Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-02-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Κατ` αρχάς, θα ήθελα να κάνω μια δήλωση, σχετικά με τις καταστάσεις των δημοσιογράφων που έχουν σταλεί στην Ενωση Συντακτών και οι οποίοι απασχολούνται στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα:

«Δεσμεύθηκα ότι θα γίνει διάλογος για το θέμα των επαγγελματικών σχέσεων δημοσιογράφων και Δημοσίου Τομέα και το έπραξα. Ο διάλογος άρχισε. Δεσμεύθηκα ότι θα καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις στο διάλογο. Το έπραξα. Οι προτάσεις μου και γνωστές είναι και αντικείμενο δημόσιας συζήτησης έγιναν. Δεσμεύθηκα ότι θα προχωρήσουμε από κοινού κόμματα και δημοσιογραφικές Ενώσεις στον καθορισμό των ασυμβιβάστων, ως προς τις επαγγελματικές σχέσεις Δημοσίου και δημοσιογράφων. Το έπραξα.

Σήμερα, στέλνω νέα επιστολή προς όλους για τη δεύτερη και οριστική συνάντηση στο Ζάππειο, προκειμένου να καταλήξουμε στο θέμα. Η συνάντηση αυτή θα γίνει την προσεχή Πέμπτη (10/2). Δεσμεύθηκα ότι εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα θα στείλω στην Ενωση Συντακτών τις καταστάσεις των απασχολουμένων δημοσιογράφων στο Δημόσιο, τις οποίες διαθέτει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και το έπραξα. Δεσμεύθηκα ότι, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, θα ζητήσω από όλους τους φορείς που μέχρι τώρα δεν έστελναν καταστάσεις, θεωρώντας ότι δεν υπάγονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να αποστείλουν και αυτοί όλα τα στοιχεία και το έπραξα. Όπως σας είπα και τη Δευτέρα οι φορείς αυτοί στέλνουν πλέον για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, τα στοιχεία. Δεσμεύθηκα ότι αυτά τα νέα στοιχεία θα τα στείλω επίσης στην ΕΣΗΕΑ, η οποία μου το ζήτησε ήδη και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.

Όπως προβλέπει ο νόμος η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης , δηλαδή το πρώην υπουργείο Τύπου, έως τις 31 Μαρτίου θα έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία του 2004 και μέχρι τις 5 Απριλίου θα αποσταλούν και αυτά στην Ενωση Συντακτών.

Δηλώνω, για μια ακόμη φορά, ότι ήμουν και είμαι εναντίον της ισοπέδωσης. Εναντίον κάθε ισοπέδωσης. Είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Σημειώνω, για μια ακόμη φορά, ώστε να μην έχει βάση καμία παρερμηνεία, ότι ήμουν και είμαι υπέρ της σωστής χρήσης αυτών των στοιχείων. Αν ένας, πέντε, δέκα, πενήντα ή εκατό δημοσιογράφοι παραβιάζουν τους Κώδικες Δεοντολογίας και το Καταστατικό της Ενωσης Συντακτών, τότε μόνο γι` αυτούς η Ενωση έχει δικαίωμα και υποχρέωση να επιβάλλει τις όποιες κυρώσεις κρίνει αυτή. Κανείς δεν έχει ηθικό δικαίωμα να ισοπεδώνει.

Με χαρά βλέπω σήμερα -σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης- να υποστηρίζεται η άποψη που κι εγώ υποστήριξα ότι, δηλαδή, κανένας δεν δικαιούται να επιχειρεί να διασύρει τον οποιονδήποτε. Οι ρυθμίσεις που σύντομα θα προταθούν θα συντελέσουν αποφασιστικά, ώστε αυτή η σκιά που επιχειρείται από κάποιους να πέσει επί δικαίων και αδίκων να διαλυθεί μια για πάντα.

Το τελευταίο που θέλω να σημειώσω είναι ότι με συνέπεια λόγων και έργων εμείς αποδεικνύουμε εμπράκτως αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει όλους μας και την κοινωνία συνολικά. Και αυτό είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των λειτουργών του Τύπου.»

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι δεδομένη η εγκληματική ελαφρότητα της απόφασης της ΕΣΗΕΑ να δημοσιοποιήσει τις λίστες αυτές, γιατί υπάρχουν δημοσιογράφοι οι οποίοι με προσωπικό κόστος διαφύλαξαν την ανεξαρτησία τους στη δουλειά και τώρα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, ότι δεν είναι βαποράκια δικά σας ή του προηγούμενου του κ. Πρωτόπαπα. Το θέμα είναι εσείς αναγνωρίζετε κάποια δικιά σας ευθύνη για εκείνο το πυροτέχνημα εκείνο το βράδυ στη Βουλή; Δεν δημιουργήσατε το θέμα, το δημιούργησε ο Μαθιουδάκης @αυτούς τους εκπροσώπους έχουμε, με αυτούς πορευόμαστε, τι να κάνουμε- αλλά εσείς το επιτείνατε εκείνο το βράδυ και βέβαια τα πράγματα έχουν τη δική τους δυναμική και πήραν την πορεία τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, κατ` αρχήν, να μη συμφωνήσω με το χαρακτηρισμό «πυροτέχνημα». Θα σημειώσω, όμως, κάτι το οποίο γνωρίζουν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Συντακτών. Εχω ήδη κάνει τρεις συναντήσεις με το Δ.Σ. της Ενωσης. Στην πρώτη κιόλας συνάντηση, λίγες ημέρες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, από ένα μέλος του Συμβουλίου μου ζητήθηκε να τηρηθεί το Προεδρικό Διάταγμα και ο νόμος και να σταλεί στο Δ.Σ. η κατάσταση των δημοσιογράφων. Εστράφην και ερώτησα το σύνολο του Δ.Σ. και απάντηση δεν πήρα. Στη δεύτερη συνάντηση, μετά από λίγους μήνες, έθεσα μόνος το θέμα, ρωτώντας αν το Δ.Σ. έχει λάβει απόφαση @για να μη νομιστεί ότι υπεκφεύγω- με αφορμή την πρόταση ενός μέλους. Δεν πήρα απάντηση.

Η τρίτη συνάντηση έγινε στις 14 Ιανουαρίου. Εθεσα και πάλι το θέμα αυτό. Σημασία δεν έχει, όμως, το παρελθόν, σημασία έχει αυτή η νέα ρύθμιση, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει και πιστεύω ότι επιδιώκουμε όλοι από κοινού κόμματα και Ενώσεις Συντακτών, έτσι ώστε -όπως επανέλαβα πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα, αλλά και στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο του Ζαππείου- να μην υπάρχει οποιαδήποτε σκιά επί δικαίων και αδίκων. Και αυτή η νέα αρχή, εις ό,τι αφορά στην κυβέρνηση, σας διαβεβαιώ ότι θα γίνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή λέτε ότι θα στείλετε νέα κατάσταση, δεν την δίνετε εσείς στη δημοσιότητα για να μη τη δίνει η ΕΣΗΕΑ πάλι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση μου για το θέμα της δημοσιότητας είναι γνωστή και έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Την επανέλαβα και σήμερα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είστε και μέλος της Ενωσης Συντακτών, θεωρείτε σκόπιμο ότι αυτό το θέμα δεν χειρίστηκε καλά από την Ενωση Συντακτών; Δεν προβλέψατε εσείς αυτή την εξέλιξη; Πείτε μας κάτι για το story αυτής της εξέλιξης μιας και ο κλάδος αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην καλύτερη φάση του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάζεται να μιλάει κανείς για @story@ εξέλιξης, όταν υπάρχουν νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπουν επακριβώς τι γίνεται και τι πρέπει να γίνεται. Όταν υπάρχουν Κώδικες Δεοντολογίας, οι οποίοι επίσης προβλέπουν τι πρέπει να γίνεται.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, στη χθεσινή σας δήλωση, χθες το βράδυ δηλαδή, αναφέρατε ότι δίπλα από κάθε όνομα υπήρχαν και συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία απαλείφθηκαν τελικά από τον κατάλογο, ο οποίος δημοσιεύθηκε από τον ΕΣΗΕΑ. Θεωρείτε ότι έγινε από «ηλιθιότητα» ή από σκοπιμότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, είχα την ευθύνη να αποστείλω, όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα, την κατάσταση αυτή. Εκείνο το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην κατάσταση @και ορθώς πιστεύω δεν περιλαμβάνεται- είναι η αμοιβή ενός δημοσιογράφου. Κατά τα λοιπά, υπήρχε ένας χαρακτηρισμός, όπως πολύ σωστά είπατε, και όπως ανέφερα και χθες στη δήλωσή μου, είτε για σύμβαση ορισμένου χρόνου, είτε για σύμβαση αορίστου χρόνου, ούτως ώστε να μην εμφανίζεται κάποιος που εργάστηκε για ένα μήνα, για παράδειγμα, να έχει εργαστεί για έναν ολόκληρο χρόνο, είτε βεβαίως για δημοσιογράφους, οι οποίοι εμφανίζονται να εργάζονται σε δύο υπουργεία, ενώ έχουν αποσπαστεί από το ένα υπουργείο στο άλλο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για σωστή «ήμουν και είμαι» είπατε υπέρ της σωστής χρήσης αυτών των στοιχείων. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η σωστή χρήση και δεύτερον που δεν έγινε σωστή χρήση από την ΕΣΗΕΑ αυτών των στοιχείων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει ήδη, αλλά θα το επαναλάβω: Το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει τη συγκέντρωση των στοιχείων από το πρώην υπουργείο Τύπου, νυν Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Είπα πολλές φορές @και μάλιστα πρώτος το είπα- και έτσι έγινε και γνωστό, δεν προσπάθησα, ούτε να κρύψω κάτι και να υπεκφύγω ότι από κακή ερμηνεία κάποιες υπηρεσίες, κάποιοι οργανισμοί του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, οι οποίοι στο μεταξύ έχουν ιδιωτικοποιηθεί, εν πολλοίς, αρνούντο ή αμελούσαν να στείλουν αυτά τα στοιχεία. Παραλλήλως, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, υπάρχει ένα Καταστατικό για τις Ενώσεις Συντακτών κι ένας Κώδικας Δεοντολογίας που διέπει τη λειτουργία των Ενώσεων Συντακτών και των δημοσιογράφων μελών τους και μη μελών τους. Αυτός ο Κώδικας αναφέρει σαφώς, το άρθρο 5, ότι θεωρείται ασυμβίβαστη η ιδιότητα του δημοσιογράφου που εργάζεται σε Γραφείο Τύπου με του ιδίου προσώπου να καλύπτει συναφές ρεπορτάζ. Ως εκ τούτου, η Ενωση Συντακτών και κάθε Ενωση Συντακτών έχει έννομο συμφέρον να ζητήσει τις καταστάσεις για να δει αν τηρούνται οι Κώδικες Δεοντολογίας, οι οποίοι φτιάχτηκαν με πολύ κόπο πριν από λίγα χρόνια και οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται. Αυτό, λοιπόν, είναι για μένα σωστή χρήση της όποιας κατάστασης. Εάν, δηλαδή, υπάρχουν δημοσιογράφοι που τηρούν τους Κώδικες Δεοντολογίας ή όχι. Να σας το δώσω με ένα αντίστοιχο παράδειγμα στο Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος προβλέπει για τα μέλη του μια έμμισθη εντολή. Εάν κάποιο μέλος παραβιάζει αυτή την πρόβλεψη του Καταστατικού του Δικηγορικού Συλλόγου έχει τις συνέπειες. Δεν δημοσιεύει ο Δικηγορικός Σύλλογος όλα τα ονόματα όλων των δικηγόρων που έχουν έμμισθες εντολές στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, αλλά πληροφορείται από τα αρμόδια υπουργεία, από τις αρμόδιες υπηρεσίες ποιοι είναι εκείνοι που τυχόν παραβιάζουν τον Κώδικα για να επιβάλουν στον έναν, δύο, τρεις, πέντε, δέκα τις όποιες ποινές. Αυτή είναι η σωστή χρήση για μένα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι εμπόδισε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των δημοσιογράφων που έχουν αναλάβει τηλεοπτικές παραγωγές στο κρατικό κανάλι; Επίσης, τι την εμπόδισε να δώσει τα ονόματα των συμβούλων υπουργών ή Διοικήσεων Οργανισμών; Τελικά η κυβέρνηση φοβάται τη δημοσιότητα μέχρι τέλους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω πει πολλές φορές @και επανέλαβα και σήμερα- ότι όχι μόνον δεν φοβάται κανενός είδους δημοσιότητα, γιατί η δημοσιότητα την οποία φαντάζομαι και οι δύο συμφωνούμε, εκτός κι αν έχω καταλάβει λάθος, αφορά στη δημοσιοποίηση των ονομάτων στις Ενώσεις Συντακτών. Δεν υπάρχει κανένας φόβος και κανένα εμπόδιο. Αυτό που σαφώς είπα είναι ότι από λάθος ερμηνεία πολλών οργανισμών δεν εστάλησαν ορθώς τα στοιχεία. Όταν λέω δεν εστάλησαν τα στοιχεία εννοώ από όλους τους οργανισμούς, όχι από κάποιους οργανισμούς μεμονωμένα. Κάθε οργανισμός έχει και τη δική του ευθύνη για να στείλει τα στοιχεία. Τα στοιχεία τα οποία εγώ έστειλα είναι αυτά που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις που είχαν φτάσει στο υπουργείο Τύπου, γιατί τότε υπήρχε ακόμη υπουργείο Τύπου, έως τις 31 Μαρτίου του 2004. Διαπίστωσα στην πορεία αυτό που σας είπα προηγουμένως και το οποίο είπα για πρώτη φορά στο Ζάππειο πριν από περίπου μια εβδομάδα, ότι δηλαδή κάποιοι παρερμήνευαν το Προεδρικό Διάταγμα και θεωρούσαν ότι δεν εντάσσονται στους οργανισμούς που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα. Και για να διορθώσω αυτή την υπόθεση, κατόπιν εντολής μου, εστάλη επιστολή από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας σε αυτούς τους οργανισμούς, ούτως ώστε να δώσουν και αυτοί όλα τα στοιχεία. Και δεσμεύτηκα ότι όλα τα στοιχεία θα δοθούν στην Ενωση Συντακτών, εφόσον μου το ζήτησε ήδη. Και δεσμεύτηκα ότι αντιστοίχως έως τον Απρίλιο θα δώσω τα στοιχεία του 2004.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ως προς το υπουργείο Εξωτερικών θα ήθελα να ρωτήσω. Τι από τα δύο ισχύει: Δεν γνωρίζετε, δεν σας έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών τους δημοσιογράφους που εργάζονται εκεί και ενδεχομένως πληρώνονται από τα μυστικά κονδύλια ή συμβαίνει κάτι άλλο, σας έδωσαν τα ονόματα αυτά κι εσείς δεν τα δώσατε στην ΕΣΗΕΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι το θέμα των μυστικών κονδυλίων έχει κλείσει οριστικά και με πολλή σαφήνεια το έχω περιγράψει και στο Ζάππειο, αλλά και σε αυτή την αίθουσα. Δεν επανέρχομαι σε αυτό το ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Εξωτερικών, μου δίνετε την αφορμή να πω το εξής: Εστάλησαν καταστάσεις από 18 υπουργεία και από 122 φορείς. Δημοσιοποιήθηκαν από λιγότερα υπουργεία ή από λιγότερους φορείς, όχι γιατί ήθελε η ΕΣΗΕΑ να παραπλανήσει το κοινό, αλλά διότι υπήρχαν πολλοί φορείς από τους 122, όπως και κάποια υπουργεία @και το υπουργείο Εξωτερικών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα- η απάντηση των οποίων περιέγραφε με «μηδέν» τη συνεργασία με οποιονδήποτε δημοσιογράφο στον προηγούμενο χρόνο. Στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως γνωρίζετε, υπάρχει Γραφείο Τύπου, το οποίο επανδρώνεται από στελέχη της διοίκησης του υπουργείου και εκπρόσωπος του υπουργείου από το διπλωματικό Σώμα. Υπάρχουν πολλοί άλλοι φορείς @και το λέω αυτό γιατί άκουσα ότι κατέθεσε και μια ερώτηση ο κ. Μάνος πριν από λίγο στη Βουλή προς τον Πρωθυπουργό, μιλώντας για είκοσι φορείς. Είναι 122 οι φορείς από τους οποίους η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας έλαβε απάντηση. Το αν από τους 122 οι 102 δεν συνεργάστηκαν με κανέναν δημοσιογράφο τον προηγούμενο χρόνο, δεν σημαίνει ότι δεν εστάλησαν και οι φορείς που έπρεπε να σταλούν.

ΧΙΩΤΗΣ: Ανακοινώσατε 122 φορείς και 18 υπουργεία. Από τις λίστες που διαβάζουμε, οι μόνοι φορείς που αναφέρονται είναι η ΕΡΤ και τα Πρακτορεία Ειδήσεων. Αυτά δεν είναι 20, είναι τρία. Τα υπόλοιπα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω τι είπε ο κ. Μάνος, προφανώς έχοντας παρανοήσει και θεωρώντας ότι εμείς κρύψαμε στοιχεία. Είπα ότι εστάλησαν 122 φορείς και 18 υπουργεία. Οταν σε ένα φορέα δεν υπάρχει όνομα δημοσιογράφου, είναι γιατί δεν συνεργάστηκε ο φορέας αυτός με κανένα δημοσιογράφο το 2003.

ΧΙΩΤΗΣ: Για να το ξεκαθαρίσουμε. Βάσει των στοιχείων, λοιπόν, που βλέπουμε δημοσιευμένα σήμερα, οι μοναδικοί φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που είχαν την υποχρέωση να αποστείλουν στοιχεία @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι περισσότεροι από αυτούς που λέτε.

ΧΙΩΤΗΣ: Και πού είναι οι υπόλοιποι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να σας πω τα ονόματα. Βέβαια δεν τα έχω τώρα πρόχειρα, γιατί είναι και πάρα πολλά. Δημιουργήθηκε, όμως, η εντύπωση ότι δόθηκαν ελλιπή στοιχεία ακριβώς για το λόγο που σας είπα, ότι από τους 122 φορείς, στην πλειοψηφία τους δεν συνεργάστηκαν με κάποιο δημοσιογράφο.

ΧΙΩΤΗΣ: Ως εκ τούτου, κρίθηκε σκόπιμο να μη δημοσιοποιηθούν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι στην κρίση της ΕΣΗΕΑ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν συνεργάστηκαν αυτοί οι φορείς με κανένα δημοσιογράφο ή δήλωσαν ότι δεν συνεργάστηκαν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωση αυτή, όπως γνωρίζετε, γίνεται από ένα επίσημο φορέα, είναι επίσημο έγγραφο και δεν μπορεί να είναι ψευδής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Για παράδειγμα, οι τράπεζες δήλωσαν ότι δεν συνεργάστηκαν με δημοσιογράφους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην υπεισέλθουμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Σας είπα δύο απλά πράγματα: Πρώτον, έστειλαν τόσοι φορείς, από αυτούς, ένα μεγάλο ποσοστό δεν συνεργάστηκε με δημοσιογράφους. Και δεύτερον, δεν έστελναν επί σειρά ετών φορείς που θεωρούσαν ότι δεν ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και το θεωρούσαν αυτό, κυρίως για δύο λόγους. Είτε γιατί είχαν γίνει ιδιωτικοποιήσεις και αυτοί οι φορείς μετατράπηκαν σε ανώνυμες εταιρείες, είτε γιατί η ερμηνεία που έκαναν με βάση τους επόμενους νόμους για το τι είναι δημόσιος και τι ευρύτερος δημόσιος τομέας, παρεξέκλεινε της ερμηνείας που έδινε το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα. Σας λέω ότι επανερχόμαστε στο Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα και οφείλουν όλοι αυτοί που νόμιζαν ότι δεν πρέπει να στέλνουν στοιχεία, να στείλουν. Και αυτό δεν το λέω τώρα, αλλά εδώ και ημέρες. Εχει σταλεί επιστολή με εντολή μου σε όλους αυτούς τους φορείς, όπου νομικά τους υπενθυμίζουμε να απαντήσουν στα ερωτήματα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στα στοιχεία που δώσατε τώρα, λέτε ότι είναι 122 φορείς. Με βάση την επιστολή που έχετε στείλει τώρα για να προστεθούν και οι υπόλοιποι, σε τι αριθμό πιστεύετε ότι θα ανέλθουν συνολικά οι φορείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να σας απαντήσω. Θα το κοιτάξω και θα σας ενημερώσω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Περίπου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να είμαι ακριβής και συγκεκριμένος. Δεν μπορώ να απαντήσω στο περίπου.

ΚΟΥΪΝ: Αν θυμάμαι είπατε ότι εάν στείλετε λίστα ονομάτων στην ΕΣΗΕΑ και δημοσιευθεί, αυτό παραβιάζει το νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η ΕΣΗΕΑ, όμως, τα δημοσίευσε. Εσείς γιατί να ξαναστείλετε ονόματα στην ΕΣΗΕΑ, αν θα το ξανακάνει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υποχρεούμαι, βάσει Προεδρικού Διατάγματος, να απαντήσω σε όποιον έχει έννομο συμφέρον στο αίτημά του. Και υπάρχει ήδη αίτημα του έχοντος έννομο συμφέρον. Σας είπα και προχθές ότι η ευθύνη απέναντι στο νόμο δεν είναι συλλογική, είναι ατομική.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Στην πρώτη επιστολή σας είχατε επισημάνει το γεγονός ότι η Ενωση Συντακτών αν κρίνει εκείνη να δημοσιοποιήσει τα ονόματα. Στη δεύτερη επιστολή, κάνετε το ίδιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Δεν είχα πει «αν κρίνει». Είχα πει ότι είμαι εναντίον της δημοσιοποίησης των ονομάτων.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Τώρα η ΕΣΗΕΑ θα χειριστεί το θέμα με τον ίδιο τρόπο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η άποψή μου ισχύει. Δεν αλλάζει. Δεν έχω αλλάξει άποψη σε τίποτα από όσα έχω πει όλο αυτό το διάστημα και σε τίποτα από όσα έλεγα και ως δημοσιογράφος, για τις επαγγελματικές σχέσεις δημοσιογράφων και Δημοσίου.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είχατε πει ότι είστε εναντίον της δημοσιοποίησης και δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς, επειδή κρίνετε ότι δεν είναι δεοντολογικά σωστό ή επειδή είναι παράνομο; Κρίνετε την πράξη της ΕΣΗΕΑ ως μία πράξη, η οποία πολιτικά έχει (δεν ακούγεται) ή ως μία πράξη η οποία αντιβαίνει στο νόμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι αντιβαίνει στα περί προσωπικών δεδομένων. Από εκεί και πέρα, είναι ένα νομικό ζήτημα, το οποίο, εφόσον κληθούν κάποιοι αρμόδιοι νομικοί να το λύσουν, θα το λύσουν.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δηλαδή, καλείτε την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων να ελέγξει τη νομιμότητα της ΕΣΗΕΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καλώ κανέναν. Είπα την άποψή μου.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχει κυρώσεις η ΕΣΗΕΑ ή όποιος δημοσιοποιήσει, που αντιβαίνει το νόμο περί προσωπικών δεδομένων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμη κι αν συμβαίνει αυτό, δεν είμαι κατάλληλος εγώ να απαντήσω.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορεί στο μέλλον να παρέμβει άμεσα και εισαγγελέας. Και γιατί το λέω αυτό. Τίθεται θέμα ελέγχου της νομιμότητας, εάν τα στοιχεία που σας παρέδωσαν κάποιοι οργανισμοί, υπουργεία ή εποπτευμένοι φορείς του Δημοσίου, είναι πράγματι αληθινά. Εσείς πώς μπορείτε να το ελέγξετε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτη φορά ακούω να τίθεται αυτό το θέμα. Το είπε και κάποιος συνάδελφός σας νωρίτερα. Αυτά είναι δημόσια έγγραφα στα οποία οι συντάκτες υποχρεούνται να καταγράφουν την πραγματικότητα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων, ήθελα το σχόλιό σας για την αρνητική ουσιαστικά έκθεση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, σε ό,τι αφορά το κριτήριο της συνέντευξης που θεσμοθετεί για τις προσλήψεις ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ. Παυλόπουλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι με μια εισήγηση, που ακόμα δεν έχει κατατεθεί, εξάγονται κάποια συμπεράσματα, ενώ στο αντίστοιχο θέμα του βασικού μετόχου, για παράδειγμα, όταν είχαμε το τμήμα του ΣτΕ να έχει αποφασίσει με 7-0 την αντισυνταγματικότητα του νόμου, ήταν πολλοί εκείνοι -και εντός και εκτός Βουλής- που υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να περιμένουμε την Ολομέλεια.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θεωρείτε ότι δεν πρέπει να καταγράφονται, έστω και αυτές οι επισημάνσεις ενός οργάνου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν εννοείτε να καταγράφονται δημοσιογραφικά, φυσικά και πρέπει να καταγράφονται όποιες πληροφορίες οι δημοσιογράφοι θεωρούν ειδήσεις. Κάνω κρίση επί του συγκεκριμένου και λέω ότι όταν είχαμε ολόκληρο το τμήμα του ΣτΕ να αποφασίζει για το βασικό μέτοχο, τον προηγούμενο νόμο του ΠΑΣΟΚ, ήταν πολλές οι φωνές εντός και εκτός Βουλής που έλεγαν ότι δεν μας αρκεί το τμήμα, θέλουμε την Ολομέλεια. Τώρα δεν έχουμε καν το τμήμα. Εχουμε μια εισήγηση που δεν έχει κατατεθεί και που, σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιεύεται ότι είναι αυτές και εξάγονται διάφορα συμπεράσματα. Καθένας μπορεί να εξάγει και τα δικά του συμπεράσματα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ. Σαραντάκος @και με συγχωρείτε που παρεμβαίνω- ρωτά για το κριτήριο της συνέντευξης και τη χθεσινοβραδινή γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητώ συγγνώμη, δεν το κατάλαβα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ακριβώς. Η ερώτησή μου ήταν συγκεκριμένη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρενόησα, ζητώ συγγνώμη. Αλλά η απάντησή μου ισχύει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και για το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, η απάντησή μου ισχύει για το προηγούμενο θέμα παρ` ότι εκ παρανοήσεως θεώρησα εγώ ότι ρωτήσατε. Το κριτήριο της συνέντευξης έχει συζητηθεί πάρα πολύ. Εχουν ακουστεί πολλά και διάφορα. Εκείνο για το οποίο η κυβέρνηση είναι βέβαιη και το υποστηρίζει, είναι ότι είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στο ελληνικό Δημόσιο, όπως γνωρίζετε, και σε άλλους φορείς και σε υπουργεία. Αίφνης, για παράδειγμα @μιας και έγινε πολλή συζήτηση για το Υπουργείο Εξωτερικών εδώ- να σας θυμίσω ότι το κριτήριο της συνέντευξης είναι πολύ σημαντικό για την πρόσληψη των διπλωματικών υπαλλήλων.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος είχε δώσει χθες μια ανακοίνωση, επιτιθέμενος κατά της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» που αποκάλυψε το θέμα και μάλιστα έμπλεξε αυτή την υπόθεση και με το βασικό μέτοχο, λέγοντας ότι κάποια δημοσιογραφικά κέντρα επιτίθενται, επικαλούμενοι κιόλας ότι το Κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου και του Συντάγματος. Προφανώς, ο κ. Παυλόπουλος δεν είναι με τον κ. Δήμα, ο οποίος έχει ακριβώς αυτή την άποψη ή τον κ. Σουφλιά ο οποίος το είχε εκφράσει ή και άλλους Υπουργούς της κυβέρνησης. Ετσι δεν είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας. Ο κ. Παυλόπουλος εξέδωσε μία ανακοίνωση @ δήλωση, με αφορμή ένα δημοσίευμα το οποίο αναφερόταν σε θέματα της δικής του αρμοδιότητας και αποκατέστησε την αλήθεια, όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή του.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εσείς έχετε δώσει δανεικά 3.000 ευρώ σε κάποιον άγνωστο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν αναφέρεστε στη γνωστή φάρσα την οποία κάποιοι αυτές τις ημέρες μετέδωσαν, θέλω να σας πω ότι υπάρχει ήδη ανακοίνωση Τύπου από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στην οποία δίνεται απάντηση και στον κ. Καχριμάκη και στα όσα ειπώθηκαν ή δεν ειπώθηκαν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε ότι συνάδει με τη σοβαρότητα που πρέπει να έχει το Υπουργείο Αμυνας @το οποίο είναι κατά τεκμήριο το πιο σοβαρό Υπουργείο της χώρας- αυτή η ανακοίνωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μιλώ για το στυλ της ανακοίνωσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @ και θα μου επιτρέψετε να σημειώσω κάτι το οποίο οφείλω να σημειώσω: Ενώ υπάρχει εμπάργκο για την αναφορά του ονόματος του Υπουργού Εθνικής Αμύνης αλλά και των δραστηριοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, διαπιστώνω ότι σε μία υπόθεση σπίλωσης του προσώπου του κ. Σπηλιωτόπουλου, το εμπάργκο αυτό ήρθη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δυστυχώς, κύριε Εκπρόσωπε, δεν είχαν ούτε οι τουρκικές, ούτε οι κυπριακές εφημερίδες εμπάργκο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή, κύριε Εκπρόσωπε, εμείς εδώ δεν τηρήσαμε αυτό το εμπάργκο από την αρχή, δικαιούμαστε και να ρωτούμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δικαιούστε να ρωτάτε ό,τι θέλετε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή από αυτή την ανακοίνωση εγώ δεν κατάλαβα: τελικώς τα έδωσε ή δεν τα έδωσε τα χρήματα το Υπουργείο; Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τα έδωσε από την τσέπη του ο κ. Υπουργός ή τα έβγαλε από κάποιο «μαύρο συρτάρι» του Υπουργείου και πληρώνει ο ελληνικός λαός τη φάρσα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παραπέμπω στην απάντηση του κ. Σπηλιωτόπουλου, η οποία είναι σαφής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν το διευκρινίζει αυτό, κύριε Υπουργέ, αλλιώς δεν θα το ρωτούσα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση είναι σαφής, αναλυτική και συγκεκριμένη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ. Χάσικος, ο πρώην Υπουργός Αμυνας της Κύπρου, μιλώντας χθες στην τηλεόραση, σε όλα τα ελληνικά κανάλια, είπε επί λέξει ότι του τηλεφώνησαν από το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και του ζήτησαν τα δανεικά. Εσείς αμφισβητείτε την αξιοπιστία του Κύπριου πολιτικού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ουδέποτε στέλεχος του Γραφείου του Υπουργού επικοινώνησε με τον κ. Χάσικο, που προφανώς επιχειρήθηκε να εξαπατηθεί από κάποιο φαρσέρ.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, πέρα από τους φαρσέρ που μπορεί να παίρνουν χρήματα από το Δημόσιο είτε έτσι, είτε αλλιώς, υπάρχουν και οι υπότροφοι του Ιδρύματος@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θεωρείτε δεδομένο αυτό, ενώ η δημοσιογραφική έρευνα δεν έχει αποδείξει κάτι τέτοιο.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Θέλω να θέσω ένα άλλο θέμα: Υπάρχουν οι υπότροφοι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Νέοι άνθρωποι, που έδωσαν εξετάσεις, πέρασαν αξιοκρατικά, βρίσκονται στο εξωτερικό, δίνουν τη μάχη της γνώσης και για έξι μήνες τώρα μένουν στον αέρα, ουσιαστικά απλήρωτοι. Πληρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο για τους προηγούμενους μήνες, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Εχουμε δει και στον Τύπο διάφορες διαμαρτυρίες που μας έχουν κάνει εντύπωση, περιγράφουν την κατάστασή τους πολύ γλαφυρά, το πώς περνούν αυτά τα παιδιά στο εξωτερικό και τώρα επανέρχονται: Δεν έχουν πάρει χρήματα από το Δεκέμβριο. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ πρώτα από το Υπουργείο Παιδείας και εν συνεχεία να σας δώσω απάντηση.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη χθεσινή δήλωση του Αρχιεπισκόπου περί κάθαρσης και μέσα στην Εκκλησία. Πώς το βλέπει αυτό η κυβέρνηση και αν υπάρχει κάποιος σωλήνας συνεννόησης, γιατί πολλά ακούγονται τελευταία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Σωλήνας συνεννόησης»; Όχι, όπως το λέτε, αλλά κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση της κάθαρσης σε οποιοδήποτε χώρο και ιδιαίτερα σε έναν ευαίσθητο χώρο όπως αυτός της Εκκλησίας, βρίσκει την υποστήριξη της κυβέρνησης.

ΧΙΩΤΗΣ: @Ηθελα να ρωτήσω, αυτές οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα δοθούν 7 ευρώ αύξηση στο ΕΚΑΣ, αληθεύουν ή είναι και αυτό φάρσα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανακοινωθεί όταν @όπως σας είπα και προχθές- πρέπει να ανακοινωθεί ποια θα είναι η αύξηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιος είναι ο στόχος της παραμονής της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν; Μήπως είναι η προστασία της παραγωγής ηρωίνης που πολλαπλασιάστηκε μετά την εισβολή του ΝΑΤΟ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ υπερβολική τη διατύπωση της ερώτησής σας. Δεν κρίνω το νόημα, γιατί το νόημα είναι ακόμη υπερβολικότερο. Υπάρχει μία δέσμευσή μας, η οποία είναι διεθνής δέσμευση και αυτή τηρούμε: Για τη βοήθεια στην προσπάθεια αποκατάστασης της Δημοκρατίας και των θεσμών σ` αυτή την περιοχή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μιας και είπατε ότι κάθε προσπάθεια για κάθαρση σε οποιονδήποτε χώρο έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης, μήπως η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει και κάποια κάθαρση στο χώρο των βαμβακοπαραγωγών και των εκκοκκιστών, να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες γι` αυτές τις χιλιάδες περιπτώσεις παρανομιών και ειδικότερα εάν εμπλέκονται εκκοκκιστήρια; Νομίζω ότι είναι θέμα στο οποίο θα μπορούσε να παρέμβει ακόμη και η Δικαιοσύνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το τι θα κάνει η Δικαιοσύνη, η οποία είναι ανεξάρτητη, δεν μπορεί να το ορίσει η κυβέρνηση, όπως αντιλαμβάνεστε. Αλλά, και μόνο το γεγονός ότι έγινε για πρώτη φορά επανέλεγχος, ο οποίος και απέδωσε, είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Και βεβαίως, όποιοι έχουν παρανομήσει, θα υποστούν τις συνέπειες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση μπορεί να στείλει κάποιες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, ειδικά στις περιπτώσεις των εκκοκκιστών. Δεν είναι μόνο θέμα αυτεπάγγελτης παρέμβασης της Δικαιοσύνης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι σας απάντησα ικανοποιητικά, διότι η απάντηση είχε δύο σκέλη, όχι μόνο ένα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 2 February 2005 - 16:05:10 UTC