Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 20 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-12-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Σήμερα, το πρωί, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προετοιμαστικού χαρακτήρα, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή το πρωί, στις Βρυξέλλες. Στη σύσκεψη, έλαβαν μέρος ο κ. Γιαννίτσης, ο κ. Χριστοδουλάκης, ο υποφαινόμενος, ο κ. Χυτήρης, καθώς επίσης ο κ. Πλασκοβίτης, ο κ. Χαρδούβελης, ο κ. Θέμελης και άλλοι. Όπως γνωρίζετε, η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και, στη συνέχεια, θα αρχίσει η Διακυβερνητική Σύνοδος για τη συζήτηση και την προσπάθεια έγκρισης του πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή το μεσημέρι και, στη συνέχεια, το βράδυ, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου για τη Διακυβερνητική.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει έγκριση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Εχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, που έχει υποβληθεί στην κρίση της Διακυβερνητικής, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην Ευρώπη και τις κοινωνίες της, για τους πολίτες της, άρα και για τους Ελληνες πολίτες.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ο κ. Χριστοδουλάκης, συμμετείχε στη σύσκεψη, μας είπατε. Υπάρχει κάποιο οικονομικό θέμα στη Σύνοδο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, υπάρχει. Είναι τα θέματα που συνδέονται με ένα πρόγραμμα που έχει καταθέσει η Ιταλική Προεδρία για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Ευρώπης. Το έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός και στην προηγούμενη Σύνοδο. Είναι η ενίσχυση των διευρωπαϊκών δικτύων.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Υπάρχουν ελληνικά έργα σε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί να τεθούν ορισμένα. Δεν θα προσδιοριστούν τα έργα. Θα ψηφιστεί το πλαίσιο. Είναι μια σοβαρή αύξηση της χρηματοδότησης για διευρωπαϊκά δίκτυα στους τομείς των μεταφορών, των επικοινωνιών, της ενέργειας και της καινοτομίας. Είμαστε έτοιμοι, ιδίως στους τομείς, που έχουν σχέση με τις σιδηροδρομικές μεταφορές, αλλά και το θέμα του φυσικού αερίου. Αυτά, όμως, πρέπει να προσδιοριστούν στην απόφαση. Εκτός κι αν κάτι αλλάξει. Όλα τα θέματα είναι ανοικτά.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Κάποια εκτίμηση για το θέμα της Αμυνας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τέσσερις χώρες για τη ρήτρα αλληλεγγύης. Αναζητείται η φόρμουλα για να ξεπεραστεί. Αυτή τη στιγμή, η Ιταλική Προεδρία θέλει να διατυπώσει κάποιες προτάσεις.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε να μας πείτε κάτι για τη δημοσκόπηση, που σήμερα αναμένεται και για την οποία χθες διατυπώσατε κρίσεις και αφήσατε να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην την αποδεχθείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να προσέξετε τη χθεσινή δήλωσή μου. Είναι πραγματικά θετικό το γεγονός ότι η ίδια η MRB έχει εκδώσει ανακοίνωση. Μάλιστα άκουσα και μια τοποθέτηση του κ. Μαύρου, σε ραδιοφωνικό σταθμό -με την οποία προσωπικά συμφωνώ- που λέει ότι δεν είναι δυνατόν, ούτε να γίνονται προδημοσιεύσεις, ούτε να χρησιμοποιούνται οι δημοσκοπήσεις για λόγους άσχετους με εκείνους για τους οποίους έχουν γίνει. Χθες, έκανα μια παρέμβαση δεοντολογίας. Και η δεοντολογία σε τέτοια θέματα είναι ουσία. Αν κάτι χρησιμοποιείται σαν στοιχείο του πολιτικού παιχνιδιού και όχι σαν στοιχείο μιας πραγματικά επιστημονικής έρευνας της κοινής γνώμης, καταλαβαίνετε ότι έχει χάσει το πραγματικό σκοπό του. Επαναλαμβάνω ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η εταιρία αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί και να πει ότι δεν έχει σχέση με αυτά τα δημοσιεύματα.

ΤΑΚΗΣ: Πάντως, είτε έτσι, είτε αλλιώς, σήμερα η δημοσκόπηση θα δημοσιοποιηθεί και όλες οι πληροφορίες @προφανώς να τις ξέρετε και εσείς- λένε ότι η διαφορά είναι πάνω από οκτώ μονάδες. Εχετε να σχολιάσετε κάτι επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιο κι αν είναι το ποσοστό, κάνω μια δήλωση, γιατί έχω μια γενική άποψη, την οποία κατά καιρούς έχω εκφράσει. Η δήλωση αυτή είναι για οποιοδήποτε ποσοστό. Και θέλω να το τονίσω αυτό. Εχει να κάνει, δηλαδή, με μια γενικού χαρακτήρα τοποθέτηση, η οποία θέτει το πολιτικό πλαίσιο, με το οποίο εμείς προσεγγίζουμε το όλο θέμα των δημοσκοπήσεων. Δεν σχολιάζω τη δημοσκόπηση, αλλά θέτω μια πολιτική τοποθέτηση, που έχει γενικότερη αξία. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να βοηθήσουν τις αναλύσεις μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προδικάζουν την τελική στάση ευθύνης των πολιτών. Εμείς προχωρούμε. Προχωρούμε αταλάντευτα, με το έργο μας, με τη μεταρρυθμιστική δύναμή μας, το πρόγραμμα και τη στρατηγική μας, για τη δημιουργία της ευημερίας του Ελληνα πολίτη. Θα νικήσουμε. Θα παλέψουμε και θα νικήσουμε. Η Ν.Δ. πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να παίζει κομματικά παιχνίδια, με τις εντυπώσεις των δημοσκοπήσεων. Είναι ώρα να τεθεί προ των ευθυνών της. Να μας πει, επιτέλους, ποιες είναι οι θέσεις της. Δεν μπορεί να συνεχίσει με τη διπλή γλώσσα και το κρυφό πρόγραμμα, την κρυφή της ατζέντα. Θα αποκαλύψουμε αυτή τη διπλή γλώσσα, θα αποκαλύψουμε την κρυφή της ατζέντα, θα αποκαλύψουμε τις πραγματικές προθέσεις της, που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ολίγων σε βάρος των πολλών, σε όλο τον ελληνικό λαό. Αυτό, ας το γνωρίζει καλά.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα ένα πολιτικό σχόλιό σας για νέο άνοιγμα του κ. Καραμανλή προς το ΚΚΕ, με την ευκαιρία του προλόγου που έχει γράψει ο κ. Καραμανλής στο νέο βιβλίο για τη βιογραφία του κ. Φλωράκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι επιχειρεί, όπως λέει ο ίδιος, να κάνει ανοίγματα καρδιάς, με τη διαφορά ότι το μυαλό και οι πράξεις του είναι σε άλλη κατεύθυνση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μένουν λίγα 24ωρα πριν από τις πολύ κρίσιμες εκλογές, την Κυριακή στα κατεχόμενα. Τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτές τις εκλογές, όταν χθες ο Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί, ούτε καν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, εάν νικήσει η αντιπολίτευση και όταν μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ταλάτ (του μεγαλύτερου κόμματος) λέει ότι δεν θα πρέπει να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, διότι την επόμενη ημέρα οι Ελληνοκύπριοι θα μπουν μέσα και θα τα κάψουν όλα. Διερωτώμαι, πώς μπορούμε να προχωρήσουμε, διότι όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα από αυτές τις εκλογές. Ποια είναι η θέση η δική σας; Τι μπορεί να αναμένει κανείς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από αυτή την ψηφοφορία ή τη διαδικασία -για να μην τις αποκαλέσουμε εκλογές- εμείς το μόνο που έχει ενδιαφέρον να δούμε είναι η ίδια η τοποθέτηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας πάνω σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα που την αφορούν. Από εκεί και πέρα, η στάση μας είναι σαφής. Εχουμε πει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από την κατάργηση της πράσινης γραμμής. Αυτό δεν το αλλάζουμε. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πράξει ό,τι είναι προς το συμφέρον της. Αλλά αυτό είναι δικό της θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Όταν ο αρχηγός μιας παράταξης, που κατά το παρελθόν αυτή η παράταξη είχε συγκρουστεί με μια άλλη παράταξη, αναγνωρίζει ό,τι συμβολίζουν οι αγώνες ενός ηγέτη της αριστερής παράταξης, αυτό δεν είναι ένα θετικό στοιχείο για το δημοκρατικό Πολίτευμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σαφώς, εφόσον το πιστεύεις στην πραγματικότητα. Θέλω να θυμίσω ότι πριν από λίγες ημέρες ο κ. Λιάπης, βασικό στέλεχος της Ν.Δ., αισθάνθηκε ιδιαίτερα υπερήφανος γιατί η παράταξή του, η Δεξιά όπως ο ίδιος είπε, έσωσε τη χώρα από το κομμουνιστικό κίνδυνο. Δεν σας είδα να το σχολιάσετε αυτό με την ίδια θέρμη.

ΦΙΛΗΣ: Εγώ ρωτώ εσάς, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα. Είναι σαφές ότι αυτά δεν είναι ειλικρινή. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, έστω και μη ειλικρινή, από τη στιγμή που λέγονται, από όποιους κι αν λέγονται, καλώς λέγονται. Θετικό είναι.

ΦΙΛΗΣ: Και δεν εξυπηρετούν μια βασική κατεύθυνση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι είναι θετικό, αλλά καλό θα ήταν να ήταν και ειλικρινή.

ΦΙΛΗΣ: Σήμερα, είναι η παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του πολίτη και υπάρχουν ανακοινώσεις από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, από διεθνείς οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία. Στην Ελλάδα δεν ακούσαμε κάποια ανάλογη ανακοίνωση. Όμως, υπάρχει μια μακάβρια σύμπτωση. Εκτελέστηκε ένας πολίτης στην Κρήτη από αστυνομικά όργανα. Θα ήθελα να μου πείτε, δεδομένου ότι υπάρχει και μια παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας, που ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να μη χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί με τόση ευκολία τα όπλα στην Ελλάδα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν με τόση ευκολία τα όπλα.

ΦΙΛΗΣ: Η Διεθνής Αμνηστία το λέει αυτό@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πρέπει κανείς να κάνει γενικού χαρακτήρα διαπιστώσεις, επειδή έγινε ένα απαράδεκτο γεγονός, στο οποίο έχω ήδη τοποθετηθεί. Επειδή, λοιπόν, κάποιος λειτούργησε απαράδεκτα, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι ένα καθεστώς που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Χαιρόμαστε διότι, από την πρώτη στιγμή, παρενέβησαν οι αρμόδιοι. Κινήθηκε η ελληνική δικαιοσύνη, η οποία παρέπεμψε και τους κυρίους αυτούς με τα πιστόλια και τον επικεφαλής, με ιδιαίτερα βαριές κατηγορίες. Τι αποδεικνύει αυτό; Αποδεικνύει την ευαισθησία της ελληνικής Πολιτείας, με την ευρύτερη έννοιά της, στα ανθρώπινα δικαιώματα και την απόλυτη πίστη της στις κινήσεις και τις πράξεις εκείνες που έμπρακτα αποδεικνύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα γίνονται απόλυτα σεβαστά, περιφρουρούνται και διευρύνονται.

ΦΙΛΗΣ: Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι, ενώ ξεκινούν όντως οι διώξεις, με βάση το κράτος δικαίου που υπάρχει στην Ελλάδα, εναντίον των αστυνομικών που σκοτώνουν πολίτες, όπως είπατε, στο τέλος καταλήγουν στα «πολύ μαλακά» να πέφτουν οι ποινές. Γι` αυτό έχετε κάποιο σχόλιο; Ότι, δηλαδή, υπάρχει κάποια νοοτροπία που είναι σε βάρος του πολίτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω! Ισα-ίσα που προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές.

ΦΙΛΗΣ: Στην πράξη λέω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδέποτε θα παρέμβω σε θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να προδικάσω τι θα γίνει. Εξέφρασα την ικανοποίηση της κυβέρνησης διότι, από την πρώτη στιγμή, παρενέβη η δικαιοσύνη και μάλιστα με ιδιαίτερα βαριές κατηγορίες. Αυτά μένει να αποδειχθούν και στην πράξη. Δεν κάνουμε εμείς το ανακριτικό έργο.

ΦΙΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε το έγγραφο του διοικητή Ασφάλειας Ρεθύμνου, ο οποίος αποδίδει την εκτέλεση του πολίτη, στην Κρήτη, στην έφεση που είχε ο νεκρός στα ναρκωτικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Τον σκοτώνουν για δεύτερη φορά, δηλαδή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω το έγγραφο αυτό. Βεβαίως, υπάρχουν απόψεις. Οποιαδήποτε, όμως, έφεση και να είχε ο πολίτης, δεν αποτελεί αιτία για να τον σκοτώσει κανείς. Ούτε μπορεί να δικαιολογήσει την πράξη αυτή. Οποιαδήποτε ενέργεια κι αν βαρύνει κάποιον πολίτη, δεν είναι λόγος να τον πυροβολήσει κάποιος, ούτε μπορεί να δικαιολογήσει την πράξη του.

ΦΙΛΗΣ: Θα λάβει κάποια μέτρα για ΕΔΕ, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να διαπιστώσει τη νομιμότητα αυτού του εγγράφου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω, θα ρωτήσω και θα σας πω. Αλλά, φαντάζομαι ότι παράλληλα προς τις δικαστικές διαδικασίες, θα γίνουν και όλες οι αναγκαίες διοικητικές, όπως γίνεται κάθε φορά.

ΦΙΛΗΣ: Πάντως πολιτικό θέμα δεν βλέπετε να υπάρχει από τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολιτικό θέμα -γενικεύοντας τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων σε όλη την Ελλάδα- θα ήταν λάθος και θα αδικούσαμε ανθρώπους που έχουν συναίσθηση της αποστολής τους, του λειτουργήματός τους και κάνουν καλά τη δουλειά τους. Δεν προτίθεμαι να τους αδικήσω, επειδή βρέθηκε ένας κακός, ένας απαράδεκτος ή δύο ή τρεις. Στηλιτεύουμε τα αρνητικά φαινόμενα εκεί που γίνονται και παράλληλα τονίζουμε τα θετικά εκεί που υπάρχουν.

ΦΙΛΗΣ: Χωρίς να γενικεύουμε, και το καλοκαίρι υπήρξε σκευωρία σε βάρος των διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χωρίς να κάνουμε εύκολες γενικεύσεις. Δεν έχω διαπιστώσει καμία σκευωρία.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης, μετά από κάποιες πληροφορίες που φέρνουν ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μιλούν για την ανάγκη να υπάρξει@;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι προτιμότερο να ασχοληθούμε με τη δουλειά μας και να είμαστε χρήσιμοι για το λόγο που μας θέλει το ΠΑΣΟΚ και όχι να δίνουμε δικαίωμα για εσωστρέφεια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας κάνατε μια αρκετά ακαδημαϊκή τοποθέτηση για τη δημοσκόπηση@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ την εξέλαβα ως σαφή. Εν πάση περιπτώσει, απόψεις υπάρχουν@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ξέρετε ότι άλλο 2%, άλλο 9% διαφορά. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν σκοπεύετε επ` αυτής της δημοσκόπησης να κάνετε τοποθέτηση, έστω και αύριο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καλύπτεστε από την τοποθέτηση που ήδη έχω κάνει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα επανέλθω στο θέμα της δημοσκόπησης, άσχετα αν ακόμη δεν ξέρουμε τα ακριβή νούμερα της διαφοράς. Από το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας, τέλος Ιουνίου, ανακοινώθηκαν και έγιναν πάρα πολλές πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό. Ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα, έγιναν εξαγγελίες κ.λπ. Και βλέπουμε ότι με δύο διαδοχικά κύματα δημοσκοπήσεων, δεν υποχωρεί η διαφορά από τη Ν.Δ. Δηλαδή, υπάρχει μια ευδιάκριτη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. Πρώτον, αν σας προβληματίζει αυτό και δεύτερον αν, με βάση και αυτή τη δημοσκόπηση και τις προηγούμενες που είχατε, σκέφτεστε να ξαναδείτε πτυχές της πολιτικής σας, οι οποίες πιθανό να μην περνάνε στον κόσμο ή να υπάρχουν αντιδράσεις του κόσμου γι` αυτά τα ζητήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η τοποθέτησή μου είχε τρία στοιχεία: Το πρώτο ήταν η σχέση δημοσκόπησης-ψήφου. Το δεύτερο ήταν η απόφασή μας για τη συνέχειά μας. Και το τρίτο ήταν αυτό που θα αλλάξει και τη στάση τελικά και θα φέρει άλλου τύπου τελική ψήφο: η ανάδειξη του πραγματικού περιεχομένου της πολιτικής της Ν.Δ. Προσέξτε και τα τρία στοιχεία. Τη διαφοροποίηση δημοσκόπησης-ψήφου, τη συνέχιση της πολιτικής μας (αποφασιστικά αυτή θα μας κρίνει, οι πολιτικές πρωτοβουλίες θα αλλάξουν τη στάση) και τρίτον ότι η Ν.Δ. δεν θα κρύβεται πίσω από δημοσκοπήσεις. Θα γίνει η πραγματική πολιτική αναμέτρηση στην ουσία. Αυτά τα τρία στοιχεία πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να τα αξιοποιήσετε. Διότι μου λέτε για τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, μπορεί να έχουμε άλλη μια το Σάββατο και άλλη μια την Κυριακή. Δεν θα αλλάξουμε την τοποθέτησή μας.

ΤΑΚΗΣ: Εχει προκληθεί μεγάλος θόρυβος, σχετικά με ένα «έργο τέχνης» εντός ή εκτός εισαγωγικών που υπάρχει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μάλλον εντός εισαγωγικών@

ΤΑΚΗΣ:@και προσβάλλει το σύμβολο της πίστης μας. Από ό,τι διαβάζουμε αυτή η έκθεση έχει εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρουσία πολλών πολιτικών. Εχετε κάποιο σχόλιο; Υπάρχει κάτι από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού; Τι θα γίνει με αυτό το έργο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει κάνει σχετική δήλωση ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Με βάση τη συζήτηση που έγινε έχει δηλώσει ότι το Δ.Σ. του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και ο Διευθυντής της Εκθεσης αποφάσισαν να αποσυρθεί το συγκεκριμένο έργο και να τοποθετηθεί στη θέση του ανακοίνωση για τους λόγους της απόσυρσης, τους οποίους εξηγούν. Πιστεύω ότι, πράγματι, αυτό το έργο έπρεπε να αποσυρθεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ασχέτως της αισθητικής του έργου, δεν παύει να είναι ένα καλλιτεχνικό έργο και βλέπουμε ότι οι μεσαιωνικές δυνάμεις στην Ελλάδα παρεμβαίνουν, απαιτούν και στέλνουν ένα οποιοδήποτε έργο τέχνης@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δηλαδή οι κύριοι Ρουσόπουλος και Εβερτ είναι μεσαιωνικές δυνάμεις;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σαφώς ο κ. Εβερτ που θέλει να πάει με μπουλντόζα να το κατεδαφίσει, αλλά είναι ευθύνη της κυβέρνησης@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί να διαφωνώ με τις απόψεις τους, αλλά ο κ. Ρουσόπουλος για μεσαιωνική δύναμη μου φαίνεται υπερβολικό. Αυτοί είναι υπερβολικοί χαρακτηρισμοί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε άλλες περιπτώσεις έκαψαν τα βιβλία του Ανδρουλάκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν πάρει θέση. Σας είπα ότι γενικώς είναι μια σωστή απόφαση με το συγκεκριμένο σκεπτικό που ανέπτυξε ο κ. Βενιζέλος. Το σκεπτικό του κ. Βενιζέλου λέει το εξής: Ότι η έντονη συζήτηση που έχει προκληθεί τείνει να επισκιάσει την ουσία της έκθεσης και να παρεμποδίσει την επαφή του ευρύτερου κοινού με τη σύγχρονη τέχνη. Επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι το σκεπτικό που έχει χρησιμοποιήσει ο κ. Βενιζέλος και εκτιμώ ότι είναι απόλυτα σωστό. Δεν γνωρίζω τι σκεπτικό έχουν οι άλλοι. Δεν τους αποκαλώ, όπως τους αποκαλέσατε. Είναι υπερβολικοί οι χαρακτηρισμοί, αλλά το δικό μας σκεπτικό είναι αυτό και μόνο αυτό μας δεσμεύει.

ΦΙΛΗΣ: Η πράξη έχει σημασία, όχι το σκεπτικό μόνο@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, κάθε πράξη@

ΦΙΛΗΣ: @και από ό,τι βλέπω υπάρχει ταύτιση, δηλαδή υποκύπτετε στην πίεση της Ν.Δ., αυτό κάνετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα εγώ τέτοια πράγματα;

ΦΙΛΗΣ: Μα γιατί όχι; Η Ν.Δ. και μάλιστα οι πιο ακραίες δυνάμεις από εκεί, έθεσαν θέμα και εσείς@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που ξέρω, είναι ότι εμείς βλέπουμε να γίνεται μια συζήτηση που διαλύει τον πραγματικό στόχο της έκθεσης.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί τον διαλύει, δεν κατάλαβα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τον διαλύει, τι να κάνουμε; Το διαπιστώσαμε αυτό. Εχετε αντίρρηση; Ρώτησα, για παράδειγμα το πρωί, πέντε-έξι απλούς πολίτες -γιατί μου αρέσει σε τέτοιες περιπτώσεις να μην παίρνουμε μόνο την πολιτική άποψη, που αν θέλετε μπορεί να επηρεάζεται από διάφορες καταστάσεις-. Ρώτησα, λοιπόν, πέντε-δέκα απλούς πολίτες, ποια είναι η γνώμη τους. Δεν ήταν θετική. Δηλαδή, είχαν μια εικόνα, μια εντύπωση, η οποία πραγματικά μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα σε όλη την έκθεση. Αυτή η διαπίστωση του κ. Βενιζέλου ότι θα επισκιασθεί τελικά η ουσία της έκθεσης και η επαφή του ευρύτερου κοινού με την τέχνη, αυτή είναι η σωστή πολιτική εκτίμηση που, κατά τη γνώμη μου, δικαιολόγησε την πράξη του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και του διευθυντή της έκθεσης. Αλλά η απόφαση δεν ελήφθη, ούτε υπό την πίεση του κ. «χ», ούτε από το σκεπτικό του κ. Εβερτ και των άλλων. Η απόφαση ελήφθη με το σκεπτικό του κ. Βενιζέλου. Είναι απόφαση του Οργανισμού και του διευθυντή της έκθεσης.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, ασκείτε πολιτιστική πολιτική με γκάλοπ; Αυτό μας λέτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό σας είπα;

ΦΙΛΗΣ: Αυτό απαντήσατε. Είπατε ότι ρωτήσατε τους πολίτες. Με γκάλοπ κάνετε πολιτιστική πολιτική και αυτό είναι δημοκρατία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι η γενικότερη εικόνα που έχω, επειδή δεν είναι στενά πολιτικό θέμα, είναι αυτή που διαπιστώνει στην ανακοίνωση ο Οργανισμός: ότι κινδυνεύει να χαθεί το πραγματικό περιεχόμενο της έκθεσης.

ΦΙΛΗΣ: Δεν έχει νου ο πολίτης να κρίνει; Πρέπει να τον προφυλάξετε εσείς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε μια άποψη. Μπορείτε, κ. Φίλη, να μας καταδικάσετε για την άποψή μας. Τι να κάνουμε; Δεν είναι η πρώτη φορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις 19 Νοεμβρίου, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής εξήγγειλε, από το Ηράκλειο, τη δημιουργία νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Ωστόσο, χθεσινά δημοσιεύματα, που βασίζονται σε δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζουν τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη να δηλώνει άγνοια για το νέο αεροδρόμιο. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει και σχόλιο για διγλωσσία της κυβέρνησης. Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, θα ήθελα την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ρώτησα τον κ. Χριστοδουλάκη, συζήτησα και με τον κ. Βερελή. Τη δημιουργία του συγκεκριμένου αεροδρομίου στη θέση Καστέλι Ηρακλείου την είχε εξαγγείλει ο κ. Βερελής. Αυτό που έχουμε να πούμε σήμερα είναι το εξής: Είναι μια πάρα πολύ καλή πρόταση, μια πάρα πολύ καλή ιδέα και θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, υπάρχει μια σειρά από οικονομικά θέματα που συνδέονται με αυτή, υπάρχει μια σειρά από διαδικασίες, οι οποίες μέσα από τη συμφωνία των αρμοδίων θα ξεκινήσουν.

Υπάρχει μια πληροφορία ότι ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ζήτησε πρόωρες εκλογές. Συγκεκριμένα είπε ότι η μακρά προεκλογική περίοδος @κατά τη γνώμη του βεβαίως- δεν βοηθάει την οικονομία και ότι εάν ήταν στο χέρι τους θα ήταν καλό η χώρα να πάει σε εκλογές. Ολοι μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Σχολιάζοντας απλώς και χωρίς άλλη διάθεση, θα ήθελα να πω το εξής: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δήλωση αυτή του κ. Κυριακόπουλου δεν εντάσσεται σε κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες. Από εκεί και πέρα, ο Κυριακόπουλος και ο ΣΕΒ θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η οικονομία της χώρας πορεύεται σταθερά, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα υψηλοί και θα παραμείνουν ιδιαίτερα υψηλοί με την πολιτική μας. Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 10 December 2003 - 14:05:11 UTC