Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-12-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο, για θέματα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και εισηγητή τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Πασχαλίδη. Ο υπουργός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων, οι οποίες, μετά από συζήτηση, εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Ο Πρωθυπουργός, στην εισαγωγική παρέμβασή του για τα θέματα της Εμπορικής Ναυτιλίας, είπε τα εξής:

«Ολοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας έχει μια μακρά παράδοση στη ναυτιλία. Εχουμε το μεγαλύτερο στόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα πλοία ελληνικής πλοιοκτησίας, υπό διάφορες μορφές, είναι τα περισσότερα στον κόσμο. Ο Πειραιάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο. Εχει τώρα ένα από τα δύο ευρωπαϊκά κέντρα για τα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε.. Η ελληνική Προεδρία ρύθμισε το ζήτημα των μονοπύθμενων πλοίων στην Ε.Ε.. Ενας Ελληνας είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Ναυτιλίας (ΙΜΟ). Η ελληνική ναυτιλία είναι, λοιπόν, ένας σημαντικός τομέας στην οικονομική δραστηριότητα και γι` αυτό χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα της ναυτιλίας. Υπάρχουν προβλήματα, που θα μας αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης. Εγώ θέλω να επισημάνω ότι τα προβλήματα, όπως γνωρίζετε, είναι πάντα δύο κατηγοριών, στα θέματα της ναυτιλίας: Η μία κατηγορία αφορά τα προβλήματα της ακτοπλοΐας και η άλλη τα προβλήματα της ποντοπόρου ναυτιλίας. Είναι διαφορετικά μερικές φορές. Είναι οι λύσεις που επιδιώκουμε, επίσης μερικές φορές, μη συμβιβαζόμενες, γιατί στη μεν ποντοπόρο ναυτιλία εκείνο το οποίο θέλουμε να εξασφαλίσουμε είναι η ανταγωνιστικότητα, στη δε ακτοπλοΐα, πέρα από την ανταγωνιστικότητα, θέλουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία των καταναλωτών.

Ένα καινούργιο μεγάλο θέμα, τώρα, στη ναυτιλία είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ανέφερα ότι στη διάρκεια της Προεδρίας μας πήραμε αποφάσεις για τα δεξαμενόπλοια μονού τοιχώματος.

Πρέπει να έχουμε μια φροντίδα γύρω από αυτά τα θέματα. Θέλω ενδεικτικά να αναφέρω ότι, πριν από περίπου δέκα ημέρες, η γαλλική εφημερίδα Le Monde, που είναι γνωστή σε όλους σας, είχε ένα δισέλιδο ρεπορτάζ για τα λεγόμενα «πειρατικά πλοία», κατά μια έκφραση που επικρατεί, τα πλοία δηλαδή με σημαίες ευκαιρίας, τα οποία, χωρίς να ικανοποιούν τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, κινούνται και δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και για τις θάλασσες. Αυτό το ρεπορτάζ αφορούσε και σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, τον Πειραιά. Εδειχνε, βέβαια, μια άγνοια των κανόνων της ναυτιλίας, αλλά ήταν και επίσης ενδεικτικό ότι υπάρχει μια υποψία απέναντι στην Ελλάδα και στην ελληνική ναυτιλία, η οποία δεν πρέπει να υπάρχει. Διότι, όσο υπάρχει, δυσκολεύει και εμάς να αντιμετωπίζουμε τα δικά μας θέματα και να παίζουμε στην Ε.Ε. έναν καθοριστικό ρόλο.

Χρειάζεται, λοιπόν, να δούμε την ακτοπλοΐα, την εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών και γενικά όσων χρησιμοποιούν τα πλοία. Αλλά χρειάζεται, επίσης, να δούμε πώς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα της ποντοπόρου ναυτιλίας, την επιχειρηματικότητα στη ναυτιλία, την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και, βεβαίως, όλα τα θέματα που εξαρτώνται από την απελευθέρωση, η οποία πια είναι καθεστώς στην Ε.Ε.».

Επίσης, ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη Διακυβερνητική, είπε ότι στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών στη Νάπολη υπήρχαν δύο θέματα, τα οποία συζητήθηκαν από τους παρευρισκόμενους:

Το ένα είναι το θέμα της άμυνας για το οποίο, ως γνωστόν, υπάρχει μια συμφωνία Γαλλίας, Γερμανίας και Μ. Βρετανίας, με βάση την οποία η ιταλική Προεδρία μοίρασε ένα κείμενο, το οποίο δεν συζητήθηκε εκτενώς. Σύμφωνα με αυτό το κείμενο, μπορεί να υπάρχουν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, διαρθρωμένες συνεργασίες. Αυτή είναι η κρατούσα έκφραση. Η Ελλάδα θα συμμετέχει στη διαρθρωμένη συνεργασία. Είχε γίνει παλιά μια ομάδα, η οποία όμως δεν συνέχισε τη δουλειά της.

Στο θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, μπορεί να υπάρχει συμφωνία σε αρκετά σημεία, υπάρχει όμως πρόβλημα με το θέμα της ειδικής πλειοψηφίας. Στη Νίκαια, υπήρξε ένας συμβιβασμός, ο οποίος έδινε στην Ισπανία και την Πολωνία ορισμένες ψήφους. Στο σχέδιο Συντάγματος προβλέπεται ότι για την ειδική πλειοψηφία πρέπει να συμφωνήσει το 50% των χωρών που εκπροσωπούν το 60% του πληθυσμού. Αυτό δεν έγινε δεκτό από τους Ισπανούς και τους Πολωνούς. Φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο Πρωθυπουργός προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ένταση, αλλά η άποψή μας είναι ότι πρέπει να συμφωνηθεί το νέο Σύνταγμα, γιατί -παρά τις ατέλειές του- είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η Ε.Ε., όπως το θέλουμε και εμείς. Θεωρητικά, μπορεί να υπάρξει συμφωνία, το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, αλλά η προσωρινή διακοπή της συζήτησης θα έχει αρνητικό αντίκτυπο. Γι ` αυτό, καλό είναι να υπάρξει συμφωνία στη Διακυβερνητική.

Ο Πρωθυπουργός, για να τονίσει τις ελληνικές θέσεις, θα επισκεφθεί, επίσης, τον κ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος, ως γνωστόν, κάλεσε όσους Πρωθυπουργούς θέλουν να τον επισκεφθούν, γιατί δεν έκανε «γύρω πρωτευουσών».

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχω δύο ερωτήσεις να σας θέσω: Η πρώτη αφορά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο θέμα της ναυτιλίας. Γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει ότι ρυθμίστηκε το θέμα των μονοπύθμενων πλοίων; Σας ρωτώ διότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει δικαστικά η υπόθεση του «ΠΡΕΣΤΙΖ», εκκρεμεί στην ισπανική δικαιοσύνη. Και δεύτερον, πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ολλανδία, θα ήθελαν πιο αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των κανόνων και μάλιστα σύντομα, παρότι έχουν συμφωνήσει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές πολιτικές γύρω από το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος στα θέματα της εμπορικής ναυτιλίας. Η μια πολιτική είναι εκείνη που θέλει την προστασία του περιβάλλοντος και βεβαίως την προστασία του κύρους της ελληνικής ναυτιλίας, του ονόματος της ελληνικής ναυτιλίας. Η άλλη πολιτική είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική, είναι εκείνη που θέλει τα μονοπύθμενα πλοία, που ως γνωστόν είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον. Είναι πλοία που δυσφημούν στην Ευρώπη την εμπορική ναυτιλία.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα, από άμβωνος ο Αρχιεπίσκοπος «άστραψε και βρόντηξε» εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, μιλώντας για βαρβάρους, οι οποίοι θέλουν να μπουν στην Ε.Ε., με αφορμή τον παράλληλο εορτασμό του Οσίου Σεραφείμ, λέγοντας ότι αυτοί είναι οι βάρβαροι που τον σούβλισαν, τότε, κατά την παράδοση, και αυτοί θέλουν να μπουν στην Ε.Ε. και ότι η ευρωπαϊκή χριστιανική οικογένεια δεν θέλει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το γνωρίζουμε, δεν είναι ανάγκη να το αναλύσετε@

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να το πω να καταγραφεί, διότι δεν ξέρω εάν εσείς θελήσετε να κάνετε αναφορά σε αυτό το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναμφίβολα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας και αναμφίβολα πρέπει να μας εμπνέει η παράδοση, αλλά κάθε εποχή έχει το δικό της τρόπο και τη δική της μέθοδο για να προωθήσεις τις θέσεις σου. Εχει, βεβαίως, το δικαίωμα καθένας να έχει τη δική του άποψη. Η πολιτική, όμως, που ακολουθούμε στη διεθνή σκηνή και συγκεκριμένα η πολιτική ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, είναι σωστή. Είναι πολιτική που εξυπηρετεί την ασφάλεια στην περιοχή, είναι μια πολιτική που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντά μας. Είναι πολιτική, που προωθεί την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή και την ευημερία των λαών. Σε αυτή την πολιτική θα εμμείνουμε. Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχετε καταγγείλει, από αυτό το βήμα, ότι τα σενάρια περί αποχώρησης του Πρωθυπουργού τα καλλιεργεί η Ν.Δ.. Χθες, ο Πρωθυπουργός φρόντισε να τα διαιωνίσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τη γνώμη ότι δεν προσέξατε τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός ήταν απόλυτα σαφής, έκλεισε τα σενάρια. Χθες, όλοι αντιλήφθηκαν ότι διεκδικούμε τη νίκη στις εκλογές με Πρωθυπουργό και στη συνέχεια Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω, όσο κι αν η Δεξιά συνεχίζει τα σενάριά της.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Να υποθέσουμε τότε ότι ο Πρωθυπουργός δεν ξέρει τη διαφορά στη σημασία των λέξεων «συμμετέχω» και «ηγούμαι»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι και να λέτε, θα επαναλαμβάνω ότι ισχύει η προηγούμενη δήλωσή μου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Παρεμπιπτόντως, άκουσα τον κ. Κωνσταντόπουλο, τον οποίο ρώτησαν εάν θα ψηφίσει τον κ. Σημίτη, εφόσον θελήσει να μεταβεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας και είπε «θα το δούμε». Ηταν θετικός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μας αφορά αυτό.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν θέλετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα πριν ότι διεκδικούμε τη νίκη στις εκλογές με Πρωθυπουργό και στη συνέχεια Πρωθυπουργό, μετά τη νίκη, τον Κώστα Σημίτη.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι εάν ο Πρωθυπουργός θελήσει ή εάν το κόμμα σας θελήσει να υποστηρίξει για τη θέση αυτή τον Πρωθυπουργό, να μεταβεί δηλαδή@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να προσέξετε την τοποθέτησή μου και να την κρατήσετε. Ηταν πολύ σαφής.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω για τη φράση του Πρωθυπουργού ότι ορθώς ο κόσμος ζητά την αλλαγή, αλλά το ΠΑΣΟΚ, όπως έχει αποδείξει την αλλαγή μπορεί να την κάνει ενόσω είναι στην εξουσία. Εννοούσε την αλλαγή πού; Σε υπουργούς μόνο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αλλαγή προσώπων, τακτικών, προτάσεων, πρωτοβουλιών, προτεραιοτήτων. Όχι, βεβαίως, αλλαγή στρατηγικής και ιδεολογικών αξιών.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Είπατε ότι θα πάμε στις εκλογές με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και εν συνεχεία@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ο ίδιος, όταν έλεγε χθες ότι το πλαίσιο των εκλογών θα καθορίσει το μετά, εννοούσε ότι αν χάσει θα φύγει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάει να κερδίσει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να επανέλθω στο πρώτο θέμα. Επαναλάβατε την πολιτική σας για τα μονοπύθμενα πλοία και είπατε ότι υπάρχει και μία νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία δυσφημεί@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρομαι στη Νέα Δημοκρατία, για να μην έχετε απορίες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η ερώτησή μου είναι η εξής: Εφόσον υπάρχει κοινοτική οδηγία που τα διευκρινίζει όλα αυτά και ζητεί τη σταδιακή απόσυρση των πονοπύθμενων πλοίων, υπάρχει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχετε πληροφορηθεί ότι έχουν γίνει κινήσεις για αλλαγές, μεταβατικές περιόδους κ.τ.λ., ότι έχουν προωθηθεί τέτοια σενάρια;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Όχι, κ. Υπουργέ, εσείς που είστε κυβέρνηση να μας ενημερώσετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει γραφτεί, κατ` επανάληψη, ότι έχουν εκφραστεί και άλλες απόψεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ακουσα από τον κ. Κωνσταντόπουλο μια καταγγελία που έκανε ότι οι αναπληρωτές καθηγητές δεν έχουν διοριστεί, γιατί τα λεφτά που είχαν εγγραφεί για την πληρωμή τους δόθηκαν για τη μερική απασχόληση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό. Καθένας στην Ελλάδα έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι περιμένει η κυβέρνηση από τις επικείμενες δημοσκοπήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί, πρέπει να ασχολούμαστε με τις δημοσκοπήσεις; Εχουμε τόση δουλειά να κάνουμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 4 December 2003 - 14:05:11 UTC