Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-03-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2004

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θα ξεκινήσω με λίγα λόγια για το Κυπριακό. Όπως γνωρίζετε, με δική μας πρωτοβουλία, με την παρέμβαση του Υπουργού των Εξωτερικών, συμπεριελήφθη το θέμα αυτό στις συζητήσεις της Συνόδου και το συζητήσαμε τώρα, στο γεύμα. Και, βεβαίως, είχαμε και την συμπερίληψή του στο κείμενο των συμπερασμάτων. Με μια παράγραφο, την οποία κρίνουμε ιδιαίτερα θετική, αφού κάνει σαφή αναφορά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο πλαίσιο των αρχών, πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ε.Ε.. Αυτό το θεωρούμε θετική εξέλιξη. Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι τελικά θα εκπροσωπηθεί στις διαπραγματεύσεις της Λυκέρνης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο, δια του Επιτρόπου κ. Φερχόιγκεν. Και αυτή την εξέλιξη τη θεωρούμε θετική, γιατί ήταν κάτι το οποίο επιδιώκαμε εξ αρχής.

Σε ό,τι αφορά, τη Διακυβερνητική, υπάρχει σαφώς ένα καλύτερο κλίμα από αυτό της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Εμφανίσθηκε συμβιβαστική διάθεση από όλες τις πλευρές. Βεβαίως, δεν υπάρχουν αποφάσεις. Η συζήτηση δεν μπήκε σε αριθμούς, μια και σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που παρουσιάζονται για τη Διακυβερνητική έχουν σχέση με το μηχανισμό λήψης αποφάσεων. Όμως, η πρόθεση η πολιτική βούληση, έδειχνε σαφώς διαφοροποιημένη, σε σχέση μ@ αυτά που ξέραμε στο πρόσφατο παρελθόν. Εκφράστηκε όχι απλώς η ευχή, αλλά σε μεγάλο βαθμό η πρόθεση, να έχει επιτυχή κατάληξη το ζήτημα, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά @ την αντζέντα της Λισσαβόνας - εμείς υπογραμμίσαμε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η σοβαρή υστέρηση που υπάρχει στην εφαρμογή του προγράμματος, που απορρέει από την ατζέντα της Λισσαβόνας. Τονίσαμε ότι, για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης, της διατηρήσιμης ανάπτυξης πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατάλληλη μακροοικονομική πολιτική. Στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και, βέβαια, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η διεύρυνση και η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς θα βοηθήσει, όπως θα βοηθήσει και ένα απλούστερο, πιο αποτελεσματικό, ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς και η ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Δύο επιπλέον στοιχεία είναι απαραίτητα για την διατηρήσιμη ανάπτυξη: Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, που πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο, με την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Και, δεύτερον, η προστασία και η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Να το πω με μια λέξη, η ανάπτυξη πρέπει να αφορά όλους και να μην οδηγεί σε επιδείνωση του περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, που είναι οι περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, επιβάλλεται η μείωση του πολύ υψηλού ποσοστού ανεργίας στην Ε.Ε. Πρέπει να στοχεύσουμε στην προσέλευση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας και στην αύξηση των επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι όποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να προωθούνται σ@ ένα πλαίσιο συναίνεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Γι@ αυτό και αποφασίσαμε να ζητήσουμε την ενίσχυση της παρουσίας των κοινωνικών εταίρων στις διαδικασίες μεταρρύθμισης, καθώς και να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών.

Το 2005 θα υπάρξει μια ενδιάμεση επανεξέταση αναφορικά με την πρόοδο.Η επανεξέταση θα υποβοηθηθεί από μια ομάδα υψηλού επιπέδου, υπό τον Βιμ Κόκ, που θα υποβάλει έκθεση στην Επιτροπή, ως την 1η Νοεμβρίου του 2004. Αυτή η διαδικασία θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία διττά: Από τη μια θα βελτιώσει τις επιδόσεις μας, καθώς θα οδηγήσει σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Θα βοηθήσει και έμμεσα, στο βαθμό που η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης θα οδηγήσει σε καλύτερες προοπτικές και για τις εξαγωγές μας και για τον Τουρισμό.

Τέλος, παρότι ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης, έθεσα το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για τα μεσογειακά προϊόντα, τα οποία κατεξοχήν μας ενδιαφέρουν. Τόνισα ότι πρέπει να γίνει με τους ίδιους όρους, όπως και για τα προϊόντα των Βορείων Χωρών.

Εισαγωγικά αυτά ήθελα να σας πω. Στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΚΑΨΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είπατε ότι δεν κάνει δεκτές η ελληνική πλευρά μόνιμες και σημαντικές παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Να καταλάβουμε δηλαδή ότι προσωρινές και μη σημαντικές ρυθμίσεις, που θα βαπτιστούν μη σημαντικές, είναι αναπόφευκτες;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα μια πάγια θέση την οποία έχουμε εμείς και βεβαίως η κυπριακή κυβέρνηση. Ότι μόνιμες παρεκκλίσεις προσκρούουν, δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές της Ε.Ε., στοιχεία τα οποία, όπως είπα και πριν, συμπεριλήφθησαν στο κείμενο των συμπερασμάτων. Τώρα, από κει και πέρα, μεταβατικές περίοδοι μπορεί κανείς να τις δει με άλλο μάτι. Αυτή είναι η θέση μας και από αυτή τη θέση δεν μετακινούμαστε. Πέραν δε του γεγονότος ότι αυτά συμπεριελήφθησαν στο κείμενο, ήταν και το σημείο της παρέμβασής μου στη διάρκεια του γεύματος, αλλά και της παρέμβασης του κ. Παπαδόπουλου.

ΣΤΑΓΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω αν στην παρουσία του Επιτρόπου Φερχόιγκεν στην Ελβετία έχει ο ίδιος ο Επίτροπος εξασφαλίσει και τη συναίνεση της Τουρκικής πλευράς, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Τούρκο ομόλογό σας;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τέτοια άμεση πληροφόρηση δεν μπορώ να έχω. Εκείνο όμως που μπορώ να πω συμπερασματικά είναι ότι, εφόσον ήταν η άρνηση της άλλης πλευράς που απέτρεπε @ από την 13η Φεβρουαρίου, αν θυμάστε στη Νέα Υόρκη - το υψηλό επίπεδο παρουσίας της Κομισιόν, προφανώς θα υπάρχει μια τέτοια εξέλιξη στο σημείο αυτό.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, χαρακτηρίσατε ιδιαίτερα θετική την διατύπωση για το Κυπριακό. Τη θεωρείται θετική λόγω της συγκυρίας, επειδή επιτύχατε κάτι παραπάνω από τις προηγούμενες Συνόδους, ή απλώς, επειδή κατοχυρώσαμε αποφάσεις της προηγούμενης Συνόδου;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ ότι είναι επιτυχής, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραμέτρων. Βεβαίως, έχει σημασία, αυτήν την ώρα που είμαστε ουσιαστικά στη διάρκεια κρίσιμων διαπραγματεύσεων, το να παίρνει τη θέση αυτή η Ε.Ε. Είναι μια πολύ καθαρή θέση. Και αυτό το θεωρώ σημαντικό διότι σημαίνει ότι η Ε.Ε., παρότι μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικές φωνές ή αντιλήψεις μέσα στα πλαίσιά της, πάντως, κατά κύριο λόγο, εμμένει στις βασικές της θέσεις, που είναι και αυτονόητες, μια και, στην ουσία, είναι ο αντικατοπτρισμός των ιδίων των αρχών και των αξιών της.

ΜΠΕΛΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω στην παρέμβαση που κάνατε για τα μεσογειακά προϊόντα, υπήρξε αντίδραση από άλλους συναδέλφους σας, κυρίως από τις χώρες του Νότου, που έχουν δημιουργήσει κι αυτό το μέτωπο@

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπήρξε άλλη αναφορά, διότι, όπως σας είπα και πριν, το θέμα αυτό δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Θεώρησα όμως αναγκαίο και σκόπιμο, για τα εθνικά μας συμφέροντα, για το ζήτημα των αγροτικών μας προϊόντων, να γίνει αυτή η υπογράμμιση, διότι υπάρχει ένα ζήτημα εκεί. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, έδωσε ανάλογη μάχη ο Υπουργός Γεωργίας κ. Τσιτουρίδης.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να σας πάω λίγο στη Λουκέρνη. Χθες το βράδυ, ο κ. Ντε Σότο παρέδωσε ένα έγγραφο στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκυπρίους, με το οποίο ουσιαστικά ζητά να προσυπογράψετε, πριν δείτε το τελικό κείμενο Ανάν, τη συμφωνία του. Εσείς πως το αντιμετωπίζετε αυτό και τι θα κάνετε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Παναγόπουλε, καταρχήν, όποιες προτάσεις ή σκέψεις παρουσιάζονται στην πορεία της διαδικασίας, εμείς τις αξιολογούμε, σε στενή πάντα συνεργασία με τον κ. Παπαδόπουλο και προβαίνουμε στις κατάλληλες ενέργειες. Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η παρουσία μας έχει σκοπό να στηρίξει τις προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση λύσης σύμφωνης με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και αυτό ισχύει για όλα τα κείμενα και όλες τις προτάσεις.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν ξέρω κ. Πρόεδρε αν στην Ευρώπη ισχύει αυτό που λέμε στην Ελλάδα @@ουδέν μονιμότερον του προσωρινού@@, αλλά αυτή η μεταβατική περίοδος της παρέκκλισης απ@ το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μπορεί να προσδιοριστεί@ Και, δεύτερον, υπάρχουν ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες πιστεύουν ότι αυτή η παρέκκλιση πρέπει να είναι μόνιμη@

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκινήσω απ@ το δεύτερο. Δεν έχω κάποια τέτοια επίσημη πληροφόρηση, αλλά δεν μπορώ να είμαι και σίγουρος, σε επίπεδο προθέσεων. Τώρα, σε ό,τι αφορά το πρώτο, είναι ξεκάθαρο ότι μεταβατικές περίοδοι μπορεί να προβλέπονται, αλλά μέσα σ@ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών. Εμείς νομίζω ότι ορθώς επιμένουμε στις θέσεις αυτές. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία και σύμπνοια με την Κυπριακή Κυβέρνηση και βεβαίως αυτή είναι μια μάχη που δίνεται βήμα με βήμα. Είπατε μια φράση @@ουδέν μονιμότερον του προσωρινού@@. Δεν θα το έλεγα αυτό. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι μπορεί κανείς να εφησυχάζει. Είναι μια δυναμική εξέλιξη, στην οποία πρέπει να έχεις έντονη παρουσία, συμμετοχή, υπενθύμιση των θέσεών σου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θα επαναφέρω περίπου την ερώτηση. Απ@ ό,τι είδα στο σχέδιο συμπερασμάτων, γιατί δεν έχουμε πάρει το τελικό, η σχετική διατύπωση για το Κυπριακό είναι ακριβώς η ίδια με της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Βεβαίως, το γεγονός ότι αυτή η διατύπωση γίνεται στην παρούσα συγκυρία, δίνει μια άλλη πολιτική αξία στην πρωτοβουλία της Ελληνικής πλευράς. Θέλω να ρωτήσω όμως, εάν ισχύουν οι πληροφορίες που έχουμε ακούσει στο Κέντρο Τύπου, ότι οι Βρετανοί ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι στο να ανανεωθεί αυτή η δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Πουλίδου να ξεκαθαρίσω κάτι. Εγώ θεωρώ ότι είναι θετικό, ειδικά υπό την παρούσα συγκυρία, που συμπεριελήφθησαν αυτές οι προβλέψεις στο κείμενο. Δεν το βάζω σε συγκριτικό επίπεδο. Υπάρχουν και προηγούμενες καλές αποφάσεις. Δεν θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάνω κάποια αξιολόγηση ή σύγκριση. Σημασία έχει ότι τώρα, που τρέχει μια δύσκολη και κρίσιμη διαπραγμάτευση και ο χρόνος είναι πιεστικός, έχουμε αυτήν την επίσημη τοποθέτηση από πλευράς Ε.Ε. Είναι προφανές ότι θα υπάρχουν και διαφορετικές σκέψεις. Πάντως, στη διάρκεια της Συνόδου και των συζητήσεων, δεν εκφράστηκε αντίθετη σκέψη με αυτά που είπαμε.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τις επόμενες ημέρες, στη Λουκέρνη, όπου θα συμμετάσχετε κι εσείς σ@ αυτές τις κρίσιμες, πολύ κρίσιμες διαπραγματεύσεις, θα υπάρχουν και έντονες συγκρούσεις, σε διπλωματικό @ πολιτικό πάντα επίπεδο. Από εκείνες τις ημέρες και μετά, με τα δημοψηφίσματα που θα έρθουν να επικυρώσουν οτιδήποτε έχει προκύψει, οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα περάσουν σαφώς σε άλλη φάση. Με δεδομένο ότι ο κ. Παπανδρέου χθές σας κάλεσε να μην παραμείνετε ουδέτερος θεατής, θεωρείτε ότι ο δικός σας ο ρόλος, τώρα που αναλάβατε βεβαίως, γιατί δεν ήσασταν εσείς σ@ αυτές τις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα, θεωρείτε ότι ο δικός σας ο ρόλος λοιπόν θα είναι σε πιο δυναμικό επίπεδο, απ@ αυτό που υπήρξε μέχρι τώρα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκινήσω λέγοντας το εξής: Δεν πρόκειται να σχολιάσω θέματα που άπτονται Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης. Δεν το κάνω ποτέ όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό. Και δεν θα το κάνω, κατά μείζονα λόγο, όταν υπάρχει αυτό το μεγάλο θέμα σε εξέλιξη. Αρνούμαι αυτές τις λογικές.

Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι εμείς αναλάβαμε την ευθύνη σε μια διαδικασία η οποία ήταν δεδομένη. Και εκεί προσπαθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να κάνουμε το καλύτερο, επειδή πράγματι έχουμε τη βούληση να επιτύχουμε, όλοι μαζί μια βιώσιμη, μια λειτουργική λύση για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.Βεβαίως, λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών - ειρήσθω εν παρόδω και αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων - αλλά βεβαίως και με το κοινοτικό κεκτημένο. Η επιδίωξη της λύσης λοιπόν παραμένει ο πρώτος στόχος.

Πρέπει όμως να σας πω ότι δεν είμαστε καταρχήν εμείς αυτοί που διαπραγματευόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι, για να επιτευχθεί λύση, πρέπει τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη να συμφωνήσουν. Εμείς είμαστε εκεί για να υποβοηθήσουμε και να στηρίξουμε. Πάντα, όπως είπα και θέλω να το επαναλάβω, σε πλήρη συνεννόηση με τον κ. Παπαδόπουλο και την κυπριακή ηγεσία. Ελπίζουμε να υπάρξει λύση, αλλά δεν μπορώ αυτό να το προκαταλάβω, ή να το προεξοφλήσω.

ΑΔΑΜ: Δύο διευκρινήσεις κ. Πρόεδρε. Εάν στη συζήτηση γι@ αυτή την παράγραφο στο Κυπριακό, οι απόψεις, όπως είπατε, ήταν περίπου όμοιες με τις δικές μας και το αποτέλεσμα που έχουμε μπροστά μας είναι περίπου αυτό που υπήρχε στο κείμενο του προηγουμένου Συμβουλίου, τι ήταν αυτό που κράτησε τη διαπραγμάτευση όλο το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί; Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι πως σαφώς ο Επίτροπος κ. Φερχόιγκεν μεταβαίνει στη Λουκέρνη, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Σύμφωνη γνώμη ή ανάλογη πρόσκληση από τον κ. Ανάν υπάρχει αυτή τη στιγμή; Κι ένα τρίτο, αν μου επιτρέπετε, υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν να λάβατε και δεύτερη επιστολή από τον κ. Μπους για το Κυπριακό. Ισχύει;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να τα ξεκινήσουμε ανάποδα, γιατί έγιναν τρεις ερωτήσεις και μπορεί να χρειαστεί να με βοηθήσετε να θυμηθώ την πρώτη. Δεν έχω λάβει επιστολή από τον κ. Μπούς. Να το ξεκαθαρίσω αυτό. Μία συγχαρητήρια επιστολή έχω λάβει @ εδόθη άλλωστε στη δημοσιότητα @ στην οποία δεν έκανε καμία ειδική αναφορά, παρά μόνο ευχόταν να βρεθεί λύση για το Κυπριακό. Ως προς το γιατί κράτησαν οι συζητήσεις πολλές ώρες, είναι προφανές ότι, για να φτάσει κανείς σ@ ένα επιτυχές αποτέλεσμα, πρέπει να επιμείνει να συμπεριληφθούν αυτά που θέλει να συμπεριληφθούν. Και θα μείνω σ@ αυτή τη διατύπωση. Ως προς το πρώτο, εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι, στη διάρκεια του γεύματος, όπου συζητήθηκε και το Κυπριακό, πήρε τον λόγο ο κ. Φερχόιγκεν και το ανακοίνωσε επισήμως. Στην πρωινή συνάντηση που είχαμε το είχε υπαινιχθεί, σαν πιθανότητα. Το μεσημέρι το ανακοίνωσε. Κατά συνέπεια, το θεωρώ ως δεδομένο. Τώρα αν έχει καλυφθεί, το τυπικό μέρος, μιας επίσημης γραπτής πρόσκλησης από τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, αυτήν την ώρα δεν είμαι σε θέση να σας πληροφορήσω.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δύο διευκρινίσεις: Ο κ. Φερχόγκεν θα έχει ένα ρόλο συμβουλευτικό@ Για παράδειγμα, θα μπορεί να διευκρινίζει τι είναι ή τι δεν είναι μέσα στο κοινοτικό κεκτημένο@ Και, αν κατάλαβα καλά, ο κ. Παπαδόπουλος, τελικά, έχει τον τελευταίο λόγο στη Λουκέρνη;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την παρουσία της Κομισιόν, σε ανώτατο επίπεδο, την επιδιώκαμε. Μ@ αυτήν την έννοια, λοιπόν, θεωρώ ότι είναι θετική εξέλιξη η παρουσία του κ. Φερχόιγκεν. Σηματοδοτεί, αν μη τι άλλο, τον ρόλο του θεματοφύλακα, σε σχέση με τη συμβατότητα με τις ευρωπαϊκές αρχές, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με τον κ. Παπαδόπουλο είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία, σε σύμπνοια. Συζητάμε συνεχώς και δίνουμε μαζί τη μάχη. Από @κει και πέρα όμως είναι προφανές ότι τον πρώτο λόγο τον έχει η κυπριακή κυβέρνηση, για πάρα πολύ αυτονόητους λόγους. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι εκείνοι, οι οποίοι τελικά θα δουν κάτι που τους πάει ή δεν τους πάει, αν συμφωνούν σε κάτι ή δεν συμφωνούν. Επαναλαμβάνω, εμείς με μεγάλη προθυμία δεχθήκαμε να πάμε εκεί. Προσωπικά δέχθηκα να πάω εκεί, γιατί θέλω και να καταδείξουμε στον κόσμο τη διάθεσή μας να βρεθεί βιώσιμη, λειτουργική, ευρωπαϊκή λύση και να βοηθήσουμε όσο γίνεται. Δεν μπορούμε όμως να υποκαταστήσουμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η ατζέντα της Λισαβώνας υπαγορεύει τη λήψη σκληρών μέτρα στα ζητήματα, κοινωνικής ασφάλισης και στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση, ίσως, με τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Ποια μέτρα σχεδιάζετε και πρόκειται να λάβετε ως Κυβέρνηση για την Ελλάδα και στη βάση της επικύρωσης των αποφάσεων που ελήφθησαν σήμερα; Ειδικά για την παράταση του εργάσιμου βίου και τη μερική απασχόληση.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι η ατζέντα της Λισαβώνας οδηγεί, πράγματι, σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και, βέβαια, σε περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι αναφορές, για παράδειγμα, στην προτεραιότητα της κοινωνικής συνοχής είναι πάρα πολύ σημαντικές. Τώρα, από @κει και πέρα, εμείς πιστεύουμε ορισμένα πράγματα. Τις θέσεις μας για το ασφαλιστικό σύστημα τις γνωρίζετε. Δεν τις αλλάζουμε, ούτε πρόκειται να τις αλλάξουμε. Εχουμε πει ότι δεν τίθεται ζήτημα, ούτε αύξησης του ορίου ηλικίας, ούτε αύξησης των εισφορών. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Οπως έχουμε πει πολλές φορές, το ασφαλιστικό σύστημα στον τόπο μας απειλείται περισσότερο από την υψηλή ανεργία, το υψηλό ποσοστό μαύρης εργασίας, από τη μη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και από πολλούς άλλους παράγοντες. Κατά συνέπεια, ό,τι έχουμε πει ισχύει. Σε ό,τι αφορά τις όποιες μεταρρυθμίσεις, που αφορούν, μεταξύ των άλλων και την αγορά εργασίας, εμείς επιμείναμε - και έγινε αναφορά σε αυτό - ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου και κοινωνικής συναίνεσης. Εμείς αυτό πιστεύουμε, αυτό προωθούμε και αυτό θα κάνουμε πράξη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, τουρκικές πηγές μας έλεγαν ότι είχατε την ευκαιρία να συναντήσετε χθες τον Τούρκο Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια του δείπνου, να συνομιλήσετε μαζί του. Υπήρξε, μάλιστα, και μια πληροφορία ότι στον διάλογο που είχατε υπήρχε η διάθεση και από τις δύο πλευρές να συνεχιστεί το καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, ανεξαρτήτως της πορείας του Κυπριακού. Κατά πόσο ισχύουν αυτά; Τι ακριβώς διεμείφθη;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συζητούμε, βεβαίως, για μια κοινωνικού τύπου συνάντηση, στο πλαίσιο ενός δείπνου. Κατά συνέπεια, δεν θα έκανα αναφορά για πολιτικό διάλογο ή πολιτική συνομιλία. Είναι, όμως, γνωστό ότι με τον κ. Ερντογάν έχουμε διαμορφώσει μια καλή, θέλω να πιστεύω, ειλικρινή σχέση. Το κλίμα είναι καλό. Και, βεβαίως, η διάθεση να διατηρηθεί καλό ισχύει σίγουρα από τη δική μας πλευρά, πιστεύω και από τη δική του.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να ρωτήσω αν είχατε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εν όψει μάλιστα και της έκθεσης η οποία πρόκειται να δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ προσωπικά δεν είχα, διότι δεν ήταν αντικείμενο στην ατζέντα. Στο περιθώριο της Συνόδου είχε κάποιες συζητήσεις ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Αλογοσκούφης. Οπως γνωρίζετε η απογραφή προχωράει. Εκείνο το οποίο μπορώ να επαναλάβω σήμερα - γιατί έχει ειπωθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης και στη Βουλή @ είναι ότι τα ελλείμματα είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα που παρουσιάζονταν. Και, βέβαια, αυτά λίγο @ πολύ είναι γνωστά και στην Ε.Ε. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν κρύβεται.

ΤΡΙΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να πάμε ένα βήμα πέρα από τη Λουκέρνη. Τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων την φοβάστε; Ο,τι κι αν γίνει στη Λουκέρνη;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μπορούσα να σας απαντήσω ότι δεν φοβάμαι τίποτα. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση αυτήν την ώρα. Να δούμε τι θα γίνει στη Λουκέρνη. Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε το αν θα υπάρξει συμφωνία, αν θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων ή μη, δεν μπορούμε να συζητούμε για το επόμενο βήμα. Δεν είναι, λοιπόν, ότι αρνούμαι να απαντήσω. Θωρώ ότι θα ήταν υπόθεση εργασίας να κάνω συζήτηση για ένα επόμενο βήμα, το οποίο εξαρτάται πάρα πολύ από το τι θα γίνει τις μέρες που ακολουθούν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ποια είναι η άμεση πρακτική σημασία του κειμένου για τις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης; Θεωρείτε ότι διασφαλίζει τη δική μας θέση, ότι ΟΙ όποιες παρεκκλίσεις δεν θα είναι μόνιμες και σημαντικές;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω μάθει να θεωρώ πως τίποτα δεν διασφαλίζει απολύτως τίποτα, παρά μόνο η διαρκής παρουσία, η συμμετοχή, ο αγώνας και η μάχη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από @κει και πέρα, όμως, θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα θετικό ότι τούτη την ώρα, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Λουκέρνης, ελάχιστα 24ωρα πριν βρεθούμε κι εμείς εκεί παρόντες, η Ε.Ε. επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο τρόπο, στη Σύνοδο Κορυφής και όχι με μια απλή δήλωση ενός στελέχους της, την εμμονή της στις βασικές της αρχές. Αυτό είναι θετικό. Δεν θα ήμουν ειλικρινής αν σας έλεγα ότι θεωρώ πως αυτό θα λύσει και όλα τα προβλήματα. Αλλοίμονο! Ολοι έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, των δυσκολιών που υπάρχουν και της μάχης που πρέπει να δώσουμε. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το ιδιαίτερα θετικό γεγονός της επιβεβαίωσης της εμμονής της Ε.Ε. στις αρχές αυτές.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε να σας ρωτήσω κάτι ιστορικό, προσωπικό, φιλοσοφικό ας το πούμε, δεν ξέρω πώς. Δεν σας ήρθε ποτέ στο μυαλό, ούτε σας έρχεται τώρα, ότι είναι επικίνδυνο για έναν Έλληνα Πρωθυπουργό να βάλει μια υπογραφή για τη λύση του Κυπριακού, με δεδομένο το βαρύ ιστορικό του προβλήματος; Εσείς θα υπογράψετε. Πως το βλέπετε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλοι μας πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Από κει και πέρα όμως είναι προφανές ότι, όπως είπα και πριν, ο δικός μας ρόλος είναι υποβοηθητικός. Κατά συνέπεια, εγώ δεν μπορώ να υπογράψω κάτι εάν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της κυπριακής κυβέρνησης. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η κυπριακή κυβέρνηση καταρχήν είναι εκείνη που διαπραγματεύεται. Άλλωστε, αν είδατε και το κείμενο της Ε.Ε. κάνει σαφή αναφορά σε @@συνεργασία@@ με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Αναγνωρίζει στην ουσία τον υποβοηθητικό ρόλο. Κι αυτή είναι η πραγματικότητα. Το είπα και πριν, θέλω να το επαναλάβω και τώρα, δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε εκείνους που καλούνται να συμφωνήσουν @αν συμφωνήσουν- εκείνους οι οποίοι θα πρέπει να ζήσουν με την πιθανή συμφωνία. Αυτή είναι η αλήθεια. Εμείς λοιπόν είμαστε εκεί να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε την κυπριακή κυβέρνηση, με όλες μας τις δυνάμεις. Το κάνουμε με μεγάλη χαρά. Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία και λύση, αλλά δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε κανέναν.

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, χθες είπατε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διπλή πλειοψηφία του 50 @ 50 για τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιρλανδική Προεδρία προωθεί μια νέα πρόταση για πλειοψηφία με 65% του πληθυσμού της Ε.Ε. Η Ελλάδα θα συμφωνούσε σε αυτό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν έχω τέτοια πληροφορία. Εμείς έχουμε τη συγκεκριμένη θέση που σας είπα. Σ@ ένα πλαίσιο ενός γενικότερου συμβιβασμού θα μπορούσε να υπάρξει μια μικρή μετακίνηση, αλλά όχι στο βαθμό που περιγράψατε. Όμως οφείλω να πω ότι σε γνώση μου δεν υπάρχει τέτοια πρόταση.

ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, φαντάζομαι ότι, από τη στιγμή που θα φτάσουμε στη Λουκέρνη, την πρόταση που θα κάνει ο ΟΗΕ θα την θεωρεί βιώσιμη, αλλιώς δεν θα την έκανε. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κάνει προσαρμόσιμη προς το κοινοτικό δίκαιο οποιαδήποτε πρόταση υπάρξει. Θα θελα να σας ρωτήσω, με βάση τα ανωτέρω, εσείς και ο κ. Παπαδόπουλος σε ποια στιγμή θα τοποθετηθείτε ώστε να συστήσετε στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους βέβαια αν θα έπρεπε να ψηφίσουν @@ναι@@ ή @@όχι@@@.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω και αυτό είναι πρωθύστερο. Αφήστε να δούμε πώς εξελίσσεται καταρχήν η διαπραγμάτευση. Αυτή την ώρα τελειώνει μια Σύνοδος Κορυφής και έχουμε ένα θετικό δεδομένο, τα συμπεράσματα. Έχουμε δεύτερο θετικό δεδομένο την παρουσία, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, του αρμοδίου Επιτρόπου. Από κει και πέρα πηγαίνουμε στην τελική φάση μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν θα μπορούσα να σας απαντήσω. Και βέβαια δεν θα ήταν και ορθό εκ μέρους μου να σας απαντήσω τι θα γίνει εκ των υστέρων. Ας δούμε τι θα γίνει στη διαπραγμάτευση καταρχήν.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, πριν φτάσετε να υπογράψετε τη λύση του Κυπριακού θα σας ρωτήσω κάτι πιο απλό. Θα φωτογραφηθείτε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη με τον Πρωθυπουργό του ψευδοκράτους;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε. Το κρίσιμο ερώτημα είναι να δούμε αν μπορεί να πάει καλά η υπόθεση. Εγώ ακόμα δεν ξέρω καν τι μορφή θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις. Θα είναι κοινές@ Θα είναι εκ του σύνεγγυς@ Όλα αυτά είναι ακόμα σε εκκρεμότητα. Δοκιμάζονται διάφορα μοντέλα, με την παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών. Ακόμα δεν έχουμε καμία γνώση για το ποια μορφή θα πάρει η συζήτηση. Φαντάζομαι εκεί κοντά θα είστε και θα έχετε άμεση ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη.

ΡΑΚΙΤΖΗΣ: Τι θα σας ενοχλούσε ώστε να μην συμμετάσχετε στη συζήτηση που γίνεται στη Λουκέρνη@

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω κάτι; Εγώ πηγαίνω για να βοηθήσω την ουσία. Εάν αισθανθώ ότι υπάρχει ουσιαστική βούληση από όλες τις πλευρές για προσέγγιση σε λύση που ικανοποιεί τις βασικές αρχές που έχουμε πει, τα άλλα τα θεωρώ δευτερεύοντα. Θέλω να είμαι σαφής σ@ αυτό. Αυτό είναι η ουσία. Μπορούμε να πετύχουμε μια ουσιαστική, πραγματική, βιώσιμη λύση για το Κυπριακό; Τότε, θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αν όχι, είναι δευτερεύοντα τα άλλα που συζητάμε, τα διαδικαστικά.

ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε να βγούμε λίγο από την Κύπρο. Με την υπόθεση του Κοσσόβου, που είναι κατά κοινή εκτίμηση κρίσιμη, απασχολήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σκέφθηκε κάτι σοβαρό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Ευσταθιάδη, έγινε πράγματι συζήτηση, κυρίως για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά βεβαίως όταν συζητάει κανείς για Κοσσυφοπέδιο μοιραίο είναι να αγγίξει και την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Έκανε μια ενημέρωση ο κ. Σολάνα, ο οποίος επισκέφθηκε και πρόσφατα την περιοχή και υπάρχει και μια αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Δεν είμαι έτοιμος να σας πω ότι η αναφορά αυτών των δύο παραγράφων λύνει το πρόβλημα του Κοσσόβου. Να @μαστε ειλικρινείς. Και καταλαβαίνετε ότι είμαι και υποχρεωμένος να μεταχειριστώ μια διπλωματική γλώσσα. Εν πάση περιπτώσει όμως, ας περιοριστώ να πω ότι σηματοδοτεί ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον και μια ανησυχία για όσα έγιναν. Και πρέπει να πω ότι υπάρχει μια αναφορά, η οποία παραπέμπει σε υπερβολές απ@ την πλευρά του εξτρεμιστικού αλβανικού στοιχείου, καθώς και μια παρότρυνση η Ε.Ε. να έχει ενεργότερο ρόλο και συμμετοχή στα όσα συμβαίνουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Εάν με ρωτήσετε, αν είναι επαρκές αυτό, θα σας πω όχι. Όμως, εάν δούμε τη γενική συμπεριφορά της Ε.Ε. στις κρίσεις των Βαλκανίων και των Δυτικών Βαλκανίων, έστω κι αυτή η αναφορά είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Ας δούμε δηλαδή το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 29 March 2004 - 14:05:06 UTC