Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-06-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, σήμερα το πρωί, επισκέφθηκε το Θριάσειο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα. Όπως γνωρίζετε, είναι ένα σχετικά καινούργιο νοσοκομείο. Λειτούργησε το 1996 με σύγχρονες υποδομές, όμως οι ελλείψεις ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, με αύξηση μάλιστα των περιστατικών που αντιμετωπίζει καθημερινά, δεν επιτρέπουν μέχρι τώρα την πλήρη αξιοποίησή του. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιλυθεί κάθε λειτουργικό πρόβλημα, ώστε με την πλήρη στελέχωσή του, το νοσοκομείο να μπορεί να λειτουργήσει σωστά τις νέες μονάδες του και να αναδειχθεί σε περιφερειακό νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής.

Αργότερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε, για θέματα της αρμοδιότητάς της, με την υπουργό αναπληρωτή Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά και στις 7 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Πατ Κοξ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

Επειδή αρκετές φορές συζητάμε για αρνητικά δημοσιεύματα, πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ένα μπαράζ πολύ θετικών δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο, αλλά και στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης, που αφορούν την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, την πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με αφορμή το χθεσινό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας, που ξεκίνησε από την Αθήνα και για πρώτη φορά θα ταξιδέψει και στις πέντε ηπείρους.

Επίσης, έχω μια γραπτή ερώτηση από τον 902. Η ερώτηση είναι «αν η κυβέρνηση προτίθεται να σταματήσει τη διαδικασία για την αναζήτηση εθελοντών που θα στελεχώσουν τον πολιτικο-στρατιωτικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ, που θα επεμβαίνει σε όλον τον κόσμο, όπως προβλέπεται από έγγραφο του ΓΕΕΘΑ, με ημερομηνία 6/2/2004, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», με δεδομένους τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, αφού ενδέχεται να σταλούν σε εμπόλεμες περιοχές».

Η απάντηση από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει ως εξής:

«Η χώρα μας, ως μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, έχει συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από τις υπογραφείσες ενταξιακές συμφωνίες. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, διερευνάται η περίπτωση υλοποίησής του σε εθελοντική βάση και αφορά καθαρά ειρηνευτικές αποστολές. Δηλαδή, υποστήριξη πληθυσμού, διάσωση πολιτιστικών μνημείων και άλλες σχετικές αποστολές. Την παρούσα χρονική στιγμή, το πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησης της προθέσεως συμμετοχής σε αυτό. Από τη στιγμή που θα καταγραφεί ισχυρή εθελοντική πρόθεση συμμετοχής, τότε θα θεσμοθετηθεί και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο. Η Ελλάδα δεν προτίθεται να απεμπολήσει δικαιώματα που ισχυροποιούν τη διεθνή θέση της».

Είχα πει χθες, ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση για το σχέδιο Ανάν, όταν αυτό δοθεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Σας πληροφορώ ότι ήδη έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και φυσικά μένουμε σε αυτή.

Τέλος, έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για ένα θέμα δήθεν διαρροής θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» επανέρχεται σήμερα στο θέμα των ένοπλων φρουρών για τους ξένους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διαψεύδεται από την κυβέρνηση το δημοσίευμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση είναι κατηγορηματική. Ισχύει και μάλιστα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα εκδώσει και πάλι ανακοίνωση. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κ. Βουλγαράκη και η ανακοίνωση ίσως έχει, ήδη, εκδοθεί.

ΧΙΩΤΗΣ: Τελικώς, η κυβέρνηση υιοθετεί ή όχι τις προτάσεις του κ. Μεϊμαράκη γι` αυτά που είπε και εν πάση περιπτώσει να μην τα ερμηνεύουμε εμείς, γιατί ο ίδιος θεωρεί ότι όργανα του ΠΑΣΟΚ παρερμηνεύουν τις δηλώσεις του. Υιοθετεί τις προτάσεις του κ. Μεϊμαράκη η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα χθες. Να επαναλάβω ακριβώς τι σας είπα: «Υπάρχει αγαστή συνεργασία και συνεννόηση, στο πλαίσιο των ρόλων του καθενός». Είδα σήμερα καθ` υπερβολή δημοσιεύματα. Επίσης, έχει κάνει δηλώσεις ο κ. Μεϊμαράκης, νωρίτερα το πρωί, σε ραδιοφωνικό σταθμό, στις οποίες αναφέρει @όπως σας είπα και χθες- ότι τέτοιες προτάσεις, όπως γράφονται, δεν έχουν γίνει ποτέ από τον ίδιο.

ΧΙΩΤΗΣ: Συγχωρέστε μου την επιμονή. Επειδή έχω πληροφορηθεί και τις δηλώσεις του, ο κ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι οι υπουργοί δέχονται τις προτάσεις του. Εμείς, όμως, δεν έχουμε την ίδια αίσθηση. Ρωτώ, λοιπόν, και πάλι: η κυβέρνηση δέχεται ή όχι τις προτάσεις του κ. Μεϊμαράκη, όπως διατυπώνονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτάτε κάτι άλλο. Ξαναλέω: στα όσα ειπώθηκαν ή γράφτηκαν περί Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, η απάντηση που δόθηκε χθες είναι σαφής. Την επαναλαμβάνει και σήμερα και ο κ. Μεϊμαράκης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Απαντάτε άλλο από αυτό που σας ρωτάει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω μπροστά μου το κείμενο των δηλώσεων του κ. Μεϊμαράκη. Και στο ένα θέμα, το χθεσινό, και στο άλλο θέμα για πρόταση δημιουργίας, σε κάθε υπουργείο, γραφείου εξυπηρέτησης βουλευτών, επίσης απαντά ότι ούτε αυτό υπάρχει ως πρόθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά μιλάει για διαύλους επικοινωνίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαύλους επικοινωνίας των βουλευτών με το κάθε υπουργείο, πράγμα το οποίο θεωρείται αυτονόητο, όπως και ο ίδιος δηλώνει, όχι μόνο σήμερα, το έχει ξαναπεί. Αλίμονο, εάν δεν υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας υπουργών με βουλευτές όλων των κομμάτων.

ΚΟΡΑΗ: Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πρόταση του κ. Μεϊμαράκη για τη δημιουργία σε κάθε υπουργείο ενός οργάνου κεντρικού σχεδιασμού, στο οποίο θα συμμετέχει και το κόμμα, για να καλύψει το επικοινωνιακό έλλειμμα, που εκτιμά ότι υπάρχει σήμερα; Και αυτό το παίρνει πίσω ο κ. Μεϊμαράκης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έλεγα ότι γράφονται κάποια πράγματα, κατ` επανάληψη. Είδα σήμερα υπερβολικά δημοσιεύματα περί διαστάσεων απόψεων, κόντρες, αντιπαράθεση κ.λ.π. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Υπάρχουν ενδεχομένως κάποιες απόψεις για την επικοινωνιακή πολιτική ή για την πολιτική στο άλφα ή βήτα υπουργείο. Σε αγαστή συνεργασία όλοι οι υπουργοί μεταξύ τους συζητούν γι αυτά τα θέματα.

ΚΟΡΑΗ: Επειδή επικαλεστήκατε πριν από λίγο τις δηλώσεις του, στο Ρ/Σ FLASH, είπε -όλα αυτά τα διέψευσε, έχετε δίκιο σε αυτό- ότι άλλωστε, ούτε εγώ, ούτε ο κ. Ρουσόπουλος, είμαστε αφελείς για να θέσουμε αυτό το θέμα τώρα. Τι εννοούσε; Έχετε κρυμμένα χαρτιά τα οποία θα αποκαλύψετε μετά τις ευρωεκλογές και την Ολυμπιάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν πουθενά κρυμμένα χαρτιά. Με την ερώτησή σας μου δίνετε την αφορμή να πω ότι δεν υπάρχουν κρυμμένα χαρτιά ούτε στην πολιτική της κυβέρνησης. Πριν από λίγο άκουσα τον κ. Βούγια να λέει κάτι τέτοιο, όπως τον άκουσα, επίσης, να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μια εικόνα δήθεν ασυνεννοησίας και προβλημάτων μέσα στην κυβέρνηση. Αντιλαμβάνομαι για ποιους σκοπούς το κάνει αυτό το ΠΑΣΟΚ, όπως το αντιλαμβάνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Στις δύσκολες μέρες που περνούν προσπαθεί να μεταθέσει το δικό τους πρόβλημα στην άλλη πλευρά. Δεν νομίζω, όμως, ότι θα τα καταφέρει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μετά από εσάς για την αγαστή συνεργασία, οι υπόλοιποι υπουργοί έχετε την εκτίμηση ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει την ίδια συνεργασία, στο ίδιο επίπεδο; Μήπως έχει παράπονα από κάποιους άλλους συναδέλφους σας, αυτό το διάστημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρ` ό,τι δεν είναι δόκιμο να απαντήσω εκ μέρους του, θα σας επαναλάβω την απάντησή του, ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, για τους οποίους μίλησε ο κ. Μεϊμαράκης και δεχθήκατε, τι μορφή θα αποκτήσουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δίαυλος επικοινωνίας είναι και αυτός που έχουμε εδώ, τώρα. Συνομιλούν οι υπουργοί με τους βουλευτές, οι βουλευτές με τους υπουργούς. Στη Ν.Δ. η συζήτηση είναι ο υπ` αριθμόν ένα κανόνας για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα κάνουν ενημέρωση οι υπουργοί στους βουλευτές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνουν αυτό που επιβάλλει η Δημοκρατία μας. Θα συνομιλούν.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αναφερθήκατε στον κ. Βούγια, ο οποίος πριν από λίγο έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα: Είπε ότι ματαιώθηκε ένας διαγωνισμός για 25.000 θέσεις και ότι μετακινήθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη από την Εθνική Τράπεζα. Εκτός αυτού, είπε ότι οι δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Σουφλιά και τον κ. Αλογοσκούφη, όσον αφορά την Ολυμπιάδα, δεν έγιναν τυχαία, αλλά ουσιαστικά ότι προετοιμάζουν τον κόσμο για τα μέτρα λιτότητας που θα πάρει η κυβέρνηση, από το Σεπτέμβριο και μετά. Τι έχετε να πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απ` ό,τι ακούω είπε πολλά. Όσον αφορά την Ολυμπιάδα, σας έχω πει ότι είναι εθνική υπόθεση. Ουδείς ποτέ την αμφισβήτησε. Κανένας από τους υπουργούς που μίλησαν δεν αμφισβήτησε ότι είναι εθνική υπόθεση. Η Ελλάδα έκανε και κάνει ό,τι είναι καλύτερο για να έχουμε επιτυχημένους και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Όσον αφορά τα άλλα θέματα που αναφέρατε, υπάρχει κάποιου είδους περίεργη προσέγγιση από το ΠΑΣΟΚ, θα έλεγα. Έχω ακούσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ να μας κατηγορεί ότι θα βάλουμε «τα δικά μας παιδιά» στη Δημόσια Διοίκηση. Στη συνέχεια, μετεκλογικά, άκουσα το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος Γιώργου Παπανδρέου, στη Βουλή μάλιστα, να λέει ότι δεν έχουμε στελέχη και γι αυτό έχουμε κρατήσει τα «δικά τους παιδιά». Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι δεν υπάρχουν, ούτε δικά μας, ούτε δικά τους παιδιά. Όλοι είναι Έλληνες πολίτες με ίσα δικαιώματα. Αναρωτιέμαι, όμως, τι από τα δύο ισχύει; Ισχύει ότι εμείς κάνουμε αυτό που λέει ο κ. Βούγιας ή αυτό που λέει ο κ. Παπανδρέου; Ας βρουν πρώτα οι δυο τους μια απάντηση, ας αποφασίσουν σε μια κοινή γραμμή και να μας πουν. Τότε θα πάρουν και συγκεκριμένη απάντηση.

ΤΑΚΗΣ: Να επανέλθω στο θέμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Απ ό,τι κατάλαβα πριν από λίγο το διαψεύσατε. Και στην Επιτροπή της Βουλής μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι ανοίγει η πόρτα για τρομοκρατικές ενέργειες. Φαντάζομαι, το ξέρετε κι εσείς, ότι ένας δημοσιογράφος δεν τα κατεβάζει από το μυαλό του. Μήπως κάποιοι έδωσαν λανθασμένες πληροφορίες στο συντάκτη του ρεπορτάζ και βγήκε αυτή η εικόνα; Γιατί έτσι ξαφνικά να υπάρχει ένα ρεπορτάζ@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ξαφνικά. Είναι η πολλοστή φορά που διαψεύδεται κάτι τέτοιο.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή γράφεται για συμφωνία του κ. Βουλγαράκη στην Αμερική, κάτω από το τραπέζι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνάντηση, η οποία όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έγινε εν κρυπτώ, δεν υπάρχει. Θα σας καλύψει η ανακοίνωση του κ. Βουλγαράκη.

ΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν υπάρχει η επιστολή του κ. Σουφλιά στον Πρωθυπουργό, στην οποία διατυπώνονται οι προβληματισμοί του, όσον αφορά την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Όχι αυτό που αναφέρει σήμερα σε πρωτοσέλιδό της μια εφημερίδα. Υπάρχει επιστολή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια επιστολή. Ας διατηρήσουμε το χιούμορ, το οποίο υπηρετεί, επί σειρά ετών, η εφημερίδα «ΠΟΝΤΙΚΙ».

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τον κ. Λιάπη για το γεγονός ότι δεν επέτρεψε στον κ. Βερελή να πάει να επισκεφθεί τα έργα που ζήτησε. Ισχύει αυτό; Ποιοι μπορούν να επισκεφθούν τα έργα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε διαβάσει τη χθεσινή απάντηση του κ. Λιάπη, που δόθηκε στις 7 το απόγευμα; Μπορώ να σας την επαναλάβω -εάν θέλετε- αν και δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Ζητήθηκε από τη Διοίκηση του ΟΣΕ, όχι από τον κ. Λιάπη, να επισκεφθεί ο κ. Παπανδρέου με κλιμάκιο βουλευτών, το εργοτάξιο του προαστιακού σιδηρόδρομου. Ο κ. Λιάπης έσπευσε να ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου ότι προσφέρεται να τον ξεναγήσει ο ίδιος. Ο κ. Παπανδρέου ουδέποτε απάντησε στο τηλεφώνημα. Αντ` αυτού έγινε νέο τηλεφώνημα του κ. Βερελή προς τη Διοίκηση του ΟΣΕ και όχι στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών. Και δημοσιοποιήθηκε καταγγελία του κ. Βερελή. Ο κ. Λιάπης απάντησε με λεπτομέρειες, χθες το απόγευμα. Σας καλώ να διαβάσετε την απάντησή του. Το ΠΑΣΟΚ, απλώς, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

ΖΟΥΛΑΣ: Θέλω να καταλάβω ότι εάν ασχέτως του τρόπου με τον οποίο ερμηνεύθηκαν οι προτάσεις του κ. Μεϊμαράκη, η κυβέρνηση τις υιοθετεί. Συμμερίζεται, έστω, τους προβληματισμούς για τον επικοινωνιακό τομέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε συγκεκριμένα ποιες προτάσεις εννοείτε; Να τις ακούσω και θα σας απαντήσω.

ΖΟΥΛΑΣ: Εννοώ τις δύο βασικές προτάσεις. Η μια είναι η σύσταση κάποιων γραφείων εξυπηρέτησης βουλευτών στα υπουργεία. Και η δεύτερη η συμμετοχή του ιδίου στον επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο, ο κ. Μεϊμαράκης μετέχει πάντοτε σε όλες τις συνεδριάσεις που γίνονται. Άρα, δεν τίθεται θέμα και αποκλείεται να έκανε τέτοια πρόταση.

ΖΟΥΛΑΣ: Το λέει ο ίδιος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το πρώτο, σας είπα ότι μόλις σήμερα και ο ίδιος δήλωσε -όπως κι εγώ χθες- ότι ουδέποτε έχει κάνει τέτοια πρόταση.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Θέλω να επιμείνω στο θέμα, αν μου επιτρέπετε. Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για τρεις προτάσεις, εκ των οποίων η μία δεν έγινε δεκτή, η άλλη διαστρεβλώθηκε από τις εφημερίδες του συστήματος του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, και η τρίτη αφορά τη δημιουργία ενός νέου επικοινωνιακού σχεδιασμού, ενός είδους «πρωϊνού καφέ» με τη συμμετοχή του ιδίου. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει στην προηγούμενη ερώτηση, η οποία ήταν ακριβώς η ίδια. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.

ΧΙΩΤΗΣ: Η δική μου η ερώτηση είναι ακόμα πιο συγκεκριμένη. Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, νομίζετε ότι χρειάζεται βελτίωση ή αποδίδει, όπως ασκείται σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η επικοινωνιακή πολιτική μας κρίνεται καθημερινά στην πράξη. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει ό,τι πιστεύει ότι χρειάζεται βελτίωση, ακούγοντας τους πάντες, διαβάζοντας, υιοθετώντας παρατηρήσεις, κρίσεις ή σχόλια.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο κ. Καραμανλής είναι ευχαριστημένος με την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, επικοινωνιακά, τρεις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας; Μιλάτε μαζί του και οπωσδήποτε θα έχετε αντιληφθεί αν είναι ενοχλημένος από κάποιες αντιπαραθέσεις που γίνονται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγες ημέρες, εδώ, στην αίθουσα ενημέρωσης, έκανα μια εκτενή ανάλυση περί του αν είναι ενοχλημένος ή όχι ο Πρωθυπουργός για διάφορα αντίστοιχα θέματα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Το ρωτώ γιατί κάθε μέρα βλέπουμε ότι υπάρχουν και καινούργια κρούσματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι, λοιπόν, η εικόνα της κυβέρνησης τρεις μήνες μετά τις εκλογές; Δείχνει μια κυβέρνηση η οποία εργάζεται και λύνει προβλήματα που παρέμεναν άλυτα για πάρα πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται στο μεγάλο εθνικό θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Εδωσε απαντήσεις σε ερωτηματικά για μια σειρά θεμάτων, όπως το ζήτημα των συνταξιούχων και του 5% παρακράτησης που γίνεται στις συντάξεις τους. Εδωσε απαντήσεις και λύσεις στα πανωτόκια και τους πλειστηριασμούς. Εδωσε απαντήσεις και βοήθησε στην υπόθεση του Κυπριακού. Βοήθησε, επίσης, σημαντικά να βελτιωθεί η εικόνα των σχέσεων, αλλά και οι σχέσεις αυτές καθαυτές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με την επίσημη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Υπάρχει και μία σειρά άλλων θεμάτων, όπως το νομοθετικό πλαίσιο για την πάταξη της γραφειοκρατίας, το νομοθετικό πλαίσιο για τους συμβασιούχους που ήταν όμηροι, επί πέντε χρόνια, της προηγούμενης κυβέρνησης. Υπάρχει η ειλικρινής διάθεση να αντιμετωπίζουμε τους πολίτες κοιτάζοντάς τους στα μάτια και αποκαλύπτοντας όλη την αλήθεια για την οικονομία, όπως έγινε στη Βουλή. Όλα αυτά που σας περιέγραψα και πολλά άλλα είναι έργο που επιτελέστηκε σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Αυτό είναι το έως τώρα έργο της κυβέρνησης. Είναι σημαντικό και πιστεύω ότι οι Ελληνες πολίτες το εκτιμούν.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για μια αποστροφή του κ. Σημίτη που καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι εμφανίζει τη γέφυρα Ρίου @ Αντιρρίου ως έργο του Χαρίλαου Τρικούπη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω τα λεγόμενα του κ. Σημίτη. Δεν άκουσα κάτι τέτοιο από τη Ν.Δ. Δεν υπάρχει κανενός είδους απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι σε κάποιον και ιδιαίτερα σε έναν πρώην Πρωθυπουργό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι σε πολλά υπουργεία οι υπουργοί δεν έχουν δώσει ούτε μία συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους συντάκτες; Εχετε κάποιο σχόλιο; Γιατί η προσωπική μου άποψη είναι ότι υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο. Η συνεργασία δημοσιογράφων και υπουργών πιστεύω ότι είναι αγαστή. Αν υπάρχουν κάποιου είδους μικρές καθυστερήσεις, αυτό οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση είναι καινούργια και έχει αρχίσει να ασχολείται με πάρα πολλά πράγματα και να δίνει λύσεις. Η πρόθεση των κυβερνητικών στελεχών είναι να έχουν μια πολύ καλή συνεργασία με το χώρο των ΜΜΕ, ο οποίος, άλλωστε, ως ελεγκτικός μηχανισμός, είναι ένας από τους πυλώνες της Δημοκρατίας μας.

ΚΟΡΑΗ: Η λογική της κυβέρνησης ποια είναι; Το κόμμα, όχι απλώς να εκφράζει μία άποψη, πρέπει να έχει λόγο στη διαμόρφωση της επικοινωνιακής στρατηγικής της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Δημοκρατία επιβάλλεται να έχει άποψη καθένας από τους μετέχοντες ενεργούς πολίτες.

ΚΟΡΑΗ: Και λόγο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Η άποψη είναι και λόγος.

ΚΟΡΑΗ: Δηλαδή, δέχεστε να σας λέει το κόμμα τι ή πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε επικοινωνιακά την κυβερνητική λειτουργία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άλλο αυτό που με ρωτάτε.

ΚΟΡΑΗ: Αυτό θέλω να μου απαντήσετε. Το κόμμα πρέπει να έχει λόγο στο πώς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα διαχειρίζεται την επικοινωνιακή λειτουργία της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το κόμμα της Ν.Δ. εξελέγη στην κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία. Η Ν.Δ. αποτελείται από σημαντικά στελέχη, τα οποία έχουν άποψη. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν προτίθεται η Ν.Δ. να οδηγήσει τη χώρα σε καταστάσεις που είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν πρόκειται να κομματικοποιηθεί το κράτος από τη Ν.Δ. Αυτό ξεχάστε το, έγινε μόνο επί ΠΑΣΟΚ.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 3 June 2004 - 13:05:09 UTC