Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-05-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 10 Μαΐου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε, καλή εβδομάδα.

Θα ήθελα να ξεκινήσω τη σημερινή ενημέρωση με μια σύντομη δήλωση για τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Γκρόζνι της Τσετσενίας, στην οποία έχασε τη ζωή του ο Πρόεδρος της χώρας: Η βία και η τρομοκρατία δεν έχουν πατρίδα. Καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση στην Τσετσενία. Η κυβέρνηση εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά της στους οικείους του αποθανόντος Προέδρου Αχμάντ Καντίροφ και των αθώων θυμάτων της τρομοκρατικής αυτής ενέργειας.

Θέλω να κάνω ένα σύντομο σχόλιο για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν: Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού επιβεβαίωσε το καλό κλίμα των σχέσεων Ελλάδας @ Τουρκίας και την πολύ καλή επικοινωνία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών. Ενίσχυσε δε την προοπτική για μια νέα θετική δυναμική, μια δυναμική προς την ουσιαστική εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Γνωρίζετε ότι την Τετάρτη (12/5), στις 18.30, θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την οποία ζήτησε η κυβέρνηση. Δεσμευτήκαμε προεκλογικά να προχωρήσουμε σε μια πλήρη και αντικειμενική απογραφή της κατάστασης, ώστε οι Ελληνίδες και οι Ελληνες να γνωρίζουν την αλήθεια. Δεσμευτήκαμε, παράλληλα, ότι παρά τα όποια προβλήματα και τις δυσκολίες, με νοικοκύρεμα της οικονομίας, με περιστολή της αδιαφάνειας, της γραφειοκρατίας και της σπατάλης, θα ανταποκριθούμε στις δίκαιες προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών και κυρίως αυτών που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αύριο στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΑΚΕΛ κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν έχετε το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού των άλλων ημερών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το έχω αυτή τη στιγμή. Αλλά θα φροντίσω, ώστε κάθε Δευτέρα να σας ενημερώνω για το πρόγραμμα όλης της εβδομάδας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, η οποία @δεν διαφωνεί κανένας, συμφωνούν άπαντες- ήταν πάρα πολύ επιτυχημένη. Πλανάται, όμως, ένα ερώτημα στην κοινή γνώμη της Ελλάδας. Τι προέκυψε, ουσιαστικό, από αυτή την επίσκεψη, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό; Είχαμε κάτι για το οποίο μπορεί κανείς να αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί σε ένα δρόμο επίλυσης αυτών των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε, κατ` αρχάς, την πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά από πάρα πολλά χρόνια, κάτι που είχε τονιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Είχα πει τότε ότι σε αυτήν την επίσκεψη τίθενται οι βάσεις για μια νέα αρχή. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό ότι έγινε μια πολύ καλή αρχή. Και, όπως γνωρίζετε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

ΠΑΡΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Εβερτ. Εξερχόμενος, ο κ. Εβερτ δήλωσε ότι το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει η διαδικασία που αφορά στο σκάνδαλο, όπως έχει χαρακτηριστεί και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο παρελθόν, του Χρηματιστηρίου. Τι ακριβώς πρέπει να περιμένουμε το Φθινόπωρο; Σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της έναρξης μιας διαδικασίας, μιας διερεύνησης μέσα από προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, γι` αυτό που έχετε χαρακτηρίσει «σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ορθός ο χαρακτηρισμός ότι είναι σκάνδαλο αυτό που συνέβη στο Χρηματιστήριο. Το είχε επαναλάβει πολλές φορές ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νυν Πρωθυπουργός, με σαφή πρόθεση, και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που θα βοηθήσουν στη διαφάνεια και τη διαλεύκανση αυτού του σκανδάλου.

ΠΑΡΡΑΣ: Με συγχωρείτε, θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος, ποιες είναι αυτές οι διαδικασίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι απολύτως συγκεκριμένος. Είναι γνωστό πως οι διαδικασίες αυτές κινούνται σε μια Πολιτεία, στην οποία υπάρχουν κανόνες και νόμοι. Οποια στοιχεία προκύπτουν, θα παίρνουν την κανονική οδό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν, όμως, προθεσμίες που λήγουν και μπορεί το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου να παραγραφεί. Θα προχωρήσετε πιο γρήγορα; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η έρευνα έχει ήδη αρχίσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέει τίποτα αυτό. Πότε θα τελειώσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σύντομα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχει παραγραφεί τότε το αδίκημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με βάση το Ελσίνκι, η υφαλοκρηπίδα έπρεπε να έχει τελειώσει ως το τέλος του 2004. Προχθές, ο κ. Βαληνάκης, σε τουρκικό κανάλι, είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα φτάσει μέχρι το τέλος του 2004. Είναι μόνο τεχνικό το θέμα ή είναι και μία εξυπηρέτηση προς τον κ. Ερντογάν, ότι δεν δεσμεύεται η Τουρκία να πάει στη Χάγη ως το 2004.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γι@ αυτό το θέμα απάντησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε ερώτηση που του έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σχετικά με τη συζήτηση για την οικονομία, πώς εξηγεί η κυβέρνηση το γεγονός ότι κατά τεκμήριο φίλιες δυνάμεις, όπως είναι ο ΣΕΒ και ο αντίστοιχος της Βόρειου Ελλάδος, κάλεσαν την κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί και να ενεργήσει με πράξεις και όχι με λόγια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν χωρίζει σε φίλιες και εχθρικές δυνάμεις κανένα κομμάτι του ελληνικού λαού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δική μου είναι η τοποθέτηση. Δεν ζητάω απάντηση ως προς αυτό, αλλά στο γεγονός ότι της καταλογίζουν έλλειψη δράσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα το σχολιάσω.

ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούγοντας αυτά για το Χρηματιστήριο, μου ήρθε στο μυαλό μια άλλη υπόθεση για την οποία, επίσης, η Ν.Δ. έχει κάνει θόρυβο. Αυτή η υπόθεση με τις ελληνοποιήσεις. Τι γίνεται τελικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία, από το Δεκέμβριο του 2000, είχε καταθέσει όλα εκείνα τα στοιχεία που συγκέντρωσε Επιτροπή υπό τον πρώην υπουργό κ. Σημαιοφορίδη. Είχαν κατατεθεί τότε στον Πρόεδρο της Βουλής και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Πολλές από τις υποθέσεις αυτές πήραν το δρόμο της Δικαιοσύνης και έχουν βγει και πολλές αποφάσεις, οι οποίες δικαίωναν αυτές τις καταγγελίες.

ΧΙΩΤΗΣ: Σήμερα υπογράφηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα για το διορισμό των νέων Μητροπολιτών. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι η ενθρόνισή τους θα πρέπει να καθυστερήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαμεσολαβητική προσπάθεια που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ή έγκειται στην εφαρμογή του νόμου και θα πρέπει να προχωρήσουν και οι ενθρονίσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι θέμα που αφορά την ίδια την Εκκλησία και δεν θα υπεισέλθω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μήπως έχετε κάποια απάντηση για εκείνο το ντοκιμαντέρ της ΕΤ-3 που είχε κοπεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την ίδια κιόλας ημέρα εξέδωσε ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση της ΕΤ-3, η οποία καλύπτει την ερώτησή σας. Ουδέποτε υπήρξε παρέμβαση για να κοπεί κάποιο ντοκιμαντέρ. Θέλω να θυμίσω, άλλωστε, ότι ακόμα δεν έχουν γίνει αλλαγές στη Διοίκηση της ΕΤ-3 και πως η κυβέρνηση είναι αντίθετη με τέτοιου είδους λογικές. Και το έχει αποδείξει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν σας είχα απευθύνει τη μομφή της παρέμβασης. Ήθελα διευκρίνιση για το τι είχε γίνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είχε εκδοθεί η ανακοίνωση την ίδια ημέρα, θεώρησα ότι δόθηκε και η απάντηση. Γι @αυτό και δεν σας απάντησα. @Αλλωστε, σε όλες τις ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί και έχω υποσχεθεί απάντηση, υπάρχει απάντηση σε λίγες ώρες.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Αύριο το πρωί ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Χριστόφια. Ποια είναι η ατζέντα της συζήτησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Χριστόφιας ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό. Το θέμα, όπως καταλαβαίνετε, είναι οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, από εδώ και πέρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή μας είχατε πει εδώ ότι περιμένατε να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και μετά@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει υπάρξει ακόμα επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου για τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Αύριο το μεσημέρι, επειδή συνεδριάζει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης το Συντονιστικό Συμβούλιο με θέμα την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στο οποίο συμμετέχω, δεν θα πραγματοποιηθεί η πολιτική ενημέρωση. Τυχόν ερωτήσεις σας, θα παρακαλούσα να υποβληθούν στο Γραφείο μου έως το μεσημέρι, για να υπάρξει γραπτή απάντηση.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 10 May 2004 - 13:05:09 UTC