Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-02-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός επανειλημμένως και οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν εκφράσει, σε σχέση με τα όσα αποκαλύπτονται στο χώρο της Εκκλησίας, αλλά και της Δικαιοσύνης την πρόθεση της κυβέρνησης για μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Το ερώτημά μου είναι, αν οι αποκαλύψεις των ημερών για την Εκκλησία και τη Δικαιοσύνη έχουν γίνει κάτω από την πίεση της κυβέρνησης ή στελεχών της.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμία εκτίμηση. Ισχύει, στο ακέραιο, η δήλωση του Πρωθυπουργού, την οποία αναφέρατε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επιμένω επ` αυτού. Σε non paper του Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται επί λέξει: Βάζουμε οριστικό τέλος στη σιωπή και τη συγκάλυψη και τα όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα για γεγονότα και πράξεις που έγιναν στο χώρο της Δικαιοσύνης και της Εκκλησίας δικαιώνουν απόλυτα την προτεραιότητα της Νέας Διακυβέρνησης στον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της ανομίας. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς συνδέεται η πρόθεση της κυβέρνησης για διαφάνεια με τις αποκαλύψεις, ας πούμε, στο χώρο της Εκκλησίας που υποτίθεται ότι είναι εσωτερική της υπόθεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το έγγραφο το οποίο επικαλείσθε -του οποίου το ακριβές περιεχόμενο δεν γνωρίζω- προφανώς είναι κάποιο κείμενο @αν είναι έτσι όπως το λέτε- προερχόμενο από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να λειτουργεί, ως κόμμα και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Τα κόμματα, όταν κερδίσουν τις εκλογές και τους ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εξακολουθούν να λειτουργούν και είναι φυσικό να κάνουν και εκτιμήσεις και αναλύσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες παραβιάστηκε το Διεθνές Δίκαιο στην Κύπρο, με την επίσκεψη στην κατεχόμενη πλευρά αμερικανικής εμπορικής αντιπροσωπείας, συνοδευόμενη μάλιστα από Αμερικανό διπλωμάτη. Αντιλαμβάνεστε ότι η κίνηση αυτή των Αμερικανών αποτελεί παραβίαση των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550 και βέβαια παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω τη δήλωση που είχα κάνει, εδώ σε αυτή την αίθουσα πριν από λίγες ημέρες: Ολες οι ενέργειες, όλες οι πρωτοβουλίες που γίνονται με στόχο την οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο πρέπει να έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά:

Πρώτον, πρέπει να κινούνται σύννομα, δηλαδή με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα. Να κινούνται δηλαδή στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αναγνωρίζει ως μοναδική νόμιμη κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και,

Δεύτερον, οι ενέργειες αυτές πρέπει να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες που γίνονται για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο νησί και όχι να την αποθαρρύνουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι σύννομες αυτές οι ενέργειες των Αμερικανών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγο ο Αρχιεπίσκοπος στην εισήγησή του, ενώπιον της Ιεραρχίας, εκφράζει μια δυσφορία και προς το πρόσωπό σας, όχι μόνον προς την κυβέρνηση, για την αδημονία που εκφράσατε σχετικά με τη διαδικασία της κάθαρσης. Φαντάζομαι ότι έχετε γνώση του συγκεκριμένου αποσπάσματος ή θέλετε να σας το διαβάσω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία αντίρρηση να μου το διαβάσετε. Πρέπει, όμως, να σας διευκρινίσω ότι δεν πρόκειται να σχολιάσω, σε καμία περίπτωση, αποσπασματικές πληροφορίες που φτάνουν προς τα έξω από μια συνεδρίαση της Ιεραρχίας που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση αυτή, ενδεχομένως -και το υπογραμμίζω ενδεχομένως- η κυβέρνηση να τοποθετηθεί. Επαναλαμβάνω, για μια ακόμη φορά, ότι όσον αφορά στις εξελίξεις στην Εκκλησία ισχύει στο ακέραιο η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν πρόκειται περί πληροφορίας. Πριν από λίγο, δόθηκε στον Τύπο η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου. Να σας τη διαβάσω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε ως έμπειρος δημοσιογράφος, πολλές φορές, ενόψει μιας συζήτησης, δίνονται στη δημοσιότητα για διευκόλυνση του Τύπου, εκ προοιμίου κείμενα ομιλιών, τα οποία υφίστανται αλλαγές κατά τη στιγμή της εκφώνησης. Η εν λόγω συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα τη σχολιάσω πριν την ολοκλήρωσή της.

ΧΙΩΤΗΣ: Κατ` αρχήν, είναι ένα κείμενο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους. Συνεπώς, έχει πλήρη ευθύνη ο Αρχιεπίσκοπος για το κείμενο που διανέμει. Σας ρωτώ να μου σχολιάσετε αν πράγματι η κυβέρνηση έχει μια αδημονία σε σχέση με τη διαδικασία της κάθαρσης ή όχι. Επιτρέψτε μου να σας διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα. Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι «μετά την παραίνεση του Πρωθυπουργού, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ακόμη τίποτα δεν έχει κάνει η Εκκλησία, ενώ ο αντίθετο συμβαίνει».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν θα σχολιάσω όσα μου μεταφέρετε. Ας δούμε τι πραγματικά ειπώθηκε στην αίθουσα και σας είπα ότι ενδεχομένως θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι αυτό το «ενδεχομένως» που είπατε, ότι θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχε πάρει συγκεκριμένη θέση και είχε πει ότι απαιτούνται τολμηρά βήματα χωρίς συμβιβασμούς, αν θυμάμαι καλά τη φράση. Τώρα ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα κάθαρσης. Η κυβέρνηση δεν θα πάρει θέση; Δεν θα τοποθετηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αφήστε να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε «ενδεχομένως» και μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας περιμένουμε την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενέπλεξε την Εκκλησία σε πολιτικά παιχνίδια. Τι έχετε να απαντήσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου κάνει φραστικούς ακροβατισμούς για λόγους εντυπωσιασμού, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Χθες, αργά το απόγευμα, έδωσα μια ολοκληρωμένη απάντηση στον κ. Παπανδρέου, η οποία σας είναι γνωστή. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Χθες, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μετά τη συνάντηση που είχε με την Eπίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, είπε επί λέξει ότι θα πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα. Τι ακριβώς ισχύει; Αυτό που μας έχετε πει εσείς, ότι δεν θα πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα ή αυτό που λέει και υποστηρίζει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη δήλωση, έτσι όπως μου την μεταφέρετε.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε να τη διαβάσετε στο «ΒΗΜΑ» και την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τέτοια δήλωση δεν έχω υπόψη μου. Γνωρίζω τα επίσημα κείμενα που εκδίδονται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι είστε αποφασισμένος να μην σχολιάσετε. Εμείς βλέπουμε ότι είστε αποφασισμένος να υπεκφεύγετε. Ως πότε αυτή η υποχωρητικότητα απέναντι στους παπάδες; Μήπως σας πάρουν πίσω την αντιπαροχή των ψήφων που σας έδωσαν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε, ασφαλώς -μεταξύ των άλλων δικαιωμάτων που απολαμβάνετε σε αυτήν εδώ την αίθουσα- και το δικαίωμα να εκφέρετε κρίσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγώ τις αποδέχομαι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν θέλω να αποδεχθείτε τις δικές μου κρίσεις. Εμείς περιμένουμε να τοποθετηθεί η κυβέρνηση σε μια επίθεση που δέχθηκε, γιατί αυτό που δεχθήκατε ήταν επίθεση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα. Προφανώς δεν έγινε κατανοητό αυτό που είπα. Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά: Περιμένω να ολοκληρωθεί μια συνεδρίαση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα επαναλάβω τη λέξη του κ. Κακαλή: Γιατί «ενδεχομένως»; Σε ένα ύψιστο θέμα, όπως αυτό, δεν θα πάρει θέση η κυβέρνηση; Αναιρεί τον εαυτό της.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια δια στόματος Πρωθυπουργού στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Τι σαφέστερο;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Προ δεκαημέρου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Από τότε έπεσαν οι τόνοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία τίθεται και επισήμως υπό επιτήρηση, σημαίνει ότι θα πρέπει οι πολίτες να αναμένουν και νέα μέτρα; Δεν ξέρω βεβαίως εάν θα ξεκινήσουν από το 2005 ή το 2006, αλλά σημαίνει ότι θα έχουμε πάλι ένα νέο είδος αυστηρής λιτότητας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση -και αυτό το έχει πει επανειλημμένως ο κ. Αλογσκούφης και το επαναλαμβάνω κι εγώ, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά- έχει δεσμευθεί, ώστε με την αυστηρή εφαρμογή του Προϋπολογισμού να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή, στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, στην αποκατάσταση της δημοσιονομική ισορροπίας και στη μείωση των ελλειμμάτων. Αυτή η δέσμευση εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Πάντως αποδέχεστε ότι έχει τεθεί υπό επιτήρηση η ελληνική οικονομία, γιατί δεν το σχολιάσατε αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να παρουσιάζει σε τακτικά χρονικά διαστήματα στους εταίρους της τα αποτελέσματα των προσπαθειών που θα καταβάλλει στον τομέα της οικονομίας, ώστε να πετύχει τους στόχους, που μόλις σας ανέφερα. Η ελληνική κυβέρνηση θα ανταποκριθεί πλήρως στην υποχρέωση που έχει, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Μια αξιοπιστία που κλονίσθηκε, αποκλειστικά και μόνο, από τα δημοσιονομικά «μαγειρέματα» και την άφρονα διαχείριση της ελληνικής οικονομίας από το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, η εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην ικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει τα ελλείμματα, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δόθηκαν στην Ελλάδα δύο χρόνια για να πετύχουμε αυτό το στόχο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 18 February 2005 - 14:05:11 UTC