογήρου.

Αύριο στις 09:30 θα συναντηθεί με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ρωσίας και νυν Πρόεδρο του Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Γεβγένι Πριμακόφ. Στις 10:30 θα έχει συνεργασία με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρίστο Φώλια και στις 13:30 θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Έβερτ.

Σε ό,τι αφορά το σημείωμα που σας διανεμήθηκε: Είναι ένα ενημερωτικό σημείωμα από τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν, κ. Graham Meadows. Από το ενημερωτικό αυτό σημείωμα- επαναλαμβάνω ότι δεν είναι απάντηση στην επιστολή που αναμένουμε- εξάγει κανείς τα εξής συμπεράσματα: Υπάρχει πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τους δύο νόμους για το βασικό μέτοχο, όπως συνηθίσαμε να τους ονομάζουμε. Υπογραμμίζεται το ενδεχόμενο να μη δοθούν επιδοτήσεις σε κοινοτικά έργα, τα οποία εμπίπτουν στους νόμους αυτούς.

Θέλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι το ζήτημα της συμβατότητας των ρυθμίσεων για το βασικό μέτοχο με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δεν είναι τωρινό. Όπως θα δείτε και στην επιστολή, έχει προκύψει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, οπότε και ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ελληνικών κυβερνήσεων. Θα ευχόμασταν αυτός ο διάλογος να είχε ενισχυθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν έγινε. Εμείς κάναμε τις προσπάθειες που έπρεπε να κάνουμε και συνεχίζουμε. Αναμένουμε την απάντηση της Κομισιόν. Στο πλαίσιο το οποίο σας δήλωσα και χθες, δηλαδή της εξεύρεσης ενός κοινού τόπου, η κυβέρνηση κινείται πάνω σε δύο δρόμους εθνικού συμφέροντος. Ο μεν πρώτος δρόμος είναι να υπερασπιστούμε το Σύνταγμά μας. Στο ενημερωτικό σημείωμα δεν γίνεται αναφορά στο Σύνταγμα, γίνεται αναφορά στους νόμους. Ο δεύτερος δρόμος είναι να υπερασπιστούμε τα κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται από την Κοινότητα προς τη χώρα μας για μεγάλα κοινοτικά έργα. Το εθνικό αυτό συμφέρον -όπως είπα και χθες- μπορεί αυτή τη στιγμή να βαδίζει σε δύο παράλληλους δρόμους. Ο στόχος είναι να εξευρεθεί ο κοινός τόπος, να συμβαδίζουν αυτοί οι δύο δρόμοι, κάποια στιγμή να τέμνονται αυτοί οι δύο δρόμοι. Σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει ο στρατηγικός στόχος, όπως χθες είχα την ευκαιρία να το επαναλάβω με κατηγορηματικό τόνο για πολλοστή φορά. Και θα το πω και σήμερα: Η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση, δεν εγκαταλείπει τον αγώνα για τη διαφάνεια. Η εξεύρεση κοινού τόπου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το ζητούμενο στη φάση που βρισκόμαστε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επισημαίνεται ο κίνδυνος να κοπούν κοινοτικά κονδύλια για τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απ` ό,τι μας είπατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επισημαίνεται το ενδεχόμενο να μη δοθούν κοινοτικές επιδοτήσεις για κοινοτικά έργα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό η κυβέρνηση; Σκέφτεται να λάβει κάποια μέτρα σε σχέση με το νόμο, δηλαδή αναστολή εφαρμογής, επιμήκυνση μεταβατικής περιόδου ή κάτι άλλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα και χθες, προσπαθούμε να βρούμε τον κοινό τόπο. Όπως θα δείτε και από το ενημερωτικό σημείωμα του κ. Meadows, υπάρχει μια προθεσμία έως τις 31 Μαΐου. Από εκείνη την προθεσμία και μετά θα αρχίσει να αναζητεί και το αρμόδιο τμήμα της Κομισιόν, αλλά και οι ελληνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, εάν υπάρχει οπουδήποτε εμπλοκή σε σχέση με αυτά που επισημαίνει ο κ. Meadows. Ελπίζουμε να έχει βρεθεί ο κοινός τόπος έως τις 31 Μαΐου. Εάν πάντως δεν έχει βρεθεί, το λιγότερο θα είναι να δοθεί μια μικρή παράταση στην έναρξη της ισχύος του νόμου. Θέλω να επισημάνω, για μια ακόμη φορά -και αυτό είναι κάποιο λάθος που αναφέρεται στο σημείωμα του κ. Meadows- ότι ο νόμος αυτός δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Οπως θυμάστε, οι μεταβατικές του διατάξεις έθεταν σε εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου, μετά την παρέλευση τετραμήνου από την ημέρα που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

ΒΛΑΧΟΣ: Γι` αυτό το ναυάγιο, δεν υπάρχουν ευθύνες; Ο Πρωθυπουργός δηλαδή δεν θα ζητήσεις ευθύνες από κυβερνητικά στελέχη γι` αυτό το ναυάγιο, στο οποίο βρισκόμαστε μπροστά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω επαναλάβει για πολλοστή φορά και θα σας το ξαναπώ: Εχετε κάθε δικαίωμα να σχολιάζετε, όπως εσείς κρίνετε. Είναι τελείως εκτός πραγματικότητας αυτό το οποίο λέτε. Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να κάνετε κάποιου είδους σχόλιο. Έχετε την ευκαιρία να το κάνετε στο Μέσο που εργάζεστε. Η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα. Η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στον αγώνα υπέρ της διαφάνειας. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτόν τον αγώνα και αυταπάτες να μην υπάρχουν σε κανέναν.

ΒΛΑΧΟΣ: Παραποιείτε την ερώτησή μου. Είναι προσωπικού θέματος. Εγώ δεν κάνω κανένα σχόλιο. Ρωτώ το εξής: υπάρχει ένα ναυάγιο σε μία διαδικασία την οποία ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση. Ήταν βασική πολιτική αρχή, η διαφάνεια. Κάποιοι Υπουργοί, λοιπόν, τον οδήγησαν σε λάθος δρόμο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει μια διαδικασία και εσείς να μας ανακοινώνετε ότι θα υπάρξει παράταση έναρξης ενός βασικού νόμου στον οποίο είχε ρίξει μεγάλο πολιτικό βάρος ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής. Και ρωτώ: ευθύνες Υπουργών, υπάρχουν γι` αυτό το ναυάγιο; Θα αποδοθούν από τον Πρωθυπουργό ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεδομένου ότι ο νόμος είχε υποστηριχθεί με απόλυτη βεβαιότητα, αναρωτιέται κανείς, από πού πήγαζε αυτή η βεβαιότητα; Δεν είχατε διερευνήσει αυτά τα προσκόμματα που υπάρχουν; Και δεν δείχνει αυτό προχειρότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα και προηγουμένως και όπως θα διαπιστώσετε, διαβάζοντας το ενημερωτικό σημείωμα που σας διένειμα προηγουμένως- άλλωστε είχαμε την ευκαιρία να το πούμε πολλές φορές αυτό και στη Βουλή και στο Ζάππειο, όταν παρουσιάσαμε το νόμο για το Βασικό Μέτοχο τον 3310 που ψηφίστηκε στη συνέχεια- υπήρχε μια διαδικασία εν εξελίξει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η μάχη αυτή εδίδετο από εμάς και δεν εδόθη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δώσαμε τη μάχη για να υπερασπιστούμε το Σύνταγμά μας. Συνεχίζουμε να τη δίνουμε, διότι δεν τελείωσε τίποτε. Δίνουμε τη μάχη για να υπερασπιστούμε αυτό που ζητά ο κάθε Έλληνας πολίτης, δηλαδή να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας, κανόνες καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής σε αυτόν τον τόπο. Άρα, λοιπόν, η απάντηση έχει δοθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, όπως επίσης και χθες, για μία ακόμη φορά.

ΧΙΩΤΗΣ: Απ` ότι κατάλαβα, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να δώσει μία μικρή παράταση στην έναρξη ισχύος του νόμου. Από τη στιγμή που είναι δεδομένη η απόφασή σας, όπως λέτε, και με δεδομένη την προθεσμία που θέτει η επιστολή, ήθελα να ρωτήσω πόση θα είναι αυτή η παράταση; Ολίγων εβδομάδων, ολίγων μηνών και πότε θα λάβετε την οριστική απόφαση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, έχουμε ως τις 31 Μαίου την ευκαιρία να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Περιμένουμε την απάντηση της Κομισιόν στις νομικές επισημάνσεις και τις πολιτικές επισημάνσεις μας που διατυπώθηκαν με επιστολή την οποία δώσαμε στη δημοσιότητα πριν από περίπου 15 ημέρες. Εχουμε, λοιπόν, το χρόνο να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις. Από την πορεία αυτών των διαβουλεύσεων θα κριθεί η απάντηση στο ερώτημα που θέσατε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είπατε πριν ότι το λιγότερο είναι να δοθεί παράταση. Το περισσότερο ποιο είναι κατά την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα, αναφερόμενος στο ερώτημα του κ. Τσιόδρα, ότι δεν θα είναι αυτό το μεγάλο πρόβλημα, γιατί ο βασικός στόχος παραμένει όπως τον περιέγραψα και αυτός ο βασικός στόχος θα υπηρετηθεί.

ΧΙΩΤΗΣ: Εκτός από την παράταση της έναρξης ισχύος του νόμου, η κυβέρνηση με βάση αυτά τα δεδομένα, δηλαδή τις θέσεις που εκφράζει σ` αυτή την επιστολή, συζητά πλέον και το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση τις διαφωνίες μας, τις διαφορές μας. Όταν καταλήξουμε, θα ανακοινωθεί ποια θα είναι αυτή η κατάληξη. Δεν είμαι σε θέση από τώρα να σας πω οτιδήποτε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κάποιες διαφωνίες με προσεγγίσεις που γίνονται και στον 3310 και στον 3021 και στο Σύνταγμά μας. Εχουμε πει σαφώς ότι το Σύνταγμά μας δεν αλλάζει. Αυτό είναι το Σύνταγμά μας. @Η εν πάση περιπτώσει δεν αλλάζει με πολιτική απόφαση καμιάς κυβέρνησης. Γίνεται με διαδικασίες, σε βάθος χρόνου, αλλά δεν τίθεται καν το θέμα αυτό. Εχουμε πει ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το Σύνταγμά μας. Εχουμε πει ότι η σημερινή κυβέρνηση υπερασπίζεται το Σύνταγμα πολύ περισσότερο απ` ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία ήταν εκείνη που το εισηγήθηκε στη Βουλή. Και επαναλαμβάνω ότι ο Ν.3021 του ΠΑΣΟΚ για το βασικό μέτοχο και ο Ν.3310 εμπίπτουν, ουσιαστικά, στα όσα έχουμε κατά καιρούς πει. Ότι δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ενωση διαφωνεί εν συνόλω. Το βλέπετε και στο σημερινό ενημερωτικό σημείωμα του κ. Μeadows. Διαβάστε την τελευταία παράγραφο για να δείτε ότι αναφέρεται στον Ν.3021.

ΧΙΩΤΗΣ: Συγγνώμη που επιμένω. Όπως και εσείς είπατε, η επιστολή δεν αναφέρεται στο Σύνταγμα, προφανώς διότι αναγνωρίζει ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρω αυτό. Απλώς επεσήμανα ότι δεν αναφέρεται στο Σύνταγμα. Δεν ξέρω αν θα αναφέρεται στο Σύνταγμα η επιστολή - απάντηση της Κομισιόν. Το ενημερωτικό σημείωμα του κ. Meadows δεν αναφέρεται. Ωστόσο, η Κομισιόν σε όλες τις επιστολές που έστειλε μέχρι τώρα -είτε στην προηγούμενη κυβέρνηση, είτε στη σημερινή κυβέρνηση- έκανε σαφή αναφορά στο νόμο του ΠΑΣΟΚ και στο Σύνταγμα.

ΧΙΩΤΗΣ: @Αρα, το πεδίο της διαπραγμάτευσης είναι πλέον δύο εκτελεστικοί νόμοι του Συντάγματος. Και επειδή εσείς έχετε πλέον την ευθύνη, εννοώ η κυβέρνηση, είναι λογικό το ερώτημα αν πέραν της αναστολής της ισχύος που είναι ένα πρώτο βήμα, προφανώς θα πρέπει να προχωρήσετε και στο επόμενο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, η προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου δεν σημαίνει ότι κατατίθενται απόψεις από τη μία και από την άλλη πλευρά και προσπαθούμε να βρούμε τον κοινό τόπο, δηλαδή πού συναντώμεθα με την Κομισιόν; Αυτό γίνεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού η Κομισιόν δεν δέχεται το Σύνταγμά μας, γιατί η κυβέρνηση προχώρησε γρήγορα στο να δεχθεί να ψηφίσει το Ευρωσύνταγμα; Γιατί δεν το «κράταγε» για λίγο αργότερα ως μέσο διαπραγμάτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν, επισημαίνει τις αντιρρήσεις της επί ενός άρθρου του δικού μας Συντάγματος. Εμείς οφείλουμε να υπερασπιστούμε το Σύνταγμά μας. Δεν είναι εκδικητικές διαδικασίες @αν μου επιτρέπετε την έκφραση- οι οποίες κινούνται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν πιστεύουμε ότι ισχύει από την πλευρά της Κομισιόν για κανένα λόγο, άρα δεν μπορεί να ισχύσει και από την πλευρά ενός κράτους-μέλους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς το δέχονταν τόσα χρόνια και τώρα δεν το δέχονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι διαδικασίες συναίνεσης. Μέσα από τη συναίνεση προχωρούν τα πράγματα στην Κοινότητα από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν πρόλαβα να διαβάσω ολόκληρη την επιστολή Meadows. Διαβάζω ένα απόσπασμά της εδώ, το οποίο νομίζω ότι χρήζει κάποιας διευκρίνισης. «Δηλώσεις πληρωμών που θα υποβληθούν εφεξής, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν πιστοποιητικό των αρμόδιων ελληνικών Αρχών, ότι πράγματι δεν δηλώνονται οι δαπάνες σχετικά με συμβάσεις, οι οποίες έχουν επηρεαστεί ή επηρεάζονται από το νόμο αυτό του 2005. Οι συμβάσεις αυτές, καθώς και τα ποσά που έχουν αναφερθεί@».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην κουράζεστε να μου διαβάσετε ένα απόσπασμα. Αναγνώστε όλη την επιστολή και θα βρείτε σίγουρα απαντήσεις στα ερωτήματά σας, είτε από εμένα, είτε από κάποιον τεχνοκράτη, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει πάνω στα θέματα τα οποία επισημαίνει. Το πνεύμα, πάντως, το νόημα αυτού του ενημερωτικού σημειώματος είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως και η πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι αυτή που έκανα ήδη στην αρχή της ενημέρωσης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η ερώτηση είναι εάν έχει αρχίσει από τώρα η διαδικασία. Αφού θέτει μέσα το «31η Μαίου»και μετά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό σας λέω, μη διαβάζετε μόνο ένα απόσπασμα, διαβάστε ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μιλήσατε για τεχνοκράτη πριν από λίγο. Με αυτό μου δίνετε την ευκαιρία να ρωτήσω το εξής: Ενας από τους τεχνοκράτες της κυβέρνησης, ο κ. Παυλόπουλος, είχε ξεκινήσει αυτή την ιστορία λέγοντας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος είναι πολιτικό πρόσωπο, είναι υπουργός. Δεν υποτιμώ την έννοια «τεχνοκράτης», αλλά υπερισχύει ο όρος «πολιτικό πρόσωπο» από τον όρο «τεχνοκράτης».

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και εσείς χθες αναγνωρίσατε τις ικανότητές του και γι` αυτό θέλω να ρωτήσω επ` αυτών. Δηλαδή, για τις ικανότητές του στο Δημόσιο Δίκαιο και το Συνταγματικό Δίκαιο. Ο κ. Παυλόπουλος είχε πει, λοιπόν, στο Ζάππειο ότι το εθνικό Δίκαιο υπερτερεί του κοινοτικού Δικαίου. Μάλιστα, χθες, σε μία ραδιοφωνική του συνέντευξη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ` αυτού και να ρωτήσω αν αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης και στις δύο δηλώσεις στις οποίες έχει δείξει μία χαρακτηριστική επιμονή ο κ. Παυλόπουλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα, η χώρα θα εξαντλήσει σε πρώτη φάση τα περιθώρια που υπάρχουν, ώστε να βρεθεί ο κοινός τόπος. Αυτό είναι κάτι που έχει ήδη ανακοινωθεί. Από εκεί και πέρα, αν κριθεί ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν και άλλα μέσα, βεβαίως θα χρησιμοποιηθούν. Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα ή η μόνη χώρα που μπορεί να έχει έρθει σε αντιπαράθεση με την Κομισιόν για πολλά θέματα. Κάποιες από τις αντιπαραθέσεις αυτές λύνονται σε επίπεδο τεχνοκρατών, κάποιες πηγαίνουν σε ένα υψηλότερο επίπεδο πολιτικών προσώπων, κάποιες συνεχίζουν σε επίπεδο Ευρωδικαστηρίου. Εχουμε πολλά παραδείγματα που χώρες έφτασαν στο πρώτο ή στο δεύτερο ή στο τρίτο ή δεν ξέρω σε πόσα άλλα επίπεδα. @Αρα, λοιπόν, κανένα ενδεχόμενο δεν πρέπει να αποκλειστεί.

ΤΡΙΚΑΣ: Λέτε ότι «κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί». Η διαδικασία που περιγράψατε, όμως, είναι αρκετά χρονοβόρα. Το να λυθεί το θέμα, δηλαδή, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εφόσον το κρίνει η ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να φτάσει η υπεράσπιση του Συντάγματος μέχρις αυτού του σημείου, ήδη όμως έχετε την απειλή για τα κοινοτικά κονδύλια. Μπορεί η χώρα να περιμένει όλο αυτό το διάστημα; Μήπως απλώς χρησιμοποιείτε φραστικά, λοιπόν, το θέμα του Ευρωδικαστηρίου, ενώ στην ουσία δεν τίθεται εκ των πραγμάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ήδη απαντήσει. Σας έχω πει ποια είναι η διαδικασία, σας έχω πει την πολιτική προσέγγιση του θέματος και σας έχω πει τι προτιθέμεθα να κάνουμε.

ΤΡΙΚΑΣ: Είπατε ότι δεν αποκλείεται και αυτό το μέσο να χρησιμοποιηθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Μίλησα για την προσπάθεια να εξευρεθεί ο κοινός τόπος και τις διαδικασίες που ακολουθούνται ήδη όλο αυτό το διάστημα, διαδικασίες που θα συνεχίσουν και μετά την αποστολή της επιστολής από την Κομισιόν. Εσείς, δηλαδή, αν έχετε να διεκδικήσετε κάτι, αποκλείετε όλα τα μέσα τα οποία σας προσφέρονται για να το διεκδικήσετε, εάν δεν το επιτύχετε σε πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βαθμό; Σας είπα και πάλι ότι η μάχη είναι μία μάχη διαρκής. Με ρωτούσαν κάποιοι σε αυτή την αίθουσα, εάν με το νομοσχέδιο καταπολεμήθηκε η διαπλοκή. Και απάντησα ότι εάν δεν δίνει κανείς διαρκώς τις μάχες, δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει τον πόλεμο. Το ίδιο ισχύει και στο ερώτημα που θέτετε. Είναι μία διαρκής μάχη, μία διαρκής προσπάθεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Στο πνεύμα της επιστολής, απ` ότι διαβάζω, ήταν, με δικά του λόγια, και οι επισημάνσεις του κ. Σουφλιά προς την κυβέρνηση. Τότε κανείς δεν είχε χτυπήσει καμπανάκι με αυτά που έλεγε ο κ. Σουφλιάς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να κάνετε πιο συγκεκριμένη την ερώτηση; Τι ακριβώς εννοείτε, γιατί δεν το κατανοώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς είχε επισημάνει στους υπουργούς @σε εσάς δηλαδή- ότι υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι για τη χώρα. Δηλαδή να χαθούν κονδύλια, να μην προχωρήσουν τα μεγάλα έργα, όπως είπε και χθες. Τότε, λοιπόν, κανείς από την κυβέρνηση δεν είχε λάβει υπόψη του τις επισημάνσεις του κ. Σουφλιά και γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς @και καλά κάνετε και με ρωτάτε- είχε την ευκαιρία χθες να μιλήσει λεπτομερέστατα για το πώς προχωρούσαν τα μεγάλα έργα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και πώς προχωρούν τώρα. Είπε, μάλιστα, πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για την πολιτική που ακολουθήθηκε στον τομέα των έργων από την προηγούμενη κυβέρνηση και έδωσε στοιχεία για την πολιτική που ακολουθείται από τη σημερινή κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι ένας από τους πρώτους νόμους που ήρθαν να αντικαταστήσουν ένα φαύλο καθεστώς, το οποίο εξυπηρετούσε τη διαπλοκή, ήταν ο νόμος με τον οποίο καταργήθηκε ο μαθηματικός τύπος. Ο μαθηματικός τύπος είχε οδηγήσει υποθέσεις στο δικαστήριο και σε πλήρη ανενέργεια όλο το σύστημα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κ. Σουφλιάς έδωσε, μάλιστα, και ένα σχετικό πίνακα που αποδεικνύει αυτά τα οποία λέω. Τώρα, τα έργα προχωρούν με αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία που άλλαξε το μαθηματικό τύπο, με τριπλάσια ταχύτητα απ` ότι προηγουμένως. Και μάλιστα είναι και τριπλάσια τα ποσά τα οποία διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση στα χρονικά διαστήματα -κατ` αναλογίαν πάντα- όπου είναι στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Σε ότι αφορά τις επισημάνσεις που κάνατε στην αρχή, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Η υπόθεση του βασικού μετόχου ως νομοσχεδίου, συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις που είχαν γίνει αμέσως μετά τη συνεδρίαση απ` όλους τους υπουργούς.

ΚΟΥΙΝ: Μήπως ξέρετε για το ύψος των κονδυλίων για τα οποία συζητάμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν διαβάσετε την επιστολή, θα καταλάβετε ότι δεν έχει να κάνει με κάτι το οποίο ξεκινά από το παρελθόν, εξαιρέσει του Ν.3021 και αν προσφύγει κάποιος με τον Ν. 3021 για έργο το οποίο εδόθη στο παρελθόν και χάθηκε στο παρελθόν εξαιτίας του Ν.3021. Αλλωστε, ο Ν.3021 είναι ο εν ισχύ νόμος. Δεν ισχύει ακόμη ο Ν.3310. Αν λοιπόν, όπως λέει η τελευταία παράγραφος, υπάρξει κάποια προσφυγή για τον Ν.3021, τότε θα κριθεί από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν για την εφαρμογή αυτού του νόμου που είχε ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ, τι είδους κονδύλια είχαν δοθεί, πόσα κονδύλια είχαν δοθεί και αν θα πρέπει κάποια απ` αυτά τα κονδύλια αν είχαν δοθεί, κακώς να είχαν δοθεί. Σε ότι αφορά το μέλλον: Πρώτον ο Ν.3310 δεν είναι ακόμη σε ισχύ, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για συνέπειες του Ν.3310, και εδώ έχει να κάνει με το λάθος που σας έλεγα προηγουμένως, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Meadows. Και δεύτερον, μιλά για έργα από εδώ και πέρα, άρα έργα που δεν έχουν αρχίσει, με το Ν.3310. Όταν αρχίσουν και εφόσον δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για ποσά ανάλογα με το κάθε έργο. Όμως, θέλω να επισημάνω, για να μη γίνει κάποια παρανόηση, αυτό που έχω ήδη πει πολλές φορές και σήμερα και χθες: Δεν προτιθέμεθα να χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια που πηγαίνουν σε μεγάλα έργα στην Ελλάδα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Παίρνω την τελευταία σας φράση, κύριε Εκπρόσωπε. Λέτε ότι «δεν προτιθέμεθα να χάσουμε κανένα κονδύλι». Και επειδή είπατε ότι δεν αναφέρεται στο παρελθόν αυτό το ενημερωτικό σημείωμα, υπάρχει ένα σημείο το οποίο αναφέρεται στο παρελθόν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη που σας διακόπτω και διορθώνω, δεν το συνηθίζω: Είπα ότι ο 3310 δεν αναφέρεται στο παρελθόν γιατί τίθεται εν ισχύ μετά τον Ιούνιο, ενώ ο 3021 αναφέρεται στο παρελθόν και έκανα ολόκληρη ανάλυση για έργα που έχουν δοθεί με τον 3021.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Συμφωνώ. Άρα, επειδή λέτε ότι δεν κινδυνεύουν τα παρελθοντικά@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε αυτό είπα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Ωραία. Το δέχομαι. Λέει το εξής αυτή η επιστολή: «Αν οι ελληνικές αρχές δεν συμμορφωθούν με την απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την εν θέματι διαδικασία, η Επιτροπή θα εξετάσει αν πρέπει να ξεκινήσει διαδικασίες για δημοσιονομικές αναδιαρθρώσεις». Αυτό σημαίνει ότι εδώ πέρα τίθεται υπό επανεξέταση το συνολικό πλαίσιο των έργων του Ταμείου Συνοχής -αν καταλαβαίνω το πνεύμα της επιστολής- αν επηρεάζονται από τον 3021 και αν επηρεάζονται από τον 3310.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνον εφόσον επηρεάζονται από τον 3021 ο οποίος είναι ο εν ισχύ νόμος. Ο 3310 δεν ισχύει ακόμα. Άρα εάν η επιτροπή βρει προβλήματα από τον 3021 -το νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- τότε θα έρθει να μας πει ότι πρέπει να γίνει εκείνο, το άλλο, το τρίτο. Λέω όμως, για να προλάβω και την ερώτησή σας, ότι έχουμε περιθώριο έως τις 31 Μαΐου, να βρούμε τον κοινό τόπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Επισημαίνω κάτι άλλο. Απ` ότι βλέπω το πνεύμα της Επιτροπής εδώ, αν η κυβέρνηση τραβήξει αυτή την υπόθεση σε μάκρος και συνεχίσει αυτή την αντιπαράθεση, κινδυνεύει το συνολικό πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων. Είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να κάνει κάτι τέτοιο ή θα πάρει πίσω όλη αυτή την ιστορία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη στο ερώτημα αυτό.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η επιστολή στην προτελευταία παράγραφο λέει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δέχομαι τα ερωτήματα με βάση την επιστολή. Σας τη διένειμα άλλωστε για να έχετε την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις πάνω σε αυτήν. Ωστόσο, θα ήθελα να μείνουμε στο γενικό πνεύμα της γιατί μπορεί να τεθούν ερωτήματα για λεπτομέρειες κανονισμών ή κανόνων τα οποία δεν θα λάβουν απάντηση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Όχι, δεν είναι τεχνικής φύσεως το ερώτημά μου, πολιτικό είναι. Λέει λοιπόν, αφού αναφέρει βάσει ποιου άρθρου του κανονισμού και της απόφασης του Συμβουλίου κλπ. για τα μεγάλα έργα, ότι «Δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει μεγάλα έργα υποδομών εάν οι συμβάσεις για την υλοποίηση των έργων αυτών έχουν επηρεαστεί ή επηρεάζονται από το νόμο 3310 του 2005». Θέλω να ρωτήσω εάν η εκτίμησή σας είναι ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι ο νόμος παράγει ήδη αποτελέσματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη έδωσα απάντηση και φοβάμαι ότι ανακυκλώνουμε τη συζήτηση. Είπα ότι υπάρχει ένα λάθος στα όσα αναφέρει στο ενημερωτικό του σημείωμα ο κ. Meadows μιλώντας για νόμο που αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται. Δεν εφαρμόζεται ο νόμος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τον απλούστατο λόγο που ετέθη στην τελευταία του διάταξη, τη μεταβατική διάταξη χρόνου. Δηλαδή, η εφαρμογή -έλεγε η διάταξη εκείνη- του παρόντος νόμου θα αρχίσει τέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δηλαδή από τις 14 Ιουνίου και μετά. Αυτή τη στιγμή το μόνο ζήτημα που εγείρεται είναι σε ότι αφορά το νόμο 3021 του ΠΑΣΟΚ. Αν δηλαδή κάποιοι προσφύγουν να πουν για το ότι υπήρξαν απώλειες χρημάτων ή απώλειες δικού του συμφέροντος γιατί εφαρμοζόταν έως τώρα αυτός ο νόμος, εμείς λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν χειρίστηκε αυτή την υπόθεση καλώς στο παρελθόν. Δηλαδή, δεν πήγε στην Επιτροπή, να λύσει τα όποια προβλήματα είχε με το δικό του νόμο, ενώ αντιθέτως εμείς που έχουμε φέρει ένα νόμο με τον οποίο σε κάποια σημεία διαφωνεί η Κομισιόν, είμαστε σε διάλογο μαζί της. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έρθει καμία Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν και να πει «κόβω κονδύλια από την Ελλάδα εξαιτίας του Βασικού Μετόχου που έφερε η Νέα Δημοκρατία». Διότι είμαστε σε διάλογο γι` αυτό το νόμο, διότι αυτός ο νόμος δεν έχει αρχίσει να ισχύει ακόμα και διότι σας δήλωσα προηγουμένως την πρόθεση να βρούμε τον κοινό τόπο πάση θυσία. Ό,τι δηλαδή και να συμβεί, εμείς θα βρούμε τον κοινό τόπο σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα, προκειμένου να διαφυλαχθεί το εθνικό συμφέρον που υπαγορεύει ότι δεν θα χάσουμε χρήματα από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εγώ άλλο σας ρώτησα. Σας ρώτησα εάν η Επιτροπή. Κατ` αρχήν εσείς εκτιμάτε ότι ο κύριος@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτάτε να σας πω μια κρίση την οποία ενδεχομένως κάνει η Επιτροπή. Κατ` αρχάς ερωτάτε αναρμόδιο. Πρέπει να απευθυνθείτε στην Επιτροπή.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Όχι. Είναι πολιτικό το θέμα. Σας ρωτώ το εξής: Ο κ. Meadows που το υπογράφει, θεωρείτε ότι αγνοεί πως ο συγκεκριμένος νόμος δεν είναι εν ισχύ; Με βάση το συγκεκριμένο κείμενο βγαίνει ότι εκτιμά πως ο νόμος αυτός παράγει αποτελέσματα έστω και αν βρίσκεται στη μεταβατική του περίοδο. Είναι κρίσιμο αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ένας νόμος ο οποίος δεν έχει αρχίσει ακόμη να εφαρμόζεται, δεν παράγει αποτελέσματα. Ακόμη και αν κάποιος μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο, θα πρέπει να το πει στην Επιτροπή και η Επιτροπή να έρθει επ` αυτού να μιλήσει. Ωστόσο ο νόμος δεν βρίσκεται ακόμα σε εφαρμογή. Πώς παράγει αποτελέσματα τον Απρίλιο, ένας νόμος που θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιούνιο;

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ξεφεύγει από τον κ. Meadows το γεγονός ότι δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος; Δηλαδή είστε σε διάλογο για όλα αυτά τα πολλά και σοβαρά και διαφεύγει της προσοχής της Κομισιόν ότι αυτός ο νόμος δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ και δεν είναι ο δικός μου ρόλος να δώσω εξήγηση. Είναι αλήθεια ότι γίνεται συζήτηση με άλλη Γενική Διεύθυνση. Η Γενική Διεύθυνση στην οποία είναι υπεύθυνος ο κ. Meadows αναφέρεται στα δημόσια έργα και ενδεχομένως υπάρχει κάποιου είδους λανθασμένη πληροφόρηση μεταξύ της μίας και της άλλης διευθύνσεως. Ωστόσο η αλήθεια είναι αυτή που σας είπα και την γνωρίζετε όλοι. Τη γνωρίζετε από τις μεταβατικές διατάξεις και την ψήφιση του νόμου στη Βουλή.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έστω ότι εγώ έχω 4,99% σε μια επιχείρηση, με βάση τον προηγούμενο νόμο. Ψηφίζεται λοιπόν ο συγκεκριμένος νόμος και μέχρι τις 14 Ιουνίου, εγώ πρέπει να κατεβάσω το ποσοστό μου κάτω από 1%. Αν λοιπόν εγώ δεν περιμένω την 14η Ιουνίου, αλλά πάω στις 15 Απριλίου και κατεβάσω το ποσοστό μου στο 1%, αυτό δεν σημαίνει ότι ο νόμος είναι σε ισχύ; Είναι παράτυπο αν το κάνω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς εσείς μπορείτε να αγοράζετε και να πουλάτε ανάλογα με τα χρήματα που έχετε και ραδιόφωνα και τηλεοράσεις σε ποσοστά που επιτρέπουν οι νόμοι. Άρα λοιπόν δεν μπορώ να σας απαντήσω αν γίνεται αυτό με νόμιμο ή παράνομο τρόπο γιατί εγώ δεν είμαι δικηγόρος και δεν είναι και αυτός ο ρόλος μου.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Άρα λοιπόν, θέλω να πω, ότι ο νόμος είναι σε ισχύ και παράγει αποτελέσματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο νόμος αρχίζει να εφαρμόζεται από τις 14 Ιουνίου και αυτό είναι σαφές.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Ακόμη και αν υπάρξει παράταση έναρξης ισχύος ή αναστολή έναρξης ισχύος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα αυτά που λέτε. Δεν μιλά κανείς για αναστολή. Είπα προηγουμένως ότι αν χρειαστεί να μεταθέσουμε για λίγο χρονικό διάστημα την έναρξη της ισχύος του νόμου -ενός νόμου που ακόμη δεν ισχύει, όπως σας είπα- αυτό θα είναι το λιγότερο. Μπορεί να χρειαστεί, μπορεί και όχι. Θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη με την Κομισιόν. Αν δηλαδή η απάντηση της Κομισιόν έρθει αύριο, μεθαύριο ή τις επόμενες λίγες ημέρες και βρούμε ότι στην απάντηση αυτή έχουμε σημεία κοινού τόπου, κάνουμε μια συζήτηση μαζί τους και ως το τέλος ή ως τις 15-20 Μαΐου έχουμε καταλήξει, τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει αυτό που σας λέω. Όλα εξαρτώνται λοιπόν από την κατάληξη της συζήτησης που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή με την Κομισιόν.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Δεν είναι σε ισχύ ο προηγούμενος νόμος για τον οποίο έχουν προβληθεί ενστάσεις -και πάλι- και αντίστοιχες απειλές για περικοπή κονδυλίων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω, επισήμως τουλάχιστον, να έχουν υποβληθεί ενστάσεις στην Κομισιόν για τον 3310. Δεν έχουν περιέλθει εις γνώση μου. Δεν γνωρίζω αν έχουν υποβληθεί για τον 3021. Ό,τι λέει η επιστολή πάντως είναι σαφές. Ο 3310 αρχίζει να εφαρμόζεται από ένα χρονικό διάστημα και μετά. Αν υποβληθούν ενστάσεις, λέει η τελευταία παράγραφος, για τον 3021. Εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι εμείς δίνουμε τη μάχη. Παλεύουμε να μη χαθούν χρήματα. Και το κάνουμε ασχέτως του αν είναι νόμος που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, ασχέτως του αν το ΠΑΣΟΚ είχε ολιγωρήσει να υπερασπιστεί το δικό του νόμο και το Σύνταγμα φυσικά -εδώ και πάρα πολύ καιρό όπως θα όφειλέ να κάνει- στην Κομισιόν.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Μια διευκρινιστική ερώτηση: Τα πιστοποιητικά διαφάνειας που δίνονται αυτή τη στιγμή από το ΕΣΡ δίνονται βάσει του νόμου του ΠΑΣΟΚ ή βάσει του 3310;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βάσει του 3021, του νόμου του ΠΑΣΟΚ. Μα εδώ -και μου δίνετε την ευκαιρία, όταν εσείς που είστε δημοσιογράφοι και ασχολείστε καθημερινώς, καλώς κάνετε και υποβάλετε ερωτήσεις και όσο μπορώ απαντώ με μεγαλύτερη σαφήνεια- υπάρχει μία εμπλοκή μάλλον από εκπεμπόμενα ρεπορτάζ (και δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα ρεπορτάζ εφημερίδων τηλεοράσεων και ραδιοφώνων) ότι έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ο 3310 και τι μεγάλη καταστροφή που συνέβη. Ό,τι αποτελέσματα έχουμε μέχρι στιγμής, τα έχουμε εξαιτίας του νόμου που εφαρμόζεται εδώ και λίγα χρόνια.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας ακούω συνέχεια να λέτε για την κυβέρνηση που επιμένει στη διαφάνεια. Είστε κυβέρνηση έναν χρόνο και κάτι. Η διαφάνεια λοιπόν είναι στο χέρι σας. Μπορείτε λοιπόν να κάνετε ένα διαγωνισμό με διαφανή τρόπο και να προχωρήσει η διαδικασία. Γιατί λοιπόν, δημιουργείτε κινδύνους για τη χώρα να χαθούν κοινοτικά κονδύλια, να μη χρηματοδοτηθούν έργα, να καθυστερήσουν σημαντικά έργα μέσα από αυτή τη διαδικασία, ενώ είναι στο χέρι σας να κάνετε ένα διαγωνισμό με διαφανή τρόπο, να προχωρήσει, να δοθεί το έργο, να προστατευθούν τα χρήματα του ελληνικού λαού; Μήπως τελικά πίσω από αυτή την ιστορία κρύβεται κάτι άλλο που δεν μας το λέτε και δεν θέλετε να μας το πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως διατυπώσατε την ερώτησή σας, θα σας παρακαλούσα να τη διατυπώσετε σε κάποιον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Επιμένοντας μάλιστα στο σημείο, το οποίο βρήκα αρκετά χαρακτηριστικό, «γιατί δημιουργείτε κινδύνους για τη χώρα να χαθούν κονδύλια». Αν το πιστεύετε, παρακαλώ ρωτήστε κάποιον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να σας απαντήσει. Αυτή η κυβέρνηση μόνο κινδύνους για τη χώρα δεν δημιούργησε.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς το είπατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρω πολύ καλά τι λέω, γνωρίζω καλά ελληνικά για να μπορώ να διατυπώνω τις έννοιες όπως ακριβώς τις πιστεύει η κυβέρνηση. Όχι όπως θα ήθελαν κάποιοι. Παρακαλώ πολύ προσέξτε τις έννοιες όπως διατυπώνονται, πριν προβείτε σε σχόλια ή σε ερωτήσεις οι οποίες μάλλον εσάς βγάζουν εκτός της πραγματικότητας και όχι την κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα εσείς είπατε ότι θα υπερασπιστείτε τα κοινοτικά κονδύλια. Δεν το είπα εγώ. Υπερασπίζεστε κάτι το οποίο δεν το έχουμε και δεν κινδυνεύει να χαθεί; Τι κυνηγάμε; Ανεμόμυλους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χρησιμοποίησα φράσεις τις οποίες θυμάστε. Παρακαλώ πολύ να τις επαναλαμβάνετε με σαφήνεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Έτσι είπατε: «Θα υπερασπιστούμε το Σύνταγμα» και «θα υπερασπιστούμε τα κοινοτικά κονδύλια».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ας μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσάς επαναλαμβάνω. Δεν επαναλαμβάνω εγώ τίποτα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα προηγουμένως «εάν τεθεί το ενδεχόμενο να μη δοθούν επιδοτήσεις σε κοινοτικά έργα» ήταν η φρασεολογία που χρησιμοποίησα από την αρχή. Σας λέω ότι αυτή η κυβέρνηση προβλέπει από τώρα τις διαδικασίες που χρειάζονται ώστε να μην βρει αυτό το ενδεχόμενο, θετική απάντηση. Αυτό είναι σαφές. Άρα λοιπόν, από πού ως που η ερώτηση «δημιουργείτε κινδύνους»;Τη δημοσιογραφία την άσκησα 20 χρόνια. Δύσκολες ερωτήσεις γνωρίζω κι εγώ να κάνω και χαίρομαι όταν τις ακούω. Εσείς κάνετε τη δουλειά σας και ξέρετε πώς να την κάνετε καλύτερα. Παρακαλώ όμως οι ερωτήσεις αυτές να εμπεριέχουν τα νοήματα όπως τα διατυπώνω και να μη τα διαστρεβλώνετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Σε ότι αφορά το προσωπικό θέμα που θέσατε σε μένα, τις ίδιες σκληρές ερωτήσεις έκανα και επί ΠΑΣΟΚ, τις ίδιες κάνω και τώρα. Άλλοι έλεγαν άλλα επί ΠΑΣΟΚ και άλλα λένε τώρα. Μη με καλέσετε να εξηγήσω τι εννοώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι θέλετε, είστε ελεύθερος να το πείτε. Άλλωστε κανείς δεν θα σας απαγορεύσει την ελευθερία του λόγου σε αυτή την αίθουσα και σε αυτή τη χώρα. Όμως, η ελευθερία του λόγου, ξέρετε, δεν απέχει πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα με τον χρήστη του λόγου, από την ασυδοσία. Είναι ελευθερία λόγου να διατυπώνει κανείς όποιο ερώτημα, όποια κρίση θέλει. Είναι όμως ασυδοσία να διαστρεβλώνει νοήματα, έννοιες δηλαδή, φράσεις, λέξεις που με σαφήνεια διατυπώθηκαν.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, τι διαστρέβλωσα; Εσείς δεν είπατε ότι θα υπερασπιστείτε τα κοινοτικά κονδύλια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συνεχίζω αυτή την υπόθεση. Εξήγησα επαρκώς. Νομίζω ότι δημιουργήθηκε το πεντάλεπτο της δημοσιότητας για το βραδινό δελτίο ειδήσεων. Μπορούμε να συνεχίσουμε στα ερωτήματα των υπολοίπων συναδέλφων σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση όπως φάνηκε καθαρά από τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στο ECONOMIST ετοιμάζεται να θυσιάσει δικαιώματα των εργαζομένων στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις στο όνομα της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της αναγέννησής της, όπως είπε ο Πρωθυπουργός. Το γεγονός ότι επί πολλά χρόνια οι επιχειρήσεις έχουν κέρδη, αλλά θέσεις εργασίας στο όνομα των οποίων γίνονται αυτά δεν είδαμε. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι εάν δώσει και άλλα κέρδη στις επιχειρήσεις θα έχουμε νέες θέσεις εργασίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός εκτός από την επιχειρηματικότητα στην ίδια φράση αναφέρθηκε στις νέες θέσεις εργασίας, στις θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται και που οφείλουμε να δημιουργήσουμε με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό. Ήδη έχει επιτευχθεί από τον αρμόδιο Υπουργείο σημαντικό, τιτάνιο έργο και συνεχίζεται, δεν τελειώνει εν μια νυκτί, ούτε σε μια μέρα, ούτε σε ένα χρόνο. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου σήμερα -και δείτε τι συμβαίνει στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς- αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ανεργίας. Αυτό προσπαθούμε κι εμείς να αντιμετωπίσουμε με μέτρα που βοηθούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχουμε την εντελώς αντίθετη προσέγγιση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση συμμερίζεται την εκτίμηση ότι το εργατικό κόστος είναι αυτό που ευθύνεται για το ότι δεν γίνονται προσλήψεις; Άρα, πρέπει να μειωθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω από πού το συμπεραίνετε αυτό. Δεν άκουσα κάποιον Υπουργό να μιλά για μείωση αν ως εργατικό κόστος αναφέρουμε τα εισοδήματα των εργαζομένων ή τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Γιατί αυτά είναι τα εργατικά κόστη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές και το εργατικό κόστος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κάτι που σας αφορά: Χθες, καταγγέλθηκε σε μια νυχτερινή τηλεοπτική εκπομπή ότι η ΝΕΤ είχε κάνει δημοσκόπηση και ένας Υπουργός την έστειλε στα σκοτάδια, επειδή δεν τον συνέφερε. Και όταν ο συντονιστής είπε ότι φωτογραφίζετε τον Υπουργό Επικρατείας, που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος, ο καταγγέλων είπε: Γνωρίζω ποιόν φωτογραφίζω. Δηλαδή, σας φωτογράφιζε. Θα μπορούσα να σας πω και ονόματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου είναι καθόλου απαραίτητα. Θα σας πω την άποψη, που έχω επαναλάβει πολλές φορές και είναι πραγματικότητα. Στην ΕΡΤ από τότε που έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει κανενός είδους πολιτική παρέμβαση από τον αρμόδιο Υπουργό ούτε και από τους άλλους Υπουργούς. Γι αυτό θα σας επαναλάβω ότι είπα απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν συζητούσαμε, πριν από περίπου 20 ημέρες, στην αρμόδια Επιτροπή για το διορισμό του νέου Προέδρου της ΕΡΤ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στον προηγούμενο Πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Στάγκο, γνωστό δημοσιογράφο, ο οποίος χρημάτισε τουλάχιστον για οκτώ μήνες Πρόεδρος, από τότε που ανέλαβε η Ν.Δ. κυβέρνηση. Να κάνετε σε αυτόν αυτή την ερώτηση, αν υπήρξε η οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε σχέση πάλι με την επιστολή: Ο κ. Μeadows -σωστά είπατε- βάζει μια προθεσμία μέχρι 31 Μαΐου. Αυτή η προθεσμία, όμως, δεν ζητά απλώς να ανασταλεί η εφαρμογή του δικού σας νόμου, αλλά και να σταματήσει να ισχύει ο υπάρχων νόμος, ο νόμος του ΠΑΣΟΚ γιατί και αυτός δημιουργεί προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία κατάρτισης ενός καινούργιου νομοσχεδίου μέχρι τις 31 Μαΐου. Είναι έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Όπως σας είπα και προηγουμένως, πρέπει να διαβάσετε την επιστολή αναλυτικά και με πολύ προσοχή. Αναφέρεται στον 3021 λέγοντας ότι εάν παράγει αποτελέσματα και αυτά καταγγελθούν, τότε θα δημιουργηθούν τα προβλήματα που αναφέρατε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτή η κυβέρνηση δηλώνει ότι συζητά με την Κομισιόν για να βρει τον κοινό τόπο. Και δηλώνει σήμερα δια του εκπροσώπου της ότι η μικρή αναβολή της έναρξης ισχύος -εάν χρειαστεί αυτή η αναβολή- του 3310 θα γίνει προκειμένου να βρεθεί ο κοινός τόπος, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν. Άρα, νομίζω ότι δεν υπάρχει κανενός είδους πρόβλημα, σαν αυτό που περιγράφετε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε πριν ότι μπορεί και να μην γνωρίζει ο κ. Μeadows, εάν έχει εφαρμοστεί ή εφαρμόζεται ο 3310. Κάποιος πρέπει να φταίει που δεν έχει αντιληφθεί η Κομισιόν το τι ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής έθεσε το θέμα στον κ. Μπαρόζο, εσείς μαζί με άλλους δύο Υπουργούς πήγατε στον κοινοτικό υπάλληλο -όπως είχατε πει τον κ. Σάουμπ- ο κ. Παυλόπουλος είδε τον κ. Μακ Γκρίβι, ποιος δεν έχει δώσει ακριβώς την εικόνα; Εσείς ή η Κομισιόν δεν έχει καταλάβει ακόμα τι γίνεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα επιτιμούσα την Κομισιόν όπως κάνετε εσείς. Θα έλεγα ότι η Κομισιόν δεν είναι μια υπηρεσία που εξαντλείται σε μια αίθουσα 10 τετραγωνικών. Είναι μια τεράστια υπηρεσία που αναφέρεται σε 25 χώρες με χιλιάδες υπαλλήλους με μεγάλες και πολλές γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες. Δεν θα δώσω εξήγηση γιατί συνέβη αυτό που παρατήρησα προηγουμένως στο ενημερωτικό σημείωμα του κ. Μeadows. Άλλωστε, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Υπάρχουν άλλοι αρμόδιοι στην Κομισιόν που μπορούν να ερωτηθούν και να σας δώσουν απάντηση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε όμως ότι όταν έχει στείλει μια επιστολή ένας κοινοτικός αξιωματούχος θα πρέπει να ρωτήσει. Υποθέτω ότι ρώτησε και πήρε κάποιες απαντήσεις, από τις οποίες προφανώς δεν καλύφθηκε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν συνομιλίες με την Κομισιόν, παίρνουν απευθείας απαντήσεις, υπάρχει εκπρόσωπος Τύπου. Έχω διαπιστώσει με πολύ χαρά την πολύ καλή σχέση που υπάρχει. Και το λέω με ειλικρίνεια αυτό, γιατί ένα κράτος-μέλος θα πρέπει να νοιώθει πραγματικό μέλος μιας οικογένειας. Μπορείτε να απευθύνετε το ερώτημά σας στον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν και είμαι βέβαιος ότι θα σας δώσει απάντηση.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Εδώ, πάντως, προκύπτει ένα σημαντικό πολιτικό ερώτημα και είναι το εξής: Απ` ό,τι καταλαβαίνω η Κομισιόν σας λέει μην εφαρμόσετε το νόμο τον οποίο έχετε ψηφίσει γιατί δεν μπορούμε να τον δεχθούμε, θα σας κόψουμε κονδύλια. Σας λέει, επίσης, ότι ακόμα και ο νόμος που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι, κατ` εσάς, διάτρητος και τον οποίο εσείς θεωρούσατε παράθυρο για την διαπλοκή και ότι είναι πολύ χαλαρός κ.λπ., ούτε αυτός είναι αποδεκτός, γιατί είναι προβληματικός με το κοινοτικό δίκαιο. Τι θα κάνετε; Θα πάτε τον βασικό μέτοχο στο 30%, θα καταργήσετε τις διατάξεις για τα παρένθετα πρόσωπα; Τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επαναλάβω αυτό που είπα ήδη: Διαβάστε παρακαλώ την επιστολή ολόκληρη. Δείτε ποιες είναι οι λεπτές διαφορές που υπάρχουν στην επιστολή, για το 3310 για το 3021, για το ενδεχόμενο κάποιος να προσφύγει και να ζητήσει εξηγήσεις ή εν πάση περιπτώσει να αρχίσει μια διαδικασία. Οι διαδικασίες άλλοτε αρχίζουν αυτομάτως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλοτε αρχίζουν από προσφυγές. Πιστεύω ότι εάν τη διαβάσετε με προσοχή θα έχετε τις απαντήσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Παυλόπουλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση αισθάνεται ότι θα πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις για τα εξής τρία θέματα: Πρώτον, ότι βγαίνει στο Ζάππειο και λέει ότι το Σύνταγμα σε κάθε περίπτωση υπερισχύει του κοινοτικού δικαίου. Δεύτερο, ότι ο νόμος -κάτι που έχει επαναληφθεί πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα- είναι συμβατός και με το Σύνταγμα και με το κοινοτικό δίκαιο. Τρίτον, ότι στη συνάντηση που έγινε με τον κ. Σάουμπ και τρεις Υπουργούς, είπατε ότι δεν υπήρξαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της συνάντησης και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νόμο, είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο. Και τα τρία αποδεικνύονται λανθασμένα. Δεν θέλω να αποδώσω σκοπιμότητα ή προθέσεις. Υπάρχει, πάντως, πολιτικό πρόβλημα όταν λέτε στον ελληνικό λαό άλλα από αυτά που ισχύουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλέσω, εάν βρείτε το δικό μου απόσπασμα που αναφέρετε, να το προβάλλετε το βράδυ στο κανάλι σας. Θα ήθελα να το δω κι εγώ.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ποιο από τα τρίτα λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το τρίτο απόσπασμα. Τι ειπώθηκε σε αυτή την αίθουσα. Σας παρακαλώ πολύ, εάν το βρείτε να το προβάλλετε. Αυτό είναι και πρόσκληση, είναι και πρόκληση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Συγνώμη, έχω καταλάβει λάθος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι έχετε καταλάβει. Σας παρακαλώ πολύ, αυτό που διαβάσατε πριν από λίγη ώρα, το οποίο θα είναι καταγραμμένο στην απομαγνητοφώνηση του briefing, να το προβάλλετε το βράδυ στο κανάλι σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έλεγε η κυβέρνηση ότι υπάρχουν προβλήματα μετά τη συνάντηση με τον κ. Σάουμπ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήμουν σαφής σε αυτό. Στο δεύτερο θέμα που θέσατε και το οποίο είναι σημαντικότερο του πρώτου.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν έχω καταλάβει λάθος, εάν η κυβέρνηση μιλούσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Σάουμπ ότι υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το νόμο για τη συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο γίνεται μια συνέντευξη. Με ρωτάτε, απαντώ. Με ρωτήσατε, αποδίδοντάς μου κάποια φράση. Εγώ, λοιπόν, με όλη την παρρησία που στέκομαι απέναντί σας και σας ομιλώ και απαντώ στις ερωτήσεις σας, σας λέω: Εάν βρείτε αυτή τη φράση που μου αποδώσατε, παρακαλώ να την προβάλλετε στο Μέσο, στο οποίο εργάζεστε. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επειδή έχω το δικαίωμα καινούργια ερώτησης, θα σας υποβάλω πάλι την ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε πολλά δικαιώματα, πολλών ερωτήσεων. Όμως, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να παραφράζετε την οποιαδήποτε φράση έχω πει, είτε εσείς, είτε οποιοσδήποτε άλλος και να δημιουργείτε την οποιαδήποτε εντύπωση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στη συνάντηση με τον κ. Σάουμπ υπήρχε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις κάποιος γιατί σέβεται το Σύνταγμα και λέει ότι «θα τηρήσω το Σύνταγμα της πατρίδας μου». Είχα την εντύπωση, ως πολιτικός που ορκίστηκε στο Σύνταγμα και ως Έλληνας πολίτης, ότι είναι υποχρέωση όλων μας να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα και όχι να χρειάζεται να δίνουμε εξηγήσεις γιατί μιλάμε υπέρ του Συντάγματος. Αυτή είναι η απάντησή μου στις υπόλοιπες παρατηρήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν σας ζητήθηκε καμία απολογία γιατί υπερασπίζεστε το Σύνταγμα. Αυτό που σας ζήτησα ήταν να μου κάνετε μια κρίση στο πως η κυβέρνηση έλεγε ότι είναι συμβατός ο νόμος με το κοινοτικό δίκαιο και με το Σύνταγμα και αποδεικνύεται ότι δεν είναι και στην τοποθέτηση ότι το Σύνταγμα υπερισχύει του κοινοτικού δικαίου, κάτι το οποίο δεν αποδεικνύεται, εάν γι αυτά, πολιτικά η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί, να πει κάτι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα ήδη.

ΧΙΩΤΗΣ: Θα συνεχίσω λίγο αυτή τη συζήτηση, γιατί είχα το προνόμιο να παρακολουθήσω όλες τις δηλώσεις και τις δικές σας και των άλλων συναρμοδίων υπουργών που έγιναν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι οι δικές σας εκφράσεις ήταν αρκετά προσεκτικές. Δεν ήταν, όμως, όλων όσων χειρίστηκαν το ζήτημα. Μπορούμε, αν θέλετε, αύριο να φέρουμε δηλώσεις συναρμοδίων υπουργών σας που εξέφραζαν λεονταρισμούς εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανειλημμένα, όταν επισημαίνονταν από τις πληροφορίες, ότι τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης δεν γίνονται κατανοητά. Το ερώτημα, λοιπόν, που επαναλαμβάνω και εγώ είναι, αν η κυβέρνηση νοιώθει ότι πρέπει να απολογηθεί για τους χειρισμούς της και αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση νοιώθει ότι πρέπει να υπερασπιστεί το Σύνταγμα ως εθνικό συμφέρον, όπως έχω πει πολλές φορές και το έχουν πει και όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί που μίλησαν γι` αυτό. Η κυβέρνηση νοιώθει ότι πρέπει να κάνει το καθήκον της, για το οποίο καθήκον δεν επέδειξε τον ίδιο ζήλο η προηγούμενη κυβέρνηση. Αν το είχε κάνει, ίσως σήμερα να μην συζητούσαμε για όλα αυτά τα οποία συζητάμε, αλλά να είχαν λυθεί πολλά προβλήματα νωρίτερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας άκουσα να μιλάτε με στόμφο για την υπεράσπιση του Συντάγματος. Άρα, ο Πρωθυπουργός όταν λέει «θα βρούμε κοινό τόπο» τι εννοεί; Ότι δεν θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα; Ότι θα καταστρατηγήσει το Σύνταγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η ερώτηση; Όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ένα πολιτικό ερώτημα, κύριε Εκπρόσωπε. Είπατε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει αυτό το διάλογο, παρ` ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, εσείς, γνωρίζατε ότι υπάρχουν προβλήματα με το νόμο του ΠΑΣΟΚ, πριν καταθέσετε το δικό σας νομοσχέδιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και τον αλλάξαμε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τον κάνατε όμως πιο σκληρό που δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι το θέμα της σκληρότητος που δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. Εμείς κάναμε πιο σκληρό το νόμο -και αυτό το ξέρουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, ακόμη και αν δεν έχουν διαβάσει ούτε πέντε γραμμές από το νομοσχέδιο- διότι είναι σαφές ποιος είχε την πολιτική απόφαση και ποιος την έχει ακόμη να επιμείνει στον αγώνα κατά της διαπλοκής. Και είναι σαφές ποιος έφτιαχνε νόμους με διάφορα παράθυρα. Όμως ακόμη και ο νόμος με τα παράθυρα, βλέπετε ότι -όχι μόνο σήμερα, αλλά σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών- είναι αμφισβητήσιμος από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τη συμβατότητά του. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι όλα αυτά, η νομοθεσία αμφισβητείται όχι ως αυτόνομη νομοθεσία του άλφα ή του βήτα νόμου, αμφισβητείται επειδή η αμφισβήτηση εδράζεται στο 14/9 του Συντάγματος. Και αυτή τη μάχη δεν πρόκειται να την παρατήσουμε.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε τι σημαίνει για την κυβέρνηση και τι σηματοδοτεί η αποστολή αυτού του ενημερωτικού σημειώματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε. Αν εννοείτε τι σημαίνει τεχνικά, αυτό εξηγώ τόση ώρα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μία εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Βρίσκεται μία συζήτηση σε εξέλιξη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω εξηγήσει τι σημαίνει και τεχνικά και πολιτικά. Τι περισσότερο θέλετε να πω;

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, θα αλλάξετε κάτι εσείς στον τρόπο διαπραγμάτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο. Έχω την εντύπωση ότι έχει εξαντληθεί αυτό το θέμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω πάλι σε πολιτικό επίπεδο, αν ένα κόμμα το οποίο προβάλλει τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, κατ` εξοχήν είναι ικανοποιημένο όταν λαμβάνει τέτοιου είδους επιστολές από την Κοινότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να γίνετε λίγο πιο σαφής;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μία επιστολή που εγώ θα την χαρακτήριζα προειδοποιητική σε αυστηρό τόνο και θα έλεγα, την ίδια ώρα που στέλνονται τέτοιες επιστολές, υπάρχουν φωνές που λένε ότι η χώρα θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με την Κομισιόν ή ακόμη και να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ρωτώ: Όταν παίρνετε τέτοιου είδους επιστολές που είναι σε αυστηρό τόνο -το λέω επιεικώς- είναι ικανοποιημένη μία κυβέρνηση, ένα κόμμα, το οποίο τονίζει διαρκώς ότι έχει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέτε ισχύει για τη δεκαετία του 1970, πολύ προτού μπούμε στην Κοινότητα. Δηλαδή, τότε, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με πολύ μεγάλη και σημαντική προσπάθεια -που κατεγράφη όχι μόνο στην ελληνική ιστορία αλλά και στην ευρωπαϊκή- έκανε αυτή τη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ, λοιπόν, περιττό να συζητήσω για τις ευρωπαϊκές ευαισθησίες της Νέας Δημοκρατίας. Ίσως θέλετε να απευθύνετε σε άλλο κόμμα το ερώτημα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Όχι, σε σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ευρωπαϊκές ευαισθησίες της Νέας Δημοκρατίας είναι σε τέτοιο βαθμό σημαντικές, ώστε να επαναλαμβάνει ότι μέσα από τη συναίνεση μεγάλωσε η οικογένεια της Ε.Ε. και μέσα από τη συναίνεση θα προχωρήσει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα, θεωρείτε μέρος μιας διαδικασίας την επιστολή αυτή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια. Τι άλλο;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τίποτα παραπάνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ παραγωγικής διαδικασίας, μάλιστα.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Κατά την άποψή μου, νομίζω ότι προηγουμένως νομίζω ότι αποφύγατε να απαντήσατε για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Θα το επαναφέρω το ερώτημα και θα ρωτήσω και εσάς τον ίδιο, ως αρμόδιο Υπουργό. Θεωρείτε ότι όλα έχουν γίνει καλώς για σας, ως αρμόδιος υπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η μάχη για τη διαπλοκή έχει γίνει πολύ καλώς και θα συνεχίσει να γίνεται.

ΧΙΩΤΗΣ: Μία διευκρίνιση, κύριε Υπουργέ. Από την επιστολή προκύπτει ο σαφέστατος κίνδυνος να υπάρξει αναστολή πληρωμών για την εφαρμογή του Ν.3021. Δεν έχω καταλάβει αν η ελληνική κυβέρνηση θα αναστείλει την εφαρμογή και αυτού του νόμου, προκειμένου να διασφαλίσει τα κονδύλια ή αν θα τον αφήσει σε ισχύ και θα κατηγορεί απλώς τους προκατόχους της ως υπεύθυνους ότι χάνονται κονδύλια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που προσπαθούμε για τον Ν.3021, είναι να μην έχουμε φαινόμενα σαν αυτά που περιεγράφησαν προηγουμένως είτε από εμένα, είτε από άλλες ερωτήσεις συναδέλφων σας. Να μη χάσουμε, δηλαδή, ούτε ένα ευρώ. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε τώρα.

ΧΙΩΤΗΣ: Άρα, θα αναστείλετε(δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν λέω αυτό, γιατί πάμε πια σε ένα Σύνταγμα το οποίο δεν έχει εκτελεστικό νόμο. Και γνωρίζετε ότι όταν ένας νόμος είναι σε εφαρμογή ήδη, έχει παράξει αποτελέσματα τοις πράγμασι και όχι θεωρητικώς, όπως ο Ν.3310. Είναι δύσκολο να πει κανείς «σταματάω, δεν ισχύει αυτός ο νόμος». Δεν ξέρω αν νομικά ή συνταγματικά είναι εύκολο. Πιστεύω, όμως, από την πληροφόρηση την οποία έχω συλλέξει, ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή είπατε αρκετές φορές και με κατηγορηματικό τρόπο ότι η μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς θα συνεχιστεί, άσχετα με την εξέλιξη που έχει η υπόθεση αυτού νόμου, σκοπεύετε να φέρετε κάποιο άλλο νομοθέτημα, να κάνει κάποια άλλη πολιτική η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο νομοθέτημα, από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το νομοθέτημα το οποίο συζητάμε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι για το βασικό μέτοχο, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, λέω. Σκέφτεστε να φέρετε κάποιο συμπληρωματικό νομοθέτημα ή οτιδήποτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεσμευθήκαμε, ως αντιπολίτευση, σε τρία πράγματα. Σας τα θυμίζω: Πρώτον, ήταν η κατάργηση του μαθηματικού τύπου. Έγινε. Το δεύτερο ήταν ο βασικός μέτοχος. Έγινε. Θα τελειώσει η διαδικασία και θα τελειώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας. Το τρίτο ήταν η ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών, κάτι το οποίο γίνεται είτε με νέες αρχές που δημιουργήθηκαν επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, είτε με την ενίσχυση των υπαρχουσών αρχών. Άρα, λοιπόν, οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν τηρηθεί. Θα έλεγα στο 100% εάν δεν υπήρχε η διαδικασία συζήτησης, διαβούλευσης, διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν για το βασικό μέτοχο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εναλλακτικά, τι λύση υπάρχει από τη στιγμή που έχουμε πρόβλημα; Εγώ θα πω ο νόμος που εφαρμόζεται τώρα. Εναλλακτικά τι μπορούμε να κάνουμε εφόσον χρειάζεται εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος; Δεν σας ρωτώ τι θα κάνετε, αλλά τι δυνατότητες. Φαντάζομαι ότι θα το έχετε ψάξει λίγο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σιωπήσουμε πάντως και να κάνουμε πως δεν έχουμε Σύνταγμα, αυτή η κυβέρνηση δεν θα το κάνει.

ΤΡΙΚΑΣ: Έχουν γίνει κάποιες δηλώσεις, σήμερα, του επικεφαλής του Τουρκικού Επιτελείου Στρατού κ. Χιλμί Οζκιόκ, που επαναφέρει το θέμα του περιστατικού με τη σημαία και ζητάει από την Αθήνα συγγνώμη κ.λπ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου τις δηλώσεις που αναφέρετε. Θα ήθελα, κατ` αρχάς, να δω τις δηλώσεις και θα υπάρξει κάποια αντίδραση, είτε δική μου, είτε από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΚΟΝΓΚΟ: Θα υπάρξει σημερινή δήλωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επικοινωνήσω με το Υπουργείο Εξωτερικών και φαντάζομαι θα υπάρξει εντός της ημέρας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Αντώναρος που είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, νομίζω έχει κάποια συνάντηση στο γραφείο του.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει θέμα με τον κ. Αντώναρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν υπάρχει.

ΒΛΑΧΟΣ: Παραμένει αναπληρωτής σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, παραμένει, παρότι κάποιο ΜΜΕ ή κάποια ΜΜΕ χθες ή σήμερα αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Σας απαντώ, όχι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα έρχεται στο briefing ή θα κάνετε μόνο εσείς ενημέρωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως θα έρχεται και ο κ. Αντώναρος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 20 April 2005 - 15:05:16 UTC