Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-01-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρεται.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Σήμερα, στις 17.45, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα. Στις 10.45 θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη.

Τη Δευτέρα, 24/01, στις 9.30, θα συναντηθεί με τον Μιχάλη Κακογιάννη. Στις 10.30 θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

Εστειλα, πριν από λίγη ώρα, επιστολές στον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ, τον Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ και τους αρχηγούς των τεσσάρων κοινοβουλευτικών ομάδων.

Θα σας διαβάσω την επιστολή που έστειλα στους Προέδρους των δημοσιογραφικών Ενώσεων και αναλόγων περιεχομένου είναι οι επιστολές που έχω στείλει στους Προέδρους των κομμάτων:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Στις συναντήσεις που είχαμε, τόσο την περασμένη Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, όσο και λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός Επικρατείας με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ετέθη το θέμα των επαγγελματικών σχέσεων δημοσιογράφων με τις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημερώσης (πρώην Υπουργείο Τύπου) και με τα Γραφεία Τύπου Υπουργείων και Οργανισμών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, κ. Πρόεδρε, κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας κρίσεις και σχόλια που, με μάλλον υποτιμητικό για το δημοσιογραφικό λειτούργημα τρόπο, αναφέρονται σε εκείνους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι ασκώντας το δικαίωμά τους, όπως και σε άλλες πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εργάζονται στους προαναφερθέντες τομείς. Η κριτική εστιάζεται κυρίως στην υποτιμητική κατ` εμέ για τη δημοσιογραφία αντίληψη ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που μέσω αυτών των δραστηριοτήτων τους χάνουν ένα κομμάτι της ελευθερίας τους, που οφείλει να έχει ο κάθε δημοσιογράφος, ασκώντας το επάγγελμα-λειτούργημά του.

Γνωρίζετε, κ. Πρόεδρε, ότι η καλύτερη λύση να αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα είναι η με χωρίς φόβους ή πάθη αναφορά του σε αυτό. Προτείνω, λοιπόν, στο Δ.Σ. της Ενώσεώς σας, της οποίας θεωρώ τιμή ότι αποτελώ μέλος, να συζητήσουμε ανοικτά το θέμα, ορίζοντας τους κανόνες εκείνους που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις εργασίας δημοσιογράφων με εν γένει κρατικούς οργανισμούς, πλην των αμιγώς δημοσιογραφικών οργανισμών, όπως η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τα οποία θα ακολουθήσει άλλη συζήτηση στο προσεχές μέλλον.

Στη συζήτηση αυτή, κ. Πρόεδρε, θα ήταν ευχής έργο να συμμετείχε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, με προτάσεις που θα συμβάλλουν στην οριστική εξάλειψη των όποιων σκιών υπάρχουν και μέρος των οποίων ανεδείχθη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πρόσκλησής σας στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, η οποία επεξεργάστηκε το νόμο για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων.

Σας καλώ, λοιπόν, να συμμετάσχετε στη δημόσια συζήτηση που θα γίνει την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, στις 9.30, στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου Μεγάρου και στην οποία θα προσκληθούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΠΟΕΣΥ, καθώς και εκπρόσωποι των τεσσάρων κοινοβουλευτικών ομάδων.

Με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε σε μια συζήτηση που θα βοηθήσει το δημοσιογραφικό κλάδο να υπηρετεί το λειτούργημά του, αναμένω εσάς και το Συμβούλιό σας».

Συμπληρωματικά θα ήθελα να πω δύο πράγματα:

Το πρώτο, αφορά στη θέση που έχει εκφράσει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ήδη από την περίοδο που η Ν.Δ. ήταν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Θέματα που αφορούν στο δημοσιογραφικό λειτούργημα, είναι θέματα τα οποία πρέπει να αυτορυθμίζονται από τις Ενώσεις των δημοσιογράφων, αλλά και τους ιδίους τους δημοσιογράφους. Με αυτή την ενέργεια, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θιγούν θέματα που αφορούν στους δημοσιογράφους, το λειτούργημά τους και τους κανόνες δεοντολογίας που το διέπουν. Ωστόσο, θεωρούμε υποχρέωσή μας, για τους λόγους που αναφέρω στις επιστολές μου, να συζητήσουμε ειδικά για την ομάδα των επαγγελματιών δημοσιογράφων οι οποίοι εργάζονται @και ορθώς εργάζονται- στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς επίσης και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω, είναι ότι είχα την ευκαιρία να αναλύσω αυτές τις απόψεις μου -στο σύντομο χρονικό διάστημα που συναντήθηκα το πρωί, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία- τόσο στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργο Παπανδρέου, όσο και στον Πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Αλέκο Αλαβάνο. Επικοινώνησα, επίσης, τηλεφωνικά, πριν από λίγη ώρα, με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα. Ζήτησα τη συνδρομή τους με εκπροσώπους των κομμάτων. Ζήτησα επίσης τη συνδρομή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της Ν.Δ., ελπίζοντας ότι θα δοθεί ένα τέλος στις όποιες σκιές -περιστασιακές ή όχι δεν έχει σημασία- σπιλώνουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να μου εξηγήσετε κάτι, σε σχέση με αυτή τη ρύθμιση για τα Ιδρύματα Τύπου. Υποθετικά τα ονόματα επί πρακτικού ζητήματος. Αν ένας παραδοσιακός εκδότης πουλάει το έντυπό του ή το Μέσο του σε κάποιον άλλον με 100 ευρώ ή 200 ευρώ και έρχεται και μία τράπεζα, για παράδειγμα, η οποία δεν δανειοδοτεί τον αγοραστή, αλλά μπαίνει συνέταιρος, πρώτον, καθίσταται Ιδρυμα Τύπου εντάσσοντας την εφημερίδα ή το Μέσο στο περιουσιακό της δυναμικό; Δεύτερον, εάν ο πωλητής γίνει μέτοχος αυτής της τράπεζας δικαιούται να εμπλακεί σε δημόσια έργα, να συμβληθεί με το Δημόσιο, σε σχέση με δουλειές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, ο νόμος προβλέπει ότι μπορούν να δανειοδοτήσουν ή να χρηματοδοτήσουν στο βαθμό όμως εκείνο που δεν εξαρτάται το δημόσιο έργο ή το Μέσο Ενημέρωσης από την τράπεζα. Δεν είναι, δηλαδή, μέτοχος διαρκώς και αενάως. Σε ό,τι αφορά στα Ιδρύματα, πρόκειται για ρύθμιση που αναφέρεται στα Ιδρύματα Τύπου, στα Ιδρύματα ΜΜΕ. Υφίστανται, ήδη, τέτοια Ιδρύματα και ο νομοθέτης ήθελε να αποκλείσει @όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα να γίνεται- τις όποιες διαδικασίες μπορεί να παραβιάζουν το νόμο για το βασικό μέτοχο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πού αποσκοπεί αυτή η πρωτοβουλία για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο Δημόσιο; Και μόνο με αυτή την πρωτοβουλία επιτείνετε τη σκιά, όπως την επιτείνατε και στη Βουλή. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Είναι άλλο οι μαύρες λίστες @και εσείς θα πρέπει να τις έχετε, αφού τις είχαν οι προηγούμενοι υπουργοί και να τις δώσετε στη δημοσιότητα ή στους αρχηγούς των κομμάτων- και άλλο το να φέρετε τους αρχηγούς των κομμάτων να διαμεσολαβήσουν και να γίνουν καθοριστικοί παράγοντες της σχέσης εργασίας και της δουλειάς των δημοσιογράφων. Η μόνη σκιά για τους δημοσιογράφους που δουλεύουν στο Δημόσιο είναι ότι μερικοί είναι αργόμισθοι. Είναι στο χέρι των υπουργών να τους βάλουν να δουλέψουν. Από πού και ως πού θα καθορίσουν την εργασιακή τους σχέση και την εργασιακή τους αξιοπρέπεια τα κόμματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς ξεχνάτε ότι η πρόσκληση απευθύνεται πρωτίστως στις Ενώσεις Συντακτών. Απευθύνεται στα κόμματα για το λόγο, τον οποίο αναφέρω και στην επιστολή μου: Ότι, δηλαδή, μιλάμε για εργασιακές σχέσεις με το Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επίσης, λυπάμαι, αλλά ξεχνάτε ότι δύο φορές, στην επιστολή μου -και εκτός επιστολής- αναφέρθηκα στο ζήτημα του λειτουργήματος του δημοσιογράφου και στο ότι δεν πρέπει κανένας να αφήνει σκιές στο λειτούργημα. Δεν γνωρίζω αν υπήρξαν λίστες για «μαύρα χρήματα», όπως τις αποκαλείτε. Όμως γνωρίζω ότι εγώ δεν παρέλαβα καμία τέτοια λίστα και δεν διαθέτω καμία τέτοια λίστα. Επειδή δεν πρέπει να πέφτει καμία σκιά σε κανένα δημοσιογράφο που ασκεί το επάγγελμά του, το λειτούργημά του, εργαζόμενος είτε σε Γραφείο Τύπου Υπουργείου, Οργανισμού, είτε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, γι` αυτό το λόγο κάλεσα σε δημόσιο διάλογο τις Ενώσεις και τα κόμματα, προκειμένου να καθοριστούν κανονισμοί, κανόνες, όροι, στα πλαίσια των οποίων θα κινούνται, έτσι ώστε να μη μένει η παραμικρή σκιά εναντίον των δημοσιογράφων. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Εγώ θα προσέλθω με προτάσεις σε αυτή τη συνάντηση. Το γεγονός ότι καλούμε όλους να συμμετέχουν, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιβάλλει τις απόψεις της. Καλούμε όλους, ώστε να βρεθεί από κοινού μία λύση σε ένα ζήτημα το οποίο, όπως γνωρίζετε, ότι με τον α@ ή β@ τρόπο κατά καιρούς παρουσιάζεται με δυσφημιστικό τρόπο για το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Αν είστε σε θέση να μιλήσετε με δημοσιογράφους που εργάζονται στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα γνωρίζετε ότι από την πρώτη μου κιόλας συνάντηση με τα αρμόδια Τμήματα τους είπα πως θεωρώ λάθος να υποστηρίζει κάποιος ότι οι δημοσιογράφοι αυτοί δεν εργάζονται ή ότι ακόμα χειρότερα κακώς εργάζονται. Θεωρώ ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους, έτσι ώστε να φύγει η σκιά που τους σπιλώνει σε δημοσιεύματα που εμφανίζονται κατά καιρούς σε ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά στη Βουλή, νομίζω ότι δεν παρακολουθήσατε τη συζήτηση και έτσι παραφράσατε αυτό το οποίο συνέβη εκεί. Συνέβη, λοιπόν, το εξής: Ηρθε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ στην Επιτροπή, η οποία επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο. Κάποια στιγμή, σε αποστροφή του λόγου του @και σας καλώ να το αναζητήσετε στα πρακτικά- είπε, απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ότι «υπήρχαν υπουργοί που μας έλεγαν κάθε τόσο να μην ανοίξουμε το συρτάρι για να δούμε τις λίστες που δουλεύει ο κάθε δημοσιογράφος». Δεν είμαι ούτε αυτής της λογικής, ούτε αυτής της νοοτροπίας. Δεν ήθελα να πιστέψω ότι συνέβαινε και αυτό. Το λέω καλόπιστα. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την αποστροφή του Προέδρου της ΕΣΗΕΑ, συνέβη χθες στην Ολομέλεια της Βουλής και ένα επεισόδιο με τον πρώην Υπουργό Τύπου κ. Ρέππα, ο οποίος παρεννόησε, θεωρώντας ότι αυτές είναι απόψεις που εξέφρασα για εκείνον προσωπικά. Αν διαβάσει τα πρακτικά της Βουλής και αν τα διαβάσετε κι εσείς θα δείτε ότι είναι τελείως διαφορετική η συζήτηση που έγινε. Όμως το θέμα δεν είναι τι συζήτηση έγινε στη Βουλή μεταξύ εμού και του κ. Ρέππα. Είναι ζήτημα ουσίας για εμένα να συναντηθούν οι δημοσιογραφικές Ενώσεις και τα κόμματα και να δώσουν δια παντός λύση, η οποία δεν θα βλάπτει το δημοσιογραφικό επάγγελμα, το δημοσιογραφικό λειτούργημα και θα βοηθήσει να μην έχουμε στο μέλλον αντίστοιχες κατηγορίες ή υπόνοιες από οπουδήποτε κι αν προέρχονται. Εκεί, λοιπόν, αποσκοπεί αυτή η πρωτοβουλία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε ότι δεν ήταν δική σας η αποστροφή και μεταφέρετε την αποστροφή του Προέδρου της ΕΣΗΕΑ στην Επιτροπή της Βουλής. Ωστόσο, είτε αφορά τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, είτε εσάς, έχουμε υπουργούς οι οποίοι λένε ότι εκμαύλιζαν δημοσιογράφους, μένουν οι υπουργοί στο απυρόβλητο και δημιουργείται σκιά για όλο το δημοσιογραφικό κόσμο. Θα πρέπει να μας πει και ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και φαντάζομαι ότι θα έπρεπε να ερωτηθεί και στην Επιτροπή της Βουλής, ποιοι είναι αυτοί οι υπουργοί για να υπάρχει και η πολιτική ευθύνη προς αυτούς. Δηλαδή, τι μας είπαν; Ότι αγόραζαν δημοσιογράφους; Ποιοι είναι αυτοί οι πολιτικοί; Δεν έχουν ευθύνη οι πολιτικοί; Είναι στο απυρόβλητο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς γι` αυτούς τους λόγους προχώρησα σε αυτή την πρωτοβουλία. Πιστεύω δε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι προς όφελος, πρώτα από όλα, του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επιπλέον μένει μια σκιά στον τρόπο λειτουργίας των δημοσιογράφων γενικώς. Ετσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, σε ό,τι αφορά εμένα. Είμαι βέβαιος ότι δεν χρησιμοποίησα ούτε σήμερα, ούτε άλλες φορές, σε κατ` ιδίαν συζητήσεις μαζί σας ή σε δημόσιες συζητήσεις, την οποιαδήποτε αιχμή -γι` αυτό και φρόντισα να το επισημάνω στις επιστολές μου- εναντίον του οποιουδήποτε δημοσιογράφου. Αλλωστε, υπήρξα μέλος της δημοσιογραφικής οικογένειας για 20 χρόνια.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ως Υπουργός Τύπου πλέον, σ` αυτό το διάστημα που είστε Υπουργός, έχετε μια διαφορετική εικόνα από αυτή που είχατε πριν και πήρατε αυτή την πρωτοβουλία αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή; Ή ως Υπουργός Τύπου βλέπετε ότι το λειτούργημα του δημοσιογράφου απέναντι στην πολιτική δραστηριότητα μεταξύ Υπουργών και ενημέρωσης κάπου μπατάρει ή χωλαίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά στους δημοσιογράφους που εργάζονται στις δύο Γραμματείες του πρώην Υπουργείου Τύπου έχω την εικόνα αυτή που περιέγραψα προηγουμένως και την οποία έχω γνωστοποιήσει στους ίδιους όταν τους συνάντησα. Για κάποιους λόγους, που δεν θα τους κρίνω εγώ, έχει σπιλωθεί η δουλειά τους. Και δεν είμαι εγώ εκείνος που θα συνεχίσει τη σπίλωση. Είμαι εκείνος που θα προσπαθήσει να βρει τρόπους, ώστε να αναδείξει ότι αυτοί που έρχονται από το πρωί και κάνουν το ωράριό τους, αυτοί που κάνουν μια δουλειά στις Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, οι ίδιοι θα πρέπει να εξανίστανται και να μην δέχονται να τους κατηγορεί ο οποιοσδήποτε. Αυτή είναι η προσωπική εικόνα που έχω από τους δέκα μήνες που βρίσκομαι εδώ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι δύο τα προβλήματα του θέματος. Το ένα αφορά στους δημοσιογράφους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διατηρούν μια σχέση με το δημόσιο τομέα και το άλλο αφορά ανεξέλεγκτες χρηματοδοτήσεις. Είναι έτσι; Αυτό που σας άκουσα να λέτε χθες στην Βουλή, μου έδωσε την αίσθηση ότι αφορούσε ανεξέλεγκτες χρηματοδοτήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Γι` αυτό σας κάλεσα να διαβάσετε τα πρακτικά. Ουδέποτε ειπώθηκε κάτι τέτοιο, ούτε από εμένα, ούτε από τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ. Η φράση αφορούσε στους δημοσιογράφους που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η φράση όπως την είπε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και την επικαλέστηκα στην ολομέλεια της Βουλής.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σκοπεύετε να δώσετε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των δημοσιογράφων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διατηρούν επαφές με το δημόσιο τομέα είτε στη Γενική Γραμματεία, είτε στα Γραφεία Τύπου των οργανισμών του δημοσίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σκοπεύω, όπως σας είπα, να κάνω διάλογο. Να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις, να ακούσω τις προτάσεις των Ενώσεων και των κομμάτων και ει δυνατόν να καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη θέση.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Τι απαντάτε στον κ. Πρωτόπαπα που είπε ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σκοινί»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοεί ο κ. Πρωτόπαπας. Ποιος είναι ο «κρεμασμένος» και για ποιου το «σπίτι» μιλάει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στις προτάσεις με τις οποίες θα πάτε στο διάλογο αυτό που θα ξεκινήσει, θα υπάρχει και η πρόταση για αποκλειστική απασχόληση; Δηλαδή, δημοσιογράφος που εργάζεται στο δημόσιο δεν θα μπορεί να απασχολείτε και αλλού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στη σκέψη μου. Άλλωστε θα ήταν αντιφατικό σε σχέση με αυτά που αναφέρω στην επιστολή μου. Για παράδειγμα, ένας προβληματισμός που τίθεται είναι εάν κάποιος δημοσιογράφος που καλύπτει το ρεπορτάζ κάποιου Υπουργείου είναι αντικειμενικό και δεοντολογικό να εργάζεται ταυτόχρονα και στο γραφείο Τύπου του ίδιου Υπουργείου. Το γνωρίζουμε όλοι μας και ως έναν βαθμό δημιουργεί σκιές. Δεν λέω ότι σώνει και καλά υπηρετεί την πολιτική κάποιου Υπουργείου. Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτό δεν έχει γίνει από άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. Δεν θα ρίξω αιχμή σε καμία κυβέρνηση, αλλά θα μπορούσε κάποιος σε μια ελεύθερη συζήτηση να σκεφτεί εάν αυτό που σας λέω συμφέρει ή όχι μια κυβέρνηση. Δεν ακολουθώ τη λογική του τι θα συνέφερε μια κυβέρνηση. Ακολουθώ τη λογική του τι συμφέρει το δημοσιογραφικό λειτούργημα, γιατί με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η ελευθερία του δημοσιογράφου. Να είναι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται για να ασκήσει αυτό το λειτούργημα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προκειμένου να μη μένουν σκιές, όπως είπατε, προτίθεστε ως Υπουργός Επικρατείας να δώσετε στη δημοσιότητα τον αριθμό και τα ονόματα των δημοσιογράφων που έχουν προσληφθεί μετά τον περασμένο Μάρτη στα Γραφεία Τύπου, στη Γενική Γραμματεία, στο ΑΠΕ και στην ΕΡΤ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα ότι όλα τα θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης την επόμενη Πέμπτη.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Υπουργέ, αν κατάλαβα καλά δεν προτίθεστε να δώσετε οποιαδήποτε λίστα στη δημοσιότητα. Ωστόσο σήμερα μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, κατήγγειλε ότι δεν του έχετε δώσει καμία λίστα παρότι υποσχεθήκατε τον περασμένο Απρίλιο σε συνάντηση που είχατε, ότι είστε διατεθειμένος να δημοσιοποιήσετε λίστα δημοσιογράφων που δουλεύουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στο δημόσιο. Πέρα από το ότι για την ΕΣΗΕΑ είναι και ηθικό το πρόβλημα λόγω του κώδικα δεοντολογίας, δεν βλέπετε ότι υπάρχει και πολιτική πτυχή στο θέμα; Δηλαδή δεν υπάρχει ζήτημα διαφάνειας; Η κοινωνία δεν πρέπει να γνωρίζει ποιος δουλεύει που;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι ένα από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έθεσε το θέμα στην πρώτη μας συνάντηση. Από τότε η θέση μου είναι η ίδια. Όπως είπα και στο υπόλοιπο Δ.Σ., αν θέλει ας αποφασίσει το ίδιο, αν κρίνει ότι αυτός είναι ο δόκιμος τρόπος. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι είναι ο δόκιμος τρόπος το να βγει μια λίστα με μανταλάκια στα περίπτερα. Διότι έτσι είναι όχι απλώς «σκιά» αλλά εξ ορισμού ύποπτος.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Δεν μιλάμε για λίστα κρεμασμένη με μανταλάκια στα περίπτερα, μιλάμε για απόλυτη διαφάνεια. Να γνωρίζει η κοινωνία ποιος εργάζεται που.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα ότι καθίσταται εξ ορισμού ο καθένας ύποπτος. Έχω σχηματίσει προσωπική άποψη για την δουλειά του καθενός, κρίνοντας πλέον διοικητικά. Υπάρχουν δημοσιογράφοι που δουλεύουν με σεμνότητα και συνέπεια σε καθημερινή βάση στη δουλειά τους.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Δίνουμε έτσι την εντύπωση στην κοινωνία ότι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είναι ψυλλιασμένος ο κόσμος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας όταν καλούμαστε να κάνουμε δημόσιο διάλογο; Δηλαδή όταν δεν γίνεται διάλογος, όταν ακούγονται κατηγορίες ένθεν και ένθεν, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Κρυβόμαστε όταν η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλία να ανοίξει δημόσιο διάλογο; Θα έπρεπε να μου πείτε το εντελώς αντίθετο.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Δεν λέω για την πρωτοβουλία. Καλώς πήρε την πρωτοβουλία. Μιλώ για το δισταγμό να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα των δημοσιογράφων που εργάζονται στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στα Γραφεία Τύπου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι δεν έγινε αντιληπτό αυτό που είπα, δηλαδή, ότι θα γίνει συζήτηση επί όλων των θεμάτων με τις αρμόδιες Ενώσεις και τα κόμματα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εδώ καλείστε να «κράξετε» τους δημοσιογράφους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλούσα να μην έχουμε συζητήσεις μεταξύ των δημοσιογράφων.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται στο πρώην Υπουργείο Τύπου, υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται στα κρατικά ραδιόφωνα και στις κρατικές τηλεοράσεις, υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται σε Γραφεία Τύπου είτε πολιτικών, είτε υπουργείων. Είναι ένοχοι αυτοί οι συνάδελφοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι απευθύνεστε στη συνάδελφό σας, διότι έχω πει το εντελώς αντίθετο. Δεν ήσασταν από την αρχή και δεν ακούσατε όσα είπα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Οσοι δημοσιογράφοι εργάζονται, είναι ασύμβατες οι συμβάσεις τους, η εργασία τους με τη δεοντολογία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα ήδη.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: @Ηθελα να σας ρωτήσω το εξής και να μου απαντήσετε ειλικρινά: Βρίσκετε κομψό τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε το θέμα ξανά; Ο δημόσιος τομέας, εδώ και δεκαετίες, βρίθει καταγγελιών για αργόμισθους. Δηλαδή, να ρίξουμε το ανάθεμα στους δημοσιογράφους και να μην κοιτάξουμε να κάνουμε μια γενική εκκαθάριση; Η κυβέρνηση να καταγράψει, ποιοι είναι πραγματικά αργόμισθοι και ποιοι δεν είναι στο δημόσιο τομέα; Στο κάτω @ κάτω, υπενθυμίζω ότι κάποιοι από τους δημοσιογράφους @εγώ πιστεύω η πλειοψηφία- οι οποίοι εργάζονται σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προσφέρουν έργο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, εγώ δεν απηύθυνα την κατηγορία που απευθύνατε εσείς στους συναδέλφους σας. Και λυπάμαι, διότι δεν θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι από σκοπού έγιναν αργόμισθοι. Οπως είπε ο κ. Σιδέρης προηγουμένως, ας ήταν σε θέση οι αρμόδιοι διοικητικοί, είτε υπουργοί είτε άλλοι, να εντάξουν στο σύστημα εργασίας τον οποιονδήποτε. @Αρα, λοιπόν, την κατηγορία που απευθύνατε εσείς στους συναδέλφους σας δημοσιογράφους, δεν τη συμμερίζομαι. Στο δεύτερο ερώτημα, εάν βρίσκω κομψό@

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Εγώ δεν απηύθυνα καμία κατηγορία προσωπικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα εάν είναι κομψό ή άκομψο, δεν αντιλαμβάνομαι ειλικρινώς, τι εννοείτε. @Ηταν τόσο σαφής η τοποθέτησή μου στις επιστολές που έστειλα στους προέδρους των Ενώσεων και στα κόμματα, που πιστεύω ότι παρέλκει να απαντήσω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ θα έλεγα ότι τουλάχιστον, προσωπικά, δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα μιας τέτοιας συζήτησης, όχι επειδή θα είναι δημόσια, το αντίθετο. Αλλά από τη στιγμή που σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, η επίκληση της αναφοράς του κ. Μαθιουδάκη, δηλαδή της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ, είναι για δημοσιογράφους «που τα πιάνουν» -κάπως είναι αγοραίος ο χαρακτηρισμός. @Αρα, μιλάμε για εξαγορά. Ο κ. Μαθιουδάκης υπαινίσσεται ότι κάποιοι δημοσιογράφοι εξαγοράζονται και κάποιοι πολιτικοί εξαγοράζουν συνειδήσεις δημοσιογράφων. Επί τούτου θεωρώ ότι θα έπρεπε να γίνει συζήτηση. Από τη στιγμή που εσείς λέτε, δημόσια, τώρα, ότι δεν γνωρίζετε αν υπήρχαν τέτοιες μαύρες λίστες με δημοσιογράφους εξαγοράσιμους και ούτε παραλάβατε καμία τέτοια λίστα με εξαγοράσιμους δημοσιογράφους, τότε δεν καταλαβαίνω, προς τι ο διάλογος που θα γίνει; Για ποιο πράγμα; Για μια@ εικόνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας καλώ να διαβάσετε τα πρακτικά της Βουλής και όχι κάποιο δημοσίευμα που μπορεί να τα έχει παραφράσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή, δεν ειπώθηκε η φράση «τα πιάνουν»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω την εντύπωση ότι δεν διέκοψα ποτέ κανέναν που μου έκανε ερώτηση. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, εάν πραγματικά θέλετε απάντηση και όχι δημιουργία εντυπώσεων στην αίθουσα, να αφήνετε να ολοκληρώνω την απάντησή μου. Πρώτον, σας καλώ να διαβάσετε τα πρακτικά της Βουλής. Δεύτερον, δεν θα επαναλάβω αυτά που ήδη έχω πει τρεις φορές με την ευαισθησία τόσο του πολιτικά υπεύθυνου σήμερα για το χώρο των ΜΜΕ, όσο και του επί 20ετία δημοσιογράφου. Οι ερωτήσεις που θέτετε έχουν απαντηθεί. Ο δημόσιος διάλογος -εφόσον το επιθυμούν οι Ενώσεις και τα κόμματα- μπορεί να γίνει και να τεθούν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Εδωσα, ήδη, ένα παράδειγμα. Εάν η απάντηση είναι αρνητική από τις Ενώσεις και τα κόμματα - παρ` ότι δεν απαντώ ποτέ σε υποθετικές ερωτήσεις- θα εξετάσουμε άλλες διόδους, γιατί ενδιαφέρομαι πραγματικά να μην υπάρχουν σκιές σε κανέναν δημοσιογράφο και εν γένει στο δημοσιογραφικό λειτούργημα. Γιατί αυτές οι σκιές προκαλούν προβλήματα στη Δημοκρατία. Αυτή είναι η άποψή μου. Αν κάνω λάθος ή αν έχω δίκιο, θα φανεί στην πορεία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μου είπατε ότι δώσατε απάντηση, αλλά εγώ θεωρώ ότι δεν δώσατε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Διαδικαστικά, αυτό είναι συνδικαλιστικό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εδώ είναι θέμα ουσίας, είναι για διαπλοκή των δημοσιογράφων@

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Όχι, δεν είναι θέμα ουσίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλούσα να μη μου αποδίδετε εκφράσεις που δεν χρησιμοποίησα. Ουδέποτε έθεσα θέμα διαπλοκής δημοσιογράφων. Σας καλώ, λοιπόν, να ανακαλέσετε τώρα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γιατί να ανακαλέσω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδέποτε έθεσα θέμα, σε αυτή την αίθουσα ή οπουδήποτε αλλού, διαπλοκής δημοσιογράφων. Προφανώς, δεν κατανοήσατε αυτά που σας ανέλυσα επί μακρόν εδώ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν με αφήνετε να ολοκληρώσω. Η επίκληση της αναφοράς του κ. Μαθιουδάκη, εμένα τουλάχιστον@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλούσα, εάν έχετε κάποια ερώτηση στον κ. Μαθιουδάκη, να την απευθύνετε σ` αυτόν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επικαλεστήκατε τον κ. Μαθιουδάκη@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ, να ανακαλέσετε. Δεν αναφέρθηκα ποτέ σε ζητήματα διαπλοκής, όπως αναφέρατε, δημοσιογράφων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν με αφήνετε. Δεν είπα ότι εσείς αναφερθήκατε σε ζητήματα διαπλοκής δημοσιογράφων. Είπα ότι η αναφορά του κ. Μαθιουδάκη, εμμέσως μιλά για εξαγοράσιμους δημοσιογράφους. Εκεί αναφέρομαι στον όρο «διαπλοκή». Θέλω να κάνω ευθεία την ερώτηση: Εσείς έχετε υπόψη σας ότι υπήρξαν στο παρελθόν δημοσιογράφοι που είχαν εξαγοραστεί ή έχετε υπόψη, τώρα, ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που έχουν εξαγοραστεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν ήσασταν από την αρχή εδώ; Δεν απάντησα σε αυτή την ερώτηση; Υπάρχει κάποιος λόγος να απαντήσω και δεύτερη φορά;

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός είναι -προφανώς θα είναι- ενήμερος γι` αυτή την πρωτοβουλία και εάν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά του. Τι θα περιλαμβάνει η συζήτηση για τα δημόσια μέσα που θα ακολουθήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει σχόλιο από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Η συζήτηση για τα δημόσια Μέσα θα ακολουθήσει στο προσεχές μέλλον. Οταν ανακοινωθεί αυτή η συζήτηση, θα ανακοινωθούν και οι απόψεις της κυβέρνησης γύρω από αυτό το θέμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δύο ερωτήσεις: Η πρώτη, αν ρωτήθηκε ο κ. Μαθιουδάκης, ποιοι ήταν οι υπουργοί που έλεγαν «να μην ανοίξουν το συρτάρι». Είναι ένα ερώτημα που θα απευθύνουμε και στον κ. Μαθιουδάκη, αλλά εάν ρωτήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η δεύτερη ερώτηση, ήρθε χθες η ρύθμιση σχετικά με τα Ιδρύματα Τύπου, τα οποία μπαίνουν επίσης στην απαγόρευση. Θέλω να ρωτήσω, γιατί ήρθαν οι ρυθμίσεις αυτές την τελευταία στιγμή; Γιατί δεν είχε προβλεφθεί πριν στο νόμο; Μήπως έχει να κάνει με δημοσιεύματα που έφεραν συγκεκριμένους επιχειρηματίες στο χώρο των ΜΜΕ, να σκέπτονται τα Ιδρύματα Τύπου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά στην πρώτη ερώτηση, παρακαλώ να διαβάσετε τα πρακτικά της Βουλής. Οσον αφορά στη δεύτερη, θα σας πω ότι έγιναν πάρα πολλές τροποποιήσεις, κατόπιν προτάσεων, είτε κομμάτων της αντιπολίτευσης, είτε σκέψεων που ανέκυψαν κατά τη διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Προβληματίζουν την κυβέρνηση τα ερωτήματα που τίθενται από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το ασυμβίβαστο των βουλευτών; Υπάρχει στην πρόθεση της κυβέρνησης ή έστω κάποια σκέψη να αλλάξει κάτι σε αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΤΡΙΚΑΣ: Υπάρχει μία ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι περνάει τη γραμμή της στην ΕΡΤ, οδηγώντας την σε δημοσιογραφικά ατοπήματα. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα, χθες, στη Βουλή. Και θα επιμείνω. Θεωρώ ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην ΕΡΤ κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Είπα κάποια πράγματα, τα οποία θα ήθελα να δείτε από τα πρακτικά της Βουλής. Δημοσιεύθηκαν ορισμένα εξ αυτών. Δεν θεωρώ, σε καμία περίπτωση, ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει την οποιαδήποτε κομματική γραμμή μέσα από τη δημόσια τηλεόραση.

Ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 21 January 2005 - 15:05:14 UTC