Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-12-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Το πρωί, στις 10.30, πήγε στη συνεδρίαση του Ιδρύματος της Βουλής. Στις12 το μεσημέρι, άρχισε η συνεδρίαση με τη συμμετοχή πολλών υπουργών για την πορεία του Γ` Κ.Π.Σ.. Στις 20.00, θα έχει συνάντηση με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.

Αύριο, θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για θέματα σχετικά με την πορεία της Διακυβερνητικής.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα προεδρεύσει σύσκεψης, παρουσία αρκετών υπουργών, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, τον υπουργό Τύπου και άλλους, για τη Σύνοδο Κορυφής. Στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με το Γραμματέα του Κόμματος Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στις 13.00, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη. Στη συνέχεια, θα γίνει η διαδικασία της πολιτικής ενημέρωσης. Στις 19.00, θα υπάρξει μεγάλη διυπουργική σύσκεψη για το πάρκο του Ελληνικού.

Την Πέμπτη, το πρωί, θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα εκφωνήσει ομιλία στη σύνοδο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και το μεσημέρι θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη για τις Βρυξέλλες. Η δημοσιογραφική αποστολή θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, στις 16.00, από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Την Παρασκευή και το Σάββατο, έχουμε τη διαδικασία της Συνόδου Κορυφής και της Διακυβερνητικής. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Αυτά από το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Θέλω να κάνω μια δήλωση, η οποία δεν αποτελεί σχολιασμό, αλλά είναι γενικού χαρακτήρα για τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ολοκληρώνεται, με την έκδοση της δικαστικής απόφασης, η πολύμηνη διαδικασία της δίκης της 17Ν. Εκείνο που θέλουμε να σημειώσουμε @φυσικά δεν υπάρχει καμία πρόθεση σχολιασμού της δικαστικής απόφασης- είναι ότι όλη η διαδικασία έγινε με άψογο τρόπο στο πνεύμα του κράτους δικαίου και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει πια τους ενόχους, τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς για το κάθε έγκλημα της 17Ν. Η ελληνική κοινωνία μπορεί να είναι υπερήφανη, γιατί η δίκη αυτή ολοκληρώνεται με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Η Δημοκρατία νικά τη τρομοκρατία. Η ελληνική κοινωνία απαλλάσσεται από ένα άγος που την ταλαιπώρησε για πολλές δεκαετίες. Η τρομοκρατία δέχθηκε ένα αποφασιστικό χτύπημα και βεβαίως η Ελλάδα προβάλλει, σε όλο τον κόσμο, ως μία από τις ασφαλέστερες χώρες, κάτι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Σημειώνω ιδιαίτερα ότι και με τη σημερινή απόφαση επιβεβαιώνεται η αρτιότητα του έργου, που η κυβέρνηση και οι αρχές ασφαλείας έκαναν, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της σύλληψης και εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Στο Λονδίνο ο κ. Σημίτης πηγαίνει για ποιο λόγο; Υπάρχει κάποια ατζέντα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην ατζέντα υπάρχουν όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες. Υπάρχουν και θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και άλλα. Εκ των πραγμάτων, θα τεθούν και θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες.

ΤΑΚΗΣ: Η φράση του κ. Φλωρίδη στα «ΝΕΑ», όταν ερωτάται εάν έχουν συλληφθεί όλα τα μέλη της 17Ν, απαντά ότι έχουν γνώση οι φύλακες και ότι οι έρευνες συνεχίζονται, τι υποδηλώνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει απαντήσει μόνο αυτό ο κ. Φλωρίδης. Αν προσέξετε την πλήρη απάντησή του, θα δείτε ότι ο κ. Φλωρίδης έχει πει ότι η ηγεσία και τα βασικά στελέχη της 17Ν είναι στη φυλακή. Είναι σαφές ότι η 17Ν επιχειρησιακά έχει εξαρθρωθεί. Από εκεί και πέρα, λογικό είναι ο κ. Φλωρίδης να διακηρύσσει την ετοιμότητά μας, την αποφασιστικότητά μας να προλάβουμε κάθε κίνηση που θα μπορούσε να γίνει, είτε από κάποια δευτερεύοντα στοιχεία εσωτερικά, είτε, κυρίως, από τη διεθνή τρομοκρατία. Εκδηλώνει την ετοιμότητα, την επαγρύπνηση της κυβέρνησης, ιδιαίτερα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι ο ίδιος τονίζει ότι η 17Ν είναι στη φυλακή. Η 17Ν δεν μπορεί να βλάψει πια κανέναν. Και όχι μόνον αυτό, αλλά με τη σημερινή απόφαση και με την όλη διαδικασία της σύλληψης και της δικαστικής διαδικασίας, η οποία επακολούθησε γύρω από αυτή την οργάνωση, πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα. Εχει ηττηθεί και ιδεολογικά και επιχειρησιακά η 17Ν και η εσωτερική τρομοκρατία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σχετικά με το περίφημο πάρκο του Ελληνικού που θα γινόταν μητροπολιτικό, βλέπουμε να κόβεται κατά το 1/5 προς το παρόν και ποιος γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν είναι υπαναχώρηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο Πρωθυπουργός στις 4 Φεβρουαρίου του 2002 είχε πει επί λέξει τα εξής: «Το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού θα έχει συνολική έκταση 4000 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα διαμορφωθεί ως χώρος πρασίνου». Πρέπει να σας πω ότι ο χώρος αυτός ανέρχεται σε 5.300 στρέμματα, σύμφωνα με την ειδική επεξεργασία που έχει γίνει από την κυβέρνηση. Από αυτά τα 4.000 στρέμματα θα διατεθούν για πάρκο, όπως ακριβώς δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Υλοποιείται πλήρως η πρωθυπουργική εξαγγελία. Τα 300 στρέμματα θα διατεθούν για κοινόχρηστες χρήσεις, FIR Αθηνών, ΕΘΕΛ, ΤΡΑΜ, ΔΕΗ και άλλες κοινωνικές εξυπηρετήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 1000 στρέμματα, δηλαδή το 18,8%, όπως έχουμε υπολογίσει, προορίζονται για επιχειρηματική εκμετάλλευση. Αυτό γίνεται διότι πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι για ένα εντυπωσιακών διαστάσεων μητροπολιτικό πάρκο, αλλά και τη δημιουργία και ανάπλαση και άλλων χώρων στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, κάτι που θα είναι ανάσα ζωής για όλο το λεκανοπέδιο. Αντικείμενο του υπό εξέλιξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι η μελέτη για το πάρκο. Όχι η κατασκευή του πάρκου. Δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο. Γίνεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μελέτη αξιοποίησης όλης αυτής της έκτασης. Η κύρια μελέτη θα αφορά το πάρκο. Βεβαίως, θα γίνει μελέτη και προτάσεις για την ανάπτυξη και των 1000 στρεμμάτων που διατίθενται για άλλες χρήσεις. Χρήσεις, όμως, που σε κάθε περίπτωση θα συνάδουν με τις ανάγκες τόσο του πάρκου, όσο και της ευρύτερης περιοχής. Γι` αυτό το λόγο θα υπάρξει και σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αποκλειστούν οι όποιες αυθαιρεσίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για τα 4000 στρέμματα ότι θα γίνουν πάρκο, αλλά δεν είχε πει ότι τα 1000 στρέμματα θα δοθούν για πολυκατοικίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχε πει ότι 4000 στρέμματα θα γίνουν πάρκο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για πολυκατοικίες λέω εγώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπαμε ότι θα γίνει αρχιτεκτονική μελέτη. Θα υπάρξουν άλλες χρήσεις, όχι όμως στα 4000 στρέμματα, τα οποία θα είναι πάρκο. Ισως δεν ακούσατε καλά την απάντησή μου. Είπα ότι η συνολική έκταση που απελευθερώνεται από το αεροδρόμιο έχει έκταση 5.300 στρεμμάτων. Τα 300 πάνε σε κοινόχρηστες χρήσεις. Τα 4000 πάνε για πάρκο και τα 1000 θα διατεθούν για άλλες χρήσεις, σύμφωνα με τη μελέτη που θα γίνει. Από τα χρήματα των 1000 στρεμμάτων που θα διατεθούν θα γίνει το πάρκο και προγράμματα ανάπλασης υποβαθμισμένων περιοχών της Αττικής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα να κάνει το πάρκο, χωρίς να πουλήσει τα υπόλοιπα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν χρειάζεται να σας πω πόσα είναι τα έξοδα για να γίνει αυτό το πάρκο. Επιπλέον θα υπάρξει χρηματοδότηση και άλλων περιοχών της Αττικής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσα είναι τα έξοδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι τεράστια. Θα υπολογιστούν όταν θα είναι έτοιμο το σχέδιο. Όπως γνωρίζετε τώρα προωθείται η μελέτη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ πρόκειται για ξεπούλημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ δεν κάνετε κρίσεις, κάνετε ερωτήσεις. Θέλω να σας θυμίσω ότι στη Γαλλία, στο πάρκο Σιτροέν στο Παρίσι, διατέθηκε περίπου το 50% της έκτασης, όταν έγιναν ανάλογες κινήσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με όλη την επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος, τι προβληματισμό δημιουργούν στην κυβέρνηση τα γεγονότα της Κρήτης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει, ήδη, παρέμβει ο εισαγγελέας. Υπάρχει δίωξη για ανθρωποκτονία και εναντίον του επικεφαλής αστυνομικού και κατά των δύο συνοριακών φρουρών. Από εκεί και πέρα, σε κάθε περίπτωση, επαγρυπνούμε και λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Ο,τι καλύτερο πρέπει να γίνει, γίνεται. Βεβαίως, υπάρχουν και συμπεριφορές που πρέπει να καταδικάζονται. Όταν εκδηλώνονται τέτοιες συμπεριφορές αντιμετωπίζονται έμπρακτα. Υπάρχει οργανωμένη πολιτεία που ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και όταν αυτό θίγεται από συμπεριφορές οργάνων παρεμβαίνει, όπως παρενέβη και τώρα. Θέλω να επισημάνω ότι δεν είναι σωστή και η αυτοδικία. Η οργανωμένη πολιτεία έχει παρέμβει άμεσα και ό,τι προληπτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σε τέτοιες υποθέσεις, είναι σαφές ότι αυτό γίνεται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σκέπτεται το αρμόδιο υπουργείο να επεκτείνει και να εντατικοποιήσει την εκπαίδευση των αστυνομικών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι ήταν θέμα εκπαίδευσης. Υπάρχουν συμπεριφορές που πολλές φορές εμφανίζονται και που δεν συνάδουν με τη θέληση όλων μας. Τότε, όμως, επεμβαίνει η οργανωμένη πολιτεία. Δεν χρειάζεται αυτοδικία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 8 December 2003 - 14:05:13 UTC