Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-08-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Αθήνα, 6 Αυγούστου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Θα ξεκινήσω με ορισμένες ανακοινώσεις:

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σήμερα στις 11 το πρωί, επισκέφθηκε το Κέντρο Τύπου του Ζαππείου και στις 12 το μεσημέρι το Βασικό Κέντρο Τύπου και το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης.

Αύριο, στις 9.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί διαδοχικά τις αθλητικές εγκαταστάσεις σκοποβολής και ιππασίας στο Μαρκόπουλο και αμέσως μετά το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά.

Σήμερα, στις 2 μετά το μεσημέρι, συνέρχεται στην τελευταία του προγραμματισμένη συνεδρίαση, πριν από την έναρξη των Αγώνων, το Συντονιστικό Συμβούλιο Ολυμπιακών Αγώνων, υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη, με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών, εκπροσώπων φορέων και της Οργανωτικής Επιτροπής του «Αθήνα 2004». Όπως γνωρίζετε, στο Συμβούλιο συμμετέχει και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, τον οποίο σήμερα αντικαθιστώ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ισχύουν χωρίς εξαιρέσεις και για τις ολυμπιακές λωρίδες. Συνεπώς, παρακαλούμε όλους τους οδηγούς των οχημάτων που τις χρησιμοποιούν να τηρούν χωρίς εξαιρέσεις και με πλήρη σεβασμό τους σχετικούς κανόνες.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας πείτε τι συνέβη, χθες το βράδυ, στο Ολυμπιακό Χωριό και αν συνελήφθη κάποιος, ο οποίος έφερε οπλισμό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, την ευθύνη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων την έχουν οι ελληνικές Αρχές Ασφαλείας. Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα. Τέτοιο περιστατικό σαν και αυτό που αναφέρετε, δηλαδή περιστατικό κατοχής, εισαγωγής ή απόπειρας εισαγωγής όπλων δεν υπάρχει.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι υπάρχει; Υπάρχει κάτι άλλο εκτός από όπλα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Μετέφερε γκλομπ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σχετικές δηλώσεις έχει κάνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το γκλομπ δεν θεωρείται οπλισμός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει σειρά αντικειμένων των οποίων απαγορεύεται ρητώς η εισαγωγή στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Η εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» περιγράφει σήμερα στο πρώτο της θέμα ότι ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποίησε τα ολυμπιακά συστήματα ασφάλειας για να παρακολουθήσει την προχθεσινή πορεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Με αφορμή αυτό το περιστατικό θέλω να ρωτήσω αν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τις δυνατότητες που προσφέρει το σύστημα ή αν σκέφτεται ότι χρειάζεται περαιτέρω αναβάθμιση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να σας πω ότι η χρήση όλων των μέσων ασφαλείας, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως γνωρίζετε, γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και με πλήρη σεβασμό στη νομιμότητα.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Η διαταγή, η οποία δόθηκε να στραφούν οι κάμερες πάνω στην πορεία συνάδει με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαταγή. Θα ήθελα απλώς να διευκρινίσω το εξής: Όλα αυτά τα μέσα αποκλειστικό στόχο έχουν την καταγραφή της ροής της κυκλοφορίας και απλώς παρακολουθούν τον όγκο συμβάντων ή γεγονότων τα οποία είναι δυνατό να επηρεάσουν την κυκλοφορία, με σκοπό απλώς να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν και τους πολίτες, που έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν, και τους οδηγούς.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Μια παρεμφερής ερώτηση: Με βάση το συμπληρωματικό αίτημα, που είχε υποβάλλει η χώρα μας στο ΝΑΤΟ, μια ομάδα περί τους 400-500 Αμερικανούς ειδικούς για την αντιτρομοκρατία, θα συμβάλλει στην ασφάλεια των Ο.Α. Θα ήθελα να ρωτήσω πού βρίσκεται αυτό το θέμα. Εάν έχουν έρθει, εάν πρόκειται να έρθουν, πού θα στρατωνιστούν, εάν στρατωνίζονται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το ερώτημα έχει απαντηθεί περίπου εδώ και δύο εβδομάδες. Και έχει δοθεί η απάντηση ότι αυτή η ομάδα, στην οποία αναφερθήκατε θα βρίσκεται εκτός των συνόρων της χώρας.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχει ένα σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», που αναφέρεται σε πλήρη κατάλογο των υψηλών προσκεκλημένων οι οποίοι θα έρθουν στην Ελλάδα. Μήπως η κυβέρνηση είναι σε θέση να μας ενημερώσει επίσημα για το ποιοι είναι οι πολιτικοί, οι προσωπικότητες διεθνούς κύρους, οι εστεμμένοι, οι οποίοι θα επισκεφθούν τη χώρα μας και με δεδομένο ότι μία εβδομάδα πριν από τους Ο.Α. το διπλωματικό Γραφείο του Πρωθυπουργού και το υπουργείο Εξωτερικών είναι αδύνατο να μην έχει σαφή εικόνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις υπάρξει συγκεκριμένος και ολοκληρωμένος κατάλογος θα σας ενημερώσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τον Λευκορώσο υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Ε.Ε. ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι θεωρείται ανεπιθύμητος και καλό θα ήταν να μην είναι παρών στους Ο.Α., αλλά όπως ξέρετε η λίστα της Ε.Ε. εκδίδεται το Σεπτέμβριο, μετά τους Ο.Α. Θα προχωρήσει η Ελλάδα σε μονομερή απαγόρευση της εισόδου του υπουργού, κατά την έναρξη των Ο.Α.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ατομα για τα οποία υπάρχει απαγόρευση χορήγησης βίζας ή εισόδου στην Ε.Ε. δεν θα εισέλθουν στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό ακριβώς. Δεν μπορεί να υπάρξει επίσημη απαγόρευση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτός θα μπει ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΖΟΥΛΑΣ: Είπατε στην αρχή της ενημέρωσης ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα ισχύει χωρίς εξαιρέσεις. Παρά ταύτα υπάρχουν κάποια σημεία, από τα οποία τα περισσότερα εντοπίζονται στον Πειραιά, όπου οι δρόμοι έχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας, μια είναι η ολυμπιακή και η άλλη είναι η λεωφοριολωρίδα και τα Ι.Χ. υποτίθεται ότι επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε αυτούς τους δρόμους. Εικάζω ότι στα συγκεκριμένα σημεία θα υπάρξει ανοχή της ΕΛ.ΑΣ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ειδικό το θέμα αυτό που θέτετε. Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Μεταφορών. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω.

ΣΟΥΑΖΗ: Στη σημερινή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» έχω βρει το εξής κείμενο: «ΖΑΠΠΕΙΟ-ΓΙΑΝΝΑ 1-0. Η κυβέρνηση διατηρεί την πρωτιά της ενημέρωσης, παρά την αντίθετη επιθυμία του 2004». Μήπως θα μπορούσατε να μας κάνετε ένα σχόλιο, πάνω σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς θα ήθελα να πω ότι δεν είναι θέμα βαθμολογίας ή ποδοσφαιρικού σκορ η ενημέρωση. Υπάρχει μια άψογη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής του «ΑΘΗΝΑ 2004», όπως άλλωστε αυτό έχει διαπιστωθεί πάρα πολλές φορές. Επαναλαμβάνω ότι δεν έχει καμία σημασία ποιος μιλάει πρώτος και ποιος μιλάει δεύτερος. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε -και αυτός είναι ο στόχος μας- την καλύτερη δυνατή ενημέρωση στους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους. Η ενημέρωση στο Ζάππειο άρχισε χθες, όπως είχε προγραμματιστεί. Αλλά η στενή συνεργασία των δύο φορέων στους οποίους αναφερθήκατε έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε μήνες. Και αναφέρομαι στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, γιατί πριν από πέντε ακριβώς μήνες, σαν σήμερα, ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση τη διακυβέρνηση της χώρας. Υπάρχει άψογη, στενή και συντονισμένη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού γίνεται η ενημέρωση από την Οργανωτική Επιτροπή του «ΑΘΗΝΑ 2004» στις 12 το μεσημέρι και ακολουθεί η πολιτική ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μιάμιση ώρα μετά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε σχέση με τη χθεσινή ερώτηση αναφορικά με το φυλλάδιο τιμών, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εσείς τελικά βρήκατε καφέ με δύο ευρώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ προσωπικά, από χθες, βρίσκομαι στο χώρο του Ζαππείου@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και εδώ δεν έχει καφέ@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το οργανώνουμε και πολύ σύντομα θα το λύσουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η ερώτησή μου είναι μήπως υπάρξει νέος κατάλογος πιο κοντά στις πραγματικές τιμές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στη χθεσινή απάντηση που έδωσε ο κ. Ρουσόπουλος. Οι αναγραφόμενες τιμές είναι τιμές εκκίνησης. Ισως αυτό να είναι και μια παρότρυνση προς τους καταναλωτές να ψάξουν να βρουν καλύτερες τιμές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πλαίσιο του στενού συντονισμού σας με τον «Αθήνα 2004» και της καλής συνεργασίας, μήπως υπάρχουν σκέψεις, εφεξής ή από την επόμενη εβδομάδα, να μη γίνεται η ενημέρωση στον «Αθήνα 2004» και να γίνεται μόνο από εδώ η ενημέρωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο «Αθήνα 2004» έχει συμβατική υποχρέωση, εξ όσων γνωρίζω, να κάνει ενημέρωση. Αυτό γίνεται σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι στο πλαίσιο της εντολής που έχει από τη ΔΟΕ.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει απάντηση της Τουρκίας στην ελληνική διαμαρτυρία για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, έγιναν διαβήματα και μέσω της διπλωματικής οδού αναμένουμε τις απαντήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε και δεύτερο επεισόδιο, χθες, κύριε Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παραπέμπω και πάλι στη χθεσινή δήλωση του κ. Ρουσόπουλου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, άλλα χθες είχαμε καινούργιες παραβιάσεις, μετά τη δήλωση. Τι λέτε γι@ αυτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσε χθες ο κ. Ρουσόπουλος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Λείπει σήμερα ο κ. Κουμουτσάκος και γι` αυτό απαντήστε μου όταν ενημερωθείτε από το υπουργείο Εξωτερικών. Το ΠΑΣΟΚ σας εγκαλεί πως κάνατε διάβημα στην τουρκική κυβέρνηση, αλλά δεν ενημερώνετε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να λάβει υπόψη της, στην Εκθεση που θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο για την Τουρκία, τα γεγονότα αυτά. Θα ήθελα να μας δώσετε μια απάντηση αν το κάνατε αυτό ή πρόκειται να το κάνετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το διάβημα, όπως γνωρίζετε, έγινε χθες. Ας περιμένουμε την απάντηση στο διάβημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Επανέρχομαι στο πρώτο θέμα. Το γεγονός ότι κάποιοι επιχείρησαν να μπουν στο Ολυμπιακό στάδιο, σημαίνει ότι, για πρόσθετους λόγους ασφαλείας, θα υπάρχουν από διάφορες αποστολές @ενδεχομένως από την αμερικανική ή άλλες- πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τους αθλητές τους μέσα στο χώρο του Ολυμπιακού σταδίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η δήλωση που έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές, ότι μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν ένοπλοι από άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με την επισήμανση που κάνατε στην αρχή ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ισχύει και στις ολυμπιακές λωρίδες, έχει κάποια σχέση αυτή η επισήμανση με το αν έχουν παρατηρηθεί παραβάσεις ή και ατυχήματα με διαπιστευμένα ολυμπιακά οχήματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βρισκόμαστε μία εβδομάδα ακριβώς πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και επειδή προφανώς η ροή των οχημάτων στις ολυμπιακές λωρίδες θα αυξηθεί, καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι ισχύουν οι κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μία διευκρίνιση. Είπατε προηγουμένως, στο θέμα της ασφάλειας σε ερώτηση που έθεσε συνάδελφος, ότι μέσα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν ένοπλοι από άλλες χώρες. Γιατί, εκτός, υπάρχουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν προτίθεται ο Πρωθυπουργός να παραστεί στην τελετή εγκαινίων στη γέφυρα του Ρίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας έχει ανακοινώσει ο κ. Ρουσόπουλος, ο Πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στα εγκαίνια της γέφυρας του Ρίου @ Αντιρρίου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στη χώρα μας, το οποίο θα εγκαινιάσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, την παραμονή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως η κυβέρνηση περιφρονεί το έργο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου.

ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Αυτή την εβδομάδα, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες του, όσον αφορά την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Μία εβδομάδα μετά εκφράστηκαν οι ίδιες ανησυχίες από τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Εχετε εσείς ανησυχίες όσον αφορά τις επιπτώσεις αυτών των δηλώσεων, τόσο κοντά στην έναρξη των Αγώνων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι αφίξεις αθλητών, επισήμων, επισκεπτών, συνοδών, που θα είναι παρόντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτές οι αφίξεις είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους εκφράζουν επιφυλάξεις σε θέματα ασφαλείας. Εχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ώστε οι αγώνες να διεξαχθούν σε κλίμα σιγουριάς και ασφάλειας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 6 August 2004 - 21:54:40 UTC