Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-10-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Εισαγωγικά, θα ήθελα να σας πω ότι η επόμενη ενημέρωση θα γίνει τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα μεταβεί την Παρασκευή (29/10) στη Ρώμη για την επίσημη υπογραφή της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.

Η έκθεση με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση και θα μειώσει δραστικά το έλλειμμα -συγκεκριμένα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες- και θα επιτρέψει τη διατήρηση ρυθμών ανάπτυξης πολύ υψηλότερων από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, ακόμη και σε σχέση με την Ευρώπη των 25.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι συνολικότερα στην ευρωπαϊκή οικονομία θα υπάρξει επιβράδυνση, καθώς ο μέσος όρος του ρυθμού ανάπτυξης στην ΟΝΕ προβλέπεται στο 2% για το 2005, έναντι 2,1% φέτος, ενώ για την Ευρώπη των 25 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 2,3%, έναντι εκτίμησης για 2,5% το 2004. Για την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως βασική αιτία προσδιορίζεται η ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Όπως είναι γνωστό, η ελληνική οικονομία είναι αναλογικά κατά διπλάσιο ποσοστό εξαρτημένη από τις τιμές των καυσίμων. Ετσι, δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό η αναλογικά μεγαλύτερη της ευρωπαϊκής επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, η οποία από το 3,8% της φετινής χρονιάς υποχωρεί στο 3,3% για το 2005.

Η έκθεση επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «η ανάκαμψη επιτρέπει μόνο περιορισμένη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρωζώνη» άρα, εκ των πραγμάτων, αναγνωρίζεται ότι σε όλη την Ευρώπη οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν βοηθούν στην επίτευξη μεγαλύτερης προόδου στον περιορισμό των ελλειμμάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άσκηση της πολιτικής της με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή 3,9% και για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% κατά το 2005.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εχετε πληροφορηθεί ασφαλώς ότι υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του Προέδρου της Επιτροπής να αποσυρθεί το Σώμα και να πάει σε νέα διαβούλευση με τους ηγέτες των κρατών-μελών. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει επίσημη πρόσκληση από την Ολλανδική Προεδρία για έκτακτη συνάντηση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, αύριο στη Ρώμη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για απόφαση που ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγα λεπτά. Είναι ασφαλώς μια σοβαρή εξέλιξη. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα ήθελα να τονίσω τούτο: Η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα υποστηρίζουν πάντα μια ισχυρή Επιτροπή και εξελίξεις που θα διασφαλίσουν την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της Ενωσης.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να μου πείτε αν πιστεύει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν πολύ καλές και άλλες τεχνικές εταιρείες που μπορούν να κάνουν έργο ανάλογο με αυτό που έχει κάνει η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, εάν πιστεύει η κυβέρνηση ότι τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και το Μητρώο Διαφάνειας πλήττουν ουσιαστικά τα συμφέροντα των πολιτών, διότι έχουν παγώσει έργα, τα οποία είναι προς το συμφέρον και προς όφελος του ελληνικού λαού. Εδώ έχει μλοκαριστεί το σύμπαν. Δεν γίνεται τίποτα. Η κυβέρνηση θα κάνει κάτι ή θα παρακολουθεί σαν θεατής αυτές τις εξελίξεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση κάνει ό,τι επιτάσσουν οι νόμοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, μέσα στους νόμους δεν είναι να εξυπηρετήσετε το κοινό συμφέρον; Όταν έχουν σταματήσει μεγάλα έργα, δεν είναι αυτό σε βάρος του συμφέροντος των πολιτών; Το επισημαίνω αυτό, διότι αυτή η ιστορία ξεκίνησε μετά τη συνάντηση του κ. Ρουσόπουλου με τον κ. Εμφιετζόγλου. Εκεί κορυφώθηκε. Αρα, λοιπόν, νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει, ώστε να συνεχιστούν τα έργα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταλήγετε σε αυθαίρετα συμπεράσματα, όσον αφορά στις επαφές τις οποίες είχε και έχει ο κ. Ρουσόπουλος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. Οσον αφορά, στην προηγούμενη ερώτηση: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σχολιάσει σε καμία περίπτωση αποφάσεις ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής, όπως είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει θέμα στο συγκεκριμένο με την παρέμβαση του εισαγγελέα για το πώς εκδόθηκαν κάποιες χιλιάδες πιστοποιητικά, τα τελευταία χρόνια; Και εδώ υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει η δυνατότητα και η υποδομή του ΕΣΡ για να ελέγχει όλα αυτά τα πιστοποιητικά που πρέπει. Η κυβέρνηση είναι οκτώ μήνες, δεν έχει κάνει τίποτα γι` αυτό. Σκοπεύει τουλάχιστον να κάνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να αναφερθώ σε έρευνες τις οποίες κάνουν όργανα της Δικαιοσύνης. Και δεύτερον, όπως ξέρετε, η κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένα ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς, ώστε να μην παρατηρείται καμία δυσλειτουργία. Και αυτό θα το κάνουμε πράξη.

ΒΛΑΧΟΣ: Επί του θέματος. Εδώ, όπως πάει το πράγμα, κ. Εκπρόσωπε, κινδυνεύει η κυβέρνηση να περάσει ο χρόνος και να μην έχει να παρουσιάσει κανένα έργο κατά τη διάρκεια της θητείας της. Διότι αν συνεχιστεί αυτό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορεί να πει στον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους ότι εμείς κάναμε αυτά τα έργα. Εχει μπλοκαριστεί το σύμπαν. Αυτο δεν απασχολεί τον Πρωθυπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταλήγετε, για δεύτερη φορά, σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Το αν η κυβέρνηση παράγει έργο ή όχι, θα μου επιτρέψετε να πω ότι το κρίνει ο ελληνικός λαός.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μιλάω για κυβερνητικό έργο, μιλάω για τεχνικό έργο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα τεχνικά έργα γίνονται, όπως πρέπει να γίνονται.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, δεν γίνονται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα τεχνικά έργα πρέπει να γίνονται σύννομα.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, δεν γίνονται όμως. Μας πώς γίνονταν σύννομα τα έργα μέχρι τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Δούκας, το πρωί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA είπε ότι και ο ίδιος έβρισκε αισιόδοξη την άποψη ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2005 θα αυξηθούν στο 3,9%, όπως προβλέπει το προσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο αμφισβητεί ο κ. Αλμούνια. Όταν, λοιπόν, λέει κάτι τέτοιο ο υφυπουργός Οικονομίας, τίθεται το ερώτημα: ποιος συνέταξε αυτόν τον προϋπολογισμό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω δηλώσεις του κ. Δούκα, τις οποίες εσείς μου μεταφέρετε κι εγώ δεν έχω ακούσει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το ΠΑΣΟΚ μετά τη χθεσινή επιλογή της Ελλάδας να θέσει veto στο θέμα της κοινοτικής οδηγίας για τη ρύπανση των πλοίων, κάνει λόγο για εξυπηρέτηση εφοπλιστικών συμφερόντων. Την ίδια άποψη υιοθετεί σήμερα και μερίδα του Τύπου, φωτογραφίζοντας μάλιστα συγκεκριμένους εφοπλιστές. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου λέτε σας παρακαλώ ποιος το είπε από το ΠΑΣΟΚ;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Χθες, ο κ. Παπουτσής με γραπτή δήλωσή του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, αναρωτιέμαι ποιόν και τι εξυπηρετούν αυτές οι ανευθυνοϋπεύθυνες δηλώσεις. Προφανώς μόνο την αστείρευτη δίψα για προβολή όσων τις κάνουν. Ο κ. Παπουτσής έχει διατελέσει υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και θα πρέπει να ξέρει ορισμένα βασικά πράγματα, όπως: Η εμπορική ναυτιλία είναι εθνικός πλούτος και προστατεύεται από όλα τα ελληνικά Συντάγματα, τα τελευταία εξήντα χρόνια. Ένα πράγμα είναι σαφές -και ας το αγνοούν επιδεικτικά όσοι για μικροκομματικές σκοπιμότητες αποφασίζουν να κινδυνολογήσουν: Το σχέδιο απόφασης στο οποίο, φυσικά και δεν συναίνεσε η Ελλάδα, προβλέπει αδιάκριτη επιβολή ποινών, όχι μόνον για τους πλοιοκτήτες, αλλά και για τους εργαζόμενους στα πλοία. Έτσι -όπως είπαμε και χθες και επαναλαμβάνουμε σήμερα- απειλείται η επιβολή ποινών στην ναυτική εργασία. Οι Έλληνες ναυτικοί θα εκτίθενταν με αυτές τις ρυθμίσεις σε μεγάλους κινδύνους. Και αυτό, καμία ελληνική κυβέρνηση όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να το επιτρέψει. Η ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος -και μάλιστα στο θαλάσσιο χώρο- για την οποία κόπτονται ορισμένοι, είναι δεδομένη στην Ελλάδα και νομικά κατοχυρωμένη. Προβλέπονται πρόστιμα για όποιον παραβαίνει τους κανόνες. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει επιβολή προστίμων χωρίς πλαφόν, γιατί τότε τα πλοία θα παραμείνουν ανασφάλιστα και θα οδηγηθούν σε μαζική έξοδό τους από την ελληνική σημαία. Ποιος θέλει κάτι τέτοιο; Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας για Έλληνες ναυτικούς στα ελληνικά πλοία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος την εξέφρασε ως αρμόδιος Υπουργός, επαίνεσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ο ναυτιλιακός κόσμος και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο χώρο. Όσοι οδύρονται γιατί δήθεν η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στις διεθνείς υποχρεώσεις της, ας απαντήσουν σε ένα απλό ερώτημα: Αν η Γαλλία αντιμετώπιζε απειλή για ένα εθνικό προϊόν της που αποτελεί και πηγή εσόδων και εθνικό πλούτο, όπως το κρασί, υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα έδινε μάχη μέχρι εσχάτων; Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να ελεεινολογούμε όσους προασπίζονται τα εθνικά συμφέροντά μας.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Υπάρχει η φημολογία ότι ο κ. Δήμας, αλλά και ο κ. Παπαληγούρας είναι δυσαρεστημένοι με τον κ. Κεφαλογιάννη με την πρωτοβουλία του να ασκήσει veto. Ισχύει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την πολιτική θέση της κυβέρνησης την εξέφρασε ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατ` αρχάς, εκκρεμεί μια ερώτηση από χθες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν την έχω ακόμη έτοιμη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του κ. Μπασιάκου εκατομμύρια στέμματα δάσους, με βάση το νόμο του ΠΑΣΟΚ που χαρακτηρίζατε δασοκτόνο και ψηφοθηρικό. Η τότε λέγατε ψέματα ή τώρα δεν μπορείτε να κάνετε έναν νόμο που να ανταποκρίνεται σε αυτά που υποσχόσασταν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επί του θέματος έκανε χθες αναλυτικές δηλώσεις ο κ. Μπασιάκος. Υπενθυμίζω ότι το κόμμα της Ν.Δ. όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όπως γνωρίζετε, είχε καταψηφίσει το πρώτο άρθρο του συγκεκριμένου νόμου για τον οποίο εκκρεμεί εξέταση της αντισυνταγματικότητας στο ΣτΕ. Όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κενό νόμου. Γι αυτό το λόγο ο κ. Μπασιάκος, απ` ό,τι με ενημέρωσε, εξέδωσε σχετική εγκύκλιο. Πρέπει να αναμείνουμε την απόφαση του ΣτΕ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα ήταν άνευ αντικειμένου η απόφαση του ΣτΕ εάν είχατε φέρει άλλον νόμο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εκκρεμεί μια απάντησή σας από προχθές: Εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με τη στήριξη που παρέχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στον κ. Μποτιλιόνε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή, το θέμα είναι άνευ αντικειμένου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με τις παρελάσεις ο κ. Ρουσόπουλος εδώ σε αυτή την αίθουσα είχε κάνει λόγο για μείωση του κόστους των παρελάσεων, αφήνοντας να εννοεί ότι στο μέλλον θα παρελαύνουν μόνο πεζοπόρα τμήματα του ελληνικού στρατού. Ωστόσο, χθες, ο κ. Σπηλιωτόπουλος μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης των παρελάσεων. Τελικά τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω πρόχειρη επί λέξει τη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου. Υπενθυμίζω ότι γίνονται κάποιες σκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το ενδεχόμενο μείωσης του συνολικού κόστους των στρατιωτικών παρελάσεων. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα. Οι παρελάσεις γίνονται κανονικά.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Αμφισβητούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα στοιχεία που έδινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για την οικονομία και με την απογραφή εσείς δώσατε τα πραγματικά στοιχεία, όπως λέτε. Σήμερα, η Ε.Ε. αμφισβητεί τις δικές σας προβλέψεις. Ακολουθείτε κι εσείς την τακτική που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ για την οικονομία. Δηλαδή, έχετε προβλέψεις υψηλότερους για τους ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλότερους για το έλλειμμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα στοιχεία που έδωσε χθες η Επιτροπή στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία δεν ήταν κάτι μεμονωμένο. Η Επιτροπή αναφέρθηκε στις οικονομίες των κρατών-μελών. Θα δείτε ότι και στις εκτιμήσεις που κάνει για μεγάλες χώρες -είμαστε σε καλή παρέα- υπάρχουν αποκλίσεις. Οι χώρες, κάθε μια ξεχωριστά, εκτιμά τις δικές της προοπτικές πολλές φορές διαφορετικά από το κεντρικό όργανο της Κοινότητας. Και πολλές φορές αποδεικνύεται επίσης ότι οι σωστές εκτιμήσεις είναι αυτές που έχουν γίνει σε εθνικό επίπεδο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά εδώ υπάρχει η εκτίμηση ότι με βάση τις αποκλίσεις αυτές που λέτε ότι υπάρχουν, η Ε.Ε. θα ζητήσει τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας εκτίμηση. Δεν υπάρχει κανένα αίτημα για λήψη επιπλέον μέτρων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Παρά τις αποκλίσεις@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρά τις αποκλίσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο: Μετά τις χθεσινές αποφάσεις του ΕΣΡ, δημιουργείται στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι ο πόλεμος κατά της διαπλοκής εξαντλείται εναντίον ενός συγκεκριμένου επιχειρηματία. Προβληματίζει την κυβέρνηση αυτό το γεγονός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω σε καμία περίπτωση τις αποφάσεις του ΕΣΡ και ό,τι έχει σχέση μ@ αυτό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η ερώτηση ήταν επί πολιτικού, δεν ήταν για τις αποφάσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο επί του θέματος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω και για τα ελληνοτουρκικά κάτι: Τελικά, έχουν γίνει διαβήματα από τη δική σας πλευρά στην Αγκυρα για παραβιάσεις και παραβάσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ενημέρωσε χθες επ@ αυτού τους διπλωματικούς συντάκτες ο κ. Κουμουτσάκος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν τους ενημέρωσε, κύριε Εκπρόσωπε, γι@ αυτό ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Κουμουτσάκος τους ενημέρωσε χθες. Εχουν γίνει -εξ όσων γνωρίζω- δύο διαβήματα για το συγκεκριμένο θέμα στη διάρκεια της εβδομάδος, ένα στην Αγκυρα και ένα στην Αθήνα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τι περιείχαν αυτά τα διαβήματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οπως ξέρετε, το περιεχόμενο των διπλωματικών διαβημάτων δεν κοινοποιείται.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αναφερόταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ή ήταν γενικώς και αορίστως; Γιατί η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να λέει ότι δεν υπάρχει@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχει τις θέσεις της και έχουμε τις δικές μας, τις οποίες και υποστηρίζουμε. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό στα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν είπα εγώ ότι θα υποχωρήσουμε. Απλά, εγώ λέω ότι εμείς δεν έχουμε στοιχεία περί τίνος πρόκειται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και έχουμε στοιχεία. Εχετε την εντύπωση ότι κάνουμε διαβήματα χωρίς να έχουμε στοιχεία;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τα οποία, πάντως, δεν τα έχει η κοινή γνώμη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το περιεχόμενο των διπλωματικών διαβημάτων δεν δημοσιοποιείται στον Τύπο, πουθενά στον κόσμο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Θέλω να θέσω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, εάν γίνονται πράγματι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Γίνονται ή δεν γίνονται; Και γιατί, αν γίνονται, η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει επισήμως ότι γίνονται παραβιάσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την περασμένη Παρασκευή@

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση από την κυβέρνηση γι@ αυτό. Εξεδόθη κάποια ανακοίνωση που δεν την γνωρίζουμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την περασμένη Παρασκευή εξεδόθη λεπτομερής ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΚΟΥΙΝ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν υπάρχει ανακοίνωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν την έχετε πάρει.

ΚΟΥΙΝ: Δεν υπάρχει ανακοίνωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει ανακοίνωση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γι@ αυτό δημιουργήθηκε το θέμα, κύριε Εκπρόσωπε, γιατί δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση. Είναι σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν τα γραφεία των υπουργών. Είναι επιλεκτικές διαρροές γραφείων υπουργών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι σας μιλώ για ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

ΚΟΝΓΚΟ: Ανακοίνωση για τι πράγμα έχει βγει; Για παραβιάσεις ή για παραβάσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τη συμπεριφορά της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο.

ΚΟΥΙΝ: Συγνώμη, κύριε Εκπρόσωπε, δεν θα ήθελα να σας το πω αυτό, αλλά εκτός από μία ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στην Καστοριά, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης υπουργών Εθνικής Αμυνας Σκοπίων @ Ελλάδος @ Αλβανίας, δεν έχει υπάρξει κανένα άλλο σχόλιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ανακοίνωση υπάρχει. Θα σας ενημερώσω πότε ακριβώς εξεδόθη.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες το STAR CHANNEL δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 8,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι ο Κώστας Καραμανλής, ο αρχηγός της Ν.Δ. είναι το ισχυρό όπλο του κυβερνώντος κόμματος. Από εκεί και πέρα, τα στελέχη συντελούν σε ποσοστό 10% και πολύ πιο χαμηλά είναι η ιδεολογία. Ένα σχόλιο επ@ αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω δημοσκοπήσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Συνασπισμός και το ΠΑΣΟΚ χθες ζήτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Σκοπεύει η κυβέρνηση να κάνει δεκτό αυτό το αίτημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Μολυβιάτης, ούτως ή άλλως -πέρα απ@ αυτό το οποίο θέτετε- ενημερώνει τα κόμματα σε συνεχή βάση.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 27 October 2004 - 13:05:15 UTC