Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-12-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Η κυβέρνηση εκφράζει τη θλίψη της για το λυπηρό γεγονός με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αττικής, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, σε εξέλιξη στη λεωφόρο Μαραθώνος. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να έχει αίσιο τέλος αυτή η δυσάρεστη υπόθεση. Ως εκ τούτου και επειδή η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν πρόκειται να κάνω καμία άλλη δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες:

Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής προγραμματίζεται να αναχωρήσει σήμερα, στις πέντε το απόγευμα, για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αύριο Πέμπτη 16/12 και την Παρασκευή 17/12. Υπάρχει μια σκέψη να καθυστερήσει ενδεχομένως η αναχώρηση του Πρωθυπουργού. Αυτή τη στιγμή, είναι πολύ νωρίς για να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Είμαι βέβαιος ότι με τη σοβαρότητα και με την υπευθυνότητα που σας διακρίνει, θα χειριστείτε το θέμα που σχετίζεται με τις εξελίξεις στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το, μέχρι στιγμής, πρόγραμμα αναχωρεί, σήμερα, στις πέντε το απόγευμα.

@ Στις 19:15, είναι προγραμματισμένη η άφιξή του στις Βρυξέλλες.

@ Στις 20:00, θα παρακαθίσει στο δείπνο του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αύριο Πέμπτη:

@ Από τις 12:00 μέχρι τις 17:00, θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

@ Από τις 18:15-19:00 θα πραγματοποιηθεί η άφιξη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο κτίριο του Συμβουλίου (Justus Lipsius). Η υποδοχή θα γίνει από τον Ολλανδό Πρωθυπουργό και τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών.

@ Στη συνέχεια, από τις 19:15-22:30, θα πραγματοποιηθεί το Δείπνο Εργασίας των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

Την Παρασκευή:

@ Από τις 09:15-09:55, θα γίνει άφιξη στο κτίριο του Συμβουλίου.

@ Στις 09:50, άφιξη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

@ Στις 10:00-10:30, συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως επίσης και συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Αναν.

@ Στις 10:30 έχει προβλεφθεί η οικογενειακή φωτογραφία.

@ Στις 11:00 αρχίζει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη λήξη της θα δοθεί η συνέντευξη Τύπου της Ολλανδικής Προεδρίας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Μετά από το σημερινό τοπίο -το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη- μπορούν οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μεμονωμένα περιστατικά, όπως το σημερινό -όσο δυσάρεστα κι αν είναι- δεν μπορεί να επηρεάσουν το αίσθημα ασφαλείας που έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι μεμονωμένα περιστατικά; Έχουμε την ιστορία στη Λεωφόρο Μαραθώνος, νωρίτερα είχαμε πυροβολισμούς στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αθηνάς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για συγκεκριμένα περιστατικά του αστυνομικού δελτίου, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι πολιτική της κυβέρνησης να διατηρήσει και να διαφυλάξει την ασφάλεια στη χώρα. Δεν είναι θέμα υπουργείου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ:Αγνοείτε την ερώτησή μου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα. Δεν πρόκειται να προσθέσω τίποτα άλλο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τόσα χρόνια όποιος τολμούσε να πει ότι πρέπει να έχει μια πιο αυστηρή πολιτική η χώρα απέναντι στους λαθρομετανάστες καταγγελλόταν για ρατσισμό. Θέλω να επαναφέρω το θέμα: Σκέφτεται η κυβέρνηση να έχει επιτέλους μια πιο αυστηρή πολιτική για να πάψει η χώρα να είναι ξέφραγο αμπέλι, που έγινε και στο όνομα της ανικανότητας του κράτους, αλλά και στο όνομα των δήθεν ανθρωπιστικών ιδεών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς βιάζεστε να προχωρήσετε σε εξακρίβωση της ταυτότητας των δραστών του σημερινού γεγονότος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η ταυτότητα υπάρχει από το γεγονός ότι δεν είναι Έλληνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι βιάζεστε να κάνετε διαπίστωση για την ταυτότητα των δραστών. Είναι πολύ νωρίς. Εν πάση περιπτώσει στα σχέδια της κυβέρνησης δεν υπάρχει τίποτα από αυτά που υπαινιχθήκατε.

ΒΗΧΟΥ: Δεν θίγει το κύρος της χώρας μας απέναντι στους Βαλκάνιους γείτονες, το γεγονός ότι ο Αλβανός πρέσβης ειδοποιήθηκε από τον κ. Βουλγαράκη στις 11.00, να πάει εκεί; Διότι ο κ. Βουλγαράκης του είπε ότι «δυστυχώς φαίνεται ότι είναι Αλβανοί». Μέχρι αυτή τη στιγμή ο άνθρωπος βρίσκεται εκεί και απ` ό,τι μου είπε δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί η εθνικότητα των δραστών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως είπα και προηγουμένως, για το θέμα της εθνικότητας δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να πω τίποτα περισσότερο. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι καλοδεχούμενοι όποιοι μπορεί να συμβάλουν, ώστε να έχει αυτή η δυσάρεστη υπόθεση αίσιο τέλος.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μπορείτε να πείτε πως η κυβέρνηση θα χειριστεί το θέμα και δημοσιογραφικά και ενημερωτικά; Θα γίνει κάποια ενημέρωση, πού και πότε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχουν επιφορτισμένα άτομα, τόσο στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όσο και εδώ, όπου λειτουργεί ο κεντρικός φορέας ενημέρωσης της κυβέρνησης. Όταν έχουν κάτι να πουν, το ανακοινώνουν. Είπα και πριν ότι η εξέλιξη αυτού του θλιβερού συμβάντος βρίσκεται σε πολύ λεπτό σημείο. Συμπεριφορά με αίσθημα ευθύνης από τα ΜΜΕ είναι δυνατόν να συμβάλλει σε αίσια κατάληξη του γεγονότος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εκείνο που δεν έχω καταλάβει είναι το εξής: Ο Αλβανός πρεσβευτής έχει πάει στον τόπο της πειρατείας μετά από συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση ή με κάποιο Υπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το πληροφορήθηκα κι εγώ τώρα από τη συνάδελφό σας, που μου απηύθυνε τη σχετική ερώτηση. Παρακαλώ για το συγκεκριμένο θέμα να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μόνο στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή είναι σε πιο υψηλό επίπεδο η συνεννόηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από τη στιγμή που δεν είναι εξακριβωμένη η ταυτότητα των δραστών και απλά, άλλοι λένε ότι είναι Αλβανοί, άλλοι Ρώσοι, άλλοι ρωσόφωνοι, πώς είναι δυνατόν να έχει βρεθεί στον τόπο, συγκεκριμένος πρεσβευτής, συγκεκριμένης χώρας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα από την αρχή ότι δεν μου είναι γνωστά τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία επικαλέσθηκε η συνάδελφός σας. Συνεπώς για να διαπιστωθεί αν όντως είναι έτσι, επειδή τον επιχειρησιακό έλεγχο στην περιοχή έχουν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ελληνική Αστυνομία, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Σταύρου έχει πάει στον τόπο της πειρατείας. Μπορείτε να μου πείτε με ποια ιδιότητα ή μετά από εντολή του Πρωθυπουργού έχει πάει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν δεν με απατά η μνήμη μου, ο κ. Σταύρου εκλέγεται στην περιοχή, όπου διαδραματίζεται το συμβάν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε βουλευτής να πάει σε κάποιο χώρο που υποτίθεται ότι ελέγχεται από την Αστυνομία και από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι ο κ. Σταύρου εκλέγεται στην περιοχή. Εικάζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πήγε εκεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως ξέρετε τι ώρα συνήλθε το όργανο Διαχείρισης Κρίσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 15 December 2004 - 14:05:19 UTC