Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-06-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Σήμερα, στις 6:30 το απόγευμα, θα εγκαινιάσει την Εκθεση «Ποσειδώνια 2004», στο Εκθεσιακό Κέντρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

@ Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με θέμα το Γ` ΚΠΣ. Γι αυτό το θέμα βρίσκεται μαζί μας ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα σας ενημερώσει.

Αυτό που θέλω να σας επισημάνω, αφορά την εισήγηση του Πρωθυπουργού. Στην αρχή επισήμανε, ότι το Γ` ΚΠΣ συνδέεται εφεξής με την πορεία της χώρας και με το κυβερνητικό έργο. Τόνισε ότι οι καθυστερήσεις που έγιναν έως τώρα είναι ανεπίτρεπτες. Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια, ένα σημαντικό πρόγραμμα -όπως είναι το Γ` ΚΠΣ- για την πορεία της χώρας μας.

Παρακαλώ τον κ. Αλογοσκούφη να έχει το λόγο.

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Γεια σας. Όπως ξέρετε έκανα την εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αύριο θα συνέλθει η 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στο διαδίκτυο, οπότε μπορείτε να βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Έγινε μια γενικότερη συζήτηση για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΝΙΩΤΗΣ: Πρώτον, η εικόνα, μέχρι στιγμής, από τις καθυστερήσεις και από τα κονδύλια τα οποία έχουν εκταμιευθεί και δεύτερον, με βάση κάποια σημερινά δημοσιεύματα για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, προτίθεστε να προχωρήσετε σε αυτό;

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Θα περιοριστώ στις ερωτήσεις για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, μέχρι τις 15 Μαΐου 2004, έχουν δεσμευθεί πόροι που αντιστοιχούν στο 44% της συνολικής δημόσιας δαπάνης και οι απορροφήσεις έχουν φθάσει στο 24%. Αυτό είναι για το σύνολο. Και για το εθνικό και για το περιφερειακό σκέλος. Η προσπάθειά μας είναι, μέχρι το τέλος του χρόνου, να υπάρξει μια σημαντική επιτάχυνση αυτών των δεσμεύσεων, αλλά κυρίως των απορροφήσεων, διότι έως το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει ο λεγόμενος «Κανόνας του Ν+2». Δηλαδή, θα πρέπει οι δεσμεύσεις που αφορούσαν το 2002, να έχουν εκταμιευθεί, να έχουν δηλαδή απορροφηθεί μέχρι το τέλος του 2004. Εάν θέλετε επιπλέον στοιχεία για το εθνικό σκέλος, δηλαδή για τα τομεακά προγράμματα, οι δεσμεύσεις είναι το 47% και οι απορροφήσεις το 27%. Όσον αφορά το περιφερειακό σκέλος, που είναι και το πιο δύσκολο και παρουσιάζει τα περισσότερα προβλήματα, οι δεσμεύσεις είναι το 37% και οι απορροφήσεις το 18%. Έχουμε στόχους για το τέλος του χρόνου. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, κυρίως διοικητική. Αύριο, θα επισημοποιηθεί η αναθεώρηση του ΚΠΣ, ώστε το 24% -που είναι η απορρόφηση μέχρι σήμερα- να ανέβει σε ένα ποσοστό 35%-37%, μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το ποσό που κινδυνεύει να απολεσθεί μέχρι το τέλος του έτους με τον τύπο «Ν+2»;

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Κάνουμε προσπάθεια να μην έχουμε απώλειες. Οι καθυστερήσεις από τα προηγούμενα χρόνια είναι πάρα πολύ μεγάλες. Δεν θέλουμε να κρύψουμε τα προβλήματα. Η προσπάθειά μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις αποκλίσεις. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβούμε σε μια τέτοια εκτίμηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτή τη φάση, μήπως εξετάζετε το ενδεχόμενο απευθείας αναθέσεων κάποιων έργων για να προχωρήσουν πιο γρήγορα;

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Είμαστε στη διαδικασία να υπάρχει πλήρης αναθεώρηση του τρόπου, με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του ΚΠΣ, ακριβώς για να μην έχουμε τα προβλήματα του παρελθόντος. Έχουμε ξεπεράσει ουσιαστικά το μισό της διαχειριστικής περιόδου. Ξέρετε ότι το πρόγραμμα ουσιαστικά λήγει το 2006, αλλά μπορεί να γίνονται εκταμιεύσεις μέχρι το 2008. Η προτεραιότητα, στο χρόνο που μένει, είναι να γίνουν εκείνες οι αλλαγές, που θα μας επιτρέψουν να μην έχουμε τα προβλήματα του παρελθόντος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επί των ημερών σας, επιταχύνθηκε η διαδικασία απορρόφησης; Εχετε τέτοια στοιχεία;

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Εχουμε στοιχεία, σε σχέση με το Μάρτιο. Ασφαλώς, υπήρξε μια αρκετά μεγάλη επιτάχυνση. Είμαστε, σήμερα, στο 24%, ενώ το Μάρτιο ήμασταν γύρω στο 21%. Όπως είπα, ο στόχος για το τέλος του χρόνου είναι να φτάσουμε από 35% - 37%. Εχει πολλή μεγάλη σημασία η αναθεώρηση που γίνεται αύριο, στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης.

ΚΟΡΑΗ: Θα απλοποιήσετε τη διαδικασία και αν ναι, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρετε;

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα λάβουμε και για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίας και για να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούν οι Διαχειριστικές Αρχές.

ΚΟΡΑΗ: Μπορείτε να μας αναφέρετε ποιες είναι;

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Θα αναφερθούν αύριο, στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης, διότι αυτές είναι λεπτομέρειες που σήμερα συζητήσαμε σε γενικό επίπεδο. Σε τεχνικό επίπεδο -γιατί αυτές είναι τεχνικές αλλαγές που θα γίνουν- θα αποφασιστούν και θα τις ανακοινώσουμε αύριο.

ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ: Είπατε ότι η απορρόφηση το μήνα Μάιο βρίσκεται στο 24% και πάμε ως το τέλος του χρόνου για να καλύψετε το 35%. Μήπως μπορείτε, τώρα ή αργότερα, να μας δώσετε ένα στοιχείο για το τι σημαίνει αυτό, σε ποσό το μήνα; Δηλαδή, στο προσεχές εξάμηνο τι ποσό πρέπει να εισπράττουμε το μήνα;

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Καταλαβαίνετε ότι είναι τεράστια η απόσταση που πρέπει να καλύψουμε. Θα σας πω το ποσό των δαπανών. Η συνολική δημόσια δαπάνη μέχρι σήμερα είναι στα 7.831.000.000 ευρώ και ο στόχος μας είναι να το ανεβάσουμε πάνω από τα 11 δις ευρώ. Είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια. Εχουν γίνει, ήδη, μεγάλες αλλαγές, έχουν πραγματοποιηθεί συντονιστικές συναντήσεις και με τις Περιφέρειες, αλλά και με τους υπεύθυνους των Διαχειριστών Αρχών, προκειμένου να επιτύχουμε αυτή την επιτάχυνση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στην κλίμακα των «15», οι δικοί μας ρυθμοί απορρόφησης πού βρίσκονται περίπου;

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Στην κλίμακα των «15», δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εμείς είμαστε μία από τις χώρες της Ε.Ε. που @τουλάχιστον στους «15»- έχουμε το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και πρέπει να πετύχουμε πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τους υπόλοιπους. Για τους υπόλοιπους δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, διότι η μεν Ιρλανδία, αναφορικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα, έχει φτάσει και είναι στην ουσία, με εξαίρεση το Λουξεμβούργο, η πλουσιότερη χώρα στην Ε.Ε.. Επίσης, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν πετύχει, τα προηγούμενα χρόνια, πολύ καλύτερους ρυθμούς από εμάς. Εχουμε, λοιπόν, μπροστά μας, ένα πολύ πιο δύσκολο έργο και οι δυσκολίες που είχαμε στο παρελθόν, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο μέλλον.

ΚΟΡΑΗ: Υπάρχει κάποιος κατάλογος κατά προτεραιότητα, ποιοι τομείς θα ευνοηθούν, εφόσον πετύχετε την επιτάχυνση απορρόφησης;

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: @Ολα τα στοιχεία για τα οποία μπορεί να έχετε αμφιβολίες, ποσοτικές ή ποιοτικές ή ποιες θα είναι οι προτεραιότητές μας, καθώς και αναλυτικότατοι πίνακες βρίσκονται στο διαδίκτυο, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης και δεν νομίζω ότι πρέπει να μπούμε σε άλλες λεπτομέρειες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ποιος ήταν ο λόγος των προηγούμενων καθυστερήσεων;

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Υπήρχαν πολλοί λόγοι, όπως προγραμματικές αστοχίες, μεγάλες διοικητικές και διαχειριστικές αδυναμίες και προβληματικό σύστημα παραγωγής των δημοσίων έργων στο παρελθόν. Και οι τρεις αυτές είναι αδυναμίες που έχουμε εντοπίσει και θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα μπορούσατε να μας πείτε γενικότερα ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις και πώς προσβλέπει η κυβέρνηση να καλύψει αυτές τις καθυστερήσεις; Δηλαδή, σε ποιο τομέα θα προωθήσει τα μεγαλύτερα κονδύλια για να φτάσουμε στο 35%, μέχρι το τέλος του χρόνου;

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Το πρόβλημα είναι γενικότερο και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Σαφώς, τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα εκεί που τα προγράμματα είναι πιο σύνθετα και στα οποία δεν είχαμε εμπειρία από το παρελθόν. Και γι@ αυτό εκεί πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Με δεδομένο ότι περιμένετε μία συστατική επιστολή από τις Βρυξέλλες και θα υποχρεωθείτε να πάρετε μέτρα περιορισμού των δαπανών από το Σεπτέμβρη, και με δεδομένο, επίσης, ότι εσείς στην αναθεώρηση του προγράμματος που έχετε κάνει μέχρι στιγμής και με στοιχεία που έχετε δώσει, έχετε περιορίσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προς τα κάτω, για να επιταχύνετε τις απορροφήσεις του Γ@ ΚΠΣ θα πρέπει να εκταμιεύσετε και κάποια κονδύλια από τα ελληνικά μέσα. Υπάρχουν αυτά τα κονδύλια για το στόχο που έχετε θέσει και θα υπάρχουν το Σεπτέμβρη;

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Το πρόβλημα με το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν είναι η έλλειψη πόρων για να καλυφθεί η εθνική συμμετοχή. Το πρόβλημα είναι τα έργα να γίνονται και όλα τα προγράμματα να είναι συμβατά με τους κοινοτικούς κανονισμούς, ώστε να εξασφαλίζουμε την κοινοτική συμμετοχή. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα, στις διαδικασίες και όχι στην έλλειψη πόρων.

Μετά την ενημέρωση από τον κ. Αλογοσκούφη, συνεχίστηκε η πολιτική ενημέρωση με ερωτήσεις προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: υπήρχε ένα δημοσίευμα το Σάββατο που αναφερόταν σε μια πληροφορία, πως στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία θα υπογράψουν διμερή συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα. Εχετε να σχολιάσετε κάτι γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στο ίδιο θέμα: οι μυστικές διαπραγματεύσεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και είχαν φτάσει στον 22ο γύρο, αν δεν απατώμαι, συνεχίζονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από ό,τι σας έχω πει, συνεχίζονται οι διαδικασίες συζήτησης.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δημοσιεύματα εφημερίδων σήμερα, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ επικρίνουν την κυβέρνηση ως προς τα διαφημιστικά προεκλογικά σποτ που έχει προβάλλει στην τηλεόραση. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται τα στελέχη της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση οικειοποιήθηκε, εντός ή εκτός εισαγωγικών η λέξη, έργα που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ και τώρα ολοκληρώνονται και τα εμφανίζει ως δικά της. Τι απαντάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανενός είδους οικειοποίηση. Εχω μιλήσει πολλές φορές, σε αυτή την αίθουσα, για συνέχεια του κράτους. Όπως γνωρίζετε, τουλάχιστον, σε κάποια ολυμπιακά έργα υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις. Μπορώ να αναφέρω, για παράδειγμα, δύο από αυτά τα έργα: το ένα είναι η Μαραθώνιος διαδρομή. Κινδυνεύαμε να έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς το παλαιότερο από τα αθλήματα, που είναι ο Μαραθώνιος. Γνωρίζετε καλά ότι έγιναν αρκετές αλλαγές. Η εταιρεία που είχε αναλάβει τη Μαραθώνιο διαδρομή είχε πέσει έξω και πολύ γρήγορα δόθηκε το έργο σε άλλη εταιρεία και προχωράει πολύ καλά σήμερα. Το δεύτερο, το οποίο είχε κάνει το γύρο του κόσμου, ήταν η «Στέγη Καλατράβα». Υπήρχαν δημοσιεύματα σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Πολλοί από εσάς τα θυμάστε, ίσως να γράψατε κιόλας για το θέμα αυτό. Δημιουργήθηκε ο κίνδυνος να ακυρωθεί το έργο. Η κυβέρνηση πολύ γρήγορα, σε συνάντηση που είχε με τη ΔΟΕ και τους συναρμόδιους φορείς, τον «Αθήνα 2004» και το Δήμο Αθηναίων, βρήκε τους τρόπους να προχωρήσει και αυτό το έργο πολύ γρήγορα. Μάλιστα, είχε υπάρξει και εναλλακτικό σχέδιο, εάν δεν μπορούσε να προχωρήσει. Αυτά είναι υποθέσεις που γνωρίζετε, το τελευταίο τρίμηνο, εφόσον παρακολουθείτε τα θέματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μεταξύ των 16 σημείων που είπε προχθές ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είναι και η συμφωνία με την Τουρκία για αμοιβαία περικοπή των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Βοηθάτε τη μνήμη μου πότε υπεγράφη αυτή η συμφωνία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι να μίλησε για υπογραφή συμφωνίας ο Πρωθυπουργός. Όπως ξέρετε, έχουν γίνει συζητήσεις από τότε που και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Ερντογάν ήταν αρχηγοί κομμάτων και όχι Πρωθυπουργοί, στην Αγκυρα πέρυσι τον Ιανουάριο. Εγινε συζήτηση και στην Αθήνα για μια προσπάθεια αμοιβαίας μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Και να θυμίσω, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, πριν από λίγες ημέρες. Το είχαμε συζητήσει και εδώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Για να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στην ασφάλεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση ή μπορεί δι` αυτού του τρόπου που υπάρχει τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει ζητηθεί η συνδρομή, όπως ξέρετε. Ηταν απόφαση της κυβέρνησης και η συνδρομή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει η χώρα, ως μέλος του ΝΑΤΟ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχουν δηλώσεις του κ. Μίλερ, που λέει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τη νομοθεσία μας, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η παρουσία ή η διέλευση ξένων στρατευμάτων στη χώρα. Υπάρχει σημερινό σχετικό δημοσίευμα. Εχετε κάτι επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω και δεν σχολιάζω δηλώσεις πρέσβεων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 7 June 2004 - 13:05:08 UTC