Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-02-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με μια συνέντευξή του στο «ΕΘΝΟΣ» σήμερα ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης προτείνει το διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, μια πρόταση που υιοθετεί ήδη και όλο το φάσμα της Αντιπολίτευσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος και οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι πλέον δεδομένες.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν το συζητάτε προς το παρόν, θα το συζητήσει η κυβέρνηση αν ανοίξει και πάλι ζήτημα αναθεώρησης του Συντάγματος; Γιατί αυτό λένε οι πολιτικές δυνάμεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τέτοιο θέμα δεν τίθεται για την κυβέρνηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στο διηνεκές@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η απάντηση που σας έδωσα μόλις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επιμείνω, όμως, σε αυτό το ερώτημα. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, όμως, είπε αν στο παρελθόν στην πρόσφατη αναθεώρηση δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες, τουλάχιστον, αυτή τη στιγμή, αυτό το χρονικό διάστημα είναι ώριμες, μπορεί βεβαίως να γίνει μέσα από το πλαίσιο ενός ευρύτατου διαλόγου και να συζητηθεί και να προχωρήσει το θέμα και να πάει προς την κατεύθυνση αυτή, του διαχωρισμού. Δηλαδή, δεν πιστεύετε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΚΟΡΑΗ: Επειδή ο διαχωρισμός Εκκλησίας @ κράτους συνεπάγεται και αναθεώρηση του Συντάγματος, τουλάχιστον το δεύτερο το σκέπτεται η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Ούτε αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε σήμερα στην ομιλία του δεν χωρούν συμβιβασμοί, χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις. Τι κατά την άποψη της κυβέρνησης συνιστά τολμηρή απόφαση για την Εκκλησία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, εκτενώς στα συγκεκριμένα θέματα. Οπως γνωρίζετε, η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ήταν πανηγυρική, με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας το απόγευμα. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά είναι μηδενική. Θ

α γίνουν όλα όσα επιβάλλονται, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν οι πολίτες στους κορυφαίους θεσμούς της κοινωνίας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η ερώτησή μου είναι σαφής. Τι σημαίνει για την κυβέρνηση τολμηρή απόφαση. Σημαίνει να@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να υπαγορεύσουμε σε κανέναν τι πρέπει να κάνει. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι σαφές.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπε ο Πρωθυπουργός να είναι η ανοχή μηδενική. Διερωτάται κανείς ποιος ενοχλείται από αυτή την κατάσταση αυτό το διάστημα, αφού απουσιάζει τόσο η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το ΕΣΡ, θα συνεχιστεί πολύ αυτή η κατάσταση; Θα ληφθούν πρωτοβουλίες; Θέλω το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καθένας έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει στην κοινωνία.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ποιος είναι αυτός ο ρόλος, δεν τον βλέπω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καθένας έχει ένα θεσμοθετημένο ρόλο να διαδραματίσει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Γιατί απουσιάζουν, όμως, όλοι αυτοί και βλέπουμε αυτό καθημερινά στις τηλεοράσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν κάνετε τέτοια διαπίστωση, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στις ανεξάρτητες Αρχές που λειτουργούν, όπως ακριβώς λέει η λέξη, ανεξάρτητα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα σας παρακαλώ μια αποσαφήνιση. Σήμερα, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του μίλησε και γενικά για κάθαρση, αλλά ειδικά για την Εκκλησία είπε επικροτούμε κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία για αυτοκάθαρση. Χθες, εσείς χρησιμοποιήσατε τον όρο κάθαρση. Αυτό αφήνει ανοιχτό παράθυρο ανάληψης πολιτικής πρωτοβουλίας για τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω τη συγκεκριμένη παράγραφο από την ομιλία του Πρωθυπουργού: «Επικροτούμε κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία για αυτοκάθαρση. Η κάθαρση ως αιτούμενο, αλλά και ως υποχρέωση θα στηρίξει ουσιαστικά το θεσμό της Εκκλησίας. Γι` αυτό δεν χωράνε συμβιβασμοί, αλλά χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις.» Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού δεν χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να σας πω το εξής: Υπάρχει ενδεχόμενο ανάληψης πολιτικής πρωτοβουλίας σε περίπτωση που οι εσωτερικές δυνάμεις της Εκκλησίας δεν αρκούν για να οδηγηθούμε στην κάθαρση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι οι θεσμοί έχουν τη δύναμη να προχωρήσουν σε όλα εκείνα τα βήματα που απαιτούνται, ώστε να παραμεριστούν οι σκιές που υπάρχουν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το διαβάσατε κι εσείς ακριβώς @και μου έκανε και μένα εντύπωση- στην πρώτη παράγραφο αναφέρεται σε αυτοκάθαρση της Εκκλησίας και αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός επισημαίνει τον όρο κάθαρση. Γιατί, χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές λέξεις; Αυτό νομίζω ρώτησε και η συνάδελφος. Η αυτοκάθαρση είναι η μια πλευρά, η κάθαρση τι σημαίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν προτίθεμαι να αναλύσω την ομιλία του Πρωθυπουργού.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δύο ερωτήσεις, κ. Εκπρόσωπε: Πρώτον, ο κ. Βαρβιτσιώτης στη συνέντευξή του στο «ΕΘΝΟΣ» θέτει ακόμη δύο θέματα. Το ένα δηλώνει ευθέως και ως πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει ένα λόγο παραπάνω, θα έλεγα, ότι η επικοινωνιακή εικόνα που δίνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο σαν ένα στέλεχος της κυβέρνησης που είστε πολύ ψηλά σε ,ότι αφορά στο κλιμάκιο της επικοινωνιακής ομάδας της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, τον εκτιμώ προσωπικά. Είναι ένα προβεβλημένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, έχει θητεύσει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και είναι φυσικό να εκφράζει απόψεις. Αλίμονο!

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το γεγονός ότι ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει όλες αυτές τις ιδιότητες, τις οποίες είπατε, θέτει και θέμα συμβατότητας του νόμου για το βασικό μέτοχο με το Κοινοτικό Δίκαιο. Προβληματίζει την κυβέρνηση; Είναι ένα πρόσωπο ακόμη και το προσθέτω στη σειρά των στελεχών που έχουν εκφράσει παρόμοιες απόψεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση -και το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- είναι πεπεισμένη ότι ο εν λόγω νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, είναι και σύμφωνος με το ελληνικό Σύνταγμα και συμβατός με το Κοινοτικό Δίκαιο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στην Κύπρο η Υπουργός Υγείας κ. Αγγελίδου υποχρεώθηκε σε παραίτηση για μια παρέμβασή της, όπως κρίθηκε στη Δικαιοσύνη, η οποία ήταν πολύ ήπια σε σχέση με την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου στη Δικαιοσύνη για έμπορο ναρκωτικών. Ο κ. Παπαληγούρας, Υπουργός Δικαιοσύνης, είχε καλέσει τον κ. Λινό, προ μερικών μηνών, για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου. Ρωτώ, λοιπόν, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να υπενθυμίσει στη Δικαιοσύνη το χρέος της γι` αυτή την υπόθεση, δεδομένου ότι υπάρχει και προηγούμενο τέτοιας πρακτικής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συμπλέκετε διάφορα θέματα, τα οποία δεν αντιλαμβάνομαι τι σχέση έχουν το ένα με το άλλο. Αναφερθήκατε στην Κύπρο, ήρθατε ξανά στην Αθήνα. Δεν πρόκειται να σχολιάσω όσα γίνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο συμβάν. Ο κ. Παπαληγούρας, ως Υπουργός Δικαιοσύνης, εποπτεύει, όπως γνωρίζετε, την άσκηση της Δικαιοσύνης. Είμαι βέβαιος -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός σήμερα- ότι οι Ελληνες πολίτες που απαρτίζουν το δικαστικό Σώμα, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, επιτελούν με ευσυνειδησία και με σεβασμό στον όρκο που έχουν δώσει, τα καθήκοντά τους.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πήγα στην Κύπρο, χάρη αστεϊσμού, το είπατε και πρέπει κι εγώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, για να αποδείξω ότι ένα τέτοιο περιστατικό αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα σε άλλες χώρες και απλώς εδώ δεν θέλουμε να το βλέπουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αμφισβήτησα το συμβάν που αναφέρατε ότι συνέβη στην Κύπρο. Απλά δεν το έχω πληροφορηθεί. Γνωρίζω ότι παρακολουθείτε τι συμβαίνει στην Κύπρο και ότι είστε άριστα πληροφορημένη. Δεν είχε καμία έννοια μομφής ή αμφισβήτησης προς το πρόσωπό σας η διαπίστωση που έκανα.

ΚΟΡΑΗ: Σχετικά με τις τολμηρές αποφάσεις που ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς ο Πρωθυπουργός από την Ιεραρχία, αυτές οι τολμηρές αποφάσεις κρίνει η κυβέρνηση ότι θα έπρεπε να συνοδευτούν και από ταχύτερους ρυθμούς ή είναι ευχαριστημένη από τα αντανακλαστικά, τα ελάχιστα που έχει δείξει μέχρι τώρα η Ιερά Σύνοδος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημαντικό είναι να έχουν αποτελεσματικότητα οι αποφάσεις.

ΚΟΡΑΗ: Δεν έχει σημασία αν ένα θέμα σέρνεται για μεγάλο διάστημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η αποτελεσματικότητα χαρακτηρίζεται και από τον παράγοντα χρόνο.

ΚΟΡΑΗ: Ο Πρωθυπουργός σήμερα στην ομιλία του και όπως μας έχει συνηθίσει εδώ και μεγάλο διάστημα, ακόμη κι όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τάσσεται υπέρ της διαφάνειας. Το ερώτημά μου είναι, έξι μήνες μετά από το ατύχημα του ΣΙΝΟΥΚ, τι έχει γίνει αυτό το πόρισμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ακουσα χθες τον κ. Παπανδρέου να τάσσεται και αυτός υπέρ του να διενεργηθεί δημοψήφισμα για το θέμα του Ευρωσυντάγματος. Δεδομένου ότι αυτή είναι και η θέση της Αριστεράς, τι εμποδίζει την κυβέρνηση να τροποποιήσει τη στάση της και να επιτρέψει στον κατά τα άλλα κυρίαρχο λαό να αποφανθεί σε ένα τόσο μείζον θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα την περασμένη εβδομάδα. Η θέση της κυβέρνησης, λοιπόν, δεν έχει αλλάξει. Σας επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα φέρει προς επικύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο αυτό που αποκαλείτε «Ευρωσύνταγμα».

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχει τόση εμπιστοσύνη στο λαό και δεν το κατεβάζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να μπω σε διαλογική συζήτηση για το θέμα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μήπως μπορείτε να μας πληροφορήσετε εάν ο Υπουργός Επικρατείας θα απαντήσει στην επιστολή που έστειλε η ΕΣΗΕΑ, για να γνωρίζουμε αν την Πέμπτη τελικά θα γίνει ο διάλογος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλω να πιστεύω ότι ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί. Είναι προς το συμφέρον όλων όσοι ενδιαφέρονται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, σε όσους ασκούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα, να οριοθετηθούν οι επαγγελματικές σχέσεις του δημοσιογραφικού κόσμου με το κράτος.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Στην επιστολή της η ΕΣΗΕΑ ζητά από τον Υπουργό να απαντήσει επί της ουσίας, ποια θα είναι ακριβώς η διαδικασία της συζήτησης για να συμμετάσχει ή όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος στην ομιλία του στην πρώτη συνάντηση, παρουσίασε με σαφήνεια τις θέσεις της κυβέρνησης. Δεν νομίζω ότι η ΕΣΗΕΑ έχει ξεχάσει αυτές τις θέσεις. Οι προτάσεις που έχει κάνει ο κ. Ρουσόπουλος παραμένουν οι ίδιες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει ένα χρονικό όριο, με βάση το οποίο η κυβέρνηση ζητά να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κάθαρσης στο εσωτερικό της Εκκλησίας; Θεωρείτε ότι είναι ωφέλιμη η συζήτηση επ` αυτού και η συνέχεια των αποκαλύψεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Το στοιχείο του χρόνου είναι σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών. Νομίζω ότι το αίτημα των Ελλήνων πολιτών για πλήρη αποκατάσταση της διαφάνειας και για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς είναι σαφές. Συνεπώς, όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στους θεσμούς πρέπει να το λάβουν υπόψη τους.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτό που λέτε ακούγεται ως ένα καμπανάκι, όσον αφορά και τα χρονικά όρια, ότι θα πρέπει ό,τι γίνει, να γίνει γρήγορα. Αν αυτό δεν συμβεί, θα θέλαμε να ξέρουμε ποια είναι η πρόθεσή σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Η κυβέρνηση, δια στόματος Πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε με σαφήνεια για το πώς βλέπει τα πράγματα και πώς περιμένει να δράσουν όσοι έχουν τις ευθύνες. Φυσικά έχει την προσδοκία ότι οι απόψεις αυτές, οι οποίες δεν είναι απόψεις μόνο του Πρωθυπουργού, αλλά εκφράζουν και τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, θα ληφθούν υπόψη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Οι αποκαλύψεις ή οι καταγγελίες σχετικά με τα τεκταινόμενα στο χώρο της Εκκλησίας αγγίζουν ακόμα και τα ανώτατα κλιμάκια, δηλαδή και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. Το αίτημα και η ανάγκη για κάθαρση ή για αυτοκάθαρση που επικαλείται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, σημαίνει ότι θα πρέπει αυτή η κάθαρση να φθάσει ή να αγγίξει ακόμα και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο; Να μη μείνει μόνο σε κατώτατα κλιμάκια@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να μπω σε προσωπικές κρίσεις, ούτε πρόκειται να κάνω κρίσεις προσώπων. Όπως γνωρίζετε, η Εκκλησία διοικείται από ένα συλλογικό όργανο, το οποίο συνεδριάζει, αντιμετωπίζοντας τα θέματα και λαμβάνοντας αποφάσεις.

ΚΟΡΑΗ: Τι απαντά η κυβέρνηση στις πιέσεις ενός τμήματος του ποιμνίου να συμπαρασταθεί στην Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο που βάλλεται αυτή την περίοδο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει γνώμονα ό,τι ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός: Την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποκατάσταση της διαφάνειας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινείται η κυβέρνηση με γνώμονα τον παραμερισμό σκιών όπου υπάρχουν. Ο Πρωθυπουργός το κατέστησε σαφές.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να υπάρξει παντού διαφάνεια, παντού νομιμότητα, παντού σεβασμός στον πολίτη. Μπορείτε να μας προσδιορίσετε πότε η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη από όλη αυτή τη διαδικασία κάθαρσης στο δημόσιο βίο σε όλες του τις εκφάνσεις; Γιατί αυτό μου ακούγεται λίγο, ευκταίο μεν αλλά, αόριστο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν θα έχουν εξαλειφθεί πλήρως η διαπλοκή και η διαφθορά. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, κάνει ότι κρίνει απαραίτητο. Πιστεύω ότι αυτό είναι σαφές.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μπορεί να προτρέχω γενικότερα σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο χώρο της Εκκλησίας, αλλά έχει εξετάσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξει μια διάδοχη κατάσταση στην Εκκλησία; Εννοώ μια κατάσταση μετά τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις και σε σενάρια δημοσιογραφικής και πολιτικής φαντασίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Είστε ικανοποιημένοι, σαν κυβέρνηση, από τους ρυθμούς, την ταχύτητα, τον τρόπο και το βάθος που παίρνουν οι διαδικασίες όσον αφορά το χώρο της δικαιοσύνης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα προηγουμένως σε συναφή ερώτηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Όχι, εγώ ρωτώ για τη δικαιοσύνη αποκλειστικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απαντώ: Απάντησα σε συναφή ερώτηση που έκανε η κα Κοραή. Ισχύει η απάντησή μου.

ΜΙΧΑΗΛ: Ωραία. Εφόσον είναι έτσι τότε να ρωτήσω το εξής: είστε το ίδιο ικανοποιημένος για τον τρόπο που αντιδρά και προχωρά όλη αυτή η διαδικασία κάθαρσης, αυτοκάθαρσης στην Εκκλησία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΧΙΩΤΗΣ: Είπατε χθες ότι η επικοινωνία κυβέρνησης και της ηγεσίας της Εκκλησίας παραμένει καλή αλλά δεν κρίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Θέλω να ρωτήσω, συνεχίζει η κυβέρνηση να θεωρεί περιττή την ανάγκη επικοινωνίας με την Εκκλησία@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν είπα ότι κάτι είναι περιττό.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν είπα ότι το είπατε. Εικάζω όμως, από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανενός είδους επικοινωνία τις τελευταίες εβδομάδες, ότι η επικοινωνία αυτή περνάει τουλάχιστον μια κρίση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε περισσότερα πράγματα από μένα;

ΧΙΩΤΗΣ: Να το θέσω διαφορετικά το ερώτημα: Υπάρχει πρόθεση επικοινωνίας της κυβέρνησης με την ηγεσία της Εκκλησίας, αυτή την περίοδο που η Εκκλησία δοκιμάζεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γίνονται όλες εκείνες οι επαφές οι οποίες κρίνονται, κατά καιρούς, απαραίτητες.

ΧΙΩΤΗΣ: Άρα προς το παρόν δεν κρίνεται απαραίτητη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Γίνονται κατά καιρούς όλες οι επαφές που κρίνονται απαραίτητες.

ΧΙΩΤΗΣ: Υπάρχει κάποιου είδους επικοινωνία, κύριε Εκπρόσωπε με την Εκκλησία αυτή την περίοδο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΟΡΑΗ: Θα επανέλθω στο ερώτημά μου για το πόρισμα του Σινούκ. Αισθάνθηκα ότι πολύ ελαφρά τη καρδία μας παραπέμψατε στο Υπουργείο Άμυνας, δεδομένου ότι σε αυτήν εδώ την αίθουσα επί ημέρες συζητάγαμε αυτό το θέμα ή η κυβέρνηση, είτε δια μέσου εσάς είτε δια μέσου του κ. Ρουσόπουλου, διαφήμιζε ότι θα επέλθει διαφάνεια, μάλιστα μιλούσε για επίδοση ευθυνών και για όλα αυτά. Και τώρα ξαφνικά έχει γίνει υπόθεση ενός Υπουργείου; Δηλαδή, δεν αφορά το σύνολο της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να σας παρακαλέσω να μου δώσετε χρόνο μέχρι αύριο, ώστε να ενημερωθώ και να σας απαντήσω.

ΚΟΡΑΗ: Τώρα καλύτερα μου τα λέτε. Ευχαριστώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ για την κατανόηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σκέφτεστε να κάνετε δεκτή την πρόταση που κατέθεσε σήμερα ο κ. Ανδριανόπουλος γραπτώς, να ζητήσετε πόθεν έσχες, να επιβληθεί το πόθεν έσχες και στους ιεράρχες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου την πρόταση. Δεν πρόκειται να σχολιάσω κάτι που δεν γνωρίζω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με όλα αυτά, βέβαια που συνέβησαν με τους δημοσιογράφους και τους ιεράρχες, ξεχάσαμε τη ζέουσα πραγματικότητα της οικονομίας. Αποτυπώνει την επιτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης το γεγονός ότι από την 31η θέση ανταγωνιστικότητας, που ήμασταν πριν από τρία χρόνια, φτάσαμε στην 42η;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μου είναι γνωστά τα στοιχεία τα οποία επικαλείστε. Και έτσι δεν μπορώ να τα σχολιάσω.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 February 2005 - 14:05:18 UTC