Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-12-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, ανακοίνωσε χθες την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την προεδρική εκλογή. Πιστεύουμε ότι ο κ. Κάρολος Παπούλιας είναι το πρόσωπο, το οποίο συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που επιτάσσει το πνεύμα του Συντάγματος. Είναι πολιτικό πρόσωπο με μακρόχρονη θητεία, πείρα και γνώσεις, αλλά και διεθνές κύρος από την πολυετή θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι βουλευτής, άρα δεν έχει κομματικές δεσμεύσεις. Στη μακρόχρονη πολιτική του διαδρομή έχει αποδείξει ότι συνδιαλέγεται με όλους, ότι γνωρίζει και να συνθέτει και να ενώνει.

Πιστεύουμε ότι ο κ. Παπούλιας θα υπηρετήσει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλους τους Ελληνες, συνεχίζοντας το σπουδαίο έργο του σημερινού Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Θεωρούμε ότι κάναμε μια σωστή και γενναία επιλογή που συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός για την πρόοδο του τόπου και του πολιτικού μας συστήματος, για την εμπέδωση της συνεννόησης και της συναίνεσης στα μείζονα ζητήματα που αφορούν όλους τους Ελληνες.

Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες. Σήμερα, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύουμε το σεβασμό μας στους θεσμούς. Αποδεικνύουμε ότι είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η δύναμη που ενώνει τους Ελληνες, είναι δύναμη προόδου, δύναμη σιγουριάς, δύναμη εμπιστοσύνης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, θέλω να συγχαρώ τον κ. Αλέκο Αλαβάνο για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του Συνασπισμού. Εκφράζουμε τις ειλικρινείς ευχές μας για επιτυχία στο έργο του και για δημιουργική θητεία. Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, απέστειλε ήδη από χθες συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο κ. Αλαβάνο.

Αύριο, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Θα συζητηθούν κυρίως ζητήματα θεσμοθέτησης πόρων για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά την αναγγελία του κ. Παπούλια, έχει κάποια άλλη ανακοίνωση, κάτι άλλο να μας προτείνει αυτές τις ημέρες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, το θέμα του Προέδρου έκλεισε Τα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη βρίσκονται στο κέντρο της πολιτικής μας. Αρα, λοιπόν, με αυτά θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με τη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου, εάν θα εξαντληθεί η συνταγματική προθεσμία, δηλαδή αν θα έχουμε την εκλογή στις αρχές Φεβρουαρίου ή αν θα επισπευσθεί η διαδικασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βλέπω το λόγο να επισπευσθεί η διαδικασία. Ο,τι προβλέπει το Σύνταγμα, αυτό θα γίνει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω το εξής: Δεν κρίνω την επιλογή, δεν δικαιούμαι άλλωστε. Αλλά δεν υπήρχαν άλλα πρόσωπα από το χώρο της κυβερνητικής παράταξης που θα μπορούσαν κάλλιστα να ικανοποιήσουν το αίτημα για συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με την ερώτηση που θέτετε είναι σαν να μην ακούσατε τίποτα από όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός, αλλά κι εγώ προ ολίγου. Αυτό το οποίο αναφέρατε, το είπε ο κ. Καραμανλής χθες στη δήλωσή του.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γι` αυτό και είναι διευκρινιστική η ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού ήταν σαφέστατη. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπήρχαν δηλαδή άλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν αυτά τα αιτήματα για συναίνεση και συνεννόηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει νόημα να επαναλάβετε για τρίτη φορά μια ερώτηση για την οποία θα λάβετε την ίδια απάντηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τότε να κάνω την ερώτηση διαφορετικά@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύετε ότι θα απαντήσω διαφορετικά στην ίδια ερώτηση;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τότε, η συναίνεση που αφορά στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το θέμα της εξωτερικής πολιτικής ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής, το θέμα της οικονομίας και το θέμα του βασικού μετόχου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ζητήματα στα οποία, επίσης, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός χθες. Κι εγώ, από αυτή τη θέση, έχω μιλήσει για τα μεγάλα θέματα στα οποία αυτή η κυβέρνηση έχει επιδιώξει και θα συνεχίσει να επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

ΧΙΩΤΗΣ: Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναγράφονται σήμερα στις εφημερίδες, ο Πρωθυπουργός δεν επικοινώνησε με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ερώτημά μου είναι, επειδή υπάρχουν και άλλα θέματα στα οποία επιζητούν συναίνεση, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ, προτίθεται ο Πρωθυπουργός να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ζητήματα όπως τα εθνικά θέματα, με το Συμβούλιο που έρχεται αυτή την εβδομάδα, τα ζητήματα της διαφάνειας κ.α.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, σε μεγάλα θέματα @και τα εθνικά θέματα έχουν πρώτιστο ρόλο στην υπόθεση της συναίνεσης- ο Πρωθυπουργός έχει ήδη κάνει πολλές κινήσεις. Θέλω να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση ήταν εκείνη που πρώτη έφερε τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για εθνικά ζητήματα, με αφορμή το Κυπριακό και το Σχέδιο Ανάν. Είναι η κυβέρνηση εκείνη η οποία ενημέρωσε την αρμοδία Επιτροπή της Βουλής, δια του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη. Είναι η κυβέρνηση εκείνη @πάλι δια του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη- που ενημέρωσε για όλες τις κινήσεις στο διάστημα που διέτρεξε -κατά το οποίο η Νέα Δημοκρατία είναι κυβέρνηση- όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς. Υπάρχει, λοιπόν, μια διάθεση από την κυβέρνηση, η οποία έχει φανεί και στην πράξη και θα συνεχίσει να γίνεται πράξη: αυτή η διάθεση της ενημέρωσης και της συζήτησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Το πώς, πότε και πού, δεν είμαι σε θέση να σας το πω τώρα, αλλά ήδη σας ανέφερα μια σειρά από γεγονότα στα οποία έχει καταγραφεί η ίδια βούληση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ενδέχεται ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει, μιας και είναι πάρα πολύ σοβαρή αυτή η Σύνοδος, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και τους άλλους Αρχηγούς για τις θέσεις μας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι με άλλα λόγια, όπως θα έλεγε και ο συνάδελφός σας, η ίδια ερώτηση. Την έχω ήδη απαντήσει.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Σ` αυτό το κλίμα συναίνεσης, δεν ξέρω αν υπάρχει μέλλον για την Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς και κατά πόσον υπάρχει μέλλον σε ένα κλίμα συναίνεσης για τη σύσταση και άλλων εξεταστικών επιτροπών, όπως, για παράδειγμα, για το Χρηματιστήριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Εξεταστική Επιτροπή συστήθηκε κατόπιν των καταγγελιών που είχαν γίνει και της εισαγγελικής εισήγησης- έκθεσης προς τη Βουλή, η οποία έδειχνε ότι θα πρέπει η Βουλή να ασχοληθεί με ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της προμήθειας όπλων από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Η Εξεταστική Επιτροπή συνεχίζει το έργο της. Θα το ολοκληρώσει, ελπίζω σύντομα. Οι Ελληνες πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τα αποτελέσματα της έρευνας, φαντάζομαι ως τα μέσα του Ιανουαρίου.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Γιατί ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι μετά από μία εβδομάδα ή πριν από μία εβδομάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαν να με ρωτάτε «γιατί κυβερνά».

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, μία μερίδα του Τύπου κάνει σήμερα την εκτίμηση ότι η κυβέρνησή σας φοβήθηκε και ότι δεν ήθελε να πάει σε εκλογές, προκειμένου να μην καταγραφεί, εν πάση περιπτώσει, μία φθορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Φοβηθήκατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι «τρέμουμε» το γεγονός πως 8 @ 9 μήνες μετά τις εκλογές, αντί να έχει μειωθεί η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, αυξάνεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μα δεν τις σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Κάνω μία εξαίρεση, όπως θα έλεγε και ο Μπέρτολντ Μπρεχτ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμάτε ότι το ΠΑΣΟΚ από το 1996 και μετά δεν είχε τιμήσει όσο θα έπρεπε τον κ. Κάρολο Παπούλια; Καθ` ότι αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός κάνει μία κίνηση προς το πατριωτικό και κοινωνικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του `80.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήστε το ΠΑΣΟΚ γι` αυτό. Δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Μέσα σ` αυτό το κλίμα συναίνεσης, προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει κάποιες θεσμικές πρωτοβουλίες, όσον αφορά το αποκαλούμενο «πολιτικό χρήμα» και ειδικά το πλαίσιο που αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων και το πόθεν έσχες των πολιτικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θυμάστε, πριν από 10 ημέρες συζητήσαμε σ` αυτήν εδώ την αίθουσα ότι το «πολιτικό χρήμα» αποτελεί ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση. Απτεται της διαφάνειας. Σε ζητήματα διαφάνειας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία με μία σειρά δράσεων και νομοθετημάτων. Ο Υπουργός Εσωτερικών επεξεργάζεται, ήδη, ένα σχέδιο. Πιστεύω ότι σύντομα θα είναι σε θέση να το συζητήσει και με τα υπόλοιπα κόμματα, ώστε να προχωρήσουμε, ει δυνατόν από κοινού, στην αντιμετώπιση προβλημάτων, τα οποία έχουν ανακύψει στο διατρέξαν διάστημα. Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα πολιτικά πρόσωπα καταθέτουν «πόθεν έσχες» που ελέγχεται από αρμόδια υπηρεσία της Βουλής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο κ. Παπούλιας υπήρξε ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με πολύ μεγάλη πείρα, αλλά, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που διαφωνούν με την επιλογή, προτάσσοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι τελικά το ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται με την επιλογή αυτή, έστω μετά από 20 χρόνια. Τι απαντάτε στους δικούς σας ψηφοφόρους ή στα δικά σας στελέχη, στη δική σας βάση, σχετικά με αυτό το ζήτημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν άκουσα κάποιο στέλεχος να πει αυτό το οποίο λέτε.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει γκρίνια στη βάση, κύριε Υπουργέ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο. Θα με κάνετε, για δεύτερη φορά, να παραβώ τον κανόνα που λέει «δεν σχολιάζω δημοσκοπήσεις». Είδα χθες, σε μία πολύ γρήγορη προσέγγιση δημοσκοπήσεων, ποσοστό άνω του 85% του κόσμου, να τίθεται υπέρ της επιλογής Παπούλια. Δεν θα ξανασχολιάσω δημοσκοπήσεις για πολύ καιρό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το 85% του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνολικά, του κόσμου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τον κ. Τράγκα τον έχετε ακούσει;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ η Σύνοδος Κορυφής είναι πλέον πολύ κοντά και η Τουρκία συνεχίζει να είναι αμετακίνητη από τη θέση της, ιδιαίτερα στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχει ένα τέταρτο προσχέδιο συμπερασμάτων στο οποίο δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία. Διερωτώμαι αν η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η ίδια ή εν πάση περιπτώσει ανάλογα με τη τουρκική θέση θα αλλάξει και η θέση της Ελλάδος, τουλάχιστον σ` αυτά τα ζητήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαπραγμάτευση είναι σύνθετη και δύσκολη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις διαπραγματευτικές ενέργειές της για τη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού κειμένου στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μπορεί να μετακινηθεί δηλαδή η κυβέρνηση, η Ελλάδα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Η γενική πολιτική κατεύθυνση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει αναφερθεί πολλές φορές από τον Πρωθυπουργό και δεν αλλάζει.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ μας βάζετε σε πειρασμούς σχολιάζοντας δημοσκοπήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό έσπευσα να πω ότι δεν θα ξανασχολιάσω τίποτα για πολύ καιρό. Μετά από 4,5 χρόνια μου επιτρέπεται να κάνω μια εξαίρεση.

ΧΙΩΤΗΣ: Στις ίδιες δημοσκοπήσεις που καταγράφεται η ευρεία αποδοχή του υποψηφίου που πρότεινε η κυβέρνηση, καταγράφεται και μια ευρεία δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τους αργούς ρυθμούς του κυβερνητικού έργου. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μετά την απελευθέρωση της κυβέρνησης για πρώτη φορά στον ένα χρόνο, από τη συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα αλλάξει και η κυβερνητική πολιτική και θα γίνει πιο επιθετική και αν θα μπει στον πειρασμό και η κυβέρνηση με τη σειρά της να διορθώσει τις ατέλειες που υπάρχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ρυθμοί μιας κυβέρνησης κρίνονται σίγουρα από την καθημερινότητα. Αλλά στρατηγικά κρίνονται σε βάθος χρόνου, γιατί μόνο σε βάθος χρόνου μπορεί κανείς να κρίνει το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής θετικό σε πάρα πολλά από τα ζητήματα με τα οποία έχει ασχοληθεί η κυβέρνηση. Σε μικρό χρονικό διάστημα, μάλιστα, έχουν γίνει πολλά περισσότερα από ότι θα φανταζόντουσαν και οι «καλύτεροι φίλοι μας». Ίσως είναι και αυτό που ενοχλεί.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν σχολιάσατε καθόλου τις ατέλειες που παρατηρούνται στο κυβερνητικό σχήμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι κατά τη γνώμη σας ατέλειες στο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον υφίστανται, δεν έχουν τουλάχιστον μέχρι στιγμής δείξει ότι δημιουργούν το οποιοδήποτε πρόβλημα στον έλληνα πολίτη. Η κυβέρνηση είναι νέα. Έχει προσπαθήσει πάρα πολύ, έχει επιτύχει πολλά πράγματα, αρχής γενομένης από τη μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων στην οποία είχε ιδιαίτερα σημαντική συμβολή. Η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη τις περισσότερες από τις θεσμικές δεσμεύσεις της. Έχει κάνει πράξη πολλά από τα οποία υποσχέθηκε προεκλογικά: Από το ζήτημα των συμβασιούχων, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, μέχρι ζητήματα που αφορούν στον τρόπο έκδοσης μιας σύνταξης στο ΙΚΑ. Επίσης ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Στη ζωή κάθε μέρα πρέπει κανείς να βελτιώνεται. Σε ότι αφορά στη δημοσκόπηση, πάω «ν`αγιάσω» και δεν μ` αφήνετε. Διότι όπως έχω ξαναπεί μπορεί να προβάλει κάποιος επιλεκτικά όποια στοιχεία θέλει και να μην προβάλει άλλα που είναι εξίσου ενδιαφέροντα.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Θα καταθέσετε σήμερα το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο όπως είχατε ανακοινώσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο βρίσκεται ήδη στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Ακολουθεί η νομοπαρασκευαστική διαδικασία από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Αύριο το πρωί ακολουθεί η οικονομοτεχνική μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής. Εκτιμώ ότι εντός του Ιανουαρίου θα έχει ψηφιστεί.

ΙΩΑΝΝΟΥ:Κύριε Υπουργέ, τώρα που έκλεισε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με βάση την προηγούμενη απάντησή σας για τις όποιες ατέλειες υπάρχουν, αποκλείετε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, μεγάλου ή μικρού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τον Πρωθυπουργό και μόνο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δηλαδή, δεν ξέρετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα: Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τον Πρωθυπουργό και μόνο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή έχετε μία γνωριμία με τον Πρωθυπουργό, λέμε μήπως μας πείτε. Γι` αυτό ρωτάμε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να ρωτήσω κάτι. Μπορείτε να μας πείτε στο fair play το δημοσιογραφικό, ποιος έμαθε πρώτος το όνομα του κ. Παπούλια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτος από ποιους;

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Από σας..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ίδιος, ο κ. Παπούλιας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εννοώ από την κυβέρνηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι ένα εύλογο ερώτημα το οποίο απασχολεί. Υπάρχει πράγματι σήμερα συναίνεση στα εθνικά θέματα; Διότι ακούγοντας κάποιος τον κ. Παπανδρέου στις ομιλίες του στα συνέδρια κ.λπ., δίνει την αίσθηση ότι επικρίνει συνεχώς την κυβέρνηση για μη καλό χειρισμό των εθνικών μας θεμάτων. Επομένως, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι υπάρχει σήμερα συναίνεση στα εθνικά θέματα ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω τη θέση της Νέας Δημοκρατίας και ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που υπήρξε, αλλά και ως κυβέρνηση: Αποδείξαμε στην πράξη ότι επιθυμούμε και επιδιώκουμε τη συναίνεση στα εθνικά θέματα. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις, όπου ο Κώστας Καραμανλής, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στήριξε επιλογές που αφορούν τα εθνικά θέματα και μάλιστα δημοσίως από του βήματος της Βουλής, με δηλώσεις του και με δράσεις του. Μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις ήταν η υπόθεση του ευρωστρατού. Συνομίλησε με πάρα πολλούς ηγέτες και Υπουργούς Εξωτερικών ανά την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας θυμίσω ότι τότε είχε μία συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους. Εμείς, λοιπόν, εννοούμε τη συναίνεση όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Απομένει στο ΠΑΣΟΚ να λάβει τις αποφάσεις του και τις σαφείς θέσεις του σε σχέση με αυτά τα ζητήματα. Είναι ζητήματα που δεν αφορούν μία κομματική αντιπαράθεση. Υπάρχει ευρύ πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Τα εθνικά θέματα αφορούν την ιστορία και το μέλλον του τόπου. Επιθυμούμε @δεν συμβουλεύουμε κανέναν- την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, συναινετική λύση δεν θα μπορούσε να βρεθεί και από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός από χθες. Απάντησα κι εγώ πριν από λίγο.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν έγινε αυτό; Πιστεύετε ότι θα ήταν τόσο μεγάλο ρίσκο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτε περισσότερο απ` αυτά που είπε χθες ο Πρωθυπουργός.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 13 December 2004 - 14:05:11 UTC