Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-02-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας, καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός ήταν σήμερα στο Ρίο, Γνωρίζετε, επίσης, ότι ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει, αργά το μεσημέρι, προς τους μικρομεσαίους.

Αναλυτικά για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, θα τα πούμε την Τετάρτη. Σας υπενθυμίζω ότι αύριο, όπως σας είχα ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το νοσοκομείο του Πύργου.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου στις ομιλίες του στην περιοδεία που πραγματοποίησε ανήγγειλε, ουσιαστικά, ριζικές αλλαγές στην οργάνωση του κόμματος, από τη στιγμή που θα αναλάβει την προεδρία του. Διαβλέπει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο, πλέον, διαγραφόμενης ήττας στις εκλογές, οπότε προσανατολίζεται περισσότερο σε εσωτερικά οργανωτικά θέματα του Κινήματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι βέβαια, το αντίθετο. Θέλουμε να είμαστε πειστικοί για τη νέα περίοδο που ανοίγεται στη χώρα, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Γιώργος Παπανδρέου ομιλεί για αλλαγές παντού. Για μια νέα πολιτική, για μια νέα σελίδα στη νέα εποχή. Χρειαζόμαστε νέες πολιτικές, χρειαζόμαστε υπερβάσεις που να απαντούν με πειστικό τρόπο στα προβλήματα των πολιτών. Που να πείθουν ότι θα μπορέσουμε να τους εγγυηθούμε την ευημερία τους, με σιγουριά και ασφάλεια. Ότι θα βαδίσουμε μαζί στον 21ο αιώνα. Αυτές οι αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις, προϋποθέτουν και την ύπαρξη ενός πολιτικού υποκειμένου, μιας μεγάλης παράταξης, ενός ρεύματος πλειοψηφίας, που θα μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία της. Που θα μπορεί να εγγυηθεί τις απαραίτητες συγκρούσεις με κατεστημένες αντιλήψεις, με γραφειοκρατία, με δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα καθηλωμένη. Είναι σαφές ότι για να αλλάξουμε την Ελλάδα πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς ως ΠΑΣΟΚ, πρέπει να οικοδομήσουμε τη μεγάλη παράταξη. Την παράταξη που πιστεύει στο σχέδιο και το όραμα του Γιώργου Παπανδρέου και είναι έτοιμη να στρατευθεί, να συμπορευτεί, να συνεργήσει, για να πετύχουμε τις αλλαγές. Αυτό είναι και το νόημα αυτής της παρέμβασης.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Ένα δημοσίευμα στο έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» αναφέρεται στην αγορά των Leopard. Ηθελα να σας ρωτήσω, εάν αυτές οι υπόνοιες που αφήνει για δωροδοκία στην αγορά των Leopard δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιαδήποτε τέτοια αναφορά, βεβαίως, δεν είναι ευχάριστη. Θέλω, όμως, να πω ότι είναι παντελώς αστήρικτη. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, καμία ένδειξη. Και εμείς ισχυριζόμαστε @το έχουμε πει μετά λόγου γνώσεως πολλές φορές- ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε αυτά τα ζητήματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν το υπουργείο είχε κάνει μια εσωτερική ΕΔΕ γι` αυτό το θέμα, δεν θα είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πραγματικά δεν σας καταλαβαίνω. Υπάρχει ένας κανονισμός που τηρείται και τηρήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τι ΕΔΕ να κάνει; Αφού γνωρίζουμε ότι τηρήθηκε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Περιμένουμε, όμως, τους εισαγγελείς να αποφανθούν, γιατί το θέμα είναι στη Δικαιοσύνη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοείτε για τη Γερμανία;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μάλιστα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καθένας μπορεί να κάνει την έρευνα που θέλει. Αν κάποιος έχει κάνει κάποια καταγγελία, καλό θα είναι να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί η βασιμότητά της. Εμείς λέμε ότι -από ελληνικής πλευράς- όλα έγιναν με καθεστώς πλήρους διαφάνειας και σύμφωνα με τον κανονισμό. Από εκεί και πέρα, δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουν να φοβηθούν κάτι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Διαβλέπετε κάποια σκοπιμότητα σε αυτά τα δημοσιεύματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γενικώς σε πολλά δημοσιεύματα -και δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και σε άλλα δημοσιεύματα- τα οποία έρχονται στο φως, επιχειρείται πάλι να συνεχιστεί αυτή η σκανδαλολογία. Καλά, δεν βαρέθηκαν ορισμένοι; Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτή η «σύλληψη» του νέου `89 δεν πετυχαίνει και δεν πρόκειται να πετύχει; Ότι τους οδηγεί σε αδιέξοδο; Δεν καταλαβαίνουν ότι είναι μια βαθιά συντηρητική επιλογή, απλώς και μόνο επειδή οι εμπνευστές της θέλουν να μη γίνει τίποτα, να μην αλλάξει τίποτα, σε αυτή τη χώρα; Μα, δεν θέλει αυτό ο λαός. Ο λαός θέλει τις αλλαγές, θέλει να προχωρήσουμε μπροστά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με συγχωρείτε, ρώτησα αν εντάσσεται και το «Σπίγκελ» μέσα σε αυτή τη σκανδαλολογία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω δει καμία δεκαριά δημοσιεύματα για διάφορα θέματα. «Σκάνδαλο» από εδώ, «σκάνδαλο» από εκεί, «σκάνδαλο» παραπέρα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, καμία ένδειξη, κανένα επιχείρημα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή είπατε προηγουμένως ότι το ΠΑΣΟΚ με τη νέα ηγεσία του προτίθεται να αλλάξει την Ελλάδα και πρέπει να αλλάξει και το ίδιο@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για να μπορέσεις να παλέψεις για την αλλαγή της Ελλάδας πρέπει και εσύ να πιστεύεις και να στρατεύεσαι σε αυτή την κατεύθυνση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σύμφωνοι. Ο κ. Λαλιώτης, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», κάνοντας ένα απολογισμό της προηγούμενης τετραετίας ή μάλλον οκταετίας, έκανε λόγο για κακέκτυπο εκσυγχρονισμού, όσον αφορά τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να στηρίξουμε την πορεία μας, να πάμε όλοι μαζί, να κερδίσουμε τις εκλογές και να υλοποιήσουμε το όραμά μας για τη χώρα και την κοινωνία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτά που είπε ο κ. Λαλιώτης, δεν έχετε να κάνετε κανένα σχόλιο; Για το κακέκτυπο του εκσυγχρονισμού και της διακυβέρνησης από τον κ. Σημίτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μας ενδιαφέρει απόλυτα η μάχη που δίνουμε αυτή τη στιγμή και στην οποία είμαστε όλοι μαζί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το παρελθόν, την οκταετία, τη σβήνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί κατ` επανάληψη. Σύμφωνα και με τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου το έργο αυτής της οκταετίας είναι το ισχυρό θεμέλιο στην παραπέρα πορεία μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δημοσιογράφοι του «Σπίγκελ» που βρέθηκαν στην Ελλάδα ζήτησαν από το υπουργείο Αμυνας κάποια στοιχεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω, ούτε υποχρεούμαι να γνωρίζω τι ζήτησαν οι δημοσιογράφοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ, αν ζήτησαν επίσημα κάποια στοιχεία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει «επίσημα». «Επίσημα» είναι οι αρχές, δεν είναι οι δημοσιογράφοι.

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ: Αληθεύει ότι παρουσιάζεται μειωμένο ενδιαφέρον από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αντικαταστήσουν στα ψηφοδέλτια, για λόγους περισσότερο συντροφικούς, τους τρεις βουλευτές που τέθηκαν αδίκως, όπως αποδείχτηκε αργότερα, εκτός λίστας ΠΑΣΟΚ, αφού δεν είχαν υπογράψει την τροπολογία για το ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να σας παραπέμψω, για την ουσία της ερώτησής σας, στη χθεσινή δήλωση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι ήταν μια πολιτική συμβολική κίνηση, στην οποία εμμένουμε. Αυτό για την ουσία. Κατά τα άλλα, είναι λογικό το κόμμα μας, όταν ετοιμάζει τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων, να κάνει και μια σχετική έρευνα, ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό. Δηλαδή, να επιλέξει πρόσωπα, τα οποία να μπορούν κατά τον καλύτερο τρόπο να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν. Και δεν εννοώ μόνο πολιτικά. Υπάρχουν, όπως γνωρίζετε, και οι γεωγραφικές κατανομές και μια σειρά άλλα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να μείνει ακάλυπτη μια επαρχία κάποιου νομού.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 2 February 2004 - 14:05:08 UTC