Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συμπληρώνει σήμερα το πρώτο της χρόνο. Κατά τη διάρκεια των 12 αυτών μηνών πολιτευθήκαμε με συνέπεια και υπευθυνότητα. Κινηθήκαμε στο πλαίσιο αρχών και αξιών, στο πλαίσιο που ορίζει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι των πολιτών, καθώς και οι υποχρεώσεις της χώρας. Φέραμε σε πέρας την εθνική υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, έχοντας την ευθύνη της κρίσιμης τελικής φάσης της προετοιμασίας, την ευθύνη της έγκαιρης παράδοσης των έργων και των υποδομών. Η άψογη διοργάνωση των Αγώνων προέβαλε την Ελλάδα διεθνώς. Κατέδειξε τις δυνατότητες των Ελλήνων και ενίσχυσε την εθνική αυτοπεποίθηση.

Κατά τη διάρκεια των 12 αυτών μηνών δώσαμε λύσεις σε πολλά προβλήματα, τα οποία είχαν συσσωρευτεί επί 20 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επιτελέσαμε σημαντικό έργο, θέσαμε τις βάσεις για πιο γρήγορη, πιο δυναμική και πιο αποτελεσματική πορεία στο διάστημα που ακολουθεί. Οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ισχύουν στο ακέραιο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μπροστά της τρία ολόκληρα χρόνια για να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματός της.

Το 2005 ξεκίνησε με σταθερή και επίμονη προσπάθεια για να αλλάξουν οι δομές του κράτους και της οικονομίας. Να λύσουμε τις στρεβλώσεις του χθες, ώστε να διασφαλίσουμε ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και ευημερία για όλους τους πολίτες.

Αύριο, στις 11:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα της: «Επανίδρυση της Δημόσιας Διοίκησης 2005» με εισηγητή τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Π. Παυλόπουλο.

Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 19:30, δίνει την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Όσον αφορά στο πρόγραμμά του, που αφορά σε ταξίδια του στο εξωτερικό, θα ανακοινωθεί αύριο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όντως θέλει θράσος το ΠΑΣΟΚ να εγκαλεί εσάς για το ΛΑΦΚΑ. Ωστόσο και εσείς είστε υπόλογοι, λόγω των αμετροεπών υποσχέσεων που είχατε δώσει στο παρελθόν. Τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ είναι ένα δισεκατομμύριο. Είχατε υποσχεθεί ότι θα εξοικονομείτε 10 δισεκατομμύρια το χρόνο από την καταπολέμηση της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης. Πού είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι θα πρέπει πρωτίστως να διορθώσω δύο σημεία της ερώτησής σας, που αφορούν ανακριβή στοιχεία και δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα αποδίδετε. Το πρώτο είναι οι αμετροεπείς, όπως εσείς χαρακτηρίσατε, υποσχέσεις για το ΛΑΦΚΑ. Οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για το ΛΑΦΚΑ ήταν πολύ συγκεκριμένες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν καταλάβατε. Αμετροεπείς, όσον αφορά στην εξοικονόμηση των 10 δισ. κάθε χρόνο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το δεύτερο σημείο για το οποίο θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω αμέσως μετά. Σε ό,τι αφορά στο ΛΑΦΚΑ: Η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας -η ρητή δέσμευση που έχει αναλάβει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά και υπάρχει και σε κείμενα της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή των Ελλήνων ήδη από το 2003- ήταν ότι θα καταργήσει την εισφορά του ΛΑΦΚΑ, κάτι το οποίο έγινε από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, από τον περασμένο Ιούλιο. Αυτή ήταν η ρητή δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για κατάργηση της εισφοράς του ΛΑΦΚΑ. Με αυτή την κατάργηση ωφελήθηκαν οι συνταξιούχοι από 1% έως 5% επιπλέον στις συντάξεις τους. Ήταν, δηλαδή, ουσιαστικά μια έμμεση αύξηση των συντάξεών τους. Και πρέπει να υπενθυμίσω εδώ ότι το ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει με δύο νόμους να επεκτείνει την εισφορά του ΛΑΦΚΑ έως το 2008.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε ακόμη περισσότερο και σε ένα άλλο σημείο για το οποίο ουδέποτε είχε δεσμευτεί προεκλογικά, ανέκυψε στην πορεία και δεσμεύτηκε δημοσίως τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρόκειται για τα αναδρομικά που όπως γνωρίζετε με την προ ημερών παρέμβαση του Πρωθυπουργού θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους. Για τα αναδρομικά δεν θα βρείτε πουθενά προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός έκρινε, για τους λόγους τους οποίους ο ίδιος επικαλέστηκε στο μήνυμά του, ότι θα πρέπει να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα αποδέχομαι αυτά, γι` αυτό και είπα ότι είναι θράσος το ΠΑΣΟΚ να σας εγκαλεί για το ΛΑΦΚΑ. Το δεύτερο θέμα ήταν ότι είχατε υποσχεθεί ότι θα εξοικονομείτε 10 δισεκατομμύρια από την καταπολέμηση σπατάλης και κακοδιοίκησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συνεχείς παρεμβάσεις του νυν Πρωθυπουργού και τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις οποίες σας παραπέμπω, καθώς και η τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύουν ότι ο Κώστας Καραμανλής επεσήμαινε σημεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ότι η διαφθορά στο ελληνικό Δημόσιο κοστίζει στους Έλληνες φορολογούμενους 10 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η μείωση των δαπανών και η βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας της διοικητικής μηχανής, έχουν αρχίσει ήδη να φέρνουν αποτελέσματα. Στον πρώτο χρόνο -όπως θα έχει την ευκαιρία να σας δώσει αναλυτικά στοιχεία το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών- ήδη έχουν εξοικονομηθεί 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την καλύτερη διαχείριση και από μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα. Δαπανών που αλόγιστα, σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, γίνονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι ένας ικανοποιητικός ρυθμός, ο οποίος έως το τέλος της τετραετίας θα έχει οδηγήσει στην εκπλήρωση και αυτής της δέσμευσης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ένας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Κακλαμάνης, σε σημερινή του συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο» λέει ότι δύο-τρεις υπουργοί θα πρέπει να πάνε σπίτι τους. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχω πει και άλλη φορά σε αυτή την αίθουσα, η υπόθεση αυτή είναι καθαρά υπόθεση του Πρωθυπουργού.

ΒΛΑΧΟΣ: Ακούσαμε τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου για τον ένα χρόνο. Όμως κ. Υπουργέ, οι δημοσκοπήσεις που γίνονται δείχνουν ότι ο κόσμος θεωρεί ότι έχουν επιδεινωθεί τα οικονομικά του και απλώς η κυβέρνηση σώζεται εξαιτίας της κακής γνώμης που έχει ο Έλληνας πολίτης για το ΠΑΣΟΚ. Τελικά τι ισχύει; Ο αισιόδοξος απολογισμός που κάνατε ή ο απαισιόδοξος απολογισμός των πολιτών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Έλληνας πολίτης γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα οφείλεται στη διαχείριση που επιφύλαξε στην οικονομία της η τελευταία 10ετία του ΠΑΣΟΚ. Είναι κάτι το οποίο -μιας και αναφερθήκατε σε δημοσκοπήσεις και γνωρίζετε ότι δεν τις σχολιάζω- αναδεικνύεται από τα στοιχεία αυτά. Επίσης, ο Έλληνας πολίτης γνωρίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αρχίσει προσπάθειες «νοικοκυρέματος» των οικονομικών σε μια λογική που εν τέλει θα έχει αποτελέσματα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου. Όταν «νοικοκυρευτούν» τα δημόσια οικονομικά, όταν φτάσουν στο ιδεατό σημείο εκείνο που όλοι θα θέλαμε, όταν μπορέσουν να αλλάξουν δομές που δημιουργούσαν αγκυλώσεις στην οικονομία, απέτρεπαν τις επενδύσεις και άρα την εισροή κεφαλαίων και την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι τα παραλάβαμε. Θα σας πω τούτο: Ως κυβέρνηση θα είμαστε ικανοποιημένοι μόνον όταν όλοι οι Έλληνες πολίτες θα είναι ικανοποιημένοι. Γνωρίζουμε ότι έχουμε έναν πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Έχουμε διαβεί ένα κομμάτι αυτού του δρόμου. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αυτοπειθαρχία, με την ίδια συστηματικότητα, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του πολίτη, να προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που συσσωρεύτηκαν επί σειρά ετών. Έτυχε σε αυτή την κυβέρνηση ο κλήρος να τα λύσει, κυρίως αυτά που αφορούν στην οικονομία. Οι Έλληνες πολίτες, λοιπόν, γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας. Γνωρίζουν πώς φτάσαμε ως εδώ και διαπιστώνουν τις ειλικρινείς προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να ανατρέψει κατεστημένα τέτοια που δημιουργούσαν αγκυλώσεις και δημιουργούσαν προβλήματα στο να ορθοποδήσει η οικονομία του τόπου.

ΒΛΑΧΟΣ: Από ό,τι δείχνουν και οι δικές σας μετρήσεις, της κυβέρνησης, η ακρίβεια -ένα μεγάλο αγκάθι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ- το τελευταίο διάστημα, έχει αυξηθεί. Το πετρέλαιο ανεβαίνει από μέρα σε μέρα. Δεν έχει γίνει τίποτα και η αγορά, όπως γνωρίζετε, στενάζει. Ούτε επενδύσεις γίνονται, ούτε θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, η κυβέρνηση δεν κάνει μετρήσεις. Άρα, δεν γνωρίζω σε ποιες αναφέρεστε. Όσον αφορά στο πετρέλαιο, βεβαίως, όποιος ζει σε αυτό τον τόπο γνωρίζει ότι ακρίβυνε το πετρέλαιο. Γνωρίζει όμως -όποιος δει τα συγκριτικά στοιχεία- ότι η αύξηση της τιμής του διεθνώς είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αναλογικά στην Ελλάδα είναι από τις μικρότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Βεβαίως αυξήθηκε το πετρέλαιο διεθνώς και αυτό έχει αντίκτυπο και στη χώρα μας. Ευτυχώς, όμως, το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πώς είδε η κυβέρνηση την εξέλιξη, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου των Ιεροσολύμων, να ξετυλίγει το κουβάρι για την αμφισβήτηση της διαδικασίας εκλογής του Πατριάρχη Ειρηναίου. Ανησυχεί η κυβέρνηση ότι έτσι ξεκινά ένας κύκλος αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Πατριαρχείου στην περιοχή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το μόνο που θα σας πω είναι ότι για όλα τα θέματα που αφορούν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι εύλογο και γνωστό. Στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σκανδαλάκης, προκειμένου να ενημερωθεί σε βάθος για τους προβληματισμούς του Πατριαρχείου. Η κυβέρνηση θα παρέχει τη στήριξή της στο βαθμό που χρειάζεται.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μιλήσατε πριν για την οικονομία και τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές και από το εσωτερικό της κυβέρνησης, που λένε ότι τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα, δεν αρκούν και χρειάζονται πρόσθετα μέτρα από τον Πρωθυπουργό. Θα ήθελα τη θέση σας πάνω σ` αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω τηλεγραφικά μερικά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την οικονομία, καθώς και μερικές από τις πολιτικές που έχει αναπτύξει αυτόν τον ένα χρόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με την ερώτηση, θα ήθελα να μου πείτε τα μέτρα που οφείλει να πάρει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση ρύθμισε τα πανωτόκια, ένα πρόβλημα πολλών ετών. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση κατάργησε την εισφορά του ΛΑΦΚΑ, όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί. Επίσης, δίνει τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ σε όλους τους συνταξιούχους. Πρόκειται για χρήματα που το ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια, παρανόμως συγκέντρωνε, εις βάρος των συνταξιούχων. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι είναι πλέον ταχεία η καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση διευθέτησε το χρονίζον πρόβλημα της ομηρίας συμβασιούχων. Άνθρωποι οι οποίοι είχαν προσληφθεί επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ως συμβασιούχοι, σε διάφορες θέσεις του δημόσιου τομέα, βλέπουν τη λύση του προβλήματος, πέντε χρόνια μετά την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να τη δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όχι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε το πρόβλημα. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι, μεταξύ των άλλων, κατατέθηκε νέο φορολογικό νομοσχέδιο και νέος αναπτυξιακός νόμος που θα βοηθήσουν και τα δύο στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Όσον αφορά στην καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης, σας έδωσα κάποια στοιχεία τα οποία είναι όχι απλώς ενδιαφέροντα, αλλά και πολύ σημαντικά. Η κατάργηση του μαθηματικού τύπου είναι ένα από τα πολύ σημαντικά αιτήματα για την εξυγίανση της αγοράς. Η υιοθέτηση του βασικού μετόχου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο μειώνει τη γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα. Θα ήθελα να σας αναφέρω και πολλές ακόμα παρεμβάσεις, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω. Σας ανέφερα τις σημαντικότερες που έγιναν αυτό το χρόνο. Αυτού του είδους οι ρηξικέλευθες πολιτικές θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Υπάρχουν φωνές που λένε ότι δεν φτάνουν αυτά τα βήματα, ότι χρειάζονται πιο αποφασιστικά μέτρα. Και υπάρχουν φωνές και από το εσωτερικό της κυβέρνησης που ζητούν αυτά τα πιο αποφασιστικά μέτρα. Είναι καλοί, λοιπόν, οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και προηγουμένως ότι εμείς θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, όταν θα είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες ικανοποιημένοι. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Δεν είναι μία ρήση άγνωστη σε εσάς, την ξέρουμε όλοι, τη βιώνουμε όλοι. Τη βιώνει και η κυβέρνηση στην καθημερινότητά της.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Είχατε πει ότι η πολιτική της ήπιας προσαρμογής είναι η οικονομική πολιτική του κοινωνικού κέντρου. Δηλαδή, της έχετε δώσει ένα πολιτικό στίγμα. Υπάρχει αναγκαιότητα στροφής στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης; Αλλαγή στην οικονομική πολιτική; Υπάρχει πιθανότητα και ενδεχόμενο η ήπια προσαρμογή να γίνει και πιο γρήγορη; Διότι και σήμερα είχαμε τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να επισημαίνει κάποια πράγματα. Και όπως είπε και ο συνάδελφος, υπάρχουν πολλές φωνές στη Νέα Δημοκρατία που ζητούν η ήπια προσαρμογή να γίνει και πιο αποτελεσματική και πιο γρήγορη. Υπάρχει θέμα αλλαγής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε ήπια πολιτική σε ζητήματα που αφορούν στον Έλληνα πολίτη, την καθημερινότητά του και την οικονομική δυνατότητά του, χωρίς να του δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη έχει. Δεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει το ίδιο και στο δημόσιο τομέα. Γι` αυτό και τα οικονομικά στο δημόσιο τομέα έχουν «σφίξει» πάρα πολύ. Γι` αυτό και το νοικοκύρεμα, στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Η ήπια προσαρμογή έχει να κάνει με μία λογική κοινωνικής πολιτικής και πώς βλέπει αυτή η κυβέρνηση τον Έλληνα πολίτη και την οικονομική του δυνατότητα. Εμείς, λοιπόν, στηρίζουμε αυτή την ήπια προσαρμογή. Την πιστεύουμε και την υπηρετούμε.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, δεν αποκλείετε την πιθανότητα να ληφθούν έκτακτα οικονομικά μέτρα. Θα ήθελα να το διευκρινίσετε αυτό. Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Δύο από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες σας, η μία που αφορά τους συμβασιούχους ως προς το νούμερο που είχε δώσει η κυβέρνηση, δηλαδή 250.000, δεν έχει υλοποιηθεί. Και η δεύτερη και σημαντικότερη @η οποία σας έδωσε και πολλές ψήφους- αφορά το χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης οικογένειας, εκείνης στην οποία υπάρχουν τρία παιδιά. Ούτε σ` αυτό έχετε δώσει μέχρι στιγμής λύση. Μπορείτε να μας προσδιορίσετε το χρονοδιάγραμμα της επίλυσης αυτών των θεμάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, σχετικά με την οικονομία, απάντησα ήδη. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, μάλλον δεν το έχετε παρακολουθήσει καλά. Στο θέμα των πολυτέκνων με τρία παιδιά, ήδη είναι πολλές οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει, όπως η ρύθμιση για τους φαντάρους. Δεν είναι ούτε μικρή, ούτε ασήμαντη ρύθμιση. Ακολουθούν και άλλες.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Είπατε προηγουμένως, κύριε Υπουργέ, ότι εξασφαλίσατε το 2004, στο πλαίσιο της περιστολής των κρατικών δαπανών, 3 δις ευρώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μειώσαμε τις δαπάνες.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Παρ` όλα αυτά, βάζω τα νούμερα κάτω και κάπου δεν μου βγαίνουν. Είχατε αναθεωρήσει το έλλειμμα στο 5,2% ή 5,3%. Και όμως, το έλλειμμα κλείνει παραπάνω και δεν ξέρω πόσο είναι. Μπορείτε να μας πείτε τελικά πού έκλεισε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού του 2004 και με τη μείωση των κρατικών δαπανών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαινομενικώς σχετικές ερωτήσεις, αλλά κατ` ουσίαν άσχετες. Το πρώτο σκέλος είναι άσχετο με το δεύτερο. Στο δεύτερο σκέλος, δεν θα σας απαντήσω. Μπορείτε να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Όσον αφορά στο πρώτο, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν σας βγαίνουν τα νούμερα. Μελετήστε λίγο τον Προϋπολογισμό, δείτε την περιστολή των δαπανών που έχει γίνει στο Δημόσιο και τότε θα σας προκύψουν τα νούμερα, όπως ακριβώς σας τα είπα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ένα από τα θέματα που δημιούργησαν έντονα σχόλια και αντιπαραθέσεις μέσα και έξω από τη Βουλή ήταν το θέμα του βασικού μετόχου. Διερωτώμαι πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση. Διότι είχατε μία ειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν κάνω λάθος, ότι εντός 15 ημερών πρέπει να δώσετε μια απάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Δεν υπήρξε κανενός είδους ειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχω αναφερθεί σ` αυτά τα θέματα δημοσίως, τουλάχιστον δύο φορές. Μία στις Βρυξέλλες και μία εδώ, στο press-room. Δεν κρίνω σκόπιμο να επανέλθω, γιατί δεν υπάρχει καμία τέτοια ειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ισχύει στο ακέραιο ό,τι έχω πει.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ικανοποιητική η εικόνα μιας κυβέρνηση όταν, σε κάθε θέμα που προκύπτει, να χρειάζεται η παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού για να λυθεί; Δεν μπορεί ο κάθε αρμόδιος Υπουργός για κάθε θέμα που προκύπτει στον τομέα του να το χειρίζεται, έτσι ώστε να το εκτονώνει; Αναφέρομαι στο ΛΑΦΚΑ, που έγινε χαμός και εκτονώθηκε το θέμα όταν το ανέλαβε ο Πρωθυπουργός. Αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσε να το είχε κάνει ο κ. Αλογοσκούφης ή κάποιος άλλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική απόφαση ανήκει στον Πρωθυπουργό. Με το «εάν», όπως γνωρίζετε, δεν έχει κανένα νόημα να συζητά κανένας.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Το ερώτημά μου προκύπτει από την απάντηση που δίνετε για την ερώτηση εάν είναι άλλο η κυβέρνηση και άλλο ο Πρωθυπουργός. Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός έρχεται ως από μηχανής Θεός@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά, όπως θυμάμαι, είναι ερωτήματα που αφορούσαν την πρώτη και τη δεύτερη κυβέρνηση Σημίτη.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Σαφώς. Και επειδή υπάρχει το παράδειγμα του κακού ΠΑΣΟΚ και του καλού Σημίτη@ (δεν ακούγεται). Το ερώτημά μου λοιπόν είναι, εάν είναι άλλο η κυβέρνηση και άλλο ο Πρωθυπουργός. Αν, δηλαδή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί τη λογική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Σημίτη. Και ένα δεύτερο ερώτημα είναι: Ο κ. Κακλαμάνης μίλησε σήμερα για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού της κυβέρνησης. Εάν δεν κάνω λάθος, το συντονισμό μιας κυβέρνησης τον έχει ο Πρωθυπουργός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, η διαρκής βελτίωση είναι το ζητούμενο.

ΒΛΑΧΟΣ: Πότε θα γίνει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το «διαρκές» δεν έχει τέλος. Η διαρκής βελτίωση των οικονομικών, για παράδειγμα, είναι το ζητούμενο και άρχισε από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θέτει σήμερα ένα λογικό ερώτημα για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής. Αναρωτιέται γιατί δεν μπόρεσαν να εξασφαλιστούν τα χρήματα για την εφάπαξ καταβολή του ΛΑΦΚΑ, που αν δεν κάνω λάθος είναι περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ, όταν η κυβέρνηση δείχνει πρόθυμη να χρηματοδοτήσει προγράμματα εθελουσίας εξόδου στην Τράπεζα Ελλάδος και την Εμπορική, που προϋποθέτουν μία εκταμίευση πολύ μεγαλύτερου ποσού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι να έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο.

ΧΙΩΤΗΣ: Το αν δεν έχει ανακοινωθεί, είναι ένα ζήτημα. Το αν το μελετά η κυβέρνηση είναι ένα άλλο ζήτημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση μπορεί να μελετά πολλά θέματα, όπως και η αντιπολίτευση, όπως και ο καθένας μας χωριστά. Σημασία έχει να κρίνουμε επί των πολιτικών και επί των ανακοινώσεων.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Στο ίδιο θέμα κ. Εκπρόσωπε: Εφόσον δεν έχει ανακοινωθεί, εννοείτε ότι δεν θα γίνει κιόλας; Δηλαδή, δεν θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα προγράμματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι να έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. Ο κ. Χιώτης με ρώτησε κάτι. Η αίσθησή μου ήταν σαν να έχει αποφασιστεί ήδη, να έχει ληφθεί μια πολιτική απόφαση για κάτι. Δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Μπορώ να ρωτήσω, να ενημερωθώ και να είμαι καλύτερα προετοιμασμένος αύριο για να μπορέσω να σας απαντήσω.

ΧΙΩΤΗΣ: Το ερώτημά μου προκύπτει από μια γραπτή δήλωση του κ. Μητσοτάκη και είναι εάν πράγματι η κυβέρνηση θεωρεί μεγαλύτερη προτεραιότητα την καταβολή του ΛΑΦΚΑ από τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου στις τράπεζες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με δεδομένο ότι το ένα έχει ήδη ανακοινωθεί και το άλλο όχι, σημαίνει ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι όντως οι συνταξιούχοι και η καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ. Έχετε, ήδη, πάρει απάντηση στην πράξη.

ΧΙΩΤΗΣ: Άρα, εικάζω ότι, εφόσον αποφασιστεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στις τράπεζες, η καταβολή θα γίνει σε πέντε δόσεις και από το δεύτερο εξάμηνο του 2006.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι θα γίνει με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Γνωρίζω ότι υπάρχουν σκέψεις, διεξάγονται συζητήσεις, όπως επίσης ότι έχουν γίνει και ανακοινώσεις για τον ΟΤΕ. Πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται στον ΟΤΕ, ώστε να βοηθηθεί ο Οργανισμός να ορθοποδήσει και να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός διεθνώς, προς όφελος τόσο της οικονομίας του ΟΤΕ, όσο και της εθνικής οικονομίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ένα τεράστιο θέμα με το ΛΑΦΚΑ που αναγκάστηκε να παρέμβει ο Πρωθυπουργός. Για ημέρες απασχόλησε την ελληνική κοινωνία, συνταξιούχοι έκαναν κινητοποιήσεις και δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η κυβέρνηση εμπαίζει αυτή την ευαίσθητη κατηγορία συμπολιτών μας. Και λέω «δημιουργήθηκε η εντύπωση» μέχρι να αποσαφηνιστεί. Τελικά υπήρχε ευθύνη κάποιου; Υπήρχε επίσης ευθιξία από τη μεριά κάποιου, έτσι ώστε ή να υποβάλει παραίτηση ή να τον απομακρύνει η κυβέρνηση; Σας θυμίζω ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν και εσείς είχατε πει ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπήρχε ευαισθησία και ευθιξία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησε ήδη ο Πρωθυπουργός μιλώντας για σκιές που δεν θα επιτρέψει να πέσουν στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επίσης και σε ζητήματα διαφάνειας πολιτικών δράσεων. Σε ό,τι αφορά στον εμπαιγμό: Εμπαιγμός είναι να κρατά κανείς τα χρήματα του Έλληνα συνταξιούχου επί σειρά ετών, να τον δέρνει όταν αυτός διαμαρτύρεται έξω από το Μαξίμου. Και στη συνέχεια να προσέρχεται στις τηλεοράσεις σαν να μη συνέβη τίποτα και με περισσό θράσος να κάνει τον τιμητή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στον ετήσιο απολογισμό της η κυβέρνηση εκτιμάτε ότι έχει να επιδείξει δύο-τρία ουσιαστικά μέτρα που μπορείτε να μας απαριθμήσετε και τα οποία βελτιώνουν την οικονομική κατάσταση των οικονομικά ασθενέστερων, όπως μισθωτών και συνταξιούχων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη, όλα αυτά που σας ανέφερα είναι μέτρα που βοηθούν μισθωτούς και συνταξιούχους. Στους συνταξιούχους ειδικά, πέραν της κατάργησης του ΛΑΦΚΑ από 1% έως 5%, παρέχεται αύξηση της τάξεως του 4%, δηλαδή κατά μέσο όρο η αύξηση στις συντάξεις κινείται από 5% - 9%. Θα πω κάτι που το έχω επαναλάβει δημοσίως: Όταν το ΠΑΣΟΚ φωνάζει πως δόθηκαν μεγαλύτερες συντάξεις πέρυσι, καθένας δεν έχει παρά να μελετήσει την καμπύλη των αυξήσεων που το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση έδινε, για να διαπιστώσει ότι σε προεκλογικές χρονιές έδινε μεγαλύτερες συντάξεις, ενώ κατά τη διάρκεια της τετραετίας οι συντάξεις ήταν πράγματι ψίχουλα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από εδώ και πέρα, το στίγμα της κυβέρνησης ποιο είναι; Επιτάχυνση των ρυθμών στην κατεύθυνση πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών, όπως η απελευθέρωση του ωραρίου, οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις στις ΔΕΚΟ και η παροχή κινήτρων στους επενδυτές, στο όνομα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε τελείως διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση. Εμείς ονομάζουμε διαρθρωτικές αλλαγές αυτά που εσείς αναφέρατε με τόσα αρνητικά επίθετα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μια διευκρίνιση για το θέμα του βασικού μετόχου, που είπατε ότι δεν έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην επιστολή του ο κ. Παυλόπουλος που -αν δεν απατώμαι, διορθώστε με εάν κάνω λάθος- δεν έχει στείλει ήδη στην Ε.Ε. είναι κάποιες δικαστικές αποφάσεις που μας είχε πει ο Αναπληρωτής σας που έχει ο επιμελής κ. Παυλόπουλος και όχι η Ε.Ε.; Η κάτι άλλο περιλαμβάνει αυτή επιστολή, την οποία δεν γνωρίζουμε εμείς και γνωρίζετε εσείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι βεβαίως επιμελής ο κ. Παυλόπουλος και χαίρομαι που το αναγνωρίζετε, ειδικά εσείς, κ. Σαραντάκο. Θα του το πω και θα χαρεί και ο ίδιος ότι τον είπατε επιμελή στο press room. Ισχύει αυτό που σας είχε πει ο κ. Αντώναρος ότι: Στο τέλος της συναντήσεως με τον Γενικό Διευθυντή κ. Σάουμπ, ο κ. Παυλόπουλος προσφέρθηκε -όπως άλλωστε ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπός του- και υποσχέθηκε να δώσει δύο υποθέσεις οι οποίες έχουν απασχολήσει στο παρελθόν το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, νομίζω και το γαλλικό δημόσιο για το πρωτογενές και δευτερογενές δίκαιο. Και αυτό έπραξε.

ΒΛΑΧΟΣ: Να συμπεράνω ότι η παρουσία σας σήμερα εδώ γίνεται για να εισπράξετε το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δημοσιογράφων, ώστε στη συνέχεια να εκπαιδεύσετε καλύτερα τον Πρωθυπουργό ενόψει της αυριανής συνέντευξης Τύπου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε ότι αποτελεί είδηση η παρουσία μου εδώ;

ΒΛΑΧΟΣ: Για φροντιστήριο ήρθατε; Αυτό εννοώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το πω στον Πρωθυπουργό.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα κάνετε φροντιστήριο στον Πρωθυπουργό σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει ανάγκη φροντιστηρίου ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται καθημερινώς και από πρώτο χέρι για όλα τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Να μην συμπεράνω ότι ενόψει του ενδεχόμενου ανασχηματισμού θα είναι η τελευταία σας παρουσία, μήπως πάτε σε άλλο υπουργείο. Να ρωτήσω το εξής: Θα ήθελα το σχόλιό σας για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ να μην παραστεί στην ορκωμοσία από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να σχολιάσω ενδεχόμενο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Σε πολύ πιθανό ενδεχόμενο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμα και εάν συμβεί αυτό είναι μια πολιτική απόφαση, την οποία δεν σχολιάζω.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μια και έχουμε την επέτειο του ενός έτους@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ χαρούμενους σας βλέπω, πάντως, με την επέτειο του ενός χρόνου.

ΒΛΑΧΟΣ: Τόση δουλειά έχουμε κ. Εκπρόσωπε, είναι δυνατόν;

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μια και έχουμε την επέτειο του ενός έτους θέλω να σας θυμίσω ότι η μόνη χειροπιαστή και άμεσα υλοποιήσιμη προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού την οποία θυμάμαι, νομίζω την είχε κάνει στις 24 Φεβρουαρίου, σε μια συγκέντρωση νέων, όπου υποσχέθηκε ότι τον πρώτο χρόνο, άμεσα θα αγοραστούν 150.000 υπολογιστές, με κόστος 75 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτούς τους υπολογιστές τι έχει γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα αυτό έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Θα εκπλαγείτε. Θα ζητήσω από την κα Γιαννάκου να σας κάνει ειδική ενημέρωση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια και σήμερα έχετε γενέθλια, η τούρτα τελικά ήταν πικρή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω σε τι αναφέρεστε, πάντως να είστε βέβαιοι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν βλέπει την εξουσία σαν μια τούρτα από την οποία προσπαθεί να φάει κομμάτια. Ίσως άλλοι το έκαναν στο παρελθόν. Η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση της χώρας με την ευθύνη ενός κόμματος που ανέλαβε να επιλύσει πάρα πολλά συσσωρευμένα προβλήματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς τι ερώτηση θα κάνατε αύριο στον Πρωθυπουργό, εάν ήσασταν δημοσιογράφος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα πια είναι αργά για εμένα.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ζητά πίσω το επίδομα των 1.000 ευρώ που δίνει στους φοιτητές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρω αυτό. Θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Είπε ο Πρωθυπουργός για σκιές που δημιουργήθηκαν σε ό,τι αφορά την πολιτική διαφάνειας στη συμπεριφορά. Υποθέτω ότι αυτές οι σκιές δεν δημιουργήθηκαν από κάποιους τρίτους. Δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που χειρίστηκαν την υπόθεση. Είναι «αθώοι του αίματος» για τις σκιές αυτές και μόνος υπεύθυνος είναι τελικά ο κ. Γούλας; Η οι ευθύνες ξεπερνούν και τον κ. Γούλα και πάνε σε κυβερνητικά στελέχη; Γιατί τότε αλλάζει το πράγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται τι εννοείτε «ανθρώπους που χειρίστηκαν την υπόθεση».

ΧΟΝΔΡΟΣ: Που εμπλέκονται θεσμικά στην υπόθεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανε την προσφυγή του και στη συνέχεια, θεώρησε σκόπιμο να την πάρει πίσω, κάτι το οποίο δημιούργησε σίγουρα σκιές. Η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση, δεν ήθελε να υπάρχουν στους Έλληνες πολίτες αυτές οι σκιές.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Οι σκιές αφορούν, δηλαδή, μόνο τον κ. Γούλα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξήγησα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λαμβάνω ευκαιρία από μια αγωγή που έκανε ο Διοικητής της ΑΤΕ στον κ. Κακαουνάκη για δημοσίευμά του. Δεδομένου ότι απ` ό,τι θυμάμαι εγώ και δούλευα τότε σε δύσκολο μαγαζί, αυτή η ιστορία, δημοσίευμα που μας ενοχλεί και κάνουμε αγωγή ήταν συνήθεια κάποιων άλλων ετών, παλαιότερων και κάποιων άλλων κυβερνητικών πρακτικών. Εσείς τοποθετήστε σε αυτό το θέμα; Θέλω να πω, μέχρι που φθάνει η ελευθερία του δημοσιογράφου, όταν αποκαλύπτει αληθινά στοιχεία στο ρεπορτάζ του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει η ελευθερία του δημοσιογράφου, την οποία και σεβόμαστε όλοι. Υπάρχουν και οι νόμοι στους οποίους μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης που θεωρεί ότι θίγεται.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά αυτός είναι κρατικός λειτουργός και κάτι εκπροσωπεί, όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, να μην τηρούνται οι νόμοι για τους κρατικούς λειτουργούς; Εάν θεωρεί ότι θίγεται και πρέπει να αξιοποιήσει το νόμο, είναι συνταγματικό δικαίωμα του να το πράξει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα μου επιτρέψετε μια κάπως προσωπική ερώτηση. Αύριο το βράδυ, μετά τη συνέντευξη που θα δώσει ο Πρωθυπουργός και που φαντάζομαι ότι θα είστε κι εσείς@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω σε προσωπικές ερωτήσεις, οπότε δεν ξέρω εάν θέλετε να την υποβάλετε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα πάτε στην αγρυπνία που θα κάνουν στις Εκκλησίες, για να ξορκίσουμε την κρίση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα, δεν απαντώ σε προσωπικές ερωτήσεις. Μέσα μου, το αίσθημά μου για την πίστη είναι πολύ ισχυρό.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Η πρώτη ερώτηση είναι εάν η κυβέρνηση θα συμμετάσχει στην αγρυπνία. Η δεύτερη ερώτηση αφορά μια συνέντευξη που έδωσε σήμερα η κα Γιαννάκου στα ΝΕΑ και λέει ότι: δεν την ανησυχεί η Εκκλησία, αλλά η Δικαιοσύνη. Με δεδομένο ότι έχετε κάνει ήδη παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τι είναι αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση ακόμη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω διαβάσει το συγκεκριμένο απόσπασμα στο οποίο αναφέρεστε. Διαφωνώ, βεβαίως, με τον όρο «παρεμβάσεις» που χρησιμοποιήσατε. Η κυβέρνηση έκανε προτάσεις και πήρε κάποιες αποφάσεις για ρυθμίσεις σε θέματα της Δικαιοσύνης. Επειδή ο όρος «παρέμβαση» έχει μια άλλη πολιτική έννοια, γι αυτό κρίνω σκόπιμο να το διευκρινίσω.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Για την αγρυπνία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα, ήδη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση του συναδέλφου είναι εάν μπορούν να πάνε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην αγρυπνία, εάν έχουν το ελεύθερο να πάνε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απ` ό,τι ήξερα μέχρι τώρα δεν χρειάζεται η άδεια κανενός, είτε είναι πολιτικός, είτε δημοσιογράφος για να παρακολουθήσει, με βάση τα πιστεύω του και τα θρησκευτικά αισθήματά του, τη λειτουργία στην Εκκλησία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στον έναν χρόνο γαλάζιας διακυβέρνησης, πώς εκτιμάτε τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην κυβέρνηση, ήταν εποικοδομητική και υπεύθυνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει στη δεκαετία του 1960 ότι, όσο πιο καλή είναι η αντιπολίτευση, τόσο καλύτερη γίνεται και η κυβέρνηση.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θέλω να το ρωτήσω από καιρό, αλλά βρήκα ευκαιρία με εσάς εδώ στο press room, γιατί ίσως δεν το ήξερε ο κ. Αντώναρος: Μέσα στη λίστα με τους δημοσιογράφους που δώσατε στην ΕΣΗΕΑ, για ποιο λόγο δεν υπάρχουν ονόματα δημοσιογράφων που εργάστηκαν ή συνεργάστηκαν με το Μέγαρο Μαξίμου επί Κώστα Σημίτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ό,τι προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 60/1997, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

ΧΙΩΤΗΣ: Με αφορμή το ζήτημα που έθεσε ο συνάδελφος, ο Οργανισμός «ΑΘΗΝΑ 2004» προβλέπεται να στείλει λίστα με απασχολούμενους δημοσιογράφους, και το έπραξε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη δημοσίως για το θέμα στη δεύτερη συνάντηση που έγινε στο Ζάππειο με τις Ενώσεις Συντακτών. Υπάρχει νομική αιτιολόγηση, η οποία είχε αναφερθεί και σε αντίστοιχη ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων. Ο Οργανισμός «ΑΘΗΝΑ 2004», εξαιρείται. Αυτή τη νομική αιτιολόγηση έχουν στείλει αρμοδίως και στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας. Την ίδια αιτιολόγηση είχαν στείλει τότε και στην Πρόεδρο της Βουλής.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχω καταλάβει, αμφισβητείται η εργασία των δημοσιογράφων σε ένα γεγονός σαν τον «ΑΘΗΝΑ 2004»; Εγώ δεν ήμουν μέσα σε αυτούς που εργάστηκαν, αλλά έχουμε φθάσει στο αντίθετο άκρο αυτής της ιστορίας. Κάποιοι συνάδελφοι εργάστηκαν και μάλιστα πάρα πολύ σκληρά. Δεν κατάλαβα, κακό είναι να γίνεται αυτό το πράγμα; Δαιμονοποιείται η εργασία πια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει επιθετικά σε αυτό που λέτε από την πρώτη στιγμή.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 7 March 2005 - 15:05:16 UTC