Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-10-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

YΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Σήμερα στις 8:30 το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο δείπνο της εκδήλωσης που διοργανώνει η @Herald Tribune@, στο ξενοδοχείο Intercontinental, με θέμα «Επενδύσεις και επιχειρηματικές προοπτικές στη μετα-ολυμπιακή εποχή».

Αύριο, στις 9:30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ούγγρο Πρόεδρο Φέρενς Ματλ.

@Στις 11:00 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα του υπουργείου Μεταφορών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, υιοθετεί η κυβέρνηση την άποψη του υπουργού Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος κατονόμασε ως εθνικό προμηθευτή τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, ως εθνικό εργολάβο τον κ. Γιώργο Μπόμπολα και ως εθνικό εκδότη τον κ. Χρήστο Λαμπράκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επαναλάβω την άποψη της κυβέρνησης ότι το θέμα είναι ζήτημα θεσμών και όχι προσώπων. Άποψη που εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία και ως αντιπολίτευση. Οι θεσμοί είναι αυτοί που χρειάζονται ενίσχυση σε αυτόν τον τόπο για να αποφεύγονται φαινόμενα αδιαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Παρ` όλα αυτά, θεωρείτε ότι ήταν γενναιότητα ή αφέλεια του κ. Κεφαλογιάννη η αναφορά ονομάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω, τα όσα είπε ο κ. Κεφαλογιάννης. Σας είπα ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Έρχεται σήμερα ο κ. Εβερτ, ο πρώην Πρόεδρος της Ν. Δ. και λέει ότι μόνο με νόμο η κυβέρνηση μπορεί να κλείσει το θέμα της διαπλοκής. Πείτε μας αν συμφωνείτε και το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σημειώσω ότι η Ν.Δ. χρόνια τώρα έχει κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα διαπλοκής και στην ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Πρέπει, επίσης, να σας θυμίσω ότι μεταξύ των όσων η Ν.Δ. έχει πει κατά καιρούς και επανέλαβε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αναφέρονται τουλάχιστον τρία ζητήματα: Το πρώτο ήταν ο, κατά τη γνώμη της Ν.Δ., «αμαρτωλός μαθηματικός τύπος», ο οποίος και καταργήθηκε, με νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο καθ` ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Σουφλιάς. Το δεύτερο, είναι η υπόθεση του βασικού μετόχου. Όπως σας έχω πει, μέχρι το τέλος του έτους, το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο θα κατατεθεί στη Βουλή. Το τρίτο αφορά την ενίσχυση των ελεγκτικών αρχών. Και σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε οι ελεγκτικές αρχές να ενισχυθούν, να θωρακιστούν και να μπορούν, επιτέλους, να αποφευχθούν φαινόμενα αδιαφάνειας στο δημόσιο βίο. Σε αυτά -και αυτό είναι μία απάντηση στα όσα άκουσα από στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε πριν από λίγες ημέρες- η κυβέρνηση θεσμικά έχει ήδη προχωρήσει και συνεχίζει να προχωρά.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Επί του βασικού μετόχου έχετε δηλώσει ότι η κυβέρνηση πριν νομοθετήσει, θα κάνει διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Το ερώτημά μου είναι εάν θα κάνει διάλογο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διότι τουλάχιστον από όσα λένε τα κόμματα, βλέπουμε ότι σε θέματα διαφάνειας, θα είναι δίπλα, θα βοηθήσουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αναφορά την οποία κάνατε, έγινε ως απάντηση σε ερώτηση, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να συνομιλήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Και η απάντηση ήταν και παραμένει ότι όποιος θελήσει να έχει διάλογο με την Κυβέρνηση, θα τον έχει. Για παράδειγμα, επειδή το θέμα του βασικού μετόχου έχει να κάνει, εν πολλοίς, με τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα με τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, έχουν υπάρξει στο διάστημα που μεσολάβησε και ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες έως ότου κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, συναντήσεις με τις αρμόδιες ενώσεις.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα υπάρξει διάλογος; Θα πάρει πρωτοβουλία η κυβέρνηση για διάλογο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης θελήσει να υποβάλει τις προτάσεις του και να συζητήσει με την κυβέρνηση, είμαστε ανοιχτοί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η επίθεση στο πρόσωπό σας από προσκείμενες στη Ν.Δ. εφημερίδες, πώς αξιολογείτε πολιτικά και πού αποδίδετε την αιτία αυτής της έντονης επιθετικότητα; Να σας προκαταλάβω, έχετε απαντήσει ήδη, αλλά η συνάδελφος Κοραή που σας είχε ρωτήσει, είχε ρωτήσει πώς νοιώθετε. Εγώ ρωτώ για την πολιτική αξιολόγησή σας και πολιτικά, πού αποδίδετε αυτή την επιθετικότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί παρά να ισχύει η δήλωση την οποία έκανα πριν από μερικές εβδομάδες. Ότι δηλαδή έχω αναλάβει μία σημαντική υποχρέωση, το έργο το οποίο έχω αναλάβει να φέρω σε πέρας και δεν προτίθεμαι να προχωρήσω σε σχολιασμό ή περαιτέρω λεπτομερείς αναφορές σε θέματα τα οποία αναγράφονται σε μερίδα του Τύπου. Υποχρέωσή μου, λοιπόν, είναι να εξαντλήσω το έργο μου, παραβλέποντας τυχόν σχόλια και τυχόν πιέσεις.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είναι στάση δική σας ή έχετε και την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να με βλέπετε εδώ@

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Αν δεν κάνω λάθος, στην απάντηση που μας δώσατε προηγουμένως, μας λέτε ότι δεν καταλήγει σε διάλογο η Κυβέρνηση, ότι όποιος ενδιαφέρεται για το διάλογο, μπορεί να προσέλθει. Δηλαδή, αν οι καναλάρχες θα σας ζητήσουν διάλογο, τότε και μόνο τότε θα μιλήσετε μαζί τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ήδη έχουν γίνει συναντήσεις και εφόσον υπάρξει κάποιο αίτημα -και υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα αίτημα για συνάντηση με την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών- θα γίνει και μία ακόμη συνάντηση. Στο διάστημα που διατρέξαμε, πρέπει να σας πω ότι έχουν ήδη γίνει δύο συναντήσεις με την Ένωση των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών και μία συνάντηση με την Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής. Βεβαίως, θέλω να σας πω -δεν ανακοινώνονται οι δικές μου συναντήσεις- ότι έχουν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις και με τις Ενώσεις Επαρχιακών Εφημερίδων, ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στην επαρχία, για πολλά θέματα που απασχολούν τα ΜΜΕ. Λειτουργούν δε ομάδες εργασίες στις δύο Γραμματείες, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν εν γένει προβλήματα του Τύπου, είτε στην Αθήνα, είτε στην Περιφέρεια.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Με τους ιδιοκτήτες ξεχωριστά έχουν γίνει ή θα γίνουν συναντήσεις, εάν το ζητήσουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει γίνει ξεχωριστά καμία συνάντηση. Εάν κάποιος θελήσει να ενημερώσει την κυβέρνηση για τις δικές του θέσεις, η κυβέρνηση είναι ανοικτή να ακούσει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε ένα τόσο μεγάλο θέμα γιατί δεν κρίνεται σκόπιμο να αναλάβει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία και να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διάλογο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της διαφάνειας, όπως λέτε. Γιατί περιμένετε από τα κόμματα να σας πουν και δεν λαμβάνετε εσείς την πρωτοβουλία να τους καλέσετε και να συζητήσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Θέλω να σας θυμίσω τη δική μας κάθετη διαφωνία στο θέμα του βασικού μετόχου, όταν συζητήθηκε το Σύνταγμα της Ελλάδας. Το τότε κυβερνών κόμμα και σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση είχε εντελώς διαφορετική άποψη. Εάν αλλάξει άποψη, καλείται να ζητήσει από την κυβέρνηση να συζητήσει για την άποψή του.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, ένα η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει η Ν.Δ., ως αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή για τον βασικό μέτοχο, αποτελεί τη βάση του νομοσχεδίου που ετοιμάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πολλοίς οι απόψεις της Ν.Δ. είναι γνωστές και από την πρόταση νόμου. Για το νομοσχέδιο, δεν προτίθεμαι να δώσω περαιτέρω λεπτομέρειες, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή» αποκαλύπτει ότι ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ κ. Κουτμερίδης, φέρεται να έχει εμπλακεί σε πλαστογράφηση πτυχίου και σε περίπτωση παράνομης μετεγγραφής. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σχολιάζω πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν. Υπάρχουν αρμόδιοι φορείς. Το κόμμα του ΠΑΣΟΚ θα ασχοληθεί με την υπόθεση και θα δώσει αναλυτική απάντηση για το εάν υπάρχει ή όχι πρόβλημα με τον βουλευτή του.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Και σήμερα μας είπατε, όπως και τις προηγούμενες φορές, ότι το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο θα είναι έτοιμο έως το τέλος του έτους. Διαψεύδετε, δηλαδή, τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση μετά τις εκμυστηρεύσεις του Πρωθυπουργού στον Μπαϊρακτάρη, επισπεύδει την κατάθεση του νομοσχεδίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει πολλές φορές ότι θα κατατεθεί το νομοσχέδιο έως το τέλος του έτους. Δεν επιβεβαιώνω και δεν διαψεύδω τίποτα. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επ` αυτού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση έχει μιλήσει πολλές φορές για τη διαπλοκή. Μπορείτε να μας πείτε πώς την εννοεί, πώς την ορίζει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αδιαφανείς διαδικασίες, οι οποίες εμπλέκουν τη δημόσια ζωή με ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Οφείλουμε να λάβουμε εκείνα τα θεσμικά μέτρα που θα αποκλείουν τέτοιου είδους αδιαφανείς διαδικασίες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εμπλοκή πολιτικών υπάρχει σε αυτά τα θέματα διαπλοκής. Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει κάποια μέτρα έτσι ώστε να την περιορίσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν μιλάτε για εμπλοκή πολιτικών, προφανώς αναφέρεστε σε πρόσωπα. Έχω ήδη απαντήσει για το θέμα. Μιλώ για θεσμούς που πρέπει να τηρούνται και οι θεσμοί αυτοί είναι βέβαιο ότι αναφέρονται σε πρόσωπα. Γιατί, εν τέλει, τους θεσμούς σε μια δημοκρατικά οργανωμένη πολιτεία καλούνται να υπηρετήσουν και να σεβαστούν πρόσωπα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν εννοούσα συγκεκριμένα πρόσωπα. Εννοούσα εάν ένας παράγοντας της διαπλοκής είναι γενικώς και οι πολιτικοί. Και εάν προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να περιορίσει την εμπλοκή των πολιτικών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ένας παράγοντας της διαπλοκής είναι οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Μπορεί να υπάρξει διαπλοκή χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βασικός παράγοντας της διαπλοκής, κατά την άποψη της Ν.Δ., είναι το γεγονός ότι οι θεσμοί, είτε δεν είναι επαρκείς, είτε δεν τηρούνται όταν είναι επαρκείς. Μίλησα προηγουμένως και για την ενίσχυση των ελεγκτικών αρχών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη Ναύπακτο έθεσε κάποιες προϋποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και άσκησε μια έμμεση, ήπια κριτική ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης, λέγοντας ότι όλες αυτές οι προϋποθέσεις τίθενται με πολύ ευγενικό τρόπο, ενώ ο ίδιος θα προτιμούσε να είναι πιο επιτακτική η δική μας έκκληση προς την Τουρκία, ώστε να τακτοποιήσει πρώτα τους λογαριασμούς της με την Ελλάδα και τη Κύπρο, και στη συνέχεια να είμαστε θετική στην ευρωπαϊκή της πορεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σεβαστές οι απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις οποίες ουδέποτε σχολιάζουμε. Όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας και τις μελλοντικές σχέσεις της με την Ε.Ε. η κυβέρνηση έχει κάνει αναλυτική ανακοίνωση, πριν από μια εβδομάδα, όταν ανακοινώθηκε η Έκθεση της Commission και μένω σε αυτή.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα επιδιώξει συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σας δημιουργεί πρόβλημα η χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία αποκλείεται η υπερψήφιση προσώπου που να προέρχεται από τη Ν.Δ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η άποψη της κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό, είναι να γίνει προσπάθεια σε ένα πρόσωπο ευρύτερης δυνατής συναίνεσης. Σε αυτό, τουλάχιστον, δεν έχω δει να αντιδρά επισήμως το ΠΑΣΟΚ. Και ο κ. Παπανδρέου έχει συμπλεύσει. Είναι, άλλωστε, αυτό που το πνεύμα του Συντάγματος επιτάσσει. Κατά τα άλλα, ακούω διάφορες απόψεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που συγκρούονται η μια με την άλλη. Δεν θα υπεισέλθω σε περαιτέρω σχολιασμό για το λέει κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε ότι στο πνεύμα του Συντάγματος έχει υπάρξει συμφωνία, σε επίπεδο δημοσίων δηλώσεων και από την πλευρά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάρει πρωτοβουλία να καθίσει με τους εκπροσώπους των κομμάτων για να βρουν από κοινού μια λύση, για να πέσουν οι τόνοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ευρύτερη δυνατή συναίνεση έχει τουλάχιστον δύο τρόπους: Πρώτον την ανακοίνωση ενός ονόματος, το οποίο κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, μπορεί να συγκεντρώνει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και δεύτερο, η συζήτηση με τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω εάν θα γίνει το πρώτο ή το δεύτερο. Η κυβέρνηση έχοντας ισχυρή πλειοψηφία, θέληση και διάθεση να επιτύχει το πρόσωπο της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, με αυτή τη στρατηγική θα οδεύσει στην ανακοίνωση του ονόματος, όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος.

ΚΑΚΚΑΛΗΣ: Υπάρχουν παραδείγματα που οι φερόμενοι ως διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες έχουν πάρει παράνομα έργα ή προμήθειες από το δημόσιο; Για να ξέρουμε και σε ποιο πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί η διαπλοκή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω, σε θεσμικό πλαίσιο, το οποίο χρειάζεται ενίσχυση, αλλαγή και τις ελεγκτικές αρχές που θα μπορούν να κάνουν ανεξάρτητα, από οποιουσδήποτε επηρεασμούς, τη δουλειά τους.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σε αυτό το πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται για τη διαπλοκή παρακολουθούμε να υποβόσκει μια σύγκρουση μεταξύ επιχειρηματιών. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εμπλακεί; Γιατί αυτό δυναμιτίζει και το καλό επιχειρηματικό κλίμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, σε καμία περίπτωση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μας είπατε ότι το ζήτημα της διαπλοκής θα λυθεί με θεσμικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε έχει γίνει μέχρι τώρα και όλα αυτά που κατήγγειλε η Ν.Δ. όλα αυτά τα χρόνια, θα περάσουν έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εδώ και επτά μήνες που η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση -και αναφέρω ένα θέμα που συζητείται αύριο στη Βουλή, και είναι το θέμα κάποιων εξοπλιστικών προγραμμάτων- ήδη έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, για να διαλευκανθεί κατά πόσο αυτές οι διαδικασίες έγιναν με διαφάνεια ή όχι. Άρα, έχετε πάρει απάντηση στην πράξη, ήδη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Σχετικά με το Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, που αποκαλύφθηκε σήμερα ότι λειτουργεί το μισό. Επειδή, το είχε επισκεφθεί και ο Πρωθυπουργός αμέσως μόλις εξελέγη, υπάρχει κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης γι αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως με ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, στο Αττικό Νοσοκομείο έχουν εγκριθεί 300 θέσεις με διαγωνισμό που έγινε το 2002, από το ΑΣΕΠ. Οι θέσεις αυτές δεν έχουν πληρωθεί. Οι διαγωνισμοί, μέσω του ΑΣΕΠ, έχουν μια γραφειοκρατική διαδικασία, που δυστυχώς καθυστερεί σε τέτοιο βαθμό την πλήρωση κενών θέσεων, ώστε πολλές φορές ακόμα κι αν πληρωθούν, επειδή εν των μεταξύ, έχουν συνταξιοδοτηθεί κάποιοι εργαζόμενοι, να μην επιτυγχάνεται η απόλυτα ορθή λειτουργία, ενός Οργανισμού, όπως είναι το Νοσοκομείο, στο βαθμό που θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν οι θέσεις είχαν πληρωθεί νωρίτερα. Υπάρχουν πολλές σκέψεις και συζητήσεις. Ο κ. Κακλαμάνης έχει κάνει δημοσίως μια δήλωση: Ότι θα προχωρήσει -και ήδη προχωρά- σε διάλογο με τους συνδικαλιστικούς φορείς και τα κόμματα, για την απλοποίηση τέτοιων διαδικασιών, έτσι ώστε να πληρωθούν πολύ σύντομα οι θέσεις, για να μην είναι η γραφειοκρατία εκείνη που υπερνικά την ουσία του προβλήματος.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου αφορά την επίσκεψη του κλιμακίου της Εurostat, που έρχεται αύριο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, έρχεται να ελέγξει τα έτη 1997-1999, δηλαδή τα έτη κατά τα οποία μπήκαμε στην ΟΝΕ. Επειδή ο κ. Αλογοσκούφης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της, απορώ γιατί έρχεται εδώ το κλιμάκιο της Εurostat, τη στιγμή, μάλιστα, που όλοι ξέρουμε, ότι η Υπηρεσία της Ε.Ε υπόκειται στην αρχή της συμπληρωματικότητας και έρχονται σε μία χώρα, μόνον όταν αυτή τoυς καλέσει. Θα ήθελα να ξέρω, αν συμφωνεί τελικά η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός με την τακτική να επεκτείνουμε αυτή την απογραφή συνεχώς προς τα πίσω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χωρίς να αμφισβητώ αυτό που λέτε, θα πρέπει να επιβεβαιώσω, κατ` αρχάς, τις πληροφορίες για το σκοπό της επίσκεψης του κλιμακίου της Εurostat.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι κρατούμενοι για την υπόθεση της 17ης Νοέμβρη βρίσκονται, εδώ και πολλές ημέρες, σε απεργία πείνας, διεκδικώντας το να βλέπουν από το χώρο του αυλισμού τους τον ουρανό. Θέλω να ρωτήσω πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα και αν θεωρεί ότι αυτού του είδους οι συνθήκες κράτησης περιποιούν τιμή για τη χώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, υπάρχουν διεθνείς συνθήκες που διέπουν τους κανονισμούς κράτησης των κρατουμένων απανταχού της γης και των πολιτισμένων κρατών. Και, δεύτερον, υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί και για την ασφάλεια των κρατουμένων.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αυτό περιλαμβάνει να μη βλέπουν ουρανό, κε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτό το οποίο μου λέτε, αν βλέπουν ή δεν βλέπουν ουρανό. Σας λέω τι ισχύει διεθνώς, όπως και τι ισχύει στην Ελλάδα, μία δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μαθαίνουμε ότι ο κ. Ράμσφελντ ετοιμάζεται να υπογράψει μία Συμφωνία με τα Σκόπια, αναγνωρίζοντάς την με το όνομα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Να μας πείτε, αν το γνωρίζετε, θέλουμε το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα κι εγώ τις πληροφορίες. Εκείνο που θέλω να πω είναι πως η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή, όπως εκφράστηκε προσφάτως και στη Νέα Υόρκη και αναφέρεται σε σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και στην ενδιάμεση συμφωνία. Η ελληνική Κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να γίνει ουσιαστικός και όχι προσχηματικός διάλογος, για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του ονόματος. Περιμένουμε την τοποθέτηση και την ουσιαστική αντίδραση της άλλης πλευράς. Σε ό,τι αφορά αυτό που μου λέτε, εάν συμβαίνει, τότε θα προβούμε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, στα επίπεδα που απαιτείται να κινηθούμε.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Απ` όσα κατάλαβα μέχρι στιγμής, συζητώντας για το βασικό μέτοχο, τις επαφές με τα ενδιαφερόμενα μέρη τις κάνει ο υπουργός Επικρατείας. Ενδέχεται να γίνουν και συναντήσεις σε επίπεδο Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Εκείνο που οφείλω να σας πω είναι ότι, ειδικά γι@ αυτό το σχέδιο νόμου, υπάρχει Επιτροπή η οποία το επεξεργάζεται, με εκπροσώπους νομικούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του υπουργείου Επικρατείας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προτίθεστε ως υπουργός Επικρατείας να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία για τους εργαζόμενους στον Planet που βρίσκονται σε απεργία όλο αυτό το διάστημα; Ο Planet έχει πάρει και άδεια ειδησεογραφικού σταθμού, με αυτή την ιδιότητα ερωτώ, θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω ότι το υπουργείο Απασχόλησης έχει ασχοληθεί με το θέμα, το οποίο έχει να κάνει με την απεργία των εργαζομένων και στον τρόπο λειτουργίας του σταθμού. Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις των νόμων, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να αποδώσουν, χωρίς να γίνονται υποκείμενα εκμετάλλευσης κανενός.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 11 October 2004 - 13:05:09 UTC