Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-09-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Αυτή την ώρα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Γραμματέα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Αύριο, στις 9.30 το πρωί, θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρώην Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Εβερτ. Στις 10.30, θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, στις 11.30 με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και στις 12.30, θα μεταβεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας, όπου θα γίνει απολογισμός σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και την προετοιμασία για την περίοδο των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο η Κυβερνητική Επιτροπή. Όπως γνωρίζετε, έχουν ήδη γίνει ανακοινώσεις και συνεχίζεται η προεργασία για την μεταολυμπιακή χρήση των ακινήτων.

Σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή έγινε μια ευρύτερη συζήτηση, κατόπιν εισηγήσεως του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, με θέμα «Ανάπτυξη και ολυμπιακά κεκτημένα».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει την εμπειρία που αποκτήθηκε στην προολυμπιακή και την ολυμπιακή περίοδο.

Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνεται η απασχόληση, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, ο εθελοντισμός, ο αθλητισμός, οι μεταολυμπιακές χρήσεις εγκαταστάσεων και Μέσων Μεταφοράς, ο τουρισμός, οι ολυμπιακές πόλεις και ο τρόπος που λειτούργησαν, καθώς και το Ολυμπιακό Χωριό, ως πρότυπος οικισμός.

Οι προτάσεις που θα αφορούν τους ανωτέρω τομείς πρέπει να έχουν μια προοπτική αξιοποίησης του ολυμπιακού κεκτημένου, με την έννοια ότι όλα όσα συνέβησαν και βιώθηκαν σε αυτή την περίοδο δεν πρέπει να αποτελέσουν ολυμπιακή παρένθεση, αλλά ένα νέο σημείο αφετηρίας.

Η εμπειρία, ήδη, είναι πολύ μεγάλη. Το κλίμα διεθνώς είναι ιδιαιτέρως θετικό για τη χώρα μας και αυτό το κλίμα θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε όλους τους τομείς, είτε είναι στον Τουρισμό, είτε είναι στις επενδύσεις, είτε στην ίδια την καθημερινότητά μας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πόσο πιθανό θεωρεί η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να έχουμε πρόωρες εκλογές την άνοιξη; Και το ρωτώ διότι, σε μεγάλο βαθμό, θα κριθεί από την πρότασή της για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο εφαρμόζεται 30 χρόνια, απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Αν επεκτείνω την απάντησή σας, μου λέτε ότι σχεδόν αποκλείετε να έχουμε πρόωρες εκλογές, διότι το Σύνταγμα μέχρι τώρα αυτή τη λύση έχει προκρίνει, πλην όμως@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω τι προβλέπει το Σύνταγμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το Σύνταγμα τα αφήνει όλα ανοικτά, από ό,τι ξέρω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το μόνο που μπορώ, επιπλέον, να συμπληρώσω είναι ότι το πνεύμα του Συντάγματος του 1975 επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΧΙΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση επανειλημμένα έχει τονίσει ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη. Ωστόσο, υπουργοί της κυβέρνησης αυτής, κορυφαία στελέχη της που μόλις εξήλθαν από την Κυβερνητική Επιτροπή συνεχίζουν να συντηρούν το θέμα, περιγράφοντας και το προφίλ του υποψηφίου που θα πρέπει να προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Τι από τα δύο συμβαίνει; Οι υπουργοί δεν έχουν αντιληφθεί τις προθέσεις της κυβέρνησης ή επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει κάτι για το οποίο οι υπουργοί δεν συμφωνούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακουσα τις ερωτήσεις, οι οποίες έγιναν στους υπουργούς και τις απαντήσεις τους. Δεν προκύπτει το ίδιο σχόλιο με αυτό που κάνετε εσείς.

ΧΙΩΤΗΣ: Με συγχωρείτε πολύ. Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να είναι της μεγαλύτερης δυνατής ευρυτέρας αποδοχής. Δεν απάντησε σε κάποια ερώτηση. Αυτό ήταν το σχόλιό της.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και προηγουμένως ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα.

ΧΙΩΤΗΣ: Να εικάσουμε, συνεπώς, ότι ο υποψήφιος που θα προταθεί από τη Νέα Δημοκρατία δεν θα προέρχεται από τους κόλπους της, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ υποψήφιο από τη Νέα Δημοκρατία που να θεωρείται ευρύτερης αποδοχής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω, ήδη, δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα. Εϊναι πρόωρο να συζητήσουμε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΤΑΚΗΣ: Για να μην υπάρχουν, λοιπόν, οι δηλώσεις των υπουργών έξω από το Μαξίμου και να προκαλούν και τις δικές μας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να μην υπάρχουν δηλώσεις υπουργών;

ΤΑΚΗΣ: Όχι, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα και να προκαλούν και τις δικές μας απαντήσεις, μήπως ο Πρωθυπουργός προτίθεται στην Εκθεση Θεσσαλονίκης να κλείσει το θέμα με μία δήλωσή του και να σταματήσει αυτή η πρόωρη προεδρολογία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ο Πρωθυπουργός ερωτηθεί στη Θεσσαλονίκη, θα απαντήσει, όπως άλλωστε απαντά σε όλες τις ερωτήσεις.

ΤΑΚΗΣ: Εχει την πρόθεση να το κλείσει, γιατί βλέπουμε διάφορα δημοσιεύματα ότι υπάρχει και ενόχληση από (δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είστε εκεί, θα κάνετε την ερώτηση και θα πάρετε απάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του κ. Σημίτη, όπως πρότεινε χθες και ο κ. Σκανδαλίδης, το εξετάζει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η κυβέρνηση βολιδοσκοπεί τις διαθέσεις της κοινής γνώμης @να την κάνω πιο συγκεκριμένη την ερώτηση- έχει στα χέρια της γκάλοπ της κοινής γνώμης ή έχει προαναγγείλει τέτοιες έρευνες, προκειμένου να εξετάσει ποιο θα είναι το πιθανό προφίλ του υποψηφίου, το οποίο μπορεί να είναι αποδεκτό από την κοινή γνώμη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέμε ότι είναι πρόωρο, εννοούμε ότι είναι πρόωρο για όλους.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηθέλα να σας ρωτήσω το εξής: Το βράδυ των επεισοδίων, μετά το ματς, έγιναν έξη συλλήψεις Ελλήνων και ο απολογισμός δίνει 40 τραυματίες Αλβανών, ένα νεκρό Αλβανό και τρεις τραυματίες Ελληνες. Δεν υπάρχει μια δυσαρμονία ανάμεσα στις συλλήψεις και τους τραυματισμούς. Δηλαδή, δεν συνελήφθη ούτε ένας Ελληνας, όταν μπροστά στην Αστυνομία έσπαγαν αυτοκίνητα με αλβανικές πινακίδες, έκαιγαν αλβανικές σημαίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγιναν συλλήψεις, περιφερειακά σε μεμονωμένες συμπλοκές, τις οποίες η Αστυνομία κατάφερε να αποτρέψει στις περισσότερες των περιπτώσεων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ούτε έναν Ελληνα, από ό,τι έχουμε δει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προτίθεμαι να κάνω σχόλια για το ποιοι συνελήφθησαν. Συνελήφθησαν αυτοί, οι οποίοι ήταν πρωταγωνιστές επεισοδίων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ερευνα για την αντιμετώπιση της Αστυνομίας ξέρετε αν έχει διατάξει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία. Δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία για οποιοδήποτε πρόβλημα. Αν υπάρξει καταγγελία, βεβαίως, θα γίνει έρευνα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ερευνα για τη συμμετοχή της γνωστής οργάνωσης «Χρυσής Αυγής» στα επεισόδια έχει γίνει ή απασχολεί την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελληνική Αστυνομία προσπαθεί να αποτρέπει τα επεισόδια και συλλαμβάνει πρωταγωνιστές επεισοδίων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη δήλωση του Φερχόγκεν στην Τουρκία, ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία δεν αποτελεί όρο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Είναι μια ξεκάθαρη θέση της Ε.Ε. που δημιουργεί νέα δεδομένα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας, όσον αφορά το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το περασμένο Ιούνιο, κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στις συμφωνίες της τελωνειακής ένωσης, καλύπτοντας όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επομένως, η δήλωση Φερχόιγκεν δεν έχει καμία σημασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προεκλογικά, ο Πρωθυπουργός είχε πει τα ολοήμερα σχολεία «πάρκινγκ μαθητών». Γι@ αυτό το σκοπό, προφανώς, δεν στέλνετε ακόμη καθηγητές και απ@ ότι φαίνεται θα αργήσουν να σταλούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Λείπουν τουλάχιστον 7.500 καθηγητές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να τονίσω ότι, για πρώτη φορά, έχουν σταλεί ήδη τα βιβλία, εδώ και δύο εβδομάδες, στα σχολεία, ενώ παλαιότερα τα βιβλία έφθαναν τέλος Σεπτεμβρίου, ακόμα και Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Είναι μία μεγάλη αλλαγή, η οποία συντελέστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οσα κενά διαπιστωθούν, θα συμπληρωθούν γρήγορα από αναπληρωτές καθηγητές. Θα ήθελα να σας πω κάτι που επεσήμανε και η αρμόδια υπουργός κα Γιαννάκου, χθες: Οι αναπληρωτές καθηγητές είναι σε λίστα προτεραιότητας. Η κυβέρνηση προτίθεται να ορίσει @και αυτό είναι αίτημα και της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ- Επιτροπή Διαφάνειας που θα ελέγχει την τήρηση της λίστας. Οι κενές θέσεις καθηγητών θα καλύπτονται από τη λίστα των αναπληρωτών καθηγητών και όχι από ωρομισθίους, όπως γινόταν μέχρι τώρα, κατά παράβαση κάθε προτεραιότητας και κατ@ επιλογήν, όπου ήθελε ο κάθε υπουργός. Εχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με ένα εντελώς νέο σύστημα αξιοκρατικής επιλογής, με τη συμμετοχή και τη θέληση -όπως αυτή είχε διατυπωθεί- των αρμοδίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

ΧΙΩΤΗΣ: Αν είναι έτσι, πού αποδίδετε όλη αυτή την αναταραχή που έχει ξεσπάσει στο χώρο της Παιδείας, εκτός αν δεν την αναγνωρίζετε και στην οποία συμμετέχουν και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. Δεν δέχονται αυτά τα στελέχη τα βήματα προόδου που εσείς αναφέρετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ γενική η ερώτησή σας. Μπορείτε να την εξειδικεύσετε;

ΧΙΩΤΗΣ: Κατ@ αρχήν δέχεται η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια αναταραχή στο χώρο της Παιδείας, μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε «αναταραχή» τι εννοείτε;

ΧΙΩΤΗΣ: Την περασμένη εβδομάδα είχαμε επεισόδια, ακόμα και στον προθάλαμο της υπουργού, σήμερα διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι μία ολόκληρη νομαρχιακή επιτροπή της Ν.Δ. στη Λέσβο έχει παραιτηθεί και επιπλέον φθάνουν στις εφημερίδες διάφορες διαμαρτυρίες και παράπονα ότι η σχολική χρονιά δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η τελευταία παρατήρηση είναι πολύ γενική. Μόλις σας περιέγραψα γιατί ξεκινάμε το νέο σχολικό έτος με τους καλύτερους οιωνούς, με αποφάσεις που δεν είχαν ληφθεί στο παρελθόν. Σας είπα χαρακτηριστικά για την έγκαιρη αποστολή των σχολικών βιβλίων. Πέραν αυτού, καθένας είτε είναι συνδικαλιστής είτε όχι, έχει το δικαίωμα να εκφράζει δημόσια την άποψή του. Σε κάθε δημοκρατική χώρα η ελευθερία της γνώμης είναι σεβαστή. Θέλω να σημειώσω, εδώ, την αντίφαση που υπάρχει τον τελευταίο καιρό σε κατηγορίες και από την αντιπολίτευση, για το εάν «τα δικά μας» ή «τα δικά τους» παιδιά @έννοια την οποία εμείς δεν αποδεχόμαστε- μετέχουν ή δεν μετέχουν στον κρατικό μηχανισμό. Όταν υποσχεθήκαμε επανίδρυση του κράτους, ο Κώστας Καραμανλής και ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, αλλά και ως Πρωθυπουργός στη συνέχεια, στις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε στη Βουλή, μίλησε για αξιοκρατικά κριτήρια. Είπε ότι δεν περισσεύει κανένας άξιος. Οι αντιδράσεις στις οποίες αναφέρεστε, αποδεικνύουν ακριβώς ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κινήθηκε με κομματικά κριτήρια στις επιλογές που έκανε στο υπουργείο Παιδείας.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Μα, οι αντιδράσεις στη Λέσβο έγιναν για κομματικό στέλεχος. Δεν ήταν για στέλεχος άλλου κόμματος. Υπήρξε παραίτηση της Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν τους άρεσε ο εκεί εκπρόσωπος που ήταν επίσης της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάμε για πρόβλημα μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρθηκα σε εκτενή δημοσιεύματα και σε δηλώσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες επέκριναν την κυβέρνηση για τις επιλογές της. Και είπα ότι για τις επιλογές αυτές υπήρξαν αντιδράσεις, κρίσεις και επικρίσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, και από κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό αποδεικνύει ότι η κα Γιαννάκου έκανε πολύ καλά τη δουλειά της.

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό αποδεικνύει, επίσης, ότι οι επιλογές που κάνει η κυβέρνηση το χώρο της εκπαίδευσης δεν γίνονται αποδεκτές από συνδικαλιστές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Αυτό δεν απασχολεί την κυβέρνηση, ότι πιθανώς δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι να επιλέγονται με αξιοκρατικά κριτήρια στις θέσεις του Δημοσίου οι αξιότεροι και αυτό απεδείχθη στο υπουργείο Παιδείας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μετά την επιμονή του κ. Ψωμιάδη στις γνωστές απόψεις του περί «μιασμάτων», εξακολουθεί να είναι στέλεχος της Ν.Δ. και οι απόψεις που εκφράζει χωράνε στη Ν.Δ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα έχει απαντηθεί από χθες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά ο κ. Ψωμιάδης επανήλθε και σήμερα και χθες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε χθες για το αν υιοθετεί ή απορρίπτει η κυβέρνηση θέσεις, οι οποίες δεν ταιριάζουν με τη λογική, την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει περιγράψει. Κάθε ένα από τα πολιτικά στελέχη, είτε είναι βουλευτής, νομάρχης ή δήμαρχος, έχει δικαίωμα να εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ακόμη κι αν είναι τόσο ακραίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Δημοκρατία επιτρέπονται όλες οι απόψεις, δεν απαγορεύεται καμία. Εάν απαγορεύεται, τότε δεν είναι Δημοκρατία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δικαιολογείται το γεγονός από τη στιγμή που η Ν.Δ. ευαγγελίζεται ότι είναι κόμμα του μεσαίου χώρου, να διατυπώνονται και να διακινούνται, μάλιστα, τέτοιες απόψεις -και μάλιστα κατά συρροή- από την πλευρά του κ. Ψωμιάδη στο χώρο της; Ο κ. Ψωμιάδης το έχει πει αυτό για τα «μιάσματα» σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα θέλατε να κάνετε πιο συγκεκριμένη την ερώτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Λέω, πώς είναι δυνατό ένα κόμμα του μεσαίου χώρου, όπως είναι η Ν.Δ. και η κυβέρνηση, να δικαιολογεί ακραίες απόψεις, όπως αυτές περί «μιασμάτων» που τις υποστηρίζει ένας άνθρωπος της και μάλιστα εκλεγμένος νομάρχης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες και σήμερα λάβατε σαφή απάντηση, για την κυβερνητική άποψη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εμείς μπορεί να πήραμε, ο κ. Ψωμιάδης ενδεχομένως δεν το έχει κατανοήσει αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το εάν υιοθετεί η κυβέρνηση τις απόψεις του κ. Ψωμιάδη ήταν η απάντηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Προφανώς και ο κ. Ψωμιάδης δεν υιοθετεί τις απόψεις της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να κάνετε όποιο σχόλιο θέλετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επιμένω στο γεγονός, επειδή επιμένει και ο κ. Ψωμιάδης. Εμείς μπορεί να παίρνουμε την απάντηση σας, αλλά@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά κάνετε και επιμένετε. Η κυβέρνηση, επίσης, επιμένει σε αυτό που σας είπα. Άρα, εμμένουμε ο καθένας στη θέση του.

ΧΑΤΖΙΑ: Μεθαύριο, πιστεύω ότι θα δούμε τον Πρωθυπουργό και δίπλα του τον κ. Ψωμιάδη. Τι θα απαντούσατε στους Αλβανούς μετανάστες-εργάτες που ζουν στη Νομαρχία του κ. Ψωμιάδη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ψωμιάδης είναι εκλεγμένος Νομάρχης Θεσσαλονίκης με ποσοστό πάνω από 50%.

ΧΑΤΖΙΑ: Χθες, το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας είχε καλέσει τον Έλληνα πρέσβη στην Αλβανία κ. Καρκαμπάση στο γραφείο του. Υπήρχε κάποια πολιτική αντίδραση από πλευράς Αλβανίας προς την Ελλάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΧΑΤΖΙΑ: Υπάρχει κάποια πρόκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αυτές τις ημέρες για συνάντηση εντός του μηνός στην Ελλάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα θέματα αυτά τα χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών.

ΧΑΤΖΙΑ: Οι αλβανικές εφημερίδες σήμερα και χθες κατακρίνουν τη χαμηλή στάση του Αλβανού Πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, απέναντι στα γεγονότα. Θα ήθελα να ρωτήσω, υπήρξε κάποια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλβανού Πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι η σύμπνοια μεταξύ των δύο λαών πρέπει να είναι ο απόλυτος στόχος. Είμαστε γείτονες και πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά και αρμονικά. Μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία είναι καταδικαστέα και από τις δύο πλευρές, δεν πρέπει να διαταράξουν τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

ΧΑΤΖΙΑ: Πιστεύετε ότι όλα τα ελληνικά και αλβανικά ΜΜΕ θα πρέπει να κρατούν χαμηλούς τόνους σε αυτή την περίπτωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ΜΜΕ ελεύθερα ασκούν το δημοσιογραφικό λειτούργημά τους.

ΧΙΩΤΗΣ: Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται επίσκεψη στη Νομαρχία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα σας ανακοινωθεί προσεχώς.

ΤΡΙΓΚΑΣ: Ο κ. Ψωμιάδης είναι και στέλεχος της Ν.Δ. εκτός από εκλεγμένος Νομάρχης με ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Θα υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις από το κόμμα της Ν.Δ. για τις απόψεις του κ. Ψωμιάδη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για θέματα κομματικής λειτουργίας, παρακαλώ απευθυνθείτε στο κόμμα.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, έλειπε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Τσιαρτσώνης. Και μάλιστα κατά την έξοδό του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η Περιφέρεια και κυρίως η Θεσσαλονίκη. Ποιος ήταν, λοιπόν, ο λόγος που απουσίαζε ο αρμόδιος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, όταν είθισται να είναι παρών και μάλιστα ενόψει της ΔΕΘ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. (Ο αρμόδιος υπουργός κ. Τσιαρτσώνης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συναντήσεις με φορείς των παραγωγικών τάξεων και προετοιμάζει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Θα μετέχει δε σε όλες τις επαφές του Πρωθυπουργού με τους φορείς.)

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 7 September 2004 - 14:05:08 UTC