Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-11-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω ότι αύριο θα έχουμε καθυστέρηση στην καθημερινή πολιτική ενημέρωση, γιατί στις 10 το πρωί, στα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, θα γίνει σύσκεψη με συμμετοχή κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, με θέμα, κυρίως, τη διοικητική διάρθρωση της χώρας. Μετά τη σύσκεψη αυτή ο κ. Σημίτης θα προβεί σε δηλώσεις. Το απόγευμα, στις 6.30, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, όπου ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει. Ακολούθως, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τον εκλογικό νόμο.

Θα ήθελα να κάνω μια δήλωση σχετικά με μια αναφορά του κ. Καραμανλή, καθώς δικά του λόγια δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ν.Δ. δεν είναι ένα δεξιό κόμμα. Επ` αυτού, λοιπόν, έχω να κάνω το εξής σχόλιο. Μετά το «κρυφό πρόγραμμα» της Ν.Δ. έχουμε και την προσπάθεια της «κρυφής πολιτικής ταυτότητας». Αλλά, εάν ο κ. Καραμανλής, που προσπαθεί να κρύψει ότι είναι ένα δεξιό κόμμα η Ν.Δ., ρωτήσει τους ψηφοφόρους του, τους οπαδούς της Ν.Δ., θα του πουν «είμαστε δεξιοί». Εάν ο κ. Καραμανλής ρωτήσει τα στελέχη του αυτοί με έπαρση θα πουν «είμαστε δεξιοί». Είναι η γνωστή Δεξιά, με τη συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα, τις συγκεκριμένες αντιλήψεις και τις συγκεκριμένες πολιτικές, που γνωρίζει και έχει καταδικάσει ο ελληνικός λαός.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Δηλαδή, οι οπαδοί της Ν.Δ. είναι «η γνωστή Δεξιά», αυτό θέλετε να πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν τους ρωτήσετε, είπα, θα πουν «είμαστε δεξιοί».

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Πληροφορίες και σημερινά δημοσιεύματα θέλουν τον Γραμματέα της Κ.Ε. να εισηγείται προς τον Πρωθυπουργό, ανασχηματισμό στην κυβέρνηση. Γνωρίζετε να έχει τεθεί τέτοιο θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Σύμφωνα με πληροφορίες -και θα ήθελα να επιβεβαιωθούν εάν έχετε κάποια ενημέρωση- ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Προϋπολογισμού, όλους τους ειδικούς λογαριασμούς, για τους οποίους μέχρι τώρα υπήρχε αντίθετη τακτική εκ μέρους της κυβέρνησης και δεν τους ενέτασσε στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού. Υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή που γνωρίζουμε όλοι, ότι θα κατατεθούν οι ειδικοί λογαριασμοί στη Βουλή.

ΦΙΛΗΣ: Εμείς δεν το γνωρίζουμε. Εσείς το γνωρίζετε; Για πρώτη φορά θα κατατεθούν στη Βουλή αυτοί οι λογαριασμοί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζω ότι είναι στις προθέσεις του υπουργού Οικονομίας να τους καταθέσει.

ΦΙΛΗΣ: Για ποιό λόγο φέτος αλλάζει η τακτική της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί φέτος ζητήθηκε. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.

ΦΙΛΗΣ: Τι εννοείτε «ζητήθηκε»; Δεν υπάρχει ένα θέμα τάξης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν υπάρχει. Τι νομίζετε ότι είναι αυτοί οι ειδικοί λογαριασμοί; Υπάρχει, για παράδειγμα, ένας ειδικός λογαριασμός, ο οποίος είχε γίνει στο υπουργείο Εργασίας και στον οποίο πήγαιναν τα χρήματα από τα παράβολα των αιτήσεων των ΚΕΚ. Αυτός ο λογαριασμός χρησιμοποιούνταν με απολύτως διαφανείς όρους, για να αμείβονται επιπρόσθετα οι εργαζόμενοι οι οποίοι διέθεταν χρόνο πέραν του ωραρίου τους, για να κάνουν τις αξιολογήσεις στις επιτροπές που είχαν συσταθεί για τις αξιολογήσεις των φακέλων. Το αναφέρω σαν παράδειγμα.

ΦΙΛΗΣ: Αυτοί θα ενταχθούν κατανικά στα έσοδα-έξοδα του Προϋπολογισμού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, σε ό,τι είναι μέχρι τώρα.

ΦΙΛΗΣ: Θα ενταχθούν στο δημόσιο λογιστικό; Στις διαδικασίες δοσοληψίας του Δημοσίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση με ελλείμματα αυτό το θέμα, εάν αυτό εννοείτε.

ΦΙΛΗΣ: Μα, από τις απαντήσεις που έχουν δοθεί από ορισμένα υπουργεία, όπως διαβάσαμε, μερικοί ήταν εντός, άλλοι εκτός και άλλοι κατά το πρωτότυπο εντός και εκτός προϋπολογισμού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάντε λίγη υπομονή να τους δούμε. Γιατί βιάζεστε; Η έννοια της κατάθεσης , έχει την έννοια της γνωστοποίησης. Θα γνωστοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών, όχι από εμένα. Επομένως, ας έχετε λίγη υπομονή. Από κει και πέρα, σας έφερα το παράδειγμα ενός ειδικού λογαριασμού για να καταλάβετε τι είναι και να μην τα δραματοποιείτε. Εφερα παράδειγμα λογαριασμού, που είχε συσταθεί όταν ήμουν στο υπουργείο Εργασίας και γι αυτό το γνωρίζω.

ΦΙΛΗΣ: Και ένα άλλο θέμα. Τον Ιούνιο, με τα γεγονότα που είχαν συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, είχαν συλληφθεί επτά πολίτες Ελληνες και αλλοδαποί. Από αυτούς ξεκίνησε απεργία πείνας, για να διατρανώσουν την αθωότητά τους, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν. Πέντε από αυτούς σε κατάσταση κρίσιμη -όπως υποστηρίζουν οι γιατροί- μεταφέρθηκαν στον Κορυδαλλό, όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι θα υποβληθούν σε υποχρεωτική σίτιση. Δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος ζωής, θα ήθελα να γνωρίζω ποιά είναι η κυβερνητική θέση για το θέμα αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω η όποια μεταφορά έγινε για την προστασία τους και για την καλύτερη περίθαλψή τους.

ΦΙΛΗΣ: Με δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και αυτού του είδους οι εκκρεμότητες, όταν δεν εκκαθαρίζονται δικαστικά και παρατείνεται η προφυλάκιση, εις βάρος ανθρώπων που διακηρύσσουν με έντονο τρόπο την αθωότητά τους, προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει κάποια ευθύνη για να υπάρξει δικαστική διερεύνηση-περαίωσης της υπόθεσης; Για παράδειγμα, αποφυλάκισή τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση δεν αποφασίζει ούτε για προφυλακίσεις, ούτε για αποφυλακίσεις. Επίσης, γνωρίζετε ότι καθόλου δεν τιμούν την έννοια «πολιτισμός», αλλά και την έννοια «διαδήλωση», τα επεισόδια που έγιναν από ελάχιστους και ήταν περιορισμένης έκτασης, ευτυχώς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Ολοι είδαμε τι σημάνει η λέξη «τραμπούκος» και «τραμπουκισμός» εκείνες τις ημέρες, από αυτούς τους λίγους. Δεν ξέρω για τους συγκεκριμένους και ούτε μπορώ να γνωρίζω τι θα βγάλει η δικαστική έρευνα. Ομως, αυτοί οι άνθρωποι συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν νόμιμα στον εισαγγελέα και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Αυτές οι κατηγορίες διερευνώνται. Δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τον εισαγγελέα. Γνωρίζετε ότι έχουμε λάβει πολλά μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την επιτάχυνση διεξαγωγής των δικών. Αυτά τα μέτρα φαίνεται, σε κάποιο σημείο, να έχουν αποδώσει. Από κει και πέρα, είναι ελάχιστοι οι μήνες που έχουν περάσει. Είναι ένα διάστημα στο οποίο πάντα υπάρχει η περίοδος μιας προδιαδικασίας. Οι διαδικασίες αυτές θα γίνουν γρήγορα και θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Και εάν μεν είναι αθώοι θα πάνε σπίτι τους, εάν βρεθούν ένοχοι από το δικαστήριο, θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.

ΦΙΛΗΣ: Για το θέμα της υποχρεωτικής σίτισης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα, επειδή αυτά είναι λεπτά θέματα, ότι η όλη κίνηση έγινε για την προστασία της υγείας και της ζωής τους. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχετε δεχθεί αιτήματα από άλλες χώρες για τις περιπτώσεις ορισμένων εξ αυτών; Για παράδειγμα, είναι κάποιοι Ισπανοί μεταξύ των επτά, γι αυτό και είχαμε μια σειρά βομβιστικών ενεργειών εναντίον @

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποιο αίτημα.

ΜΙΧΑΗΛ :Τουλάχιστον κάποια άτυπη παρέμβαση ή κάποια@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Αίτημα δεν υπάρχει. Αν υπήρξαν ερωτήματα ή συνεννοήσεις μεταξύ αρμοδίων υπηρεσιών, αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπήρξε πληροφορία ότι η «Ντόιτσε Μπανκ», προτίθεται να ρευστοποιήσει το@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζω την πληροφορία. Αυτά, όμως πρέπει να ανακοινωθούν επισήμως. Δεν είναι κρατικός φορέας, είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επομένως πρέπει πρώτα να το ανακοινώσουν οι ίδιοι.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό σχετίζεται με κάποιες εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι πρέπει να γίνει επίσημη ανακοίνωση. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε προτού γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ζητήσω το σχόλιό σας για μία απόφαση του ΕΣΡ, εναντίον τηλεοπτικού σταθμού. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο σκεπτικό, βάσει του οποίου το ΕΣΡ επιβάλλει πρόστιμα. Δηλαδή, όταν τίθενται ζητήματα, αν οι συγκεκριμένες ερωτικές σκηνές συνάδουν για διαδικασία παραγωγής ζωής, ειλικρινώς, εκφεύγουν των ορίων της λογικής, θα έλεγα και μίας ανεκτικής κοινωνίας. Θέλω το πολιτικό σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Κι εγώ θα μπορούσα ως πολίτης να έχω ανάλογα ερωτήματα. Η πολιτική απάντηση που μπορεί να δοθεί, είναι μόνο μία: Οτι σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο όλες αυτές οι υποθέσεις που αφορούν το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ελέγχονται μόνον από το ΕΣΡ, το οποίο -όπως είναι γνωστό- δεν διορίζεται από την κυβέρνηση, είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Σας θυμίζω ότι διορίστηκε ομόφωνα με απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής των Ελλήνων. Επίσης, θέλω να τονίσω, ότι εδώ και ενάμιση χρόνο ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ δεν ασκεί ούτε έλεγχο νομιμότητας επί των αποφάσεων του ΕΣΡ, που αφορούν τέτοια ζητήματα. Εξηγήσεις ή ενημέρωση από το Δ.Σ. του ΕΣΡ, μπορεί να ζητηθούν μόνον από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σχόλιο για το σίριαλ, πέραν της διαδικασίας, έχετε να κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η δεύτερη ερώτησή μου σχετίζεται με την προετοιμασία σας για τις εκλογές. Λέγεται, ότι έχετε περίπου ολοκληρώσει την κατάρτιση των ψηφοδελτίων σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χθες, συνεδρίασε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα και αναμένεται να συνεδριάσει και σήμερα απ` ό,τι πληροφορήθηκα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Χθες, για πολλοστή φορά, υπήρξαν δηλώσεις δύο βουλευτών του κόμματός σας, των κυρίων Παπαθεμελή και Σπυριούνη, το ύφος των οποίων ήταν εξαιρετικά εχθρικό ως προς τη γραμμή που ακολουθεί το κόμμα σας. Θέλω να ρωτήσω, αν τέτοιου είδους δηλώσεις αποτελούν κριτήριο για τη συμπερίληψη βουλευτών στη νέα λίστα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι για όλους τους εν ενεργεία βουλευτές εφαρμόζεται μία διαδικασία, στην οποία έχουμε αναφερθεί, τόσο εγώ, όσο και ο υφυπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος με αναπληρούσε την περίοδο που βρισκόμουν στην Κύπρο. Είχαμε πει ότι δεν υπάρχει θέμα εξέτασης από την Επιτροπή Ψηφοδελτίων για τους εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, διότι σύμφωνα με το Καταστατικό, οι αποφάσεις για τους εν ενεργεία βουλευτές δεν λαμβάνονται από την Επιτροπή Ψηφοδελτίων, αλλά απευθείας από την Κεντρική Επιτροπή. Ομως, με την ευκαιρία αυτή, θέλω να πω -χωρίς να αναφέρομαι σε κανένα πρόσωπο και αυτό θέλω να το τονίσω, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις - ότι υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι μετά από δόκιμη και σημαντική πολυετή παρουσία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις ερχόμενες εκλογές. Ορισμένοι από αυτούς δηλώνουν ότι θα είναι παρόντες στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τιμούμε όλους τους συναδέλφους, ιδιαίτερα αυτούς που για πολλά χρόνια υπηρέτησαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την παράταξη και το λαό και βεβαίως είχαν μία ιδιαίτερα σημαντική παρουσία. Η δική τους θέληση, μετά από πολλές τετραετίες, να μην είναι και πάλι υποψήφιοι, έχει και ένα θετικό αποτέλεσμα, το γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα μιας σημαντικής, αλλά και συνάμα απαραίτητης ανανέωσης και στα ψηφοδέλτιά μας, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε και ορισμένοι που δηλώνουν παρόντες. Επειδή μπορεί να παρερμηνευτεί η δήλωσή σας, απ` ό,τι γνωρίζουμε ο κ. Λαλιώτης έχει δηλώσει «παρών». Αναφέρεστε στον πρώην Γραμματέα του κόμματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκα σε δηλώσεις βουλευτών μας, που μετά από πολλές 4ετίες, λένε ότι δεν επιθυμούν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σφυρίου είναι σε αυτή τη κατηγορία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ίδιος είπε ότι δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για να ανοίξει το δρόμο σε νεότερους.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ίδιο έχει πει και ο κ. Λαλιώτης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι στην ίδια κατηγορία. Ο κ. Σφυρίου λέει ότι μετά από 23 χρόνια, επιθυμεί να ανοίξει το δρόμο στην ανανέωση. Αυτό το θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το «παρών» του κ. Λαλιώτη το βρίσκετε επίσης θετικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Μην προσπαθούμε να εμπλέκουμε μονίμως τον κ. Λαλιώτη χωρίς λόγο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι βουλευτές, στους οποίους αναφέρομαι μετριούνται στα δάκτυλα. Ο κ. Λαλιώτης είναι ξεχωριστή περίπτωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα σαφώς. Τόνισα ότι η θέληση μερικών βουλευτών να μην είναι και πάλι υποψήφιοι, σχετίζεται με την πολυετή παρουσία τους, την οποία τιμούμε. Το γεγονός ότι ευνοείται σημαντικά η απαραίτητη ανανέωση και για τα ψηφοδέλτιά και για την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι θετικό και αυτό οφείλω να το επισημάνω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Οι βουλευτές αυτοί είναι μειοψηφία στο σύνολο των βουλευτών και επειδή αυτός ο κατάλογος φαίνεται να μακραίνει, προβληματίζει τον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην προηγούμενη απάντησή μου.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 12 November 2003 - 14:05:11 UTC