Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-04-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 26 Απριλίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει, υπό τον Πρωθυπουργό, η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα την υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο της Υγείας και τις κυβερνητικές προτεραιότητες στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Την Τετάρτη, ορίστηκε, για τις 11 το πρωί, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος @όπως γνωρίζετε- θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Θέλω να απαντήσω σε ένα ερώτημα που ετέθη το πρωί, για τη διχοστασία μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος: Η κυβέρνηση σέβεται και τιμά εξίσου, τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος. Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή, η ίδια που επανειλημμένως είχαμε εκφράσει και ως αντιπολίτευση. Στο ζήτημα της εκλογής των Μητροπολιτών, ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι σαφής. Οι σχετικές διατάξεις του θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Θα ήθελα να κάνω και ένα σύντομο σχόλιο: Οι όποιες διαφωνίες μπορεί να επιλυθούν με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και καλής θέλησης. Το πνεύμα αυτό, άλλωστε, αποδεδειγμένα και διαχρονικά, διαπνέει τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Αυτή την ώρα ο Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος παραχωρεί συνέντευξη στους δημοσιογράφους που ακολουθούν τον υπουργό Εξωτερικών στο ταξίδι του, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι διεξήχθη, σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, στο Λουξεμβούργο, η συνάντηση COREPER @ 2, σε επίπεδο πρέσβεων και μονίμων αντιπροσώπων. Όπως γνωρίζετε, το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν ο Κανονισμός για το καθεστώς της Πράσινης Γραμμής. Ο Κανονισμός, σε επίπεδο ομάδας εργασίας, ήταν κοντά στις επιδιώξεις μας. Σήμερα το πρωί, η ελληνοκυπριακή πλευρά και κατόπιν συντονισμού με την ελληνική αντιπροσωπεία, παρουσίασε δέσμη προτάσεων υπέρ των Τουρκοκυπρίων.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σχετικά με τη συνεδρίαση του COREPER, είπατε ότι ο κανονισμός που υιοθετήθηκε ήταν κοντά στις θέσεις μας. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν σε αυτό τον κανονισμό που υιοθετήθηκε ...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρησιμοποίησα τη φράση «ο κανονισμός που υιοθετήθηκε». Είπα ο κανονισμός που συζητήθηκε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Προφανώς, λοιπόν, δεν υπάρχει εκεί δυνατότητα για εξαγωγή τουρκοκυπριακών προϊόντων από κατεχόμενα λιμάνια ή αεροδρόμια. Υπάρχει αυτή η λεπτομέρεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προτάσεις οριοθετούνται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως γνωρίζετε. Νομίζω ότι αφορούν την αύξηση σημείων διέλευσης, στην πράσινη γραμμή και στη διεύρυνση της λίστας των εμπορευμάτων που διακινούνται. Δεν έχω κάποια περαιτέρω πληροφορία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αύριο φθάνει στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος και την Τετάρτη συναντάται με τον κ. Καραμανλή και υποθέτω και με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Εκφράζεται μια άποψη και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μήπως είναι η κρίσιμη ώρα για να υπάρξει μια σύγκλιση ή πανεθνική διάσκεψη για το Κυπριακό, στην οποία θα συμμετέχουν, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Εσείς θα το βλέπατε ως σκόπιμο να γίνει αυτή την κρίσιμη ώρα, προκειμένου να χαραχθεί μια κοινώς αποδεκτή γραμμή, την οποία θα ακολουθήσουμε, για να βγούμε από τα αδιέξοδα στο κυπριακό πρόβλημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που προέχει είναι ο συντονισμός των δύο κυβερνήσεων. Όπως γνωρίζετε, σήμερα γίνεται η συζήτηση, μεταξύ του κ. Ιακώβου και του κ. Μολυβιάτη στο Λουξεμβούργο. Θα έχουμε, την Τετάρτη, τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο. Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, έχει δώσει σαφή δείγματα εθνικής συνεννόησης. Θέλω να σας θυμίσω και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, στη Λουκέρνη, με το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και τις συνεννοήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο και στη συνέχεια, τις δύο πρωτοβουλίες που έλαβε στην Αθήνα για την ενημέρωση της Βουλής και για τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Δεν υπάρχει κάτι προς το παρόν. Η εθνική συνεννόηση είναι ένας από τους στόχους μας που κάνουμε πραγματικότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν πρόκειται μόνο για εθνική συνεννόηση, πρόκειται και για διερεύνηση, εάν εξακολουθεί η κυπριακή ηγεσία να έχει τους ίδιους στόχους της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Γιατί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν κάτι άλλο, που ενδεχομένως να είναι μια φενάκη αυτό, μια σκιαμαχία, και ο κόσμος να μη θέλει την ένωση, την ομοσπονδία. Δεν θα πρέπει να διερευνηθεί; Μια ανάλογη πρόταση έκανε και ο κ. Βενιζέλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω ότι έχουν γίνει προτάσεις από διάφορα στελέχη. Γνωρίζουμε, επίσης, όλοι ότι δεν έχουν γίνει επίσημα προτάσεις από κάποιο κόμμα. Θα ήθελα να μείνω σε αυτά που σας είπα και την Τετάρτη, μετά τη συζήτηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Κύπριο Πρόεδρο, εάν τεθεί το θέμα εκεί, θα υπάρξει απάντηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και κάτι άλλο: Αν αρθεί το εμπάργκο, θα ήταν διατεθειμένη η κυβέρνηση να φτάσει σε βέτο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα ήθελα να απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να επιστρέψω στο ερώτημα περί των θέσεων της ελληνικής πλευράς που φαίνεται να βρίσκονται κοντά στο προσχέδιο που υπάρχει. Ηθελα να μας πείτε, ποιες είναι οι βασικές θέσεις, γιατί εγώ προσωπικά δεν τις έχω καταλάβει, όπως και ποιες είναι οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς από το σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, οι θέσεις ορίζονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Εμείς είμαστε σε συντονισμό με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτή είναι η αρμόδια να δώσει τις θέσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δύο ερωτήσεις: Πρώτον, αν υπάρχει ζήτημα για νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα, την επόμενη ημέρα, και δεύτερον, εάν έχει οριστεί η ημερομηνία άφιξης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά το πρώτο ερώτημα, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Ως προς την ημερομηνία άφιξης του κ. Ερντογάν, δεν έχει οριστικοποιηθεί, όμως προβλέπεται γύρω στις 6 @ 7 Μαΐου.

ΧΙΩΤΗΣ: Μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο ΥΠΕΘΑ έκανε κάποιες δηλώσεις και αφήνει να εννοηθεί ότι κάποιοι φάκελοι έχουν σταλεί στον Εισαγγελέα. Το πρώτο ερώτημα είναι, τι είδους φάκελοι είναι αυτοί και το δεύτερο, αν η κυβέρνηση μελετά επαναδιαπραγμάτευση κάποιων προμηθειών στις Ενοπλες Δυνάμεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επαναλάβω αυτό που είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ότι μελετώνται όλοι οι φάκελοι για όλα τα θέματα που απασχολούν το υπουργείο και για το περιεχόμενο των οποίων ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα υπάρχει ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΑΥΡΙΑΝΗ», προβαίνει σε κάποια αποκάλυψη για τη βίλα της ιδιαιτέρας του πρώην Πρωθυπουργού. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο επ@ αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 26 April 2004 - 13:05:08 UTC