Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-12-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και Χρόνια Πολλά.

Ο Πρωθυπουργός, σήμερα στις 5.30 το απόγευμα, θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τόμας Μίλερ. Η συνάντηση έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Όπως γνωρίζετε, ο κ. Μίλερ συνταξιοδοτείται και αποχωρεί.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με θέμα την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Η υπουργός Παιδείας έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις. Σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα ένα νέο νομοσχέδιο που αφορά στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

Σήμερα, είναι η τελευταία ενημέρωση της χρονιάς. Η επόμενη ενημέρωση θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου 2005.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο θα δεχθείτε προτάσεις και τροποποιήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και θα δεχθούμε, εφόσον αυτές κινούνται στην κατεύθυνση βελτίωσης του νομοσχεδίου, εννοώ στην κατεύθυνση περαιτέρω εξασφάλισης κανόνων διαφάνειας. Είναι ανθρώπινο και απολύτως φυσικό -παρά τη μεγάλη επεξεργασία που έχει γίνει από έγκριτους νομικούς- να υπάρχουν ενδεχομένως σημεία που να επιδέχονται κάποιων βελτιώσεων. Οποιαδήποτε, λοιπόν, εποικοδομητική πρόταση θα την ακούσουμε και θα τη συζητήσουμε στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γίνεται με το Κοινοτικό Δίκαιο και το βασικό μέτοχο; Νομίζω ότι υπάρχει κάποια σύγχυση, ένας προβληματισμός. Πώς θα ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο νομοσχέδιο έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες, ώστε να μην υπάρξουν κωλύματα, τα οποία να δημιουργούν προβλήματα με βάση την κοινοτική νομοθεσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το ξεπέρασμα που προτείνει η κυβέρνηση θα αφήσει και ανοικτή την ερμηνεία του «παράθυρου», ας πούμε, σε κάποιες δραστηριότητες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση. Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε τους δικούς μας νόμους και Σύνταγμα. Υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες που επίσης πρέπει να ακολουθούνται και δεν παραβιάζονται. Δεν υπάρχει κανένα «παράθυρο», διότι η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, η οποία ζητεί την ονομαστικοποίηση του φυσικού προσώπου υφίσταται.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο Έλληνας Επίτροπος κ. Δήμας έχει ενημερωθεί για το νομοσχέδιο; Έχει εκφράσει τις απόψεις του ή δεν έχετε κρίνει σκόπιμο να τον ενημερώσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει γίνει συζήτηση με διάφορους φορείς. Διάβασα σήμερα σε κάποιο δημοσίευμα ότι δεν έχει γίνει συζήτηση. Πρόκειται για λάθος πληροφόρηση και μου προξενεί εντύπωση, γιατί έχω ανακοινώσει, εδώ σε αυτή την αίθουσα, τις επαφές με διάφορους φορείς. Για την επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεστήθη Επιτροπή από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα από έγκριτους νομικούς. Η Επιτροπή αυτή επεξεργάστηκε επί έξι μήνες ένα πολύπλοκο σχέδιο νόμου. Από εκεί και πέρα, υπάρχει σε εξέλιξη -τουλάχιστον εδώ και τρία χρόνια- μια συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αρμόδιες υπηρεσίες της. Έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη κάποιες από τις παρατηρήσεις. Κάποιες άλλες παρατηρήσεις θεωρούμε ότι δεν έχουν βάση, δηλαδή δεν εδράζονται σε σταθερό έδαφος. Προχωρήσαμε, έτσι όπως εμείς κρίνουμε, χωρίς να παραβιάζουμε το Κοινοτικό Δίκαιο, χθες βράδυ στην παρουσίαση του νομοσχεδίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αληθεύει ότι ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Στεφανόπουλο συζήτησε το ενδεχόμενο να «τρέξει» πιο γρήγορα η διαδικασία της διαδοχής του κ. Στεφανόπουλου από τον κ. Παπούλια, με το ενδεχόμενο μετά τις γιορτές να παραιτηθεί ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας και να πάμε σε γρηγορότερη κοινοβουλευτική διαδικασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση. Δεν βλέπω, όμως, και το λόγο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι ίδιον της κυβέρνησης μόλις έρχεται σε επαφή με την πραγματικότητα να ξαφνιάζεται. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν αλλάζει εύκολα ο δημόσιος τομέας, αν και ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής σας το μικρό κυβερνητικό σχήμα. Όταν θα κατανοήσετε πώς λειτουργεί ο δημόσιος τομέας να περιμένουμε μικρό σχήμα και πότε το βλέπετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα το σχόλιο, αλλά δεν κατάλαβα την ερώτηση. Μπορείτε να την επαναλάβετε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για το σχόλιο έγινε βασικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κρατείστε εσείς το σχόλιο@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Να περιμένουμε εντός της 4ετίας μικρό κυβερνητικό σχήμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να περιμένετε, γιατί δεν έχουν περάσει καλά-καλά 10 μήνες και εσείς μιλάτε σαν να έχει τελειώσει η 4ετία. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πάρα πολλούς τομείς στην επανίδρυση του δημοσίου τομέα. Είναι μια διαρκής προσπάθεια. Είναι κάτι που γνωρίζαμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, γιατί έχουν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- καθημερινή επαφή, πολλές φορές επώδυνη, με τη Δημόσια Διοίκηση. Αυτή την επώδυνη καθημερινή επαφή προσπαθούμε να την κάνουμε όσο γίνεται πιο ανώδυνη, καλύτερη, αποτελεσματικότερη και περισσότερο προσιτή στον πολίτη. Το πιο πρόσφατο δείγμα αυτής της προσπάθειας είναι η τροποποίηση που έφερε το υπουργείο Υγείας στο σύστημα των νοσοκομείων. Για πρώτη φορά μετά από τρία ή τέσσερα ή πέντε χρόνια βλέπετε μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών να μην έχουν καθόλου ράντζα. Ακόμη κι αν έχουν 15 ράντζα -εκεί που υπήρχαν 150 ράντζα την ημέρα- την επόμενη ημέρα αυτά να έχουν εξαφανιστεί, να έχουν διοχετευθεί οι ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία και επομένως να έχει βελτιωθεί με δραστικό τρόπο η λειτουργία ενός νοσοκομείου. Κανείς δεν φανταζόταν αυτό πριν από έξι μήνες. Ιδού, λοιπόν, μια αποτελεσματική δράση της κυβέρνησης σε έναν τομέα που αφορά τον Έλληνα πολίτη, την εξυπηρέτησή του, το σεβασμό στην προσωπικότητά του και που αναδεικνύει και αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε κάποια εικόνα για συγχώνευση ή κατάργηση υπουργείων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε έχει ήδη καταργηθεί ένα υπουργείο και έχει συσταθεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης που αποτελούσε δέσμευσή μας. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, ως αρμόδιος υπουργός, έχει ήδη σχέδια, από τα οποία άλλα έχουν ανακοινωθεί και άλλα λίαν συντόμως θα ανακοινωθούν, για την επανίδρυση του κράτους, για ένα καλύτερο τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Υπάρχουν προβλήματα. Τα γνωρίζουμε, τα διαπιστώνουμε και στην πράξη. Αυτά τα προβλήματα δεν τα αφήνουμε έτσι, τα αντιμετωπίζουμε. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα για ένα χώρο οικείο σε όλους μας, την ΕΡΤ: Ανακοινώσαμε πριν από περίπου ενάμισι μήνα ότι προχωρούμε σε διεθνή διαγωνισμό. Μεγάλος ξένος οίκος, ο οποίος θα κερδίσει το διαγωνισμό, καλείται να βοηθήσει στην αναδιοργάνωσή της. Είναι νοητό σε μια επιχείρηση που έχει ένα αντικείμενο, δηλαδή την παραγωγή τηλεοπτικού προϊόντος, να υπάρχουν και να λειτουργούν τρεις διευθύνσεις λειτουργίας; Για ποιο λόγο; Γίνονται, λοιπόν, προσπάθειες καθημερινά. Υπάρχουν υπουργεία που συγχωνεύτηκαν στο παρελθόν, διατηρώντας ακέραιη τη δομή ενός εκάστου υπουργείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Διατήρησαν, δηλαδή, διαφορετικά κομμάτια μέσα σε ένα υπουργείο. Είτε αυτές είναι Γραμματείες, είτε Διευθύνσεις, χωρίς να γίνει ουσιαστική προσέγγιση, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο υπουργείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κυρίως συνεπάγεται καλύτερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, λιγότερη γραφειοκρατική διαδικασία, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

ΧΙΩΤΗΣ: Στο μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα η δέσμευση που υπήρχε στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν άμεση. Δόθηκε μια αναβολή, την οποία δικαιολόγησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, λόγω των αναγκών της ολυμπιακής προετοιμασίας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πού το είπε αυτό ο Πρωθυπουργός; Αυτό ήταν κάτι που γράφτηκε στις εφημερίδες. Δεν είπε κάτι τέτοιο ο Πρωθυπουργός.

ΧΙΩΤΗΣ: Με συγχωρείτε. Το είπε και αν θέλετε να το βρούμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και θέλω.

ΧΙΩΤΗΣ: Το είπε όταν ανακοίνωσε το κυβερνητικό σχήμα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Από τη στιγμή, λοιπόν, που πέρασε ήδη η ανάγκη του ολυμπιακού σχήματος, η ανάγκη περιορισμού του κυβερνητικού σχήματος είναι μια άμεση δέσμευση, δεν είναι δέσμευση σε ορίζοντα τετραετίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο από τον Πρωθυπουργό. Η περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να έληξε, αλλά ουσιαστικά έχουμε μια σειρά θεμάτων που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του 2005, με κυριότερο όλων η αξιοποίηση, υπέρ του Έλληνα πολίτη, της ολυμπιακής περιουσίας είτε υλικής, είτε άυλης. Ήδη και σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει πολλές ενέργειες. Παρουσία του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκαν, πριν από δύο εβδομάδες, κάποια από τα σχέδια που έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα.

Σε ό,τι αφορά το ευέλικτο σχήμα: Η κυβέρνηση λειτουργεί με πιο ευέλικτο σχήμα από ό,τι λειτουργούσαν προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτό αποδεικνύεται από την αποτελεσματικότητά της. Σας ανέφερα ήδη δυο, τρία σημεία. Μπορεί κάποιος να πει και άλλα. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι είναι ένα ευέλικτο σχήμα που λειτουργεί, αποδίδει και το οποίο, όπως όλα, κρίνεται και αυτό στην πορεία.

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που λέτε σήμερα εσείς, είναι διαφορετικό από αυτό που είπε χθες ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την ανάγκη περαιτέρω περιορισμού του κυβερνητικού σχήματος@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό σας είπα «κρίνεται στην πορεία». Άρα, δεν είναι καθόλου διαφορετικό αυτό που σας είπα.

ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, εσείς είπατε ότι από τη στιγμή που είναι ευέλικτο και λειτουργικό δεν χρήζει περαιτέρω βελτιώσεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σημασία έχει να αποδίδει. Και αποδίδει. Και είπα στη συνέχεια «κρίνεται στην πορεία». Κάθε τι που κρίνεται στην πορεία, ουσιαστικά χρήζει αναδιαρθρώσεων. Αυτό, όμως, σε κάθε περίπτωση είναι αποκλειστικά ευθύνη του Πρωθυπουργού.

ΧΙΩΤΗΣ: Στο πρόγραμμά σας, επίσης, αν δεν κάνω λάθος υπήρχε η δέσμευση να μειωθούν οι υπογραφές σε κάθε δημόσιο έγγραφο. Παρατηρώ στο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο ότι υπογράφουν όλοι οι υπουργοί. Θέλω να ρωτήσω αυτό έγινε επειδή κρίθηκε νομικά ή πολιτικά αναγκαίο για να γίνει έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ίδια ερώτηση θέτετε δύο διαφορετικά θέματα. Είναι ανόμοια η σύγκριση που κάνετε. Η πολιτική βαρύτητα του νομοσχεδίου αναδεικνύεται και από την υπογραφή όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά στις υπογραφές η δέσμευσή μας έχει ήδη γίνει πραγματικότητα. Υπήρχαν έγγραφα που χρειάζονταν 10-15 υπογραφές και σταδιακά μειώνονται στις τρεις υπογραφές, έτσι ώστε να διακινούνται και να φτάνουν στον πολίτη πολύ γρήγορα και με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

ΧΙΩΤΗΣ: Με προκαλείτε. Μου λέτε ότι υπέγραψαν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για να καταδειχθεί η πολιτική βαρύτητα του εγχειρήματος και να ισχυροποιηθεί πολιτικά. Δεν αρκεί η υπογραφή του Πρωθυπουργού γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι η πολιτική βαρύτητα καταδεικνύεται με δύο τρόπους: Πρώτον, η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει και προχωράει σε μια προεκλογική δέσμευσή της, δηλαδή το αίτημα της διαφάνειας. Δεύτερον, η συνυπογραφή ενός νομοσχεδίου από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αναδεικνύει, επίσης, την πολιτική βαρύτητα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο παράγραφος για τις εξωχώριες εταιρείες αναφέρεται ότι απαγορεύεται η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας που συνάπτει δημόσιες συμβάσεις ή μιας εταιρείας, η οποία είναι επιχείρηση ΜΜΕ, σε ποσοστό 1%. Αυτό σημαίνει, επειδή δεν βρήκα στο νομοσχέδιο πρόβλεψη για αθροιστικό ποσοστό off shore, ότι στο μετοχικό κεφάλαιο μιας τέτοιας επιχείρησης μπορεί να συμμετέχουν περισσότερες off shore, με ποσοστό έως 0,9%; Και ακόμη το άρθρο 6 του νομοσχεδίου που αφορά την ονομαστικοποίηση. Τις αλλοδαπές εταιρείες όπου υπάρχει αδυναμία ονομαστικοποίησης προβλέπει εκεί η διαδικασία ότι η αναθέτουσα αρχή θα παίρνει μια βεβαίωση από την αρμόδια Αρχή της χώρας ότι είναι αδυναμία ονομαστικοποίησης και μετά θα προσπαθεί να πιστοποιήσει την ονομαστικοποίηση. Η διαδικασία, όμως αυτή δεν γίνεται συγκεκριμένη. Επίσης, στο άρθρο 6 ονομαστικοποίηση-εταιρείες εσωτερικού προβλέπεται εξαίρεση από την ονομαστικοποίηση για τις εταιρείες, υπάρχει ένας ολόκληρος πίνακας διατάξεων, στις οποίες από τις μετοχές τους, για τις μετοχές τους στις οποίες συμμετέχουν αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες κ.λπ. Όλα αυτά μπορεί να είναι παράθυρα στο να διαπιστώσουμε το ποσοστό του βασικού μετόχου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορούν και να σας εξηγήσω γιατί: Οι off shore εταιρείες δεν μπορούν πια να ενταχθούν σε καμία περίπτωση στο μετοχικό κεφάλαιο της μιας ή της άλλης εταιρείας, είτε αυτή είναι εταιρεία ΜΜΕ, είτε εταιρεία ανάληψης δημοσίων συμβάσεων. Οι κοινοτικές εταιρείες, οι οποίες μπορεί να μετέχουν, ή εταιρείες χωρών που έχουν συμβάσεις με την Κοινότητα -που διέπονται δηλαδή από το Κοινοτικό Δίκαιο, όπως είχαμε πει ανακοινώνοντας το νομοσχέδιο- είναι εταιρείες που υποχρεούνται να φτάσουν εν τέλει στην υπόδειξη του φυσικού τους προσώπου. Το ΕΣΡ ενισχύεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να φτάσει στο φυσικό πρόσωπο και να εξετάσει το πόθεν έσχες του φυσικού προσώπου. Άρα, λοιπόν, η φιλοσοφία που απαγορεύει τις οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις ή παράθυρα και κυρίως βγάζει τελείως έξω εταιρείες που δρουν σε φορολογικούς παραδείσους είναι αυτή που σας ανέφερα: Ονομαστικοποίηση και πόθεν έσχες.

Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα σχετικά με τα αμοιβαία κεφάλαια, υπάρχει η υποχρέωση ονομαστικοποίησης σε μια ευρύτατη γκάμα εταιρειών. Τα αμοιβαία κεφάλαια γίνονται αποδεκτά, όπως αναφέρει και το νομοσχέδιο, από συγκεκριμένες κοινοτικές χώρες ή χώρες που έχουν υπογράψει συμβάσεις με την Κοινότητα. Τα αμοιβαία κεφάλαια περικλείουν συνήθως τεράστια ποσά και προέρχονται από χώρες που κατονομάζονται από τον ΟΟΣΑ και για τις οποίες θα κάνει ειδική μνεία το υπουργείο Οικονομίας σε απόφαση που θα εκδώσει. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, γιατί δεν μπορεί κάποιος να μπει μέσω αμοιβαίου κεφαλαίου και να ρυθμίσει τα της μιας ή της άλλης εταιρείας με τρόπον ώστε να επηρεάζει ουσιωδώς την κατάσταση. Υπάρχουν αμοιβαία κεφάλαια που έχουν 20 εκατομμύρια μετόχους. Υπάρχουν αμοιβαία κεφάλαια που έχουν τριπλάσιο προϋπολογισμό από τον προϋπολογισμό της χώρας. Η συμμετοχή, λοιπόν, ενός ή περισσοτέρων επιχειρηματιών σε ένα τέτοιο αμοιβαίο κεφάλαιο των 20 εκατομμυρίων μετόχων ανά τον κόσμο, είναι συμμετοχή που ουδόλως μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του Μέσου στην άλφα ή βήτα κατεύθυνση, την οποία προσπαθεί να αποκλείσει αυτός ο νόμος, ώστε να αποκλειστούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου ένας μέτοχος -βασικός ονομάστηκε στο Σύνταγμά μας και ορίστηκε σε αυτόν τον νόμο ότι είναι του 1%- να μπορεί να επηρεάσει την επιχείρηση ΜΜΕ και εν συνεχεία μέσω αυτής την όποια αναθέτουσα αρχή για μια ανάληψη δημόσιας σύμβασης.

Άρα, λοιπόν, η βασική φιλοσοφία «ονομαστικοποίηση, πόθεν έσχες» ισχύει. Η βασική φιλοσοφία «off shore», τελείως «off» από τα ΜΜΕ ή από τις κατασκευαστικές ή τις άλλες εταιρείες δημοσίων συμβάσεων επίσης ισχύει. Επιτυγχάνεται έτσι πλήρης διαφάνεια του συστήματος.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Για τις ανώνυμες εταιρείας του εξωτερικού δεν μου απαντήσατε, στις οποίες υπάρχει αδυναμία ονομαστικοποίησης από το Δίκαιο της χώρας στις οποίες εδρεύουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα, σε ό,τι αφορά τα αμοιβαία κεφάλαια. Οι εταιρείες εκείνες που θέλουν να μετάσχουν σε διαγωνισμό οφείλουν να δώσουν πλήρως ονομαστικοποιημένη κατάσταση των εταίρων, των μετόχων τους. Και όχι μόνο των εταίρων, αλλά σε αυτό το νομοσχέδιο προβλέπεται και ρύθμιση, όπου μιλούμε για τον εταίρο του εταίρου ή για τον μέτοχο του μετόχου, όπου, δηλαδή, φθάνουμε ένα σκαλοπάτι παραπέρα στον έλεγχο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο υπογράφεται από όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αυτό σημαίνει στην πράξη και συνεπάγεται ότι προσυπογράφεται από όλα τα μέλη λέξη προς λέξη; Ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει καμία ένσταση, καμία υποσημείωση και κανένας αστερίσκος και αποκλείεται ή τουλάχιστον αποφεύγεται στο μέλλον να υπάρξει κάποια διαφωνία, ενδεχομένως δημόσια, από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς όταν βάζετε κάπου την υπογραφή σας, φαντάζομαι ότι την εννοείτε, έτσι δεν είναι; Πόσο μάλλον, κάποιος ο οποίος έχει υπεύθυνη θέση στο πολιτικό σύστημα, είναι υπουργός, προΐσταται ενός υπουργείου και βεβαίως με την υπογραφή του ενισχύει την πολιτική αυτή πράξη. Αλίμονο!

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ρωτώ μήπως είναι μια προσπάθεια -να το πω χοντρά- προκαταβολικής φίμωσης των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ούτως ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διαφωνιών στο μέλλον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ίσχυε αυτό που λέτε, εάν υπήρχαν διαφωνίες σε σχέση με την προσέγγιση στις διαδικασίες αυτές που διασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Όχι μόνο δεν υπάρχουν διαφωνίες, αλλά όλα τα στελέχη της Ν.Δ. -και στην προεκλογική και στη μετεκλογική περίοδο- έχουν εκφραστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για την ανάγκη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στο δημόσιο βίο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τώρα, μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου -όταν γίνει νόμος- τελειώσαμε με τη διαπλοκή, έτσι; Δεν θα υπάρχει πλέον διαπλοκή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει πάλι σε αυτή την ερώτηση, λέγοντάς σας ότι μια Πολιτεία οφείλει να θεσμοθετεί έτσι ώστε να αποκλείει τα προβλήματα αυτά τα οποία η ζωή απέδειξε ότι δημιουργούνται όταν υπάρχει έλλειψη θεσμικού πλαισίου ή όταν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που αφήνει παράθυρα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» που αναφέρεται σε κάποιες καταγγελίες για βασανισμούς Αφγανών πολιτικών προσφύγων από αστυνομικούς. Το έχετε υπόψη σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ενημέρωση από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Θέλω να πιστεύω ότι δεν ισχύει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υποθέτω ότι η ελληνική κυβέρνηση τα καταδικάζει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείται ότι τα καταδικάζει. Έχει ξαναγίνει αντίστοιχη ερώτηση στο παρελθόν, για υπόθεση που είχε συμβεί στις φυλακές, και σας είχα πει ότι όχι απλώς τα καταδικάζουμε, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις διενεργείται και έρευνα για να αποδοθούν οι ευθύνες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ενημερώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -που από τις 17 του μήνα υποτίθεται ότι παρακολουθεί ανελλιπώς- για τη συμπεριφορά της Τουρκίας για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που έγιναν χθες στο Αιγαίο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την απόφαση η οποία ελήφθη πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, την «ιστορική απόφαση» όπως τη χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, θα ενημερώνεται πλέον για την πορεία των διερευνητικών επαφών που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας-Τουρκία, έτσι ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα το οποίων έχει ανακύψει, εδώ και πολλές δεκαετίες, μεταξύ των δύο χωρών, το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας. Η ενημέρωση αυτή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, είτε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, είτε επειδή το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επιζητά. Θέματα σαν αυτά, τα οποία αναφέρετε, έχω πει και πάλι ότι δεν βοηθούν στην καλυτέρευση των σχέσεων των δύο χωρών, την οποία επιδιώκουμε, εμείς τουλάχιστον, ειλικρινώς.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ξέρετε έχει μείνει μια απορία για το ότι η παράγραφος 20, στο κείμενο των Συμπερασμάτων, μιλά για εκκρεμείς συνοριακές διαφορές. Ποιες είναι αυτές; Μπορώ να σας θυμίσω εδώ ότι στη Βουλή, όταν είχε μιλήσει ο κ. Μολυβιάτης, είχε απευθύνει αυτό το ερώτημα στον κ. Σημίτη για την αντίστοιχη στο Ελσίνκι. Τον είχε ρωτήσει «ποιες είναι αυτές οι διαφορές;». Λογικά κι εμείς ρωτάμε ποιες είναι αυτές οι διαφορές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ορθώς ρωτάτε. Θα σας απαντήσω πολύ συγκεκριμένα: Θυμάστε πολύ καλά ότι το κείμενο του Ελσίνκι μιλούσε για συνοριακές διαφορές και συναφή θέματα. Η τότε κυβέρνηση, του κ. Σημίτη, για όλη αυτή τη φράση «συνοριακές διαφορές και συναφή θέματα», μας έλεγε ότι αναφέρεται μόνο στην υφαλοκρηπίδα, η οποία άλλωστε αποτελεί και το μόνο παραδεκτό από την Ελλάδα πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αυτό που κατάφερε ήταν να βελτιώσει σημαντικά το κείμενο του Ελσίνκι, αφαιρώντας το «τις συναφείς διαφορές» οι οποίες στο μυαλό πολλών πήγαιναν σε γκρίζες ζώνες και άλλα συναφή προβλήματα. Περιορίζει δραστικά το πεδίο της διαφοράς σε μία: Στην υφαλοκρηπίδα. Αυτή είναι η διαφορά την οποία εννοεί η ελληνική κυβέρνηση, αυτή είναι την οποία αποδέχεται.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωστόσο, όμως, σε κανένα επίσημο κείμενο απ` όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η θέση της Ελλάδας ότι η μόνη διαφορά μας είναι η υφαλοκρηπίδα. Ούτε στο κείμενο αυτό της Συνόδου Κορυφής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι την οποία αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, την αποδέχεται μεν, αλλά δεν έχει καταγραφεί, δεν έχει υπάρξει δηλαδή από την ελληνική πλευρά -αν δεν κάνω λάθος- καμία πίεση προκειμένου να καταγραφεί ότι η μόνη διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω και πάλι: Αυτή είναι η διαφορά την οποία αποδέχεται η Ελλάδα, γι αυτή τη διαφορά συζητάμε στις διερευνητικές συνομιλίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση αφενός δεν απάντησε στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν, που είπε ή απείλησε ότι δεν υπογράφει καμία τελωνειακή σύνδεση και για ποιο λόγο αποφεύγει μονίμως η κυβέρνηση, είτε ο Πρωθυπουργός, είτε εσείς, είτε ο υπουργός Εξωτερικών να χρησιμοποιήσετε τον όρο, έστω και υποθετικά, του βέτο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα: Το βέτο δεν είναι απλώς ένας όρος, είναι μια πολιτική πράξη, την οποία έχει δικαίωμα κάθε χώρα να εγείρει, να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, ο κ. Ερντογάν, η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε για πρώτη φορά επισήμως στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι υποχρεούται να υπογράψει την τελωνειακή ένωση, η οποία αναφέρεται σε συνολικά δέκα χώρες, αν δεν με απατά η μνήμη μου, έως την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι μια δέσμευση, την οποία έχει αναλάβει η Τουρκία. Είναι ένας όρος ο οποίος τίθεται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δεν το υπογράψει θα θέσετε βέτο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν το υπογράψει δεν θα αρχίσει η συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι ο κ. Παπαδόπουλος το λέει και το ξαναλέει, το τονίζει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην κάνετε το λάθος να θεωρείτε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις 25 χώρες-μέλη και την Τουρκία. Άρα, λοιπόν είναι αρκετά εναργές σε όλους -στους 25 Ευρωπαίους εταίρους και στην Τουρκία- ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης έως την 3η Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Εντάξει, αφορά τις 25 χώρες αλλά αφορά περισσότερο εμάς, γιατί τα θέματα αυτά και του Κυπριακού εμάς μας καίνε. Δεν ξέρω κατά πόσο καίνε τους Ολλανδούς

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος, γιατί πρώτον η τελωνειακή σύμβαση μιλά για δέκα χώρες και δεύτερον, αφορά τη διαδικασία λειτουργίας των 25 χωρών της Ε.Ε. Δεν είναι κάθε κράτος μέλος, αφ εαυτού που θα διεκδικήσει κάτι στην Ε.Ε. απέναντι σε μια Τρίτη χώρα που θέλει να γίνει υποψήφια. Θα το κάνει μεν στο πλαίσιο των εθνικών συμφερόντων του, αλλά εδώ έχουμε μια δέσμευση από τους κανόνες, τους όρους που θέτει η ίδια η Ε.Ε. άρα και οι 25 χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Ερντογάν επανέλαβε και σήμερα ότι μέσα στο 2005 θα αναληφθεί πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, επιδιώκοντας προφανώς να αποφύγει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να αναγνωρίσει ένα εκτρωματικό μόρφωμα που προβλέπει το Σχέδιο Ανάν. Η κυβέρνηση πώς τοποθετείτε στο ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού στους πρώτους μήνες του 2005, όπως λένε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αλλάξει η θέση την οποία γνωρίζετε. Η επίλυση του Κυπριακού είναι αίτημα, είναι απαίτηση όχι μόνο απέναντι στον κυπριακό ελληνισμό, αλλά απέναντι στην ιστορία. Και σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί, δια του Πρωθυπουργού, με σαφήνεια πάρα πολλές φορές.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η απόφαση των Βρυξελλών λέει, τουλάχιστον με βάση την ερμηνεία της νομικής υπηρεσίες, για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Commission σε σχέση με το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία της Άγκυρας, που αφορά το σύνολο των μελών της Ε.Ε. Μπορείτε να μας πείτε αυτές οι διαπραγματεύσεις τι αφορούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσωτερικούς κανονισμούς της Ε.Ε. και την τήρηση αυτών των κανονισμών από την υποψήφια προς ένταξη χώρα. Διευκρινίστηκε από την νομική υπηρεσία, κατόπιν παρεμβάσεως του Πρωθυπουργού εκεί, στο Συμβούλιο και όχι απλώς διευκρινίστηκε προφορικώς, αλλά δόθηκε κείμενο, το οποίο σας μοιράστηκε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτό δεν μπορεί να αναιρέσει τη συμφωνία για υπογραφή πριν από την 3η Οκτωβρίου, εάν υπάρξουν νομικές περιπλοκές στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βέβαια. Μιλάμε για εσωτερικούς κανονισμούς.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με το Κυπριακό, μιλάμε για λύση η οποία βασίζεται στο σχέδιο Ανάν, δεν μπορεί να είναι το σχέδιο Ανάν, το οποίο έχει απορριφθεί. Μπορείτε να μας πείτε η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση ποιες τροποποιήσεις ζητούν στο σχέδιο Ανάν και πως βλέπουν τη νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, όπως ξέρετε, βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία. Εφόσον δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις τις οποίες θα θέλαμε για δίκαιη, έντιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, βεβαίως και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να βρεθεί αυτή η λύση. Τώρα, να κάνω ανάλυση του σχεδίου Ανάν σημείο με σημείο@

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, θα ήθελα όμως ένα κομβικό σημείο για μας σε σχέση με το σχέδιο Ανάν ή το καινούργιο σχέδιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πέραν αυτού που ανάφερα, ως δίκαιη, έντιμη λύση, δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερα στοιχεία.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δηλαδή, θα είναι κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας; Τι θα είναι; Τι σημαίνει «δίκαιη λύση»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η έννοια του δικαίου είναι μια έννοια η οποία κατ` άλλους μπορεί να έχει ευρύτητα, κατά τη δική μας γνώμη απαντά στο ιστορικό αίτημα, όπου ο εισβολέας δεν είναι αυτός που θα δικαιωθεί για την εισβολή, όπου ο εισβολέας και αυτός που κατέχει ένα κομμάτι της Κύπρου, δεν είναι αυτός ο οποίος θα μπορεί να διατηρεί «δικαιώματα» που κατέκτησε με αυτή του την πράξη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δηλαδή, στον ΟΗΕ πάμε και λέμε ότι «θέλουμε μια δίκαιη λύση». Δεν προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν λάθος να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πάμε και λέμε κάτι πολύ γενικό.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εγώ γι αυτό ρωτώ για να δω ποιο είναι το συγκεκριμένο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Θα σας προμηθεύσω με όλα εκείνα τα συγκεκριμένα τα οποία έχουν αναφερθεί κατά καιρούς για το Κυπριακό, γραπτώς, ούτως ώστε να τα έχετε και να τους κάνετε μια πολύ καλή μελέτη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν θέλω να επιμείνω άλλο, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση, αλλά@ Σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα, η συζήτηση που γίνεται εδώ και δύο χρόνια, έχει μείνει μόνο στην υφαλοκρηπίδα και δεν περιλαμβάνει την αιγιαλίτιδα ζώνη και τον εναέριο χώρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την υφαλοκρηπίδα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν περιλαμβάνει τα υπόλοιπα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θέλω να μου πείτε ότι δεν περιλαμβάνει τα υπόλοιπα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα: Συζητάμε για την υφαλοκρηπίδα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με τη μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση, δώσατε μια διαφορετική ερμηνεία από αυτή που είχε δώσει προεκλογικά ο Πρωθυπουργός και θέλω να καταλάβω τι ισχύει τελικά. Είπατε ότι η σημερινή κυβέρνηση λειτουργεί ευέλικτα. Άρα, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός εννοούσε ότι θα έχουμε το σημερινό σχήμα, αλλά θα λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δοθεί ήδη απάντηση, δεν πρόκειται να επανέλθω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μα για την απάντηση που δόθηκε ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, έχει δοθεί ήδη απάντηση, πριν από 15@ 20@ στην αίθουσα, δεν πρόκειται να επανέλθω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με δεδομένο ότι σήμερα είναι το τελευταίο briefing για τη χρονιά αυτή, ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε κάνει τον απολογισμό του δικού σας έργου, και εάν θεωρείτε ότι τους μήνες που πέρασαν μέχρι σήμερα, έχουν γίνει κάποια επικοινωνιακά λάθη στην κυβέρνηση, την επικοινωνιακή πολιτική της οποίας έχετε εσείς. Και εάν αναγνωρίζετε ότι έχουν γίνει κάποια λάθη σε επίπεδο προσώπων, θα ήθελα να μας πείτε ποια είναι αυτά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, όταν συνέβη λάθος είχα την παρρησία να το πω εδώ, στην αίθουσα αυτή. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι κρινόμαστε πρώτα απ` όλα, ως υπουργοί, από τον Πρωθυπουργό και αμέσως μετά από τον ελληνικό λαό στο σύνολο, ως κυβέρνηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή οι χώρες της Ε.Ε. με τις πρώην αποικίες τους έχουν κάποια εμπορική σχέση ιδιαιτερότητας, θα μπορούσε μια ανώνυμη εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο να πάρει μετοχές ενός τηλεοπτικού σταθμού και θα μπορούσατε εσείς να καταφέρετε να ονομαστικοποιήσετε τους μετόχους αυτής της εταιρείας από τις Σεϋχέλλες ή το Μαρόκο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο προβλέπει ήδη την ονομαστικοποίηση των μετοχών σε ΜΜΕ. Άρα, η ερώτησή σας έχει απαντηθεί στην πράξη, εδώ και κάποια χρόνια.

ΚΟΥΙΝ: Μπορείτε να μου εξηγήσετε, δεν ξέρω εάν το έχω καταλάβει καλά, μια εταιρεία της Ε.Ε. που ασχολείται με δημόσιες συμβάσεις στην Ελλάδα και είναι μέτοχος σε ΜΜΕ κάπου στην Ε.Ε. δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει δημόσιες συμβάσεις στην Ελλάδα. Σωστά; Για παράδειγμα, ας πούμε η «Ντεσώ».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν έχει ΜΜΕ, μετοχική συμμετοχή, στην Ελλάδα.

ΚΟΥΙΝ: Όχι, στην Ε.Ε. Αυτός ο νόμος ισχύει μόνο για την Ελλάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Βεβαίως. Οι νόμοι της Ελλάδας είναι για την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

Σας εύχομαι Καλή Χρονιά.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 21 December 2004 - 15:05:16 UTC