Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-11-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω αν είναι δυνατόν ένας συνάδελφός σας υπουργός να βρίζει τα θεία στην τηλεόραση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς, αναφέρεστε σε κάποια πρωινή εκπομπή στην τηλεόραση. Όπως με ενημέρωσε ο κ. Κουλούρης ζητεί συγγνώμη γι` αυτό, ήταν μια κακιά στιγμή, μια στιγμή εκνευρισμού.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι αυτονόητο. Ηταν μια κακιά στιγμή για την οποία ζητεί συγγνώμη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει σήμερα ένα πανομοιότυπο δημοσίευμα σε τρεις τουλάχιστον εφημερίδες που φέρει τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, μέσω στενού συνεργάτη του, να δηλώνει ότι είναι έτοιμος για τη διαδοχή. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στη δήλωση του κ. Παπανδρέου, με την οποία κλείνει όλη αυτή η ιστορία της απαράδεκτης παραφιλολογίας και μικροπολιτικής που και σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας. Η δήλωση αυτή έρχεται να δώσει τέλος σε αυτά τα δήθεν σενάρια, σε αυτήν την παραφιλολογία, σε αυτή την μικροπολιτική.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός αισθάνεται ανακουφισμένος από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα στις σχέσεις τους, οι οποίες ήταν πάντα πολύ στενές, εξαιρετικές.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα στην εφημερίδα "ΑΥΓΗ" δημοσιεύεται σειρά φωτογραφιών, ουσιαστικά είναι ένα ολόκληρο βίντεο -το οποίο έχει παίξει τις ημέρες εκείνες, ως δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων της Θεσσαλονίκης, σε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, στην ΕΤ3, τον Alpha και το Mega- από το οποίο προκύπτει ότι αστυνομικός των ΜΑΤ πρωταγωνιστεί σε σκευωρία εις βάρος συλληφθέντος -ο οποίος αυτή τη στιγμή κάνει και απεργία πείνας- του βάζει μέσα στο σάκο, σε άλλο σάκο, τα ενοχοποιητικά στοιχεία: σφυρί, μολότοφ κ.λπ. Θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης, με δεδομένο βεβαίως ότι υπάρχει δικαστική έρευνα, αλλά αυτό εκφεύγει των ορίων της διενεργούμενης δικαστικής έρευνας και έχει πολιτική διάσταση, διότι δείχνει μια συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων που δεν είχαμε συνηθίσει, τουλάχιστον, στο πρόσφατο διάστημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαι ειδικός, ούτε μπορώ να έχω γνώμη σε αυτά. Εκείνο που θα πω είναι ότι όλα εξετάζονται από τη δικαστική έρευνα που γίνεται. Εάν αυτή η έρευνα "βγάλει" κάτι -εάν λέω- σαν και αυτό που λέτε, τότε θα αποδοθούν ευθύνες. Αλλά, αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αφήσουμε. Εχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και από εκεί θα μάθουμε ποια είναι η αλήθεια και ποια είναι η πραγματικότητα. Θέλω να σας πω με την ευκαιρία ότι έχει καταβληθεί προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της δίκης. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι υπάρχουν μια σειρά δικαιώματα των κρατουμένων, όπως είναι και οι νέες αιτήσεις αποφυλάκισης, οι οποίες από ό,τι έχω πληροφορηθεί έχουν πάρει το δρόμο τους, δηλαδή εξετάζονται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Υπάρχει ένα πλήρες σύστημα για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή το σύστημα αυτό είναι ενεργοποιημένο και σε σχέση με την προστασία της υγείας τους, οι αιτήσεις τους εξετάζονται από τα αρμόδια δικαστικά όργανα. Πιστεύω ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα η διερεύνηση και αν προκύψει οτιδήποτε, να είστε βέβαιος ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, ώστε να μην αποδοθούν ευθύνες. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή είναι ένα παράλληλο θέμα αυτό, προτίθεται η Αστυνομία και ο πολιτικός προϊστάμενος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, να διατάξει έρευνα για τυχόν ευθύνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτα πρέπει να διερευνήσουμε αυτό που λέτε. Ηδη, όμως, η όλη υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, την έχουν οι εισαγγελείς που είναι και καθ` ύλην αρμόδιοι. Πέρα από αυτό, θα γίνει ό,τι μπορεί να βοηθήσει στη διαλεύκανση τυχόν καταγγελιών.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τόσο με τις αποχωρήσεις βουλευτών που δεν θα είναι υποψήφιοι -και είναι μεγάλος ο αριθμός- αυτά τα οποία γενικότερα συμβαίνουν, το βαρύ κλίμα που όλοι λένε ότι υπάρχει, έρχεται και αυτή η περίπτωση με τον υπουργό των Εξωτερικών. Είναι σενάρια φαντασίας, είναι κατευθυνόμενα αυτά τα ρεπορτάζ; Τι ακριβώς, δηλαδή, εκτιμάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου είναι, όπως πάντα, όσο ποτέ απόλυτα καθαρή. Ο κ. Παπανδρέου κάνει τη δουλειά του, υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας σε όλο τον κόσμο. Εχει αναπτύξει ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και συμβάλλει και στο γενικότερο αγώνα του Κινήματος. Για παράδειγμα, την Παρασκευή θα μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση στην Καστοριά και έπεται και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο ο ίδιος έχει χαράξει για τη συμβολή του, η οποία θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στον προεκλογικό αγώνα μας, γιατί είναι κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος. Δεν καταλαβαίνω, γιατί πρέπει να εμπλέκεται ο κ. Παπανδρέου σε τέτοια σενάρια.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Γιατί υπήρξε δήλωση του κ. Παπούλια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και, λοιπόν; Είναι καθαρό ότι όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της παραφιλολογίας, της μικροπολιτικής και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να αναπτύσσονται σενάρια. Ας ξαναγυρίσουμε, όμως, στο αρχικό θέμα που θέσατε: Κάποιοι συνάδελφοι αισθάνονται για ποικίλους λόγους, διαφορετικούς ο καθένας, ότι δεν θέλουν να συνεχίσουν. Αλλοι για επαγγελματικούς ή επιστημονικούς λόγους, άλλοι για λόγους ολοκλήρωσης του πολιτικού κύκλου τους και άλλοι για λόγους που αυτοί εκτιμούν. Δεν είναι όμοιες όλες οι περιπτώσεις. Τιμούμε και σεβόμαστε όλους τους συναδέλφους για την προσφορά τους. Και θέλω να δηλώσω ότι, με εξαίρεση τον κ. Παπαθεμελή, ουδείς εκ των συναδέλφων βουλευτών έχει αμφισβητήσει τη στήριξη του Κινήματος και τη στήριξη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό πρέπει να το κρατήσετε. Από εκεί και πέρα, θέλω να σημειώσω ότι έρχεται κάποια στιγμή το τοπίο πρέπει να καθαρίσει. Και αυτή η στιγμή, παραμονή Κεντρικής Επιτροπής, έχει φτάσει. Πρέπει ο καθένας να πει τι θα κάνει. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις την Παρασκευή εάν δεν το γνωρίζουμε και δεν θα ήταν σωστό. Βεβαίως, υπάρχει το θέμα της ανανέωσης. Η ανανέωση είναι αίτημα της κοινωνίας. Είναι όρος και προϋπόθεση νίκης για το ΠΑΣΟΚ. Και με αυτές τις κινήσεις εξασφαλίζεται και μια πολύ σημαντική ανανέωση, τόσο των ψηφοδελτίων μας, όσο και αύριο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας. Παρά τις εντυπώσεις που ίσως δημιουργούνται η ουσία είναι ότι κλείνει ένας κύκλος, έχουμε ένα τοπίο καθαρό, έχουμε την ανανέωση των ψηφοδελτίων, προχωρούμε μπροστά και διεκδικούμε τη νίκη. Και από τη Δευτέρα αυτό θα είναι το κλίμα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Σημειολογικά σημαίνει κάτι το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους τα στελέχη που αποχωρούν ανήκουν στην ομάδα των λεγόμενων εκσυγχρονιστών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να ανήκει κανείς από τους βουλευτές μας σε ομάδα. Και νομίζω ότι αν μπαίναμε σε αυτή τη συζήτηση θα δίναμε μια λάθος εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, ενώ θα τους προσβάλαμε κιόλας. Κάθε άλλο, παρά έχω τέτοια διάθεση. Σας έχω πει ότι τιμούμε και σεβόμαστε απόλυτα την ιστορία τους, την προσφορά τους και τις μάχες που έχουν δώσει για τον τόπο και το καλό των πολιτών και της παράταξής μας, βεβαίως. Οσον αφορά τον κ. Παπαθεμελή, θέλω να σας παραπέμψω στις δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πολλοί λένε ότι αυτή η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, με την επιστολή μέχρι αύριο, αν θα λάβουν μέρος στις επόμενες εκλογές βλάπτει την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος. Και κάποιοι άλλοι λένε ότι τον τελευταίο καιρό ο Πρωθυπουργός επικοινωνιακά είναι απόμακρος από τους βουλευτές του, διαμαρτύρονται ότι δεν τους βλέπει και όλα αυτά. Ηθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με τους βουλευτές και έχει μιλήσει μαζί τους. Και πρόσφατα, εάν θυμάστε, σε ιδιαίτερα εγκάρδιους τόνους υπήρξε και μια σχετική επαφή του σε μια εκδήλωση την οποία ο ίδιος συγκάλεσε για την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας. Θέλω να σας θυμίσω, επίσης, ότι πρόσφατα συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου όλοι οι βουλευτές μας είχαν τη δυνατότητα να εκφραστούν και εκφράστηκαν. Από εκεί και πέρα, το ερώτημα είναι σαφές. Την Παρασκευή αποφασίζουμε για τα ψηφοδέλτια. Κύριε Πρωτόπαπα θα είσαι μέσα ή όχι; Θέλεις ή δεν θέλεις; Εγώ έχω, ήδη, στείλει επιστολή και για να σας λύσω την απορία θα είμαι υποψήφιος στη Β@ εκλογική Περιφέρεια Αθηνών, εάν η Κεντρική Επιτροπή εγκρίνει την υποψηφιότητά μου. Λοιπόν, θα είσαι μέσα ή όχι. Το είπα για να μην προσβάλω κανέναν. Αυτό είναι απόλυτα δεοντολογικό. Γιατί, οχυρωνόμαστε πίσω από τον τύπο και αγνοούμε την ουσία; Σας αρέσει ο τύπος; Υπάρχει ουσία; Θα συζητήσουμε την ουσία πολιτικά; Τι λέει η ουσία: Ότι ο Πρόεδρος παρακαλεί όλους τους συναδέλφους, τα προβεβλημένα στελέχη του Κινήματός μας να ενημερώσουν τι επιθυμούν μέχρι την Παρασκευή, διότι θα πάρουμε αποφάσεις την Παρασκευή. Είναι κακό να έχουμε ένα καθαρό τοπίο την Παρασκευή; Λοιπόν, ας μη γελιόμαστε. Δεν υπάρχει θέμα. Πιστεύω ότι το θέμα έχει πάρει, από ορισμένους βέβαια, διαστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και βέβαια ως τέτοιο θέμα θα είναι θνησιγενές. Διότι η πραγματικότητα λέει ότι προχωρούμε, θα αποφασίσουμε για τα ψηφοδέλτιά μας και θα έχουμε μια πορεία προς τα εμπρός από Δευτέρα. Με τα ανανεωμένα ψηφοδέλτια, με την ανανέωση, χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής μας και της πορείας μας και βεβαίως με τιμή προς τους συναδέλφους, οι οποίοι, για δικούς τους λόγους καθένας, δεν θέλουν να συνεχίσουν (όχι να είναι στην πολιτική, διότι θα είναι στην πολιτική) να είναι υποψήφιοι με το Κίνημα.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός θα εξέταζε το ενδεχόμενο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, φέρω για παράδειγμα κάποια σημερινά δημοσιεύματα, αν επί παραδείγματι του γινόταν πρόταση για κάποιο ευρωπαϊκό πόστο τον προσεχή Ιούνιο να επανεξετάσει τη θέση του και να εγκαταλείψει πιθανώς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προ των εκλογών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βλέπω ότι έχετε τόση αγωνία να αξιοποιηθεί ο Πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκό πόστο. Σεβόμαστε την αγωνία σας, αλλά έχω την εκτίμηση ότι μερικές φορές αυτοί που την εκφράζουν μάλλον θέλουν το αντίθετο. Δηλαδή, να λείψει ο Κώστας Σημίτης από την προεκλογική εκστρατεία. Και ξέρετε γιατί το θέλουν; Γιατί γνωρίζουν ότι ο Κώστας Σημίτης είναι το δυνατό όπλο του ΠΑΣΟΚ και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

ΦΙΛΗΣ: Για το θέμα της νοθείας στη Χειμάρα, υπήρξε μια αντίδραση των κυρίων Παπανδρέου και Γιαννίτση. Ποιά είναι η απάντηση της αλβανικής πλευράς, γιατί μεταδίδεται μια αντιφατική εικόνα, εδώ να εμφανίζεται νομιμόφρων στο θέμα των διμερών σχέσεων ο Αλβανός πρεσβευτής και στην Αλβανία ο αξιωματούχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος να υβρίζει και να ειρωνεύεται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα. Εμείς θα συνεχίσουμε την πίεσή μας.

ΦΙΛΗΣ: Με τι στόχο; Να ξαναγίνουν εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με στόχο να αποκατασταθεί η νομιμότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει. Εχει, ήδη, κάνει παρεμβάσεις ο κ. Παπανδρέου και στην Ε.Ε.. Επίσης, έχει γίνει επίσημο διάβημα στην αλβανική κυβέρνηση. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση.

ΦΙΛΗΣ: Σε μια μακρινή χώρα, στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, διαβάσαμε ότι άνοιξε ορθόδοξη εκκλησία, στην οποία θα λειτουργήσει για πρώτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Θέλουμε ένα σχόλιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καλό είναι να υπάρχει Ορθοδοξία παντού. Εμείς, ως Ορθόδοξοι, χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι@ αυτό. Δεν έχω να κάνω ειδικό σχόλιο.

ΦΙΛΗΣ: Το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν συμμετείχε η Ελλάδα σε μέτρα εναντίον της Κούβας, δεν δημιουργεί μια αντίφαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει η άλλη ερμηνεία: Οτι πιθανόν αυτά να είναι ανοίγματα που γίνονται ως αποτέλεσμα της διεθνούς πίεσης.

ΦΙΛΗΣ: Αρα, θετικά; Αυτό εννοείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το να ανοίγεις εκκλησίες, επειδή κάποιοι πιστοί το ζητούν, είναι βεβαίως θετικό. Δεν είπε κανείς όχι. Αλλά, αν κάποιος θέλει να εκφράσει τη θρησκευτική πίστη του και του το απαγορεύεις, είναι αρνητικό, σαφώς.

ΦΙΛΗΣ: Σχετικά με το θέμα που αφορά στην επίσκεψη του Φιντέλ Κάστρο στην Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχει κάτι νεότερο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κάτι νεότερο. Θα ανακοινωθούν, όταν έρθει η ώρα. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια γενική κατεύθυνση από την κυβέρνηση να υπάρξει ένας ιδιαίτερος συντονισμός πάνω σε αυτό το θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προχθές, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για την τρομοκρατία. Είναι κατανοητό, σαφώς, ότι η Ελλάδα χρειάζεται την βοήθεια όλων, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο θέμα της τρομοκρατίας. Ομως, αυτή η πρόταση του κ. Παπαντωνίου ξεπερνά σε χρονικό ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Διότι είναι διαφορετικές οι γνώμες στη Δύση για το ποιός είναι τρομοκράτης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, αλλά είπε "σε επίπεδο Ε.Ε.", δεν είπε ο καθένας μόνος του.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι, δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό φακέλωμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φακέλωμα για την τρομοκρατία;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το ερώτημά μου είναι, γιατί η Ελλάδα γίνεται πρόσκοπος σε αυτό το θέμα; Γιατί τρέχουμε να προλάβουμε; Κάποια τέτοια στάση κρατήσαμε και στη Χαλκιδική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διότι έχουμε τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, σας είπα ότι αυτή δεν έχει σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η βάση δεδομένων ξεπερνά σε χρονικό ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, έχει σχέση και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διότι αν αρχίσει να γίνεται μια βάση δεδομένων, θα χρησιμοποιηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επειδή, όπως γνωρίζετε, οι υπηρεσίες των περισσοτέρων χωρών έχουν ετοιμότητα, δεν νομίζω ότι θα δυσκολευτούν να συμβάλουν στη λειτουργία αυτής της βάσης. Από εκεί και πέρα, οι χαρακτηρισμοί θα είναι ευρωπαϊκοί. Δεν τους κάνει ο καθένας μόνος του.

ΖΟΥΛΑΣ: Καθώς λήγει αύριο η προθεσμία που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός, μπορείτε να μας ενημερώσετε πόσες απαντητικές επιστολές έχουν φτάσει μέχρι σήμερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήταν λάθος. Αυτό θα γίνει στο τέλος. Το έχω ξαναπεί.

ΖΟΥΛΑΣ: Αύριο το πρωί θα μας πείτε ή το μεσημέρι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αύριο το πρωί.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εχετε να μας πείτε κάτι για τη φωτιά που ξέσπασε στο πλοίο της γραμμής για Κρήτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επικοινώνησα με τον κ. Πασχαλίδη, ο οποίος έδωσε αναλυτική συνέντευξη στους συντάκτες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του ΥΕΝ, από ό,τι πληροφορήθηκα από τον αρμόδιο υπουργό. Ευτυχώς, πράγματι θέλω να εκφράσω την ανακούφισή μου, ότι χάρη στην κινητοποίηση που έγινε δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Ούτε τραυματισμούς, ούτε κάτι σοβαρότερο. Βεβαίως, θα γίνει έρευνα -διατάχθηκε ήδη- τόσο για τα αίτια του ατυχήματος, όσο και για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου. Αν υπάρξουν ευθύνες, θα αποδοθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ομως, με το θέμα της σκάλας δημιουργήθηκε η εντύπωση αεροδρομίου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επρεπε με κάποιο τρόπο να βοηθηθούν οι επιβάτες. Δημιουργήθηκε μια εικόνα, όμως! Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση του επιχειρησιακού δυναμικού του ΥΕΝ. Αυτό πρέπει να το σημειώσετε. Από εκεί και πέρα, βεβαίως πρέπει να διερευνηθεί, πώς εκδηλώθηκε η φωτιά, τι την προκάλεσε, αλλά να διερευνηθούν και τα προβλήματα που προέκυψαν στο λιμάνι. Σε κάθε περίπτωση, ένα προκύψουν ευθύνες, θα αποδοθούν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή σήμερα λήγει η προθεσμία για να καταβάλει η Τουρκία την αποζημίωση στην κα Λοϊζίδου, μήπως έχετε κάποιο νεότερο από εκεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα τελευταία τηλεγραφήματα δεν είναι ενθαρρυντικά για τις προθέσεις της Τουρκίας. Κάθε άλλο. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η Τουρκία ακολουθεί μια αρνητική στάση, λανθασμένη στάση στο θέμα αυτό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σκοπεύει ο Πρωθυπουργός να απαντήσει στην επιστολή των έξι αμερικανών βουλευτών, που, πέρα από τα συγχαρητήρια που του δίνουν, του συστήνουν να αξιοποιήσει την αμερικανική εμπειρία για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι. Εχω μπροστά μου την επιστολή των γερουσιαστών και βουλευτών, οι οποίοι δίνουν συγχαρητήρια και πρέπει να το σημειώσω αυτό. Να μην αναφέρουμε μόνο τα προβλήματα, αλλά να αναφέρουμε και τα θετικά στοιχεία. Δίνουν ευθέως συγχαρητήρια και μάλιστα μιλούν για επίδειξη ελληνικής επινοητικότητας. Αναφέρονται στους συμβολισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων, στο συμβολισμό με την Ολυμπιακή Δάδα, αναφέρονται στις δηλώσεις του κ. Ζακ Ρογκ -ο οποίος είπε ότι θα είναι μοναδικοί οι Αγώνες- και τις επικροτούν, γιατί θα γίνουν σε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που μόνο οι Ελληνες μπορούν να δημιουργήσουν. Θεωρώ πολύ σημαντική την αναφορά αυτή σε επιστολή Αμερικανών επισήμων. Η επιστολή καταλήγει, λέγοντας ότι: "Η κυβέρνησή σας έχει δεσμευτεί να λάβει τις χρήσιμες προφυλάξεις ασφαλείας -αυτό είναι σαφές- που απαιτεί ένα γεγονός, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και να αναζητεί κάθε βοήθεια που οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν". Δεν έχουμε κρύψει ποτέ ότι συνεργαζόμαστε με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ για να διεξαχθούν, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και δεν έχουμε συνεργασία μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με άλλες χώρες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντήθηκε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Θεωρώ ιδιαίτερα θετική την επιστολή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως μέτρο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, ο κ. Λιάνης ανακοίνωσε χθες ότι θα κάνει μια νομοθετική πρόταση, ώστε να καθίσταται ποινικό αδίκημα η χυδαία εξύβριση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό, κατά τη γνώμη σας, είναι μοντέρνα αντίληψη, σήμερα, να καθίσταται κανείς ποινικά κολάσιμος για μια... την όποια άποψη, δηλαδή αφηρημένων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να δούμε πρώτα τα νομικά κείμενα. Να επισημάνω ότι το υπουργείο Πολιτισμού, δια του αρμοδίου υφυπουργού κ. Λιάνη, καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια για να περιοριστούν τα φαινόμενα βίας και χυδαιότητας στα γήπεδα. Και όλοι πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, καταθέτοντας ο καθένας τις προτάσεις του. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να επαναλάβω κάτι: Ελπίζω ότι ο αγώνας μεταξύ των δύο μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου -βεβαίως υπάρχουν και άλλες καλές ομάδες, αλλά παραδοσιακά θεωρείται κορυφαίος ο αγώνας ανάμεσα στις ομάδες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού- ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο, θα γίνει σε ένα αθλητικό πνεύμα. Διότι, αυτή τη στιγμή, μας παρακολουθούν όλοι, όλος ο κόσμος, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Και θα ήταν δραματικό να έχουμε το οποιοδήποτε επεισόδιο, ακόμη και χυδαίες εκφράσεις. Ας παραδειγματιστούμε όλοι από το τι γίνεται στα γήπεδα της Ευρώπης και από τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να στείλουμε αυτό το μήνυμα που επισημαίνουν στην επιστολή τους και οι Αμερικανοί, στο οποίο αναφέρθηκα πριν. Εκτιμώ ότι, πέρα από τα μέτρα που θα πάρει η Πολιτεία, θα πρέπει να συμβάλλουν και οι δύο μεγάλες και ιστορικές ομάδες -και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλουν- ώστε να περιφρουρηθεί απόλυτα αυτή η γιορτή του ποδοσφαίρου.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μετά από αυτή την πρωτοβουλία που παίρνει ο κ. Λιάνης, μήπως σκοπεύει η κυβέρνηση -και αυτό το λέω πολύ σοβαρά, γιατί έχει προβληματίσει πολλούς- για τα χρέη που χρωστούν οι ΠΑΕ στο ελληνικό Δημόσιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρετε ότι έχει δημιουργηθεί η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία επιλαμβάνεται όλων αυτών των θεμάτων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μιας και μίλησε ο κ. Φίλης για έναν από τους επτά, μήπως έχετε έναν πρόχειρο απολογισμό, πόσοι έχουν συλληφθεί στα γήπεδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν συλληφθεί κατά καιρούς διάφοροι. Λογικά, δεν μπορώ να έχω απολογισμό για όλους τους αγώνες. Απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 19 November 2003 - 14:05:09 UTC