Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-11-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ. Επιθυμώ να εκφράσω προς τον Παλαιστινιακό Λαό και την οικογένειά του τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής κυβερνήσεως και ολόκληρου του Ελληνικού Λαού. Ο Γιασέρ Αραφάτ, ιδρυτής του Παλαιστινιακού Απελευθερωτικού Κινήματος και Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, υπήρξε μια εξέχουσα μορφή του αραβικού κόσμου, αλλά και της διεθνούς πολιτικής σκηνής και διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στον αγώνα για την ευόδωση των προσπαθειών του λαού του να αποκτήσει την ανεξαρτησία του και την πολιτική του οντότητα. Εύχομαι η νέα ηγεσία του Παλαιστινιακού Λαού να συμβάλει ουσιαστικά στην ειρηνική επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των προνοιών του Οδικού Χάρτη».

Αναφορικά με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού να σας ενημερώσω ότι:

Αύριο στις 9 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα τον ολυμπιακό προϋπολογισμό. Αμέσως μετά θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για την επιλογή νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το νόμο η επιλογή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πρέπει να γίνει τρεις μήνες πριν πριν από τη λήξη της θητείας του νυν Αρχηγού. Στις 11.45, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η επίσκεψη στην Αίγυπτο επηρεάζεται από το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΚΟΥΪΝ: Ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην κηδεία του Γιασέρ Αραφάτ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είχαμε χθες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πρότεινε να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και πρόσθεσε ότι είναι αναπόφευκτη η χρήση του ονόματος «Μακεδονία». Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ουδέποτε σχολιάζω δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, για να καταλάβω, δεν ανήκει στην Νέα Δημοκρατία;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στο ίδιο θέμα θα πω το εξής: Όταν επίκειται επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Λευκωσία και γίνονται λίγες ώρες πριν να φτάσει δηλώσεις αυστηρές, όπως αυτές που έγιναν, για το πρόσωπο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, διερωτώμαι αν αντανακλούν, ενδεχομένως, γιατί αυτή τη στιγμή από τηλεφώνημα που πήρα από την Κύπρο, η Κύπρος είναι ανάστατη με αυτές τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορείτε να κάνετε κάποιο σχολιασμό; Δεν θεωρείτε σκόπιμο να γίνει@.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σχολιάζω ποτέ τις δηλώσεις του επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μήπως μπορείτε να σχολιάσετε τις δηλώσεις του κ. Γκιούλ, ο οποίος είπε ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι στην ουσία τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη παρενοχλούν τα τουρκικά αεροσκάφη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΥΠΕΞ εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση. Παραμένω σε αυτήν.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση;

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν άκουσα την απάντησή σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: @Αρα, την παρακολούθησε. Αυτό μας λέτε.

ΧΙΩΤΗΣ: Οι απόψεις που εξέφρασε χθες ο πρώην Πρωθυπουργός, αντανακλούν και τις απόψεις της κυβέρνησης, με το δεδομένο ότι συναντήθηκαν πρόσφατα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντηση.

ΚΟΥΙΝ: Στη σύσκεψη που θα γίνει αύριο για τον ολυμπιακό προϋπολογισμό, πρόκειται να ανακοινωθεί επιτέλους το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων; Και αν ναι, θα το κάνετε εσείς ή ο κ. Αλογοσκούφης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είχαμε δεσμευτεί, σε εύλογο χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ανακοινωθεί το ακριβές ποσό. Αύριο, θα γνωρίζετε από ποιον θα γίνει η ανακοίνωση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την πολιτική που έχει ακολουθήσει στο Κυπριακό ο κ. Παπαδόπουλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη τοποθετηθεί με δημόσια δήλωσή του, με αφορμή το Σχέδιο Ανάν. Παραμένω σε αυτήν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αύριο και μεθαύριο, στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο, τι θα συζητηθεί με την κυπριακή ηγεσία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συζητήσουν ζητήματα που αφορούν, φυσικά, στην εξέλιξη του Κυπριακού, καθώς και θέματα σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα επαναβεβαιωθεί η πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο, τόσο για το ένα θέμα, όσο και για το άλλο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα συζητηθεί το Σχέδιο Ανάν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στην Κύπρο, ο κ. Κουτσού, αρχηγός κόμματος, έκανε μία δήλωση ότι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και θα του πει, στην Κύπρο, ότι η Ελλάδα οικειοθελώς θα πρέπει να ζητήσει κατάργηση των εγγυήσεων του @60 και να αποσύρει μονομερώς τα στρατεύματά της από την Κύπρο. Αυτή η κίνηση, λέει ο κ. Κουτσού, θα ωφελήσει την Κύπρο στη διεθνή κοινότητα, διότι θα επιδείξει ένα πνεύμα καλής θελήσεως, έτσι ώστε να ακολουθήσει και η Τουρκία την απόσυρση των δικών της στρατευμάτων. Συμφωνείτε με αυτή τη δήλωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, θα συναντηθεί με τους αρχηγούς όλων των κυπριακών κομμάτων και αμέσως μετά θα κάνει δηλώσεις. Δεν θα σχολιάσω καμία δήλωση αρχηγού κόμματος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλω να ρωτήσω, εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, το Δεκέμβριο, στο σχέδιο συμπερασμάτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση της Ελλάδας, εδώ και χρόνια, παραμένει σταθερή : Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει πρόβλημα σχέσεων με τις ΗΠΑ. Έχουν επηρεαστεί οι σχέσεις μετά τις εξελίξεις στο Μακεδονικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλές φορές οι χώρες μεταξύ τους έχουν διαφορετικές απόψεις σε διάφορα ζητήματα. Εν προκειμένω η θέση μας είναι γνωστή, όσον αφορά στην τοποθέτηση της αμερικανικής πλευράς, σε χρόνο άκαιρο, για το θέμα των Σκοπίων. Η τοποθέτηση αυτή έχει ήδη σχολιαστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Υπήρξε απάντηση στην επιστολή Μολυβιάτη της 1ης Νοεμβρίου και υπήρξε επαφή μετά την Πέμπτη, μεταξύ της αμερικανικής και της ελληνικής κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα, όπως είπα και χθες, σεβόμενος τις ερωτήσεις και όλους σας, εξειδικευμένες ερωτήσεις να γίνονται στα αρμόδια υπουργεία. Για το συγκεκριμένο ερώτημα σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΒΛΑΧΟΣ: Χθες δεχτήκατε μια επίθεση από την κα Διαμαντοπούλου, στη συνεδρίαση της επιτροπής στη Βουλή. Τι απαντάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να εκφράζει τις απόψεις του. Κρίνεται από το λόγο που εκφέρει, τους χαρακτηρισμούς που κάνει και την πολιτική πορεία που έχει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, καλεί την ομογένεια σε κινητοποιήσεις. Θα ήθελα να ρωτήσω, η κυβέρνηση υιοθετεί τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη απαντήσει στο θέμα την περασμένη εβδομάδα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πρωτόπαπας κατήγγειλε ότι η Αγροτική Τράπεζα έκανε μια χαριστική ρύθμιση για ένα ασφάλιστρο του Πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση έχει κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εντελώς ασύστατη η καταγγελία του κ. Πρωτόπαπα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει ενημερωθεί η ελληνική πλευρά στις επαφές που είχε στις Βρυξέλες, από την Ολλανδική Προεδρία ότι δεν είναι θετική στο να δοθεί μια σαφής ημερομηνία για την Τουρκία τον Δεκέμβριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια ενημέρωση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μια ερώτηση σε σχέση με τα φορολογικά. Για ποιο λόγο ενώ είχε αναγγελθεί ότι θα υπάρξει μείωση στις κλίμακες κατά μια μονάδα, τελικώς αυτή δεν υπήρξε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα και επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη φορολογία των μισθωτών και των συνταξιούχων, αλλά και στις επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών ενισχύοντας κυρίως τις μικρότερες, ακολούθησε στον ύψιστο βαθμό την προεκλογική μας δέσμευση.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν λίγες μέρες όταν το πετρέλαιο έπαιρνε την ανηφόρα ακούγαμε διάφορα αιτήματα για αυξήσεις τιμών. Σήμερα που το πετρέλαιο παίρνει την κατηφόρα δεν ακούμε αιτήματα για μείωση τιμών. Τι θα κάνει η κυβέρνηση θα πιέσει να μειωθούν οι τιμές ή όχι; Θα πάρει πίσω διάφορες αυξήσεις που έχουν δοθεί ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει εκεί που επιτρέπεται να παρέμβει. Δεν μπορεί να υπάρχουν παρεμβάσεις σε όλα τα προϊόντα. Πάντοτε δε παρεμβαίνει υπέρ του καταναλωτή.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 11 November 2004 - 14:05:15 UTC