Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στην οποία παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2004-2007. Το Πρόγραμμα θα το παρουσιάσει σε μισή ώρα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Εισαγωγικά θα ήθελα να σας πω τα εξής: Είναι σε όλους γνωστό ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια δεν επέτρεψε την ανάδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως, οδήγησε στην επιδείνωση των προβλημάτων.

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική των ετών του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για να κατορθώσει η ελληνική οικονομία να αναδείξει τις δυνατότητές της, χρειάζεται αλλαγή πορείας. Αλλαγή πορείας που ήδη εμφανίστηκε με τον Προϋπολογισμό του 2005.

Χρειάζονται: Πρώτον, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας που διαταράχτηκε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή, η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους του Δημοσίου. Δεύτερον, μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει ο κ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό κατά την πολιτική άποψη της κυβέρνησης @γιατί αυτό εκφράζετε εσείς και όχι την οικονομική- σημαίνει ότι ό,τι είχε υποσχεθεί ο κ. Καραμανλής προεκλογικά έχει αλλάξει το κλίμα, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και άρα είναι μια νέα οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση. Αυτό μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως θα διαπιστώσετε από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν σημαίνει αυτό. Είναι η συνέχιση της ήπιας προσαρμογής για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι δεσμεύσεις μας που είχαν δοθεί προεκλογικά ισχύουν στο ακέραιο. Είναι δεσμεύσεις που αφορούν κυρίως τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και αυτές θα εκπληρωθούν. Χρειάζεται, όπως έχει ήδη δηλώσει ο Πρωθυπουργός, μια περίοδος διετίας στη διάρκεια της οποίας θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε κι εμείς στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αντιμετωπίζοντας προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στην οικονομία της χώρας από τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Και αυτά τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν στην επόμενη διετία. Σας αναφέρω ενδεικτικά το έλλειμμα που έφτασε στο 6,1% και το οποίο στην επόμενη διετία πρέπει να έχει πέσει κάτω από το 3%, όπως προβλέπεται άλλωστε από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι άργησε η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής να πάρουν μέτρα, ενώ έπρεπε να τα έχετε πάρει από την αρχή της διακυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ολοκληρωμένη αποτύπωση του ελλείμματος, στο 6,1%, από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και από τις αντίστοιχες ελληνικές οι οποίες συνεργάστηκαν, έγινε στις αρχές αυτού του μήνα. Στο μεταξύ, όμως, επειδή είχαμε γνώση ότι το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε αφήσει να καταγράφεται η κυβέρνηση του κ. Σημίτη -σε καμία περίπτωση δηλαδή δεν ήταν κάτω του 2%, όπως έλεγε, αλλά ήταν άνω του 5%- στην κατάθεση του Προϋπολογισμού είχαν ήδη προβλεφθεί μέτρα, τα οποία βοήθησαν έτσι ώστε να εξοικονομηθούν στον Προϋπολογισμό του 2005 αρκετά χρήματα. Το ακριβές ποσό που εξοικονομείται στον Προϋπολογισμό του 2005 από τις σπατάλες του Δημοσίου Τομέα υπερβαίνει τα 3,5 δις ευρώ. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό το ποσό που εξοικονομήθηκε είναι εξ αιτίας της έλλειψης δημοσίων επενδύσεων. Από εκεί εξοικονομήθηκε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εικάζω ότι κάτι καλύτερο γνωρίζει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και η οικονομική επιτροπή της κυβέρνησης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εκτός αν το κρύβει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξοικονομήθηκε επειδή υπήρχε η πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης να σταματήσουν οι σπατάλες στο Δημόσιο Τομέα και να νοικοκυρευτούν τα δημόσια οικονομικά. Εχουν ήδη γίνει πάρα πολλές προσπάθειες που οδηγούν σε αυτή την τεράστια εξοικονόμηση των 3,5 δις ευρώ, όπως άλλωστε αναφέρεται και στις προβλέψεις της Κομισιόν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης, ο αρχιτέκτονας της σημερινής οικονομικής πολιτικής, δεν ήταν αυτός που κατηγορούσε τους προηγούμενους ότι θα εκποιούσαν τα ασημικά της οικογένειας; Τώρα τι θα εκποιήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα ήταν καλό να το πείτε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σε σημερινές δηλώσεις τους άκουσα να επισείουν κινδύνους να εκποιηθεί δημόσια περιουσία. Η κυβέρνηση αυτή σέβεται τη δημόσια περιουσία. Η δημόσια περιουσία θα πρέπει να είναι σεβαστή από όλους, από όλες τις κυβερνήσεις. Να προχωρήσει κάποιος σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, σε πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις, έτσι ώστε να βοηθήσει και τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου, αλλά να βοηθήσει και το ίδιο το Δημόσιο να λειτουργήσει με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από ό,τι λειτουργούσε έως τώρα.

ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε το περίγραμμα τουλάχιστον των νέων παρεμβάσεων, γιατί τώρα μιλάμε, χωρίς να ξέρουμε ουσιαστικά@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μισή ώρα θα τα ανακοινώσει ο κ. Αλογοσκούφης.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Εχω μια ερώτηση με δύο σκέλη: Η πρώτη αφορά το εάν ήταν όλοι οι Υπουργοί που συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη σύμφωνοι με τα νέα μέτρα και το δεύτερο έχει να κάνει με το εξής: Στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το προεκλογικό, είχε αναφερθεί επί λέξει ότι κανένας νέος φόρος δεν πρόκειται να μπει. Σήμερα, ο κ. Αλογοσκούφης κατά πάσαν πιθανότητα θα μας ανακοινώσει νέα έμμεση φορολογία. Μπορείτε να μου πείτε πώς αιτιολογείται αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, μη βιάζεστε να πείτε ποια θα είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Εδώ θα είμαστε και αύριο και μεθαύριο να τα συζητήσουμε. Ο κ. Αλογοσκούφης θα έχει απέναντί του δημοσιογράφους για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν μου απαντήσατε στο πρώτο, ως προς τη συμφωνία ή όχι των Υπουργών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε απόλυτη συμφωνία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω αν συζητήθηκε καθόλου ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος δεν προχωρά και δεν έχουν βγει εγκύκλιοι. Δεν γίνεται καμία επένδυση από ξένους ή από ντόπιους επενδυτές. Αυτός ο νόμος πότε θα προχωρήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Οπως γνωρίζετε, πριν από περίπου ένα μήνα, η Κυβερνητική Επιτροπή αφιέρωσε ειδική συνεδρίαση για τις δέκα μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν κωλύσει σε αυτόν τον τόπο @ σημειώστε παρακαλώ τον αριθμό- πάνω από δέκα χρόνια. Μία εξ αυτών είναι στο 1% του ΑΕΠ και επί δέκα χρόνια και πλέον έχει κωλύσει. Επενδύσεις 20ετίας, οι οποίες έχουν κωλύσει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες σε ένα κράτος το οποίο είναι αναποτελεσματικό και σπάταλο. Όλα αυτά, λοιπόν, έχουν απασχολήσει όχι μόνον τον αναπτυξιακό νόμο, τον οποίον ο κ. Σιούφας έφερε στη Βουλή, αλλά απασχόλησαν και ειδική συνεδρία της Κυβερνητικής Επιτροπής. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα δείτε και τα αποτελέσματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις περιφέρειες δεν έχουν πάει εγκύκλιοι ακόμα. Υπάρχουν παράπονα και τηλέφωνα ότι στις περιφέρειες δεν έχουν πάει εγκύκλιοι. Ο νόμος Σιούφα ψηφίστηκε από το Νοέμβριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ερευνήσω αν ισχύει αυτό που λέτε σε κάποια περιφέρεια. Εγώ σας λέω αυτά τα οποία γνωρίζω για τον αναπτυξιακό νόμο. Ακουσα με πολύ ενδιαφέρον την παρατήρησή σας και θα έχετε μια πιο συγκεκριμένη απάντηση αύριο.

ΚΟΥΙΝ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε πότε θα ανακοινώσετε αυτές τις δέκα επενδύσεις; Γιατί αν η μια είναι 1% του ΑΕΠ μιλάμε για μια επένδυση άνω των δύο δις ευρώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για την ακρίβεια, ανέρχεται σε 1,7 δις ευρώ.

ΚΟΥΙΝ: Πότε θα μας ανακοινωθούν αυτά; Πότε θα γνωστοποιηθούν ποιες είναι αυτές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια επένδυση, μια προσπάθεια για επένδυση που γίνεται πάνω από δέκα χρόνια στον τόπο και δεν έχει καρποφορήσει. Ερχονται, δηλαδή, ξένα κεφάλαια, θέλουν να επενδύσουν, όμως όλες αυτές οι γραφειοκρατικές και χρονοβόρες οι διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι τώρα, η αναποτελεσματική πολιτική και η απώλεια, η μη ένδειξη ενδιαφέροντος που υπήρχε, είχαν οδηγήσει μεγάλες ξένες εταιρείες να έρχονται και να φεύγουν. Αυτή η κυβέρνηση, λοιπόν, ξεκίνησε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, να απεγκλωβίσει επενδύσεις που έχουν κωλύσει πάνω από δέκα και δεκαπέντε χρόνια. Είναι απαράδεκτο. Σε καμία σοβαρή χώρα του δυτικού ή ανατολικού κόσμου δεν μπορεί να συμβαίνει και δεν πρέπει να συμβαίνει. Είναι ανεπίτρεπτο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω δύο ερωτήσεις: Η μία είναι αν παραλάβατε καμένη γη τελικά ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι χαρακτηρισμοί δικοί σας. Το τι παραλάβαμε το γνωρίζετε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, απλά σας λέω ότι το είπε χθες ο κ. Αντώναρος σε αυτή την αίθουσα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας αναφέρω μερικά ενδεικτικά στοιχεία: Υποχρεώσεις προς την Αγροτική Τράπεζα πάνω από 700 εκατομ. ευρώ. Ταμείο Νομικών 400 εκατομ. ευρώ. Χρέη προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων δύο δις ευρώ. Τεράστια χρέη προς ΙΚΑ, ΟΓΑ και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω από τρία δις ευρώ. Χρέη προς ΚΤΕΛ για τη μεταφορά μαθητών, χρέη προς ΔΕΚΟ, στα Ελληνικά Πετρέλαια, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα Ταχυδρομεία, την ΕΥΔΑΠ. Υποχρεώσεις προς τους συνταξιούχους (βλέπετε το θέμα ΛΑΦΚΑ). Ενδεικτικά θα σας πω ότι υποεκτιμούσε το ΠΑΣΟΚ τις δαπάνες για το 2004, γεγονός που έχουμε αναφέρει και άλλες φορές στη Βουλή. Για μισθούς και συντάξεις είχε προϋπολογίσει κατά 800 εκατομ. ευρώ λιγότερα τις δαπάνες. Για τα ολυμπιακά έργα κατά 250 εκατομ. ευρώ λιγότερα. Για τις ευρωεκλογές δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό του 2004, κατά 130 εκατομ. ευρώ λιγότερα, λοιπόν. Για τις αποδόσεις από την Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 400 εκατομ. ευρώ λιγότερα. Για το ΕΚΑΣ κατά 120 εκατομ. ευρώ λιγότερα. Για την περίθαλψη των Δημοσίων Υπαλλήλων κατά 140 εκατομ. ευρώ λιγότερα. Για τις ανάγκες για επιχορήγηση των Ασφαλιστικών Ταμείων κατά 600 εκατομ. ευρώ λιγότερα κ.λπ., κλπ. Ακόμη και για τις ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό κατά 100 εκατομ. ευρώ λιγότερα. Αυτή η χώρα, δηλαδή, είχε υποχρεώσεις -ήξερε η προηγούμενη κυβέρνηση ποιες είναι οι υποχρεώσεις όχι μόνο προς το εξωτερικό, όπως σας είπα στο τελευταίο παράδειγμα που είναι και το μικρότερο των παραδειγμάτων που χρησιμοποίησα από άποψη χρημάτων και οικονομικού μεγέθους- στο εσωτερικό, στους Ελληνες πολίτες, σε Οργανισμούς, σε Ασφαλιστικά Ταμεία, στις ευρωεκλογές @το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που σας έδωσα προηγουμένως- και δεν τις έχει καταγράψει πουθενά. Όταν, λοιπόν, δεν καταγράφονται αυτές οι υποχρεώσεις είναι απολύτως κατανοητό από όλους γιατί όλα αυτά τα οποία απέκρυπταν οδηγούσαν σε ένα έλλειμμα δήθεν της τάξεως του 1,8%, όταν το έλλειμμα ανέρχεται στο 6,1%.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σας υπενθυμίζω απλά ότι το καμένη γη το ανέφερε ο αναπληρωτής σας, χθες, εδώ σε αυτή την αίθουσα και το δεύτερο είναι επειδή είπατε για τα προβλήματα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα στοιχεία που σας έδωσα δεν νομίζω ότι οδηγούν σε συμπεράσματα περί «ανοιξιάτικης» ή «ανθηρής» γης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν ξέρω, καθένας κάνει τις κρίσεις του, όπως είπατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν σας ρωτώ, δεν ξέρετε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κοιτάξτε σε αυτή την αίθουσα εμείς κάνουμε τις ερωτήσεις. Ξέρετε είναι σαν τις αμερικάνικες ταινίες. Το δεύτερο είναι γι` αυτό που είπατε για τις επενδύσεις και ότι παραλάβατε προβλήματα και επενδύσεις που δεν προχωρούσαν κ.λπ. Η δική σας προσπάθεια πότε θα τελεσφορήσει, γιατί ένα χρόνο μετά δεν έχουν αποδώσει και πολλά οι δικές προσπάθειες, γι` αυτό και αναγκάζεστε να παίρνετε μέτρα έμμεσης φορολογίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τελείως διαφορετικά τα θέματα των επενδύσεων από αυτό που αναφέρατε εσείς. Η δική μας προσπάθεια γίνεται, κατ` αρχάς. Είναι πολύ σημαντικό στην πολιτική να κάνει κάποιος κάτι, από το να το αφήνει στην τύχη του.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Απλά ρώτησα αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το πότε θα τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, δεν θα κάνει δεκαπέντε και είκοσι χρόνια για να ξανασυζητάει τότε ο όποιος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αυτό το θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δέκα ίσως;

ΒΛΑΧΟΣ: Τέσσερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μη βιάζεστε, περιμένετε και θα δείτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση προεκλογικά είχε πει ότι θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Η πολιτική όμως και τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι τώρα είναι σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, ενώ αντίθετα για τους επιχειρηματίες μόνο φορολογικές απαλλαγές και αναπτυξιακά κίνητρα επιφυλάσσει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι με το φορολογικό νόμο και την πτώση των φορολογικών συντελεστών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, τους χάρισε 2,5 δις ευρώ για την επόμενη τριετία. Την ίδια στιγμή τα αναζητεί σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων. Αυτή είναι η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι φοροαπαλλαγές που αναφέρατε είναι αληθείς. Είμαστε περήφανοι που προχωρήσαμε σ` αυτή τη φοροαπαλλαγή, γιατί δεν περιλαμβάνει κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως αφήσατε να εννοηθεί από την ερώτησή σας. Στην Ελλάδα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδων μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εισοδήματα ικανά να ζήσουν μια οικογένεια. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις - όχι μόνο επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια υπερδεκαετή πολιτική, με την οποία προσπαθεί να τις ενισχύσει @ αποτελούν το επίκεντρο και του δικού μας ενδιαφέροντος ως κυβέρνηση. Γύρω από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούνται εκατοντάδες χιλιάδων εργαζόμενων. Άρα λοιπόν αυτό είναι ένα μέτρο αναπτυξιακό που βοηθά και τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τους εργαζόμενους.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, απ` όσο είμαι σε θέση πρόχειρα να εκτιμήσω, διότι δεν γνωρίζω ακριβώς τους δείκτες και ούτε είναι το ρεπορτάζ μου, αλλά σε μια τηλεοπτική εκπομπή άκουσα τον κ. Χριστοδουλάκη να δηλώνει ότι τουλάχιστον τα μισά απ` όσα είπατε έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό και είχε προσκομίσει και τα σχετικά στοιχεία τα οποία έδειχνε στις κάμερες. Έχετε να ανταπαντήσετε κάτι σ` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι αν είχε στοιχεία ο κ. Χριστοδουλάκης και οποιοσδήποτε άλλος από το ΠΑΣΟΚ, θα τα είχαν παρουσιάσει όταν αυτά αναλύθηκαν εκτενώς στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό που διήρκεσε πολλές συνεδριάσεις. Τουλάχιστον, ορισμένα ενδεικτικά τα έχετε ακούσει πολλές φορές, αλλά δεν έχω ακούσει να υπάρχει πειστική απάντηση από την άλλη πλευρά.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Μου δίνετε την αίσθηση σαν να αναλάβατε χθες την κυβέρνηση και βρήκατε μια κακή κατάσταση στην οικονομία και σήμερα παίρνετε κάποια μέτρα. Όμως πήρατε πέρυσι την κυβέρνηση. Πέρασε ένας χρόνος. Για τον ένα χρόνο της δικής σας διαχείρισης θα κάνετε κάποιον απολογισμό, τον οποίον δεν έχουμε δει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ίσως δεν ήσασταν από την αρχή εδώ. Μίλησα για το τι έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2005.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Άλλο τι έχει προβλεφθεί. Ρωτώ για το 2004 που διαχειριστήκατε την οικονομία. Αυτό θέλω να μου πείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχετε την καλοσύνη θα παρακαλούσα οι όποιες διακοπές να μη γίνονται στις απαντήσεις, εφόσον θέλετε να υπάρχει ολοκληρωμένη απάντηση. Σας δίνω πάντοτε την ευκαιρία να ρωτάτε και δεύτερη και τρίτη φορά. Δεν αφαίρεσα το λόγο από κανέναν και αν έχετε την καλοσύνη μη μου αφαιρείτε το λόγο. Αν η αναλυτική αναφορά που έκανα προηγουμένως στα 3,5 δις ευρώ που εξοικονομούνται από τον προϋπολογισμό του 2005 από σπατάλες σας φαίνεται ασήμαντη, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Είναι πολύ σημαντική. Τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν από τον Ιούνιο κιόλας με την υπόθεση του ΛΑΦΚΑ είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά στο συνταξιούχο με χαμηλά εισοδήματα. Από 1-5% αυξήθηκε η σύνταξη των Ελλήνων συνταξιούχων από τον περασμένο Ιούνιο, μόλις λίγους μήνες από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία. Όπως και πολλά άλλα που έγιναν το 2004 και γίνονται και το 2005 και τα οποία ουδείς μπορεί να απαξιώσει. Η ρύθμιση των πανωτοκίων δεν έγινε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας; Το ξεχάσαμε; Δεν αφορά ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και κυρίως τους αγρότες, οι οποίοι επλήττοντο επί σειρά ετών από τα πανωτόκια και ζητούσαν απεγνωσμένα μια ρύθμιση από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και δεν την έβλεπαν; Η διευθέτηση του προβλήματος των συμβασιούχων δεν είναι ένα πρόβλημα που έλυσε η Νέα Δημοκρατία όταν επί χρόνια παρέμεινε άλυτο; Η ταχεία καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων, όταν περίμεναν οι αγρότες δύο και τρία χρόνια, δεν είναι ένα πρόβλημα που έλυσε η Νέα Δημοκρατία; Θέλετε να σας διαβάσω μια ολόκληρη λίστα; Είχα την ευκαιρία με αφορμή τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να συνομιλήσω με πολλούς από σας, όπως και πολλοί Υπουργοί. Και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, είχε την ευκαιρία να αναφέρει πολλά από τα όσα έγιναν στον ένα χρόνο. Δεν είπε κανείς ότι όλα θα γίνουν σε ένα χρόνο, ούτε βεβαίως ότι όλα λύνονται σε ένα χρόνο. Επίσης κανείς δεν είπε ότι είναι ευχαριστημένος με το να μη δίνει περισσότερες αυξήσεις. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιαδήποτε κυβέρνηση, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με οποιαδήποτε ιδεολογική απόχρωση ή προσανατολισμό που να μη θέλει να δώσει περισσότερα χρήματα είτε στους εργαζόμενους, είτε στους συνταξιούχους, είτε στις επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν περισσότερο. Αυτά αντέχει η δική μας οικονομία, γιατί έφτασε εκεί μετά από λάθη πολλών ετών. Τι θα λέγατε σε έναν ευρωπαίο εταίρο; Ότι έχουμε έλλειμμα 1,8% όταν ήδη η Κομισιόν είχε ανακαλύψει και έφτασε στο τέλος να μας δώσει έλλειμμα 6,1% του ΑΕΠ; Με ποιο τρόπο θα μας αντιμετώπιζαν οι ευρωπαίοι εταίροι μας αν συνεχίζαμε να τους κοροϊδεύουμε; Είχαν ήδη αρχίσει να το ανακαλύπτουν. Πρέπει λοιπόν να δεχθεί κανένας ότι στον ένα χρόνο που πέρασε, έγιναν ήδη κάποια από αυτά για τα οποία είχε δεσμευτεί η Νέα Δημοκρατία. Είναι μια σοβαρή πολιτική απόφαση να πει η κυβέρνηση σήμερα ότι χρειάζεται δύο χρόνια στη διάρκεια των οποίων θα προσαρμοστούμε σε αυτά που έχουμε υπογράψει, για να τιμήσουμε την υπογραφή μας, εδώ και πολλά χρόνια ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μας σέβονται περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να νιώθει ο κάθε Ελληνας πολίτης ότι ζει σε μια χώρα που του δίνει ευκαιρίες.

ΒΛΑΧΟΣ: Απ` ότι έχω καταλάβει αυτό για το οποίο κατηγορείται η κυβέρνηση είναι ότι αυτό τον ένα χρόνο δεν φρόντισε να πάρει μέτρα για να υπάρξει ανάπτυξη, άρα να μειωθεί η ανεργία, δεν φρόντισε να μειωθεί η ακρίβεια η οποία μεγαλώνει και δεν φρόντισε να πάρει μέτρα που να δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα. Το να πάρετε μέτρα για τους συνταξιούχους ή να δώσετε το ΛΑΦΚΑ ή τις επιχορηγήσεις νωρίτερα στους αγρότες, δεν σημαίνει τίποτα. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια ανάπτυξη, να βρει ο κόσμος δουλειά. Και αυτό δεν γίνεται. Όλες οι επιχειρήσεις φεύγουν. Πάνε στη Βουλγαρία που έχει μικρότερη φορολογική επιβάρυνση ή σε άλλα κράτη. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μένει με ανέργους. Αυτό είναι το κατηγορητήριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι κάθε ερώτηση γίνεται με καλόπιστη διάθεση κριτικής και όχι εις κατηγορίαν της κυβέρνησης. Εκείνο όμως που έχω να σας πω είναι το ότι μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές, αποτελεί μια βοήθεια στο να αρχίσει να αναπτύσσεται καλύτερα η μικρομεσαία και η μεγαλύτερη επιχείρηση. Άρα να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Η διαρθρωτική αλλαγή η οποία προχωρά από πλευράς κυβερνήσεως, δηλαδή η επέκταση του ωραρίου, είναι μια σημαντική αλλαγή η οποία επίσης θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Γίνονται προσπάθειες που δεν είναι εύκολες, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας. Ξέρετε πόσα έγγραφα χρειαζόταν -τα έχει πει αυτά ο κ. Σιούφας πολλές φορές τον τελευταίο καιρό- μια νέα επιχείρηση για να δημιουργηθεί; Δεκάδες έγγραφα. Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση σε 24 ώρες. Εδώ λοιπόν στην Ελλάδα, μήνες επί μηνών, έγγραφα επί εγγράφων, σε μια γραφειοκρατία που συνεχίζει σε κάποιο βαθμό να υπάρχει για να επιβεβαιώνει τον εαυτό της η όποια δημόσια διοίκηση -δεν είναι εχθρός μας η δημόσια διοίκηση, όλοι ζούμε σ` αυτό το κράτος- αλλά ουσιαστικά και για να λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Έχετε απόλυτο δίκιο ότι όλα αυτά λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Η μείωση λοιπόν της γραφειοκρατίας βοηθάει στο να αρχίσουν κάποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως τα προγράμματα που έγιναν για νέες γυναίκες επιχειρηματίες. Σημαντικός αριθμός νέων γυναικών επιχειρηματιών με αυτή την κυβέρνηση παίρνουν κάποια προγράμματα για ν` αρχίσουν μια νέα ζωή. Μόλις χθες παρακολουθήσατε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τον τρόπο με τον οποίο δίδονται τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού ή άλλες τέτοιες κοινωνικές παροχές, γιατί είναι και μερικά ζητήματα σεβασμού της αξιοπρέπειας του Ελληνα πολίτη. Θυμάστε ότι πριν έρθει η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση οι συνταξιούχοι περίμεναν από τις τρεις τα ξημερώματα στους δρόμους και εν συνεχεία σε διάφορους ορόφους των αντιστοίχων υπηρεσιών της Εργατικής Εστίας για να πάρουν ένα εισιτήριο Κοινωνικού Τουρισμού. Έτσι σεβόταν το ελληνικό δημόσιο τον Ελληνα πολίτη που δούλεψε τριάντα ή σαράντα χρόνια και ζητούσε ένα εισιτήριο Κοινωνικού Τουρισμού γι` αυτόν και τη σύζυγό του ή γι` αυτήν και το σύζυγό της; Υπάρχουν λοιπόν πράγματα που γίνονται. Δεν μπορεί ν` αλλάξουν όλα με μιας. Μακάρι να μπορούσαν με ένα θαύμα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Στη συζήτηση που έγινε στην κυβερνητική επιτροπή δεν εκφράστηκε καμία επιφύλαξη για τις πληθωριστικές πιστώσεις των αυξήσεων των φόρων και επιπλέον δεν εκφράστηκε καμία επιφύλαξη για το ενδεχομένως αναπτυξιακό χαρακτήρα συγκεκριμένων μέτρων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι επιφυλάξεις, οι προϋποθέσεις και τα σενάρια. Γιατί όταν κανείς παίρνει μια απόφαση είτε στην πολιτική είτε στην οικονομία -γιατί είναι συναφή τα δύο πεδία- πρέπει να λάβει υπόψη του όλες εκείνες τις παραμέτρους οι οποίες γνωρίζουμε ότι μπορεί να προκύψουν ως απόρροια κάποιων προβλέψεων. Μετά από πολλή σκέψη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταλήξει στα μέτρα τα οποία θα ακούσετε σήμερα για την επόμενη διετία. Είναι μέτρα που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν να αλλάξει δραστικά το τοπίο σε δύο χρόνια και δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τι ήταν εκείνο που υποχρέωσε την κυβέρνηση να λάβει και πρόσθετα μέτρα και μάλιστα φορομπηχτικού χαρακτήρα τρεις μήνες μόλις μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Υπήρξε κάποιο έκτακτο γεγονός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πως ξέρετε ότι είναι «φορομπηχτικού» χαρακτήρα τα μέτρα, όταν δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σύμφωνα με αυτά που ακούγονται εφόσον δεν τα ξέρουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς θα διαφωνήσουμε σ` αυτό που λέτε. Εγώ δεν αποδέχομαι τη λέξη «φορομπηχτικά».

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Παίρνω πίσω τη λέξη και ρωτώ ευθέως τι ήταν εκείνο που υποχρέωσε την κυβέρνηση τρεις μήνες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού να καταφύγει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, αν υπήρξε κάποιο έκτακτο γεγονός οικονομικού χαρακτήρα ή αν αυτό τελικά συνιστά μια δημόσια παραδοχή πως οι προηγούμενες προβλέψεις, όπως αποτυπώθηκαν στον προϋπολογισμό ήταν λανθασμένες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω ότι δεν υποτιμάτε τους προηγούμενους συναδέλφους σας που ρώτησαν το ίδιο πράγμα με άλλο τρόπο. Έχω ήδη απαντήσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν υποτιμώ κανέναν αλλά δεν νομίζω ότι πήρα απάντηση γι` αυτό έκανα την ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θέλω να θέσω δύο ερωτήματα. Περιγράψατε κι εσείς -το έχει κάνει και ο Πρωθυπουργός παλαιότερα και όλοι οι υπουργοί- την οικονομία με μελανά χρώματα, εν πάση περιπτώσει, σε μια πολύ άσχημη κατάσταση. Ο αναπληρωτής σας προ καιρού, είχε πει ότι ο Πρωθυπουργός όταν μιλούσε στη ΔΕΘ στην πρώτη του εμφάνιση, για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν ήξερε την πλήρη διάσταση των προβλημάτων. Το πρώτο μου ερώτημα είναι: Ήξερε τελικά η κυβέρνηση την πλήρη διάσταση και εάν όχι, πότε πληροφορήθηκε τα πραγματικά προβλήματα; Και το δεύτερο ερώτημά μου είναι το εξής: Όταν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ρωτούσαμε τον κ. Καραμανλή -και νυν υπουργούς- για το πώς θα υλοποιήσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, μας έλεγαν ότι υπάρχει ένα κονδύλι ύψους 10 δις ευρώ, το οποίο θα διασφαλιστεί από την καταπολέμηση της αδιαφάνειας. Πώς πάει αυτή η προσπάθεια και εάν τα χρήματα τα οποία έχετε διασφαλίσει δεν καλύπτουν τις ανάγκες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η προσπάθεια πάει πολύ καλά. Όπως σας είπα προηγουμένως, ήδη από τον πρώτο χρόνο μιλάμε για 3,5 δις ευρώ, που είναι πολύ σημαντικό ποσό. Θα είστε σε θέση να το πιστοποιήσετε κι εσείς στο τέλος του 2005 και με το νέο προϋπολογισμό. Στο πρώτο σας ερώτημα θέλω να πω ότι η αναφορά που είχε γίνει τότε και το ερώτημα που είχε υποβληθεί, αφορούσε το έλλειμμα, εάν δεν με απατά η μνήμη μου. Και η απάντηση ήταν για το έλλειμμα. Άλλωστε και σήμερα σας είπα πότε ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αποτύπωση του ποσοστού του ελλείμματος στο 6,1 %.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ήθελα να πω ότι οι πληροφορίες τις οποίες εμείς επικαλούμαστε έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομίας. Εάν δεν αληθεύουν διαψεύστε τες. Αλλά, μέχρι τότε εμείς πάνω σε αυτές βασιζόμαστε για να κάνουμε μια συζήτηση εδώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν με παρακολουθούσατε, είδατε ότι -παρότι δεν συνηθίζω να σας διακόπτω- αντέδρασα σε έναν χαρακτηρισμό. Δεν νομίζω ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει μιλήσει για «φορομπηχτικά μέτρα».

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι βέβαια. Αυτός είναι δικός μας χαρακτηρισμός, εννοείται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το κατάλαβα, γι αυτό και διέκοψα.

ΧΙΩΤΗΣ: Κατ` αρχάς, απαριθμήσατε μια σειρά από μέτρα, μια σειρά από κονδύλια, τα οποία, όπως είπατε, απέκρυψε η προηγούμενη κυβέρνηση ή δεν προϋπολόγισε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε υποεκτιμήσει, όπως είπα, για την ακρίβεια.

ΧΙΩΤΗΣ: Έχετε μια εκτίμηση για το σύνολο των δαπανών αυτών; Γιατί μας απαριθμήσατε σποραδικά μέτρα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να τη ζητήσω από το υπουργείο Οικονομικών και να την έχετε συγκεντρωτικά.

ΧΙΩΤΗΣ: Ωραία. Το δεύτερο ερώτημα: Επειδή εγώ δέχομαι ότι δεν γνωρίζουμε τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομίας, ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι ή αυτό ανατρέπεται σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα μετακυλιστούν, κατά το δυνατόν, λιγότερα βάρη στις ασθενέστερες τάξεις. Αυτό ισχύει απόλυτα.

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό το δήλωσε την τελευταία φορά στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά μέχρι τότε ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν περιμένετε; Σε λίγη ώρα θα έχετε την απάντηση από τον κ. Αλογοσκούφη.

ΧΙΩΤΗΣ: Μα νομίζω ότι εσείς γνωρίζετε εάν θα επιβληθούν ή όχι νέοι φόροι.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε εάν είναι ή όχι ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής το γεγονός ότι δεν πέτυχαν οι στοχεύσεις για τις αποκρατικοποίησεις μεγάλων προβληματικών ΔΕΚΟ, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και άλλες, για να βελτιώσετε τα έσοδά σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι έγινε προσπάθεια για να αποκρατικοποιηθεί, να ιδιωτικοποιηθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία, εδώ και πολλά χρόνια και η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Είμαστε, όμως, σε ένα δρόμο που δεν μπορεί να δηλώσει κανείς απαισιόδοξος. Γνωρίζετε ότι συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Λιάπης θα είναι σε θέση να σας κάνει ανακοινώσεις. Κατά τα λοιπά δεν συμμερίζομαι τον προβληματισμό σας ή την απαισιόδοξη προσέγγιση ότι δεν έχει πετύχει τίποτα. Δεν έχει τελειώσει τίποτα. @Ο,τι αρχίζει πρέπει κανείς με γνώμονα το εθνικό συμφέρον να το συνεχίσει και όχι όπως-όπως, -«άντε-άντε» όπως λένε στη δική μου πατρίδα- να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Σκανδαλάκης χθες είδε τον κ. Χρυσοχοϊδη. Σήμερα βλέπει τον κ. Αλαβάνο και την κ. Παπαρήγα. Είναι προφανές ότι ζητά διακομματική συναίνεση. Σε ποιο θέμα; Μπορείτε να μας πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σκανδαλάκης όπως γνωρίζετε συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Συζήτησε μαζί τους το θέμα που έχει ανακύψει στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Γνωρίζετε ότι με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών είχε αποσταλεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να ελέγξει τα οικονομικά του Πατριαρχείου. Το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι τελευταίες ημέρες διαβάζετε, υποψιάζομαι, διαβάζουμε κι εμείς τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου για τον βασικό μέτοχο. Οι δηλώσεις αυτές του κ. Παυλόπουλου είναι μέσα στο πλαίσιο που έχει καθορίσει ο Πρωθυπουργός, μετά τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες ή είναι εκτός πλαισίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα «βασικός μέτοχος» υφίσταται, όπως γνωρίζετε. Εκκρεμεί μια απάντηση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, εντός του πλαισίου των 15 ημερών. Έως ότου αποσταλεί αυτή η απάντηση, που θα δοθεί επίσης και στη δημοσιότητα, δεν θα απαντήσω σε κανένα ερώτημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ούτε σε αυτό; Εγώ δεν ζητώ να απαντήσετε σε κάτι επί της ουσίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα έκανα μια σαφή τοποθέτηση. Για το θέμα του βασικού μετόχου θα συζητήσουμε -εσείς μπορείτε να ρωτάτε όποτε θέλετε- σε ό,τι με αφορά την ημέρα που θα δοθεί η απαντητική επιστολή.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά επειδή υπάρχουν διάφορες πληροφορίες, τις οποίες κι εσείς γνωρίζετε και ακούτε στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για τον κ. Παυλόπουλο και όλα αυτά, νομίζω ότι σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης, πρέπει να μας πείτε εάν υπάρχει δυσαρέσκεια για τον κ. Παυλόπουλο γι αυτά που λέει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανενός είδους δυσαρέσκεια για τον κ. Παυλόπουλο και το έργο του. Ο κ. Παυλόπουλος εργάζεται στο πλαίσιο της πολιτικής την οποία έχει χαράξει η Νέα Δημοκρατία από τότε που ήταν αντιπολίτευση. Ειδικά το θέμα που αναφέρεστε, είναι ένα μείζον ζήτημα πολιτικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τους πολίτες, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά τη διαφάνεια στα δημόσια της χώρας. Είναι λοιπόν στη σωστή κατεύθυνση ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα από την κυβέρνηση και τα στελέχη της για την καταπολέμηση της αδιαφάνειας. Είναι ένας στόχος, που όπως σας έχω πει, δεν αλλάζει. Ειδικά για το θέμα του βασικού μετόχου έχουν ακουστεί και γραφεί πάρα πολλά. Η επόμενη φορά που εγώ θα μιλήσω γι αυτό το θέμα, θα είναι όταν δώσουμε την επιστολή στην Κομισιόν γιατί έως τότε δεν θα υπάρχει κάποιο καινούργιο στοιχείο, πλην των φημών που βλέπω να ανακυκλώνονται από μέρα σε μέρα. Τότε να ξανασυζητήσουμε, ευχαρίστως.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες ο κ. Κωνσταντόπουλος κατήγγειλε στη Βουλή την ύπαρξη παρακρατικού μηχανισμού με αφορμή τα συμβαίνοντα και με πρωταγωνιστές τον Βαβύλη και άλλα πρόσωπα, καθώς επίσης ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των ρασοφόρων που οπλοφορούν και να κλείσει η «Χρυσοπηγή». Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τρία διαφορετικά θέματα. Όσον αφορά το τελευταίο θέμα που είπατε: Αντιλαμβάνεστε πως όταν σε μια ευνομούμενη πολιτεία υπάρχουν σωματεία, τα οποία λειτουργούν με νόμιμο τρόπο, η κυβέρνηση δεν έχει να πει τίποτα επί του τρόπου λειτουργίας τους, εφόσον είναι όλα νόμιμα. Τα άλλα δύο θέματα που αναφέρατε είναι ζητήματα που άπτονται μιας πολιτικής τοποθέτησης από μια προσωπικότητα της Αριστεράς, όπως είναι ο κ. Κωνσταντόπουλος. Η υπόθεση Βαβύλη, όπως γνωρίζετε, είναι ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα την φέρει εις πέρας, απαντώντας στα ερωτήματα εκείνα που έχουν εγερθεί και είναι πολλά τον τελευταίο καιρό.

ΤΑΚΗΣ: Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον κ. Παπαληγούρα να κλείσει η «Χρυσοπηγή» με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες. Μήπως ξέρετε εσείς με ποιες νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες μπορεί να κλείσει η «Χρυσοπηγή»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το γνωρίζω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στο θέμα του να δοθούν τα ονόματα των ρασοφόρων που οπλοφορούν, τι απαντάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια διαδικασία στη Βουλή. Η διαδικασία αυτή μπορεί να τηρηθεί. Δεν είναι, δηλαδή, εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου, αυτό το οποίο ρωτάτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την άρνηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων να δώσει τα στοιχεία στην επιτροπή που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει τον κ. Ειρηναίο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν, ομολογουμένως, μια αρνητική έκπληξη αυτό το οποίο συνέβη. Θα μου επιτρέψετε να μείνω σε αυτό και να σας πω ότι θα υπάρξει ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ ή εντός της ημέρας ή αύριο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιο είναι αρνητική έκπληξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι υπήρξαν προβλήματα συνεργασίας, εν γένει -εγώ δεν ομιλώ προσωπικά για τον Πατριάρχη- με υπηρεσίες του Πατριαρχείου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μας δοθεί και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που πήγαν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Αφήσατε αιχμές, αν κατάλαβα καλά, εναντίον του Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Δεν μας αφορά αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μας αφορά, γιατί προφανώς δεν ακούσατε.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε να επαναλάβετε αυτό που είπατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλη η υπόλοιπη αίθουσα άκουσε ότι αυτό που είπα δεν αφορά προσωπικά τον Πατριάρχη, αλλά τις υπηρεσίες.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Πολύ ωραία. Μπορείτε να μας πείτε κάτι, το οποίο δεν μας έχει εξηγήσει κανένας κυβερνητικός παράγοντας; Στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα, μπορεί η κυβέρνηση να εγγυηθεί τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα του Πατριαρχείου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε εικασίες. Δεν το έχω κάνει ποτέ. Στόχος είναι να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν εγερθεί το τελευταίο διάστημα και τα οποία παρακολουθεί όλη η ελληνική κοινωνία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η ελληνικότητα του Πατριαρχείου είναι κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι, η κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία, να προστατεύσουμε, πρωτίστως και διαχρονικά.

ΒΛΑΧΟΣ: Πιστεύει η κυβέρνηση ότι μια παραίτηση του κ. Ειρηναίου θα ηρεμούσε τα πράγματα; Θα έφερνε το κλίμα που όλοι ζητάμε να υπάρξει στα Ιεροσόλυμα στη σωστή του βάση και να διαφυλάξει την ελληνικότητα του Πατριαρχείου ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω στο ερώτημα. Η κυβέρνηση οφείλει, όπως γνωρίζετε, να ελέγξει τα οικονομικά. Γι` αυτό το λόγο και την επιτροπή. Το επόμενο βήμα είναι η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Επομένως, ας μην πάμε σε ερωτήματα που εμπεριέχουν σπέρμα εικασίας, γιατί δεν θα ήθελα να απαντήσω σε κανένα από αυτά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να ελέγξει τα οικονομικά του Πατριαρχείου; Το Πατριαρχείο, εξ όσων γνωρίζουμε, υπάγεται στο ιορδανικό Δίκαιο και είναι σε ισραηλινό έδαφος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, για να συσταθεί επιτροπή από το Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία μετέβη εκεί και έκανε τον απαιτούμενο έλεγχο, έχει το νόμιμο δικαίωμα. Υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται επί σειρά ετών.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θέλω να επιστρέψω στο θέμα του βασικού μετόχου, γιατί μου έκανε εντύπωση η δήλωσή σας ότι δεν θα τοποθετηθείτε καθόλου, αν και καθ` ύλην αρμόδιος υπουργός που συμμετείχατε και στη σύνταξη του συγκεκριμένου νόμου@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξήγησα το γιατί, όμως. Πείτε και γιατί το είπα, αν έχετε την καλοσύνη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Όχι. Θέλω να ρωτήσω διευκρινιστικά επ` αυτού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχετε την καλοσύνη, πείτε το για να είναι ολοκληρωμένη η άποψη. Γιατί, έτσι όπως το λέτε, εμφανίζεται ένας καθ` ύλην αρμόδιος υπουργός, όπως ορθώς είπατε, να αρνείται να πάρει μέρος σε ένα θέμα που τον αφορά, ενώ δεν είναι αυτός ο στόχος. Επομένως ή δεν το διευκρίνισα εγώ ή δεν το καταλάβατε εσείς. Είπα, λοιπόν, ότι η επόμενη δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης θα είναι η απάντηση που θα δοθεί στη δημοσιότητα. Έως τότε, τόνισα -και μάλιστα το τόνισα δύο φορές- ότι δεν θα μιλήσω για διάφορες φήμες, εικασίες, πληροφορίες ή δήθεν πληροφορίες που ακούγονται από διάφορα ΜΜΕ.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη. Μπορεί να έχουν γίνει κάποιες συσκέψεις δικές σας, με τον κ. Παυλόπουλο, με τον κ. Παπαληγούρα. Γι` αυτά δεν θεωρείτε ότι πρέπει να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό μέσω ημών και για το πού βρίσκεται αυτή η διαδικασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό είναι να κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά της. Και εν προκειμένω, η κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά της, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κανενός είδους υποχρέωση. Η κυβέρνηση, όπως έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του αρμόδιου Επιτροπή κ. Μακ Κρίβι, έτσι θα δώσει και τη δική της απάντηση στη δημοσιότητα. Με αυτό τον τρόπο νομίζω ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα ερωτήματά σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Μας λέτε ότι κάποιοι αρμόδιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά, ώστε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα περί βασικού μετόχου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού προκύπτει αυτό;

ΒΛΑΧΟΣ: Διότι, υπάρχει μια διαδικασία η οποία έχει πάει πίσω. Πρέπει να δώσετε απάντηση. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι που είναι κοντά στον Πρωθυπουργό και οι οποίοι είχαν αναλάβει αυτό το ρόλο, δηλαδή να φέρουν σε πέρας το θέμα του βασικού μετόχου, δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ομολογώ ότι δεν μπορώ να καταλάβω τη λεκτική υπέρβαση που κάνετε. Εκτός αν είναι και νοηματική υπέρβαση που δεν πρόκειται να την καταλάβω ποτέ.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια διαδικασία την οποία γνωρίζετε. Σε λίγες ημέρες θα πρέπει να απαντήσουμε. Δεν γνωρίζω από πού βγάλατε το συμπέρασμα ότι κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

ΒΛΑΧΟΣ: Αφού η κυβέρνηση έχει μπει σε μια διαδικασία να απαντά και να απολογείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα νόμο που κάποιοι ανέλαβαν να τον φέρουν σε πέρας και τελικά φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως γνωρίζετε, είναι διαρκές, όπου συναινετικά προσπαθούν τα κράτη να αποφασίσουν κοινά πράγματα. Στη διαδικασία αυτή το κάθε κράτος-μέλος, για πάρα πολλά θέματα, στην καθημερινότητά του, έχει διαφορετικές απόψεις, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, κρούσεις, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κομισιόν και τα αρμόδια όργανα. Δεν είναι κάτι παράξενο αυτό που συμβαίνει. Γιατί το βλέπετε ως κάτι παράξενο; Ας δούμε τη λογική με την οποία συζητήθηκε η υπόθεση της ένταξης της Τουρκίας. Κάποια κράτη έλεγαν «όχι», κάποια έλεγαν «ναι», κάποια έλεγαν «μέχρι τότε να ψηφιστεί, να υπογραφεί το πρωτόκολλο» και κάποιοι έλεγαν «ότι τότε, αλλά αργότερα». Είναι διαδικασίες στην καθημερινότητα της Ευρωπαϊκή Ένωσης, εδώ και δεκαετίες. Αλίμονο, δηλαδή, αν ένα κράτος-μέλος θα πρέπει να αποδέχεται απολύτως ως θέσφατο το κάθε τι που εκπέμπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και βεβαίως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδέχεται ως θέσφατο το κάθε τι που εκπέμπεται από ένα κράτος-μέλος.

ΧΙΩΤΗΣ: Η απόφασή σας να μην κάνετε άλλα σχόλια για το θέμα του βασικού μετόχου μέχρι να αποσταλεί η επιστολή σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι για να πάψει όλη αυτή η παραφιλολογία. Για κανένα άλλο λόγο.

ΧΙΩΤΗΣ: Είναι προσωπική σας απόφαση ή αφορά όλα τα μέλη που χειρίζονται αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΧΙΩΤΗΣ: Είναι, ωστόσο, σημερινή η απόφασή σας αυτή ή έχει ληφθεί εδώ και ημέρες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σημερινή. Μην ψάχνετε να βρείτε κάτι περίεργο ή ύποπτο. Σε λίγες ημέρες θα δώσουμε στη δημοσιότητα την επιστολή. Κάθε ημέρα διαβάζω ή ακούω φήμες, πληροφορίες ή δήθεν πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα. Τις χαρακτηρίζω όπως τις χαρακτήρισα πριν και όπως τις είχα χαρακτηρίσει κάποια στιγμή πρόσφατα, όταν έδωσα στη δημοσιότητα γραπτή ανακοίνωση. Ας σταματήσει, λοιπόν, αυτή η ιστορία και ας πάμε στο επόμενο βήμα, που είναι το πραγματικό βήμα πολιτικής. Το πραγματικό βήμα πολιτικής δεν είναι όλες αυτές οι φημολογούμενες τάσεις, διαστάσεις, αντιστάσεις, παραιτήσεις κ.ο.κ., αλλά είναι η αποστολή μιας επιστολής με νομική και πολιτική επιχειρηματολογία. Συνεπώς, αυτό που θα σας πω είναι ότι την επόμενη φορά που θα συζητήσουμε για το θέμα αυτό θα είναι με τη δημοσιοποίηση της επιστολής. Εσείς, όπως σας είπα και προηγουμένως, μπορείτε να ρωτάτε ό,τι θέλετε.

ΧΙΩΤΗΣ: Διευκρινίζω κ. Εκπρόσωπε εάν είναι σημερινή απόφαση, διότι εσείς πράγματι από την ημέρα που επιστρέψατε από τις Βρυξέλλες δεν έχετε προβεί σε οποιαδήποτε σχόλια. Άλλοι, όμως, υπουργοί που χειρίζονται αυτή την υπόθεση δίνουν τουλάχιστον μια συνέντευξη την ημέρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν με παρακολουθείτε. Και σε συνεντεύξεις εμφανίστηκα και δηλώσεις έχω κάνει, τόσο σε αυτή την αίθουσα, όσο και σε τηλεοπτικό σταθμό.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Επί του ιδίου θέματος, για να πάω την ερώτηση του συναδέλφου λίγο μακρύτερα: Το ότι δεν θα κάνετε καμία δήλωση για το βασικό μέτοχο, αποφασίστηκε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Σας είπα και τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό. Επομένως, μη δίνετε μεγαλύτερη διάσταση από αυτή που πραγματικά έχει.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Άρα, είναι μόνο δική σας απόφαση, δεν δεσμεύει τους άλλους υπουργούς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, φυσικά και δεν δεσμεύει. Σας είπα ότι εγώ δεν θα απαντήσω σε άλλη ερώτηση σε αυτό το χώρο, διότι θεωρώ ότι η φημολογία -το λέω για τέταρτη φορά- και το λέω σήμερα γιατί αντιλαμβάνομαι το τι είναι εκείνο το οποίο μπορεί να ακούσω ή μπορεί να διαβάσω αύριο. Δεν έχει καμία άλλη διάσταση, παρά μόνον αυτή που σας είπα. Σας το λέω πολύ ανοικτά και ξεκάθαρα. Από το να αρχίσουμε να συζητάμε -και ήδη πολύ συζητήσαμε- ότι η φήμη τάδε ισχύει ή μια ή η άλλη πληροφορία ισχύει ή δεν ισχύει, σας λέω: Μην παιδεύεστε, μην κουράζεστε. Αυτό που ισχύει από εδώ και πέρα, είναι μια απαντητική επιστολή τις επόμενες ημέρες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα είστε ένας εκ των συντακτών της απαντητικής επιστολής στην Κομισιόν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 29 March 2005 - 15:05:07 UTC