Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-10-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Σήμερα, στις 14.30, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην κηδεία του Θόδωρου Κατριβάνου.

Αύριο, στις 9 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη και στις 9.30 με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα.

Στις 11 το πρωί, θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, με θέμα το νομοσχέδιο περί μετανάστευσης και τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου, Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη, Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη και Απασχόλησης κ. Παναγιωτόπουλου.

Στις 17.30 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Στις 18.00, θα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Σπηλιωτόπουλο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει δημιουργηθεί μεγάλος θόρυβος από την αποκάλυψη της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 1998. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, εάν αμφισβητεί η κυβέρνηση τους προϋπολογισμούς και όσα έχουν εγγραφεί την περίοδο 1997-1999 που, όπως γνωρίζετε, είναι η κρίσιμη περίοδος που η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναζήτησα πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με αυτό το ομόλογο και έμαθα τα εξής: Στις 31/12/1998 εκδόθηκε ομόλογο του Δημοσίου, με ονομαστική αξία 268 δις. δρχ. το οποίο, στη συνέχεια, βρέθηκε σε ολλανδική τράπεζα. Αυτή το έδωσε ως ενέχυρο στην Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας για να αναχρηματοδοτηθεί. Τότε, η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου δεν ήταν καταγεγραμμένο στην ειδική βάση ομολόγων που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος εξηγήσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος απάντησε ότι το συγκεκριμένο ομόλογο ανήκε στην κατηγορία των @νέων τίτλων τοκομεριδίων@ που δεν περιλαμβάνονται στην ειδική βάση των ομολόγων, για την οποία ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με άλλα λόγια, η τότε κυβέρνηση, βαφτίζοντας αλλιώς την έκδοση ενός ομολόγου, απέκρυψε το συγκεκριμένο δανεισμό, εκθέτοντας έτσι τη χώρα στο εξωτερικό. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την ορθότητα της απόφασης της κυβέρνησης της Ν.Δ. για δημοσιονομική απογραφή, ώστε να γνωρίζουμε τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας μας, είτε για το έλλειμμα, είτε για το χρέος.

Η πληροφορία, λοιπόν, που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», επιβεβαιώνεται απολύτως. Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας, η απάντηση είναι όχι. Πρόκειται, όμως, για μία απόδειξη όχι μόνο της ορθής απόφασης να γίνει απογραφή, αλλά και @δυστυχώς- των μεθόδων που χρησιμοποιούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, παραπλανώντας τους κοινοτικούς, αλλά και τους Ελληνες πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν περίπου από ένα μήνα, η εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, είχε αποκαλύψει ότι οι αδελφοί Αγγελόπουλοι είχαν κληρονομήσει περιουσία ύψους 119 τρις. δραχμές., χωρίς να καταβάλουν φόρο. Εσείς ο ίδιος μας είχατε παραπέμψει στο αρμόδιο υπουργείο. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα. Προτίθεστε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία, ώστε να απαντηθούν αυτά τα ερωτηματικά; Δεν είναι κρίμα τη στιγμή που ο κοινός Ελληνας πολίτης, όταν φοροδιαφεύγει πληρώνει βαρύ πρόστιμο, οι κ. Αγγελόπουλοι να μην έχουν πληρώσει ούτε μια δραχμή φόρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τέτοιες υποθέσεις σε βάθος. Η υπόθεση αυτή αφορά φορολογικό έλεγχο που, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Πρέπει, λοιπόν, η υπόθεση να αναζητηθεί στην Εφορία, για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Ο αρμόδιος υπουργός θα σας δώσει απαντήσεις, εφόσον τις έχει. Δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο. Μιλάμε για την τήρηση των νόμων του κράτους, οι οποίοι είναι προφανές ότι πρέπει να τηρούνται από όλους.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει επίδομα για το πετρέλαιο στις αδύναμες εισοδηματικές τάξεις ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγη ώρα έκανε δηλώσεις ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις και θα χειριστεί αναλόγως το θέμα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση συμφωνεί με τη ρήση του επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. ότι η επιλεκτική εχθρότητα κατά επιχειρηματιών είναι εξίσου επικίνδυνη με την επιλεκτική εύνοια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σχολιάζω δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ.. Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι στο θέμα των θεσμικών αλλαγών, οι οποίες χρειάζονται για την ύπαρξη διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαπλοκής στον τόπο, έχει ήδη τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός. Είναι ζήτημα θεσμών και όχι προσώπων.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχουμε αλλαγή σκηνικού στη διαπλοκή, από το «γαλάζιο κυνήγι» στο «πράσινο κυνήγι». Είναι έτσι τα πράγματα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και την πολιτική επικαιρότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για δημοσιεύματα που είναι μακράν της πραγματικότητας. Η κυβέρνηση αυτή έχει ήδη φέρει νόμο που υποσχέθηκε, για την κατάργηση του αμαρτωλού μαθηματικού τύπου. Προετοιμάζει και έως το τέλος του χρόνου θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, ενώ θα ενισχύσει, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τις ελεγκτικές αρχές. Επαναλαμβάνω: Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα θεσμών και οι θεσμοί πρέπει να λειτουργήσουν ορθότερα από ό,τι λειτουργούσαν στο παρελθόν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις δηλώσεις του επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας; Δεν το καταλαβαίνω αυτό, ειδικά εάν θέτει θέματα που αφορούν το δημόσιο βίο. Αλλά, έχω και μία άλλη ερώτηση: Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι σύζυγος υπουργού είχε επιχειρηματικές σχέσεις, συνεργασία, με συγκεκριμένη εταιρία, την εταιρία ΜΗΧΑΝΙΚΗ. (δεν ακούγεται) Υπάρχει κάτι επ@ αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πρώτη ερώτησή σας έχω ήδη απαντήσει πολλές φορές. Η δεύτερη υπαινίσσεται ότι υπάρχει κάποια παρανομία;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, ξέρω ότι υπάρχουν μόνο δημοσιεύματα. Γι@ αυτό ρωτώ. Είναι θεσμικό, όπως λέτε και εσείς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, δεν υπάρχει κάποια παρανομία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ειλικρινώς, δεν γνωρίζω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ποινικοποιήσουμε τη δουλειά του καθενός; Αναρωτιέμαι.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΧΩΡΑ» αναφέρουν ότι υπουργός της Κυβέρνησης, τις ημέρες με το δυστύχημα στο Μαλιακό, κινήθηκε παρασκηνιακά για να πέσουν οι τόνοι. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι@ αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «να πέσουν οι τόνοι»;

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Υπήρξαν κινήσεις για να παίξει το γεγονός χαμηλά στα ΜΜΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Αναφέρουν, όμως, ότι έγιναν ενέργειες για να μην παρουσιαστεί το θέμα σε υψηλούς τόνους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση ουδέποτε προσπάθησε να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ. Ουδέποτε προσπάθησε να δώσει «γραμμή», όπως συνηθίζεται να λέγεται στη δημοσιογραφική γλώσσα, για το πώς θα προβληθεί ένα θέμα από τα ΜΜΕ. Σεβόμαστε τους δημοσιογράφους και την άσκηση της ελεύθερης δημοσιογραφίας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το θέμα των μετεγγραφών επανέρχεται και σήμερα (δεν ακούγεται). Θέλω να ρωτήσω, εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τις μετεγγραφές, την οποία επικαλέστηκε η υπουργός κα Μ. Γιαννάκου και είπε μάλιστα ότι αυτή θα προκαλέσει «σεισμό στη Βουλή».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η τρίτη φορά που γίνεται η ίδια ερώτηση τις τελευταίες ημέρες. Δεν έχω να δώσω διαφορετική απάντηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, είπατε ότι η Κυβέρνηση θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις και θα χειριστεί αναλόγως το θέμα. Όταν λέτε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, εννοείτε ότι αν οι τιμές ανέβουν και άλλο, τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει το επίδομα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι οι τιμές καλπάζουν ξέφρενα. Είναι ένα διεθνές φαινόμενο, ένα διεθνές πρόβλημα. Δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας. Μελετούμε τις εξελίξεις και ανάλογα με την πορεία της τιμής του πετρελαίου, θα χειριστούμε το θέμα.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Εχουμε, ήδη, 40% περισσότερο, σε σχέση με πέρυσι, πετρέλαιο. Στο πόσο επί τοις εκατό υψηλότερα θα αποφασιστεί@; Γιατί υπάρχει το γεγονός, αλλά η αντιμετώπισή του αποτελεί ένα δείγμα γραφής της πολιτικής μιας κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας ότι αποτελεί δείγμα γραφής. Και θα έπρεπε κανείς να σημειώσει ότι πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης -πολύ προτού αρχίσει να καλπάζει στα ύψη η τιμή του πετρελαίου διεθνώς- ήταν η μείωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Αρα, λοιπόν, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν παρακολούθησε απαθής το θέμα, έχει ήδη κάνει την πρώτη ενέργεια αντιμετώπισης του φαινομένου στο μέτρο του δυνατού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς γίνεται, όμως, ο υπουργός Οικονομίας να λέει ότι δεν έχει εγγραφεί τέτοιο κονδύλι στον Προϋπολογισμό; (δεν ακούγεται) Εσείς μας λέτε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Ο υπουργός Οικονομίας έχει κάνει πρόβλεψη. Τι ισχύει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάει για τα ελλείμματα του 2004 και για τον Προϋπολογισμό του 2005. Υπάρχουν, όμως, έκτακτες περιπτώσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Δηλαδή, για να καταλάβω, υπάρχει πολιτική πρόθεση της Κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν χρήματα ή όχι@ Η πολιτική βούληση είναι να δοθούν κάποια επιδόματα στην περίπτωση που συνεχίζουν να αυξάνονται οι τιμές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι θα εξεταστεί ανάλογα με την περίπτωση και θα ανακοινωθεί όταν πρόκειται η Κυβέρνηση να πάρει διαφορετική απόφαση από τη σημερινή. Η σημερινή απόφαση αφορά τη μείωση του φόρου, η οποία έχει ήδη γίνει. Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη ευαισθησία το θέμα. Γνωρίζουμε ότι ταλανίζει όλους τους Ελληνες πολίτες και πλήττει πολύ περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, η τιμή του πετρελαίου έχει υπολογιστεί στα 40 δολάρια. Αυτή τη στιγμή, η τιμή του πετρελαίου είναι πάνω από 56 δολάρια και όπως φαίνεται, μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν θα μειωθεί. Υπάρχει πρόβλεψη για αλλαγή αυτών των κονδυλίων στον Προϋπολογισμό; Εν πάση περιπτώσει, εάν υπάρξουν αναγκαίες περικοπές, μετά πώς θα γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το προσχέδιο συντάχθηκε επί τη βάσει των πραγματικών δεδομένων της στιγμής που κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός. Αυτά τα δεδομένα του πετρελαίου έχουν ανατραπεί. Το υπουργείο Οικονομίας επαναπροσεγγίζει το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε μία σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη αναφέρεται ότι «γίνονται παζάρια» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, «γίνονται παζάρια»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν έχω πει πολλές φορές ότι το θέμα είναι πρόωρο ακόμη και για να το συζητήσουμε, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση επ@ αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παντού όμως στον Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα για διαβουλεύσεις μεταξύ παραγόντων της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γι@ αυτό το θέμα, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος και να υπάρχει συναίνεση. Εσείς μας είπατε τώρα ότι δεν υπάρχει συζήτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει υπάρξει κανενός είδους διαβούλευση σαν αυτή την οποίαν αναφέρετε ότι γράφτηκε στον Τύπο.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Ούτε κάποιες διερευνητικές επαφές με σκοπό τη συναινετική λύση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε κάποιες, ούτε πολλές, ούτε μία. Καμία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξή του σε χθεσινή εφημερίδα, χαρακτηρίζει ότι συναινετική λύση είναι η προοδευτική λύση. Εσείς ενστερνίζεστε αυτή την άποψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πρόωρο, ξαναλέω, να συζητάμε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ποιος έχει την ευθύνη για τον κινητό εξοπλισμό των Ολυμπιακών Αγώνων που βρίσκεται εκτεθειμένος έξω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως κατέγραψαν πολλές τηλεοπτικές κάμερες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είδα πολλές κάμερες να καταγράφουν κάτι τέτοιο. Είδα μια τηλεοπτική κάμερα να καταγράφει σε κάποιο κανάλι, χθες, σε χώρο που δεν υπάρχουν τέτοια υλικά που να δημιουργούν μεγάλα ερωτήματα, για το αν έχει εγκαταλειφθεί ή όχι ότι χρησιμοποιήθηκε στην Ολυμπιάδα. Υπάρχουν δύο απαντήσεις: 1) Πολλά αντικείμενα βρίσκονται ακόμη στον «Αθήνα 2004» και παραδίδονται σταδιακά, είτε στα Ολυμπιακά Ακίνητα, είτε στα αρμόδια Υπουργεία. 2) Τα Ολυμπιακά Ακίνητα έχουν ήδη κάποια περιουσιακά στοιχεία. Το θέμα είναι νομικά περιπεπλεγμένο. Είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω ότι πολύ σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των κινητών τα οποία θα διανεμηθούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος καθώς και ο τρόπος διανομής τους. Με πρώτα απ@ όλα τα Προνοιακά Ιδρύματα. Πολύ σύντομα θα γίνει επίσημη ανακοίνωση από τους αρμόδιους.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ είναι μακριά η ημερομηνία που θα ξεκινήσει η Κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως ακρίβεια, ανεργία; Είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να φωνάξει τους επιτελείς του, τους Υπουργούς να βάλει μπρος σ@ αυτό το κομμάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση, εδώ και πολύ καιρό, έχει αρχίσει να λαμβάνει αποφάσεις για μια σειρά θεμάτων που αναφέρονται στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Είναι πολλά τα θέματα που έχουμε αντιμετωπίσει έως τώρα και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή την ώρα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε κεντρικό ξενοδοχείο παρουσιάζουν την πρότασή τους για το σχέδιο νόμου όσον αφορά τους συμβασιούχους και από ό,τι γνωρίζω, αυτή την πρόταση θα την καταθέσουν αργότερα στη Βουλή. Ως Κυβέρνηση σκοπεύετε να μελετήσετε αυτή την πρόταση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά τους συμβασιούχους έχει ήδη ληφθεί απόφαση, έχει γίνει Νόμος του Κράτους. Και επειδή πολλά ακούστηκαν, μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε προσφυγή η οποία έγινε για να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η Ελληνική Πολιτεία έθεσε στο αρχείο την υπόθεση. Με τη σφραγίδα και την επικύρωση της Ε.Ε. λοιπόν η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έδωσε την καλύτερη δυνατή λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο χρόνιζε και κρατούσε επί πέντε χρόνια ομήρους τους συμβασιούχους του Δημοσίου. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους ή σε όσες Κασσάνδρες είχαν πει ότι δεν λύθηκε το πρόβλημα των συμβασιούχων. Η Ε.Ε. που είχε ανακινήσει επί σειράν ετών το θέμα και πίεζε την προηγούμενη Κυβέρνηση να βρει λύση, έρχεται σήμερα να δηλώσει ότι η λύση που βρέθηκε από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα, είναι η καλύτερη στο πλαίσιο της Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω αν έγινε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα των κρατουμένων της 17 Ν και αν ελήφθη κάποια απόφαση προκειμένου να αφαιρεθεί ο μεταλλικός κλωβός που υπάρχει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρξε τέτοια συνάντηση. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας δίνει συνέντευξη Τύπου αυτή την ώρα για θέματα ανάλογα με αυτά τα οποία αναφέρατε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 18 October 2004 - 13:05:12 UTC