Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-10-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει διαδοχικές συνεργασίες: στις 11.30 με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό και στις 12.15 με τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη και με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστο Ζαχόπουλο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τελικά υπάρχουν «νταβατζήδες» στην πολιτική ζωή του τόπου ή άλλως πως κατεστημένα συμφέροντα ποδηγετούν και εξουσιάζουν την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου; Αναφέρομαι στις δηλώσεις ή στο πνεύμα και την ουσία των πρωθυπουργικών δηλώσεων, χθες, κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε στους βουλευτές του Γ` Θερινού Τμήματος της Βουλής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί τέτοιου είδους φρασεολογία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπάρχουν, ωστόσο, κατεστημένα συμφέροντα που ποδηγετούν και εξουσιάζουν την πολιτική ζωή του τόπου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί τη διαπλοκή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μήπως, πρέπει ο Πρωθυπουργός να κατονομάσει αυτά τα κέντρα διαπλοκής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι θέμα τήρησης των θεσμών, το σεβασμό των οποίων η κυβέρνηση θεωρεί υψίστη προτεραιότητα. Για το θέμα αυτό η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι πρέπει, ώστε να τηρούνται και να γίνονται σεβαστοί οι θεσμοί.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιος δεν τηρεί τους θεσμούς, παρακαλώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση όπως είπα και προηγουμένως θα κάνει ό,τι πρέπει, ώστε να καταπολεμήσει τη διαπλοκή και να εξασφαλίσει τη διαφάνεια. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται με συγκεκριμένα βήματα. Όπως, γνωρίζετε, κατήργησε, ήδη, τον μαθηματικό τύπο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί που δεν τηρούν όλα αυτά; Όνομα δεν έχουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, λέτε ότι είναι θέμα τήρησης των θεσμών που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες εξωθεσμικές λειτουργίες, οι οποίες στην ουσία είναι παράνομες ή παράτυπες. Θα θέλαμε να ξέρουμε ποιες είναι αυτές. Δεύτερον, αν στις πέντε συντεχνίες που αναφέρθηκαν στην επίμαχη φράση είναι και η ΔΑΚΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σχετικά με το πρώτο ερώτημά σας, επαναλαμβάνω ότι ο Πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί τέτοιου είδους φρασεολογία. Όσον αφορά το δεύτερο, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει, προκειμένου οι θεσμοί να γίνονται σεβαστοί και αν χρειαστεί θα τους θωρακίσουμε με επιπλέον νόμους.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Αυτά τα εξωθεσμικά κέντρα, οι συντεχνίες έχουν μέχρι στιγμής εμποδίσει την κυβέρνηση στην άσκηση των καθηκόντων της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην ψήφιση των νόμων τους οποίους θεωρεί απαραίτητους και θα προχωρήσει στην κατάθεση και άλλων νομοσχεδίων, τα οποία θεωρεί απαραίτητα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή μας είπατε ότι αυτό που υπάρχει σήμερα στον Τύπο και που φιλοξενήθηκε χθες στις τηλεοράσεις δεν απηχεί στη φρασεολογία του Πρωθυπουργού, θα θέλατε να μας πείτε με ποιον τρόπο ο Πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα του οποίου την πολιτική ουσία και εσείς αποδέχεστε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κατάλαβα την ερώτησή σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με ποια φρασεολογία; Ποια είναι η φρασεολογία που χρησιμοποίησε χθες ο Πρωθυπουργός για να στείλει το μήνυμα, του οποίου την ουσία αποδέχεται και η Κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να υπεισέλθω στη συζήτηση την οποία είχε γύρω από ένα τραπέζι ο Πρωθυπουργός με τους βουλευτές.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Έχετε πληροφόρηση μήπως ο Πρωθυπουργός μέχρι σήμερα έχει δεχθεί από τους υπουργούς του ότι δέχονται πιέσεις στο κυβερνητικό έργο, επιμέρους στα υπουργεία τους, από κάποιους εξωθεσμικούς παράγοντες ή θα έλεγα «βαρόνους» της διαπλοκής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε ερώτηση ή εκφράζετε διαπίστωση;

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ερωτώ μήπως γνωρίζετε αν ο Πρωθυπουργός έχει, μέχρι σήμερα, πληροφορηθεί από τους υπουργούς του ότι δέχονται τέτοιες παρεμβάσεις στο έργο τους, ανά υπουργείο, σε όλο αυτό το επτάμηνο διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνησή του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θεωρεί η Κυβέρνηση ότι είναι εμπόδιο στην εξυγίανση ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων και δημοσίων Οργανισμών, ΔΕΗ-ΟΤΕ- Ολυμπιακή, οι συνδικαλιστές των εν λόγω επιχειρήσεων; Θεωρεί ότι είναι πληγή, όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός, ότι είναι «μια παλιά μεγάλη πληγή»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν έχω γνώση της συζήτησης και δεν πρόκειται να υπεισέλθω στο περιεχόμενο αυτής της συνάντησης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωραία. Σας ρωτώ, λοιπόν, αν θεωρεί ότι συνιστούν εμπόδιο@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρωτάτε εάν ο Πρωθυπουργός θεωρεί;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, όχι. Υποβάλλω μία γενική ερώτηση: Αν η Κυβέρνηση θεωρεί τους συνδικαλιστές των πέντε μεγάλων δημοσίων Οργανισμών ή ΔΕΚΟ ως εμπόδιο για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι κατοχυρωμένο κίνημα και εκφράζει ένα μέρος της κοινωνίας. Έχει κάθε δικαίωμα να εκπροσωπεί, με τον τρόπο που εκείνο κρίνει κάθε φορά πρόσφορο, τα συμφέροντα των εργαζομένων.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αφού είπατε ότι δεν έχετε γνώση των συζητήσεων που έκανε ο Πρωθυπουργός με τους βουλευτές που ήταν παρόντες, πώς ξέρετε, λοιπόν, αν χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη φράση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν πρόκειται να υπεισέλθω στη συζήτηση που έκανε ο Πρωθυπουργός με τους βουλευτές του.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τους βουλευτές που μετέφεραν αυτή τη φράση τους διαψεύδετε; Είπαν ψέματα; Έχετε μία συγκεκριμένη απάντηση γι@ αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν πρόκειται να υπεισέλθω στη συζήτηση που έκανε ο Πρωθυπουργός με τους βουλευτές του.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα: Η Κυβέρνηση έχει νωπή τη λαϊκή εντολή. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πείτε, έξι μήνες μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές, τι είναι αυτό που φοβίζει την Κυβέρνηση και δεν προχωρά στην ανακοίνωση ονομάτων που θεωρεί ότι δεν ακολουθούν τους θεσμικούς κανόνες; Και το δεύτερο, εάν η Νέα Δημοκρατία σκέπτεται να κάνει ανακρίσεις και να προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον των βουλευτών που, όπως λέτε εσείς, έδωσαν στη δημοσιότητα φράση που δεν χρησιμοποίησε ο κ. Καραμανλής. Αν είναι ηθικής τάξεως θέμα για την παραμονή τους ή όχι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα ότι έδωσε κάποιος κάτι σε κάποιον. Είπα πως δεν θα υπεισέλθω στη συζήτηση την οποία είχε ο Πρωθυπουργός χθες με τους βουλευτές τους οποίους είχε καλέσει. Όσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας: η Κυβέρνηση δεν εμποδίζεται από κανέναν, δεν αισθάνεται φόβο μπροστά σε κανέναν και προχωρά αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματός της, με βάση τους άξονες που περιέγραψα προηγουμένως.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ανοίξει το Ασφαλιστικό, ως το τέλος της τετραετίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω πει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει θέμα Ασφαλιστικού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εφόσον η Κυβέρνηση θέλει τόσο πολύ να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς, γιατί καθυστερεί τόσο πολύ να φέρει το νομοσχέδιο; Θυμίζω ότι είναι ήδη επτά μήνες Κυβέρνηση και λέτε ότι μπορεί να πάει μέχρι το τέλος του χρόνου. Εννέα μήνες δηλαδή, ενδεχομένως, για να κάνει μια τέτοια ρύθμιση. Και εφόσον είναι Κυβέρνηση και μπορεί να νομοθετήσει, για ποιο λόγο να δημιουργεί πολιτικό ζήτημα γύρω απ@ αυτό, αντί να το αντιμετωπίζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, η κυβέρνηση δεν δημιουργεί κανένα πολιτικό ζήτημα. Δεύτερον, από την αρχή είχαμε πει ότι το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων μέχρι το τέλος του χρόνου. Η προθεσμία αυτή θα τηρηθεί. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα, το οποίο προϋποθέτει πολλές διαβουλεύσεις. Είναι πολύπλοκο νομικό ζήτημα και απαιτείται χρόνος, ώστε να προετοιμαστεί με τον τρόπο που του αρμόζει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις γίνονται και με εκείνους τους οποίους αφορά, τους εμπλεκόμενους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συζητήσεις γίνονται με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Είναι φυσικό η Κυβέρνηση να διαλέγεται. Η Κυβέρνηση δεν διαλέγεται με τον εαυτόν της. Διαλέγεται με την κοινωνία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή η Νέα Δημοκρατία, πριν από ενάμιση χρόνο, είχε καταθέσει μία πλήρως επεξεργασμένη πρόταση νόμου για το βασικό μέτοχο, την έχει έτοιμη δηλαδή, γιατί δεν την φέρνει αυτή την πρόταση ως έχει να ψηφιστεί; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, φαντάζομαι, εκτός και αν έχουν αλλάξει οι ρυθμίσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κοντός ψαλμός αλληλούια. Περιμένετε να δείτε.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Επειδή φέρατε ως παράδειγμα το μαθηματικό τύπο, δηλαδή η διαπλοκή πιστεύετε ότι εστιάζεται στα δημόσια έργα ή είναι και σε άλλους τομείς της δημόσιας και κοινωνικής λειτουργίας γενικότερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ανέφερα την κατάργηση του μαθηματικού τύπου ως ένα μόνο παράδειγμα για το δρόμο που ακολουθεί η Κυβέρνηση προς τη διασφάλιση της διαφάνειας. Και σας είπα ότι ακολουθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο. Ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σε ποιους άλλους τομείς, όμως, πιστεύει η Κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόβλημα, όσον αφορά τη διαπλοκή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα υπεισέλθω σε τέτοιες λεπτομέρειες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει ασυμβίβαστο σε έναν επιχειρηματία να ενεργοποιείται σε ΜΜΕ και σε δημόσια έργα, για παράδειγμα; Είναι δηλαδή ασυμβίβαστο επιχειρηματικής δράσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας αναλύσουμε τον όρο «διαπλοκή» και νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι ούτε τη φράση «συντεχνίες» χρησιμοποίησε χθες ο Πρωθυπουργός ή μόνο για τη λέξη «νταβατζήδες»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα υπεισέλθω στο περιεχόμενο της συζήτησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τους βουλευτές.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εντάσσει η κυβέρνηση σε αυτό το πρόβλημα και τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι δεν παρέστησαν χθες στην τελετή παράδοσης και παραλαβής μεταξύ του τέως και του νυν Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπατε ότι το θέμα της διαφάνειας, είναι θέμα τήρησης θεσμών και κανόνων, που θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί από όλους. Σε περίπτωση που δεν γίνουν, η κυβέρνηση θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία; Εάν, δηλαδή, δεν γίνει κατορθωτή η πρόθεσή της να φέρει την εξυγίανση στο δημόσιο βίο, θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχετε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα, τουλάχιστον, εικοσιπέντε φορές της λέξη «διαφάνεια». Σας παρακαλώ να τηρήσετε κι εσείς τη διαφάνεια και να μας πείτε με διάφανο τρόπο τι είπε ο κ. Καραμανλής στους βουλευτές. Ο κ. Καραμανλής είναι Πρωθυπουργός, οι βουλευτές είναι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και ο ελληνικός λαός θέλει με διάφανο τρόπο να μάθει τι είπε ο Πρωθυπουργός στους βουλευτές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι επρόκειτο για μια ανεπίσημη, φιλική συνάντηση από αυτές που συνηθίζει να έχει ο Πρωθυπουργός με τους βουλευτές, στις οποίες όπως γνωρίζετε, δεν τηρούνται πρακτικά.

ΒΛΑΧΟΣ: Τότε γιατί την ανακοινώνετε στην πολιτική ενημέρωση, αφού δεν είναι επίσημη και κάνουμε τόση ώρα συζήτηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας ανακοινώσαμε την πραγματοποίηση της συνάντησης. Όπως γνωρίζετε δεν ανακοινώνεται πάντα το περιεχόμενο των συναντήσεων που έχει ο Πρωθυπουργός.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός συνδιαλέγεται με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που μαζί όλοι κυβερνούν τη χώρα και λέτε ότι δεν είναι επίσημη συνάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ήταν δημόσια επίσημη συνάντηση. Αυτό σας λέω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε για τον βασικό μέτοχο. Το νομοσχέδιο θα το φέρετε πριν δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες ή μετά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι άδειες θα έχουν δοθεί πιο πριν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης ή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και του ΟΤΕ; Δεν υπεισέρχομαι στα της χθεσινής συζήτησης, λέω εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και μάλιστα ενός έτους, από την πλευρά του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έτσι όπως το θέτετε δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μιλώ για Ο.Α., ΟΤΕ και ενδεχομένως ΔΕΗ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή, δεν πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση την εξυγίανση σε αυτούς τους δύο μεγάλους Οργανισμούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενός έτους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για την εξυγίανση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προσπάθειες εξυγίανσης γίνονται συνεχώς.

ΒΛΑΧΟΣ: Γνωρίζετε μήπως το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του κ. Αλογοσκούφη με τον κ. Λιάπη, για την Ολυμπιακή Αεροπορία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να απευθυνθείτε στους Υπουργούς που αναφέρατε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, ο Υφυπουργός Απασχόλησης κ. Αγγελόπουλος σε δηλώσεις που έκανε είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση της διαδικασίας ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Ο νόμος Ρέππα, βάζει ένα χρονικό πλαίσιο μέχρι το 2007. Συμφωνεί η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να συνεχιστεί η διαδικασία και τι θα κάνει για να το αντιμετωπίσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν με ρωτάτε εμμέσως εάν υπάρχει θέμα ασφαλιστικού, απαντώ ότι δεν υπάρχει. Ασφαλώς, θα βρεθούν οι πόροι. Σας διαβεβαιώνουμε ότι οι Έλληνες πολίτες θα πάρουν κανονικά τις συντάξεις και τις άλλες απολαβές που δικαιούνται να έχουν από τα ασφαλιστικά ταμεία τους. Με πιο σφικτή διαχείριση στα δημοσιοοικονομικά θα βρεθούν οι πόροι. Θα μειωθούν οι δαπάνες σε άλλους τομείς και εάν υπάρχουν προβλήματα -στην έκταση που περιγράψατε δεν έχουν άλλωστε διαπιστωθεί- θα αντιμετωπιστούν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η ερώτησή μου ήταν διαφορετική και ήταν σε σχέση με το πρόγραμμά σας, το οποίο αναφέρει ότι δεν θα πειράξει η κυβέρνηση τα όρια συνταξιοδότησης, τις ασφαλιστικές εισφορές και την τριμερή χρηματοδότηση, ωστόσο, υπάρχουν άλλα ζητήματα που άπτονται του ασφαλιστικού και τα οποία θα αντιμετωπίσετε. Ποια είναι αυτά και πότε, αυτό ρωτώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν εμφανιστούν τέτοια ζητήματα στην επικαιρότητα, ασφαλώς θα το μάθετε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχετε υπόψη σας κάποιες διαπιστώσεις ανησυχίας συνδικαλιστών του ΙΚΑ που λένε ότι το ταμείο μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, λόγω ελλείμματος, το δώρο των Χριστουγέννων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών; Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε δημοσιεύματα που λένε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται εκ νέου το θέμα, να παραδώσει τις αστικές συγκοινωνίες στους ιδιώτες, όπως είχε γίνει το 1992.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Γίνεται συζήτηση να παραχωρηθεί ενδεχομένως ένα κομμάτι των τοπικών συγκοινωνιακών γραμμών στους Δήμους, αλλά η συζήτηση είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Σκέφτεται η κυβέρνηση να πάρει κάποια πρωτοβουλία, με δεδομένα και αυτά που έγιναν χθες, για την εξυγίανση του πολιτικού βίου. Είναι η καταπολέμηση της διαπλοκής μέσα σε αυτό το πλαίσιο; Αναφέρομαι στα θέματα που μιλάμε εδώ. Περί «νταβατζήδων» κ.λ.π.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι ο Πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί τέτοιου είδους φρασεολογία. Συνεπώς, δεν βρίσκω το λόγο να το σχολιάσουμε περαιτέρω.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Δεν σκοπεύει η κυβέρνηση να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο τρόπος με τον οποίο ασκεί την εξουσία η σημερινή κυβέρνηση συμβάλλει αποφασιστικά στο να πείσει τους Έλληνες πολίτες, ότι οι πολιτικοί διαχειρίζονται με υπευθυνότητα τα κοινά και οι πολίτες μπορούν να τους έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πότε προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρότασή της για την υποψηφιότητα σε σχέση με την προεδρική εκλογή, δηλαδή, το όνομα του υποψηφίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πρόωρο να κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σε ποιο χρονοδιάγραμμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πρόωρο να κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 7 October 2004 - 13:05:08 UTC