Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-09-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Αύριο, έχουμε την πρεμιέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων. Αγώνες που αναδεικνύουν και επιβραβεύουν την ανθρώπινη θέληση και το αθλητικό πνεύμα. Η πολιτική ενημέρωση, καθ` όλη τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων, όπως σας είχα ενημερώσει, θα γίνεται και πάλι στο Ζάππειο Μέγαρο στις 13.00.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, Μακεδονίας-Θράκης, Νίκου Τσιαρτσιώνη και των υφυπουργών Εξωτερικών, Γιάννη Βαλυνάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, με θέμα τη διεκδίκηση από την πόλη της Θεσσαλονίκης της @EXPO 2008@.

Θα σας αναφέρω μερικές ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς κυβέρνησης για το θέμα αυτό. Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Ο Πρωθυπουργός έχει στείλει από καιρό προσωπική επιστολή στους ομολόγους του των 91 χωρών, οι οποίες μετέχουν στην απόφαση για το πού θα διεξαχθεί η EXPO 2008. το σύνολο των χωρών, μαζί με την Ελλάδα, είναι 92. Εχει θέσει το θέμα, σε όλες του τις επαφές, είτε διμερείς, είτε πολυμερείς. Επίσης, το έθεσε και στη Διαβαλκανική Συνδιάσκεψη στο Σεράγεβο, ως διαπεριφερειακό αίτημα της Ν.Α. Ευρώπης.

Η διαδικασία ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2004 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς συνεχίσαμε τις προσπάθειες. Είναι ένα αίτημα που αφορά τη χώρα συνολικά. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα είχε δεχτεί τη διεθνή επιτροπή εκθέσεων, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της σε συντονισμό και με τα άλλα κόμματα. Ηδη, έχουν ενημερωθεί οι βουλευτές όλων των κομμάτων και έχει πάρει καθένας από μία επιστολή και ενημερωτικό υλικό για το θέμα. Ακόμη έχουν ενημερωθεί και οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές που εκλέγονται σε όλα τα κοινοβούλια του κόσμου. Την EXPO 2008 τη διεκδικούν, όπως είναι γνωστό, η Σαραγόσα για την Ισπανία και η Τεργέστη για την Ιταλία, δύο πολύ ισχυρές υποψηφιότητες.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και υπουργό Οικονομικών κ. Ζόζεφ Ντάις.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Μέσα στις έρευνες που θα κάνει η κυβέρνηση για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, είναι και το ενδεχόμενο σαμποτάζ με δεδομένη την προϊστορία του Μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πρώτες ενδείξεις, μέχρι στιγμής, μιλούν για τεχνική βλάβη. Η επιτροπή συνεχίζει την έρευνά της και όταν την ολοκληρώσει, θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Η έκθεση, την οποία διαβάσαμε χθες στο ΒΗΜΑ, του κ. Κασμίρογλου προς τον υπουργό Εξωτερικών, θεωρείτε ότι είναι αξιόπιστη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν η ερώτηση αφορά στο εάν πρόκειται περί της ιδίας εκθέσεως που έχει υποβάλει στον υπουργό Εξωτερικών, η απάντηση είναι ναι.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς, όμως, έχετε πει ότι στην έκθεση αυτή, ο κ. Κασμίρογλου δεν αναφέρει καθόλου για τηλεφωνική επικοινωνία με κυβερνητικά στελέχη. Ο ίδιος, όμως, ο κ. Κασμίρογλου σε συνεντεύξεις έχει πει ότι επικοινώνησε με κυβερνητικά στελέχη. Αμφισβητείται η ώρα, δεν έχει καμία σημασία. Ωστόσο, όταν κάνει μία έκθεση και δεν αναφέρεται στις τηλεφωνικές επαφές που είχε με κυβερνητικά στελέχη, πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι αυτή η έκθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό μπορεί να το κρίνει ο καθένας. Εγώ μένω στην έκθεση που έχει υποβάλει ο κ. Κασμίρογλου και στις δηλώσεις που έχει κάνει και οι οποίες δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα σχετικά με την ενημέρωση.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει πολύ ενδιαφέρον υποψηφιών, υπάρχει θέμα ανασχηματισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατηγορηματικά, όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Βλέπουμε τον κ. Μεϊμαράκη να πηγαίνει από κανάλι σε κανάλι για να υπερασπίζεται την κυβέρνηση. Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πώς θα βαθμολογούσατε την παρουσία του κ. Μεϊμαράκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μεϊμαράκης, όπως και κάθε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της κυβέρνησης, έχει σηκώσει ένα βάρος @εδώ και πολύ καιρό, από την προεκλογική περίοδο αλλά και τώρα που η Νέα Δημοκρατία είναι κυβέρνηση- στην υποβοήθηση της δημοσιοποίησης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας σε κάθε τομέα. Κάθε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας είναι ετοιμοπόλεμο, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει το πρόγραμμά μας, το οποίο κληθήκαμε ως κυβέρνηση να κάνουμε πράξη.

ΒΛΑΧΟΣ: Βαθμολογία δεν βάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει σήμερα ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ» σε σχέση με την κάλυψη του Αιγαίου και τη δυνατότητα που έχει η Τουρκία να γνωρίζει το στίγμα του ελικοπτέρου και ότι είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως το ΝΑΤΟ. Εχετε κάποια πληροφόρηση επ@ αυτού; Συνέβη έτσι; Πώς ακριβώς συνέβη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάποια πληροφορία ότι ειδοποιήθηκε εγκαίρως το ΝΑΤΟ. Αυτό που μπορώ να σας πω, έχοντας ενημερωθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, είναι ότι το στίγμα ενός αεροσκάφους μπορεί να φαίνεται σε πολλά ραντάρ. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί κανείς να εικάσει, εάν το στίγμα αυτό εξαφανίζεται κάποια στιγμή, ότι έγινε δυστύχημα ή προσγειώθηκε το αεροπλάνο.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με τους επίσημους χρόνους που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι η ηγεσία της Πολιτικής Αεροπορίας, από τις 13:15 είχε ενημερωθεί για την πτώση του Σινούκ και μάλιστα είχε τεθεί η υπηρεσία σε κατάσταση συναγερμού, εκείνη την ώρα. Θα ήθελα να μου πείτε, αν γνωρίζετε, πότε ενημερώθηκε ο αρμόδιος υπουργός και εποπτεύων της ΥΠΑ κ. Λιάπης. Στην περίπτωση που δεν ενημερώθηκε εγκαίρως, υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης θέμα ευθυνών της ηγεσίας της ΥΠΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει πριν δύο ημέρες στο θέμα της ΥΠΑ. Δεν προτίθεμαι να πω τίποτα περισσότερο για χρονολόγιο. Το πόρισμα της έρευνας θα μας δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Επειδή, με βάση τα έγγραφα που διέρρευσαν από το υπουργείο Εθνικής @Αμυνας, σχηματίζει κανείς την εικόνα ότι το μοιραίο ελικόπτερο ήταν προβληματικό, σας ερωτώ: Πρώτον, υπάρχουν και άλλα έγγραφα που αφορούν το μοιραίο ελικόπτερο και θα βγουν ή δεν θα βγουν στη δημοσιότητα; Δεύτερον, η κυβέρνηση προτίθεται, σχεδιάζει ή έχει αποφασίσει να ζητήσει τη συνδρομή της κατασκευάστριας εταιρίας ή του αμερικάνικου στρατού για την ανέλκυση των τμημάτων του ελικοπτέρου για να μελετηθούν καλύτερα και να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια του δυστυχήματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινώ από τη δεύτερη ερώτηση, επαναλαμβάνοντας κάτι που σας είπα και χθες στη συζήτηση που είχαμε, ότι η ανέλκυση από τέτοια βάθη είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Δεν είμαι σε θέση να σας δώσω σαφή απάντηση για το τι θα γίνει τώρα. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Οσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, σας ενημερώνω ότι ήδη έχουν συσταθεί επιτροπές ερεύνης, για τις οποίες σας έχω ήδη ενημερώσει. Η μία έρευνα αφορά στα αίτια και η άλλη στις καθυστερήσεις. Επίσης, να προσθέσω ότι πληροφορούμαι πως ο στρατιωτικός εισαγγελέας Θεσσαλονίκης κάνει και αυτός μία έρευνα. Όλα τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν και θα ανακοινωθούν στο χρόνο όπου θα είναι έτοιμοι οι αρμόδιοι που έχουν επιληφθεί αυτών των ερευνών.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μιλήσατε για πρώτες ενδείξεις, οι οποίες παραπέμπουν σε τεχνική βλάβη. Από πού προκύπτει αυτές οι ενδείξεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές είναι πληροφορίες τις οποίες έχω από το ΥΠΕΘΑ και μάλιστα είναι μία απάντηση που την έχω δώσει εδώ και μέρες.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Υπάρχει πόρισμα το οποίο επεστράφη από τον κ. Σπηλιωτόπουλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Συγγνώμη, δεν υπάρχει πόρισμα που εμφανίζεται σήμερα στις εφημερίδες, αυτό που εμφανίστηκε και χθες; Και μάλιστα χθες εμφανίστηκε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να διευκρινίσω ότι πόρισμα για τις έρευνες στις οποίες αναφέρθηκα δεν υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από τις έρευνες, μιλάω και για πόρισμα των υπηρεσιών, το οποίο πήγε στον κ. Σπηλιωτόπουλο και επεστράφη στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ@.. (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Αλλου είδους πορίσματα δεν γνωρίζω να υπάρχουν.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πόρισμα του ΑΓΕΕΘΑ που πήγε χθες στον υπουργό Αμυνας, για το ποιοι ήταν εντεταλμένοι να παρακολουθούν τα ραντάρ και καθυστέρησαν να ενημερώσουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Υπάρχουν έρευνες σε εξέλιξη. Όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, θα ανακοινωθούν τα πορίσματα. Σήμερα, ίσως ακούσατε τον ΥΠΕΘΑ στη Βουλή να απαντά ότι η πρώτη έρευνα, πιστεύει πως θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδος. Αυτή είναι η απάντηση. Περαιτέρω πορίσματα, έγγραφα και λοιπά δεν γνωρίζω να σας πω. Ο,τι υπάρχει μέχρι στιγμής ως στοιχείο, περιλαμβάνεται στο φάκελο της υπόθεσης.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΑΓΕΕΘΑ, κύριε Εκπρόσωπε, δήλωσε στον Τύρναβο σήμερα ότι έχει παραδώσει πόρισμα στον υπουργό Αμυνας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν είναι, δηλαδή, σε γνώση του Γραφείου του Πρωθυπουργού γι αυτό το πόρισμα που μιλά ο Αρχηγός του ΓΕΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Γραφείο του Πρωθυπουργού είναι σε γνώση του ότι διεξάγονται έρευνες. Σε καμία περίπτωση, δεν νοείται, πολιτικός προϊστάμενος, ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να παρεμβαίνει στη διαδικασία των ερευνών. Κατά συνέπεια, και το Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπως και η κοινή γνώμη, θα ενημερωθούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν υπάρχει τέτοιο πόρισμα ή δεν γνωρίζετε@.(δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανέφερα τις δύο έρευνες που διεξάγονται. Περαιτέρω έρευνα είναι αυτή που γίνεται από τον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά τα πορίσματα, δεν έχω να σας δώσω απάντηση, εφόσον γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι έρευνες.

ΒΛΑΧΟΣ: Πως τότε λέτε ότι το υπουργείο Εθνικής Αμύνης σας ενημέρωσε ότι η πτώση οφείλεται σε τεχνική βλάβη, αφού δεν έχουμε πόρισμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα ακριβώς αυτό. Παρακαλώ να θυμάστε τι ακριβώς έχω πει. Κοιτάξτε την προ ημερών, αλλά και τη σημερινή πολιτική ενημέρωση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εκτός από όλα αυτά τα έγγραφα, τα οποία διαρρέουν και κανείς δεν ξέρει πως και πόσο αξιόπιστα είναι, τώρα, διαρρέουν πληροφορίες ότι θα ακολουθήσουν πολλές αλλαγές και καρατομήσεις στο στράτευμα, μιλάει για 40 τον αριθμό. Τι τελικά ισχύει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμιά περίπτωση δεν προτίθεμαι να κάνω οποιαδήποτε δήλωση-απάντηση-τοποθέτηση, στη βάση διαρροών και υποθέσεων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι διαρροές από το υπουργείο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Η διερεύνηση των αιτιών της πτώσης του Σινούκ, όπως έχετε πει εδώ και μέρες, γίνεται από επιτροπή της Αεροπορίας, η οποία θα στείλει το πόρισμα για το τι ακριβώς έγινε. Μόνο μια επιτροπή, αυτή της Αεροπορίας θα διερευνήσει τα αίτια ή θα υπάρξει και δεύτερη ανεξάρτητη, με βάση κάποιους κανονισμούς της Ε.Ε., η οποία θα ερευνήσει και αυτή από την πλευρά της και θα καταθέσει και κάποιο άλλο πόρισμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν κάτι τέτοιο κριθεί ότι είναι απαραίτητο. Σας λέω τι έχει γίνει έως τώρα.

ΜΠΑΛΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για τη χθεσινή ομιλία του πρώην αρχηγού ΓΕΑ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προτίθεται η κυβέρνηση να σχολιάσει την ομιλία του πρώην αρχηγού ΓΕΑ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως έφθασε ο χρόνος η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το νόμο για τον βασικό μέτοχο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ την Κυριακή, εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχει προεργασία μεταξύ στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης και Επικρατείας, ώστε σε σύντομο χρόνο να κατατεθεί το νομοσχέδιο στο οποίο αναφερθήκατε, με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχει κατατεθεί μέχρι τέλος του χρόνου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί με έμμεσους τρόπους να ανοίξει το θέμα του ασφαλιστικού και δεν λέει ευθέως τις θέσεις της.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κάνει κάτι τέτοιο και μάλιστα με έμμεσο τρόπο, όπως είπατε. Έχει τοποθετηθεί σαφώς για το ασφαλιστικό. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αναφέρομαι στη δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, προχθές στο ραδιοφωνικό σταθμό «9,84», ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει δημόσιο διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης -εάν ισχύει η δήλωση όπως μου την διαβάσατε- δεν λέει πουθενά ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα συνεχίσει, δηλαδή, η κυβέρνηση να εφαρμόζει το νόμο Ρέππα, ως έχει, σε όλες του τις διατάξεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι εκείνες που κατακρίθηκαν την περίοδο 1990-1993. Είναι ο νόμος για τον οποίον οι Βρετανοί αναλογιστές -τους οποίους είχε καλέσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- τόνισαν στην έκθεσή τους, ότι εάν δεν είχε γίνει, θα είχε καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτός που αντιμετώπισε το ασφαλιστικό στο παρελθόν με τρόπο ώστε να επιβιώσει για πάρα πολλά χρόνια είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. Τα όσα έφερε τότε ο κ. Ρέππας, μετά την αποπομπή του κ. Γιαννίτση και αφού προηγήθηκαν προτάσεις αντικρουόμενες μεταξύ τους, δεν έδωσαν ουσία στο ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό έχει διάρκεια πολλών ετών, χάριν της κυβέρνησης της Ν.Δ. Δεν τίθεται σήμερα θέμα συζήτησης για το ασφαλιστικό σύστημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τότε, εάν ισχύουν οι βασικές διατάξεις του 1990-93, γιατί αποχωρήσατε από τη Βουλή όταν ψηφιζόταν και το καταγγείλατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς δεν έγινε κατανοητό. Επαναλαμβάνω ότι οι Βρετανοί αναλογιστές, οι οποίοι εκλήθησαν από τον τότε υπουργό Εργασίας κ. Γιαννίτση, δήλωσαν στην έκθεσή τους, ότι χάριν του ασφαλιστικού που είχε ψηφίσει η Ν.Δ. την περίοδο 1990-93, επιβίωσε το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε, εάν κατάλαβα καλά, ότι δεν πρόκειται να φέρετε νομοσχέδιο, όμως, θα ανοίξετε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για το ασφαλιστικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα ήδη. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Διάλογο, όμως, με τους κοινωνικούς εταίρους θα ανοίξετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάλογος θα γίνει για πάρα πολλά θέματα. Είμαστε κυβέρνηση που θέλει να κάνει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και το έχει κάνει, ήδη, πράξη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για να περνάει η ώρα θα κάνετε το διάλογο; Εάν δεν υπήρχε λόγος καινούργιου νομοσχεδίου ή να κάνετε ανακατατάξεις στο ασφαλιστικό προς τι ο διάλογος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μία κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της, τη δουλειά και τη χώρα που υπηρετεί, πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει και να συζητήσει τα ασφαλιστικά συστήματα, όπως και όλα τα συστήματα έχουν κάποια στιγμή ένα τέλος. Αυτό, λοιπόν, το τέλος και σύμφωνα με τους Βρετανούς αναλογιστές έρχεται χρονικά πολύ αργότερα από το 2004 χάριν των ενεργειών που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία πριν από 12-13 χρόνια. Αυτά ως γενική αρχή. Συγκεκριμένα τώρα. Σας είπα ότι αυτή η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για όλα τα θέματα και αυτό, ήδη, το κάνουμε πράξη. Ειδικά για το ασφαλιστικό που με ρωτάτε και για να αποσαφηνιστεί πλήρως η υπόθεση, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει αυτό το θέμα. Άρα, λοιπόν, ούτε συζήτηση, ούτε φυσικά, πολύ περισσότερο, κάποιο νομοσχέδιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έχει διαμαρτυρηθεί στον Πρωθυπουργό για τις αποφάσεις Διοικητών, όπως της Εθνικής και του ΟΤΕ, για την εθελουσία έξοδο των υπαλλήλων που επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στην Κύπρο ο Πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι στη διάρκεια της Λουκέρνης, αλλά και αργότερα πριν από το δημοψήφισμα είχε επαφές με Τουρκοκύπριους πολιτικούς, προκειμένου να αναβληθεί το δημοψήφισμα. Επ` αυτού δεν ήταν σε γνώση το Εθνικό Συμβούλιο και έχει προκύψει θέμα. Ήθελα να ρωτήσω εάν ήταν σε γνώση η ελληνική κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις συναντήσεις στο Μπύργκενστοκ, στην Ελβετία, η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε γνώση, όπως πιστεύω και τα υπόλοιπα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Για άλλες συναντήσεις δεν έχει προκύψει κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ενημερωθούν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ήσασταν και σε γνώση του περιεχομένου, ότι δηλαδή διεκδικείτο η αναβολή του δημοψηφίσματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζαμε τις κινήσεις, όπως ήδη σας είπα.

ΧΙΩΤΗΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα που βάλλει εναντίον του Γ.Γ. Ανάπτυξης για περιττές πολυτέλειες, αλλά και δικαστικές περιπέτειες. Ο συγκεκριμένος Γ.Γ. τυγχάνει ακόμα της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το ερευνήσω και θα σας απαντήσω.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 16 September 2004 - 15:05:09 UTC