Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-01-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιος σας πείθει από τους δύο; Ο κ. Φώλιας που λέει ότι η απορροφητικότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι σχεδόν μηδενική ή ο κ. Σουφλιάς που λέει ότι την ανέβασε +6%;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται προφανώς για παρανόηση σχετικά με τους αριθμούς, η οποία διογκώθηκε από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης. Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Φώλιας αναφέρθηκε σε αριθμούς που περιέχουν μόνο την κοινοτική συνδρομή. Οι αριθμοί του ΥΠΕΧΩΔΕ όπως τους παρουσίασε ο Υφυπουργός κ. Ξανθόπουλος, περιέχουν πέραν της κοινοτικής συνεισφοράς και την εθνική συμμετοχή. Αλλωστε αυτό, όπως είπε και στη χθεσινή παρουσίαση που έκανε ο κ. Φώλιας ως αρμόδιος Υφυπουργός για την απορροφητικότητα των συγκεκριμένων κονδυλίων, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει την ανώτατη απόδοση σε σχέση με τα άλλα Υπουργεία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι συνάδελφοι θα πηγαίνουν με στρατιωτικές στολές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την ερώτησή σας μόνον ως αστεϊσμό μπορώ να την αντιληφθώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι, απλά άκουσε ο «ακατονόμαστος» για στρατευμένη δημοσιογραφία και είπε να επιστρατεύσει@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω τον κ. Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος είναι Υπουργός Εθνικής Αμυνας της ελληνικής κυβέρνησης. Οπως σας έχω πει -και το επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά- δεν θα δεχθώ από κανέναν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για κανένα μέλος της κυβέρνησης και για κανένα πολιτικό πρόσωπο. Αρκετά!

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν ήταν προσβολή, ήταν ένα είδος χιούμορ.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει κάποιον εκπρόσωπο στο forum του Νταβός και αν όχι, γιατί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με το πρώτο, με τον κ. Φώλια. Αν, με βάση τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Ξανθόπουλος, θα έπρεπε να παρουσιαστούν διαφορετικά τα στοιχεία από τον κ. Φώλια. Και δεύτερον, θα γίνω υπερασπιστής του κ. Σιδέρη και θα πω το εξής: Δεν πρόκειται για απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Ο κάθε δημοσιογράφος, νομίζω ότι έχει την ελευθερία να εκφράζεται όπως νομίζει. Από εκεί και πέρα, αν εμπίπτει σε συγκεκριμένες ποινικές παραβάσεις ή οτιδήποτε άλλο, υπάρχουν@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποινικές;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι. Αν βρίσεις κάποιον ή αν τον λοιδορήσεις@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με συγχωρείτε, οι Υπουργοί έχουν όνομα.

ΣΙΔΕΡΗΣ @ ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η ΕΣΗΕΑ έχει απαγορεύσει να αναφέρεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ είμαι Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ακούγεται χιουμοριστικά και σκωπτικά, αλλά δεν μπορούμε να τον πούμε και αλλιώς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατά τη δική σας κρίση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα υποστούμε συνέπειες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατά τη δική σας κρίση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Από εκεί και πέρα, εφόσον δεν προσβάλλει, δεν βρίζει, νομίζω ότι το ύφος του κάθε δημοσιογράφου αξιολογείται@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα επ` αυτού.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Για τον κ. Φώλια δεν μου απαντήσατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα πώς έχει το θέμα. Εξάλλου, πολύ μεγαλύτερη σημασία από το τι έγινε στο παρελθόν, έχει η στόχευση για το μέλλον. Ότι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση και τη βούληση έχει και την αποφασιστικότητα να απορροφήσει μέχρι το τέλος της τετραετίας όσα πιο πολλά κονδύλια γίνεται. Αυτό το είπε χθες ο κ. Φώλιας και αυτό μετράει για μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη συζήτηση που έγινε στο Ζάππειο με αφορμή το θέμα περί «λιστών», όχι «λιστών» σχέσεων δημοσιογράφων - δημοσίου κ.λπ.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διεξήχθη μία συζήτηση διάρκειας τρισήμιση ωρών, η οποία τελείωσε πριν από λίγο και ήταν πολύ εποικοδομητική.

ΜΙΧΑΗΛ: Μέσα στη συζήτηση αυτή πληροφορηθήκαμε ή τουλάχιστον καταλάβαμε, όπως μας ενημέρωσαν, ότι η κυβέρνηση σκέπτεται, τα συμπεράσματα, το «δια ταύτα», το ό,τι αποκόμισε τέλος πάντων απ` αυτή τη συζήτηση, να τα θεσμοθετήσει κιόλας. Μπορείτε να μας πείτε σας παρακαλώ, τι μορφή θα πάρουν αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχει πει ο κ. Ρουσόπουλος. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα περιμένουμε, δηλαδή, μία νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ μπροστά μου έχω ένα αρκετά χοντρό πακέτο χαρτιά με θέματα δεοντολογίας δημοσιογράφων ανά την Ευρώπη. Πόσο εύκολο είναι, κατά την άποψη της κυβέρνησης και κατά τη δική σας άποψη να εφαρμοστούν αυτά που διάβασα, έτσι στα πεταχτά, στην Ελλάδα; Θέλω να πω ότι η κάθε κοινωνία και η κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο ίδιος είπατε ότι η κάθε κοινωνία ασφαλώς έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Αν διαβάσει κάποιος αυτή τη σύνοψη -η οποία έχει την έννοια μιας πυξίδας- διαπιστώνει ότι από χώρα σε χώρα υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Επίσης, όμως, διαπιστώνει ότι, όπως στην Ελλάδα, έτσι και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ισχύουν ορισμένες βασικές αρχές τις οποίες οι δημοσιογραφικές Ενώσεις -στις οποίες συμπεριλαμβάνω βεβαίως και τις ελληνικές δημοσιογραφικές Ενώσεις- έχουν δεσμευθεί να τηρήσουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια συγχορδία τουρκικών προκλητικών δηλώσεων για την Ελλάδα. Δεν ξέρω που αποβλέπει αυτό. Χθες είχαμε σκληρές δηλώσεις από τον Υπαρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας ο οποίος κατηγορεί ανοικτά πλέον την Ελλάδα για δημιουργία προβλημάτων στο Αιγαίο, αμφισβητεί το FIR, βραχονησίδες και μιλάει για το εύρος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 6 μίλια. Διερωτώμαι αν χρήζει μιας απαντήσεως από την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για παλαιές και γνωστές θέσεις της Τουρκίας τις οποίες η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μπορούμε να τις αφήνουμε να αιωρούνται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Υπάρχουν πληροφορίες για αλλαγή του αμυντικού δόγματος και επανεμφάνιση του από βορρά κίνδυνο. Τι ανησυχεί την κυβέρνηση και οδηγείται σε μια τέτοια πολιτική. Φοβάται έκρηξη του Κοσόβου το 2005;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τέτοιου είδους πληροφορίες, όπως αυτές που αναφέρετε. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στα αρμόδια Υπουργεία.

ΧΙΩΤΗΣ: Παρακολουθήσαμε χθες τον Πρωθυπουργό να περιγράφει με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και ταυτόχρονα να επικαλείται την ισχύ που του έδωσε το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα για να προχωρήσει όπως είπε σε μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές. Ο συνδυασμός αυτών των δύο διαπιστώσεων και προαναγγελιών του Πρωθυπουργού μας δημιουργεί βάσιμα την αίσθηση ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα αλλάξει τους επόμενους μήνες. Είναι έτσι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να ερμηνεύσω τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Όμως, θα επαναλάβω αυτό που είπε χθες ο Πρωθυπουργός: «Είναι χρονιά προκλήσεων, γενναίων αποφάσεων, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Είναι χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών για τη χώρα». Θα επαναλάβω, επίσης, αυτό που είπα εγώ εδώ, χθες: Εχουμε συγκεκριμένο οικονομικό πρόγραμμα το οποίο περιγράφεται στον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε. Σ` αυτά τα πλαίσια θα κινηθεί η κυβέρνηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Πράγματι το τμήμα που διαβάσατε είναι το ένα από τα δύο στα οποία αναφέρθηκα. Υπήρχε και ένα άλλο τμήμα το οποίο διαβάστηκε στην αρχή της ομιλίας του Πρωθυπουργού και το οποίο ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, γνωρίζει σε τι θυσίες καλούνται να ανταποκριθούν οι πολίτες και γενικά υπήρξε μια περιγραφή της οικονομίας την οποία μέχρι σήμερα δεν έχουμε ξαναδεί. Σε σχέση λοιπόν με τις προσαρμογές που προαναγγέλλει δημιουργείται εύλογα η απορία, αν αυτή η οικονομική πολιτική πατάει καλά στα πόδια της ή είναι έτοιμη για προσαρμογές με θεαματικό θα έλεγα τρόπο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε ο Πρωθυπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ: Την περασμένη Δευτέρα, εδώ, αναφερθήκατε ευθύς εξαρχής στην κλιμάκωση της συμμετοχής της Ελλάδας στο Αφγανιστάν με μια νοσοκομειακή μονάδα. Υπάρχουν σήμερα δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαπίστωσε ότι δεν είναι εφικτό στα χρονοδιαγράμματα που μας περιγράψατε να γίνει αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν περιέγραψα κανένα χρονοδιάγραμμα. Δεν μίλησα για κανένα χρονοδιάγραμμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι θα στείλουμε σύντομα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλήσατε για χρονοδιαγράμματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Το «σύντομα» είναι σχετικό, ένα @ δύο μήνες, τρεις; Οι πληροφορίες μιλάνε και για δεκαοκτώ μήνες ή ότι δεν έχουμε ακόμα τη μονάδα αυτή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ανατρέξτε στα πρακτικά της πολιτικής ενημέρωσης της Δευτέρας 24/01, ώστε να ενημερωθείτε για το τι ακριβώς είπα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Χθες στη Βουλή έγινε μια συζήτηση σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο. Η αντιπολίτευση μιλάει για 34.000 διορισμούς γαλάζιων παιδιών τα οποία θα πριμοδοτηθούν όπως αντίστοιχα πριμοδοτούνται και αυτοί που είχαν προσληφθεί ως συμβασιούχοι πριν τις εκλογές. Τι αλλάζει λοιπόν όταν οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται με ένα τρόπο που δεν είναι αντικειμενικός και από κει και πέρα πριμοδοτούνται στο να μονιμοποιηθούν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στους εντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς στους οποίους αναφέρεστε απάντησε χθες στη Βουλή ο κ. Παυλόπουλος. Αυτοί οι εντελώς αστήρικτοι ισχυρισμοί οφείλονται, είτε σε παροιμιώδη άγνοια, είτε σε συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όταν λέτε δεν υπάρχει τι εννοείτε; Δεν έχουν γίνει 34.000 προσλήψεις, δεν υπάρχει μοριοδότηση; Τι δεν υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα ότι οι ισχυρισμοί που αναφέρεστε είναι αστήρικτοι.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα μπορούσατε να μας διευκρινίσετε τι δεν υπάρχει; Δεν έχουν γίνει διορισμοί; Δεν θα γίνει μοριοδότηση; Τι εννοείτε ότι είναι αστήριχτοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα. Οι ισχυρισμοί, όπως διατυπώθηκαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, είναι αστήρικτοι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στο σύνολό τους δηλαδή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι αστήρικτοι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σήμερα με συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο κ. Σούρλας κάνει μια πρόταση για την εκτόνωση της έντασης που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών. Και επαναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε σαν μια ύστατη λύση να υπάρξει αυτό το ραντεβού του κ. Καραμανλή με τους αγρότες. Είναι σε αυτή την κατεύθυνση και η κυβέρνηση; Αποδέχεται δηλαδή αύτη την εισήγηση που κάνει ο αντιπρόεδρος της Βουλής ή παραμένουν αυτά που έχει πει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πολιτική στο αγροτικό θέμα. Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές και εξακολουθούν να ισχύουν.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα, θέμα συναντήσεως των αγροτών με τον Πρωθυπουργό δεν υπάρχει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την αγροτική πολιτική κατ` εντολή της κυβέρνησης την χειρίζεται ο Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 27 January 2005 - 14:05:08 UTC