Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-04-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 20 Απριλίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα στις 10.45, υπό τον Πρωθυπουργό, το ΚΥΣΕΑ. Τοποθέτησε, ως νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τον υποστράτηγο Χρήστο Σμέτη. Ο μέχρι σήμερα αρχηγός Παναγιώτης Φούρλας τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Φούρλας, ένας ικανότατος αξιωματικός, ο οποίος ευδοκίμως τελείωσε τη θητεία του στο Πυροσβεστικό Σώμα, τιμήθηκε με την απονομή του τίτλου του επίτιμου αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακολούθως, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, όπου συζητήθηκαν τρία θέματα:

Πρώτον, οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Δεύτερον, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για την καταστολή της γραφειοκρατίας. Και,

Τρίτον, η κατάσταση της οικονομίας.

Ειδικότερα, για την κατάσταση της οικονομίας θα σας διανεμηθεί ενημερωτικό σημείωμα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη. Θα σας αναφέρω μόνο ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία:

Τα προβλήματα της οικονομίας διαπιστώνεται ότι είναι πολλά και μεγάλα. Η χώρα μας έχει το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Ε.Ε. Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για ισχυρή οικονομία, επικαλούμενο το ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι για το 2003 ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης ήταν 4,2 και όχι 5% που υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Η πρόβλεψη που γίνεται για το 2004 είναι μικρότερη, κινείται στο 3,7%. Οι ρυθμοί αυτοί δεν οφείλονται στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η άνοδος του ΑΕΠ είναι στρεβλή, καθώς δεν διαχέεται στο σύνολο της οικονομίας, στο σύνολο της χώρας, στο σύνολο της κοινωνίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τελευταίες προβλέψεις της εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2005 θα μειωθεί στο 3,3%. Το Γ@ ΚΠΣ σημειώνει ήδη αρκετές καθυστερήσεις. Οι πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης είναι ελληνικές. Το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ και ίσως το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση. Οι ενδείξεις της απογραφής που πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα, η οποία είχε φιλοτεχνηθεί ως σήμερα. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2003 είναι περίπου διπλάσιο από την εκτίμηση του Προϋπολογισμού και φτάνει στο 2,95% του ΑΕΠ. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα στον Προϋπολογισμό του 2004. Σύμφωνα με αυτόν το έλλειμμα του 2004 προβλεπόταν στο 1,2 του ΑΕΠ. Οι ενδείξεις της απογραφής δείχνουν ότι πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες, ώστε το έλλειμμα του 2004 να παραμείνει κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Το δημοσιονομικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τις αποκλίσεις του Προϋπολογισμού του 2004 και να θέσουμε νέες βάσεις για υγιείς, ειλικρινείς και αξιόπιστους Προϋπολογισμούς από το 2005. Πρέπει και θα εφαρμόσουμε ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα τετραετίας, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη για όλους που να διαχέεται στην κοινωνία. Στόχος της πολιτικής μας είναι οι συναινετικές μεταρρυθμίσεις και όχι οι κοινωνικές συγκρούσεις. Με μετριοπάθεια, με κοινωνική συναίνεση και με την αποτελεσματικότητά μας ως κυβέρνηση μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή για την οικονομία, μια νέα εποχή για τη χώρα.

Θέλω ακόμη να σας ενημερώσω σχετικά με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Σαράγεβο, σήμερα και αύριο.

Όπως γνωρίζετε, σήμερα το απόγευμα, στις 3:45, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για το Σαράγεβο, προκειμένου να συμμετάσχει στην 7η Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής για τη συνεργασία στη Ν.Α. Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο Πρωθυπουργός θα έχει, αύριο, διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες των χωρών που μετέχουν σ@ αυτήν. Θα συναντηθεί στις 9 το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πουρβανόφ, στις 9:15 με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Φάτος Νάνο, στις 9:30 με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 10 με τον προεδρεύοντα της Βοσνίας @ Ερζεγοβίνης Σουλεϊμάν Τίχιτς, στις 3 μετά το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Ιλια Ιλιέσκου, στις 3:15 με τον Πρόεδρο της Σερβίας @ Μαυροβουνίου Ντράγκαν Μάροβιτς, στις 3:30 με τον προεδρεύοντα της Π.Γ.Δ.Μ. κ. Ιορντανόφσκι και στις 3:45 με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας @Ιβο Σαναντέρ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα της παροχής των εγγυήσεων από την πλευρά του Συμβουλίου Ασφαλείας, μιας και έρχεται απόψε το ψήφισμα; Συζητήθηκε αυτό το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο; Και πώς τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η χθεσινή μου τοποθέτηση.

ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ: Θέλω να πω, πώς τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός; Υπάρχει κάτι που μπορείτε να μας πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο. Το πλαίσιο των ανακοινώσεών του κινείται σε αυτά που σας είπα χθες. Δεν έχει αλλάξει κάτι.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Χθες είχαμε κάποιες δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER. Προανήγγειλε, ουσιαστικά, μια σειρά μέτρων ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, είτε πουν οι Ελληνοκύπριοι «ναι», είτε «όχι» στο δημοψήφισμα. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος, αν πουν οι Ελληνοκύπριοι «ναι», την ίδια μέρα θα παραιτηθεί. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο.

Σας ευχαριστώ.

Η πολιτική ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο θα επαναληφθεί την Παρασκευή, 23 Απριλίου, στις 12:30.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 April 2004 - 13:05:14 UTC