Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Εν πρώτοις να καλωσορίσουμε τους φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι με τον καθηγητή τους, δημοσιογράφο κ. Μπακουνάκη, βρίσκονται σήμερα εδώ για να παρακολουθήσουν την ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Τους καλωσορίζω και εύχομαι -εφόσον θέλουν να ακολουθήσουν το δρόμο της δημοσιογραφίας και το έχουν σκεφτεί πολύ καλά- να έχουν κάθε επιτυχία και μια δυναμική πορεία, σε ένα δυναμικό, ούτως ή άλλως, επάγγελμα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε κάποια δήλωση από μόνος σας, προκειμένου να διασκεδάσετε τα όσα έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα από τον κ. Αντώναρο, από εσάς, από τον κ. Παυλόπουλο, από άλλα κυβερνητικά στελέχη για τον περιβόητο βασικό μέτοχο; Αισθάνεστε αυτή την ανάγκη να βάλετε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική, όπως γνωρίζετε, εμπεριέχει και το συναίσθημα, αλλά αυτό το οποίο επικρατεί είναι η πολιτική.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μιλάω για συναίσθημα, μιλάω για την υπεράσπιση της αλήθειας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεται σε δράσεις, απόψεις, ιδέες. Η ερώτηση «εάν αισθάνεται κανείς την ανάγκη» παραπέμπει σε συναισθήματα. Αυτή η κυβέρνηση, λοιπόν, πολύ ήρεμα και πολύ συνετά επί σειράν ετών, από την εποχή, δηλαδή που ήταν κόμμα της αντιπολίτευσης είχε ήδη μιλήσει για το θέμα της διαφάνειας και της ανάγκης να υπάρξουν κανόνες διαφάνειας στον τόπο, έτσι ώστε να παταχθεί η διαφθορά και η διαπλοκή. Ο αγώνας κατά της διαπλοκής και υπέρ της διαφάνειας είναι ένας αγώνας τον οποίον υιοθέτησαν όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Τον υιοθετεί, επίσης, ακόμη και σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, όπως γνωρίζετε και γνωρίζουμε. Θέλω να σας θυμίσω ότι, χθες, ο επικεφαλής της παγκόσμιας οργάνωσης για τη διαφάνεια, μιλώντας στο Λονδίνο, αναφέρθηκε με πολύ θετικά λόγια στις προσπάθειες που έχει κάνει η χώρα μας, τον τελευταίο χρόνο, στην κατεύθυνση να δημιουργηθούν οι συνθήκες, με νομοθετήματα, υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς. Αυτά τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, όπως είπε και ο ίδιος. Είναι ενθαρρυντικά, όπως υποστηρίζει και η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει αυτόν τον αγώνα έως ότου επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα, δηλαδή, τουλάχιστον, να κινείται και η χώρα μας στο μέσο όρο των κοινοτικών χωρών.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς συνδυάζεται όμως αυτό με αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός και που τελικά είναι η αλήθεια, ότι τελικά παραγράφονται οι πολιτικές ευθύνες για το μέγα σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, για το οποίο ο κ. Καραμανλής όταν ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είπε ότι με τίποτε δεν παραγράφεται, με τίποτε δεν ξεχνιέται; Δηλαδή, είναι διαφορετικές οι πολιτικές ευθύνες των στελεχών που έχουν κυβερνήσει αυτόν τον τόπο, από τις ευθύνες επιχειρηματιών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου δεν ξεχνιέται και δεν παραγράφεται. Υπάρχουν νόμοι τους οποίους ακολουθεί κάθε πολίτης, νόμοι τους οποίους οφείλουμε να σεβαστούμε. Γνωρίζετε ότι η Δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σε βάθος την έρευνά της. Επίσης, γνωρίζετε ότι ήδη το θέμα παραπέμφθηκε στη Βουλή. Η Βουλή θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θέλω να ρωτήσω σε σχέση με το βασικό μέτοχο: Εάν η κυβέρνηση μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και μετά από τη συζήτηση που έκανε ο κ. Καραμανλής με τον κ. Μπαρόζο, σκοπεύει να κάνει αλλαγές στο νόμο για το βασικό μέτοχο, προκειμένου να εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πηγαίνουμε να διαπραγματευτούμε υπέρ του εθνικού συμφέροντος και υπέρ του Συντάγματός μας. Και όταν πας να διαπραγματευτείς, δεν κάνεις, προηγουμένως, κανενός είδους τέτοια συζήτηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αν από τη διαπραγμάτευση, ωστόσο, προκύψει ότι χρειάζεται να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Περιμένετε να σας απαντήσω σε ερώτηση με «εάν»; Σας επαναλαμβάνω ότι πηγαίνουμε να διαπραγματευτούμε για μια υπόθεση που έχει να κάνει με το πολιτικό αιτούμενο των καιρών στην Ελλάδα, δηλαδή τη διαφάνεια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην αυθόρμητη δήλωση που υποτίθεται ότι ήταν αυθόρμητη, αφού την εκμαίευσε ο κ. Βλάχος, είπατε για την πρόθεσή σας να καταπολεμήσετε τη διαπλοκή. Το θέμα δεν γεννάται για την πρόθεσή σας. Γεννάται για τις ανεκδιήγητες μεθοδεύσεις και δη του κ. Παυλόπουλου που είναι η νομική αυθεντία της κυβέρνησης και ο οποίος, στο Ζάππειο, μας διαβεβαίωνε για το κατά πόσο το ελληνικό Σύνταγμα υπερέχει του ευρωπαϊκού, των ευρωπαϊκών κανόνων. Αυτό είναι το πρόβλημα, όχι η πρόθεσή σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα απαντήσω στην ερώτησή σας, εάν αποσύρετε το χαρακτηρισμό «ανεκδιήγητο», τον οποίο δεν αποδέχομαι για κανένα συνάδελφό μου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εντάξει, θα τον αποσύρω για να συνεχιστεί η κουβέντα. Πάντως, δεν ήταν προσβλητικός σε πρόσωπο, ήταν πολιτικός ο χαρακτηρισμός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ηταν προσβλητικός.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν ήταν. Δεν είναι πρόθεσή μου να προσβάλω πρόσωπα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαφωνούμε στην ερμηνεία των ελληνικών. Επί της ουσίας του ερωτήματός σας: Εξάγατε κάποια συμπεράσματα, τα οποία είναι αυθαίρετα. Η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, σε επιστολογραφία της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι μια, αλλά περισσότερες φορές, ανέφερε ότι αυτό που η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ως προβληματικό σημείο στην υπόθεση είναι η παράγραφος 9 του άρθρου 14 του Συντάγματος που ψήφισαν στη Βουλή των Ελλήνων τα δύο μεγάλα κόμματα. Η υπόθεση, λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, δεν έχει να κάνει με τον άλφα ή βήτα νόμο. Θέλω να σας θυμίσω ότι και ο ν. 3021 που είχε φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -ένας νόμος ο οποίος είχε πολλά «παράθυρα» για να ξεφύγει από τα αυστηρά πλαίσια που έθετε το Σύνταγμα- ακόμη και αυτός ο νόμος με τα πολλά «παράθυρα» ήταν αντικείμενο συζήτησης, με αφορμή το Σύνταγμα, μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ελληνικής κυβέρνησης. Αρα, λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι ούτε ο ν. 3021, ούτε ο ν. 3310. Μπορεί να έχει λάβει πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα ο ν. 3310, ακριβώς γιατί αυτή η κυβέρνηση είχε και συνεχίζει να έχει την πρόθεση, τη διάθεση και την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να λειτουργήσει υπέρ της διαφάνειας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η βασική επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι υπέρ ή κατά κάποιου νόμου και όχι ουσιαστικά επί του Συντάγματος και του συγκεκριμένου άρθρου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, οι μεγάλες αντιρρήσεις ηγέρθησαν με το νόμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε στη δημόσια εικόνα, στη δημοσιότητα, στα ΜΜΕ@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι και στη δράση των Ευρωπαίων Επιτρόπων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε ότι τα ΜΜΕ άρχισαν να ενδιαφέρονται για το θέμα από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία έφερε αυτές τις αυστηρές, κατά κοινή ομολογία, ρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπίσει προβλήματα, τα οποία @θα σας θυμίσω- είναι εκείνα που σε άλλη περίπτωση συζητεί η Κομισιόν. Ξεχάσαμε ότι η Κομισιόν συζητεί για τον τρόπο ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων; Ξεχάσαμε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που άρχισε πριν από πολύ καιρό, δηλαδή για το πώς ανατέθηκαν δημόσια έργα, για προβλήματα που υπήρχαν στο μαθηματικό τύπο; Είναι, λοιπόν, ζητήματα τα οποία δεν ανεφύησαν ξαφνικά. Είναι θέματα που υπάρχουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και βεβαίως ο ρόλος μου εδώ δεν είναι να ερωτώ, είναι να απαντώ. Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω μια εξαίρεση: Ερωτώ, λοιπόν, πώς είναι δυνατόν ένα θέμα που βρίσκεται σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επί δύο και πλέον έτη, δηλαδή από την προηγούμενη κυβέρνηση, να γίνεται θέμα, μονομερούς, κριτικής της σημερινής κυβέρνησης, αντί κάποιος να αναρωτιέται, γιατί δεν είχε συμβεί μέχρι τώρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ανιχνευτικές οι επιστολές. Η προηγούμενη κυβέρνηση ρωτούσε «μήπως είναι ασύμβατο»; Εσείς εδώ, με αυθεντία και με αποφασιστικότητα είπατε ότι υπερέχει το Σύνταγμα. Ηταν διαφορετική η ποιότητα και η στόχευση της αλληλογραφίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι το λάθος σας, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα τις επιστολές. Ηταν σαφής η αναφορά της Κομισιόν στο 14.9. Ηταν επίσης σαφές ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, δια της τότε Γραμματέως του Υπουργείου Τύπου κ. Σπηλιωπούλου, είχε απαντήσει, υπερασπιζόμενη και το 3021 και το 14.9. Το ερώτημα, λοιπόν, που έθεσα προηγουμένως, είναι: «Πού είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ για να υπερασπιστεί το 14.9 και το Σύνταγμα που αυτό εισήγαγε στη Βουλή των Ελλήνων».

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν θέλω να απολογηθώ για το ΠΑΣΟΚ, οπότε δεν θα σας απαντήσω. Υπάρχει βέβαια απάντηση, αλλά ας τη δώσει το ΠΑΣΟΚ. Εμένα μου δημιουργείται η εξής εντύπωση, ότι η κυβέρνηση δίνει τη μάχη της διαπλοκής και τη μάχη κατά της διαφθοράς και έχει αντίπαλο σε αυτό την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία της δημιουργεί εμπόδια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μια συζήτηση, μια διαβούλευση δεν σημαίνει ότι γίνεται πάντα μεταξύ αντιπάλων. Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση 25 έτη πλέον. Συζητούμε, αποδεχόμαστε τους κανόνες της, όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση σέβεται τα εθνικά Συντάγματα. Εδώ τίθεται ένα μείζον θέμα που αφορά το δικό μας Σύνταγμα και η διαβούλευση συνεχίζεται. Αρχισε προ διετίας και συνεχίζεται.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όταν είπα αντίπαλο, εννοούσα ότι βρίσκετε εμπόδια σε αυτή την προσπάθειά σας κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, αν θέλετε να αποσύρω τη λέξη «αντίπαλος».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια έχει αποτελέσματα όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Και αυτή η κυβέρνηση έχει πολιτική βούληση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, επειδή ανοίξατε μία νομική κουβέντα, θα σας έλεγα ότι τα άρθρα του Συντάγματος δεν εφαρμόζονται από μόνα τους. Πάντοτε υπάρχουν εκτελεστικοί νόμοι του Συντάγματος. Ένα σημείο στο οποίο διαφωνούν τα ευρωπαϊκά όργανα και που είναι η ονομαστικοποίηση των μετοχών, δεν προβλέπεται από το άρθρο του Συντάγματος, όπως επίσης δεν προβλέπεται από το άρθρο του Συντάγματος η μη αναγνώριση της αυτοτέλειας των συγγενικών προσώπων. Αυτά είναι δικές σας αποφάσεις με τον εκτελεστικό νόμο. Δεν είναι του Συντάγματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας έλεγα, τι προτείνετε: Να κάνουμε πως δεν καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα Σύνταγμα; Το ψηφίσαμε και το αφήνουμε να κοιμάται, όταν το Σύνταγμα επιβάλει τη δημιουργία ενός εκτελεστικού νόμου σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε μια δημοκρατία, όπου ο καταστατικός χάρτης είναι αυτός που ορίζει τη ζωή των πολιτών, ορίζει το Πολίτευμα; Θα κάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, που ψήφισαν το συγκεκριμένο άρθρο και το συγκεκριμένο Σύνταγμα, ότι δεν κατάλαβαν;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως, αν με ρωτήσετε, μπορώ να σας απαντήσω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ρητορικό το ερώτημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τους κοινοτικούς κανόνες, έτσι ώστε να φέρετε ένα νόμο που να μην έχει προβλήματα για να μπορέσει να εφαρμοστεί. Για να έχει αποτελεσματικότητα, δηλαδή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε πάρει, ήδη, απάντηση, με αφορμή τις επιστολές που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ Κομισιόν και ελληνικών κυβερνήσεων.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Εχω να κάνω δύο συναφής ερωτήσεις. Η μία είναι εάν προτίθεστε να ξεκινήσετε τη διαδικασία σε επίπεδο διαλόγου για αναθεώρηση του Συντάγματος, σε ό,τι αφορά το 14.9. Το δεύτερο είναι, αν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος για το βασικό μέτοχο ως έχει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα νόμο και ο νόμος εφαρμόζεται. Εχει ένα μεταβατικό στάδιο, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες οι εταιρείες, τα φυσικά πρόσωπα, που υπόκεινται στις προβλέψεις αυτού του νόμου. Το μεταβατικό αυτό στάδιο διαρκεί έως τον Ιούνιο.

Οσον αφορά στο πρώτο ερώτημα που θέσατε για το Σύνταγμα, θα σας παραπέμψω στην απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγες ημέρες, όταν του τέθηκε το ίδιο ακριβώς ερώτημα. Είναι συνολικά ζήτημα αναθεώρησης του Συντάγματος και όχι μεμονωμένα κάποιων άρθρων.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή αναφέρθηκε το όνομα του κ. Παυλόπουλου, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ εσάς και του Υπουργού Εσωτερικών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω ότι κάποιοι θα ήθελαν να ανακαλύψουν διαστάσεις απόψεων και ρήγματα στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν. Ας μην ψάχνουν για φαντάσματα. Δεν θα τα βρουν.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ακούσαμε να λέτε ότι δεν έχετε αντίπαλο την Ευρωπαϊκή Ενωση. Όμως, να πάμε λίγο στην ταμπακιέρα. Τη Δευτέρα , ο Υπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος μαζί με σας και τον κ. Φώλια, θα βρίσκεστε στις Βρυξέλλες. Πείτε μας, λοιπόν, υπάρχει πολιτική βούληση, τι θα ζητήσετε, έχει αλλάξει κάτι και πώς ακριβώς θα κατέβει ο κ. Παυλόπουλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από τα όσα σας έχω πει μέχρι τώρα. Τη Δευτέρα το πρωί, θα γίνει μια συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Μακ Κρίβι με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να παρατείνει το χρόνο του μεταβατικού σταδίου εφαρμογής του νόμου για το βασικό μέτοχο@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμπίπτει στην ίδια ερώτηση που έγινε προηγουμένως με το «εάν». Εχω απαντήσει σε αυτό.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ρωτώ, εάν προτίθεστε να παρατείνετε το χρόνο μετάβασης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα. Πριν από τη διαπραγμάτευση δεν συζητά κανείς τέτοια πράγματα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την επίθεση που εξαπέλυσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος στην Υπουργό Παιδείας, επειδή παρέλειψε να τον επισκεφθεί ενώ βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, έχει κάνει από χθες σχετική ανακοίνωση και η Υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η κυβέρνηση, μόλις ανέκυψε το γνωστό θέμα με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έσπευσε να στείλει στα Ιεροσόλυμα τον αρμόδιο Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σκανδαλάκη. Ο κ. Σκανδαλάκης, ως επίσημος απεσταλμένος της κυβέρνησης, δήλωσε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στα προβλήματα και την ανάγκη να επιλυθούν με τη βοήθειά μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, προηγουμένως είπατε ότι το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου δεν παραγράφεται. Οι πολιτικές ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν νόμοι που προβλέπουν τις πολιτικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Επειδή έχουν μεσολαβήσει, ήδη από τότε, δύο Κοινοβούλια, όπως γνωρίζετε, δεν μπορούν να ασκηθούν κάποιες διώξεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε μόνο οι ιδιώτες είναι υπεύθυνοι για κάθε σκάνδαλο που γίνεται και όχι οι πολιτικοί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλάμε για ιδιώτες. Μιλάμε για πρόσωπα που μετείχαν στη χειραγώγηση, μέσα από κάποιες εταιρείες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι οποίοι, οι περισσότεροι ήταν υπουργοί, μέχρι και πρωθυπουργοί χειραγωγούσαν τότε το Χρηματιστήριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική κρίση που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση -και την οποία έχει κάνει και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών- για το Χρηματιστήριο είναι μια σαφής πολιτική κρίση αποδοκιμασίας εκείνων των μεθόδων.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης τη Δευτέρα, είναι η υπεράσπιση του Συντάγματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν νιώθει ότι αμύνεται σε κάτι. Η κυβέρνηση επιτίθεται απέναντι σε συμφέροντα, τα οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν εμπόδια στο δρόμο προς τη διαφάνεια.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του βουλευτή κ. Γεωργιάδη που είπε ότι ο νόμος είναι «μια τρύπα στο νερό»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα τις σχολιάσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μετά τη συνάντηση που είχε η τριμελής Υπουργική Επιτροπή στις Βρυξέλλες, αν θυμάστε, μας είχατε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και είχατε εκπέμψει την εικόνα ότι η κυβέρνηση είχε «καθαρίσει» με την Κομισιόν και τις Βρυξέλλες. Τι άλλαξε από τότε μέχρι τώρα και η κυβέρνηση σέρνεται ουσιαστικά στις Βρυξέλλες και απολογείται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αποδέχομαι τον όρο «απολογία». Πρόκειται για μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση. Ισχύει αυτό που σας είχα πει και τότε. Ρωτείστε, αν θέλετε, τους αρμόδιους υπάλληλους της Κομισιόν να σας απαντήσουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν πραγματικά η βούληση της κυβέρνησης είναι να υπερασπιστεί το Σύνταγμα, γιατί δεν δηλώνει ευθέως ότι το Σύνταγμα υπερέχει του Κοινοτικού Δικαίου, ακόμη και του Ευρωσυντάγματος τυπικά και στη βάση αυτή ότι ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που αφορούν στη λειτουργία του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε βέβαιος ότι η κυβέρνηση έχει επαρκή πολιτική και νομική επιχειρηματολογία υπέρ του Συντάγματος στις συζητήσεις που κάνει με την Κομισιόν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο παρασκήνιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι πάει να πει στο «παρασκήνιο»;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σαν πολιτική διακήρυξη@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συζητήσεις γίνονται μέσα σε κοινοτικά γραφεία. Καλούμε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εισήγαγε, υποστήριξε, ψήφισε, το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος να κάνει το ίδιο. Δηλαδή να το υπερασπιστεί, όπως το υπερασπιζόμαστε εμείς και όπως δεν το υπερασπίστηκε, ως όφειλε, τον ένα χρόνο που είχε ήδη αρχίσει αλληλογραφία με την Κομισιόν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή η συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, θέλω να μας πείτε, αν μπορείτε, ποια είναι η ατζέντα αυτών των συνομιλιών, τι θα συμπεριλάβει, όσον αφορά στο Κυπριακό, θα αναφερθεί μόνο στην ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου της Αγκυρας ο κ. Καραμανλής ή θα θέσει και το γενικότερο θέμα της Κύπρου. Επίσης, και ένα δεύτερο ερώτημα, πώς αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την πρόταση του κ. Μπαρόζο για τριμερή συνάντηση στο Κυπριακό, Τουρκίας-Κύπρου και Τουρκοκυπρίων και δεν βάζει μέσα καθόλου την Ελλάδα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προτάσεις για επίλυση του Κυπριακού έχουν διατυπωθεί πλειστάκις από τον Πρωθυπουργό. Είναι κοινές με τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παπαδόπουλο. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο.

Για τη συνάντηση της Δευτέρας: Πρόκειται για μια συνάντηση στην οποία θα συζητηθούν διμερώς τα θέματα που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες. Θα σας δοθούν αναλυτικές ανακοινώσεις, μετά το πέρας της συνάντησης. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη της πρωτοβουλίας του Προέδρου Παπαδόπουλου να ζητήσει από το Γ.Γ. του ΟΗΕ ανακίνηση μιας διαδικασίας συνομιλιών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει διαρκής αλληλοενημέρωση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αρα, ήσασταν ενήμεροι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συμφωνείτε και με τον όρο που έχει θέσει, να μην υπάρχει επι- διαιτησία αυτή τη φορά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υπεισέλθω σε κανένα περαιτέρω σχόλιο για το πώς πρέπει να γίνει η όποια νέα διαδικασία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν κατάλαβα ακριβώς πώς απαντήσατε στον κ. Κωνσταντινίδη για την πρόταση Μπαρόζο για την τριμερή συνάντηση. Είσαστε κατά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για το πώς βλέπει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μέσω ποιών οργανισμών και ποιών διαδικασιών.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αρα, είστε κατά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί θέλετε να βγάζω εγώ τα συμπεράσματα;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτό λέγεται «στρίβειν δια του αρραβώνος». Η απάντησή σας είναι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτή που σας έδωσα. Η πρακτική έχει αποδείξει ποια είναι η θέση που έχει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν θεωρώ, λοιπόν, σκόπιμο να ταχθώ υπέρ του ενός ή κατά του άλλου ή κατά της άλλης πρότασης, όποια κι αν είναι αυτή. Η συγκεκριμένη λογική που διέπει την προσέγγιση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος έχει αναλυθεί πλειστάκις και από τον Πρωθυπουργό και από τον Πρόεδρο της Κύπρου και σε κοινές παρουσίες και συνεντεύξεις τους, σε στιγμές δύσκολες ή λιγότερο δύσκολες, στην πορεία της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι δυνατόν ποτέ η Ελλάδα να ανεχθεί τριμερή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη. Έχει σημασία που και πότε επιλέγει και αν επιλέγει κανείς να απαντήσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή τις τελευταίες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο, όπου αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, γράφεται συνεχώς ότι έστειλε και ένα μήνυμα προς τον Κύπριο Πρόεδρο. Αυτό αφήνει πολλά υπονοούμενα. Τι σημαίνει έστειλε μήνυμα και στον Κύπριο Πρόεδρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Καραμανλής έκανε δηλώσεις και έστειλε ένα μήνυμα προς την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έγραψαν κάποιοι δημοσιογράφοι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Γράφεται κατά κόρον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω διάφορα δημοσιεύματα που εμφανίζονται καθημερινά και τα οποία είναι μακράν της πραγματικότητας.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Εφόσον τον περασμένο Δεκέμβριο, αν θυμόμαστε καλά, είχατε λάβει μια επιστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση που χαρακτήριζε τον 3021 ασύμβατο με το κοινοτικό δίκαιο. Είναι ο νόμος που είχε ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί εσείς προχωρήσατε @ και ο νόμος αυτός όπως ξέρουμε ήταν πιο χαλαρός @ στην ψήφιση ενός αυστηρότερου νόμου, αφού γνωρίζατε ότι θα έχει προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, η επιστολή αναφερόταν στις επιφυλάξεις της Κομισιόν στον 3021 αλλά κυρίως στο άρ. 14, παρ. 9 του Συντάγματος. Έχουμε ένα Σύνταγμα, το οποίο οφείλουμε να σεβαστούμε. Πέραν δηλαδή, των δεσμεύσεων αυτής της κυβέρνησης για τις διαδικασίες διαφάνειας, υπάρχει το Σύνταγμα στη χώρα το οποίο οφείλουν να σεβαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Και το σέβεστε με το νόμο που ψηφίσατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Οι επιχειρηματίες κ. Μυτιληναίος και Γερμανός είναι σκιώδεις Υπουργοί της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί γίνεται αυτή η ερώτηση. Η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη από σκιώδεις Υπουργούς, Υφυπουργούς ή άλλους σκιώδεις. Η κυβέρνηση δεν έχει επιτρέψει σε κανέναν να πιστεύει ότι υπάρχει οποιοσδήποτε που την υποκαθιστά. Αυτά ρωτήστε τα σε εκπρόσωπο άλλου κόμματος που δεν είναι σήμερα κυβέρνηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συμμετείχαν σε μια διυπουργική την περασμένη Παρασκευή με θέμα την αμυντική βιομηχανία και η συμμετοχή τους έμεινε στη σκιά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ερώτημα, παρακαλώ απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να πάρετε απάντηση. Το σχόλιο που κάνατε το θεωρώ απαράδεκτο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Λέτε για την υπεράσπιση του Συντάγματος και για τον εκτελεστικό νόμο ο οποίος είναι κατ` επιταγή του συγκεκριμένου άρθρου 14, παρ. 9. Γιατί πρέπει κατ` ανάγκη ο συγκεκριμένος νόμος να είναι η μοναδική λύση η οποία είναι σύμφωνη με το συγκεκριμένο εδάφιο του Συντάγματος. Θα μπορούσαν να υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές ρυθμίσεις οι οποίες να είναι και συμβατές με το Σύνταγμα και να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί είναι μονόδρομος και πανάκεια ο συγκεκριμένος νόμος ο οποίος κατατέθηκε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το συγκεκριμένο νόμο και η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να μην καταθέσει ούτε μια εποικοδομητική πρόταση. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ κατέθεσαν προτάσεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους έγιναν αποδεκτές. Το αποτέλεσμα των προτάσεων της κυβέρνησης και των προτάσεων των δύο κομμάτων της αριστεράς αποτελεί πλέον νόμο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Άρα αποδέχεται και την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση και δεν είναι σωστό να το ρίχνει στο Σύνταγμα. Ακριβώς αυτό που είπατε τώρα, ότι: αυτό το νόμο καταθέσαμε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχει δώσει κάποιος από την κυβέρνηση την εντύπωση ότι δεν αποδέχεται την πολιτική ευθύνη των πράξεών του;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Με καλύπτει η απάντηση. Αλλά μέχρι σήμερα υπερασπίζατε το νόμο σαν να είναι μόνο αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας δίνω μια περαιτέρω πληροφορία και ελπίζω να γίνει αξιοποίησή της. Η πληροφορία λέει ότι εδώ και δύο χρόνια υπήρχε μια επιστολογραφία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Σύνταγμα και το άρθρο 14.9. Αυτό το οποίο προβάλλεται πλειστάκις το τελευταίο διάστημα, στην πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είναι ότι όλη η ιστορία ξεκίνησε διότι δήθεν αυτή η κυβέρνηση έφερε ένα νόμο που είναι αντικοινοτικός. Υπάρχει λοιπόν η αλήθεια και η μερική αλήθεια. Ολόκληρη η αλήθεια λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δύο χρόνια έχει προβάλει αντιρρήσεις για το Σύνταγμα. Και η κυβέρνηση ρωτά το κόμμα εκείνο το οποίο μαζί με τη Νέα Δημοκρατία ψήφισε αυτό το Σύνταγμα. Να μην τηρήσουμε το Σύνταγμα; Να μην το ακολουθήσουμε; Να μην το υπερασπιστούμε; Αυτά τα ερωτήματα είναι απλά, απευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο εισήγαγε τις προτάσεις του για το Σύνταγμα. Περιμένουμε την απάντησή του. Η μερική αλήθεια είναι ο 3021 ή ο 3310. Ολόκληρη η αλήθεια είναι αυτή που σας ανέφερα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν θα υπερασπιστώ το ΠΑΣΟΚ. Αλλά θα σας έλεγε κάποιος, να τηρήσετε το Σύνταγμα με άλλο νόμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να μας πει τίποτα. Ρωτήσαμε πολλές φορές στη Βουλή αν έχει κάποια πρόταση. Η πρόταση ήταν η σιωπή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν υπάρχει μόνο το ΠΑΣΟΚ σ` αυτή τη χώρα κύριε Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προτάσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ κατατέθηκαν στη Βουλή και έγιναν στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποδεκτές.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός βρέθηκε σε δύσκολη θέση στη συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο. Είναι προφανές και το καταλαβαίνετε, αποδέχεστε τις πολιτικές ευθύνες και το ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Και ρωτώ, ο Πρωθυπουργός έχει αναζητήσει ευθύνες μεταξύ των συμβούλων του, αν τον προστάτεψαν ως όφειλαν ή θεωρεί ότι κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και τον εξέθεσαν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι σε δύσκολη θέση έχουν βρεθεί κάποια συμφέροντα τα οποία θίγονται και από το Σύνταγμα και από το νόμο και όχι η κυβέρνηση που αποφάσισε να δώσει με διαφανή τρόπο μια νέα πολιτική διάσταση στα πράγματα όπως πρέπει να γίνονται στον τόπο μας. Η κυβέρνηση είναι σε εύκολη θέση για να υπερασπιστεί τους κανόνες της διαφάνειας. Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων - έχει καταγραφεί πάνω από το 85% - είναι υπέρ των προσπαθειών που κάνει αυτή η κυβέρνηση για να πατάξει τη διαφθορά και να θέσει κανόνες υπέρ της διαφάνειας.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό είναι υπεκφυγή πάντως. Εγώ ρώτησα αν ο Πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες σε συμβούλους του ότι δεν έφτιαξαν τα πράγματα όπως έπρεπε ούτω ώστε να μην βρίσκεται στην ανάγκη να απολογείται και ο ίδιος και η κυβέρνηση και η χώρα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι καθαρά δικές σας εκφράσεις τα περί απολογίας της χώρας. Δεν ισχύουν στην πραγματικότητα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι αλλά δεν απαντάτε στο ερώτημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς δεν έχετε παρακολουθήσει την επί μισή ώρα συζήτηση. Αν την είχατε παρακολουθήσει πιστεύω ότι δεν θα μου κάνατε αυτή την ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάλι ξαναφεύγετε από την απάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στο θέμα του Χρηματιστηρίου. Θυμόμαστε όλοι ότι η φράση του Πρωθυπουργού προεκλογικά ήταν ότι τα εγκλήματα εναντίον του λαού και του τόπου δεν διαγράφονται ούτε παραγράφονται. Υποθέτω ότι θα είχε υπόψη του προεκλογικά τις χρονικές προθεσμίες. Η ερώτηση είναι γιατί μετά τις εκλογές, όταν δεν είχαν παραγραφεί ακόμα τα αδικήματα των πολιτικών προσώπων @ για την πολιτική ευθύνη αποδόθηκε στις εκλογές @ γιατί δεν προχώρησε μια άλλη διαδικασία, για παράδειγμα, μια εξεταστική επιτροπή στη Βουλή έτσι ώστε να μην εκπνεύσουν οι προθεσμίες και να μην παραγραφεί. Αυτή η προανακριτική για τα εξοπλιστικά τι γίνεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας έχω ήδη απαντήσει. Δεν υπάρχει κάτι καινούριο να σας πω. Όσον αφορά το πρώτο : Κάνετε κάποιο λάθος σε σχέση με τη νομική γνώση των θεμάτων. Θα σας συμβούλευα να το συζητήσετε με κάποιον που γνωρίζει νομικά. Θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν είχε δηλαδή τέτοια δυνατότητα η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα ήδη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν έχω καταλάβει κάτι, με όλη αυτή τη συλλογιστική περί Συντάγματος και νόμου για το βασικό μέτοχο. Αν αύριο, παρά τις προσδοκίες σας, αναγκαστείτε να κάνετε μια αλλαγή στο νόμο. Αναγκαστείτε να φέρετε έναν άλλο νόμο που να είναι συμβατός με τη βούληση της κοινότητας. Αυτό θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση καταστρατηγεί το Σύνταγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς δεν έγινε σαφές αυτό που είπα. Είπα ότι οι μεγάλες αντιρρήσεις από την πλευρά της Κομισιόν ξεκίνησαν για το άρ. 14, παρ. 9 του Συντάγματος. Γνωρίζετε πολύ καλά πως είναι η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη χώρα μας. Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν προβλέπεται πριν από το 2008, ακόμα και πριν από το 2006. Άρα λοιπόν δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το ερώτημά σας. Σας είπα ότι ο προηγούμενος νόμος που είχε πολλά «παράθυρα», και τα οποία καταγγείλαμε, ήταν επίσης αντικείμενο συζήτησης με την Κομισιόν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εννοώ ότι θα μπορούσατε να φέρετε ένα νόμο που να είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο, μέσα στα πλαίσια ερμηνείας του Συντάγματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ήδη πάρει απόφαση ότι δεν είναι συμβατός, ενώ είμαστε σε μία διαδικασία συζήτησης και διαπραγματεύσεων. Άρα δεν μπορώ να αποδεχτώ αυτό που λέτε. Θα δούμε τι θα γίνει στη συζήτηση της Δευτέρας. Σας επαναλαμβάνω ότι η μεγάλη ή μικρή διαφωνία, ο προβληματισμός, ξεκινάει με αφορμή το νόμο του ΠΑΣΟΚ 3021. Αλλά στην ουσία με το Σύνταγμα και αυτό που προβλέπεται από το Σύνταγμα που προβλέπει αυστηρές διατάξεις για την υπόθεση της πάταξης της διαπλοκής στον συγκεκριμένο τομέα, Μέσα Ενημέρωσης και δημόσιες συμβάσεις. Και αυτές οι αυστηρές διατάξεις είναι εκείνες που ψηφίστηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βουλή. Άρα λοιπόν ο πολιτικός προβληματισμός πρέπει να πάει πίσω και να αναζητήσει τη συζήτηση που έγινε για το 14.9. Να αναρωτηθεί αν πρέπει να αλλάξει το 14. 9. Αυτό δεν το λέει η κυβέρνηση, για να είμαι σαφής. Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος. Έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός. Ο προβληματισμός μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και χώρας @ μέλους, είναι προβληματισμός που ανάγεται στο Σύνταγμα. Αντίστοιχοι προβληματισμοί έχουν διατυπωθεί και άλλες φορές στο παρελθόν και με άλλες χώρες. Θα δούμε ποια θα είναι η κατάληξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν κατάλαβα αν επιβεβαιώνεται την παρουσία των δύο επιχειρηματιών στην υπουργική σύσκεψη για τα εξοπλιστικά προγράμματα και πως τη δικαιολογείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα προηγουμένως - και θεώρησα ότι έγινε κατανοητό - ότι μπορείτε να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο για να πάρετε απάντηση. Δεν γνωρίζω το θέμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είχε ανακοινώσει ο κ. Αντώναρος ότι ο Πρωθυπουργός δεν εμπλέκεται στη διαδικασία για το βασικό μέτοχο στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Μπαρόζο. Ανακοίνωσε, επίσης, προχθές τα τρία σημεία στα οποία θα γίνει η συζήτηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Τελικώς, προκύπτει ότι παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις ή διαβεβαιώσεις, πείτε το όπως θέλετε, το θέμα συζητήθηκε. Τι άλλαξε και μπήκε στην ατζέντα, ενώ δεν ήταν ή υποτίθεται ότι δεν ήταν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, σε αυτές τις συναντήσεις υπάρχει μια ατζέντα θεμάτων. Η ατζέντα, λοιπόν, δεν προέβλεπε τη συζήτηση αυτού του θέματος. Ετέθη για πολύ λίγο στη συζήτηση. Η κατάληξη ήταν ότι την επόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης θα συζητήσει. Ο Πρωθυπουργός δεν μπήκε σε συζήτηση, ούτε σε διαπραγμάτευση πολύ περισσότερο, για το βασικό μέτοχο. Δεν κατάλαβα, λοιπόν, κι εγώ με τη σειρά μου πού υπάρχει αντίφαση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στο ό,τι δεν εμπλέκεται ο Πρωθυπουργός και προφανώς ο Πρωθυπουργός το έθεσε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν εμπλέκεται. Γιατί προσπαθείτε να εμπλέξετε ένα θέμα, το οποίο δεν είναι έτσι όπως το λέτε, όπως το πιστεύετε; Δεν καταλαβαίνω το γιατί, όταν η κυβέρνηση σας ανακοινώνει ποια είναι η ατζέντα. Για παράδειγμα σήμερα με ρωτήσατε τι θα συζητήσουν μεταξύ τους οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν σας είπα δύο θέματα για να έρθετε μετά και να μου πείτε γιατί δεν μας είπατε και το τρίτο. Σας είπα: Γενικώς θα συζητήσουν τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες. Αυτό στη διεθνή διπλωματία ονομάζεται «ανοιχτή ατζέντα». Τουλάχιστον έτσι το γνωρίζω εγώ. Οι συνάδελφοί σας, φαντάζομαι, μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Στη συζήτηση, λοιπόν, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής υπήρχαν κάποια θέματα. Τέθηκε και ένα επιπλέον θέμα. Συνηθίζεται αυτό. Εκείνο, όμως, που δεν αντιλαμβάνομαι είναι τι ακριβώς σας ενοχλεί: Το ό,τι ο Πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά στο θέμα του βασικού μετόχου; Το ότι η κυβέρνηση αυτή υπερασπίζεται το νόμο και το Σύνταγμα; Δεν καταλαβαίνω τι.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, δεν με ενοχλεί ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται το νόμο και το Σύνταγμα. Με ενοχλεί το εξής: Το γεγονός ότι συζητείται επί μια εβδομάδα ότι ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συζητείται. Το συζητούν, ενδεχομένως, κάποιοι δημοσιογράφοι στα τηλεοπτικά παράθυρα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μα, δεν το βγάζουν από το κεφάλι τους οι δημοσιογράφοι, κ. Εκπρόσωπε. Εχουν πληροφορίες, κάνουν ρεπορτάζ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζω, κατά καιρούς, διάφορα δημοσιεύματα τα οποία δυστυχώς βγαίνουν από το κεφάλι ορισμένων.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ωραία. Βγαίνει, λοιπόν, ότι επιβεβαιώθηκαν οι δημοσιογράφοι στην προκειμένη περίπτωση και όχι η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο επιβεβαιώνεται;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι θα συζητιόταν και ο βασικός μέτοχος, όπως και έγινε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κάνετε λάθος. Δεν θα συζητιόταν. Δεν υπήρχε στην ατζέντα. Εγινε, εκτός ατζέντας, μια αναφορά. Ερωτώ, λοιπόν, ποιο είναι το πρόβλημα;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ότι όταν η κυβέρνηση μας δίνει μια ατζέντα πρέπει κατά το δυνατόν τουλάχιστον να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ατζέντα που σας δόθηκε τηρήθηκε απολύτως. Εκείνο το οποίο δεν ξέρω γιατί δεν κατανοείτε -πιθανώς να μην το γνωρίζετε, ισχύει πάντως σε όλο τον κόσμο για πολλά χρόνια τώρα- είναι ότι η ατζέντα θεμάτων περικλείει έναν αριθμό θεμάτων προς συζήτηση. Ενδεχομένως να προστεθούν και κάποια άλλα θέματα προς συζήτηση. Αυτό το έχετε ξανακούσει να συμβαίνει διεθνώς;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Βεβαίως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εκπλήσσεστε και μάλιστα με τέτοια μεγάλη έκπληξη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Με καμία έκπληξη. Από την απάντηση εξεπλάγην, όχι από τη διαδικασία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δηλαδή, με πρωτοβουλία του κ. Μπαρόζο ετέθη το ζήτημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω σε ερώτημα με ποίου πρωτοβουλία ήταν ή δεν ήταν. Θεωρώ ότι έχω ήδη απαντήσει επαρκώς στο θέμα. Και χωρίς προσωπική αιχμή για κανέναν, σας λέω ας βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο. Και το δάσος εν προκειμένω είναι πολύ συγκεκριμένο. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες οι οποίοι προσπαθούν να πατάξουν τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο. Υπάρχουν και κάποιες προσπάθειες να μη δούμε αυτούς τους κανόνες, να μη δούμε το ελληνικό Σύνταγμα, να μη δούμε τον πολιτικό κόσμο που αποφάσισε ό,τι αποφάσισε, αλλά να δούμε κάποια δέντρα τα οποία εν τέλει δεν έχουν καμία σημασία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση δεν είναι γιατί προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή. Είναι γιατί ο τρόπος τον οποίον επέλεξε είναι ατελέσφορος και ίσα-ίσα δημιουργεί και εμπόδια στην αντιμετώπιση της διαπλοκής. Γι` αυτό κρίνεται η κυβέρνηση, όχι για την πρόθεσή της.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μου περιγράψετε το «ατελέσφορο» του τρόπου, για να το καταλάβω κι εγώ;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό συζητιέται τόσο καιρό. Αν καταλάβαμε καλά υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπάρχει μια συζήτηση που ενδεχομένως να καταλήξει σε αλλαγή διατάξεων αυτού του νόμου. Από αυτό δεν βγαίνει ότι υπάρχει ένα ατελέσφορο στην όλη διαδικασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την έννοια της λέξης «ατελέσφορος»; Τι εννοείτε ακριβώς; Δηλαδή, είναι «ατελέσφορο» να συζητεί κανείς με την Κοινότητα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το ότι θεσπίσατε διατάξεις οι οποίες όχι μόνον δεν έχουν εφαρμοστεί, γιατί υπάρχουν και τα μεταβατικά κ.τλ., αλλά δείχνουν ότι θα αλλάξουν πριν καν εφαρμοστούν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να επαναλάβω, λοιπόν, για πολλοστή φορά @γιατί φαίνεται πώς δεν έγινε κατανοητό ή σαφές σε όλους τουλάχιστον- ότι η διαδικασία ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια. Η διαδικασία που ξεκίνησε δεν αναφέρθηκε στο ν. 3021 του ΠΑΣΟΚ μόνον, αλλά κυρίως επικεντρώθηκε στο Σύνταγμα και τη συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 14 παράγραφος 9. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα ζήτημα το οποίο, μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ελληνικής κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, συζητείται επί δύο χρόνια με την Κοινότητα. Η διαδικασία πέραν των επιστολών συζητείται και δια ζώσης. Η όποια λοιπόν αντίρρηση, αντιπαράθεση, αντίθεση, προβληματισμός υπάρχει, τίθεται στο τραπέζι. Και τέθηκε και στη συζήτηση που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στις Βρυξέλλες. Θα ξανατεθεί και τη Δευτέρα. Είναι σαφές τώρα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σαφέστατο είναι. Αν θέλετε το συνολικό πολιτικό ερώτημα είναι γιατί δεν συμπεριλάβατε τις ενστάσεις της Ε.Ε. εκ των προτέρων, αφού η συζήτηση υπάρχει εδώ και δύο χρόνια@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να κάνουμε αναθεώρηση του Συντάγματος εννοείτε; Ε, δεν γίνεται. Υπάρχουν τρόποι που γίνεται η αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε ότι βλέπετε ορισμένα συμφέροντα που είναι σε δύσκολη θέση και ενοχλούνται από τις κινήσεις της κυβέρνησης, υπονοείτε δηλαδή ότι οι αντιδράσεις που έρχονται από τις Βρυξέλλες εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέω κάτι, το λέω ευθέως. Δεν υπονοώ τίποτε περισσότερο από αυτό που λέω.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι αιχμή εναντίον της Ε.Ε.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπονοώ τίποτα περισσότερο από αυτό που λέω. Αν θέλετε να βγάζετε δικά σας συμπεράσματα, μπορείτε να το κάνετε. Είναι δικό σας δικαίωμα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 18 March 2005 - 15:05:16 UTC