Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-11-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2004

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την φορά, κατά μεγάλο μέρος, επικεντρώθηκαν στην συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης της στρατηγικής της Λισσαβόνας τον επόμενο Μάρτιο.

Πρόκειται για ένα καίριο ζήτημα που μας αφορά όλους. Εξετάζουμε αυτή την στιγμή τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι απομένει να γίνει μέχρι το 2010 που έχουμε θέσει ως στόχο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με πιο άμεσο τρόπο και σε ένα πιο σαφές πλαίσιο δράσης.

Αναφερθήκαμε, επίσης, στο ζήτημα της εικόνας της Ευρώπης. Γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας την ενεργοποίηση όλων μας για την βελτίωση της πληροφόρησης σχετικά με την Ευρώπη, ειδικά μάλιστα σε σχέση με την συνταγματική συνθήκη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Πρόντι, έκανε μία σύντομη παρουσίαση των εκθέσεων προόδου των υποψηφίων για ένταξη χωρών, τις οποίες είχε δημοσιοποιήσει η Επιτροπή ήδη στις 6 Οκτωβρίου. Στο θέμα αυτό δεν έγινε συζήτηση.

Άλλωστε γνωρίζετε πως το θέμα της διεύρυνσης θα αποτελέσει το κυριότερο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Τέλος, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το πρόγραμμα της Χάγης, για την ενίσχυση του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Τώρα, θέλω πολύ σύντομα να αναφερθώ στο θέμα που προέκυψε χθες, λέγοντας ότι είναι βαθιά μου πεποίθηση πως όλα τα θέματα της χώρας, κυρίως μάλιστα τα εθνικά θέματα, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, με σοβαρότητα, με αίσθημα ευθύνης.

Σπασμωδικές κινήσεις, όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα. Όπως, δυστυχώς, έβλαψε την υπόθεση των Σκοπίων και απραξία ετών και η μετάθεση των ευθυνών από χρόνο σε χρόνο.

Στον ΟΗΕ ενώ όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να γίνουν συζητήσεις για να εξευρεθεί λύση, ουδείς ασχολήθηκε.

Από το περασμένο κιόλας καλοκαίρι, το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Κυβέρνηση επανέφερε το θέμα των Σκοπίων στην ατζέντα. Έγιναν επαφές και συζητήσεις στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και στα Σκόπια.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έλαβε την ελληνική διαβεβαίωση ότι η χώρα μας θέλει να βγει το θέμα από το τέλμα και επιτέλους να λυθεί.

Δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αντιθέτως για πρώτη φορά επιτύχαμε εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιληφθεί η ελληνική θέση σε κείμενο της Ένωσης και να είναι θέση της Κοινότητας.

Αυτό έγινε αρχές Σεπτεμβρίου, δηλαδή λιγότερο από δύο μήνες πριν, στις 14 Σεπτεμβρίου - αν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία - και είναι ελληνική επιτυχία για την οποία επιλέξαμε να μην θριαμβολογήσουμε.

Όλες αυτές οι ενέργειες προετοιμάστηκαν και εκδηλώθηκαν όχι σε πολιτικό κενό, αλλά σε μια περίοδο που αντιμετωπίζαμε την καταληκτική φάση του μεγάλου θέματος του Κυπριακού, αλλά και της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως γνωρίζεται η FYROM έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη λοιπόν σε επιστολή του Προεδρεύοντος Ολλανδού Υπουργού των Εξωτερικών προς τα Σκόπια αναφέρεται ρητώς ότι η ονομασία την οποία αποδέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτή τη χώρα είναι η «FYROM», δηλαδή «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως είναι η θέση της χώρας μας.

Είναι αλήθεια ότι πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια αναγνώρισαν τα Σκόπια με το Συνταγματικό τους όνομα. Δυστυχώς οι προηγούμενες Κυβερνήσεις ολιγώρησαν και η διαδικασία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπως είπα πριν από λίγο, είχε τελματωθεί.

Βρισκόμαστε ενώπιον γεγονότων και όχι απλών υποθέσεων. Σταθερή και απαρέγκλιτη θέση μας είναι να δίνουμε από την αρχή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Λύση που δεν θα ικανοποιήσει μόνο το περί δικαίου αίσθημα των Ελλήνων, αλλά κυρίως θα δημιουργήσει προϋποθέσεις σταθερότητας και καλής γειτονίας στην περιοχή.

Κάθε μάχη είναι δύσκολη. Στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε οι διπλωματικές προσπάθειες, οι διπλωματικές δυνατότητες δεν εξασφαλίζονται σε μια μέρα. Η απογοήτευση είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Την δική μας πολιτική, την πολιτική της Ελλάδας του σήμερα και του αύριο διακρίνει στρατηγικός σχεδιασμός και πρόγραμμα.

Χθες, όπως γνωρίζετε, έθεσα το θέμα από το μεσημέρι στον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Ολλανδό Πρωθυπουργό, κ. Μπαλκενέντε και το βράδυ στο Συμβούλιο Κορυφής.

Είχα την ευκαιρία και χθες και σήμερα να ενημερώσω επίμονα πολλούς συναδέλφους Πρωθυπουργούς. Ενδεικτικά αναφέρω τον Γερμανό Καγκελάριο κ. Σρέντερ, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Σίσελ, τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Γιούνκερ, τον Άγγλο Πρωθυπουργό κ. Μπλερ, τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας κ. Πέρσσον, τον Ισπανό Πρωθυπουργό κ. Θαπατέρο και βέβαια τον ύπατο εκπρόσωπο της ΚΕΠΠΑ, της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Σολάνα.

Θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν και παραμένει ότι τα Σκόπια για να έχουν ελπίδες έντασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει προηγουμένως να έχουν αποδεχθεί λύση κοινώς αποδεκτή.

Θέλω για μια ακόμα φορά να διαβεβαιώσω τους Έλληνες ότι η Κυβέρνηση, αυτή η Κυβέρνηση κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Ότι δεν θα προσπαθήσουμε, όπως δυστυχώς έγινε για χρόνια τώρα, να μεταθέσουμε το πρόβλημα στο μέλλον.

Γιατί ό,τι κουκουλώνεται κάτω από το χαλί, το βρίσκεις μπροστά σου, όπως ακριβώς έγινε και με τις αλχημείες για την ελληνική οικονομία. Δεν προτίθεμαι να αφήσω την χώρα να βουλιάξει σε στείρες αντιπαραθέσεις ούτε σε μικροκομματικές λογικές. Τα εθνικά θέματα χρειάζονται καθαρές κουβέντες, καθαρές πολιτικές και διεθνή δραστηριότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με την κίνησή τους δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος. Φοβούμαι ότι το δυσχεραίνουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμφωνεί όπως ήδη γνωρίζετε. Όπως σας προείπα, η Ελληνική Κυβέρνηση επέτυχε εδώ και δυο μήνες να καταγραφεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σε κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ορθή θέση για αμοιβαία αποδεκτή λύση του προβλήματος.

Και θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες ότι με σκληρή προσπάθεια που έχει ήδη αρχίσει, με σοβαρότητα, χωρίς γκρίνιες, με διπλωματικές κινήσεις και χωρίς στείρες βουτιές στο παρελθόν, θα κάνω όσα μπορώ περισσότερα και ελπίζω σε αυτό να έχω την στήριξη και των άλλων κομμάτων για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση για την πατρίδα μας.

Κα ΣΠΥΡΑΚΗ:

Κύριε Πρόεδρε από τις επαφές που είχατε στα Σκόπια και ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αφού έχετε επισκεφθεί την γειτονική πρωτεύουσα πολλές φορές αλλά και από τις πληροφορίες που έχετε ως Πρωθυπουργός, έχετε την αίσθηση ότι δια του ονόματος «Μακεδονία», του συνταγματικού ονόματος της γειτονικής χώρας, υπάρχει απειλή προς την Ελλάδα, υπάρχει αλυτρωτισμός; Πού ακριβώς προσδιορίζετε το πρόβλημα σήμερα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Κυρία Σπυράκη, θα ξεκινήσω λέγοντας ότι εμείς, και ως Αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι, πριν από όλα, η πολιτική μας πρέπει να συμβάλλει στην σταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Και γι@ αυτό, παρά την σημαντική εκκρεμότητα αυτού του θέματος, έχουμε ακολουθήσει πολιτική στήριξης της γειτονικής χώρας. Αυτό είναι το ένα που θέλω να σημειώσω.

Το δεύτερο είναι, πιστεύουμε ότι κάθε χώρα η οποία θέλει να περιλαμβάνεται ή να περιληφθεί στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια και μάλιστα στην θεσμική της υπόσταση, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να υιοθετήσει έστω σταδιακά, τους κανόνες ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Που σημαίνει διάλογο, αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων στα όποια προβλήματα υπάρχουν. Σημαίνει διάθεση συνεννόησης.

Με αυτό το πνεύμα προχωρούμε. Και στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε την σαφή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνάδει με τις απόψεις μας.

Πιστεύω και από τις επαφές που είχα κατά καιρούς στις οποίες αναφερθήκατε, ότι ανάλογο πνεύμα σε ένα βαθμό τουλάχιστον, εκφραζόταν και από την άλλη πλευρά.

Θεωρώ, μια και το θίγετε, ότι η άστοχη, η ατυχής ενέργεια που έγινε από πλευράς Αμερικανικής Κυβέρνησης δεν βοηθά σε αυτό, στην συναποδοχή των κανόνων του διαλόγου και της αναζήτησης κοινού εδάφους, άρα κοινά αποδεκτής λύσης.

Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι είναι εύκολο το πρόβλημα. Όλοι μας γνωρίζουμε τις περιπλοκές του, γνωρίζουμε τον χρόνο που διέρρευσε. Δεν θέλω να κάνω παρελθοντολογία, αλλά γνωρίζουμε, ακόμα και λάθη ή παραλείψεις που έγιναν. Η πραγματικότητα όμως είναι πού βρισκόμαστε σήμερα.

Άρα, εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες, όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να φτάσουμε στον επιδιωκόμενο σκοπό, ο οποίος, συν τοις άλλοις, δεν απαλλάσσει μόνο εμάς και την άλλη χώρα βέβαια, από μία εκκρεμότητα, αλλά βοηθά σε τελική ανάλυση και στην σταθερότητα των Βαλκανίων.

Κος ΛΙΑΡΕΛΗΣ:

Κύριε Πρόεδρε, δύο θέματα απασχολούν σήμερα.

Το ένα ζήτημα είναι ότι από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της ομοφωνίας που απαιτείται, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Διαγνώσατε από τις επαφές που είχατε με τους ομολόγους σας, πρόθεση χωρών που είναι και παραδοσιακά σύμμαχοι των ΗΠΑ και σε πρόσφατες κρίσεις, όπως στο Ιράκ, να αναγνωρίσουν και αυτές μονομερώς τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα@

Και το δεύτερο θέμα είναι ότι δημιουργήθηκε η αίσθηση και ασκείται έντονη κριτική στην Κυβέρνησή σας, ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και κατ@ επέκταση και η Κυβέρνηση κατελήφθη εξ απήνης, αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Δεν διέγνωσα καμία τέτοια πρόθεση. Υπάρχει συγκεκριμένη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατυπωμένη ρητά, για πρώτη φορά μάλιστα. Θα σας διανεμηθεί το κείμενο, που αφορά το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και FYROM, που σαφώς καταγράφεται η θέση.

Ως προς το δεύτερο που λέτε, ήδη από τον Μάιο είχα κάνει σαφές κατά την επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Αμερικανό Πρόεδρο, την ευαισθησία του ζητήματος. Και κατ@ επανάληψη, μάλιστα και τις τελευταίες μέρες, το έκανε και ο Υπουργός Εξωτερικών προς τον ομόλογό του.

Από εκεί και πέρα, εκτιμώ ότι η κίνηση αυτή, είναι εσφαλμένη. Είναι άστοχη. Διαφωνώ με την ουσία της αλλά και με τον τρόπο που εκδηλώθηκε.

Εμείς, λοιπόν, εκείνο που πρέπει να κάνουμε και θα κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για να φτάσουμε σε ένα, πράγματι, δύσκολο και περίπλοκο θέμα, στην λύση που θα είναι κοινά αποδεκτή.

Όλα τα άλλα είναι εύκολες κουβέντες. Όπως επίσης πρέπει να σας πω ότι με εικασίες δεν γίνεται εξωτερική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Πρόεδρε, σας ικανοποιεί το αμερικανικό επιχείρημα ότι η μονομερής αυτή ενέργεια οφείλεται αποκλειστικά στο δημοψήφισμα της Κυριακής;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Νομίζω ήταν σαφές ότι θεωρώ εσφαλμένη αυτή την πολιτική.

Κα ΠΟΥΛΙΔΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, να διευκρινίσετε κάτι. Υπαινιχθήκατε πριν ότι κατά την άποψή σας η FYROM δεν θα πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν έχει προηγουμένως επιλυθεί με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο το θέμα του ονόματος. Αυτό θα κριθεί στο τέλος του δρόμου, δηλαδή σε 10 χρόνια ή το βέτο θα το έχετε και στην πορεία της FYROM προς την Ευρωπαϊκή Ένωση; Και το ρωτώ αυτό διότι αν πρόκειται να το προβάλετε στο τέλος του δρόμου είναι μια λογική αιρεσιμότητα, όπως λέγεται στην Ευρωπαϊκή διάλεκτο. Αν το προβάλετε στην πορεία δεν καταλαβαίνω πως τα εθνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται από τον εκτοπισμό της FYROM από τον Ευρωπαϊκό περίγυρο και τον εναγκαλισμό τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Πιθανόν να είμαι και από τους πρώτους που επισήμως εξέφρασαν την υποστήριξή τους, πριν αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας, στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών, των Δυτικών Βαλκανίων δηλαδή και βεβαίως της FYROM. Και επομένως, πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή πολιτική.

Από εκεί και πέρα είναι επίσης βέβαιο ότι κάθε χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να δείξει ότι υιοθετεί στην πράξη τους κανόνες της Ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Και πιστεύω ότι αυτό θα επιτευχθεί, αν ως ένα βαθμό μπορώ να προλέξω, όσο γίνεται, την συμπεριφορά μιας χώρας.

Από εκεί και πέρα, εμείς λέμε, ότι αυτό είναι μια από τις προϋποθέσεις για να αποδείξει μια χώρα ότι πράγματι σέβεται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και υιοθετεί Ευρωπαϊκά πρότυπα συμπεριφοράς και στις εξωτερικές της σχέσεις.

Αυτό δεν κρίνεται μια φορά, κρίνεται σε όλη τη διαδικασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο το πρωί περιμένω να έχει λυθεί το θέμα, αλλά περιμένω στην διαδρομή και στην λογική αυτής της διαδρομής να βλέπω δείγματα ανάλογης συμπεριφοράς. Αυτό λέω και νομίζω είναι πάρα πολύ σαφές και το έκανα σαφές και στους ομολόγους μου χθες και σήμερα.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:

Κύριε Πρωθυπουργέ, είπατε πριν από λίγο ότι γνωρίζατε, είχατε ενδείξεις ότι η Αμερική θα προχωρούσε σε μια τέτοια ενέργεια. Φαντάζομαι ότι και μετά την στρατιωτική συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με τα Σκόπια θα έγιναν πιο έντονες οι ενδείξεις.

Γιατί η Κυβέρνησή σας, το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν κινητοποιήθηκε νωρίτερα και δεν κινητοποίησε την ελληνική ομογένεια πριν από τις αμερικανικές εκλογές ώστε να έχουμε μια δέσμευση από την Αμερικανική Κυβέρνηση;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Πρώτα απ@ όλα πρέπει να σας πω ότι με ενδείξεις δεν μπορεί να προχωρεί κανείς αν θέλει να έχει υπεύθυνη πολιτική σε τέτοιου είδους κινήσεις. Αυτή είναι η άποψή μου.

Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο τόσο δικό μου, όπως σας προανέφερα, όσο και Υπουργείου Εξωτερικών, επανειλημμένα κάναμε σαφή τη θέση μας προς την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κος ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να γνωρίζω εάν σκοπεύετε να συγκαλέσετε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μια και έχει στο παρελθόν απασχολήσει αυτό το θέμα το Συμβούλιο. Και αν ναι, θα αλλάξετε και την θέση που έχει διατυπωθεί στο Συμβούλιο;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Γνωρίζετε την πάγια και θεμελιωμένη άποψη μου για την ανάγκη που υπάρχει για εθνική συνεννόηση και ει δυνατόν και ενιαία εθνική στρατηγική, ειδικά στα εθνικά ζητήματα.

Θυμάστε την συμπεριφορά της Κυβέρνησης στο μείζον θέμα της Κύπρου πριν από λίγους μήνες. Και άμεση ενημέρωση έγινε στην Βουλή και το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συγκλήθηκε.

Λοιπόν, η διάθεση είναι πάντα να αναζητούμε την εθνική συνεννόηση. Και για αυτό λυπούμαι όταν κάποιες στιγμές βλέπω οξείς χαρακτηρισμούς ή διολίσθηση σε πολιτικές φρασεολογίες που μας παραπέμπει σε προηγούμενα χρόνια.

Εν πάση περιπτώσει όμως, στο συγκεκριμένο που με ρωτάτε, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι απτό, κάτι χειροπιαστό στο τραπέζι. Υπάρχει, μετά από δική μας πρωτοβουλία στη διάρκεια του καλοκαιριού, μια καταρχήν συμφωνία ότι και εμείς και η F.Y.R.O.M. θα συνδράμουμε την προσπάθεια που γίνεται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Εάν εμφανιστεί ή παρουσιαστεί κάτι το οποίο θα μπορούσε κανείς να το προσεγγίσει ως βήμα προς την κοινά αποδεκτή λύση, βεβαίως θα ενημερώσουμε και τους πολίτες και, κατά μείζονα λόγο, το Κοινοβούλιο.

Σε αυτή τη φάση, εκείνο που θα γίνει είναι ότι τις αμέσως επόμενες μέρες, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί, θα υπάρξει ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στο Κοινοβούλιο, από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Κος ΧΙΩΤΗΣ:

Κύριε Πρόεδρε, ζητήσατε ήδη την στήριξη των άλλων κομμάτων για να προχωρήσετε σε αυτή την προσπάθεια, αλλά προς το παρόν δεν την έχετε. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την κριτική που δεχθήκατε εχθές.

Πώς νιώσατε όταν είδατε σήμερα αυτές τις εφημερίδες να αποτυπώνουν αυτή την κριτική και πώς είναι δυνατόν να συμβιβάσετε τις απόψεις σας μεταξύ των δικών σας θέσεων και των άλλων κομμάτων, όπως εκφράζονται αυτές σήμερα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Καταρχήν, κύριε Χιώτη, για μένα είναι ζήτημα αρχής. Ο τόπος μας έχει υποφέρει πολλές φορές στο απώτερο και πιο πρόσφατο παρελθόν από το να γίνονται εθνικά ζητήματα αντικείμενο σκληρών, συχνά στείρων, κομματικών αντιπαραθέσεων. Εγώ σε αυτή την λογική δεν προσχωρώ επ@ ουδενί.

Και θα ήθελα να σας θυμίσω, φαντάζομαι οι πολίτες το θυμούνται, ότι πολλές φορές στο παρελθόν στήριξα σε εθνικά θέματα μία Κυβέρνηση, την Κυβέρνηση Σημίτη, με την οποία είχα πάρα πολλές διαφωνίες.

Σας θυμίζω την στάση μας στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, σε μία κρίσιμη επίσκεψη που είχε κάνει ο τότε Πρωθυπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα εθνικά θέματα.

Αυτή είναι η θέση μου και αυτή η θέση δεν μεταβάλλεται. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ δεν βάζω, το όποιο κομματικό συμφέρον, πάνω από τα συμφέροντα της χώρας.

Μακάρι να το έκαναν ή να το κάνουν και οι αντίπαλοί μου.

Πράγματι, κάποια από αυτά που λέγονται δεν βοηθούν στο να εξυπηρετήσουμε όλοι μαζί καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα. Και δεν βοηθούν, αν θέλετε, και για το ήρεμο, υπεύθυνο πολιτικό κλίμα που έπρεπε να έχει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Αλλά, επιτρέψτε μου να πω ότι απόφαση δική μου και σε ό,τι με αφορά προσωπικά και σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση, είναι να επιμείνουμε σε αυτή την τακτική.

Η ελπίδα πάντα υπάρχει ότι τελικά θα βρεθεί ο τόπος της συνεννόησης. Γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και είμαι βέβαιος ότι αυτό απαιτούν και οι πολίτες, ασχέτως των πολιτικών προτιμήσεών τους.

Κα ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε, στην εισαγωγή σας κάνατε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Σε σχέση με αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, συγκεκριμένα, πώς σχολιάζετε την πρόθεση ορισμένων παραγόντων και κύκλων να προχωρήσουν σε συλλαλητήρια, καθώς και της εθνικιστικού χαρακτήρα, κατά την γνώμη μου, δηλώσεις ορισμένων ιερωμένων της εκκλησίας.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Κυρία Καρανασοπούλου, δεν είναι δική μου δουλειά και ευθύνη να σχολιάζω απόψεις των όποιων συμπολιτών μας. Θα μείνω, όμως, σε αυτό που είπατε και εσείς.

Πιστεύω ότι σε τέτοια μεγάλα ζητήματα πρέπει να πρυτανεύει η ψυχραιμία και η σύνεση.

Κα ΑΔΑΜ:

Κύριε Πρόεδρε, σήμερα εισάγετε μετ@ επιτάσεως την Ευρωπαϊκή συνιστώσα στην αναζήτηση κοινής ονομασίας στο θέμα των Σκοπίων, υποθέτω μέσα από την διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη.

Ήθελα να μου πείτε αν αυτή τη νέα διάσταση της Ευρωπαϊκής συνιστώσας στην τελική ονομασία των Σκοπίων την έχετε ήδη συζητήσει με την Κυβέρνηση των Σκοπίων, ποια είναι η αντίδρασή της, αν υπάρχει, και αν οι συναντήσεις έχουν γίνει πριν την μονομερή αναγνώριση των Ηνωμένων Πολιτειών. Και για κάτι πρακτικό: Πότε βλέπετε αυτός ο περιορισμός της Ευρωπαϊκής συνιστώσας να αποδίδει; Τη στιγμή που τα Σκόπια σε κάποιες δεκαετίες θα φτάνουν στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τώρα, τις παραμονές μιας σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Σκοπίων;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας και με όλους τους πολίτες. Δεν μπορώ να κάνω αυτή την ώρα σαφή πρόβλεψη χρονικού προσδιορισμού, αλλά βεβαίως επιμένω σε αυτό που είπα πριν από λίγα λεπτά, ότι αυτό είναι μια διαδικασία εξελικτική, δεν είναι λοιπόν θέμα που θα κριθεί σε κάποια ή κάποιες δεκαετίες. Είναι κάτι το οποίο κρίνεται στην πορεία της σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-FYROM.

Όμως, πρέπει να σας πω ότι δεν εισήγαγα σήμερα την διάσταση, την παράμετρο Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία απέδωσε χειροπιαστούς, απτούς καρπούς με το κείμενο του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και FYROM πριν από 2 μήνες. Αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, εδώ και καιρό, έχουμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια και μάλιστα, μέχρι στιγμής με καλά, χρήσιμα και επωφελή αποτελέσματα.

Δεύτερον, αναφέρθηκα ήδη σ@ όλη αυτή τη δραστηριότητα που είχα με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και χθες με όλους τους ομολόγους μου.

Τρίτον, να σας ενημερώσω και για κάτι ακόμα. Πέραν της συζήτησης που είχα με τον κύριο Σολάνα, επειδή ο κύριος Σολάνα θα επισκεφθεί τα Σκόπια τις επόμενες μέρες, του ζήτησα και το απεδέχθη, να συζητήσει και αυτός το θέμα στην κατεύθυνση της ανάγκης να επαναεπιβεβαιώσει η Κυβέρνηση της FYROM την στάση και την διάθεση της, όπως ρητά μας έχει ειπωθεί, για κοινές προσπάθειες σε αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης και βέβαια να συνδράμει την προσπάθεια που γίνεται από τον ειδικό μεσολαβητή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς.

Άρα, σήμερα αλλά και χθες και εδώ και καιρό, η παράμετρος Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάρα πολύ σημαντική στο όλο ζήτημα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι και αλλιώς, από την στιγμή κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο στόχος όλων αυτών των χωρών και από την στιγμή κατά την οποία η ελληνική Κυβέρνηση σε επίπεδο στρατηγικής επιλογής ενισχύει την προσπάθειά τους για τελική συμπερίληψη, ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Κος ΔΕΛΑΣΤΙΚ:

Κύριε Πρόεδρε η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αντικειμενικά άνοιξε στα Βαλκάνια ένα μέτωπο και του προσέδωσε χαρακτηριστικά κρίσης: το ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, την στιγμή που αυτό το ζήτημα ήταν χαμηλά.

Θεωρείτε την εσφαλμένη κίνηση, όπως είπατε, των Ηνωμένων Πολιτειών μεμονωμένη ή φοβάστε ότι μπορεί να είναι αρχή ενεργειών στα Βαλκάνια που μπορεί να επιτείνουν την αστάθεια της περιοχής με δεδομένο ότι έχουμε ανοιχτά προβλήματα και στο Κόσσοβο και στην Βοσνία και φυσικά στην ίδια την ΠΓΔΜ@

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Δεν θα αποτολμούσα να κάνω μια τέτοια γενικευμένη πρόβλεψη. Εκείνο που λέω και στο οποίο επιμένω γιατί αυτό είναι κάτι χειροπιαστό και μπορώ να το κρίνω με όλα τα δεδομένα που έχω, χθεσινά και σημερινά, είναι ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι και άστοχη και ατυχής.

Κος ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Μιλάμε για αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία προφανώς περιέχει και τον όρο «Μακεδονία». Ωστόσο υπάρχει μια απόφαση των Πολιτικών Αρχηγών η οποία λέει ότι δεν δεχόμαστε τον όρο «Μακεδονία».

Άρα λοιπόν για να αλλάξει αυτή η απόφαση, μήπως πρέπει να υπάρξει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν ξεκινήσουμε; Και δεύτερον, φαίνεται ότι βρισκόμαστε δέκα χρόνια μετά από εκεί που ξεκινήσαμε. Δηλαδή αυτό το οποίο μας έδιναν πριν από 10, 12 χρόνια, το ξανασυζητάμε σήμερα διεκδικώντας το. Μήπως πρέπει να κάνουμε και μια εθνική αυτοκριτική σε σχέση με το τι έγινε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Να ξεκινήσω με το δεύτερο. Εξυπακούεται. Κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Αλλά να σας πω κάτι. Από νοοτροπία και από πολιτική σκέψη, πιστεύω ότι δεν ωφελεί ιδιαίτερα να χύνουμε δάκρυα για όσα έγιναν. Έγιναν λάθη, παραλείψεις, κακές επιλογές, χάθηκε χρόνος.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι το παρελθόν. Αντί λοιπόν να ξύνουμε τις πληγές μας εγώ λέω, διδαγμένοι από όλα αυτά, ας δούμε πως μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Αυτή είναι η άποψή μου, σε αυτήν την άποψη θα επιμείνω και αυτή θέλω να κάνω πολύ σαφή ως πρόθεση και δική μου και της Κυβέρνησης προς τους Έλληνες πολίτες.

Τώρα, στο πρώτο θέμα που θίξατε, θα είμαι πολύ ανοικτός μαζί σας. Δεν μπορώ να κάνω τέτοια πρόβλεψη σήμερα. Ας υπάρξει κάτι το οποίο παρουσιάζεται ως συγκεκριμένο και εγώ είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω. Και να κάνουμε κάθε προσπάθεια εσωτερικής συνεννόησης με ό,τι σημαίνει αυτό, σύγκληση οργάνων ή Κοινοβουλίου. Αλλά να έχουμε κάτι συγκεκριμένο.

Μέχρι τότε και ανεπίκαιρο είναι αλλά και δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε για στοιχειώδεις διαπραγματευτικούς λόγους.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 November 2004 - 20:16:57 UTC