Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-02-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Όπως γνωρίζετε, σήμερα, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση, αυτής της τετραετίας, του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα, μετά από εισήγηση του Πρωθυπουργού, να ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο η διάλυση της Βουλής, με την επίκληση εθνικού λόγου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες είναι ραγδαίες, ώστε να πάμε σε εκλογές στις 7 Μαρτίου. Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει η Βουλή να διαλυθεί στις 11 του μηνός. Το αίτημα που διατυπώνεται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η νέα Βουλή να συγκληθεί στις 18 Μαρτίου, ώστε να υπάρχει κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης, τόσο στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου, όσο και στη διαδικασία της τελετής της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ο Πρωθυπουργός, στην εισαγωγική ομιλία του, τόνισε τα εξής:

«Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αυτή την τετραετία. Θα μπορούσα να μιλήσω για πολλή ώρα για το έργο μας, το τι αλλάξαμε, το τι πετύχαμε. Εχω συνοψίσει σε ομιλίες πολύ συνοπτικά τα κύρια σημεία της προσπάθειάς μας. Θα τα επαναλάβω.

Εισαγωγικά, οφείλω να τονίσω ότι ορισμένα επιτεύγματά μας, όπως η οικονομική σταθερότητα και ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, χρειάστηκαν κόπο, επιμονή, συνεχή διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, υπό συνθήκες που δεν ήταν ευνοϊκές. Στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, υπήρξε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Η ύφεση επέδρασε και στην οικονομική εξέλιξη της χώρας μας, περιορίζοντας τις δυνατότητές μας να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις συνθήκες ζωής. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα είχε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ελληνική οικονομία δεν κλονίστηκε από τις τρομοκρατικές ενέργειες και τον πόλεμο στο Ιράκ. Αντίστοιχα γεγονότα στο παρελθόν είχαν προκαλέσει στην οικονομία μας μεγάλη αναταραχή. Αυτή η σταθερότητα, αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι το πολύ μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Όλα όσα πετύχαμε οφείλονται στη δική μας ικανότητα να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε, στη διαπραγματευτική επιμονή μας, στη δουλειά και θέληση του ελληνικού λαού.

Εισαγωγικά, οφείλω, επίσης, να τονίσω ότι η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας ήταν δύσκολο επίτευγμα. Γιατί ήταν αντίθετο με την κυρίαρχη νοοτροπία της αντιπαλότητας με την Τουρκία. Δεν συμβιβαζόταν με τη μόνιμη καχυποψία της κοινής γνώμης προς την Ε.Ε. ότι ενεργεί σε αυτό το θέμα για λογαριασμό άλλων. Συναντούσε, τέλος, την έλλειψη κατανόησης σε μια εξωτερική πολιτική που αναβαθμίζει τη χώρα, ασχολούμενη και με άλλα θέματα, εκτός από τα εθνικά.

Αναφέρω, λοιπόν, συνοπτικά δέκα σημεία:

Εντάξαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και κάναμε την οικονομία μας την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη στην Ε.Ε.

Αναβαθμίσαμε το κύρος της Ελλάδας στην Ενωση και στο διεθνή περίγυρό μας. Εντάξαμε την Κύπρο στην Ενωση. Αποκτήσαμε διπλωματική υπεροχή στην περιοχή. Δρομολογήσαμε νέες σχέσεις με την Τουρκία. Τα Ελληνοτουρκικά θέματα έγιναν και κοινοτικά, με αποτέλεσμα να πιέζεται η Τουρκία από την Ενωση.

Προωθήσαμε, με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς, την πραγματική σύγκλιση. Αυξήσαμε τους πραγματικούς μισθούς και τις συντάξεις, με ετήσιες αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Μεταρρυθμίσαμε το φορολογικό σύστημα σε όφελος των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης.

Αυξήσαμε τους πόρους για το κοινωνικό κράτος και τις κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, συγκλίνοντας με το μέσο όρο της Ε.Ε.. Διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Προωθήσαμε την ανέγερση και ολοκλήρωση περιφερειακών νοσοκομείων, σε όλη τη χώρα. Εχουμε μια άλλη εικόνα στον τομέα αυτό.

Υλοποιήσαμε ένα πρωτόγνωρο στην ιστορία της Ελλάδας έργο υποδομών και συνεχίζουμε. Παραδείγματα αποτελούν η Εγνατία, το αεροδρόμιο των Σπάτων, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και πολλά άλλα. Εξασφαλίσαμε και υλοποιούμε το Γ@ Κ.Π.Σ.. Ολοκληρώνουμε με επιτυχία την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαστε η πιο μικρή χώρα στον κόσμο που οργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εκσυγχρονίσαμε κρίσιμους θεσμούς και λειτουργίες της Δημοκρατίας, περιορίζοντας δραστικά το πελατειακό κράτος. Αναβαθμίζουμε συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών προς τον πολίτη. Προχωρήσαμε την αποκέντρωση.

Εξαρθρώσαμε την τρομοκρατία.

Δημιουργήσαμε ένα ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στον κόσμο. Ένα δικτυακό σχολείο για όλα τα ελληνόπουλα.

Αυξήσαμε το εισόδημα του αγρότη. Εξασφαλίσαμε πόρους για την ανάπτυξη της υπαίθρου και το γεωργικό εισόδημα σε όλη τη διάρκεια και της οκταετίας και μέχρι το 2013.

Δώσαμε τέλος στο ζήτημα της βασιλικής περιουσίας, προστατεύοντας τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Σε αυτά τα σημεία, δεν συμπεριλαμβάνονται αλλαγές που δεν είναι μετρήσιμες. Είναι, όμως, ουσιαστικές. Αφορούν αντιλήψεις που διαμορφώσαμε στην κοινωνία. Η κοινωνία συνειδητοποίησε ότι η σταθερότητα είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και της προόδου. Η κοινωνία συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται σχέδιο και πρόγραμμα. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες, παίζει πια ένα διαφορετικό ρόλο, αντιμετωπίζει τα εθνικά της θέματα με ένα νέο, δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο. Εχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Εχουν γι` αυτό και περισσότερες απαιτήσεις, περιμένουν πολύ περισσότερα, γιατί ξέρουν ότι μπορούμε.

Το δίλημμα σε αυτές τις εκλογές είναι γι αυτό σαφές. Θα χτίσουμε πάνω σε αυτό που δημιουργήσαμε; Θα επεκτείνουμε τη μεταρρύθμιση με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα για να είναι τα αποτελέσματα ορατά σε όλο και περισσότερους τομείς και σε όλο και περισσότερους πολίτες; `Η θα πορευθεί η χώρα με αβεβαιότητα και ανασφάλεια, με τη νοοτροπία, ότι μας εξασφαλίζουν από κινδύνους οι επεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διάφοροι αυτόματοι μηχανισμοί; Πρέπει εμείς να αναδείξουμε στην εκλογική αναμέτρηση με σαφήνεια και το έργο μας και την προοπτική μας και τα διλήμματα. Αποτελεί μια υποχρέωση προς το έργο, που επιτελέσαμε.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη φιλική και στενή συνεργασία που είχαμε, για τη βοήθεια που μου προσφέρατε, για τη συμβολή σας στο κυβερνητικό έργο. Ελπίζω, η περίοδος αυτή να σας προσέφερε μια χρήσιμη και θετική εμπειρία και να μείνει στην ανάμνησή σας ως μια εποχή δημιουργίας, που άξιζε τον κόπο να ζήσουμε μαζί.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές και να συνεχίσετε δημιουργικά την πολιτική δράση σας.

Θα είμαι, βεβαίως, και εγώ μαζί! ».

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής: Σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού, πέρα από τις αναφορές που έγιναν από εκπροσώπους της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, για πρώτη φορά εκπρόσωποι της Ν.Δ. και μάλιστα γνώστες του ασφαλιστικού, τόνισαν επί λέξει ότι έχει πάρα πολλά θετικά ο νόμος που ψήφισε πέρυσι το ΠΑΣΟΚ. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι η Ν.Δ. δεν ψήφισε αυτό το νόμο και τώρα αναγνωρίζει ότι έχει πάρα πολλά θετικά. Πιστεύω ότι μπροστά στην κατακραυγή που ξεσηκώθηκε από τις θέσεις της, η Ν.Δ. έχει κάνει άρδην πίσω. Όμως, ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι ήθελε και προφανώς τι θέλει.

Οσον αφορά το θέμα της φορολόγησης των ομολόγων, των repos και των καταθέσεων, δεν κρίνω την τοποθέτηση σειράς εκπροσώπων της Ν.Δ., οι οποίοι δεν γνώριζαν τι είχε πει, χθες, ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος μίλησε για φορολόγηση των repos με 15%, αν δεν κάνω λάθος. Εμφανίστηκαν το πρωί εκπρόσωποι και μάλιστα του λεγόμενου «οικονομικού επιτελείου» της Ν.Δ., οι οποίοι δεν γνώριζαν τη χθεσινή σχετική αναφορά του κ. Σουφλιά. Αυτό είναι το λιγότερο. Το κυριότερο είναι ότι υπήρξαν άλλοι εκπρόσωποί της και αναφέρω χαρακτηριστικά τον κ. Δούκα, ο οποίος τόνισε καθαρά ότι είναι υπέρ της φορολόγησης των καταθέσεων των ομολόγων και των repos ως εισόδημα. Δηλαδή, με συντελεστή που φθάνει, στην ακραία περίπτωση, και το 40%. Θέλω να ρωτήσω ευθέως: Η Ν.Δ. θέλει να φορολογήσει τις καταθέσεις με 25% έως 40%; Ναι ή όχι; Διότι, εκπρόσωποί της το πρωί, αυτά εμφανίστηκαν να δηλώνουν ως απόψεις τους. Αν είναι προσωπικές απόψεις τους και τις καταδικάζει το κόμμα τους, θέλουμε σήμερα να μας το πει. Αν τους καλύπτει, να το πει, επιτέλους, καθαρά στον ελληνικό λαό.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Πότε θα οριστούν οι υπηρεσιακοί υπουργοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εφόσον η Βουλή διαλύεται την Τετάρτη, λογικό είναι οι υπηρεσιακοί υπουργοί να αναλάβουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Θα τοποθετηθούν υπηρεσιακοί υπουργοί στο υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος θα έρθει στη θέση σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα το ανακοινώσουμε, όταν έρθει η ώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εκτός από εσάς, θα παραιτηθεί και ο κ. Χυτήρης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Δεν υπάρχει λόγος να παραιτηθεί ο κ. Χυτήρης.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι υφυπουργός Τύπου και η πρόβλεψη του νόμου αφορά όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τύπου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αφορά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα παραιτηθεί, αφού είναι και υπουργός Τύπου.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου, ξέρουμε πότε θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα το μάθετε από τον κ. Παπανδρέου. Αυτό είναι το σωστό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πότε θα πάει ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ξέρω, αν θα πάει! Εχει μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ξέρετε. Θα στείλει επιστολή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Την επιστολή πότε θα την αποστείλει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για λόγους δεοντολογίας, την επιστολή πρέπει να την πάρει πρώτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυθημερόν την ημέρα διάλυσης της Βουλής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η επιστολή θα σταλεί αυτές τις ημέρες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Υπάρχει ένα θέμα -βρίσκεται στο Δικαστήριο της Χάγης- για την ανέγερση του τείχους από τον Σαρόν στην Ιερουσαλήμ. Εχουν υποβάλει 44 χώρες γραπτώς τις απόψεις τους στο Δικαστήριο της Χάγης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν και η Ελλάδα έχει υποβάλει τις απόψεις της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας απαντήσω αύριο αφού ενημερωθώ από το ΥΠΕΞ. Με την ευκαιρία αυτή θέλω, επίσης, να σας θυμίσω ότι έχει φθάσει η επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος κάλεσε σε συζήτηση τις δύο Κοινότητες της Κύπρου, στην έδρα του ΟΗΕ. Στην επιστολή αναφέρονται μια σειρά θέματα. Εμείς θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής: Παραμένουμε πάντα σταθεροί και με πίστη στις θέσεις μας για την ανάγκη άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, με βάση το Σχέδιο Ανάν. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει απόλυτη ταύτιση αντιλήψεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι. Το πόσο ειλικρινής είναι η άλλη πλευρά και πόσο πραγματικά πιστεύει στην προώθηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης θα φανεί στην πράξη. Εμείς, όπως πάντα, καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ποιοι είστε εσείς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, πάντα σε συνεννόηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα μας πείτε πώς σας φάνηκε η χθεσινή πρώτη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, υποψηφίου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και υποψηφίου Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χαίρομαι που προσθέσατε και το τρίτο. Παρατηρώ ότι αρχίζετε και συνειδητοποιείτε το μεγάλο ρεύμα που διαμορφώνεται στην κοινή γνώμη. Είναι σαφές ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι στην πράξη Πρόεδρος του Κινήματος. Υπάρχει η διαδικασία της απευθείας ψηφοφορίας την Κυριακή, μια πρωτόγνωρη δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία, που δεν ζητά μόνο την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά ζητά να του δοθεί η εντολή να προχωρήσει στις αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας και βεβαίως το Κίνημά μας. Χθες, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το σχέδιό του, το όραμά του προς τον ελληνικό λαό. Εκτιμώ ότι ο ελληνικός λαός έβγαλε ιδιαιτέρως θετικά συμπεράσματα. Κάθε μέρα που περνά διευρύνεται το κύμα της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, στο όραμα και το σχέδιο που προβάλλει για την ελληνική κοινωνία και το μέλλον της.

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ: Οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, οι άνθρωποι που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές και δεν είναι μέλη, γιατί δεν έχουν κομματική ταυτότητα, την Κυριακή όταν προσέλθουν για να ψηφίσουν το νέο Πρόεδρο, θα θεωρηθούν από τη Χαριλάου Τρικούπη φίλοι του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν, να συμβάλουν, να ενεργοποιηθούν για την προσπάθεια της δημοκρατικής παράταξης και του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό τα λέει όλα. Είναι δήλωση συμμετοχής στην προσπάθεια που θα γίνει για την Ελλάδα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ονόματα που θα μπουν στους υπολογιστές θα διαγραφούν μετά ή θα χρησιμοποιηθούν από το Κίνημα για κάτι άλλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι φίλοι του Κινήματος, της παράταξης. Είναι άνθρωποι που θέλουν να μας βοηθήσουν.

Σας ευχαριστώ.

Σημείωση: Αύριο, λόγω του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, δεν θα γίνει η καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 5 February 2004 - 14:05:08 UTC