Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-11-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θέλω να κάνω ένα εισαγωγικό σχόλιο, με αφορμή τη σημερινή ομιλία του κ. Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ. Θα αναφερθώ στο σημείο, που ο κ. Καραμανλής, παρουσιάζει την εικόνα μιας χώρας που δήθεν δεν κυβερνάται και κάνει και πάλι αναφορές περί εκλογών. Το σχόλιό μου είναι το εξής:

Ο κ. Καραμανλής, ελλείψει πολιτικής, κατασκευάζει και διακινεί σενάρια, τα οποία είδαμε και σήμερα στον Τύπο. Αλλά, η χώρα προχωρά μπροστά και παράγεται σημαντικό έργο. Εάν θέλει να το διαπιστώσει, δεν έχει παρά να πάει σήμερα στη Θήβα και την Κυριακή στην Αττική οδό.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες και το Foreign Office, έχουν κάποιες υποψίες, πληροφορίες, όπως θέλετε πέστε τις, για ενδεχόμενο νέο τρομοκρατικό κτύπημα και στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε ευρωπαϊκή χώρα. Εχετε κάτι εσείς επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι. Συνεργαζόμαστε με όλες τις υπηρεσίες, αλλά δεν έχουμε κάποια πληροφορία, που να αφορά, τουλάχιστον, την Ελλάδα.

ΤΑΚΗΣ: Εχετε, μήπως, ενημερωθεί από αυτές τις υπηρεσίες για κάποιο ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μετά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ποιο είναι το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλουμε και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στον κυπριακό ελληνισμό, όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις και για το θέμα των συνομιλιών και για τις εκλογές στα κατεχόμενα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής στις δηλώσεις του και δεν έχω κάτι να προσθέσω. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και με τον Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο. Εχουμε κοινούς στόχους. Προσπαθούμε, από βελτιωμένες θέσεις, μετά και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., να κάμψουμε την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και να μπορέσουμε να οδηγήσουμε σε διαδικασίες διαλόγου, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Δεν υπάρχει στον ορίζοντα, αυτή τη στιγμή, κάτι συγκεκριμένο, αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται και πρέπει να αξιοποιούμε τις δυνατότητές μας στη Διεθνή Κοινότητα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η Τουρκία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της, όσον αφορά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το θέμα της αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοϊζίδου. Θέλετε να τοποθετηθείτε σε αυτό το ζήτημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περαιτέρω τοποθέτηση απ` ό,τι έχει κάνει, ήδη, ο κ. Σημίτης, αλλά και ο κ. Παπαδόπουλος, την οποία προσυπογράφουμε, δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Είναι πρόσφατη και σαφής η τοποθέτησή τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα κάνει κάποιες κινήσεις η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, το κάνει. Ο,τι είναι στο χέρι της. Σε κάθε περίπτωση, προσυπογράφουμε πλήρως τις δηλώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω, μετά τη ρήξη Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδας, η κυβέρνηση έχει πρόθεση να αλλάξει το νόμο του @28;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν μου αρέσει η λέξη «ρήξη». Είναι σαφές ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά δεν πρέπει οι ίδιοι να δημιουργούμε μια ένταση παραπάνω από ό,τι υπάρχει. Οσον αφορά τη γενικότερη κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν, έχουμε τοποθετηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε στη λογική της παρέμβασης. Θεωρούμε ότι η ίδια η Εκκλησία, μέσα από τις δικές της εσωτερικές διαδικασίες, έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να βρει λύση. Βεβαίως, εμείς κάθε φορά κάνουμε αυτό που πρέπει και το τονίζω αυτό. Αλλά η νομοθετική παρέμβαση δεν είναι δυνατή, εκτός της περίπτωσης που θα είχαμε μια εισήγηση και από τις δύο πλευρές, που θα ήταν σε πλήρη συμφωνία μεταξύ τους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, την «πέσατε» στον κ. Λιάπη για κάτι που είπε για τον κίνδυνο του κομμουνισμού, ο οποίος αποσοβήθηκε. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν αυτό είναι άνοιγμα στο ΚΚΕ ή προσχωρήσατε στο διεθνιστικό σοσιαλισμό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το δεύτερο, δεν ισχύει με την παραδοσιακή μορφή του. Κατ` αρχάς, θέλω να σας θυμίσω, ότι οι έννοιες του σοσιαλισμού με το διεθνισμό, είναι έννοιες που η μία εμπεριέχει την άλλη. Μη χάνουμε και την παλαιότερη πολιτική παιδεία μας! Δεν νομίζω ότι εμείς έχουμε λόγο να κάνουμε ανοίγματα προς το ΚΚΕ ή το ΚΚΕ προς εμάς. Το σεβόμαστε απόλυτα, βέβαια. Εκείνος που δεν το σέβεται, από ό,τι φάνηκε, είναι η Ν.Δ. που ομιλεί ακόμη και στον 21ο αιώνα για κομμουνιστικό κίνδυνο. Πιστεύω ότι αυτό που έκανε ο κ. Λιάπης είναι η πραγματική θέση της παράταξής του. Εξέφρασε το πραγματικό πνεύμα. Ηταν, δηλαδή, ο παλιός κομμουνιστικός κίνδυνος και τώρα έχουμε το νέο κομμουνιστικό κίνδυνο;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν μίλησε για τωρινό κομμουνιστικό κίνδυνο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν μιλάς για κομμουνιστικό κίνδυνο, σημαίνει ότι η ιδεολογία και η πολιτική αυτή είναι κίνδυνος. Είναι μια αντίληψη και εγώ εκτιμώ ότι αυτή είναι η πραγματική αντίληψη της Ν.Δ.. Τα υπόλοιπα είναι η εμφάνιση, το βάψιμο. Το πραγματικό περιεχόμενο είναι αυτό που εξέφρασε ο κ. Λιάπης. Και δεν είναι τυχαίο ότι επί της ουσίας δεν τοποθετήθηκε χθες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχετε να μας πείτε τίποτε περισσότερο για τη χθεσινή συνάντηση Χρυσοχοϊδη-Σημίτη; Ηταν μεγάλης διάρκειας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε εβδομάδα γίνεται αυτή η συνάντηση. Υπάρχει μια συνεχής, αδιάλειπτη και στενή συνεργασία μεταξύ του Προέδρου και του Γραμματέα του Κόμματος, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά πρέπει να το σχολιάζουμε. Ο Πρόεδρος συναντάται με το Γραμματέα και χαράσσουν τα ζητήματα της πολιτικής του Κινήματος, ιδιαίτερα σε μια πραγματικά κρίσιμη και ευαίσθητη περίοδο, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σχολιάσω, γιατί είδα σήμερα τη χθεσινή «κίνηση» εφημερίδας, να αναπαράγεται και μάλιστα με όσο μπορούσαν πιο τονισμένο τρόπο, σε ορισμένες άλλες εφημερίδες, που δεν είναι τυχαίο ότι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι τους στηρίζουν ταυτόχρονα και τη χθεσινή εμφάνιση του κ. Καραμανλή. Φαίνεται ότι σε ορισμένους υπάρχουν κρυφοί πόθοι για μια δήθεν ρήξη του Προέδρου με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Ομως, οι κρυφοί αυτοί πόθοι τους ωθούν σε σενάρια, που δεν είναι απλά ανυπόστατα, αλλά αγγίζουν τα όρια του γελοίου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ποιοι είναι αυτοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν προσέξετε πώς τοποθετήθηκα, θα το καταλάβετε. Είναι σαφές ότι τα σενάρια αυτά στηρίζονται από συγκεκριμένους κύκλους, οι οποίοι θα ήθελαν να δημιουργήσουν προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Μπορείτε να καταλάβετε πολύ καλά από πού εκπορεύονται. Είναι σαφές ότι τέτοια σενάρια στηρίζονται από τις πολιτικές της Ν.Δ..

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Σενάρια είναι και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πολιτικό «φλερτ» Γιώργου Παπανδρέου και Χρυσοχοϊδη. Γράφονται πολλά, ότι σε περίπτωση που αποτύχει ο κ. Σημίτης, να προωθήσει με την ομάδα του @

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύει απόλυτα η προηγούμενη απάντησή μου. Υπάρχει ένα σενάριο που αποβλέπει σε ένα πράγμα, αυτό σας εξήγησα. Στο να προσπαθήσει να δημιουργήσει όρους αποσταθεροποίησης στο ΠΑΣΟΚ. Τα σενάρια αυτά αφορούν και τον Πρόεδρο και το Γραμματέα και τα κορυφαία στελέχη και βεβαίως τον κ. Παπανδρέου. Τα σενάρια αυτά θέλουν μια γενική αποσταθεροποίηση. Είναι κρυφοί πόθοι ορισμένων, οι οποίοι κατασκευάζουν και προωθούν αυτά τα σενάρια. Δεν είναι απλά ανυπόστατα, αλλά έχουν αγγίξει και τα όρια του γελοίου.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 28 November 2003 - 14:05:11 UTC